|
Share

РАК НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Ракът на черния дроб по-рядко е първично заболяване, а по-често е вторичен — усложнение на злокачествено заболяване на друг вътрешен орган: стомах, черва, матка и др.

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Болният изпитва силни болки в областта на черния дроб, които се усилват при натиск, има нарушено храносмилане, безсъние, понякога черна жълтеница, воднянка в корема и др.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Болнично. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Тумор на стомаха“) или по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин, сварен с по 3 супени лъжици бял равнец, червен и жълт кантарион и синя тинтява. На водна баня и на тих огън се вари 1 час, почива 1—2 дни и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след сиропа или настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език 100 г, зайча стъпка, кървав здравец (корени), мечо грозде, невен и пача трева — по 60 г, агримония, жълт кантарион, лайка, мащерка, миризлив пелин (розмарин) и цвят от трънка — по 30 г. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън в закрит съд се вари 30 минути, за да изври наполовина, и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед — на 1 чашка отварка 1/2 чаена лъжичка мед.

Диета.
Същата, както при рак на стомаха, с добавка след ядене болният да изяжда 1—2 чаени лъжички крем за усилване, приготвен от 100 г прясно краве масло, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца, 4 супени лъжици мед и по 1 супена лъжица бадемово кафе и кафе от фий, а подир него да изпива 2—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), разбъркан с 1 чаена лъжичка мармалад от шипка и малко вода, да стане сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие домашна лимонада (вода с мед и лимон по вкус) или отварка от магданоз (листа и корени). По 2 супени лъжици листа и корени се запарват с 1 л вряща вода. Вари се захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема пак 1 супена лъжица настойка от зехтин с билки (вж. точка I).

IV. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от еньовче, обикновена коприва (корени), корени от цикория, смокиня (листа) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка анасон в 1 л вода врят 20 минути и отварката веднага се прецежда.

V. Вечер преди лягане лечението е както при рак на стомаха, със следните добавки:

1. Торбичките за налагане на корема трябва да са ушити на 4 джоба. Двата джоба, които ще покрият корема отдясно (областта на черния дроб), се напълват с 2/3 от лапата, а другите два джоба (отляво) само с 1/3 част от лапата. Същото важи и за торбичката, която се слага откъм гърба.

2. При силни болки в коремната област добре е да се пие суров сок от черна ряпа, размесена с чист маслинен зехтин и лимонов сок по вкус.

VI. Сутрин процедурите са същите, както при рак на стомаха.

Важна добавка. Ако болният получи черна жълтеница, може да разнообрази храната си с фасулената чорба, приготвена с първата вода.

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ І

(вж. повече Дънов, „Здраве и дълголетие чрез силите на живата природа”, „Книга за здравето”)

Болестите са резултат от някаква аномалия, която се е породила в света на ума или в света на сърцето в човека. И като резултат на това някои клетки в човешкия организъм се силно индивидуализират и започват да живеят самостоятелно от другите. В някои случаи пък едни от клетките в организма се подмладяват, а други остаряват. Тия, които са се подмладили, за да могат да се хранят, да растат и да се развиват, задържат храната за себе си и не оставят за другите, вследствие на което органите, в които са тези стари клетки, заболяват. Младите клетки започват да си устройват пиршества, гуляи в организма и се увеличават бързо както на брой, така и на големина. На тези места в организма се явяват големи нараствания, увеличавания, отоци, които медицината нарича с общо име тумори. И след това тя трябва да впрегне своята лекарска артилерия с всичките си далнобойни оръдия, за да изхвърли тия излишни вещества вън от човешкия организъм.

Казвам: задачата на ученика седи в това да подмладява всички клетки в организма си, а не само частите. За тази цел той трябва да се научи да говори на своите клетки. Всеки ден преди да започне своята дневна работа, ученикът трябва да поздрави клетките на тялото си, като започне от клетките на мозъка, на очите, на носа, на ушите и постепенно да слиза надолу. След това ще поздрави клетките на дробовете, на сърцето, на стомаха, на червата и най-после ще поздрави себе си и ще започне работата си. Под думата „себе си“ разбирам своя ръководител. Само при това положение може да се очаква единство и задружна работа между всички клетки на човешкия организъм. Когато не познава това отношение, тази обхода към клетките на своето тяло, човек цял ден се лута нагоре-надолу и работа му не върви добре.

Много болести се дължат на индивидуализиране на някои от клетките. Когато тези клетки решат да живеят самостоятелно, групират се в известна област и образуват свое тяло. Тези израстъци се наричат тумори, живеят за сметка на целия организъм и се хранят с неговите сокове. Ако чрез силата на мисълта тези новосъздадени клетки могат да се убедят, че мястото им не е в човешкия организъм, те постепенно ще намалеят, докато съвършено изчезнат. Прилагайте мисълта си при лекуването, било на себе си, било на близките си. Мисълта е сила, която трябва да се впрегне на работа.

Когато се яви дисхармония между главния мозък и симпатичната нервна система, тогава се явява болестта рак: някои клетки стават свободни, не се подчиняват вече на хармоничните сили на главния мозък и симпатичната нервна система, на Божественото в човека и почват да се делят по свой начин, а не с оглед на нуждата и интересите на целия организъм.

Често хората заболяват от рак по причина на голямата си алчност към парите, имотите, вещите, къщите.

Какво страшно има в рака? Изваждаш рака и хайде в огъня! Опечи го. Когато чувствата на хората станат противоположни на ума, идва с тях едно вътрешно стълкновение, когато мислите станат егоистични, ракът скоро се образува, индивидуализират се клетките, т.е. тези клетки не се подчиняват на общия закон на организма, искат да живеят самостоятелно, само за себе си, така се образуват раковите образувания. Понеже ракът е аристократ, ще го храниш само с лук няколко месеци, нищо друго, като ще казваш: „Здрав съм, здрав съм, здрав съм, всичко в мен се така, както Бог го е създал“.

Против рак: вземат се корени от кукуряк. Набождат се в една ябълка и така заедно с ябълката се изпичат във фурна. След това коренчетата се изваждат от ябълката, варят се и тази отвара се пие.

Също да се пие слънчева вода (топлена в шишета на Слънце), никога да не се пие студена вода. Първичната вода в Природата е топла, тя отпосле е станала студена. Да не се яде месо, да се яде много проста храна, кромид лук предимно, да се пости по един-два дни в седмицата, да се пие зехтин по една лъжица на гладен стомах, преди закуска.

Виолетовият цвят действа лечебно при рака. Ето защо, човек да има виолетови предмети в стаята си. Може да носи виолетов шал, виолетови кърпи и други виолетови предмети. Може да има виолетови украшения, виолетови завеси в стаята си. Всеки ден мислено ще облива тялото си с душ от виолетова светлина. Всеки ден да употребява суров кромид лук.

Възстановяване хармонията между главния мозък и симпатичната нервна система. Главният начин за отстраняване дисхармонията между ума и сърцето или между главния мозък и симпатичната нервна система е любовта към Бога, любов към всички, вяра, надежда, прави мисли, чувства и постъпки. В болния да стане пълен вътрешен преврат, да стане друг човек, да тръгне по друго направление. Да тръгне към Бога. Тогава може да се лекува.

Често пъти от подтиснати чувства се стига до рак. За рак да се яде печен лук и непрекъснато да се казва: „Аз не съм болен“, „Добре съм“ това няколко месеца. Да се пие топла вода, да се обикнат хората, да се усили вярата.

За да се освободят от туморите в своя организъм, хората трябва да мислят право. Няма по-хубаво нещо от правата мисъл.

Някой път ще се яви тумор или в корема или другаде някъде. Не се плашете. Това показва, че се е набрала на едно място излишна енергия, която трябва да се отпрати някъде.

Ще стимулираш някои от здравите клетки около бучката да изгонят излишните клетки и ще се дойде след време до естествените състояния. Ако няма друг изход, може и с операция да се премахне болестта. Но със силна концентрирана мисъл един тумор ще изчезне сам по себе си. Чрез внушение може да поболите и най-здравия човек. Чрез внушение може да изкарате какъвто и да е тумор от тялото му, и то в 24 часа. За три дни можете да изкарате тумор, ако поставите болния в магнетичен сън.

Чрез внушение може да премахнете всякакъв тумор, зависи от мисълта.

Имате ли такива болести, които не се подчиняват на никакво лекарство, като разни подутини, буци по тялото, дълго време ще се молите и ще се излагате по два-три месеца на тихите слънчеви лъчи, за да изчезнат.

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ ІІ

Злокачествените заболявания на различните органи протичат тежко, с увреждане на целия организъм и често завършват фатално. Обикновено те започват незабелязано и се проявяват доста късно, когато резултатът от лечението не може да бъде задоволителен. Освен това е възможно някои от доброкачествените тумори с течение на времето да преминат в злокачествени. Затова е абсолютно необходимо и при най-малките признаци за такова заболяване да се потърси своевременно компетентна лекарска помощ. Само така може да бъде диагностицирано точно и навреме заболяването и да се предприеме най-правилно лечение. Всякакви опити за самолечение ще отклонят и забавят болния от ефикасното лечение със средствата на съвременната медицина, а това особено при злокачествените заболявания винаги е с фатални последици.

Тук се съобщава за сведение лечението на тези заболявания със средствата на народната медицина, което в никакъв случай не може да замести квалифицираната лекарска помощ. Обща препоръка в случая е, когато болният е опериран или са му правени облъчвания, в продължение на 3 месеца от изтичане на последната нагрeвка да избягва слънчевите бани. Добре е да пие само билките и да спазва диетата, дадени в съответния план, по който ще се лекува, след като изтече 3-месечният срок. Освен това се препоръчва сутрин и вечер болното място да се налага с 2 торбички от тънко хасе, напълнени с топла (36—37°С) лапа от прясна несолена извара или с лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 10 сини сливи, смачкани без костилките, преди поставянето поръсена с малко леко препечено брашно от царевица за отнемане на излишната влага. Торбичките се закрепват с фланелен бинт. Сутрешните лапи се държат 4—6 часа, а вечерните цяла нощ.

Забележка.
Болни, които нямат възможност сутрин да поставят лапа на корема си, може през целия ден да носят там торбичка от тънко хасе, ушита с тегели на ивици, широки 1—2 см, напълнени с прясна, суха и топла къртичина пръст, взета от току-що изрита купчина пръст от някоя къртица. Сменя се на всеки 10—15 дни с нова.

РАК НА ХРАНОПРОВОДА

Ракът на хранопровода се среща у по-възрастните хора между 40- и 60-годишна възраст, и то по-често сред мъжете, отколкото при жените.

Причини.
Недостатъчно изяснени. Заболяването се улеснява, когато лигавицата на хранопровода продължително време е дразнена механически, химически или термически (чрез топлина).

Признаци.
Затруднено и болезнено гълтане, което понякога става невъзможно. Болният силно отслабва, отпада.

Предсказание.
Болестта е много сериозна.

Лечение.
Болнично. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема или:

а) по 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин, сварен с билки — в 1 л зехтин се слагат по 3 супени лъжици керевиз (листа), червен и жълт кантарион (цвят), обикновена коприва (корени) и ранилист (листа и цвят), във водна баня се вари 1 час, почива 2—3 дни и се прецежда. Или:

б) по 1 супена лъжица от следната смес: прясно краве масло 250 г, чист пчелен мед 250 г и 1 супена лъжица бяла дъвка, счукана на брашно. Маслото и медът се бъркат в продължение на 30 минути, след което се прибавя счуканата дъвка и се бърка още 30 минути да стане като крем.

II. Десет минути след едно от тези средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език, магарешки трън (цвят), ранилист (корени) и корени от обикновена коприва — по 100 г, зайча стъпка, мечо грозде и пача трева — по 60 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайка и маточина — по 40 г. От тази смес 4 супени лъжици в 1 л вода в закрит съд на тих огън се варят около 30 минути, за да изври отварката наполовина. Като изстине, се прецежда. Държи се на студено, за да не вкисне, и се пие подсладена с мед.

Диета.
При затруднено гълтане болният да изпива 1—1,5 л мляко на ден или да яде само печен кромид лук (пече се като ябълка със захар и се яде без хляб). Много са полезни и соковете от портокали и от моркови със захар. На хранопровода непрекъснато да се държи торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, нарязан и полуизстискан, поръсена с 1 супена лъжица ситна захар и 1 супена лъжица брашно от царевица за отнемане на излишната влага.

Щом хранопроводът се отпусне, може да се мине към диетата за рак на стомаха с добавка преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 2—3 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълка със захар, но се яде без хляб). Непосредствено след закуска, обяд и вечеря да взема по 1 супена лъжица от сладкия крем за усилване — 100 г прясно краве масло, 4 супени лъжици мед, 4 пресни жълтъка и по 1 супена лъжица бадемово и жълъдово кафе, а след това да изпива 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

При газове в корема болният да взема и следната смес: по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и мед, разбъркани с 1 чаена лъжичка прах от въглища от липа или от картоф, нарязан на колелца, опечен до черно и стрит на прах.

При киселини да взема и по 1 супена лъжица пресен сок от суров картоф, настърган и изстискан.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие топла отварка от ленено семе, смрадлика (листа) и смокиня (листа) — по 1 супена лъжица, анасон и дилянка (корени) — по 1 чаена лъжичка. В 1 л вода се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изяжда 1 супена лъжица чист пчелен мед (взет от рамката заедно с восъка), като се дъвче, докато се втечни в устата.

IV. Десет минути след меда да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, босилек, мента пиперита, бял равнец (цвят), широколистен живовляк (листа), жълт кантарион (цвят и листа), обикновена коприва (цялото растение), полски хвощ (листа и цвят), червен кантарион и червена хвойна (плодове) — по 50 г, градински чай, пелин и синя тинтява — по 30 г. Две супени лъжици от сместа и 1 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Захлупено, на тих огън се вари още 15 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане лечението е същото, както при рак в стомаха, със следните добавки:

1. Торбичките за налагане на хранопровода отпред и отзад трябва да са дълги от ключицата до лъжичката и широки 15—20 см, при това ушити с хоризонтален тегел през средата на два джоба, за да лежи лапата равномерно по целия хранопровод.

2. При липса на кръвоизлив лапите да бъдат по-топли, а при кръвоизлив — по-хладки от телесната температура (35°С), за да не се влоши състоянието на болния. Дебелината им да е около 1—1,5 см. Това се съчетава с коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от бял равнец (4 супени лъжици листа и цвят се запарват с 1 л вряща вода; ври 5 минути и като изстине, се прецежда), и с поставяне на торбичка на тила, напълнена с хладък селски хлебен квас, засилен с 1—2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно счукани). При главоболие всяка вечер на главата се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин и през лятото процедурите са същите, както при рак на стомаха, с добавка при задушаване да се прави дълбоко вдишване с бавно издишване.

Неделя. При нужда лечението продължава. Ако няма кризи, почивка от всичко — пият се само билките, спазва се диетата и в областта на хранопровода се носят торбички с къртичина пръст.

Важни добавки:
1. При неочакван кръвоизлив от устата болният веднага да легне на легло с висока възглавница и да му се даде да изпие пресен белтък от кокоше яйце, засилен с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена прана или непрана вълна с 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 1/4 чаена лъжичка счукана бяла дъвка.

Освен това в областта на хранопровода и горната част на стомаха, а също и на гръбнака откъм плешките на болния да се сложат 2 торбички, напълнени с хладка лапа от суров кромид лук, настърган на ситно и поръсен със сол в пропорция на 3 супени лъжици лук 1 супена лъжица сол. Държат се в продължение на 24 часа. Всеки 3 часа да му се дава да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от овчарска торбичка (3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 400 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда).

Това лечение отменя другото по плана, което може да започне едва 3 дни след пълното спиране на кръвоизлива, и то внимателно, като в началото лапите са с температурата на тялото.

2. Добре е през деня болният да носи в джобовете си по 3—5 цели диви кестени.

РАК НА ОКОТО

Причини.
Неизвестни.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Болнично.

РАК В ГЛАВАТА

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Различни в зависимост от мястото и големината на тумора. Болният има силно главоболие, двойно виждане, повръща, настъпват и различни парализи.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага общо лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс — трионче (вж. „Рак на стомаха“, точка I).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от обикновена коприва 100 г, акация (цвят), волски език, джоджен, зайча стъпка, червен и жълт кантарион, листа от див кестен, мечо грозде, мащерка, невен, пача трева, пелин и синя тинтява — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при „Рак на стомаха“.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от лайка (цвят), медуница (листа и цвят) и риган (листа и цвят) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема пак 1 супена лъжица сироп от алое (вж. точка I).

IV. Десет минути след него да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, лепка, мента пиперита, невен, ранилист (листа и цвят), магарешки трън (корени), слез (листа и цвят) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 1 л вода. На главата се слага торбичка, напълнена с топъл (36°С) полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2—3 пъти подред), с продължителност 20 минути. След това се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), а на корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на полския бъзунек или пък от листата на дивия кестен (10 листа в 1 л вода врят 10 минути; като изстине, се прецежда). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно с това главата се налага с цяла „шапка“от тънко хасе, ушита така, че да покрива изцяло главата, напълнена първата вечер с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 12—14 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша), с прибавка и на 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Втората вечер налагането става с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 20 сини сливи, смачкани без костилките, преди поставянето поръсена с 1 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката) и малко леко препечено брашно от царевица за отнемане на излишната влага. Едновременно с това и в двата случая гръбнакът се разтрива с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти от долу на горе във вид на малки кръгчета и след това се налага с торбичка, напълнена първата вечер със селски хлебен квасец, засилен с 8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с толкова лъжици корени от полски бъзунек), и 12 сини сливи, смачкани без костилките, а втората вечер — с лапа от печен кромид лук, засилена с 15 сини сливи, смачкани без костилките, и 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. На корема (отпред) се поставя компрес от зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, след това свит на руло и добре изстискан, или пък от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от корените на полския бъзунек (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 30 минути; веднага се прецежда), или в отварка от бял равнец — листа и цвят (4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Държат се цяла нощ.

Забележка.
При болки в очите те се налагат с торбички от марля, напълнени с по 1 супена лъжица прясна несолена извара.

VI. Сутрин. Лечението е същото, както при рак на стомаха, с добавка 1—2 часа след закуска болният отново да си постави една от „шапките“, дадени за вечерта, едновременно съчетана с коремен компрес. Държат се 6—8 часа.

Неделя. Почивка от всичко. Пият се само билките и се пази диетата. При нужда лечението продължава.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

РАК НА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ

Причини.
Неизяснени напълно.

Признаци.
Различни в зависимост от мястото на увреждането на гръбначния стълб: болки с изтръпване, различни парализи и др.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Рак на стомаха“, точка I) или пък сироп от ранилист (вж. „Рак на кожата“, точка I).

II. Десет минути след един от сиропите да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, жълт кантарион, кървав здравец (корени), магарешки трън (корени), медуница (листа и стебла) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при рак на стомаха, с добавка след обяд и вечеря болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от печен кокал (1 джолан за супа се изгаря на силна жар да стане бял като вар и като изстине, се стрива на прах) или пък от яйчени черупки (предварително врели 5 минути, за да се дезинфекцират, и след това стрити на прах), подир което да изпива по 1—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие една от дадените за рак на кожата.

III. Два часа след ядене да взема по 1 чаена лъжичка сок от листа и цвят от невен, засилен с 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, или пък по 3—5 зърна от следната смес: пчелен клей (не восък), който може да се набави от пчелари с повече кошери, и прясно краве масло по равни части.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бял равнец, върба ракита (листа), жълт равнец (листа и цвят), маточина, мента пиперита, пелин (листа и цвят), подъбиче, троскот (цялата билка с корена), синя тинтява и червен кантарион (листа и цвят) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това само при запек — клизма с 1/2 л от същия чай. Следва парен компрес на целия гръбнак с торбичка, напълнена с приятно топъл (37°С) полусварен ечемик (врял 10 минути, за да може да се използва 2—3 пъти подред), с продължителност 15—20 минути. След това гръбнакът се налага първата вечер с торбичка от тензух, широка 10—15 см, напълнена или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 20—30 сини сливи от тези за компот, смачкани без костилките, поръсени с 1/2—1 супена лъжица захар и 1—2 супени лъжици брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата; или пък с топла лапа от ориз 300 г, 20—30 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 пълна супена лъжица ленено семе или брашно — в 900 г вода се вари да стане гъста лапа. Втората вечер налагането става или с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 15—20 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 20—25 сини сливи, смачкани без костилките; или пък с топла лапа от листа от магданоз, листа от полски бъзунек, кромид лук и слез (листа и цвят) — по равни части от всяка (на ситно нарязани) с прибавка и на 2—3 супени лъжици брашно от царевица, 150 г вода и 1 супена лъжица олио — на тих огън се вари да стане гъста като тесто лапа и преди поставянето се поръсва с по 1/2 чаена лъжичка нишадър и камфор на прах (от аптеката). Върху всички торбички се слага хартия и вълнена обвивка. Едновременно и в двата случая се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; ври 5 минути и като изстине, се прецежда). На главата се слага „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9—10 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Лечението е същото, както при рак на стомаха. Освен това добре е върху гръбнака да се постави торбичка от тънко хасе, ушита на тегели, на разстояние 2 см, напълнена с прясна суха къртичина пръст.

Неделя. Пълна почивка от всичко. Добре е да се направи хигиенна баня с вода, не по-топла от 37°С. След това през целия ден болният да държи на гръбнака си торбичка с къртичина пръст или пък ивица от американ, широка 10—15 см, намазана с малко от следната смес: 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах от аптеката. При нужда лечението продължава.

При менструация компреси на гръбнака не се правят.

РАК НА КОЖАТА

Причини.
Недостатъчно изяснени. За възникването на заболяването значение има продължителното дразнене на кожата с химични средства (катрани, смоли), продължителното вземане на арсен, дразнене от развалени зъби, тютюн (особено при пушене с лула) и др.

Признаци.
Според вида на заболяването съществуват различни форми на проява. Най-честа е възловидната — върху нормална кожа се образува малко възелче, с големина на грахово до бобено зърно, с лъскава повърхност, което е твърдо, често хлътнало в центъра и с плътен ръб от малки възелчета. Обикновено по-късно в средата се образува язва. При тази форма заболяването протича бавно, без оплаквания и има по-доброкачествен характер.

Има обаче и друг, по-злокачествен вид, който се проявява с тумор. Той бързо расте, разязвява се и влошава общото състояние на организма. Най-злокачественият обаче е т.нар. меланома, характеризиращ се с образуване на възел с тъмночервен цвят, твърд, неболезнен, достигащ на големина на орех и повече.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Задължително да се търси помощта на лекар-специалист. Народната медицина прилага следното общо лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива едно от следните средства:

а) по 2—3 супени лъжици сироп от ранилист — 100 г корени, на ситно нарязани, в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути, прибавя се 1 л чисто домашно (натурално) червено вино и 1/2 кг чист пчелен мед, вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Или:

б) по 1 супена лъжица настойка от миризлива теменуга — 1 буркан се напълва до половината с листата, цветовете и корените на теменугата и се долива с чист маслинен зехтин, ври на водна баня 1 час, почива 1—2 дни и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване (или пък стои на слънце 40 дни). Или:

в) по 1 чаена лъжичка суров сок от младите стебла на пресен зелен магарешки трън.

II. Десет минути след едно от изброените средства да изпива 1 чашка от 75 г смесена отварка от бял равнец (листа и цвят), миризлива лобода (листа и цвят), синя и жълта тинтява (листа и цвят), невен (листа и цвят), цикория (листа и стебла) и хмел (шишарки). Взема се по 50 г от всяка и се прави обща смес. Отделно се вземат корени от къпина 200 г и от тях 2 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути. След това в същата отварка се прибавят 2 супени лъжици от първата смес, вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при рак на стомаха, с добавка след ядене болният да изяжда следната смес: по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и чист пчелен мед и по 1/4 чаена лъжичка настърган див кестен без кората и прах от яйчени черупки. След това да изпива 1—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка , малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от широколистен живовляк (листа): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; ври захлупено 5 минути и като изстине, се прецежда. Или отварка от корените на горската теменуга: 2 супени лъжици в 600 г вода се варят 20 минути, след което отварката веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 зърно, на големина колкото царевично, от следната смес: чист боров катран 50 г, предварително измит в 12 води, за да получи жълтеникав цвят, рафинирана сяра 50 г и печена стипца на прах 50 г (от аптеката). Тези продукти се размесват добре, прибавя се малко опечено до бежово кафе от фий, за да стане гъсто тесто, и от него се правят зърна. Те се овалват в малко брашно от царевица , за да не залепват, и се подреждат в подходяща кутия.

IV. Едновременно с тези зърна да изпива 1 чашка от 75—100 г отварка от агримония, лавандула, лепка, магарешки трън (корени), невен, пача трева, ранилист (листа и цвят), слез (листа и цвят) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави клизма с 1 л топла вода, а след това само при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г топла вода. После на засегнатото място се прави парна баня с отварка от слез и лайка — в съд се слага по 1 стиска от двете и в 2 л вода на тих огън се вари 5 минути, след което се снема от огъня. Или пък се поставят парни компреси — най-добре с торбички, напълнени с приятно топъл (37°С) полусварен ечемик (врял само 10 минути). След банята същото място се налага първата вечер с парни компреси от 6 парчета, натопени в топла (36°С) отварка от слез, сварен с пепелива вода — в съд с 3 л вода се слагат 1—2 шепи дървена пепел, разбърква се и се чака да се утаи, след което се прецежда и в така получената пепелява вода се слагат на 1 л вода 5 супени лъжици слез и 2 супени лъжици листа от люляк, вари се 10 минути и се прецежда. После се поставя топла лапа (36°С) от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен (според големината на болното място) с 5—9 сини сливи, смачкани без костилките и преди поставянето поръсени с 1/2 чаена лъжичка ситна захар и малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата. Или приятно топла лапа от сини сливи — предварително се изваждат костилките им и се варят с малко вода, докато се сгъстят като лапа. Преди поставянето се поръсват с 1/4—1/2 чаена лъжичка захар и малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага.

Втората вечер налагането става с топла лапа (36°С) от прясна или суха бамя, сварена с 5—9 сини сливи без костилките и малко прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе, преди поставянето поръсена с 1/4—1/2 чаена лъжичка захар и малко брашно от царевица; или пък с топла лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан и сварен с 50—100 г прясно мляко и 5—9 сини сливи, преди поставянето поръсени с 1/2 чаена лъжичка захар; или пък с топла лапа от прясна несолена извара.

Третата вечер болното място се налага с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано и сварено с малко мляко и 5—9 сини сливи, преди поставянето поръсена с 1/2 чаена лъжичка захар. Или пък със смесена лапа от магданоз (листа), кромид лук и слез по равни части, леко запържени с 2—3 чаени лъжички олио и преди поставянето поръсени с по 1/4 чаена лъжичка нишадър и камфор на прах (от аптеката). Едновременно във всички случаи се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда), а малкият мозък (тилът) се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1—2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). При главоболие се поставя цяла „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на кашица. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин и лятно време процедурите са както при рак на стомаха.

Неделя. Пълна почивка от всичко. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация парни бани и компреси на долната част на корема и кръста не се правят, както и цели топли бани.

Важна добавка. Ако се появи гной, да се промива сутрин и вечер с отварка от жълт кантарион — 2 супени лъжици цвят и листа се запарват с 400 г вряща вода; вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда. След това се превързва с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък от кокоше яйце, по 1 супена лъжица бяло брашно и чист пчелен мед и 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин. Бърка се на тих огън, за да се сгъсти като мехлем, без да завира. Или пък със сладък мехлем. И двата мехлема се намазват върху лист от живовляк или парче чиста марля.

РАК НА НОСА

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Появява се обикновено малка раничка, която не боли и трае продължително време. Отначало тя е покрита с коричка, която се маха мъчно, но по-късно повърхността й се оголва и има оръфан вид. Носът се запушва, често се отделят гнойни, кръвенисти секрети с неприятна миризма.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Провежда се задължително от лекар-специалист. Народната медицина прилага общо лечение по начина, изложен за рак на кожата, със следните добавки. Освен парните бани на главата носът на всеки 6 часа да се промива с отварка от полски хвощ (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; ври захлупено и като изстине, се прецежда). Резултатът е по-добър, ако след това носът се намазва с настойка от чист маслинен зехтин, сварен с жълт кантарион: 250 г зехтин с 3 супени лъжици жълт кантарион (листа и цвят) на водна баня ври 1 час, почива 24 часа и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. В този случай се препоръчва и топла лапа от магданоз (листа, на ситно нарязани) с прибавка на 3—4 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 изравнена чаена лъжичка ленено брашно — с 50 г прясно мляко се вари да стане гъста лапа.

РАК НА ЕЗИКА

Причини.
Неустановени.

Признаци.
Възловидно туморче, върху което се образува раничка. Постепенно надебелява целият език, който става трудно подвижен и силно болезнен.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Болнично, и то своевременно. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема едно от следните средства:

а) по 1—2 супени лъжици сироп от ранилист — 100 г корени, на ситно нарязани, се варят на тих огън в 1 л вода 30 минути и веднага се прецеждат. След това в получената отварка се добавят 1 л чисто домашно (натурално) червено вино и 500 г чист пчелен мед, вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Или:

б) по 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин — от него се взема 1 л и заедно с по 3 супени лъжици широколистен живовляк (листа), червен и жълт кантарион (листа и цвят) и невен (листа и цвят) във водна баня на тих огън се вари 1 час, почива 1—2 дни и се прецежда. Или:

в) по 1 ракиена чашка от 30—40 г от следната настойка: на 1 л старо червено вино се слага 1/2 л сок от плода на полския бъзак. Кисне 3 дни, прецежда се и се пие.

II. Двадесет минути след изпиване на едно от тези средства да взема отварка от 7 ореха, счукани заедно с черупките и ядките, 5 супени лъжици борови връхчета, 3 супени лъжици зайча стъпка и 2 супени лъжици чист пчелен мед. В 1 л вода на тих огън се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при рак на хранопровода. Добре е след закуска, обяд и вечеря болният да взема по 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад и след това добре да си изплаква устата със стипцова вода (на 1 чаена чаша хладък чай от лайка се прибавя 1/4 чаена лъжичка печена стипца от аптеката) или пък с отварка от черна черница (плод). За нея се вземат 10 супени лъжици плод и в 1 л вода заедно с 1 супена лъжица мед на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда и се прибавя 1 чаена лъжичка нишадър от аптеката.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие отварка от ленено семе и тетра (листа) — по 1 супена лъжица; и 1 чаена лъжичка анасон — в 1 л вода на тих огън се вари 10 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, магарешки трън (корени), невен, пача трева, слез (листа и цвят), цикория (листа и стебла) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане да се приложи изцяло даденото при рак на устната кухина и рак на челюстта със следните добавки:

1. Налаганията с лапите да се правят отвън на бузите и под брадата, за да засегнат добре сливиците.

2. Добре е преди лягане на самия език да се слагат две люспи печен кромид лук, поръсени с пудра захар — така се спи. Всички приложения се държат цяла нощ или докато досадят на болния.

Добавки:

1. При подут език най-добре е да се сложи топла (36°С) лапа от 100 г ориз и 7—9 сини сливи, смачкани без костилките. В 300 г прясно мляко се вари да стане гъста като тесто лапа.

2. Подутите шийни жлези да се налагат с топла лапа от житни трици, разбъркани с малко червено вино на каша. На тих огън се бъркат, докато кашата направи 3 пъти „пуф“.


РАК НА ДОЛНАТА УСТНА

Причини.
Недостатъчно изяснени. Възникването на заболяването се улеснява от дразненето, което причиняват цигарата, цигарлъкът или лулата на пушача, поради което то се среща много по-често при мъжете.

Признаци.
Появява се по-често на долната устна. Поражението възниква по страничната част на устната като малка раничка, която не боли. Отначало тя е покрита с коричка, която мъчно се отстранява, но по-късно повърхността й се разязвява, а наоколо тъканите са уплътнени.

Лечение.
Провежда се по начина, изложен при рак на носа. Необходимо е тютюнът да се изостави веднага и завинаги.

РАК НА УШИТЕ

Признаци.
Появява се обикновено като малка неболезнена раничка, и то със същите особености, както при рак на носа.

Лечение.
Провежда се по начина, изложен при рак на носа. Освен това в случая се препоръчва употребата на каменна сол.

ЛИМФОГРАНУЛОМАТОЗА

Лимфогрануломатозата е злокачествено заболяване, което засяга най-често лимфните възли и далака и се среща между 20 и 40 години.

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
У заболелите се увеличават лимфните възли най-често по шията, тила, слабините и под мишниците. Те отслабват, лесно се изморяват, нямат апетит, температурата им се покачва, изпотяват се нощно време. Често имат ревматични болки, сърбеж по кожата, кървене от носа. Освен жлезите на врата се увеличават и жлезите около трахеята и червата, като притискат околните органи, причиняват болки, кашлица, сърцебиене, оток и други.

Предсказание.
Много сериозно.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Необходимо е болният да потърси своевременно квалифицирана лекарска помощ. Лечението със средствата на народната медицина е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. „Тумор на стомаха“, точка I) или по 1 чаена лъжичка от следната смес: 1 кг чист пчелен мед и 250 г борова смола на водна баня и на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се изсипва в подходящ буркан.

II. Двадесет минути след вземане на едно от тези средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, бяла черница (листа), исландски лишей, мента пиперита, орехови листа, спирея, невен, пача трева, пелин, ранилист (листа и цвят), слез (листа и цвят) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при рак на стомаха. Ако болният страда от злокачествена анемия, сутрин на първа закуска в продължение на 30 дни подред да изпива по 1 чашка от 200 г боза или слаба светла бира, в която от вечерта е киснала 30—40 г прясна хлебна или козуначена мая, на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая, брашно от коприва и брашно от шипка . Половин-един час след това да направи втора закуска най-добре с 1 чаша овесено мляко (2 супени лъжици очистен овес в 400 г вода ври, докато зърната се разпукат, след това се изцежда чрез изстискване и се засилва с 1 жълтък прясно кокоше яйце и по 1 супена лъжица счукани ядки от сладки бадеми и от орехи), 1—2 чаени лъжички чист пчелен мед и 1 сухар. Преди обяд и вечеря да изяжда по 1—2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб) или по 1 чинийка салата от пресен или стар червен лук с магданоз, настъргана целина и моркови по равни части, малко чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус. След закуска, обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка смес от бъзов мармалад с 1/3 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и подир това да изпива 2—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 7 ореха, счукани с ядките и черупките — в 1 л вода се варят на тих огън 30 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема или:

а) настойка от чист маслинен зехтин — 1/2 л зехтин и по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва, млади корени от черница и корени от ранилист, на ситно нарязани, на водна баня врят 1 час. Почива 1—2 дни и се прецежда чрез изстискване. Или:

б) по 2 зърна от следната смес: 250 г чист боров катран, 15 г нишадър на прах и 30 г рафинирана сяра (от аптеката). Всичко се размесва с 1 супена лъжица кафе от фий, за да стане като тесто. От него се правят топчета, на големина колкото царевични зърна, и се овалват в брашно от царевица, за да не слепват. Съхраняват се в подходяща кутия.

IV. Двадесет минути след едно от казаните средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка и др. (вж. „Рак на кожата“).

V. Вечер преди лягане 2—3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда), а след това само при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1/2 л. После идва банята на главата с отварка от орехови листа и лайка (цвят), ако са засегнати жлезите на шията или подмишниците, или пък се поставят компреси (36°С) на съответните засегнати места с торбички, напълнени с полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред), с продължителност около 20 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди — 5 пъти), сухо изтриване и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на спирални кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти. След това гръбнакът се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 4—6 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 2—3 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на черница (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда). При болки в корема по-добре е вместо компрес да се сложи торбичка, напълнена с топла лапа (36°С) от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 15—20 сини сливи, смачкани без костилките и преди поставянето поръсени с 1—2 супени лъжици брашно от царевица за отнемане на излишната влага. В областта на бъбреците се поставя торбичка от тензух (25 на 15 см), напълнена със същата лапа, а на малкия мозък (тила) — торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак). При главоболие главата се налага с цяла „шапка“ от тензух, напълнена със същия квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени или пък с млади корени от полски бъзак, счукани на каша. Болната жлеза (жлези) се налага първата вечер с торбичка (торбички), напълнена с топла лапа от зелени листа и клонки от полски бъзак, на ситно нарязани, счукани на каша, добре изстискани и след това поръсени с малко топла ракия и брашно от царевица за отнемане на излишната влага; или пък с лапа от прясно зеле (праз лук, бялата му част), на ситно нарязано, с прибавка на 1—2 китки листа от магданоз, също на ситно нарязани, 3—9 сини сливи, 1 супена лъжица ленено брашно и 100 г прясно мляко — на тих огън се вари, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и преди поставянето се поръсва с 1 чаена лъжичка ситна захар.

Втората вечер налагането става с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1—2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак), 5 сини сливи (от тези за компот) и 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), като торбичката от страната, която допира до кожата, се намазва леко с мед. Или с топла (36°С) лапа от печени ябълки, смачкани и поръсени с 1 чаена лъжичка захар. Или пък с топла лапа от сварен ориз (вари се като пилаф — на 1 чаша ориз 3 чаши вода), която преди поставянето се поръсва с камфор на прах с върха на ножа. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Лечението е както при рак на стомаха. Освен това в областта на бъбреците се поставя мушама от хаваджива (вж. том I, „Домашна аптека“), върху която се тропосва тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно, и се закрепва с поясче. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна. На болните жлези се залепва ленена кърпа, натопена в следната смес: 90 г чист топъл маслинен зехтин и 30 г пчелен восък, заедно разтопени на тих огън.

Неделя. Почивка от всичко — пият се само билките, спазва се диетата и се носят дадените мушами. При нужда лечението продължава.

При менструация парни бани, цели топли бани и меняващи бани на краката не се правят.

VII. Лятно време е много полезно преди обяд от 10 до 12 ч. в продължение на 40 дни да се правят цели топли бани (37°С за 10—20 минути) с отварка от борови клонки и полски бъзак (цялата билка с корените): по 1—2 хватки или снопчета от всяка в голям казан се варят 20 минути, след това се добавят по 2—3 двойни шепи морски водорасли, орехови листа, листа от черница, здравец (цялата билка с корена), трина и морска сол. Ври още 10 минути и като изстине до 38°С, се изсипва във ваната. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, в което болният лежи 2 часа. С една и съща вода се правят 3—6 бани подред. При невъзможност да се правят те, добре е да се обличат 40 дни подред мокри ризи, натопени в същата отварка от борови клони, полски бъзак и пр., дадени за цялата топла баня — лежи се в тях, увит до шията с 2—3 одеяла, в продължение на 2 часа. При липса на някои от изброените билки може и без тях. Тези мокри ризи и цели топли бани отменят всички други приложения.

Важни добавки:
1. При температура и изпотяване болният да си свали компресите и лапите, да изтрие до сухо тялото си, да се преоблече и да спи без тях. Два часа след ядене заедно с определената билка да взема и по 1 прах от 1 г от следната смес: 6 г индийско орехче, 6 г нишадър на прах и 6 г винена киселина (лимонтузу) от аптеката. От общата смес се правят 18 праха по 1 г всеки. При липса на тези прахове болният като изключение може да взема вместо тях хинин или пирамидон (по указание на лекаря).

2. В студено време, ако болният се лекува с топли лапи, добре е да пази стаята, за да не се простуди.

3. При желание може да се лекува само с една или две от дадените лапи и когато има магданоз, лапите от квас, праз или кромид лук да се засилват с 1—2 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани.

ЗЛОКАЧЕСТВЕН ТУМОР НА КОСТТА

Заболяването се среща по-често в младата възраст.

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Подуване на засегнатото място на костта, което расте сравнително бързо, болка, понякога температура, тежко общо състояние.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс — трионче (вж. „Рак на стомаха“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка отварка от волски език и пр. (вж. „Рак на стомаха“).

Диета.
Същата, както при левкемия (вж. том III, книга втора). При температура на обяд и вечеря заедно с другата храна болният да взема по 1 хинин (от аптеката).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, може да пие отварка от агримония, еньовче, невен, пача трева, хмел (шишарки), слез и цариче — по 50 г от всяка. От общата смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица настойка от пресни сурови кокоши яйца с лимонов сок, небетшекер и коняк (вж. том II, „Водноглавие“).

IV. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион (листа и цвят), обикновена коприва (цялата билка с корена), полски хвощ (листа и цвят) и червен кантарион — по 50 г от всяка, градински чай и метличина (цвят) — по 25 г. От тази смес 4 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави клизма с 500 г топла вода, а след това при запек, даже еднодневен, без клизма болният да не ляга. Следва парен компрес на засегнатото място с торбичка от тензух, напълнена или с топъл (36°С) полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2—3 пъти подред), или пък с топъл солен пясък (1 кг пресят речен пясък, разбъркан с 250 г готварска сол), с продължителност 20—30 минути. След това болното място се налага първата вечер с торбичка, напълнена с топла лапа (36°С) от печен кромид лук, обелен, нарязан, изстискан и засилен с 1—2 чаени лъжички боров катран (от аптеката) и 15—20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена накрая с малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага. Или пък с топла лапа от праз лук (бялата му част), сварен с 15—20 сини сливи, смачкани без костилките, 1 чаена лъжичка ленено семе и 100 г мляко — вари се, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и накрая се засилва с боров катран, както лапата от печен кромид лук. При силни болки налагането става с топла прясна несолена извара, поръсена с лъжичка захар.

Втората вечер болното място се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 5—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка на 10—20 сини сливи, смачкани без костилките, и 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Едновременно се поставя и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от лавандула и листа от полски бъзак (по 2 супени лъжици от двете в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), а на малкия мозък — торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или с толкова лъжици пресни млади корени от полски бъзак, счукани на каша). При главоболие се поставя „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени или пък с корени от полски бъзак. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Добавки:
1. При образувал се абсцес близо до тумора всяка вечер да се налага или с топла лапа от листата, клоните и корените на обикновената коприва, счукани на каша и разбъркани с 1—2 белтъка от пресни яйца, 3 супени лъжици пресен селски хлебен квас и 1 супена лъжица захар. Или с топла лапа от земни ябълки (грудки), сварени с малко мляко, смачкани на пюре и преди поставянето поръсени с 1 супена лъжица захар. Или пък с топла лапа от 1 чаша ориз, сварен с 3 чаши мляко да стане гъста млечна каша, засилена с 15—30 сини сливи, смачкани без костилките. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

2. Ако болният има и други болезнени места по костите, да ги налага със същата лапа, с която се налага туморът.

3. Ако има схванати сухожилия, да ги налага с топла лапа от кромид лук, сварен с газ, хубаво изстискан (за да не дава мехури) и поръсен с 1 чаена лъжичка захар.

4. Ако мускулът на болното място се подуе, да се слагат компреси от 4 ката, натопени в гореща боза, направена от брашно от царевица (взема се 1 кг брашно от царевица и се попарва с 1 л вряща вода, за да стане рядка каша). Тези компреси се държат 1—2 часа и след тях се слагат топли лапи от прясно зеле или праз лук, на ситно нарязани и сварени с по 15—20 сини сливи и 100 г прясно мляко и преди поставянето поръсени с 1—2 чаени лъжички захар.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време напълно ще оздравея“ (подробности вж. в том I, “Психолечение“). След това да се повтори казаното за вечерта, като вместо една от лапите на болното място се постави торбичка, напълнена с топла лапа от картофи, сварени на пара и смачкани с люспите на пюре, засилена с 15—20 сини сливи и 1 супена лъжица захар. Едновременно се поставя коремен компрес — лапата се държи 7 часа, а коремният компрес 3 часа. През деня, когато болното място не е наложено с лапи и компреси, да се постави мушама от хаваджива.

Неделя. Почивка от всичко — пият се само билките и се прави баня за чистота, като на болното място се залепва кърпа, намазана с малко от следната смес: 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах.

При менструация горещи приложения на краката не се правят.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. на болното място (места) да се прави слънчева баня със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква. След банята се облича мокра риза, натопена в хладка слънчева вода или още по-добре в хладка отварка от листата на полски бъзак (1 двойна шепа листа врят в 2 л вода 10 минути; като изстине, се прецежда). Лежи се в нея 2 часа. Може да се направи и цяла топла (37—38°С) баня с отварка от полски бъзак (цялата билка с корена) (вж. „Рак на стомаха“).

Важни добавки:
1. При силно опъната кожа на подутото място 2—3 пъти през деня да се слага или кърпа, намазана с малко стопена овча или козя лой, или пък да се налага с топла лапа от живениче (цялата билка с корена), сварено с малко мляко, преди поставянето й поръсена с малко захар.

2. Ако се открие гнойна рана, да се промива с отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда) и след това да се превързва с мехлем за дълбоки гнойни рани, приготвен от 50 г зайча мас, 5 г пчелен восък и 5 г бяла дъвка на зърна. В чист алуминиев съд се разтопяват зайчата мас и восъкът и към тях се прибавя и дъвката, счукана на прах. Бърка се, докато се махне пяната, без да завира.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker