|
Share

* Норми на физическото развитие на здравото дете
* Утоляване на жаждата
* Редовно ходене по нужда
* Чист въздух

* Бани, къпане, миене
* Грижи за очите и ушите
* Облекло
* Почивка и сън
* Умствена преумора
* Отглеждане
* Правилно хранене
* Вътрешната връзка

НОРМИ НА ФИЗИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА ЗДРАВОТО ДЕТЕ

Дали детето напредва, личи от растежа и тежината му. Следователно постоянното увеличаване на теглото е един от показателите за правилното развитие.

Показатели 1 ден 1 год. 2 год. 4 год. 7 год. 10 год. 14 год.

Височина (см) 51 70 81 92 112 127 148

Гръдна обиколка (см) 32 46 47 49 55 62 72

Тегло (кг) 3,5 10 12 16 21 27 37

Пулс (удара/мин) 130 120 112 105 92 88 80

Дишане 35 35 30 30 25 20 18

Температура (оС) 37 36–37 - - - - -

УТОЛЯВАНЕ НА ЖАЖДАТА

Жаждата трябва да бъде утолявана само с вода – най-добре слънчева вода (в ясносиньо стъкло се налива вода или овесена отварка и постоянно се държи на слънце).

Млякото в големи количества не е за препоръчване, не утолява жаждата и претоварва стомаха. Полезна е суроватката, ако е прясна.

За предпочитане пред прясното мляко е айранът от кисело мляко. Особено се препоръчват плодовите овощни сиропи, разредени с чиста вода. Тези напитки не трябва да се дават на детето много студени особено когато е изморено от игра. При пиене на вода винаги да се внимава да не би детето преди това да е яло плодове, краставици или други добавки. Често пъти като последица от такава непредпазливост се получават диарии – катари на червата.

Голямата жажда на децата е признак на висока вътрешна обмяна на веществата, която изисква течности. Тя показва, че детето се намира в трескаво състояние или че страда от някаква хронична болест. В такива случаи трябва незабавно да се вземат мерки за премахване на тая прекомерна топлина, като на детето се правят дневно 1–2 коремни бани (32–28°С за 5–10 минути) и за храна му се дават повече плодове и зеленчуци. Ако има запек, да му се правят топли (37°С) клизми.

РЕДОВНО ХОДЕНЕ ПО НУЖДА

Децата трябва да се приучват да ходят по голяма нужда, щом станат от сън или веднага след обяда, иначе в училище или улисани в игра ще се стискат и ще почнат да страдат от запек.

ЧИСТ ВЪЗДУХ

Преди всичко на детето трябва да се осигури чист въздух, тъй като неговият организъм е особено чувствителен и още неукрепнал. Въздухът в училищните стаи е по-малко или повече замърсен. А при дишане на замърсен въздух децата почват да страдат от възпаление на гърлото и дробовете, от очни, ушни разстройства и пр.

Родители, осигурете на децата си повече въздух, слънце и движение. Знайте, че след умствени занимания детето трябва да се извежда на чист въздух и да се раздвижва. Лошото време и зимата не трябва да бъдат пречка. Облечете детето добре, изведете го навън дори и в сняг – накарайте го да тича поне половин час и тогава му дайте да се нахрани. Това трябва да бъде всекидневна ваша грижа, защото само така ще отгледате здраво, весело и умно дете.

БАНИ, КЪПАНЕ, МИЕНЕ

Детето трябва да се приучи през топлите месеци да прави (след връщане от училище) по една коремна баня (32–26°С за 5–10 минути), защото водата за кожата е това, което е въздухът за дробовете.

Освен коремната баня добро средство за каляване на организма през лятото са сутрешният сух четков масаж, последван от фрикция с хладка (26°С) вода. Отлично средство за заякчаване на нервите е ходенето с боси крака и много грешат тия родители, които при всеки удобен случай не позволяват това на своите деца.

Газенето лятно време във вода е също едно от добрите средства за засилване на организма. И без това децата обичат водата и обикновено щом им се мерне вадичка, гледат да нагазят в нея. Тогава защо да ги лишаваме от това удоволствие, толкоз повече, че то спомага за закаляване на тялото им?

През студените месеци децата трябва да се каляват с топли бани. Редовното къпане изчиства кожата, премахва лошата миризма, усилва кръвообращението и успокоява мускулите и нервите. Деца, които се къпят, се чувстват по-бодри и обикновено имат прозрачна, еластична и розова кожа.

Банята не бива да трае повече от 10 минути. Накрая детето трябва да застане право и по гърдите и гърба му да се мине с гъба, натопена в хладка, но не студена вода. След това тялото да се изтрие добре със суха груба кърпа.

Детето трябва да има своя хавлия и своя кърпа за бърсане.

Ръцете е задължително да се измиват при ставане от сън, преди ядене, преди лягане и след изхождане по нужда. След всяко измиване на ръцете трябва да се почистват и ноктите.

ГРИЖИ ЗА ОЧИТЕ И УШИТЕ

Макар всеки орган от нашето тяло да е еднакво потребен, при все това първо място държат петте сетива, които свързват живото същество с външния свят. Те се развиват добре само когато цялото тяло бъде добре развито.

Най-важно място между органите на усещането заемат очите, а за тях не всякога се грижим както трябва. През целия живот на човека, но особено при децата, трябва да се осигури на очите съвършено чиста и ясна светлина. Слабата светлина разваля очите, а лошият въздух (особено пропитият с тютюнев дим) вреди не само на дробовете, но и на очите. Те не бива да се напрягат. Очите се уморяват от безмерна работа. Не трябва да оставяме децата да четат в утринния и вечерния полумрак, а също и при слабо осветление.

Както лицето се мие поне по веднъж всеки ден, така и ушите трябва да бъдат добре измивани с чиста вода, за да не проникват прахът и нечистотиите през порите на кожата. Децата трябва да се приучат да държат чисто не само тялото си, но и ушите.

Казаното за очите и ушите се отнася и за носа.

ОБЛЕКЛО

Въпросът за облеклото (бельо, шапка, чорапи, ръкавици и обувки) е един от най-сериозните за хигиената и здравето на детето. Дрехите оказват голямо влияние върху детската заболеваемост, тъй като организмът на детето е по-нежен и по-чувствителен към всяко колебание на температурата. Значението им е толкова по-голямо, колкото е по-остър и по-непостоянен климатът на дадено място. У нас годишните времена са четири и за всяко време се изисква съответното облекло. Преди всичко детето не бива да се облича така, че лесно да се изпотява. Децата са много подвижни и са предразположени към изпотяване, така че не трябва да се отрупват с много дрехи. Трябва да се знае, че по-лесно се настива при изпотяване.

Тялото на детето не трябва да се стяга от дрехите, особено гръдният кош. Тесните дрехи пречат на развитието му, а заедно с това се появяват и болки в дробовете. Облеклото не трябва да е много топло и плътно, за да може въздухът да прониква до тялото. Образцовата чистота на дрехите е задължителна.

Горната дреха може да е ушита от какъв да е плат, но не бива да е много тежка и топла, за да не пречи на движенията на детето и да предизвиква запотяване. Всички части на тялото трябва да са еднакво облечени. Изстудяването на някоя част от тялото е вредна за организма, защото се предизвиква неправилно кръвообращение, а от това децата стават нервни и не растат на височина.

Шията не трябва да се притиска със стегнати шалове и кърпи, защото така се пречи на правилната циркулация на кръвта към главата.

Детското бельо трябва да бъде от материал (българско платно или памучно трико), който да попива потта, да не дразни кожата и лесно да се изпира.

Ризата трябва да бъде прорязана на гърдите и ръкавите, за да не пречи на кръвообращението. Върху нея детето да носи лека горна дрешка, която зимно време трябва да бъде вълнена.

Главата през лятото трябва да бъде запазена от много силните слънчеви лъчи или със сламена, или с някаква лека шапка, но не с черен цвят, защото, както е известно, той поглъща силно слънчевите лъчи и главата се загрява. През зимата на главата да се носят шапка и шалче, но немного дебели гугли и плъстени шапки, които запотяват кожата.

Чорапите трябва да бъдат памучни, а не вълнени. Ръкавиците са съвършено излишни за децата, особено кожените.

Обувките трябва да са леки, но здрави, за да не пропускат влага. Народът казва: „Дръж краката си топли, корема празен, а главата хладна.” Студените крака предизвикват неправилно кръвообращение. Обувките на детето не трябва да му стискат краката. При тесните обувки краката са не само студени, но може и да осакатеят.

ПОЧИВКА И СЪН

Децата не растат добре, ако нямат достатъчно сън, не спят в определени часове и нямат добри условия за сън.

Детето трябва да спи дълбоко и спокойно. Децата от 2 до 6 години имат нужда най-малко от 12 часа сън в денонощие, а много деца в тия години се нуждаят дори и от повече сън. Децата от началните класове трябва да спят от 10 до 12 часа нощем и да имат определени часове за почивка през деня.

Родителите трябва да знаят, че дори и да спи дълго нощем, подвижното дете под 6 години не натрупва достатъчно сили за през деня. Следователно трябва да му се осигури сън или пълна почивка на обяд след ядене. Децата между 2 и 4 години трябва да спят през деня от 1 до 2 часа, а децата между 4 и 6 години да спят или почиват най-малко 1 час. Дори и да не спят, почивката ще възстанови силите им.

Лягането и ставането трябва да бъдат в определено време, за да добие детето навик, който после не губи.

Детето трябва да лежи на леглото на дясната страна или на лявата. Децата не бива да спят в едно легло с родителите си, нито със стари или болнави хора, като баби, лели, чичовци и пр. Детето трябва да има отделно легло. Дори при отглеждането на животни малките не се държат заедно със старите животни.

УМСТВЕНА ПРЕУМОРА

На какво се дължи трудността, с която някои деца учат? Причината е претоварването на детето. Много родители се стремят да имат умни и развити деца. Затова ги претрупват с извънредни уроци и предявяват към тях високи изисквания.

Деца, които не проявяват природни наклонности към музика, да не се заставят до 12-годишна възраст да вземат уроци, защото у повечето деца музикалният слух се развива едва към 12-ата година. А без развит слух учението за децата е мъчение и се отразява зле върху характера им.

Децата трябва да се приучат да разпределят и използват разумно свободното си от училище време. Който умее да разпределя времето си, успява да се справи и с уроците си, и да играе.

ОТГЛЕЖДАНЕ

Деца, които имат румени бузи, здрави мускули, добър апетит, които спят добре, не се сърдят, не ходят и не сядат приведени и изкривени, които не влачат краката си, когато ходят, които не се уморяват лесно и най-после, които не таят лоши мисли у себе си, стават силни мъже и жени и притежават най-голямото богатство на този свят – здравето.

За да бъдат здрави и да се развиват правилно, децата трябва да имат добра храна, слънце и чист въздух, почивка, сън, игри, упражнения и чистота. Най-важно задължение на родителите е да осигурят всичко това на своите деца и да следят за изпълнението на дадените в том I правила и указания за начина на живот, каляването – слънчеви въздушни бани, дишане и чист въздух, движение на открито и гимнастика, хигиена и пр.

ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ

Освен млякото (в което е много полезно да се прибавя малко счукан копър и да се вари заедно с него) отлична храна за децата са плодовете (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), салатите н зеленчуците. Това налага да приучим децата към скромна, невъзбуждаща, природна храна.

Сутрин и вечер те трябва да ядат само мляко (прясно или кисело), зеленчуци, тестени храни и плодове; вечерята да не е по-късно от 19 часа. Късната вечеря се отразява зле на храносмилането и разстройва съня. Да се избягват също редките супи. Ястията да са по възможност по-гъсти, за да са принудени децата да дъвчат. По-хранителните детски ястия трябва да се дават по-нарядко, за да има време стомахът да смели приетото. Когато на детето се дава нова храна, докато стомахът не е смлял още старата, храносмилането се затруднява, апетитът се загубва, появяват се оригване, подуване на корема, безсъние и много други неприятни явления.

На децата трябва да се дава храна не повече от четири-пет пъти на ден. При това не бива да ядат по различно време, особено сладкиши, бонбони, шоколад и т. н. Преди всичко трябва да ги приучваме да ядат бавно, като добре дъвчат храната.

На децата не трябва да се дава много гореща храна. Тя поврежда зъбите, а лигавицата в устата в началото се раздразва, после настъпват и увреждания.

Подлютените и подправените с много сол и масло храни не бива да се дават на децата. Те раздразват храносмилателния апарат и могат да причинят не само болки в стомаха, но и различни обриви по кожата.

Децата много обичат захарта и сладките изделия, но те не са за препоръчване. Много полезен е медът.

За децата са особено полезни морковите. Те съдържат жълто вещество, наречено каротин, което се превръща във витамин А. Така например 130 г моркови или спанак дават пет пъти повече витамин А, отколкото 30 г рибено масло. Зеленият фасул, салатата, тиквите са също богати на витамин А. Морковите съдържат и други витамини и минерални вещества, които засилват организма. Така вместо рибено масло е особено полезна 1 чашка сок от моркови с прибавка по 1 чаена лъжичка тахан, мед и лимон. Рибеното масло обаче има високи стойности на витамин D.

Минералните соли са също необходима съставка на храната, защото участват в изграждането на костите, червените кръвни телца и спомагат за регулиране на някои от жизнените процеси в организма. Ако липсват или са в недостатъчно количество, у детето се забелязват отпадналост, намалена устойчивост към болестите, бузите побледняват (малокръвие), детето става нервно, не расте, зъбите и костите му не се развиват нормално.

Детето има най-голяма нужда от калций, желязо и фосфор, а те често липсват в недобре подбраната храна. Храните, които ги съдържат и доставят на организма в достатъчно количество, доставят в същото време и всички други необходими минерални соли с изключение може би на йода.

Калциевите соли са необходими за зъбите и костите и за правилната служба на нервната система и те трябва непременно да се поемат от децата. Млякото е много богато на калциеви соли.

Желязото е нужно на растящото дете за изграждане на червените кръвни телца, които вземат кислорода от белите дробове и го разнасят по всички части на тялото.

Дете, което е бледо, отпуснато и тъпо, не получава достатъчно храна, съдържаща желязо. Спанакът, яйченият жълтък, тричавият хляб и картофите са богати на желязо.

Фосфорът е нужен главно за образуването на клетъчното ядро, което е регулатор на жизнените процеси, извършващи се в клетката. Фосфорът спомага за изграждане и възобновяване на костите и зъбите. Той участва в дейността на жлезите, отделящи костното вещество в организма, плюнката, стомашния сок, жлъчния, панкреатичния сок и др.

Млякото, сиренето, картофите, яйченият жълтък, рибата и брашнените храни доставят на организма фосфор.

Йодът е нужен, макар и в много малко количество, за правилното функциониране на гушната (тиреоидната) жлеза. Особено богати на йод са рибата, ореховите черупки и листа.

ВЪТРЕШНАТА ВРЪЗКА

(вж. повече Дънов, „Любов”, „Книга за здравето”, „Здраве и дълголетие ...”)

От чистата или нечистата материя, с която майката разполага, зависи какво дете ще се роди светия или престъпник. В процеса на зачеването и създаването на детето Божественото още не присъства това е нисш процес. Божественото иде отпосле, след раждането на детето, когато то се диференцира като материя и дух. Докато е само материя, в него няма нищо възвишено.

Кога умира човек, кога се събаря една къща? Когато не е направена според правилата на природата, както и според изискванията на техниката. Ако детето се зачене при неблагоприятни условия, то не може да живее дълго.

Първото влияние на човека иде от майката и бащата. Майката влияе на детето си, докато е още в утробата, и чрез своите мисли, чувства и постъпки. Не по-малко влияние върху развитието на детето оказва храната на бременната жена, както и тази, която дава на детето си след раждането му. От духовния живот на майката зависи какво ще бъде детето.

Майка, която иска да роди добро, разумно и здраво дете, непрекъснато трябва да държи тази идея в ума си. Каквото дете желае майката, такова ще роди. От майката зависи какви да бъдат децата є.

Всяка жена, която иска да стане майка, да има дете, което да служи на Бога, не трябва да допуща нито едно лошо чувство в сърцето си, нито една лоша мисъл в ума си, нито едно лошо действие, в душата си никога да не се съблазнява.

През време на бременността си жената е крайно впечатлителна, поради което всичко се отразява върху детето. Като знае това, тя трябва да избягва срещи с хора, които имат физически или психически недостатъци.

Пороците на майката и бащата се предават на детето чрез кръвта. Докато живеете на този свят, има ред условия да се предадат недъзите на този свят и вие да ги приемете.

Мъж и жена, които са живели в любов и чистота, раждат здрави деца, жизнеспособни, пълни с любов.

Докато е бременна, жената трябва да държи в ума си чисти желания и в сърцето си чисти мисли, да не поквари кръвта на детето си. Предаде ли своята нечиста кръв на детето, то ще носи последствията на тази кръв цял живот. Ще се чудите след това защо детето ви е болезнено и с жълт цвят на лицето.

През време на своята бременност жената трябва да се храни правилно, при добро, хармонично разположение на духа. При това никога да не яде, преди да бъде поставена при най-благоприятни условия. Тя трябва да диша дълбоко, да мисли и да чувствува право. Понеже в това състояние жената е силно чувствителна и възприемчива, с голямо въображение, ближните, както и тя самата трябва да си създава гледки, занятия и удоволствия най-възвишени. Сутринните разходки трябва да стават при изгрев, да наблюдава красивите картини на изгряващото слънце, после да се разхожда в градини, докато цъфтят красиви, благоуханни цветя, дето се развиват хубави плодни дръвчета. Дето животът расте и се развива, там е неговият смисъл. Чистотата, както физическата, така и духовната е необходимо условие за бременната жена. Де ще намерите по-голяма чистота от тази в природата? За тази цел тя трябва да посещава чисти извори и реки, водите на които да служат като огледало на нейния живот. Тихите, приятни нощи с небе, осеяно с безброй трептящи звездици, също представят незаменими картини за жената, бъдеща майка.

В бъдеще жената като бременна още трябва да научи детето как да яде. Храната, която приема бременната, и начинът, по който я приема, оказват голямо влияние върху детето, което ще се роди. Храната създава човека, тя го повдига, но и понижава.

Най-голямото зло на съвременната жена е помятането. Статистиката показва, че в Ню Йорк през 1905 г. е имало сто хиляди помятания. Не е позволено на човека да помята дете нито от ума си, нито от утробата си, нито от сърцето си, ако иска да бъде християнин. Дойде ли ви една добра мисъл, вие казвате: „Ще я изхвърля.“ Ще я изхвърлиш, ама после ще боледуваш. Не е грях, дето си помислил лошо, но грехът се състои в помятането. Има вече в света идиоти. Лошите мисли, които ви мъчат, са ония деца, ония мисли, ония желания, които сте помятали някога, и те сега ви препятствуват във всяко едно начинание. Затова от сега нататък да не помятате и да се молите на Господа да ви прости за лошото използуване на всички добри мисли и желания, на всички ваши деца, които сте убили.

Жените, които искат да се освободят от бременността, не знаят, че всяко насилие върху себе си носи освен физически, още и духовни последствия.

Помятането е десет пъти по-опасно от раждането, защото природата е разумна, компенсира всяка жена. Тя с всяко раждане се обновява, става по-умна, а онази, която помята, губи сърдечни и органични сили.

След раждането вътрешната връзка между децата и майката продължава, макар и по друг начин. Дете, което майка му не го е носила на ръце и не го е кърмила, губи нещо изключително ценно. Има връзка между етерните двойници на майката и детето. Затова детето не трябва да живее далеч от майка си до 14-годишната си възраст. Майчиното мляко е от голямо значение за детето. Когато детето се допира до гърдите на майка си, върху него оказва влияние не само млякото, което поглъща, но и магнетичната сила, която изтича ту от лявата, ту от дясната гръд на майката. Друга жена ако го храни, не ще произведе същия ефект. От майката излиза сила, която облагородява детето. Когато майката кърми детето си, тя трябва да има най-добро разположение, да не се гневи.

Дете, което не е кърмено от майка си, не може да стане човек, нито гений, нито светия. Когато майката кърми детето си три години наред, тя трябва да живее чист живот, без да допусне една отрицателна мисъл. Тя трябва да е тиха и спокойна, нищо да не е в състояние да наруши нейния мир. В млякото на майката се намират разумни сили, които в никаква друга храна не можете да намерите.

Майката трябва не само да роди детето и да го кърми, туй мляко трябва да бъде непокварено. Колко майки са отровили своите деца с лошото си мляко. Ако тя се гневи по няколко пъти на ден, след няколко часа ще отрови детето си.

Ако майката е здрава, колкото повече детето бозае, толкова по-добре. Деца, които са бозали две или три години, са по-здрави. Здравият човек е същевременно добър.

Всяка майка трябва да знае как да лекува децата си. Майката трябва да даде първа помощ. Първата работа на майката е да даде рициново масло на болното дете. После то да изпие няколко чаши гореща вода, а след това да му направи постна картофена чорба. Тази е първата помощ за всеки болен. Питате защо трябва да се пие гореща вода. Много просто. При храненето по стените на стомаха и червата остават мазнини и утайки, които пречат на правилното храносмилане. Горещата вода ги разтваря и регулира процесите в стомаха и червата.

Ако детето е малокръвно, давайте му повече круши и краставици да яде. Ако е грубичко по характер, хранете го с ябълки. Ако му липсват благородни качества, хранете го с череши. Давайте на децата си само прясна храна, предимно плодове.

Бъдещото възпитание на децата ще има като първа задача да следи за състоянието на храносмилателната система. Здрава храносмилателна система осигурява и нормална мозъчна система. Щом двете системи са в изправност, и дихателната система действува добре. Това са трите главни системи, които регулират човешките мисли и чувства. Щом те работят добре, мислите и чувствата на човека се изявяват правилно.

Онова дете, което се храни с пита, печена в жарава, има сто пъти по-голяма възможност да стане някой виден професор, отколкото това дете, което се храни с пасти, шоколад и сладки.

Когато децата ви боледуват, добре е да разтривате костта зад ушите там е жизненият център. Тези разтривки правят организма еластичен и издръжлив.

Ако детето е боледувало няколко месеца, първата работа след оздравяването му е да се окъпе и облече в нови дрехи. Старите дрехи, с които е боледувало, да се изгорят. Старите дрехи са напоени с отрицателни състояния и затова трябва да се изгорят, а не да се дават на бедните. На бедните ще давате нови дрехи.

Дайте на един човек да яде една седмица сухо жито и ще го видите преобразен. За непослушните деца майката да приложи същия режим.

Ако някое дете е своенравно, упорито, майката трябва да му даде два ореха. Числото две е магнетически метод, а ако детето е неуравновесено по характер, дайте му три ореха или ябълки. Числото три е закон на равновесие. Понякога орехите могат да се отразят зле върху организма (когато се взимат в голямо количество), понеже съдържат много йод. Значи и орехът е в състояние да отрови човека. Ако искате да развиете у детето чувство на справедливост, давайте му по четири ореха. Чувствата въобще пет ореха, религиозните чувства седем ореха, критически и философски ум седем ореха. Повече от девет ореха не давайте на децата си.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ


eXTReMe Tracker