|
Share

* Изваждане на чуждо тяло от ухото
* Пробиване на ушната мида у момиченца за обици
* Недоразвито ухо от рождение
* Глухонемота

* Незараснал операционен отвор на задушната кост
* Отслабване на слуха
* Възпаление (забиране) на средното ухо
* Гнойно течение от ухото
* Сухота на ушния канал
* Екзема на ушния канал и на ушната мида
* Болки в ухото
* Ушна кал

ИЗВАЖДАНЕ НА ЧУЖДО ТЯЛО ОТ УХОТО

Първа помощ.
Чуждите тела са малки песъчинки или черупки, малки съчми, зърна, черешови костилки, топчета хляб или хартия, стъклени мъниста, които децата вкарват в ушите си, когато играят, и трябва да се извадят веднага. Да не се употребяват никога щипци, нито лъжички, с които може да се нарани детето и да се натика тялото още по-дълбоко, а да се нацърка силно чиста вода в ухото било с тулумбичка, било с уста. Това не представлява никаква опасност и обикновено свършва успешно. Ако не успеем, да се повика лекар.

ПРОБИВАНЕ НА УШНАТА МИДА У МОМИЧЕНЦА ЗА ОБИЦИ

Макар че предназначението на ушите от природата е да чуваме, женската суета ги употребява и за красота – носене на обици. За да се избегнат излишните страдания от страна на децата, ще изложим най-простия и безопасен начин за пробиване на ушите им.
Най-добре е това да стане между 10-ия и 20-ия ден от раждането на момиченцето. То се прави с нова и чиста игла за шиене, на която е вдянат чист бял конец.
За да дезинфекцираме иглата и конеца, предварително ги натопяваме в чист спирт или в току-що купен йод и ги държим там в продължение на 1–2 минути.
На ръцете на този, който ще пробива ушите (най-добре е да го направи акушерката), да са изрязани ноктите, а ръцете да са добре измити със сапун и полети с чист спирт. Ушите на момиченцето (местата на дупките) също да се измият с памуче, натопено в спирт, и да се намажат с йод. След пробиването на ухото (което трябва да стане внимателно и бързо) прокарваме през него натопения в йод конец, който се връзва на ухото като обица. Отвързва се след 7 дни. През това време детето се къпе, като се отбягва насапунисването на ушите му. Особено да се внимава да не се дръпне конецът, защото може да скъса ухото. Ако се допусне инфекция, незабавно да се повика лекар.

НЕДОРАЗВИТО УХО ОТ РОЖДЕНИЕ

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене детето да изпива по 1 чашка от 50–75 г (според възрастта) отварка от 150 г троскот (корени), корени от коприва, репей, спирея, слез и шипка – по 50 грама. Три супени лъжици от тази смес се варят в 700 г вода на тих огън 30 минути и веднага се прецеждат. Пие се подсладена с мед или захар.

Диета.
Същата, дадена при глухонемота.
Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болното да пие овесена отварка (2 супени лъжици пречистен овес се вари в 500 г вода, докато омекне, и се прецежда).

II. Два часа след ядене – 1 чашка от 50–75 г (според възрастта) отварка от агримония и троскот (корени) – по 50 г, лавандула, подбел и синя тинтява – по 30 г, маточина и червен кантарион – по 25 г и мента пиперита 20 грама. Две супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода и след това се варят на тих огън още 10 минути, а като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Вечер преди лягане за деца над 5 години да се прави 1–2 вечери подред по 1 топла клизма с 500 г чай от лайка (2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това само при запек се прави клизма от същия чай. За деца под 5 години клизмите се правят с 300–500 г чай (според възрастта им); после една вечер на детето се прави парна баня на главата с чай от лайка в продължение на 5 минути, като главата се навежда с болното ухо към парата, втора вечер – парен компрес на болното ухо с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял 5 минути, за да може да се използува 2–3 пъти подред), с продължителност 10–15 минути, последван от разтривка на гръбнака 1–2 пъти от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт; коремен компрес от 2–3 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (5 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда). На главата се слага една вечер цяла „шапка”, ушита от тензух със специален придатък, който добре да покрива недоразвитото ухо, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа) и засилен с 5–9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 5–9 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, нарязани ситно и счукани в дървен хаван на кашица, и 5–10 сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките. Втората вечер на главата на детето се слага същата „шапка”, напълнена с квасец и др., както първата вечер, но придатъкът върху ухото се напълва с топла лапа от печен кромид лук, обелен и ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 3–5 сини сливи, смачкани без кокичките, и малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болното.

IV. Сутрин – 5 минути сух четков масаж на цялото тяло, последван от фрикция на подмишниците и коремчето с хладка вода.

V. Лятно време преди обяд между 11 и 12 часа на детето да се направи слънчева баня на тази страна на главата, от която е недоразвитото ухо, със зелен лист от репей, слънчоглед или тиква в продължение на 20–30 минути или докато му е приятна. Следва поливане на цялото тяло заедно с главата с хладка слънчева вода, в която от вечерта са киснали една двойна шепа орехови листа и стиска морска сол, а после – сухо изтриване.

Забележка.
Слънчева баня без зелен лист в този случай ще бъде вредна за болното.

Важни добавки:
1. 3а да бъде детето лекувано успешно, необходимо е да се подстриже ниско с машинка.

2. На слънце, вятър, дъжд и студ да не се ходи без шапка.


ГЛУХОНЕМОТА

Причини.
За вродената глухонемота – близко кръвно родство на родителите (особено женитби между братовчеди), пиянство и душевни болести у родителите, както и наследено преминаване от дядо и баба на внуците.

За придобитата глухонемота – заболявания на слуховия орган, хроничен енцефалит, лекуване със стрептомицин, канамицин и други силни лекарства, епидемични заразни болести (скарлатина, морбили, менингит, шарка, тиф и други).

Лечение.
Ако глухотата е вродена и детето е още малко (до три навършени години) или е придобита, но без органични повреди, при упорито лечение може да се очаква, че детето ще започне да чува, а след това и да говори.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1–2 чаени лъжички (според възрастта) сироп от борови връхчета и оризови люспи – по 100 г от двете се варят 30 минути в 2 л вода на тих огън, след това се прибавя по 500 г ситна захар и чист пчелен мед и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сиропа детето да изпива 1 кафена чашка отварка от агримония, босилек (листа и цвят), жълт кантарион (листа и цвят), мента пиперита, очанка, червен кантарион, спирея и хмел – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес с 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко опечено) и 1 изравнена чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда и се пие подсладена с малко мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити добре, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко, консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на болното).

На обяд заедно с другата храна може да се дава и до 50–100 г младо месо (агнешко, телешко, птици или прясна риба). На вечеря на детето да се дава безмесна храна: кисело мляко с 1–2 чаени лъжички сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко препечен хляб. След ядене да изпива 1 кафена чашка сок от моркови, целина и ябълка по равни части.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайка или плодови сокове според сезона.

III. Два часа след ядене да се взема:

а) една-две чаени лъжички настойка от 3 цели пресни сурови кокоши яйца, залети със сока на 9 лимона, така че да ги покрият около половин сантиметър. Покрити трябва да киснат 3–4 дни, докато черупките им се разтворят, след което с вилица се изваждат ципите им и се прибавя 50 г чист винен коняк (за да не се вкиснат) и 200 г небетшекер (лята захар), счукан ситно; или:

б) по 1–2 чаени лъжички сироп от борови връхчета и оризови люспи.

IV. Десет-двадесет минути след настойката детето да изпива пак 1 кафена чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави клизма с 250–500 г топла вода, последвана от парни компреси с две торбички от марля, напълнени с попарена и изстискана лайка – 5 минути, а след тях разтривка на гръбнака от долу на горе 1–2 пъти чрез малки кръгови движения с памуче, натопено в камфоров спирт. След това се поставя в двете уши на детето по едно малко топче памук, леко намазано със стопена зайча мас (най-добре от див заек). Едновременно с това две последователни вечери на главата му се поставя „шапка” от тънко хасе, напълнена с възтопъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен според възрастта на детето с 3–5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. „Шапката” да покрива челото, ушите и тила, а върху нея да се сложат вестник и вълнена шапка. Едновременно да се постави питка на носа му от същия квасец, а над нея парче вестник; коремен компрес (отпред), натопен в топъл чай от цвят на бял равнец (запарва се като чай от лайка); държат се до сутринта. Следващите две последователни вечери – същите процедури, като „шапката” се пълни с топла лапа от 150–300 г (според възрастта) сварен ориз, врял в 300–600 г вода, заедно с 10–20 сини сливи, смачкани без кокичките, и 1–2 супени лъжици ленено семе. Всичко ври, докато стане гъста лапа. Държат се цяла нощ.

Забележка.
Преди всяко поставяне на „шапката” на главата на болното във всяко ухо да му се капват през вечер по 1–2 капки топъл сок от печен праз лук и през вечер – по 1 капка топла прясна свинска жлъчка (детето лежи на обратната страна на ухото, в което се слагат капки). Капките се затоплят до 37°С.

VI. Сутрин. Сух четков масаж на цялото тяло – за малките деца с кадифена ръкавица и под одеялото (за да не се простудят), последван от масаж на сливиците: 15 пъти напред и 15 пъти назад.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Важни добавки:
1. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка детето да не ходи.
2. За да върви лечението по-успешно, необходимо е детето да се подстриже ниско.
3. При увеличени сливици добре е всяка вечер и на тях да се слага торбичка с чист пресен квасец, засилен с 2–5 сини сливи без костилките.
4. Всеки месец да се проверява слухът на болното със силно изсвирване зад гърба му.
5. След като започне да чува добре, капването в ушите спира и в продължение на 3–4 седмици постепенно се ликвидират и останалите приложения от лечението.

НЕЗАРАСНАЛ ОПЕРАЦИОНЕН ОТВОР НА ЗАДУШНАТА КОСТ

След направена операция на задушната кост понякога раната не може да се затвори и с години секретира като фистула.

Причини.
Хронично боледуване на средното ухо.

Лечение.
Болнично. Народната медицина предлага общо лечение за засилване на организма. Първите 1–2 вечери на болното да се направи топла клизма (37°С), най-добре с 200–500 г чай от лайка (според възрастта). След това да се прави винаги при запек.

Всекидневно сутрин още в кревата да се прави сух четков масаж на цялото тяло на детето (3–5 минути). Следва измиване на раната с отварка от жълт кантарион с лайка (по 1 супена лъжица от двете в 500 г вода ври 10 минути) и превързването ? със сладкия мехлем. През вечер да му се прави парна баня на главата с лайка, последвана от измиване и превързване на раната. След това на корема и на врата на болното да се поставят компреси, натопени в топла отварка (36°С) от трина, съчетани на тила с торбичка, напълнена с възтопъл (36°С) селски хлебен квасец, засилен с 5–10 сини сливи, смачкани без костилките. През вечер – меняваща баня на краката, последвана от измиване и превързване на раната (като сутринта), а след това компреси на корема и врата заедно с торбичката квас на тила, както по-горе. Компресите и квасът се държат цяла нощ.

Вътрешно.
Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1–2 чаени лъжички настойка от яйца с лимони и 10 минути след настойката да изпива по 30–50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, червен и жълт кантарион, невен и цариче – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес с 2 чаени лъжички червени хвойнови зърна се запарват с 500 г вряща вода и се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда, пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Лека вегетарианска (млечно-растителна) храна с повече плодове и зеленчуци.

При лечението се иска търпение, постоянство, чистота и познания за почистване и лечение на рани.


ОТСЛАБВАНЕ НА СЛУХА

Причини.
Най-често се появява след сътресение на ухото при падане или удар, а също и от внезапен силен взрив или гърмеж. Последица може да бъде също на менингит, лечение със стрептомицин, канамицин или други лекарства. Понякога се развива при катарално възпаление на евстахиевата тръба или от пробиване на тъпанчевата ципа.

Признаци.
Детето не обръща никакво внимание на разговора на околните, макар те да говорят високо и за него, често (или винаги) не отговаря точно на зададения въпрос.

Ако не се вземат мерки, детето може да стане първо глухо, а след това и глухонямо.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина предлага общо лечение за засилване на организма по начина, изложен за глухонемота.


ВЪЗПАЛЕНИЕ (ЗАБИРАНЕ) НА СРЕДНОТО УХО

Възпалението на средното ухо (тъпанчевата кухина) бива остро и хронично.

Причини.
Обикновено е усложнение при заболяване от грип, възпаление на гърлото и носа, които се разпространяват през евстахиевата тръба. То се причинява и от простуда, но най-често се среща при скарлатина, лещенка, брусница, червен вятър и други.

Признаци.
Острото възпаление се появява често у новородените, но може да се срещне във всяка възраст.

Отначало детето усеща тежест, натиск, бучене и силна стрелкаща болка в дълбочина на ухото, която се усилва при гълтане и кашляне. Болното понякога повръща, а може и да бълнува. Болки при натискане пред ухото не се усещат.

Когато ухото нагноява, болката нараства, усеща се бучене. Болното изпада в трескаво състояние, придружено от постоянно тупане – признак за забиране на ухото. Тези признаци съществуват, докато гнойта пробие тъпанчевата ципа или излезе през евстахиевата тръба. Понякога гнойта отива към каменистата част (мастоидната кост) на ухото и тогава се усеща болка в костта зад ухото. Възпалението може да премине и към мозъка и да има много тежки последици.

Когато гнойта се е образувала и ципата на тъпанчето се е увредила (често при кашляне или секнене тя се пробива), гнойта излиза и болката престава.

Когато лекарят установи нагнояване, може да пробие тъпанчевата ципа, за да изтече гнойта, в резултат на което състоянието на детето рязко се подобрява.

Обикновено подобно възпаление оздравява, но е опасно за новородените, защото може да оглушеят и тогава остават и неми или умират от мозъчни усложнения. Понякога се запушва евстахиевата тръба, слухът на детето намалява, усеща бучене в ушите.

Евстахиевата тръба се запушва при гърлобол, при възпаление или полипи в носа и при уголемяване на сливиците. Бученето в ушите е резултат на нарушеното равновесие от двете страни на тъпанчето.

Първа помощ.
Тук се изисква лекарска намеса, а до пристигането на лекаря да се направи на болното топла клизма (37°С) най-добре с чай от лайка или с 200–500 г вода (според възрастта). След клизмата да му се даде като очистително майчин лист, за да се изчистят основно червата му. Ако детето е по-големичко, да му се направи парна баня на главата с чай от лайка, последвана веднага след изтриването от меняваща баня на краката; след нея да се постави коремен компрес, натопен в топла отварка от трина. Да се капнат в болното ухо 2–3 капки топъл сок (37°С) от печен праз лук или чай от бял равнец (1 чаена лъжичка цвят заедно с венечните листа се попарва с 300 г вряща вода и кисне 1 час), като се наведе главата към здравото ухо. Най-после болното ухо да се наложи с търпимо гореща лапа от праз лук, разделена на две торбички – едната на болното ухо, а другата се държи топла върху съд, в който ври вода. При липса на праз да се слага търпимо гореща лапа от тиква, сварена на пара, лапа от счукано ленено семе или топъл селски хлебен квасец. Топлата лапа стои непрекъснато, като всеки 20–30 минути се сменя с по-топла. Парната баня на главата и коремният компрес се повтарят на всеки два-три часа, като след тях се поставя веднага и топлата лапа. От тези процедури тъпанчевата ципа сама се пробива, гнойта изтича и операцията става излишна.

Ако детето е много малко, да му се направи клизма, както вече бе казано, на болното ухо да се постави парен компрес, най-добре с торбичка попарена лайка (държи се 10–15 минути), и веднага след него да му се капнат 1–2 капки топъл сок от печения праз лук и др., както по-горе. Ухото да се налага с търпимо гореща (40°С) лапа или от праз, или от тиква, или от ленено семе, или от квас и след това да му се постави коремният компрес. Той се сменя на всеки 2–3 часа, а другите приложения се правят, както е казано вече.

Лечение.
Ако от казаното за първа помощ за 1–2 дни състоянието на детето не се подобрява, лечението е общо и да продължи по същия начин, изложен за гнойно течение от ухото.


ГНОЙНО ТЕЧЕНИЕ ОТ УХОТО

Причини.
Обикновено се дължи на гнойно заболяване на средното ухо. В редки случаи гнойта идва не от вътрешното ухо, а от цирей в ушния канал, който е пробил.

Признаци.
Заболяването започва с остра болка и с треска. Скоро се появява лепкаво кръвенисто течение, после жълтовато и гнойно, което престава след няколко дни или продължава със седмици и месеци. В някои случаи течението мирише силно.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина предлага за спиране на течението общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене детето да взема по 1 чаена лъжичка (за по-малки деца 1/2 чаена лъжичка) смес от 500 г чист пчелен мед и 15 г рафинирана сяра (от аптеката). Преди всяко вземане сместа се разбърква много добре.

II. Непосредствено след сместа болното да изпива 1 чашка от 100 г (за по-малки деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, лавандула, лепка, невен, пача трева, ранилист (листа и цвят), слез, синя тинтява и цариче – по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес се запарват с 500 г вряща вода и захлупени се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пие и пуши в стаята на болното).

На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук с магданозени листа, настъргани моркови и целина по равни части с малко винен оцет и зехтин по вкус) може да изяжда и 50–100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря безмесна храна, кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия, компоти с хляб. След ядене детето да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода да пие запарка от шипка (30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 600 г вряща вода и като клокнат 3 пъти, се снемат от огъня, а като изстине, отварката се прецежда). Пие се подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене болното да изпива 1 чашка от 75 г (за по-малки деца наполовина) отварка от бял равнец, обикновена коприва (листа), жълта комунига, лайка (цвят), маточина, страшниче и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути на тих огън. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) на болното се прави клизма с 200–500 г (според възрастта) топла вода. Следва парна баня на главата с чай от лайка или парни компреси с търпимо гореща ситна готварска сол, сложена в торбички от тънко хасе. Върху тях се слага парче от тънък найлон и фланелен бинт, като продължителността на компресите е около 10–20 минути. След него за юношите се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди – 5 пъти), коремен компрес от 2–3 бархетни парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (3 супени лъжици листа и цвят в 500 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда), а върху тях се слага вестник и вълнен пояс. В болното ухо (уши) да се капват (като се лежи на здравото) по 5 капки (за по-малки деца по 2–3) топла настойка от лайка (цвят), жълт кантарион (листа и цвят) и седефче (листа и цвят) – по 20 г от всяка билка се запарват с 200 г вода и захлупени се варят, докато остане само 50 г отварка. След това се прецежда през тънка кърпа и се засилва с 2 супени лъжици чист зехтин (но не и олио). Тези капки се слагат в продължение на 30 дни, като се съчетават и с „шапка” на главата от тънко хасе, която да покрива изцяло ушите, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5–10 супени лъжици (според възрастта на болния) диви кестени, настъргани с кората, и 10–20 сини сливи, смачкани без кокичките, поръсени с 2 супени лъжици пудра захар (за по-малки деца наполовина). Върху нея да се поставя вълнена шапка, а на гърлото – торбичка с квасец, засилен с 2 супени лъжици диви кестени (за по-малки деца 1 супена лъжица). На носа му да се сложи питка от същия квасец със залепена книжка отгоре. Двете лапи се държат до сутринта или докато много досадят на болното.

V. Сутрин да се направи фрикция с хладка вода на подмишниците и корема и сухо изтриване на болното, последвана от измиване на гнойта в ухото или с памуче, натопено в камфоров спирт, или с отварка от листа и цвят на жълт кантарион (2 супени лъжици се запарват с 400 г вряща вода и се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). След това в болното ухо (уши) се капва пак по 1 капка от настойката от жълт кантарион, лайка и седефче (вж. точка IV) и в ухото се поставя топче чисто памуче.

Важни добавки:
1. При менструация да не се прави меняваща баня на краката.
2. Болното да спи винаги на ухото, което гнои, за по-лесно изтичане на гнойта. Ако и двете уши гноят – да спи по гръб.
3. През деня ушите трябва да се измиват често с хладка отварка от полски хвощ (2 супени лъжици листа и цвят в 500 г вода се варят 10 минути, а като изстине, се прецежда).
4. Гнойта да не се измива с кислородна вода.
5. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка да не се ходи.

СУХОТА НА УШНИЯ КАНАЛ

Причини.
Недостатъчно отделяне на ушна кал.

Признаци.
Поражда се упорито чувство на сърбеж.

Предпазване.
Да се избягва честото промиване на ушите. Подобни промивки могат да се правят само от лекар, и то на по-големи деца (но не и на кърмачета).

Лечение.
Всяка вечер ушният канал да се маже с памуче, навито на кибритена клечка и натопено в боров вазелин или глицерин. Ако това не помогне, да се лекува общо по същия начин, изложен в „Ушна кал”, но с добавка:

1) на малките деца вместо парни бани на главата да се правят парни компреси на ушите (40°С) с торбичка попарена лайка (5 минути);
2) половин час след обяда и вечерята да се дава по 1/2–1 кафена чашка чай от исландски лишей с мед (1 чаена лъжичка в 250 г вода се вари 10 минути).

ЕКЗЕМА НА УШНИЯ КАНАЛ И НА УШНАТА МИДА

Признаци.
Много силен и често непоносим сърбеж в болното ухо.

Лечение.
Общо за засилване на организма:

а) Ако детето е запечено, да се направят 1–2 вечери подред топли клизми (38°С) най-добре с 200–250 г (според възрастта) чай от лайка.

б) Да се правят седмично (най-добре вечер преди лягане) по 2–3 цели топли бани от борови клони и трина (37°С за 10 минути).

в) Всеки ден сутрин и вечер (с изключение на дните на топлата баня) да се прави на по-големите деца парна баня на главата с лайка, а на по-малките – парен компрес с торбичка попарена лайка или трина (5–10 минути). След това да се поставят на корема компреси, натопени в топла отвара от трина (36°С) или в хладка вода (30–28°С). Държат се в утринните часове 2 часа, а през вечерните – цяла нощ.

г) При нетърпим сърбеж за по-големите деца да се направи парна баня на главата с лайка, а за по-малките – парен компрес с торбичка попарена и добре изстискана лайка, последван след изпотяването от коремен компрес, както по-горе. Едновременно на главата да се постави цяла „шапка” от тънко хасе, напълнена с лапа от възтопъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 2–5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. „Шапката” изцяло да покрие ушите, а върху нея се поставя вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

Външно.
След парните бани и целите топли бани полезно е екземата да се намазва с едно от средствата, дадени в главата за екзема.

Вътрешно и диета както при ушна кал.

Внушение. В по-тежките случаи да се прилага по указания начин.


БОЛКИ В УХОТО

Причини.
Циреи в канала, чужди тела (копче, камъче, насекомо и пр.) в канала, възпаление на средното ухо вследствие на грип, пробиване на кътните зъби и зъбобол.

Признаци.
Повишена температура с болки и стрелкане в ухото особено след боледуване (макар и леко) от грип, гърло и други. Възрастните хора показват характера и мястото на заболяването, обаче при малките деца, които не могат да говорят, е трудно за родителите да узнаят причината за заболяването. Все пак, ако няма други причини за високата температура, ако плачът е рязък, задушната област е макар и слабо, зачервена и подута, ако болното си мята главата от една страна на друга, ако си дърпа ръцете към главата и особено ако се покаже течение от канала, имаме основание да се съмняваме, че детето има болни уши и веднага трябва да го заведем на лекар.

Първа помощ.
За облекчаване на болките до идването на лекаря:

а) На болното да се направи топла клизма (37°С).

б) Върху ушната област да се поставят топли лапи от счукано ленено семе, сварено с малко мляко и преди слагането поръсено с пудра захар. Обикновено тези топли (не горещи) лапи се поставят в две торбички, като едната стои привързана върху ухото, а другата се държи топла върху пара от вода. Още по-добре действува топла лапа от праз лук: на стрък праз лук се нарязва бялата част на 2–3 парчета и се слага във фурната да се пече, докато омекне. След това сокът му се изстисква и от него (още топъл) се капват 2–3 капки в болното ухо, след което се налага лапата, както по-горе. Това се прави само когато няма течение на секрет от средното ухо.

в) Добро средство срещу болките в ухото е и поставянето по 2–3 капки на топло преварено чисто дървено масло (не олио) или топъл глицерин в ухото, ако няма течение от средното ухо.

г) Помагат също както парните бани на главата с чай от цвета на мъртва коприва (по 2–3 супени лъжици листа и цвят за една баня), така и парни компреси в торбички, напълнени с попарена лайка, сменявани един след друг последователно през деня и нощта. В по-тежки случаи се съчетават винаги с меняваща баня на краката. Вместо парни компреси може със същия успех да употребим и нагорещена тухличка, завита в кърпа, шише с топла вода, нагорещени трици (поставени в торбичка) и т. н.

Едновременно с посочените средства на болното да се поставят дневно по 2–3 коремни компреса, натопени в топла отварка от трина (36°С) или в хладка вода (30–28°С). Когато в ухото е попаднало чуждо тяло и особено когато тече кръв от външното, а не от средното ухо, помага промиването му с отварка от жълт кантарион (1 супена лъжица в 250 г вода се вари 10 минути) или с кислородна вода (от аптеката).

След преминаване на болката да се лекува основната болест, която я е предизвикала.

УШНА КАЛ

Ушната кал е гъст лепкав секрет, който се изработва от специални мастни жлези в кожата на ушния канал. Тя има предназначение да задържа чуждите тела, попаднали в ушния канал, като прах, сажди, насекоми, камъчета и др., и да не им позволява да проникнат дълбоко в ухото.

Понякога към ушната кал се прибавят нечистотии, които идват отвън, и тя се втвърдява, при което образува плътна запушалка в канала. Ако влезе вода в ухото, ушната кал набъбва и може да запуши плътно ушния канал.

Признаци.
Запушването поражда усещания на заглъхване в ушите, което кара децата да бъркат в ушите с каквото им попаднe. Ако калта е близо до тъпанчето, може да предизвиква замайване и шум в ушите.

Предпазване.
Ушната кал трябва да се чисти редовно поне веднъж седмично. От вечерта в ухото на детето се слага 1/2 чаена лъжичка чист топъл зехтин (не олио) или глицерин или се капват 5 капки топло бадемово масло. На другата сутрин ухото се почиства с памуче, увито около кибритена клечка. При чистенето на ухото трябва да се избягва употребата на остри предмети.

Лечение.
В напреднали случаи ушната кал се отстранява чрез промивка на ушите. Тя трябва да се направи от лекар, за да не се повреди тъпанчето на ухото. След това измиване, ако детето е склонно към образуване на ушна кал, да се вземат мерки за заякчаване на организма му с общо лечение:

а) Ако е запечено, да му се направи топла клизма (38°С).

б) Всяка сутрин да му се прави сух четков масаж, последван от хладка фрикция. Всяка вечер да се поставят компреси на корема, натопени в топла отвара (36°С) от трина или в хладка вода (30–28°С).

в) Полезни са и парните бани на главата с лайка (2–3 седмично) за по-големите деца, а за по-малките – парни бани на краката. След препотяването да се направи сухо изтриване и хладки компреси на корема, както по-горе.

Вътрешно.
Сутрин, обед и вечер преди ядене детето да взема по една винена чашка чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай), а след ядене – по една чашка кафе от жълъд.

Диета.
Лека вегетарианска храна (млечно-растителна) с повече плодове и зеленчуци или сокове от тях.


БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker