|
Share

* Четвърта венерическа болест
* Кожен сифилис
* Сифилис на мозъка
* Вроден сифилис

* Сифилис (твърд шанкър, луес)
* Хроничен трипер
* Трипер на ставите
* Мек шанкър (венерическа язва)
* Общи упътвания
* Трипер (бленорагия, гонорея)

ЧЕТВЪРТА ВЕНЕРИЧЕСКА БОЛЕСТ

Причини.
Болестта е инфекциозна. Причинява се от филтриращ се вирус и се предава чрез полови сношения, както и останалите три венерически болести.

Признаци.
Заболяването започва с образуване на малка раничка върху половите органи, която се явява около 10—20 дни след заразяването. Раничката не е болезнена и по размери рядко е по-голяма от пшеничено зърно. Често пъти незабелязана, тя изчезва, без да остави каквито и да е следи. След няколко седмици или месец от появяването й започват да се подуват лимфните възли в едната слабина. Постепенно във възпалителния процес се въвлича и кожата. Възлите бавно наедряват и омекват. Болният е с висока температура, отпаднал, без апетит, отслабва. Заболяването може да обхване едната страна, лявата или дясната, но в много случаи обхваща и двете. Подутите лимфни възли може да се напипат, защото понякога достигат до големината на юмрук, а и по-големи. Процесът все повече напредва и най-сетне целият възел се разпада. Кожата се зачервява, става тънка, загноилите възли се пробиват. Образуват се фистули, от които тече гной. По-късно кожата на тези места се изменя и придобива тъмен цвят. В началото болестта е придружена от болки, които много пъти принуждават болния да остане известно време на легло. Температурата често може да достигне до 40°С. Опитният лекар може да забележи това заболяване още в самото начало и по този начин да предотврати загнояването на жлезите. Колкото по-късно се отиде при лекар, толкова по-малък е успехът от лечението и обикновено заболяването трае дълго време и завършва с тежки усложнения. Ако лечението започне навреме и правилно със съвременните медикаментозни средства (антибиотици), ще бъде успешно.

Предсказание.
Сериозно. Боледуването понякога трае много години и дава тежки и трайни поражения.

Лечение.
Болнично с антибиотици. Народната медицина препоръчва общо засилващо лечение, както при мек шанкър.


КОЖЕН СИФИЛИС

Вторичният сифилис се проявява предимно с характерни кожни изменения.

Признаци.
Обриви с различен изглед: розово-червени плътни петна, мехурчета или гнойни пъпки. Характерно е, че те могат да се срещат едновременно, пръснати по цялото тяло. Възелчетата са с големина колкото лещено зърно, покрити с люспици, не сърбят. След преминаването им остават за дълго време кафеникави петна. По-късно, след години, когато болестта премине в третия период, се образуват характерни уплътнения (т.нар. гуми), които се разраняват и трудно зарастват.

Лечение.
Най-добре болнично. Народната медицина препоръчва общо лечение за ЗАСИЛВАНЕ НА ОРГАНИЗМА.

СИФИЛИС НА МОЗЪКА

Причини.
Късно усложнение на заболяване от сифилис.

Признаци.
Главоболие, безсъние, виене на свят, бучене в ушите, разсеяност, намалена памет, промени в характера, епилептични припадъци, смущения в говора.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Болнично.

ВРОДЕН СИФИЛИС

Вроденият сифилис е много по-тежък от придобития. При него заразата преминава чрез кръвта и уврежда важни органи на плода, като често причинява смърт. Развитието на вродения сифилис е различно в зависимост от стадия на болестта на майката.

Причини.
Заразяване на майката през време на бременността или преди нея.

Признаци.
При ранен, активен сифилис плодът се абортира или се ражда мъртъв със силно увредени органи. При късен сифилис може да се роди привидно здраво дете, в което по-късно, след няколко години се развива заболяване или пък се раждат деца с различни увреждания и уродства.

Когато сифилитични деца се родят живи, могат да се познаят по следните признаци: лошо хранене, бледо личице и набръчкано чело, старчески израз, бедна откъм тлъстини, чуплива кожа, черният дроб и далакът са увеличени, сънливи са, слабо сучат, често страдат от разстройство на стомаха. По-големите деца имат развалени и наядени зъби във вид на трион, страдат от възпаление на очите и ушите, а носът им в основата е сплескан.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Болните от сифилис не трябва да встъпват в брак, докато не се излекуват напълно — състояние, което ще определи лекар-специалист по венерическите болести.

Що се отнася до възможността за предаване на сифилиса от единия съпруг на другия и на тяхното потомство, тя съществува в течение на целия първи и втори период на сифилиса. Когато в семейството стават много често помятания, може да се допусне съществуването на сифилис у двамата съпрузи или само у единия. При тези условия болният родител, ако иска да има потомство, трябва да се лекува активно.

Лечение.
Задължително се провежда от лекар-специалист.

 

СИФИЛИС (ТВЪРД ШАНКЪР, ЛУЕС)

Сифилисът с заразна венерическа болест, при която боледува целият организъм.

Причини.
Сифилисът се причинява от спираловидни микроби (спирохети). Източник на зараза е болният от него човек. Сифилисът може да бъде вроден и придобит. Вроденият се предава от болната майка чрез кръвта през плацентата. Придобитият сифилис се предава от болен на здрав човек по полов път или чрез целувка, ползване на заразени съдове, чаши, вилици, четка за зъби, бръсначи, медицински инструменти и др. При кърмене болна кърмачка може да зарази здраво дете и обратно. Най-заразителни са болните през първичния и вторичния период.

Признаци.
Сифилисът е общо заболяване на организма, чието протичане се разделя на три периода. Първият е от началото на заразата до появата на първите признаци на болестта — обикновено 3 до 5 седмици. Първият признак на сифилиса е появата на една малка, прилична на възелче раничка на мястото, където е влязла заразата: на половите органи, на устните, езика, сливиците, гръдните зърна, ануса и др. Тази раничка (твърд шанкър) е голяма колкото лещено зърно, има розов цвят, постепенно нараства. След 9—15 дни тя затвърдява, намалява и към 40—45-ия ден изчезва. При това си остава една и има твърдо окръжение (затова се казва твърд шанкър). Няколко дни след появата на раничката съседните лимфни възли се подуват, стават твърди и неболезнени.

Шанкърът обикновено е единичен, но може да има и няколко язвички, които се явяват едновременно или последователно. Съществуват и незначителни, прилични на херпес ранички, които остават незабелязани.

Ако не се излекува навреме първият период на заболяването, след 10 седмици до 2 години настъпва вторият период на сифилиса. Болният чувства общо неразположение, отпадналост, изпотява се, температурата се повишава. Оплаква се и от нощни болки в костите. Увеличават се всички лимфни възли. Явяват се и характерни обриви по кожата, които съдържат голямо количество зараза. Постепенно те преминават, без да оставят белези. От тях могат да се засегнат и лицето, лигавиците, устата, половите органи. Косата се разрежда. Засягат се костите и ставите, вътрешните органи: черният дроб (жълтеница), бъбреците, сърцето. Често се появяват сивобелезникави петна по лигавата ципа на устата, гърлото, езика, ануса и срамната цепка.

Ако и вторият период не се лекува, настъпва третият — 4 до 10 години след заразяването, а понякога и по-късно. Характерните му признаци са т.нар. гумозни образувания, които се появяват навсякъде (в костите, мозъка, гръбнака, очите, ушите, черния дроб и другаде) и могат постепенно да разрушат засегнатия орган. Настъпват изменения във вътрешните органи и нервната система

Усложнения.
Тежко увреждане на вътрешните органи (сърце, аорта, черен дроб, бъбреци, бял дроб), на нервната система, парализи с инвалидизиране и дори смърт. Причинява чести аборти, мъртви раждания, безплодие, голяма детска смъртност. Освен това често се стига и до разрушаване на семейното щастие.

Предсказание.
Много сериозно.

Предпазване.
Най-ефикасното средство е спазването на лична хигиена и здрав морал.

Лечение.
Лечението на установен сифилис трябва да става правилно и навреме, задължително в специализирано лечебно заведение, за да се получи добър резултат. Съвременното лечение е антибиотично. Народната медицина прилага общо лечение за усилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1—2 катранени зърна, приготвени от 300 г чист боров катран (от аптеката), предварително измит последователно в 9 води, за да получи жълтеникав цвят, 30 г нишадър на прах, 30 г рафинирана сяра и 30 г небетшекер, счукан на ситно. Тази смес се измесва със сурово брашно от леблебия, колкото поеме, да стане тесто. От него се правят зърна, на големина колкото царевични, овалват се в брашно от царевица, за да не се слепят, и се държат в подходяща кутия. Първия ден се взема по 1 зърно — всичко 3 зърна на ден, втория ден по 2 зърна — всичко 6 зърна, и така по 6 зърна дневно се продължава до края на лечението.

II. Едновременно със зърната се изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, боже дръвче (листа и клонки), борови връхчета, босилек, къпинови листа, мента пиперита, орехови листа, слез (цялата билка с корена) и спирея — по 100 г от всяка. От общата смес 2 пълни супени лъжици с прибавка по 1 чаена лъжичка кори от летен дъб, на ситно нарязани от вечерта, се запарват с 600 г вряща вода. Захлупена, кисне цяла нощ. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
От голяма полза за болния е (ако не е много слаб и изтощен) първите 9 дни да се храни предимно с черен тричав или ръжен хляб, сушени сливи, стафиди и други плодове. Храната да бъде вегетарианска, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба.
Люто, алкохол и тютюн — не!

Преди обяд да изяжда 1—2 главички печен кромид лук без хляб, а на обяд заедно с другата храна (винаги придружена със салата от суров кромид лук и листа от магданоз и чесън по равни части и малко друга любима салата с лимон или оцет и олио по вкус) може да изяжда и по 100—150 г младо месо. На вечеря винаги безмесна храна: кисело мляко с 1—2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с ръжен хляб. След ядене да взема по 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад с по 1 ядка от праскова и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и след това да изпива 1—2 супени лъжици пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа) от бяло брашно, засилен с плодов сок според сезона.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от корените на троскот (3 супени лъжици в 600 г вода се варят 15 минути; прецежда се и се пие подсладена с мед и лимон по вкус).

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени без семките, с прибавка по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от:

а) дървесина на гвяка 100 г, корени на репей и сар-сапарила 50 г и кора на камфорово дърво 25 г (от аптеката). От общата смес 2 пълни супени лъжици в 1 л вода се варят на тих огън 30 минути. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус. Или отварка от:

б) борови връхчета, пача трева, орехови листа, смрадлика, сапунария и червена хвойна (плодове) по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици в 500 г се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане лечението продължава по два начина.

Първи начин. При запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от цяла топла баня (37—38°С) за 10—20 минути с отварка от полски бъзунек (цялата билка с корените). От нея се вземат 10—15 корена заедно със стеблата и листата, но без плодовете, защото цапат, и се нарязват на ситно. Прибавя се едно по-голямо снопче борови клонки и в казан с вода се вари 15 минути. След това се прибавят по 1 двойна шепа орехови листа и трина, вари се още 15 минути, прецежда се и се засилва с 50 г сода бикарбонат, след което се използва. След банята се прави сухо увиване с хавлия и 1—2 одеяла за по-добро изпотяване и препотяване, като се лежи така 1—2 часа. При невъзможност да се правят баните може да се заменят с обличане на мокри ризи, най-добре бархетни нощници, натопени в същата отварка и добре изстискани. Болният се увива като бебе в 2—3 одеяла, лежи в кревата 2 часа, след това се изтрива до сухо и се преоблича в суха нощница. Такива бани (или мокри ризи) може да се правят всеки ден (без неделята) или пък през ден с почивка в неделя и през време на менструацията. Правят се 40 бани подред с 20-дневна почивка след 20-ата баня. При това с една и съща отварка може да се направят 3 бани подред, като преди банята водата се затопля. Накрая, след като си облече суха и чиста нощница, да сложи на главата си „шапка“ от 6—7 зелени листа от орех, леко напръскани от лицевата страна с малко оцет, или пък „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слага друга шапка според сезона. При тежко главоболие главата се налага с „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), а отгоре вълнена шапка и така се спи.

Втори начин. Първата вечер се прави парна баня на краката за около 10—15 минути, последвана от сухо изтриване, а след препотяването разтривка на гръбнака от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти. На корема се прави компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от бял равнец (листа и цвят): 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода; захлупено се вари 5 минути и като изстине, се прецежда. На главата се слага „шапка“, както по-горе. Втората вечер гръбнакът се разтрива с камфоров спирт 1—2 пъти и се налага с торбичка от тензух, широка 10—12 см, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 15—20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. На корема се прави компрес, а на главата „шапка“, както е казано по-горе. Държат се, както при другите случаи.

Неделя. Пълна почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата. При менструация парна баня на краката не се прави.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането от 15—20 дълбоки вдишвания с бавно издишване.

VII. Лятно време преди обяд се прави слънчева баня на гърба за 30 минути, последвана от 20 дълбоки вдишвания с бавно издишване. От 10 до 11,30 ч. — слънчево-пясъчна баня със зарито до шията в горещия пясък тяло, запазена от слънцето глава с бяла кърпа и студен компрес на сърцето. Лежи се така първия ден 20 минути, втория ден 25 минути и т.н. всеки ден с по 5 минути повече, докато се стигне до 35 минути. След това тялото се полива с хладка вода.

Важни добавки:
1. Добре е след всяко ядене да се прави гаргара с чай от лайка.

2. На слънце, вятър, дъжд и студ без шапка болният да не ходи.

3. Дадените за преди ядене и след ядене отварки може по желание да се редуват: едната — един месец, другата — втория месец, и т.н.

4. Болните от сифилис могат да встъпват в брак по преценка на лекаря, след като са провели цялостно медикаментозно лечение и след щателен контролен преглед.

ХРОНИЧЕН ТРИПЕР

Признаци.
Хроничният трипер (гонорея) има лек, подостър вървеж, със слабо течение, в което има слуз и гной. Той засяга и простатната жлеза, и семенните мехурчета.

Различават се два вида хронична гонорея: отворена и затворена. При отворената има постоянно течение от пикочния канал било през целия ден, било само сутрин във вид на т.нар. гнойна капка. Други особени симптоми няма освен при изостряне на процеса. Понякога болният чувства парене или тъпи болки в междинката. Затворената гонорея протича без всякакво течение или с течение само под формата на обикновен катар. При преумора, полови излишества и злоупотреба с алкохол болестта рязко се изостря.

Лечение.
Същото, както при острото заболяване. Освен това 2 часа след ядене вместо зехтин болният да взема по 1 супена лъжица смес от 1 кг чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, смлени на ситно, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на кашица, и 50 г семе от копър, смляно на ситно.

Важна добавка.
Ако е засегнато някое от яйцата (тестикулите), всяка вечер да се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах.


ТРИПЕР НА СТАВИТЕ

Заболяването се развива като усложнение при хронично протичане на болестта.

Признаци.
Засягат се обикновено големите стави (колянната и тазобедрената). Характеризира се с болки, оток на ставата с деформация, ограничени движения. Подир 10—15 дни възпалението може постепенно да изчезне или пък ставата да нагнои.

Усложнения.
Понякога остават сраствания, разрушения на ставата с пълна неподвижност.

Лечение.
Общо по начина, изложен за лечение на трипер. На болните стави да се правят сутрин, обед и вечер за 1/2 час парни компреси най-добре с горещ сварен ечемик, последвани от налагане с млечни компреси с прясна несолена извара (бързо уталожват болките) или с топли лапи от счукано конопено семе. Държат се до поставяне на следващия парен компрес.

МЕК ШАНКЪР (ВЕНЕРИЧЕСКА ЯЗВА)

Мекият шанкър е по-рядко срещаща се заразна болест. При него за разлика от сифилиса язвичката остава мека.

Причини.
Заразата се предава от човек на човек главно при полови сношения, за което е необходимо да има, макар и незначителна, драскотина или повреда на лигавицата.

Признаци.
От момента на заразата до появата на първите прояви има скрит период от около 2—3 дни. Заразеното място почервенява и след 48 часа на него се появява, обикновено при силен сърбеж, рязко ограничено червено петно, от което в продължение на около 3 дни се образува набъбване, което на четвъртия ден от болестта се превръща в малка раничка (язвичка). Тя има кръгла форма и големина до лещено зърно. Мръсносивото й дъно отделя рядка гной. Много характерна е силната болезненост на тази язва. Обикновено се появяват няколко язви една до друга. У мъжете се намират на крайната плът, на външната й повърхност и на вътрешната й страна, на главичката, на юздечката на крайната плът. У жените язвите засягат външните полови органи — близо до клитора или пък до входа на влагалището и много рядко самото влагалище.

Усложнения.
Често се наблюдава възпаление на съседните лимфни жлези в слабините (бубони), които понякога нагнояват.

Предсказание.
Болестта не е твърде тежка, лекува се обикновено за 10—14 дни.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага общо лечение по начина, даден за лечение на рани. Болният трябва да лежи и да избягва половите сношения и употребата на алкохол. Когато се възпалят и увеличат и съседните лимфни възли (т.нар. бубони), се използва мехлемът за разнасяне или пробиване на бубони: 1 супена лъжица стопена овча лой се смесва на тих огън с 1 изравнена чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно, и се прибавя по малко бяло брашно, докато стане мехлем, без да завира. Намазва се върху кърпичка и отгоре се поставя двойно вълнено парче.

Щом нагнои бубонът, добре е да се отвори от лекар надълбоко и широко, за да може по-лесно да излиза гнойта. Раната трябва да се държи чиста и да се промива с горещ чай от жълт кантарион.


ОБЩИ УПЪТВАНИЯ

Венерическите болести не са само местни, локални заболявания, а и на целия организъм. При тях местните промени протичат сравнително бързо и леко, често незабелязано, което може да накара болния да се смята за оздравял. Ако обаче заболяването не се лекува навреме от лекар-специалист със съвременните ефикасни лекарства, настъпват късни усложнения, които в повечето случаи са твърде тежки (особено при сифилиса) и инвалидизират болния. Поради това и при този вид заболявания е много важно компетентното лечение да започне колкото се може по-рано, за да бъде ефикасно.

Всеки болен или съмнителен за венерическо заболяване веднага трябва да отиде при лекар-специалист по венерическите болести, за да започне своевременно и правилно лечение, с което ще се избегнат много гибелни последствия.

На болния от венерическа болест са абсолютно забранени половите сношения до пълното му оздравяване. Той трябва да спазва много строга лична хигиена — добре да измива ръцете си със сапун, след като е пипал половите си органи, да си служи с индивидуални съдове, бельо и кърпи. Измиването на болната част трябва да става в отделен съд, който винаги след това да се обеззаразява със спирт или карболов разтвор (от аптеката). Употребеният за почистване памук да се изгаря. Използваните превръзки, както и бельото, да се държат 24 часа в сапунен разтвор и чак тогава да се изпират и употребяват.

ТРИПЕР (БЛЕНОРАГИЯ, ГОНОРЕЯ)

Триперът е силно заразна венерическа болест, която се предава главно по полов път.

Причини.
Причинител е микроорганизъм, наречен гонокок. Мъжете се заразяват само при полов контакт. Жените освен полово може да се заразят и чрез ползване на замърсени предмети, кърпи, гъби, тоалетни принадлежности. Момиченцата заболяват при спане в общо легло с болна майка и при употреба на заразени предмети, играчки и др.

Разпространението на болестта се улеснява от безразборните полови връзки, особено извънбрачни, от неправилното възпитание, пиянството и т.н.

Признаци.
Гонореята не е местно, а общо заболяване. У мъжете обикновено на втория-третия ден след заразяването се явява смъдене и парене в предната част на пикочния канал, особено при уриниране. След няколко дни се отделя гъста, зеленикава гной. Паренето се усилва, има и болка, често уриниране, понякога температурата се повишава. Болният има и общо неразположение. Това състояние трае около 2—3 седмици, след което се подобрява. Ако болният не се лекува правилно и навреме, заболяването преминава в хронично. Възможни са и различни усложнения.

У жената два-три дни след заразяването се явява парене и сърбеж, особено при уриниране, и жълтозелено гнойно течение. След време сърбежът се замества от болка, която понякога се усилва при ходене. Общото състояние на жената страда. Тя усеща слабост, умора, има силно полово влечение, нервност и пр. Ако не се лекува, болестта минава в хронична.

Усложнения.
При мъжете възпалението може да засегне простатната жлеза, семенните канали (ако се засегнат двустранно, получава безплодие), пикочните канали, очите, ставите. У жените заразата може да премине до матката и тръбите (при сраствания настъпва безплодие), да засегне също очите и ставите.

Последици.
Много от бездетните бракове се дължат на трипер. По време на раждане, ако жената страда от трипер, заразата може да проникне до очите на детето и да причини тежко гнойно очно възпаление.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Пълно въздържане от извънбрачни полови връзки.

Лечение.
Единствено правилно и сигурно е своевременното лечение с антибиотици, провеждано в кожно-венерологичния диспансер. Лечението с тях е краткотрайно, оздравяването настъпва бързо. След лечението трябва да се направят и няколко контролни прегледа.

Народната медицина прилага следното за усилване на организма, но то не бива да се прилага без антибиотично лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1—3 зърна, големи колкото царевични, от следната смес: 50 г чист бял тамян, 25 г бяла дъвка и 1 супена лъжица чист боров катран (от аптеката).

Приготовление:
Тамянът и дъвката се счукват на прах и се разбъркват с катрана да стане гъсто тесто, затова катранът да се прибавя по малко. От това тесто се правят зърна, овалват се в брашно от царевица и се нареждат в кутии. Възрастните болни вземат зърната по следния начин: първия ден сутрин, обед и вечер по 1 зърно — всичко 3 зърна на ден, втория ден по 2 зърна — всичко 6 зърна, третия ден по 3 зърна — всичко 9 зърна, и до края на лечението се вземат по 9 зърна на ден. Юношите от 15 години нагоре да вземат 3 пъти на ден само по 1 зърно.

II. Двадесет минути след вземане на зърната да изпива или:

а) по 1 чашка от 150 г отварка от койло, исипливче, мечо грозде, гръцки сминдух (семе), пача трева, полски хвощ, троскот, магданоз (корени), дръжки от бели череши или вишни, царевични коси и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка, от общата смес 4 супени лъжици в 1200 г хладка вода на тих огън се варят 25 минути, като изстине, се прецежда. Или:

б) по 1 чашка от 150 г отварка от ечемик — 120 г ечемик в 2 л вода на тих огън се вари 20 минути, след това се прецежда и в същата отварка се слагат 50 зърна шипки, 3 супени лъжици слез (цялата билка с корена) и 3 супени лъжици здравец (корени). Вари се още 20 минути и преди снемането от огъня се изсипват една и половина супени лъжици ленено семе. Като клокне 3 пъти, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и добре сдъвкана, или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риба.
Люто, алкохол и тютюн — не!

Преди и след вечеря добре е болният да изяжда по 1—2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от суров кромид лук с листа от магданоз по равни части и от друга салата с маслинен зехтин и винен оцет по вкус, може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови ястия и компот с хляб. След ядене да изпива и по 2—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от смрика (хвойна) — листа. От нея се вземат 4 супени лъжици и в 1 л вода се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с чист пчелен мед.

Забележка.
Отварките да се държат на студено, за да не вкиснат.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица чист маслинен зехтин.

IV. Двадесет минути след зехтина да изпива или:

а) по 1 чашка от 150 г отварка от троскот (корени) 25 г, червена хвойна (зърна) и семе от коноп — по 15 г, и ечемик 40 г. Всичко се счуква и се поставя в 2 л вода на тих огън. Вари се 30 минути и като изстине, се прецежда и се държи на студено, за да не вкисне. При пиенето всяка чашка се засилва с 1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат. Или:

б) по 1 чашка от 150 г отварка от слез (цялата билка с корена) 100 г и обикновен здравец (корени) 100 г. От общата смес 3 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това в същата отварка се добавя 1 супена лъжица ленено семе и се оставя да ври още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 2—3 вечери подред се прави топла (38°С) клизма с 1 л вода или с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1/2 л вода. След клизмата се поставя коремен компрес (за жените по-добре кръстосан) от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода или в хладка отварка от полски бъзак (листа): 4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. Едновременно при жените това се съчетава с поставяне на влагалищно тампонче от печен арпаджик, обелен и намазан със стопена зайча мас (може и от домашен заек). При главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и в дълбока чиния полети с 50 г оцет. Киснат 1/2 час, след това се изстискват добре и се поръсват с малко брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата). Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време напълно ще оздравея“ (вж. “Психолечение“, том I), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и обличане. След отиване по нужда се прави промивка на половите органи с топла преварена вода.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. са полезни слънчево-пясъчните бани със зарито до шията в горещия пясък тяло и глава, покрита със зелени листа или с чадър, за да не слънчаса болният, а на сърцето — студен компрес от 4 ката. Лежи се така 20—30 минути или докато е приятно. Следва обливане с хладка слънчева вода, хубаво изтриване и почивка.

Важни добавки:

1. Преди и след поставянето на коремния (кръстосания) компрес половите органи да се измият с топла вода.

2. Кърпата, с която се бърше болният, не бива да се употребява от друго лице, защото чрез нея може да се пренесе заразата, особено на очите, където причинява тежко възпаление.

3. Болният трябва да спи на твърдо легло и да се покрива с лека завивка.

4. Освен това трябва да избягва всички вредни влияния, които усилват болестта, като половите възбуди, а половите сношения са абсолютно забранени.

5. Докато не се провери от лекар-специалист по венерически болести, болният да не се смята за оздравял, тъй като това лечение е неспецифично и от него може да настъпи само временно подобрение (но не и пълно излекуване), а процесът да премине в хроничен с различни тежки последствия.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ


eXTReMe Tracker