|
Share

НАМАЛЯВАНЕ ИЛИ СПИРАНЕ НА МЛЯКОТО

Причини.
Ако млечните жлези не се изпразват напълно, особено през първите дни след раждането на детето, млякото се застоява и това намалява секрецията му.

Недостатъчно мляко се образува и при ненапълно развити млечни жлези, при хормонални смущения, при общи или трескави заболявания на родилката.

Често пъти душевни вълнения, грижи, уплаха и други подобни могат да намалят отделянето на мляко. Ново забременяване също променя количеството и вида на млякото. То намалява и при неправилно и недостатъчно хранене, малокръвие, затлъстяване, алкохолизъм и др.

Признаци.
Случва се понякога млякото да не се отделя до осмия ден след раждането. Много рядко се среща пълна липса на мляко – обикновено то е толкова малко, че детето, колкото и да суче, остава гладно, постоянно плаче и не наддава.

Лечение.
Общо за засилване на организма. За целта всекидневно сутрин да се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван след обличането от 7–10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика”), които се повтарят преди обяд и вечеря.

Преди обяд се прави топла баня на всяка гърда поотделно (39–40оС за 5–10 минути) в по-дълбок съд.

Вечер преди лягане 1–2 вечери подред за пречистване на червата се прави топла клизма (38°С) най-добре с чай от лайка, а след това винаги при запек обикновена клизма, последвана от парна баня на гърдите с чай от лайка за 5–10 минути и коремен компрес, съчетан с гръден, натопен в топла отварка от трина; държат се най-малко 2 часа.

Гърдите трябва да се пазят винаги чисти, защото лесно могат да настъпят възпаления, нагнояване на зърното и на цялата гърда, което затруднява отглеждането на детето извънредно много.

Вътрешно.
Препоръчва се отварка от морски (провадийски) пелин: 1 супена лъжица от него се попарва с 300 г вряща вода, кисне 1/2 час и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка – отваря апетита и предизвиква образуване на повече мляко. Или пък следната смес: семе от копър 150 г, семе от анасон 100 г, семе от коприва 100 г и семе от зеле 100 г – счукват се заедно, за да стане като брашно, което се смесва с 500 г чист мед, без да се вари – само се разбърква. От тази смес се взема преди обяд към 11 часа една супена лъжица, към 4 часа след обяд, към 6 часа на пладне и след вечеря пак по 1 супена лъжица.

Диета.
Обща природосъобразна храна с повече мляко (прясно и кисело), млечни каши, кестени, орехи, тестени храни, овесена каша, сурови плодове и зеленчуци, особено чесън и суров кромид лук; да се избягват сух боб, грах, леща, гъби, чай, кафе и много препоръчваната бира. Полезно е храната да се поръсва със счукан на прах кимион, а след ядене като десерт да се взема следната смес за усилване на млякото: прясно краве масло 250 г, мед 250 г и 2 супени лъжици жълъдово кафе. Разбърква се добре и се взема след всяко ядене по 1 чаена лъжичка.

Вместо вода кърмачката да пие отварка от овес, царевица, ечемик и пр., дадена при малокръвие, или пък боза.


МЛЕЧНА ТРЕСКА

Много често на третия-четвъртия ден след раждането у родилките се появява лека треска, която се нарича млечна. Тя се причинява от образуването на голямо количество мляко, което детето все още не може да изсмуче.

Признаци.
Студени тръпки, температура, безпокойство, силна жажда, чувство на напрежение в препълнените млечни жлези.

Предсказание.
Благоприятно.

Предпазване.
След нахранването на детето останалото в гърдата мляко трябва да се изцежда.

Лечение.
Първите 1–2 вечери подред да се направят хладки клизми (32°С) с по 1 л вода, а след това само при запек. При студени тръпки всекидневно се прави парна баня на краката или парен компрес на гърдите (в продължение на 1/2 час), последвани след препотяването от компрес на корема, натопен в хладка вода (25–20°С).

При температура да се поставят дневно по 3–4 коремни компреса, съчетани с компрес на прасците (20°С), или пък вместо тях да се правят по 2–3 коремни бани (28°С за 15–20 минути).

Самовнушение с общата формула.

ПОДУВАНЕ НА ГЪРДИТЕ ПРИ ОТБИВАНЕ НА ДЕТЕТО

Лечение.
Трябва да се вземат мерки за редовно ходене по голяма нужда – при запек винаги се правят топли клизми (38°С). Освен това да се прави дневно по 1 коремна баня (28°С за 20 минути), а вечер коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или вода; държи се цяла нощ.

Външно.
Гърдите да се налагат с топла лапа от сварен магданоз (ако магданозът не се свари до омекване, няма полза), лапата се налага много пъти, докато изчезне отокът. Гърдите може да се налагат с кърпа, напоена в чист маслинен зехтин, във вид на компрес.

Вътрешно.
За намаляване на млякото у кърмачките при отбиване на детето се препоръчва чай от салвия (градински чай) – 1 супена лъжица се попарва с 500 г вряща вода, кисне половин-един час и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка; или отварка от корите и листата на черна елха – по една супена лъжица от двете в 1 л вода се вари, докато остане наполовина, и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка.

За спиране на млякото у кърмачката при отбиване се препоръчва пресен сок от еньовче. Взема се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 супена лъжица.


ПОДУВАНЕ И ВТВЪРДЯВАНЕ НА ГЪРДИТЕ

В първите дни след раждането млечните жлези произвеждат изобилно мляко, поради което гърдите силно набъбват и се втвърдяват до болезненост.

Лечение.
За облекчаване на болките родилката в първите 15–20 дни от раждането на детето да го кърми всеки 3 часа, за да може то да изсмуква с време всичкото мляко, отделено в гърдата.

При по-силни болки сутрин и вечер жената да си прави лек масаж на гърдите с чист маслинен зехтин или с топла вода и сапун или пък още по-добре да ги налага с чиста кърпа, намазана със смес от прясна несолена свинска мас 100 г и камфор на прах 30 г, или с топла лапа от магданоз (вж. том I).

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ГЪРДИТЕ (МАСТИТ)

Маститът е сравнително често заболяване, което се среща предимно при родилки, които кърмят. Засяга повече жените, които кърмят за първи път.

Причинява се от бактерии, които проникват и през най-малките, невидими ранички, а и чрез млечните каналчета при здрави гърди. Заразата може да дойде от нечистите ръце на родилката, от устата на детето или от грижещите се за родилката.

Признаци.
Родилката чувства болки в гърдата, особено при кърмене, има втрисане, температурата й се повишава. Гърдата е подута и болезнена, зачервена. Болката става все по-силна и мъчителна и не дава на жената спокойствие денем и нощем, понякога се простира и до мишницата. Кожата се зачервява. След няколко дни състоянието се подобрява. Ако се образува гнойник (абсцес), температурата се повишава, общото състояние се влошава, засегнатото място омеква и може да се пробие от само себе си на едно или няколко места, откъдето изтича гной.

Предсказание.
Благоприятно при навременно и правилно лечение.

Предпазване.
То трябва да започне още преди раждането. През втората половина на бременността жената трябва един-два пъти дневно да измива гърдите си с топла вода и сапун и да ги изтрива с по-груб плат или хавлиена кърпа.

Ако зърната са плоски или хлътнали, след масажа да ги изтегля внимателно навън няколко пъти дневно. След раждането преди всяко кърмене жената трябва да измива ръцете си със сапун и вода, а зърната с борова вода. Кърменето не трябва да продължава повече от 15–20 минути, като при всяко кърмене двете гърди се сменят последователно. След нахранването останалото мляко се изцежда много внимателно с чисти ръце.

Щом кърмачката почувства, че гърдата й се втвърдява и възпалява, веднага да си слага парни компреси от 6–8 хасени парчета, натопени в търпимо горещ чай от лайка, или пък торбичка от хасе, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува няколко пъти подред), с продължителност 20–30 минути. След това застоялото мляко се изтегля със специално за целта звънче или помпа (продават се в аптеките).

Ако се образува много мляко, жената да намали храната си, като премине към лека вегетарианска храна.

Лечение.
То трябва да започне още при първите признаци на възпалението.

Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене кърмачката да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, смлени на каша, 100 г обелени чесънчета, сварени на пара и смачкани на кашица, и 50 г семе от копър, смляно на ситно. Преди всяко вземане се разбърква добре, защото се утаява на дъното.

II. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и по 2 супени лъжици корени от цикория и овес (зърна), предварително очистени и измити със студена вода – в 2 л вода на тих огън се вари 20 минути, след това се добавят 5 супени лъжици от следната смес: агримония, борови връхчета, исландски лишей, листа от бяла черница, орехови листа, спирея и росопас – по 50 г от всяка; вари се още 15 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон на вкус.

Диета.
Същата, както при отсъствие на менструация, с добавка след ядене родилката да взема по 1 изравнена чаена лъжичка бъзов мармалад и чист пчелен мед и 1/4 чаена лъжичка прах от черупки от яйца , а след това да изпива 1–3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от Шипка , малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец и широколистен живовляк (листа) – по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при възпалени гръдни жлези да изпива пак 1 чашка от 75 г от отварката, дадена в точка II.

При възпалени гръдни жлези от много мляко родилката да изпива 1 чашка от 100 г отварка от елха (по 1 супена лъжица зелени игли и кора от елхата се запарва с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда) или отварка от градински чай – салвия (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или с чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 1/2 час и се прецежда).

След това при остър мастит, когато гърдата започва да бере, в дълбок супник се прави гореща местна баня (45°С за 20–30 минути) с търпимо гореща отварка от слез и лайка – 5 супени лъжици слез (листа и цвят) и толкова лайка в 2 л вода се варят 5 минути, като изстине отварката до 45°С, се прави банята – или пък с търпимо гореща вода, в която е размито 1 калъпче бебешки или тоалетен сапун. По време на банята постоянно се долива топла вода, за да не спада температурата. След банята гърдата се изтрива до сухо и млякото се изтегля с помощта на празно шише от 1 л – напълва се с търпимо гореща вода, след това се излива и веднага се нахлузва върху болното зърно на гърдата. Така нахлузеното шише действа като вендуза и много добре изтегля млякото от гърдата. Подир това на същата гърда се слага торбичка от тънко хасе, напълнена с една от следните лапи:

1) топла лапа от ленено брашно, сварено с малко мляко, преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица ситна захар;

2) топла лапа от магданоз (листа, нарязани на ситно), 1 супена лъжица ленено брашно и 100 г прясно мляко – вари се, докато стане гъста лапа, и преди поставянето се поръсва с 1–2 супени лъжици ситна захар;

3) топла лапа от прясно зеле, нарязано на ситно, 1 китка магданоз (листа, също на ситно нарязани), 1 супена лъжица ленено брашно и 100 г прясно мляко – вари се, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и преди поставянето се поръсва с 1–2 супени лъжици ситна захар;

4) топла лапа от праз лук (бялата му част, на ситно нарязана), прясно зеле, листа от магданоз, ленено брашно, 15 сини сливи и малко мляко – вари се, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и накрая се поръсва с 1–2 лъжички захар; държат се до сутринта.

Важна добавка.
Ако зърната на кърмачката са силно разранени, след банята се измиват с отварка от жълт кантарион (3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 600 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда), след което разранените зърна се намазват с маслена настойка от жълт кантарион (вж. том I), отгоре се поставя сухо компресче от 4 парчета марля, покрива се с памук, леко се забинтова и така стои 6 часа. След това процедурата се повтаря отново. Вместо това върху зърното може да се постави лист от дебела мара, на който се обелва горната ципа и се намазва с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък от кокоше яйце, 1 супена лъжица бяло брашно, 1 супена лъжица чист пчелен мед и 1 супена лъжица маслинен зехтин; на тих огън се бърка, докато се сгъсти като мехлем, без да завира, и стои върху зърното добре забинтован 4–6 часа, след което се сменя с друг лист, също намазан, и така се спи.

При хронично протичане с потънало навътре зърно се прави парна баня на главата и гърдите с чай от орехови листа и лайка (по 5 супени лъжици от двете в 3 л вода се варят 5 минути) с продължителност 10 минути, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди – 5 пъти) и кръстосан компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа и лайка (останала от парната баня). На болната гърда първата вечер се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в гроздова ракия или в камфоров спирт (от аптеката), добре изстискани и прикрепени с триъгълна превръзка, или топла лапа (36°С) от слез (листа и цвят) и житни трици по равни части, сварени с малко мляко до гъстота на лапа от ленено семе, или топла лапа от сварени листа от полски бъзак (варят се 5 минути), или пък топла лапа от попарен цвят от лайка.

Втората вечер гърдата се налага с една от следните лапи:

а) Топла лапа от праз лук (бялата му част, на ситно нарязана), 1 китка магданоз (листа), 1 супена лъжица ленено брашно и 15 сини сливи (от тези за компот, смачкани без костилките), сварени със 100 г прясно мляко на лапа, както е казано по-горе, преди поставянето поръсена с 1–2 лъжици пудра захар.

б) Лапа от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 15–20 сини сливи, смачкани без костилките, и 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах; преди поставянето торбичката се намазва от вътрешната страна (към тялото) с малко мед.

в) Топла лапа от прясно зеле, сварено с магданоз (листа), сини сливи, ленено брашно и прясно мляко, както е казано по-горе, преди поставянето поръсена със захар.

г) Топла лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан и полуизстискан, засилен с 15 сини сливи, смачкани без костилките, поръсена с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата). В тежки случаи с образуване на много гной болната гърда да се налага с торбичка от тензух, напълнена със салото на 1 тиква за ядене, сварено без семките с малко мляко да стане гъста лапа, преди поставянето ? поръсена с 1 супена лъжица ситна захар. Тази лапа изтегля гнойта. Всички лапи се държат до сутринта.

Важни добавки:
1. 3а изтегляне на потъналото зърно на болната гърда сутрин и вечер да се поставя звънче – смукач (от аптеката), като предварително се натисне гумената му част, за да излезе въздухът от него и след това да действа като вакуум. Държи се само 5 минути, след което зърната се изтриват с памуче, натопено в чист спирт (от аптеката). Това се прави, докато зърната се изтеглят и оформят добре.

2. Ако жената има напукани зърна и кърми, преди кърменето зърната се измиват с отварка от жълт кантарион. След това внимателно се попива влагата с чиста марличка и се налагат с друга марличка, намазана с домашeн мехлем, приготвен от жълтък от прясно кокоше яйце и чист пчелен мед по равни части – бърка се на тих огън, докато се сгъсти като мехлем, без да завира. Върху марличката се поставя торбичка, напълнена с топла лапа от праз лук, сварен с малко мляко и 1 чаена лъжичка захар. Държи се до следващото кърмене.

3. Ако от зърното изтича гной, върху отверстието му се слага малка марличка от 4 парчета, натопени в чай от лайка или намазани със сладък мехлем или с домашен мехлем, приготвен от жълтък от прясно кокоше яйце, бяло брашно и чист пчелен мед по равни части с 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин или прясно масло (рецептата е дадена по-горе). Върху марлята се слага една от дадените вече лапи или пък кърпичка, намазана със смес от 1 супена лъжица свинска мас и 1 чаена лъжичка камфор на прах. Кърменето от тази гърда трябва да се прекрати за няколко дни, като през това време млякото от гърдата се изсмуква със звънчето-смукач в часовете, когато детето следва да бозае от гърдата, за да не спре секрецията на мляко от тази гърда.

4. При невъзможност да се правят парните бани на главата може да се заменят с гореща баня на гърдата (40–45оС за 10–20 минути) с отварка от слез и лайка по равни части – варят се 5 минути. При това тази баня да се прави в дълбок супник или подходящ за целта съд.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика”). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Един-два часа след закуска да се повторят приложенията, дадени за вечерта. Ако възпалението е в хронична форма, на болната гърда се поставя марличка, намазана с малко от следната смес: 30 г прясна несолена свинска мас и 10 г камфор на прах, забъркани като мехлем; отгоре се поставя мушама от хаваджива (вж. том. I, „Домашна аптека”). Държат се до вечерта.

Преди обяд от 10 до 12 часа при остро възпаление на гърдата да се направи казаното за вечерта. При хронично възпаление добре е болната да си направи само коремна баня.

Неделя. При остро възпаление на гърдата лечението продължава, а при хронично – пълна почивка от всичко. Носи се само марличката, намазана със смес от свинска мас и камфор на прах.

Важни добавки:
1. При образуване на много гной да се предпочита топлата лапа от бамя, сварена с мляко и захар (вж. том I, „Лапи”); държи се цяла нощ.

2. Болната гърда да се приповдига нагоре с триъгълна превръзка.

3. При силни болки и висока температура болната да прекрати съвсем кърменето.

4. Когато се образува гной, абсцесът трябва да се отвори с разрез от хирург.

5. Ако зърната са напукани, да се пази голяма чистота, за да не се пренесе заразата навътре по каналите.

6. Когато раната се изчисти и от нея тече само чиста кръв, да се превързва със сладък мехлем.

7. През време на лечението облеклото на болната да е топло и удобно, болната гърда да е покрита с фланела. Бельото и ръцете трябва винаги да бъдат чисти.


ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ШЕВОВЕТЕ СЛЕД РАЖДАНЕ

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене жената да пие по 1 чашка от 75–100 г отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева, розов цвят (листенца) и слез – по равни части. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при запек, с добавка след ядене да взема и по 1–2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан с малко вода и мед или сироп да стане като боза.

Вместо вода да пие отварка от 12-те билки.

II. Два часа след ядене да пие 1 винена чаша отварка от цариче и маточина – по 1 супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода; вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1–2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка, а след това само при запек. След това през вечер се прави парна баня върху по-дълбоко гърне, напълнено с врял чай от лайка, след нея се поставя кръстосан компрес, натопен в топъл чай от лайка (цвят), засилен върху самите полови органи с торбичка, напълнена с топла прясна несолена извара. Малкият мозък (тилът) се налага с торбичка, напълнена с 5 супени лъжици сурови настъргани картофи, а на сърцето се прави фрикция с хладка вода. През вечер се прави седяща топла баня в по-дълбок леген (37–38°С за 20–30 минути) с отварка от житни трици – двойна шепа трици в 4–5 л вода врят 20 минути; последвана от същия кръстосан компрес, засилен с торбичка, напълнена с прясна топла извара или с топъл селски хлебен квас, или пък с топла лапа от праз лук, сварен с малко мляко и 1/4 чаена лъжичка захар. На сърцето се прави фрикция, а на малкия мозък се поставят сурови картофи, както по-горе; държат се цяла нощ.

Забележка.
Добре е всяка вечер да се прави и топла промивка (37–38°С) с чай от лайка и слез – по 1 супена лъжица от двете билки се запарва с 1 л вряща вода; киснат, докато чаят изстине до необходимата температура.

ВДАДЕНИ НАВЪТРЕ ЗЪРНА НА ГЪРДИТЕ

Причини.
Наследствено предразположение, недоразвити полови органи, продължително носене на тесен сутиен.

Признаци.
Зърното на гърдата почти липсва, поради което детето не може да го залови и да суче.

Лечение.
Взема се едно дълго и по-голямо шише с много гладки краища на гърлото му, напълва се догоре с търпимо гореща вода, след това веднага се излива и отворът на шишето се прилепва върху зърното, така че шишето да бъде перпендикулярно на гърдата. Тогава зърното излиза навън.

Ако има нужда, това се повтаря няколко дни подред, докато се постигне исканият резултат.

ПОДУВАНЕ НА ЗЪРНАТА НА ГЪРДИТЕ

Причини.
Удар, лошо захапване от кърмачето и др.

Признаци.
Зърната се подуват понякога толкова, че мъчно се залавят от кърмачето и са болезнени.

Лечение.
Когато детето не суче, зърната се налагат с топла лапа от семето на дюля, счукано и сварено с 50 г прясно мляко. Вечер преди лягане се поставя коремен компрес, натопен в хладка вода; държи се по възможност цяла нощ.

Вътрешно.
Пие се чай от великденче – запарва се като обикновен чай и се пие сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по една чашка от 100 г.

Диета.
Лека природосъобразна (безмесна) храна.

ОХЛУЗВАНЕ И РАЗРАНЯВАНЕ НА ЗЪРНАТА НА ГЪРДИТЕ

Това заболяване е във връзка с кърменето.

Причини.
Вдадени навътре зърна, поради което детето, като суче, ги дърпа навън и ги разранява, особено когато кожата, която покрива зърната, е много нежна.

Предсказание.
Благоприятно.

Предпазване.
Зърната трябва да се подготвят за кърмене още по време на бременността, като се трият с по-груб плат, особено при къпане.

Лечение.
Винаги преди кърменето зърната да се измиват с топла преварена вода, а след кърменето непременно да се измиват и с малко борова вода, след което да се избърсват с чист спирт, размесен наполовина с глицерин.

В по-тежки случаи да се приложи лечението, дадено за напукване на зърната на гърдите.

НАПУКВАНЕ НА ЗЪРНАТА НА ГЪРДИТЕ

Причини.
Към това заболяване са предразположени тези жени, които имат големи или пък вдадени зърна. Освен това у първескините и у тези, на които кожата, която покрива зърната, е по-нежна, по-често се среща това, отколкото у повторно раждащите. Заболяването може да настъпи и ако родилката не пази чисти гърдите си.

Признаци.
Твърде често около зърната се появяват пукнатини и язви, които причиняват силна болка, и колкото по-нечисти се държат зърната, толкова по-често те имат пукнатини и язви.

Болката при сученето е нетърпима, особено в началото. Понякога от пукнатините изтича кръв. Наранените места служат и за входна врата на бактериите, които могат да се разнесат по лимфен път или с кръвта и да влошат общото състояние. Попаднали в дълбочината на гърдата, те причиняват възпаление на гърдата – мастит.

Усложнение.
Ако не се вземат навреме необходимите мерки, страданието се усилва дотолкова, че кърменето става невъзможно.

Предпазване.
Добро средство за предпазване е от петия месец на бременността жената да измива често гърдите си с хладка вода и сапун, след което да ги избърсва с чист спирт, или пък да им прави сутрин и вечер фрикция със студена вода (20°С) и малко стипца (1/2 чаена лъжичка на 1 л вода). Да внимава също да не се притискат гърдите ? от тясно облекло или тесен сутиен. През време на кърменето гърдите също трябва да са чисти и сухи. Преди кърменето зърната се измиват с борова вода, след кърменето отново се измиват с борова вода, след което се избърсват с чист спирт, смесен с 30–40 г глицерин.

Продължителното кърмене също предразполага към заболяване и инфекция. Грешка е детето да се кърми 30–40 минути или да се оставя да спи на гърдата. Кърменето трябва да продължава в началото по 20 минути, а след 2–3 седмици по 15 минути.

Лечение.
Ако се образуват разранявания или пукнатини, родилката трябва 3–4 пъти на ден да мие зърната с памук, натопен в хладка (30°С) отварка от лайка (една супена лъжица лайка се вари в половин литър вода, докато остане наполовина, и се прецежда).

Преди и след кърменето трябва грижливо да се измиват зърната с борова вода (2 %). След нахранване на детето болното зърно се намазва с бадемово масло или с бял вазелин, или с пресен яйчен жълтък, който се оставя да изсъхне добре (да хване коричка). Ако жълтъкът се употреби веднага при появата на пукнатините, той спомага за по-бързото оздравяване. В по-тежки случаи с успех може да се приложи яйченият мехлем: две прясно снесени кокоши яйца се изсипват в един чист съд (тиганче) без прибавка на масло или друга мазнина. Съдът се поставя на слаб огън. Яйцата се бъркат и пържат дотогава, докато станат черни като въглен, след което се превръщат в течно черникаво масло. То се събира в бурканче и с него се мажат предварително изтритите до сухо зърна на гърдите. Зърната може да се намажат и със сладкия мехлем (вж. том I). След това, ако заболяването не е тежко, зърното се запазва от външни дразнения с помощта на една половинка от орехова черупка, с която внимателно се покрива и се придържа леко забинтована. При сученето детето да се храни от здравата гърда, а от болната млякото да се изцежда редовно с ръка или с горещо шише. Шишето трябва да е от дебело стъкло с отвор, в който може свободно да влезе зърното на болната гърда, и да е горещо дотолкова, че да не изгори кожата. Шишето се поставя като вендуза върху зърното и с помощта на горещия въздух вътре в него изсмуква всичкото мляко от гърдата.

На болната жена трябва в началото (3–4 дни) да се правят топли клизми (37 °С), а после редовността на стомаха да се подпомага чрез малки хладки (32 оС) задръжни клизмички.

Всекидневно да си прави и парна баня на гърдите с лайка, последвана след препотяването от хладки компреси (25°С) на гърдите и на корема, поставени едновременно.

При температура, ако болната не може да ходи, да се поставят всеки 2 часа студени компреси (20°С) на корема, гърдите и краката; ако може да се движи, да си прави по 1–2 коремни бани (28°С за 10–20 минути). Когато температурата спадне, коремните компреси да се намалят на 1–2 дневно.

Важно.
Освен казаното вече добре е гърдата да се налага с топла лапа от магданоз (вж. том I) или пък с лапа от ленено или конопено семе: семето се счуква на брашно, сварява се с прясно мляко и захар и с топлата лапа се налага цялата гърда. Лапата се сменя сутрин и вечер с нова, докато родилката оздравее окончателно. Ако гърдата набере гной, трябва да се пробие от лекар и да се налага с лапа от ленено семе или със сладкия мехлем дотогава, докато се прочисти гнойта, а раната да се промива с кислородна вода или с чай от жълт кантарион, и то два пъти на ден.

До затварянето им раните да се покриват (налагат) с чисти и изварени кърпи или марля, натопени в хладка преварена вода.

Вътрешно.
Добре е родилката да пие чай от усойче (2 супени лъжици се варят в 1 л, докато остане наполовина). Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по една чашка; или пък чай от великденче.

Диета.
Същата, както при отсъствие на менструация.

Самовнушение.
С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре”.

РОДИЛНА ТРЕСКА

Родилната треска е една от най-опасните болести за родилките след раждането.

Причини.
Дължи се на проникване и бързо размножаване и разпространение на бактерии из целия организъм на родилката. Най-често микроорганизмите навлизат през раните на матката на мястото на плацентата при неспазване на строга чистота през време на бременността и на самото раждане.

Заразата може да бъде пренесена не само отвън: родилката може да заболее от тази болест и без всяко външно заразяване, също в организма й да има гнойно огнище или гноен процес.

Жената може да се зарази и по време на бременността, особено ако се подлага в последните месеци на невнимателно изследване с нечисти ръце или инструменти. Нечистите постелки също могат да станат причина за заразяване.

Признаци.
Родилната треска обикновено се появява на 3-ия или 4-ия ден след раждането, а понякога и през втората седмица. Общото състояние на родилката е тежко. Тя е отпаднала, има главоболие, липса на апетит, силна жажда. Температурата е висока, съпроводена с разтрисане, което се повтаря много пъти. Болната я тресе, има синкав цвят и след няколко часа се изпотява силно и температурата спада. Такива разтрисания се явяват в различни интервали от време. Жената се оплаква от болки в долната част на корема и отслабва в скоро време. Течението (лохиите) от матката е гнойно и с неприятна миризма.

Усложнения.
Бронхопневмония, абсцес или гангрена в белите дробове, абсцес в бъбреците, тромбофлебит, сърдечна слабост.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Състои се в спазване на строга лична хигиена по време на бременността. През последните седмици преди раждането трябва да се прекратят половите сношения. При преждевременно скъсване на околоплодния мехур бременната веднага да постъпи в родилен дом.

Лечение.
Това състояние е много тежко и опасно и трябва да се лекува своевременно в болнично заведение. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. На болната да се прави всекидневно по една обикновена клизма с 1 л хладка вода (28°С). Половин час след тази клизма да се прави отвисоко втора по-топла (30°С), но солена клизма (на 1 л вода половин чаена лъжичка сол).

Всекидневно от сутринта до вечерта да се поставят кръстосани компреси от 4 хасени парчета, натопени в студена (20°С) преварена вода, които се сменят всеки 2–3 часа, а вечер преди лягане на корема се поставя торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнена с хладка прясна несолена извара, отгоре фланелен пояс. Едновременно се поставя „шапка” на главата от сурови картофи, настъргани на ренде от дюли и полети със 150 г оцет или прясно мляко; киснат 30 минути, добре се изстискват и се поръсват с 1–2 супени лъжици царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. При смяна на компреса да се правят студени фрикции (20° С) на гърба, гърдите и краката. Изварата и компресите да продължават най-малко 40 дни. През време на лечението прозорецът на стаята да е отворен.

Вътрешно.
На болната се дава отварка от сух магданоз, пелин, градинска ружа, едра лайка, полски хвощ, мечо грозде, птиче просо и орехова шума или пък отварка от цариче – пие се до пълното оздравяване.

Освен отварката полезно е болната да пие вместо вода чай от росопас или чай от лехусниче (потентила аргентеа) – запарват се както обикновен чай.

Диета.
Болната трябва да приема продукти, които засилват организма: прясно и кисело мляко, мляко с жълъдово кафе, яйца, млечни храни, кремове и т. н. Пресни плодове във вид на компот могат да се дават на болната, а също да спазва и диетата, посочена за аменорея, като избягва кисело, люто и много солено.

Вместо вода може да пие плодов сок и домашна лимонада, подсладена с мед.

По време на лечението болната да спазва общите упътвания за женските болести.


МЕНСТРУАЦИЯ У РОДИЛКАТА

При родилките менструацията се възстановява в различно време след раждането. Обикновено това става след прекратяване на кърменето.

Има родилки, у които 40 дни след раждането и при кърмене на новороденото настъпва редовна менструация. В такъв случай добре е жената да се пази от забременяване поне една година, тъй като това е твърде възможно.


РАЖДАНЕ НА МЪРТВИ ДЕЦА

Децата се раждат мъртви по различни причини и съответно на това е лечението, което е активно и специфично.

Причините могат да бъдат от страна на майката и на плода.

Лечение.
Причината трябва да се установи и лекува от лекар. Народното лечение е насочено към причината, която предизвиква смъртта. Ако не е известна, тогава то е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес:

обикновена валерианова тинктура 20 г

тинктура от глогов цвят 20 г

вода от горчиви бадеми 15 г

камфор на прах 1 г

олио мента (мента на капки) 15 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, босилек, бял равнец, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, мента пиперита, невен (листа и цвят), зайча стъпка (листа и цвят), пача трева и цариче – по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при аменорея (отсъствие на менструация). След ядене (обяд и вечеря), ако жената има високо кръвно налягане, да взема 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед и 1/4 изравнена чаена лъжичка канела на прах. Ако има ниско кръвно налягане, да изпива 1 чашка от 50 г чисто домашно червено вино и след него да изпие 1 кафена чашка турско кафе, приготвено от следната смес: 40 г чисто печено и смляно кафе и по 30 г печена леблебия и ръж, също смлени на кафе.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от Шипка (плод) – 25 зърна се счукват в дървен хаван на кашица и се изсипват върху 500 г вряща вода; като клокне три пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през кърпа. Може да се пие подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед или течна гликоза, 25 зелени листа от индрише и толкова ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките.

IV. Десет минути след тази смес жената да изпива 1 чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен кантарион, мента пиперита, цикория (корени) и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; вари се захлупена 20 минути и веднага се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от топла (38°С) влагалищна промивка с отварка от акация (цвят), жълт кантарион и лайка (цвят) – по 1 супена лъжица от трите се запарва с 1 л вряща вода; вари се още 5 минути, кисне захлупена 20 минути, прецежда се и се използува. След това се поставя влагалищно тампонче от печен арпаджик, намазан с малко стопена зайча мас (може и от домашен заек), обвито в марличка и превързано с вълнен конец. Коремът се налага с торбичка от тензух, ушита на 3 джоба, напълнена с 3–4 реда листа от полски бъзунек (или с листа от див кестен, или пък от широколистен живовляк), попарени с вряща вода, за да омекнат, и след това добре изстискани; или пък с топла лапа (37°С) от 300 г ориз, 30 сини сливи, смачкани без костилките, и 3 супени лъжици ленено брашно – в 900 г вода се вари, докато стане на тесто; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка” от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас (гъсто замесен преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзунек); отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка.
Лапите от ориз и квасец може да се използват 2 вечери подред, като вечерта се затоплят, а квасецът се засилва с още 2–3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня върху половите органи се носи мушама от хаваджива (25 на 15 см), върху която се тропосва парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно, и се закрепва с бинт. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека”).

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко.

Важна добавка.
През време на лечението жената да се пази от забременяване, докато напълно не се излекува, а също да се пази и от простуда на яйчниците.


ОТСЛАБВАНЕ НА КОРЕМНИТЕ СТЕНИ И ПОЛОВИТЕ ОРГАНИ У РОДИЛКАТА

Причини.
Неспазване „Хигиена на бременната жена” (виж казаното за бременност и режима за благополучно износване и раждане на бебето в том ІІ).

Признаци.
В този случай коремните стени не могат да окажат достатъчно противодействие на издуването на червата (които се напълват с газове), особено ако родилката не пази умереност в яденето, стомахът й се разширява, храносмилането страда и здравето й значително се нарушава.

Предсказание.
Ако това състояние се остави да се развие, после мъчно може да се ограничи и поправи. Затова трябва да се предотврати появата му.

Предпазване.
Може лесно да се помогне на недостатъчното свиване на коремните мускули, като се бинтова коремът с платно, широко 12 см и дълго 10 м, снабдено с ширити, което всеки ден да се бинтова наново и постяга по малко. За тази цел може да послужи и „тайфелският” следродов колан, приспособен специално за тази цел. Намира се в добре уредените аптеки и дрогерии. Коланът да се носи 6 седмици. Може да се махне само ако има нужда да се слагат компреси. С помощта на този колан (пояс) най-добре се прибира коремът и кожата му отново става гладка (без бръчки). Ако при тези мерки родилката пази и известна умереност при яденето, може да се надява, че няма да се лиши от фигурата си, която е имала преди зачеването, и че ще запази здравето си.

Много жени 2–3 седмици след раждането се мислят за съвсем здрави и смятат, че могат да ядат всичко, освен кисело. Това убеждение е погрешно. Половите органи дълго време след раждането са крайно чувствителни и лесно раздразнителни и затова всички храни и напитки, които при менструация са вредни (виж общите упътвания за женските болести и при менструация), след раждането са още по-вредни и могат да станат причина да се появи бяло течение, което мъчно се лекува.

Лечение.
Виж при подут корем (том ІІІ, „Газове в червата”), а при бяло течение – в съответната част за него.

КРЪВОТЕЧЕНИЕ СЛЕД РАЖДАНЕТО

След раждането може да се яви по-слабо или по-силно кръвотечение от матката, което да се дължи на различни

Причини.
1. Непълно отделяне на плацентата. Когато тя се отдели от стената на матката, за да бъде изхвърлена навън, маточните кръвоносни съдове се свиват и кръвотечението спира. Когато обаче от нея останат прикрепени части, настъпва кръвотечение.

2. Разкъсване на стената на матката – най-често около шийката на матката. Това става, когато изхвърлянето на плода става твърде бързо, така че шийката не може напълно да се разтвори.

3. При лениво свиване на матката за връщане в първоначалното й състояние. То се случва при продължително или пък при много бързо раждане, при преразтягане на матката, при задръжка на части от плацентата.

Признаци.
Ако след раждането от половите органи на родилката тече кръв и след 5-ия ден, това не е нормално.

Твърде силните маточни кръвотечения след раждане показват, че или матката е скъсана, или (по-често) е останал в матката къс от плацентата. Понякога кръвта не изтича навън, а се набира вътре в матката.

Лечение.
Да се търси лекарска помощ. До идването на лекаря жената трябва да лежи с лед на корема. Добре е да пие отварка от полски хвощ, а при подуване на корема да се пие чай от риган.


ТРОМБОФЛЕБИТ НА КРАКАТА НА РОДИЛКАТА

Причини.
Проникване на микроорганизми, които причиняват възпаление на вените на краката, често с образуване на тромби (съсиреци на кръв).

Признаци.
На 10–12-ия ден след раждането, рядко по-късно, заболява единият или другият крак. Това става изведнъж или след неколкодневно неразположение и треска, понякога и със студени тръпки. Кракът е болезнен и се подува в значителна степен, при което кожата става бледа, лъскава и тук-там по нея се виждат зачервени, разширени подкожни вени. Понякога по същия начин заболява и другият крак. Тази болест се забелязва често у жени, у които вените на краката са били разширени във време на бременността, и продължава от няколко дни до няколко седмици, дори месец. Наклонност към оток и слабост остава понякога през цялата година.

Лечение.
Изисква се лекарска помощ.

НЕНОРМАЛНО ЧИСТЕНЕ НА РОДИЛКАТА

Признаци.
Понякога течението от матката след раждането бива твърде обилно и кърваво и през втората седмица или пък съвсем липсва, което показва лошо съвземане на матката. В други случаи това течение има неприятна гнилостна миризма, която зависи от застояването му в една или друга част от родилния канал в матката или във влагалището или от това, че в матката са останали плацентни части.

Лечение.
До идването на лекаря полезно е да се дава на родилката да пие отварка от сух магданоз 50 г, пелин 50 г, градинска ружа 35 г, едра лайка 50 г, полски хвощ 50 г, мечо грозде 70 г, птиче просо 100 г и орехова шума 20 г.

Приготовление.
От общата смес се вземат 4 супени лъжици и в 1 л вода се варят 15 минути, след което отварката се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка. Или чай от риган – запарва се като обикновен чай и се пие 2 часа след ядене по 1 чаша.

ГРИЖИ ЗА РОДИЛКАТА И НОВОРОДЕНОТО

А. Грижи за родилката

След раждането родилката се чувствува изморена и има нужда от почивка. Тя трябва да лежи в хигиенична обстановка, като се следи за редовното изпразване на червата й. Ако раждането е нормално, тя може да става внимателно още първия ден.

Всички душевни тревоги трябва да се избягват. Посещения (особено на болни) да не се допускат. Температурата и пулсът й да се мерят сутрин и вечер. Често да се променя бельото на леглото и на родилката. Преобличането да става много внимателно в топла стая и не на течение. Зимно време температурата на стаята да е 20°С. Креватът се запазва чист, като се подлага голяма мушама под чаршафа на родилката. Освен това подложките върху половите органи да се сменят често с нови стерилни. При промяна на тези подложки да се измиват срамните устни на родилката с течаща топла вода (37–38°С), в която е капнат малко йод.

Матката представлява голяма рана, в която лесно могат да попаднат заразни микроби, и това налага спазването на абсолютна хигиена. Секретите, които изтичат от матката след раждането, се наричат лохии. Първите няколко дни те се състоят от чиста кръв, от третия ден нататък стават по-светли, воднисти, в края на първата седмица са белезникави и към края на третата седмица спират. Ако проникне инфекция в маточната рана, лохиите стават гнойни, миризливи. Щом мине една седмица от раждането, добре е родилката всяка вечер да си поставя кръстосан компрес, натопен в хладка отварка от трина или в преварена вода. Компресът се държи по възможност цяла нощ.

Храната на родилката трябва да е пълноценна, природосъобразна, но силна и питателна, лесносмилаема и в умерено количество. Първите 3–8 дни да се дават гъсти супи, мляко, пшеничен или ръжен хляб и сурови плодове, а след това каша от овесени ядки, ориз, просо и др., леки зеленчуци, картофи (варени, небелени) и по едно рохко яйце.

Родилката не трябва да яде много мазни и лютиви ястия, зеле, пипер, ряпа, стари картофи, боб, леща, грах. Във форма на пюре лещата, бобът и грахът може да се дават. За тези майки, които сами кърмят детето си, много е полезно по-често да употребяват прясно безсолно сирене, защото съдържа много калций, необходим за развитието на костната система на кърмачето. Спиртните питиета и тютюнът са забранени. Вместо вода добре е да се пие повечко вода с лимонов сок и мед. И тук е в сила правилото да се яде и пие само при наличност на апетит и жажда.

Ако не се изпразват редовно червата, трябва да се прави клизма с чиста топла вода (36–39°С) до 1 л, като водата да влиза в червата много бавно, а родилката да лежи на лявата си страна. Очистителните е добре да се избягват.

При болки след раждане много помага пиенето на чай от маточина или пък от цариче.

Б. Грижи за новороденото

Напълно здравата жена трябва сама да кърми детето си. Майка, която отбягва кърменето било да не се безпокои, било да не си развали красотата, заслужава укор, защото не изпълнява най-важната си длъжност.

Във време на кърменето, особено в първите три месеца, половите сношения трябва да се избягват, защото вредят на здравето на майката. Ранните (преди да са минали 3 месеца от раждането) полови сношения след раждането могат да предизвикат маточни кръвотечения, проникване на инфекция, възпалителни заболявания и др. Понякога е възможно кърмещата жена да забременее, а това се отразява на нея и на детето неблагоприятно.

РАЖДАНЕ

Раждането на детето е един от най-важните моменти в живота на жената. То става нормално след 9 календарни месеца и 6–7 дни, смятано от последната менструация, или 10 лунарни месеца по 28 дни. Възможно е бременността да се забави със 7–8 дни и раждането да стане след 280-ия ден или пък да изпревари определения срок.

Как се пресмята денят на раждането?

Денят на раждането се изчислява най-лесно и с приблизителна точност, като от първия ден на последната менструация се извадят 3 месеца и се прибавят 7 дни. Ако например първият ден на менструацията е бил на 5 май 1978 г., то денят на раждането ще се намери, като се извадят 3 месеца (т. е. 5 февруари) и се прибавят 7 дни – получава се 12 февруари 1979 г.

Щом се установи бременност, жената трябва редовно да посещава женската консултация към поликлиниката, за да се следи нейното състояние и състоянието на плода. Най-често детето лежи в матката с главата надолу и с гръб към лявата страна на майката или към дясната. Освен това възможно е плодът да е разположен със седалището си надолу или пък напречно. Тези случаи са сериозни и винаги изискват лекарска намеса.

Още преди да настъпи раждането, майката трябва да знае в кое болнично заведение ще постъпи и да подготви каквото е нужно за идването на детето на бял свят (виж казаното в полезни съвети за бременната жена).

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ РАЖДАНЕТО

Раждането се дължи на дейността на мускулите на матката и на корема. Чрез ритмично свиване (контракции) плодът бива изтласкан навън. Контракциите започват от само себе си и се проявяват с остри присвиващи болки в корема, при което той се втвърдява. Отначало се появяват на по-голям интервал (1 час) и са слаби и краткотрайни. Постепенно с напредване на родовия акт болките се засилват и зачестяват – появяват се през 2–3 минути. Редом с това се появява и слузесто-кърваво течение от влагалището. Това е сигурен признак, особено у първескини, че раждането вече е започнало.

Продължителността на раждането е различна – от няколко часа (първескините раждат средно за 24 часа) до 1–2 дни. Някога обаче раждането става много бързо – за 1 до 3 часа, особено у многораждали. В други случаи пък то се забавя, като болките отслабват, спират за известно време и пак се появяват.

При нормално минала здрава бременност трябва спокойно да се чака раждането и да не се мисли дълго ли ще продължава, или не. Често бързото раждане с 1–2 напъна, макар и благополучно, е по-опасно от онова, което продължава по-дълго време, защото влече след себе си кръвотечение.

ПЕРИОДИ НА РАЖДАНЕТО

Родовият процес се дели на три периода: период на разкритие на родовите пътища, период на изтласкване на плода и период на изтласкване на плацентата (последъка).

Първият период започва с появата на контракциите. Към края на този период се пука околоплодният мехур, след което жената започва да чувства напъни.

През втория период напъните стават по-чести и по-продължителни. От тях лицето на родилката почервенява, понякога краката изтръпват. При по-силен напън се показва главичката на детето, която при следващите напъни излиза цялата. След нея излизат и раменете, а после и останалата част на тялото и детето изплаква.

Третият период обхваща времето за изхвърляне на последъка (плацентата). Обикновено половин час след раждането на детето се отлепва и изхвърля навън и самата плацента. Тя е кръгла месеста материя с тегло около килограм и половина. След излизането на плацентата от матката последва слабо кръвотечение. С благополучното изхвърляне на плацентата родовият акт се смята за привършен.

За облекчаване на започналите болки добре е родилката да си направи една топла коремна баня (38°С за 30 минути), която може да се повтори. Въздухът в стаята трябва да бъде чист.

За усилване на напъните родилката може да пие студена вода с малко мед (захар) на глътки.

Вътрешно.
Дава се на родилката да пие горещ липов чай или чай от лайка.

За пречистване и свиване на матката добре е родилката да пие:

а) отварка от анасон – 1 супена лъжица в 1 л вода се вари 10 минути; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка;

б) чай от цариче – 2 супени лъжици се запарват с 1/2 л вряла вода; кисне 1 час и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чашка най-малко 10 дни подред.

За напъни:

а) чай от родилна трева (приготовление и употреба както чай от цариче);

б) отварка от петлюви нокти – 2 супени лъжици се варят в 1/2 л вода 10 минути; пие се както чай от родилна трева;

в) отварка от катраника (божо дръвце) – цъфтящите върхари (приготовление и употреба както отварката от петлюви нокти).

За облекчаване на раждането:

а) отварка от ветрогон (приготовление и употреба както отварката от петлюви нокти);

б) отварка от имел (приготовление и употреба както отварката от ветрогон).

За изхвърляне на плацентата:

отварка от червен кантарион – 2 супени лъжици в 1/2 л вода се варят 10 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.


НЕПРАВИЛНО РАЖДАНЕ

Раждането може да бъде неправилно или дори невъзможно по различни причини: аномалии в изтласкващите сили (матката и коремните мускули), аномалии в родовия път или пък по причини от страна на плода.

1. Изтласкващите сили (контракциите) могат да бъдат по-слаби или много силни. Слаби са родилните контракции, когато са редки, краткотрайни и недостатъчни по сила, в резултат на което раждането не напредва. Причина за това могат да бъдат обща слабост на организма и на мускулната система, недоразвита матка, хронични възпалителни заболявания, затлъстяване, диабет, преразтегляне на матката от голям плод или много околоплодна течност и др. Слабостта на напъна зависи и от възрастта на родилката.

Такова раждане се нуждае от помощта на лекар и се ръководи от него. Прекомерно силна е родовата дейност, когато контракциите на матката са много силни и чести. У многораждали жени това предизвиква бързо раждане, при което могат да се получат големи разкъсвания на майката. Понякога силната родова дейност се дължи на препятствия за раждането на детето.

2. Раждането може да бъде усложнено и поради неправилност на таза. Необходимо е да има съответствие между големината на плода и размерите на тазовия канал. Ако няма такова съответствие, когато главичката на плода е по-голяма от размерите на таза, раждането се затруднява. Тазът може да бъде по-широк или по-тесен, деформиран (при рахит или изкълчване), счупен и т. н. В тези случаи е абсолютно наложителна компетентната помощ на лекар акушер-гинеколог.

Затруднено е раждането и при различни аномалии и заболявания на половите органи: тясно влагалище или маточна шийка, неподатливост, миома, вродени дефекти в развитието на матката (еднорога или двурога матка) и др.

3. Неправилностите от страна на плода, които затрудняват раждането, са различни: много голям (гигантски) плод или едри само отделни части – например голяма глава (при воднянка) или много широки плещи и гърди, уродства на плода, неправилни положения на плода в матката (седалищно, напречно), притискане на пъпна връв и други.

При всички усложнения е необходима спешна и квалифицирана лекарска помощ. В някои случаи се налага т. нар. кесарево (цезарово) сечение. При тази операция детето се изважда през корема с помощта на голям разрез на матката. И след тази тежка операция при желание майката може отново да забременее и да роди, но това не трябва да става, преди да е минала една година от операцията.

ЗАДУШАВАНЕ НА НОВОРОДЕНОТО

В матката плодът не диша с белите си дробове. Той се намира там в течна среда и дробовете му още не са пригодени за дишане. Нуждите от кислород плодът си набавя от кръвта на майката чрез кръвообращението.

Ако майката страда от малокръвие или от отслабнало, болно сърце, в кръвта й няма достатъчно кислород. В такъв случай и плодът страда от липса на кислород. Ако по една или друга причина, след като мехурът се пукне и околоплодните води изтекат, плодът не може да се изтика по родовия канал, матката продължава да се свива. Това свиване обезкървява детското място, плодът не може да получи достатъчно кислород и се задушава. Когато плодът се роди задушен и не може да диша, трябва да се вземат спешни мерки, за да се спаси. Задушаването може да бъде леко и тежко (напреднало). В първия случай (лекия) детето има синкава кожа и заради това се нарича синьо задушаване, а във втория (тежкия) случай – бяло задушаване – кожата му е бледа, рефлексите липсват (на вкарания в устата му пръст не отвръща нито с дихателни движения, нито с движения за повдигане и повръщане).

Първа помощ.
При синьо задушаване устата и гърлото на детето внимателно се изчистват от набраните лиги и кожата му се трие с мокра кърпа. Много често помага и цялата меняваща баня – детето се топи (по 1 секунда) най-напред в гореща вода (40°С), а след това в студена (20°С) с последователно изтриване на тялото със суха фланелка и повтаряне на същата процедура, ако дишането на детето още не се е възстановило. Когато има бяло задушаване, веднага се превързва пъпната връв и се прерязва. След това се очистват устата и гърлото и се прави изкуствено дишане.

РАЗВИТИЕ НА ПЛОДА

Развитието на плода (зародиша) става по следния начин: на втората неделя след оплождането яйцето се е вмъкнало в слизестата ципа на матката.

На третата неделя от бременността зародишът прилича на малко червейче дълго 5–6 мм. На него се забелязват като точки онези места, където впоследствие ще се образуват очите, носът, ушите, ръцете и т. н.

На петата седмица на зародиша се забелязва глава, която е по-голяма, отколкото тялото. Дължината му е 15 мм.

На третия месец се забелязват зачатъците на ръцете и краката, а също и вътрешните органи: сърце, бели дробове, черва и гръбначен стълб. Главата нараства още повече и остава по-голяма от тялото. Дължината на плода е 3 см. Полът още не може да се определи външно.

На четвъртия месец ясно личат очите, носът, устата, челото, шията, ноктите на ръцете и краката и др. През този месец ясно се вижда от кой пол е плодът. Всичките вътрешни и външни органи са развити. Дължината на плода е около 16 см.

На седмия и осмия месец пулсът у плода е много ясен и по него може да се каже с положителност от кой пол е детето. Например ако е 120 – ще се роди момиче, ако е 140 – момче.

На деветия месец плодът е вече жизнеспособен да живее извън тялото на майката. Дължината му е 50 сантиметра, а теглото около 2450 грама. Момчетата са по-тежки от момичетата с около 500 грама.

ВЛАЖНА ГАНГРЕНА НА ПЪПЧЕТО

Причини.
Нечисто пипане на разраненото пъпче у новороденото.

Признаци.
Пъпната връв позеленява и мирише лошо.

Предсказание.
Заболяването е сериозно, макар и да е локализирано.

Лечение.
Общо за засилване на организма. Лечението е същото, както при гнойно възпаление на пъпчето у новороденото. Да се търси лекарска помощ.

Добавка. При силна миризма раната може да се промива или с отварка от жълт кантарион (1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода и се вари 5 минути), или със слаб разтвор от калиев перманганат (от аптеката).

РАЗПРОСТРАНЯВАЩА СЕ ГАНГРЕНА НА ПЪПЧЕТО

Причини.
Замърсяване на пъпната рана с анаеробни микроби поради пипане с нечисти ръце.

Признаци.
Висока температура, жълтеница и посиняване. Местните явления съответствуват на поражението на различните органи (гангрена на кожата, възпаление на пъпа и околността му). Понякога се развиват и кръвотечения от пъпа, кървави повръщания и кървави изпражнения.

Предсказание.
Много сериозно заболяване.

Предпазване.
Тъй като заразяването става обикновено чрез пъпната рана, тя да се държи винаги много чиста.

Лечение.
То е болнично. Веднага да се повика лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. За целта сутрин, обед и вечер, когато болното дете не спи, да му се направи по една цяла топла баня (39°С за 10–15 минути) с отварка от слез, а при липса на слез – от трина. След това хубаво да се увие, като отстрани му се поставят и две шишета с топла вода, за да се изпоти добре. След препотяването да му се постави коремен компрес, натопен в същата топла отварка (държи се 2 часа). Вечер преди лягане – коремен компрес и компрес на прасците, натопени в същата топла отварка (37°С).

При липса на слез и трина за баните да се използва орехова шума или обикновена вода, а за компресите – хладка вода, наполовина размесена с оцет.

Всекидневно (сутрин и вечер) да се правят по две топли клизми с чай от лайка или вода.

При кръвотечение от пъпа да се направи казаното при кръвотечение от пъпа.

ЧЕРВЕН ВЯТЪР НА ПЪПА

Причини.
Червеният вятър е заразна болест, която се причинява от специални микроби. През раничката на пъпчето те са проникнали в кожата около пъпчето.

Признаци.
Болестта започва остро с температура 39–40°С, като около пъпа се появява зачервяване, което бързо расте и обхваща половите органи, целия корем, краката и т. н.

Предсказание.
Заболяването е сериозно.

Лечение.
То е болнично. Веднага да се потърси лекар. От народната медицина се препоръчва лечението, дадено за гангрена на пъпчето.

ИЗКИЛВАНЕ (ХЕРНИЯ) В ПЪПА

Причини.
Слабост на тъканите. Проявява се у деца, които много плачат или страдат от запек.

Признаци.
Малка прозрачна подутина при пъпа. Детето не усеща болки. Въпреки това трябва да се лекува.

Лечение:
а) Внимателно да се намазва болното място с камфорово масло или с лисича мас (това намазване може да се повтори 2–3 пъти на ден). След това се притиска навътре изтърсеното място с тампонче памук, зашито в платно и придържано на мястото посредством широк пояс от ластик.

б) Кожата около пъпа се събира и с лейкопласт се залепва.

в) Освен посоченото всеки ден да се прави по една топла баня (37°С за 10–15 минути) с отварка от овесена слама или в продължение на един час да се поставят на пъпа компреси, натопени в същата топла отварка (37°С) или в оцетена вода (наполовина оцет и вода).

Когато на детето ще се поставят компреси или ще се къпе, превръзката се снема, след което отново се поставя, докато оздравее.

Вътрешно.
Ако болното дете не суче и е по-голямо от 7 месеца, да му се дава след ядене три пъти на ден по 1/2–1 чаена лъжичка кафе от жълъд, подсладено с мед. Ако е по-голямо от 1 година, порцията може да се удвои и утрои.

Диета.
Ако детето не суче, да му се дават повече плодови и зеленчукови сокове, а по-малко мляко. От кисело и лютиво да се предпазва.

ГРАНУЛОМ НА ПЪПА

Признаци.
След падане на пъпа в основата му се появява малък конусообразен израстък. Той е червеникав (винен), зърнест, немного твърд на пипане и неболезнен, но лесно кърви. Когато израстъкът е малък, остава скрит в гънките на пъпа, не се вижда и изпъква само ако се разтвори пъпът добре. Няма лошо влияние върху растежа на кърмачето, обаче понякога се придружава от гноясване.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

а) Ако болното е запечено, да му се прави всяка вечер клизма (38°С) с чай от лайка или вода.

б) Сутрин, обед и вечер в продължение на 1 час грануломът да се налага с торбички, пълни с топла (39°С) попарена трина или с възварена шума от полски бъзак. След снемането на торбичката да се сложи коремен компрес, натопен или в топла отварка от трина, или в отварка от овесена слама, или от двете заедно.

в) Налагането да продължи до изчезване на гранулома.

Ако детето се храни изкуствено, половината от млечните хранения да се заместят с овесена отварка и плодови сокове.

Да се потърси лекарска помощ

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ГРЪДНИТЕ ЖЛЕЗИ У НОВОРОДЕНИ

Гръдните жлези у новородените (момчета или момичета) може да се подуват и от тях да се отделя течност, която доста прилича на мляко. Подутостта на гърдите, ако не се пипат, минава сама по себе си след известно време.

Признаци.
Възпаляват се едната или двете гръдни жлези във време на физиологическото им набъбване (от 3–5 дни до 3 седмици). Кърмачето е неспокойно, скимти и се изпъва от болки, има температура, болната жлеза е болезнена, кожата над нея е червена, след 3–4 дни нагноява. Веднага да се покаже на лекар, защото заболяването е много опасно.

Предпазване.
Във време на физиологическото набъбване да се предпазват жлезите от зараза, като се слага на кърмачето гръден компрес (но само върху гърдичките), натопен в хладка отварка от трина или вода (35–30°С), или проста превръзка само с чист памук.

Преди да забере, да се налага (сутрин, обед и вечер) или с хладка лапа от сурова и настъргана тиква, или с прясна извара (вж. том I, „Млечен компрес с извара”), съчетано едновременно с коремен компрес, натопен в топла отварка от трина.

Лечение.
При загнояване да се повика веднага лекар. Само при липса на медицинско лице върху абсцеса сутрин, обед и вечер (след предварително почистване на раната) да се слага парен компрес (10–15 минути) с торбичка попарена лайка; след свалянето му раната отново да се измие или с кислородна вода (от аптеката), или с чай от жълт кантарион (вж. при лекуване на рани) и след това да се превърже или наложи с чиста марля, намазана със сладкия мехлем (както при циреи), или с малък компрес от 6 парчета, натопени в топъл (37°С) чай от лайка и съчетан с коремен компрес, натопен в топла отварка от трина. Сутрешният и обедният компрес стоят по 3–4 часа, а вечерният – цяла нощ.

ПОДУТО ПЪПЧЕ

Остатъкът от пъпната връв изсъхва постепенно и пада към петия ден. Дотогава пъпът трябва да се предпазва чрез памучни надставки, докато напълно се покрие с кожа. Понякога пъпът се инфектира и става източник на тежки заболявания.

Причини.
Одраскване, раздразване и пр.

Лечение.
Да се отстранят причините, а подутото пъпче да се намаже или с чист маслинен зехтин (не олио), или с боров вазелин. Сутрин и вечер да се поставя коремен компрес, натопен в топла отварка (36°С) от трина. Сутрешният да се държи 2–4 часа, а вечерният – цяла нощ.

ГОЛЯМО ПЪПЧЕ

Причини.
Отрязано неправилно пъпче (от неопитна акушерка) по-дълго, отколкото трябва.

Признаци.
Пъпчето и след оздравяване на пъпната рана се подава над корема особено ясно при плач.

Предсказание.
Не е опасно, но ако своевременно не се намали пъпчето до минимум, когато детето отрасне, често пъпът ще се протрива от облеклото.

Лечение.
Една сребърна монета да се извари добре, за да се обеззарази, да се увие в памук и марля (като тампон) и с нея всекидневно след сутрешната баня да се превързва пъпният издатък, за да се подпомогне прибирането (намаляването) му. През нощта, ако детето не е плачливо, превръзката да се снеме, ако е плачливо, да се задържи, за да го предпази от изкилване в пъпа.

КРЪВОТЕЧЕНИЕ ОТ ПЪПА

То е два вида – артериално и паренхиматозно.

Причини: За артериалното – слабо наложена пъпна превръзка (лигатура); за паренхиматозното – нарушена възможност за кръвосъсирване у новороденото, която се проявява обикновено на петия ден.

Предсказание.
Заболяването е сериозно.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина предлага върху пъпа да се сложи малък (предварително изварен) компрес (7 на 7 см), сгънат от 2–3 парчета и натопен в хладка отварка (35°С) от полски хвощ или по-добре в отварка от дъбови кори (1 шепа дъбови кори се варят в 1 л вода, докато остане 1/2 л, след това получената отварка се прецежда през чиста кърпа). Върху малкия компрес се слага друг по-голям (8 на 8 см), сгънат от 5–6 парчета, натопен в същата отварка. Върху тях се поставя вълнена превръзка, за да не падне.

Малкият компрес не се маха, а само от време на време (на 2 часа) се сменя големият с нов, натопен в същата отварка. Това продължава до пълното спиране на кръвта.

ГНОЙНО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПЪПЧЕТО

Причини.
Нечисто поддържане на пъпчето, поради което се инфектира през наранената кожа.

Признаци.
Зачервяване, подуване и израняване на пъпа, съпроводено с повишена температура.

Предсказание.
Заболяването е сериозно.

Предпазване.
Изискана чистота. Пъпът никога да не се пипа с нечисти ръце. Почистването му да става с чай от лайка или преварена вода. Изсушаването да става с чист памук, а пудренето му – с пудра дерматол (от аптеката).

Лечение.
Общо засилване на организма.

а) Ако пъпната рана е без гной, след като се почисти с памуче, натопено в топъл чай от лайка, и се изсуши с чист памук, да се поръси с бяла пръст (болус алба) — от аптеката. По тоя начин се предотвратява развитието на инфекцията. Ако времето позволява, раната да се изложи (в продължение на 5–10 минути) на въздействието на слънчевите лъчи или да се изсуши на въздух.

б) Ако възпалението е гнойно, да се повика лекар. От народната медицина се препоръчва върху почистената рана да се сложи малък компрес (от 4 парчета), натопен в топла отварка от лайка и слез или отварка от жълт кантарион, и върху него – коремен компрес, натопен в топла (37°С) отварка от трина. Компресите да се сменят (през деня) всеки 2–3 часа, като предварително се натопяват в казаните топли отварки. При запек да се правят топли клизми с чай от лайка или вода (37°С) – по една на ден, най-добре вечер.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВeXTReMe Tracker