|
Share

* Рак на глътката, на гърлото или трахеята
* Рак на белия дроб
* Рак на яйцата (тестикулите)
* Рак на устната кухина и рак на челюстта

* Рак в задносната кухина и максиларните синуси
* Рак на пикочния мехур
* Рак на надбъбречната жлеза
* Рак на бъбрека
* Рак на далака
* Рак на тънките черва
* Рак на дебелото черво
* Рак на задното черво
* Рак на коремната ципа (перитонеума)
* Рак на задстомашната жлеза (панкреаса)
* Рак на черния дроб
* Общи положения І
* Рак на хранопровода
* Общи положения ІІ
* Рак на окото
* Рак в главата
* Рак на гръбначния стълб
* Рак на кожата
* Рак на носа
* Рак на езика
* Рак на долната устна
* Рак на ушите
* Лимфогрануломатоза
* Злокачествен тумор на костта

РАК НА ГЛЪТКАТА, НА ГЪРЛОТО ИЛИ ТРАХЕЯТА

Ракът на глътката и на гърлото се среща рядко у млади хора, по-често след 40 години, а най-често след 50 години, и то предимно при мъжете.

Причини.
Недостатъчно проучени. За настъпването на заболяването имат значение тютюнопушенето, дишането на дразнещи газове, хроничните възпалителни заболявания на глътката и гърлото.

Признаци.
Дрезгав, пресипнал глас, без болки. По-късно се явява затруднено гълтане и дишане, понякога с болки, кръвоизливи, бронхит, силно изтощение на организма.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Поради тежестта на заболяването болният трябва възможно по-рано да потърси компетентна лекарска помощ. Народната медицина прилага общо лечение.

А. При рак на гърлото и на глътката лечението е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема едно от следните средства:

а) по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. „Рак на стомаха“). Или:

б) по 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин — 1 л зехтин с по 2 супени лъжици широколистен живовляк (листа), червен и жълт кантарион, подбел (листа), ранилист (корени) и цариче (листа и цвят) във водна баня се вари 1 час, почива 1—2 дни и се прецежда. Или:

в) да изяжда по 2 чаени лъжички чист пчелен мед заедно с восъка, който се дъвче колкото може повече, за да се втечни в устата.

II. Двадесет минути след това да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от акация, волски език и пр. (вж. „Рак на стомаха“, точка II). В този случай отварката се подслажда с чист пчелен мед, предварително варен във водна баня 10 минути, за да не дразни кашлицата.

Диета.
Същата, както при „Рак на стомаха“, със следните добавки. Преди закуска, обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1—2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълка със захар и се яде без хляб) или да изяжда по 1 чинийка салата от сварено червено цвекло, настъргано на ситно, или пък да изпива 1 чашка от 50 г от сока му. След обяд и вечеря да изпива по 2—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка пречистена бяла глина (от аптеката) и 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко сок от червено цвекло или вода и мед, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от алтея (корени), ленено семе и смрадлика — по 1 супена лъжица, и анасон, сладко коренче и дилянка (корени) — по 1 чаена лъжичка. В 750 г вода се вари на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 100 г отварка от агримония, лавандула, лепка, магарешки трън (корени), невен, пача трева, ранилист (листа и цвят) и цикория (листа и стебла) по 50 г от всички. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 2—3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда), а след това само при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След това се прави парна баня на главата с вода или с чай от лайка с продължителност около 10 минути или пък парен компрес на болното място (глътката и гърлото) с торбичка, напълнена с топъл (36°С) ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред), с продължителност около 20 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди — 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на полски бъзак (6 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда), или пък от зелен лист прясно зеле, попарен с вряща вода да омекне — изстисква се и отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно болното място (глътката или гърлото) се налага първата вечер с торбичка, която да обхваща цялата шия, напълнена с топла лапа от попарена горска теменуга (корени, листа и цвят, добре изстискани) или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1/2 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката) и 9—15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена с малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата.

Забележка.
Най-добре е лапата на шията да се слага в торбичка, която добре да я обхваща и да има 1 напречен тегел, който да не й позволява да бяга настрани.

Втората вечер налагането става с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 5—7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), и 5—9 сини сливи, или пък със смесена лапа от магданоз (листа), кромид лук и слез (листа и цвят) — по равни части, сварени с малко вода до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето поръсени с 1 чаена лъжичка захар. Едновременно във всички случаи малкият мозък се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1—2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с корени от полски бъзак), а при главоболие се поставя цяла „шапка“ от същия квасец, засилен в троен размер от казаното. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Процедурите са същите, както при рак на стомаха.

Неделя. Почивка от всичко — пият се билките, спазва се диетата и болното място се налага с кърпичка, леко намазана със смес от 50 г чист боров катран, 6 г нишадър на прах и 2 г рафинирана сяра (от аптеката) и леко увита с фланелен бинт. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. са полезни слънчевите бани на гърлото и трахеята със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност 1—2 часа (главата се предпазва от слънцето с бяла кърпа), последвани от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или от цели топли бани с отварка от корените на полския бъзак.

Важна добавка. Добре е на всеки 2—3 часа да се прави и гаргара с дадените отварки от алтея (корени), ленено семе, смрадлика и анасон.

Б. При рак на трахеята лечението е същото със следните добавки:

1. При силна трахеитна кашлица болният на всеки 2 часа, и то преди да изпие поредната си отварка, да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 200 г чист пчелен мед (предварително варен във водна баня 10 минути, защото суровият мед дразни кашлицата), размесен с 200 г сок от печен кромид лук и сока на 1 изцеден лимон.

2. При чести спазми в трахеята вместо друга храна болният да яде печен кромид лук със захар и отвън на трахеята непрекъснато да държи торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 1 супена лъжица захар и малко брашно от царевица за отнемане на влагата на лапата.

3. При газове след ядене да взема по 1 чаена лъжичка прах от въглища от липа или пък от овъглен до черно картоф.

4. При киселини след обяд и вечеря да взема по 1 супена лъжица сок от суров картоф, настърган и изстискан — изпива се веднага.

5. Торбичката за парния компрес или пък за топлата лапа на трахеята трябва да е широка 12—15 см и дълга от ключицата до лъжичката.

6. Лапите трябва да бъдат в двоен или троен размер от дадените по-горе, за да покриват добре и плътно трахеята.

7. В този случай може да се добавят и следните лапи:

а) от сухи сини сливи, предварително накиснати в топла вода, за да се извадят костилките, поръсени с 1—2 супени лъжици брашно от царевица и 1 супена лъжица ситна захар. Или:

б) топла лапа от прясно зеле (при липса на зеле от праз лук, бялата му част), на ситно нарязано и засилено с 1 китка магданоз (листа), също на ситно нарязан, и 100 г прясно мляко. Ври да стане гъста като тесто лапа и преди поставянето се поръсва с 1 супена лъжица ситна захар.

Неделя. При липса на болки върху трахеята може да се държи кърпичка, намазана с малко от следната смес: 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах (от аптеката). Държи се до вечерта.

Важни добавки:
1. При кръвоизлив болният да пие по 3—5 чашки чай от маточина — попарва се като обикновен чай.

2. При липса на някои от посочените в плана билки лечението може да започне и без тях.

3. Когато на трахеята се слагат топли лапи, парни бани и парни компреси може да не се правят.

4. Добре е болният през деня да носи в джобовете си по 3—5 диви кестена.

РАК НА БЕЛИЯ ДРОБ

Ракът на белия дроб е сравнително често заболяване, което се среща предимно у мъже между 45 и 60 години, но е наблюдаван и у по-млади (36—40-годишни).

Причини.
Най-вероятна причина за появата на белодробния рак е продължителното дразнене на лигавата ципа на бронхите от различни химични и механични агенти (уличен прах, от каменни въглища и желязо, тютюнев дим). Голямо значение имат различните хронични белодробни заболявания: бронхит, бронхоектазии, туберкулоза и др.

Признаци.
Белодробният рак се среща около пет пъти повече при мъжете, отколкото при жените. В началото на болестта проявите не са характерни: болки в съответната ръка, рамото или плешката, прилични на ревматични, задух, кашлица, храчки, които понякога са кървави. В някои случаи болестта може да се прояви като бронхопневмония или с набиране на течност в плевралната кухина, която причинява силен задух, умора и отпадналост.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по избор едно от средствата, дадени за „Рак на гърдата“ (вж. том II, точка I). При силна кашлица да взема само по 1 супена лъжица сироп против кашлица: 50 г пача трева се запарва с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 20 минути, прецежда се и се засилва с 50 г чисто смляно сурово кафе и 100 г небетшекер или горена захар и ври още 5 минути.

II. Двадесет минути след едно от тези средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от акация, волски език и пр. (вж. „Рак на стомаха“, точка II).

Диета.
Същата, както при „Рак на гърдата“.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, а също и при всяко закашляне се пие по няколко глътки от следната отварка: бяла ружа (корени и цвят), външни люспи на кромид лук, смрадлика (листа) и ленено семе. По 1 супена лъжица от всички, по 1 чаена лъжичка анасон и сладко коренче и 1/2 чаена лъжичка прясно смлян синап се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1—2 зърна, с големина на царевични, от следната смес: 50 г чист боров катран, предварително измит последователно в 9 води, за да получи жълтеникав цвят, 50 г рафинирана сяра и 10 г печена стипца (всичките от аптеката). Размесват се добре, прибавят се 1—2 супени лъжици кафе от фий, опечено до бежов цвят, за да стане сместа гъста като тесто, и от него се правят зърна, които се овалват в малко леко препечено брашно от царевица, за да не залепват помежду си, и се нареждат в подходяща кутия.

IV. Заедно със зърната да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, миризлива лобода (листа и цвят), невен (листа и цвят), жълта и синя тинтява (листа и цвят) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици и 1 супена лъжица волски език се запарват с 1 л вряща вода. Прибавят се 1—2 супени лъжици мед, вари се на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка.
Ако болният има температура, при пиенето отварката може да се засилва с 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър на прах и лимонтузу (от аптеката) по равни части. Или пък с 1—2 дражета хинин (по указание на лекаря или аптекаря).

V. Вечер преди лягане 2—3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда), а след това само при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След това, ако болният не е имал кръвоизлив от носа или устата, и то най-малко 5—7 дни, да направи парна баня на главата и гърдите си с чай от лайка (за 5—10 минути) или пък парен компрес на гърдите с торбичка, напълнена с топъл (36—37°С) полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред), с продължителност 20 минути.

Ако болният е имал кръвоизлив, да не прави парни бани или пък компреси, защото в този случай те са много опасни.

След това при липса на кръвоизлив гръдният кош (отпред и отзад) се налага с 2 торбички от тензух, всяка една ушита на по 3—4 хоризонтални джоба (за да лежи лапата равномерно върху гръдния кош), напълнени първата вечер или с приятно топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан на ситно, полуизстискан и засилен за всяко място с по 25—40 сини сливи, киснали в малко вода и смачкани без костилките, с прибавка за всяко място и по 1 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката), накрая поръсена с 2—3 супени лъжици цбрашно от царевица (за отнемане на излишната влага). Или пък със смесена лапа от кромид лук, листа от магданоз и слез по равни части — всичко се нарязва на ситно, залива се с 2—3 супени лъжици гореща вода и 1 супена лъжица олио и се оставя да ври, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, накрая се поръсва с 1 чаена лъжичка нишадър и 1/2 чаена лъжичка камфор на прах. Втората вечер налагането става с торбички, напълнени или с топла лапа от праз лук, бялата му част (при липса на лук с прясно зеле), на ситно нарязан, с прибавка 30—40 сини сливи без костилките и 100 г прясно мляко — вари се, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, снема се от огъня и се поръсва с 1 супена лъжица захар. Или пък с топла лапа от 600 г ориз, 30—40 сини сливи, смачкани без костилките, и 2 супени лъжици ленено брашно — в 1800 г вода се вари да стане на тесто. Третата вечер се слага топла лапа от пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен за всяко място с по 10—20 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 15—20 сини сливи, смачкани без костилките. Едновременно се поставя коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода; ври 5 минути и като изстине, се прецежда), а на малкия мозък — торбичка с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 2—3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). При тежко главоболие на главата се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак). Държат се цяла нощ.

Ако болният има кръвоизлив, вместо тези лапи може да слага на гръдния кош (отпред и отзад) само хладка лапа (с температурата на тялото и дори по-ниска) от суров кромид лук, на ситно настърган, полуизстискан и засилен със сол (на 3 супени лъжици лук 1 супена лъжица готварска сол), накрая лапата леко се поръсва с малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага. Едва като минат 7 дни от последния кръвоизлив, може да се използват лапите, дадени по-горе, но температурата им да е колкото телесната (36°С).

VI. Сутрин и лятно време процедурите са, както при рак на гърдата.

Неделя и при менструация — също.

Важна добавка.
При кръвоизлив през устата, носа или ануса болният веднага да легне на леглото и да взема 1—3 пъти на ден, и то преди ядене, по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена вълна (може и непрана) и 5—7 зърна счукана бяла дъвка, и всеки 3 часа вместо дадените по плана билки да пие отварка от овчарска торбичка (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда). Три дни след спиране на кръвоизлива може отново да пие билките, дадени по плана.

РАК НА ЯЙЦАТА (ТЕСТИКУЛИТЕ)

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Тежест, болки, туморовидно увеличение на яйцето, обща телесна слабост, понякога повишена температура.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Болнично. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Рак на пикочния мехур“, точка I).

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75—100 г отварка от широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, кървав здравец (корени), троскот (цялата билка с корена), лепка, маточина, жълт и бял равнец, ниска върба (листа), червен и жълт кантарион, ранилист (цялата билка с корена), пелин (листа и цвят), синя тинтява и цариче — по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват в 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане се прави топла клизма, последвана от парен компрес на тестикулите по начина, даден за рак на пикочния мехур. След това първата вечер тестикулите се налагат с торбичка, напълнена с топла (36°С) лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 5—9 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 1/2 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката) и 1/2 чаена лъжичка пудра захар (ако лапата е много влажна, може да се поръси с 1 чаена лъжичка брашно от царевица). Или пък с топла лапа от праз лук (бялата му част) или от прясно зеле, на ситно нарязани, с прибавка на 1 китка листа от магданоз, 5—9 сини сливи, 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 100 г прясно мляко — на тих огън се вари, докато стане гъсто като лапа. Втората вечер същото място се налага с торбичка, напълнена или:

а) с пресен селски хлебен квас, засилен с 2—3 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 5—9 сини сливи, смачкани без костилките. Или:

б) с топла лапа от 100 г ориз, 5—9 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 чаена лъжичка ленено семе — в 300 г вода се вари, докато стане гъста лапа.

Едновременно и в двата случая се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда), или пък компрес от 1 голям зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко да омекне, свит на руло и леко изстискан; отгоре се обвива с вестник и вълнен пояс. Малкият мозък (тилът) се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1—2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак). При главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от същия квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак). Държи се до сутринта или пък докато досади на болния.

IV. Сутрин и лятно време от 10 до 12 ч. се правят процедурите, дадени при „Рак на пикочния мехур“.

Неделя. Пълна почивка с изключение на билките и диетата. Добре е през целия ден болният да носи върху тестикулите си мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). При нужда лечението продължава по плана.

Важна добавка.
По време на лечението да се отбягват половите сношения и вдигането на тежки предмети.

РАК НА УСТНАТА КУХИНА И РАК НА ЧЕЛЮСТТА

Причини.
Недостатъчно изяснени.

Признаци.
Те са различни в зависимост от вида и мястото на заболяването. Обикновено се образуват разязвявания, рани, които не се подобряват от обикновеното лечение. При засягане на челюстта се образува различно голям тумор, който я деформира. Общото състояние на болния се засяга по-късно.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Болнично. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Рак на стомаха“, точка I).

II. Двадесет минути след едно от изброените средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език и пр. (вж. „Рак на стомаха“, точка II).

Диета.
Същата, както при рак на хранопровода, с добавка след закуска, обяд и вечеря болният да взема по 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад или пък чист пчелен мед и след това добре да изплаква устата си или със стипцова вода (на 1 чаша хладък чай от лайка се прибавя 1/4 чаена лъжичка печена стипца от аптеката), или пък с отварка от черна черница (плод) — вземат се 10 супени лъжици плод и в 1 л вода заедно с 1 супена лъжица мед на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър от аптеката).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ленено семе и смрадлика (листа) — по 1 супена лъжица, и анасон 1 чаена лъжичка. В 1 л вода на тих огън се вари 10 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, магарешки трън (корени), невен, пача трева, ранилист (корени), слез (листа и цвят), цикория (листа и цвят) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват в 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане се прави топла клизма. След това, ако туморът е на горната челюст или на небцето, се прави парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 3—5 минути и налагане с торбичка, напълнена с приятно топъл полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред), с продължителност 10—20 минути. Ако туморът е на долната челюст, се прави топла баня на долната челюст (37°С за 10—20 минути). След това и в двата случая се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти) и се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда), засилен в областта на тумора (ако е вътре в устата) с 1/2 суха синя слива, киснала в малко хладка вода, за да набъбне, и поръсена откъм месестата част с малко захар. Така се спи. Едновременно същото място отвън откъм бузата и сливиците се налага с торбичка, напълнена първата вечер с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 2—3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървено хаванче на кашица), и 5—10 сини сливи, смачкани без костилките. Торбичката откъм страната на тялото трябва да е намазана леко с малко чист пчелен мед.

Втората вечер налагането става с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан, засилен с 5—10 сини сливи, смачкани без костилките, накрая поръсена с малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага. Едновременно с това се поставя компрес на корема, а на тила торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак). При главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от пресен селски хлебен квас, засилен с 9—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с корени от полски бъзак. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

V. Сутрин и лятно време от 10 до 12 ч. процедурите са същите, както при рак на стомаха. Ако болният няма възможност за бани, върху болното място се поставя кърпичка, намазана със следната смес: 500 г чист боров катран, 6 г нишадър на прах и 2 г сяра на прах (от аптеката). Държат се до вечерта.

Неделя. Почивка от всичко. Пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

Важна добавка.
При наличие на рана парните компреси с ечемик да се заменят с топли бани от слез и лайка (36—37°С за 10—20 минути) или пък с приятно топли компреси, натопени в същия чай. След това раната се промива с отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици в 500 г се варят 10 минути; като изстине, се прецежда) и се превързва със стопена зайча мас или с домашен мехлем, приготвен от пресен жълтък и маслинен зехтин. На тих огън се вари и се бърка, докато се сгъсти като мехлем, без да завира.

РАК В ЗАДНОСНАТА КУХИНА И МАКСИЛАРНИТЕ СИНУСИ

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Главоболие, смутено зрение, запушване на носа, отделяне на миризлив гноен, кръвенист секрет, тежко общо състояние.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Болнично, и то своевременно. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. „Рак на стомаха“).

II. Двадесет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бял равнец (листа и цвят), миризлива лобода (листа и цвят), синя тинтява, жълта тинтява (листа и цвят), невен (листа и цвят) и хмел (шишарки). Вземат се по 50 г от всяка и се прави обща смес. Отделно се вземат корени от ранилист 100 г — 2 супени лъжици корени от ранилист в 1 л вода се варят 20 минути, след това се прибавят 4 супени лъжици от първата смес и заедно се варят още 10 минути. Като изстине, отварката се прецежда и подслажда по желание с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при рак на стомаха, с добавка след ядене болният да взема по 1—2 чаени лъжички бъзов илимармалад от шипка с прибавка на 1 чаена лъжичка бяла пръст (болус алба) и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, а подир това да изпива 2—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Забележка.
Добре е след ядене да взема и витамин А и С по предписание на лекаря.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от медуница (листа и цвят) и цикория (листа и цвят) — по 1 супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода; на тих огън ври още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, магарешки трън (корени), невен, пача трева, слез (листа и цвят) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се на тих огън още 20 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 2—3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или пък с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда), а след това само при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди — 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда). На носа се прави топла промивка с отварка от полски хвощ — 3 супени лъжици в 600 г вряща вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. След това носът се намазва с настойка от чист маслинен зехтин и жълт кантарион (250 г зехтин и 3 супени лъжици цвят и листа от жълт кантарион във водна баня врят 1 час; почива 2—3 дни и се прецежда), а на главата се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен със 7—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от обикновена коприва или от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). На засегнатите места първата вечер се слага торбичка, напълнена или с топла (36°С) лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 5—7 сини сливи, смачкани без костилките, поръсена с малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага; или пък с топла лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 7—9 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 пълна чаена лъжичка ленено семе — със 100 г прясно мляко ври да стане гъста като тесто лапа. Отгоре се слага фланелен бинт и се държат до сутринта. Втората вечер се поставя парен компрес с торбичка, напълнена с приятно топъл (36—37°С) полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред). Държи се, докато изстине. След това се прави промивка на носа и туморът се налага отвън с торбичка, напълнена или с пресен селски хлебен квас, засилен с 3—5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка на 5—9 сини сливи, от тези за компот, смачкани без костилките, и 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Или с лапа от пресни зелени листа от полски бъзак, изстискани, нарязани и попарени с вряща вода. Или пък с топла лапа от смокини, разцепени на две. Налагането може да стане и с парче прано хасе (което изцяло да покрива тумора), намазано с каша, приготвена от пепелта на изгорели костилки от маслини, счукани на прах и забъркани с чист маслинен зехтин, сварен с червен и жълт кантарион. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Добавка.
При силни болки вместо казаните лапи до минаване на болката да се слагат торбички с прясна топла несолена извара.

V. Сутрин. Процедурите са същите, както при рак на стомаха.

Неделя. Почивка от всичко. Пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

VI. Лятно време преди обяд от 9 до 12 ч. се прави същото, както при рак на стомаха.

РАК НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР

Причини.
Недостатъчно изяснени. За развитието на заболяването имат значение продължителното дразнене на мехура при възпалителен процес, наличието на камък или песъчинки в него, полипи и др.

Признаци.
Тъпи, понякога остри болки в областта на пикочния мехур, смутено уриниране, наличие на кръв в урината.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Поради тежестта на заболяването болният трябва навреме да потърси лекарска помощ. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при кръвопикане болният да взема по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена вълна (може и непрана) и 10—15 зърна от бяла дъвка, счукани на прах.

При липса на кръв в урината да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Рак на стомаха“) или пък по 1 чаена лъжичка чист пчелен мед заедно с восъка — дъвче се, докато восъкът се втечни.

II. Двадесет минути след това при кръвопикане да изпива 1 чашка от 100 г отварка от корени от къпина , дъбови кори, дебела мара (листа), бяла върба (листа), бял равнец, листа от малина , полски хвощ, овчарска торбичка и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън ври 20 минути и като изстине, се прецежда.

При липса на кръв в урината да изпива 1 винена чашка от 100 г отварка от волски език и пр. (вж. „Рак на стомаха“, точка II).

Диета.
Както при рак на бъбрека.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бяла ружа (корени), мечо грозде, полски хвощ, троскот, шипка и коси от царевица  — по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват със 700 г вряща вода. На тих огън ври 20 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при кръвоизлив да изпива 1 чашка от 100 г отварка от листа от къпина , дъбови кори и пр. (вж. точка II). При липса на кръв в урината да изпива 1 чашка от 150 г отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, широколистен живовляк, лешникови листа, невен, пача трева, ранилист (цялата билка с корена), слез (цвят), цариче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 изравнена супена лъжица ленено семе се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън ври 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед по вкус.

IV. Вечер преди лягане 2—3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това само при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След това на долната част на корема непрекъснато да се държи хладка лапа от 12 супени лъжици суров кромид лук, настърган на ренде и забъркан с 4 супени лъжици сол. Отгоре се слага фланелена обвивка. При липса на кръв в урината се поставя компрес на долната част на корема (от пъпа надолу) с торбичка, напълнена с приятно топъл (36°С) полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред), с продължителност около 20 минути, а след него се прави топла промивка с 1 л отварка от акация (цвят), лайка (цвят) и слез (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. Оставя се да кисне, докато температурата спадне на 37°С, и се прецежда. След промивката пикочният мехур (отпред и отзад) се налага с 2 торбички от тънко хасе (30 на 25 см), напълнени първата вечер:

а) с попарени зелени листа от полски бъзунек или от див кестен, добре изстискани и на ситно нарязани. Или:

б) с топла лапа (36°С) от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката), накрая поръсена с малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата. Или:

в) с торбички, напълнени с топла лапа от слез (листа и цвят), сварен с малко мляко и 3 супени лъжици житни трици. Или:

г) с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен за двете торбички с 12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 20 сини сливи, смачкани без костилките.

Едновременно в двата случая на малкия мозък (тила) се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. При тежко главоболие цялата глава се налага с „шапка“ от същия квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или с толкова лъжици млади корени от полски бъзак, счукани на каша). Държат се цяла нощ.

V. Сутрин и лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. процедурите са както при рак на бъбрека.

Неделя. Пълна почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава.

При менструация топли бани, топли лапи и топли промивки не се правят.

Важни добавки:
1. През деня, ако болният не се лекува, добре е в долната част на корема си да носи торбичка, напълнена с пресни диви кестени, които се сменят на всеки 4 седмици, или торбичка, ушита на тегели от по 1 см широки, напълнени със суха прясна къртичина пръст. Пръстта се сменя на всеки 15 дни.

2. Добре е болният да спи на легло, под дюшека на което са разстлани диви кестени.


РАК НА НАДБЪБРЕЧНАТА ЖЛЕЗА

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Болки в кръста, кървава урина, бързо влошаване на общото състояние.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Поради тежестта на заболяването болният трябва своевременно да се лекува в болнично заведение. Народната медицина предлага следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1—2 чаени лъжички сироп от алое арборесценс (трионче) — вж. „Рак на стомаха“.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 30—50 г отварка от агримония, борови връхчета, бяла черница (листа), исландски лишей, маточина, мента пиперита, невен, орехови листа, пелин, пача трева, слез и цариче по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн — не!

Храната трябва да е разнообразна: прясно и кисело мляко, масло, картофи, моркови, яйца, сирене, риба или младо месо (агнешко, пилешко или телешко, и то младо и прясно, винаги варено или печено, но не и пържено). Преди обяд и вечеря болният може да изяжда по 1—2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргана целина по равни части и с малко чист маслинен зехтин и винен оцет или лимон по вкус, а след обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или мармалад от шипка и чист пчелен мед и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки или пък по 1—2 чаени лъжички крем за усилване, приготвен от 100 г прясно краве масло, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца, 4 супени лъжици чист пчелен мед, 1 супена лъжица бадемово кафе (бадеми, опечени и счукани на кафе) и 1 супена лъжица жълъдово кафе, и подир това да изпива по 2—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, при жажда да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките на каша, с прибавка и на 20 шипки, разрязани на по две части. В 1 л вода се вари 20 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус. Болният може да изпива и по 1 чашка от 50 г отварка от волски език, широколистен живовляк (листа), птиче жито, мечо грозде, зайча стъпка и невен — по 100 г, акация (цвят), жълт кантарион (листа) и цвят и мащерка (листа и цвят) — по 40 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън в закрит съд се вари 30 минути, за да изври отварката наполовина, и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Вечер преди лягане при запек се прави топла клизма с 300—500 г топла вода или с чай от лайка, последвана от поставяне на парен компрес в областта на бъбреците, както при рак на бъбрека, а след това същото място се налага първата вечер с торбичка, напълнена с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка на 2 стръка праз лук (бялата му част) и 1 китка листа от магданоз, също нарязани, и 1 изравнена супена лъжица ленено семе — със 100 г прясно мляко се вари, докато стане гъста лапа, и преди поставянето  се поръсва с 1 чаена лъжичка захар и малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага. Или пък с торбичка с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), и 5 сини сливи, смачкани без костилките. Едновременно на корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от орехови листа (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), на щитовидната жлеза (гушата) — торбичка, напълнена със същия хлебен квас, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, а на главата цяла „шапка“, напълнена със същия квас, засилен с 5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с толкова пресни корени от полски бъзак). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Втората вечер налагането става с торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката), 1 чаена лъжичка пудра захар и малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата. Или пък с топла смесена лапа от кромид лук и слез (листа и цвят по равни части, нарязани на ситно), 1 супена лъжица вода и 1 чаена лъжичка олио. Оставя се на тих огън да се задуши, докато се сгъсти като лапа. След това се снема от огъня и се поръсва с 1 чаена лъжичка нишадър на прах и 1/2 чаена лъжичка камфор на прах. Това се съчетава с другите приложения, изброени за първата вечер.

IV. Сутрин. Лечението е както при рак на бъбрека.

Два часа след закуска в напреднали случаи да се повтори казаното за преди лягане, като лапата се заменя с торбичка, напълнена с прясна топла извара, съчетана с коремен компрес, както е казано по-горе. Държи се 2—4 часа.

Неделя и при менструация, ако няма оплакване — пълна почивка от всичко. При нужда може да се прибегне до лапите с температура под 36 °С и без парни компреси.

V. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. лечението е както при рак на бъбрека.

РАК НА БЪБРЕКА

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Тъпи болки в кръста, а по-късно доста силни, отделяне на кървава урина, понякога температура, отпадналост, отслабване на организма.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Болният трябва веднага да потърси компетентна лекарска помощ. Единствено правилно е своевременното оперативно лечение. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) или по 1 чаена лъжичка рафинирана газ (петрол) с чист маслинен зехтин и 150 г горещо мляко. Ако болният не понася това, да взема по 3—5 зърна смес от пчелен клей с прясно краве масло (вж. „Рак на стомаха“, точка I).

II. Двадесет минути след едно от тези средства да изпива 1 чашка от 100 г отварка от акация, волски език и пр. (вж. „Рак на стомаха“, точка II).

Диета.
Същата, както при рак на стомаха, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка крем за усилване, приготвен от 100 г прясно краве масло, 4 пресни жълтъка, 4 супени лъжици мед, 1 супена лъжица жълъдово кафе и 1 супена лъжица бадемово кафе (опечени и смлени бадеми), и след него да изпие 2—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 2 чаени лъжички брашно от шипка и по 1 чаена лъжичка шипков мармалад и мед и малко вода, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от алтея (корени), мечо грозде, полски хвощ, троскот, коси от царевица и червена хвойна (плодове) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 1 пълна чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 1 л вряща вода. След това на тих огън се вари още 20 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1/2 чаена лъжичка от следната смес: по 1 супена лъжица листа и цвят от невен се стриват на прах и се разбъркват с 1 пълна супена лъжица чист пчелен мед. Или пък по 1 супена лъжица смесен сок от ряпа (бяла или черна), размесен с чист маслинен зехтин: 1 ряпа се измива и нарязва на ситно и се смила на машинка за месо или се настъргва на ситно, разбърква се с чист зехтин в количество, равно на половината на теглото Ј, захлупва се в подходящ съд и кисне цяла нощ. На сутринта се прецежда и се пие.

IV. Двадесет минути след едно от тези средства при болки в бъбреците да изпива по 1 чашка от 100—150 г отварка от агримония, босилек, лавандула, лепка, мента пиперита, невен, пача трева, ранилист (цялата билка с корена), цариче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 1 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват със 700 г вряща вода. На тих огън ври захлупена 15 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 2—3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (цвят): 3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда. След това винаги при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от парен компрес на кръста (областта на бъбреците) с торбичка, напълнена с приятно топъл полусварен ечемик (врял 10 минути, за да може да се използва 2—3 пъти подред), с продължителност около 20 минути. След компреса същото място се налага първата вечер с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с по 1 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката) и ситна захар, накрая поръсена с малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага; или пък с топла лапа от попарени листа полски бъзак, на ситно нарязани и добре изстискани.

Втората вечер налагането става с торбичка, напълнена с топла лапа от сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и поръсени с 1 супена лъжица брашно от царевица за отнемане на излишната влага. Или с торбичка, напълнена с топла смесена лапа от слез (листа и цвят) и 3 супени лъжици трици, сварени с малко мляко — преди поставянето се поръсва с 1 чаена лъжичка захар. Или пък с топла смесена лапа, приготвена от кромид лук, магданоз (листа) и слез (листа и цвят) по равни части, нарязани на ситно. Заливат се с 1 супена лъжица вода и 1 чаена лъжичка олио. Оставя се да ври, докато се сгъсти като лапа, след това се снема от огъня и се поръсва с 1 чаена лъжичка нишадър на прах и 1/4—1/2 чаена лъжичка камфор на прах (от аптеката).

Третата вечер същото място се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани в дървен хаван на кашица), и 15 сини сливи, смачкани без костилките.

Едновременно във всички случаи се поставя коремен компрес, натопен в топла отварка от магданоз, а при подут корем — лапа с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1—2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. При тежко главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от пресен селски хлебен квас, засилен с 9—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак). Държат се до сутринта.

VI. Сутрин. Същото, както при рак на стомаха.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч., ако болният има възможност, добре е да си направи цяла топла баня с отварка от полски бъзак (цялата билка с корените и пр.).

Неделя. Почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация парни компреси и топли бани не се правят.

Важни добавки:
1. През деня добре е в джобовете да се носят по 5—7 сурови диви кестена, които се сменят на всеки 2 седмици.

2. Болни, които не са на легло, през целия ден да носят на кръста си парче (30 на 15 см) мушама от хаваджива, тропосана върху тънък найлон, гъсто набоцкан с дебела игла, за да може кожата да диша. Носи се 10 дни от едната страна и 10 дни от другата, след което се сменя с нова.

РАК НА ДАЛАКА

Признаци.
Тежест и болки в лявото подребрие.

Предсказание.
Много сериозно,

Лечение.
Болнично. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Тумор на стомаха“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, исландски лишей, зайча стъпка, магарешки трън (корени), маточина, мента пиперита, невен, пача трева, слез (листа и цвят) и цариче — по 50 г, ранилист (цялата билка с корена) и хмел (шишарки) — по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

За изхвърляне на горчивата вода от стомаха болният да изпива следната смес: 150 г чисто домашно (натурално) червено вино, 30 г чист маслинен зехтин, 6 изравнени чаени лъжички ситна захар и 1 чаена лъжичка нишадър на прах от аптеката.

Диета.
Същата, както при рак в стомаха, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка шипков мармалад, разбъркан с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, и подир това да изпие 1 чашка домашна боза, приготвена от 1—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец, засилен с по 1 чаена лъжичка брашно от коприва и мед или мармалад от шипка и малко плодов сок или вода да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от по 2 супени лъжици ечемик (зърна) и хмел (шишарки). Запарват се с 1 л вряща вода, ври захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, върба (листа), глухарче (листа), кървав здравец (корени), медуница, мента пиперита, пелин (листа), овчарска торбичка, полски хвощ, селим (листа) и цикория (корени) по 50 г от всяка и хмел (шишарки) 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън ври 15 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка.
Ако болният има и температура със или без тръпки, всяка чашка от тази отварка се засилва с 1—2 дражета хинин (по указание на лекаря или аптекаря) или пък с 1 прах от 1—2 г от следната смес: по 6 г индийско орехче, нишадър на прах и лимонтузу (от аптеката), всички стрити на прах, добре разбъркани и разделени на око на 18 праха, по 1 г всеки. Смесените прахове да не се вземат при язва в стомаха и хемороиди. Щом температурата спадне, спира се и вземането на хинина или на смесения прах.

IV. Вечер преди лягане лечението е същото, както при рак на стомаха, със следните добавки:

1. При поставянето на лапите да се направи разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с камфоров спирт 1—2 пъти.

2. В този случай торбичките, с които се налага коремът, трябва да са ушити на 4 джоба, като двата джоба, които покриват корема отляво в областта на далака, се напълват с 2/3 от лапата, а другите 2 джоба отдясно в областта на черния дроб — само с 1/3 от лапата (същото правило е в сила и за торбичката, която се слага към гърба).

V. Сутрин и през лятото се правят същите процедури, както при рак на стомаха, с добавка през летния сезон дневните лапи могат да бъдат заменени с лапи от попарени листа от див кестен или пък с листа от полски бъзунек, добре изстискани и наредени в торбичката на 4—6 реда.

РАК НА ТЪНКИТЕ ЧЕРВА

Причини.
Неизвестни. Заболяването често пъти се предшества от хронично възпаление на чревната лигавица.

Признаци.
Тежест и болки в корема около пъпа, запек, понякога кървава диария, постоянно гадене, повръщане, разстройство на храносмилането, подуване на корема, отпадане на силите, отслабване.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага общо лечение, както при рак на стомаха, с добавка сутрин, обед и вечер след ядене болният да взема и по малко (на върха на ножа) сяра на прах, разбъркана с мед или с  мармалад от шипка, който трябва да се употребява в по-големи количества.

РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Хроничен запек, тъпи болки в корема, слабост до силно измършавяване.

Лечение.
Както при рак на стомаха.

РАК НА ЗАДНОТО ЧЕРВО

След стомаха в корема най-често заболява от рак правото черво, и то във възрастта между 40—60 години.

Причини.
Освен другите общи причини в този случай значение има и хроничният запек, последица на неестествения начин на живот (липса на движение и пр.).

Признаци.
Тежест в корема, липса на апетит, отпадналост, запек или диария, често съпроводени с кървене и болезнени напъни. Общото състояние се влошава и в скоро време болният отслабва значително.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Болният трябва своевременно да се прегледа и лекува от лекар. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема:

а) по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. „Тумор на стомаха“). Или:

б) по 1—2 супени лъжици чист маслинен зехтин, сварен с билки — 1 л зехтин с по 3 супени лъжици широколистен живовляк (листа), жълт кантарион (листа и цвят), невен и ранилист (листа и цвят) във водна баня ври 1 час, почива 2 дни и се прецежда.

При хроничен запек с кръвотечение от ануса да взема по 1 изравнена чаена лъжичка смес от 1 кг чист пчелен мед, 20 г бяла дъвка (сакъз), 20 г чист бял тамян (най-добре измирски), 20 г рафинирана сяра и 20 г майчин лист (от аптеката). Всички продукти се счукват на прах и се размесват добре с мед.

При разхлабен стомах в продължение на 1—3 дни подред болният да взема само по 1/2 изравнена чаена лъжичка от същата смес.

II. Двадесет минути след едно от тези средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, кървав здравец (цялата билка с корена), невен, пача трева, пелин и ранилист (цялата билка с корена) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се на тих огън още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Останалото лечение е както при доброкачествен тумор в правото черво, със следните добавки:

1. В този случай за предпочитане е клизмите да се правят с топла отварка от широколистен живовляк (листа), слезен (листа и цвят), лайка (цвят) и ленено семе — по 1 супена лъжица от всички се запарва с 1 л вряща вода. На тих огън захлупено ври 10 минути и като поизстине, се прецежда.

2. При кръвоизлив вечер преди лягане да се правят хладки задръжни клизмички (26°С) с отварка от полски хвощ и листа от къпина — по 1 изравнена супена лъжица в 250 г вода се вари 5 минути. Като изстине, се прецежда.

Вътрешно.
До спиране на кръвотечението болният всеки час да взема по 2 супени лъжици отварка от корени от метличина, полски хвощ (листа и стебла) и бял равнец — по 2 супени лъжици от всичко се вари в 1/2 л вода, докато остане 300 г. Когато кръвотечението престане, отварката се пие още 2 дни, но само по 2 супени лъжици на ден, а след това се пие дадената в плана отварка.

3. При разраняване добре е анусът да се налага с марлички, натопени в зехтин, сварен с червен и жълт кантарион. Ако няма пукнатини, налагането става само с топла прясна извара.

РАК НА КОРЕМНАТА ЦИПА (ПЕРИТОНЕУМА)

Заболяването рядко се развива самостоятелно. Обикновено е усложнение на заболяване от рак на някой коремен орган.

Признаци.
Болки в корема, безапетитие, повръщане, запек. Общото състояние на болния се влошава.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Болнично. Народното лечение е както при рак на стомаха.

РАК НА ЗАДСТОМАШНАТА ЖЛЕЗА (ПАНКРЕАСА)

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Болки под лъжичката, съпроводени от прогресивна слабост, липса на апетит, гадене с често повръщане, анемия, понякога жълтеница с мръсно жълто-зелен цвят на кожата, чести и обилни диарии с кашави миризливи изпражнения.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Хирургично.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker