|
Share

ОТЛЕПВАНЕ НА РЕТИНАТА

Причини.
Силно късогледство, удар, нараняване, старчески изменения на ретината, тумор, възпаление на обвивката на окото и др.

Признаци.
Болният забелязва, че зрението му се влошава, като на определени места от зрителното поле зрение липсва.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Единственият начин на лечение на отлепената ретина е оперативният.

Народното лечение в тези случаи е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс — трионче (за приготовлението му вж. „Късогледство“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г запарка от босилек и очанка — по 100 г, маточина и портокалови кори — по 80 г, глогов цвят, лавандула, цвят на липа, риган и хмел (шишарки) — по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 1 чаена лъжичка дилянка (корени) от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ, сутринта се прецежда и се пие.

Диета.
Същата, както при „Късогледство“, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г мед и 30 г смлени черупки от яйца, предварително попарени с вряща вода, за да се обеззаразят. Преди всяко вземане сместа се разбърква.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ранилист — 2 супени лъжици листа и цвят от него се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, 1 супена лъжица канела на прах и 1 изравнена чаена лъжичка зърна от карамфил, смлени на прах.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от акация (цвят), бъз — свирчовина (млади клонки и листа), бял оман (корени), глог (листа), зайча стъпка, имел, златник, очанка, ранилист (цвят) и синя тинтява — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода (отиването по нужда с напъване може да отлепи отново ретината), последвана от внимателно измиване на болното око (очи) отвън навътре към носа с памуче, натопено в хладък чай от лайка, и намазване с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица чист пчелен мед и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин — в чист алуминиев съд на тих огън се бърка непрекъснато, докато се махне пяната, но без да завира. Окото се намазва с помощта на специална стъклена пръчица, която се продава в аптеките. След намазването се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от лайка (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути), а на главата се поставя „шапка“ от тънко хасе (ушита така, че да покрива слепите очи и тила), напълнена с гъст пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно настъргани). Отгоре се слагат вестник и друга шапка. Очите се налагат с торбичка от марля, напълнена с прясна несолена извара, отгоре малко памук и лек бинт. Държат се цяла нощ или докато досадят.

Забележки:
1. Ако болният има и вътрешен кръвоизлив в очите, да слага едната вечер на лявата пета, а другата вечер на дясната пета торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от 4 чесънчета, обелени и счукани в дървен хаван на кашица, поръсени с 1/2 изравнена чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка олио. Отгоре се слагат вестник и вълнен бинт и се държат цяла нощ.

2. Ако болният страда от хроничен запек, преди заспиване да взема по 1 изравнена супена лъжица смес от 500 г мед, 30 г майчин лист — шушулки (предварително леко запечени), или пък кори от зърнастец (от аптеката), стрити на прах, и 15 г рафинирана сяра (също от аптеката).

3. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. Два часа след закуска окото (очите) се намазва с домашния мехлем и отгоре се поставят торбички с прясна хладка несолена извара, памук и лек бинт. Главата се налага с „шапка“, напълнена със сурови настъргани картофи, полети със сурово мляко — киснат 1/2 час, изстискват се добре и се слагат на главата, отгоре се слага вълнена шапка, държат се до 18 ч.

Важни добавки:

1. За да оздравее болният по-бързо, трябва в продължение поне на месец да лежи неподвижно в леглото, и то по гръб, като пази пълно душевно и физическо спокойствие и рядко да приказва.

2. Ако страда от хроничен бронхит, преди да приложи това лечение, болният трябва непременно да го излекува, иначе кашлицата няма да позволи да се залепи ретината.

3. През време на лечението да лежи в тъмна стая, а когато започне да става и излиза, винаги да носи специални очила, на които вместо стъкла има прозрачен диск с малки отвърстия. След като очите свикнат с дневната светлина, да се заменят с опушеносиви очила. Освен това на велосипед, мотор, трамвай, камион, каруца болният да не се вози, за да избегне друсането или нараняването. При ходене да не прави резки движения.

4. След оздравяването в продължение на 3 месеца всяка вечер да прави медена баня на очите си (20°С за 1 минута) с хладък разтвор от 200 г преварена вода и 1 пълна чаена лъжичка чист пчелен мед, а сутрин — млечна баня (20°С за 1 минута) с хладко прясно преварено мляко. Освен това по никакъв начин да не чете лежешком по гръб, да не вдига тежки предмети, да не копае и цепи дърва и т.н., за да не се повтори болестта.

При лечението болният повече да лежи по гръб, да отбягва кихането, кашлянето, викането и грубите движения.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА РЕТИНАТА (РЕТИНИТ)

Причини.
Боледуване от хроничен гломерулонефрит, скарлатина, диабет, туберкулоза и др.

Признаци.
Обикновено се засягат двете очи със смущение в зрението и поява на тъмни петна пред очите.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Трябва да се търси помощта на очен лекар. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 15—20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, към която се прибавят равни на нея части чист пчелен мед и малага (или чисто домашно червено вино). На водна баня се вари 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 100 г отварка от изтравниче 100 г, бреза (листа или млади клонки), дръжки от бели череши, цикория (листа и клонки), мечо грозде, полски хвощ, троскот (корени) и червена хвойна (зърна) — по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 30 шипки, разрязани на две, и по 1 пълна супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено, за да не пачосва отварката) и конопено семе, счукани на ситно, и червена хвойна (зърна) се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се топла. При желание може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна с повече сварен ориз (с вода или мляко), зеленчукови и плодови ястия, печена тиква, но без гъби, лапад, спанак и сини патладжани.

Люто, алкохол и тютюн — не!
Да се избягват пикантните и дразнещи храни, солта да не е повече от 2—3 г на ден. Забраняват се силният чай, кафето, какаото, подправките, черният пипер, бахарът, лукът, ряпата, сухият фасул, лещата и грахът.

Преди обяд и вечеря добре е болният да изяжда по 1—2 глави печен кромид лук без захар и без хляб, а храната — с малко препечен хляб. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба и по 1 яйце на ден. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50—100 г младо месо (агнешко, телешко, птица, или прясна риба — речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови пюрета, варена или печена тиква и компот с леко препечен хляб. След ядене да взема по 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайка или чай от цвят на липа, подсладен с мед и лимон по вкус, или пък чай от шипка — 25 шипки в 500 г вода се варят 15 минути.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 150 г ядки от орехи, смлени на кашица, 50 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 25 г семе от копър, смляно на каша.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 100 г отварка от акация (цвят), маточина, мента пиперита, зайча стъпка, очанка, метличина (цвят) и полски хвощ — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка, а след това само при запек, последвана от парна баня на главата с чай от лайка или пък от парни компреси с памучни кърпи, натопени в топъл чай от лайка и добре изстискани, с продължителност 5—10 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди — 5 пъти), сухо изтриване и поставяне на коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят в 500 г вода се варят 5 минути, като изстине, се прецежда). На главата се поставя „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре друга шапка според сезона. Болното око (очи) внимателно се измива отвън навътре към носа с памуче, натопено в хладък чай от лайка, и след това му се капват по 2—3 капки яйчено масло, изгребано от вътрешната страна на ципата на току-що счупено прясно кокоше яйце, или пък се намазва с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица чист пчелен мед и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин. Тези продукти се поставят в чист алуминиев съд и на тих огън непрекъснато се бъркат, докато се махне пяната на мехлема, но без да завират. С този мехлем окото се маже с помощта на специална стъклена пръчица, която се продава в аптеките. След това на очите се слагат малки торбички от марля, напълнени с по 1 пълна чаена лъжичка хладка прясна несолена извара, а на врата — компрес, натопен в хладка вода. Държат се цяла нощ или докато досадят.

VI. Сутрин. Самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“ (подробности вж. в том I), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След обличането се прави медена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 200 г преварена вода или пък дестилирана вода от аптеката и 1 пълна чаена лъжичка чист пчелен мед и изтриване с влажна кърпичка. Тази баня се повтаря и преди вечеря.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация меняваща баня не се прави.

Важни добавки:
1. Болният, ако не може да понася слънчевата светлина, през деня да носи опушеносиви очила.

2. Медената вода за очите да се приготовлява за не повече от 5 дни, защото бързо се разваля, и тогава причинява силни болки в очите. Да се държи на студено, за да не вкисва бързо.

3. Болният да не вдига тежки предмети и да не върши тежка работа.

4. Необходимо е да спазва всички правила, дадени за късогледство.

ХОРИОИДИТ И ХОРИОРЕТИНИТ

Възпалението на задната част на средната обвивка на окото се нарича хориоидит. Обикновено се придружава с възпаление и на ретината (хориоретинит).

Причини.
Заболяването се среща по-често у млади хора, малокръвни, скрофулозни, туберкулозни, с придобит или вроден сифилис и у хора със силно изразено късогледство. Дължи се на проникване на микроорганизми чрез кръвта или от околните тъкани.

Признаци.
Те са различни според вида и мястото на възпалението. Характерен признак е появата на хвърчащи мухички пред очите, предметите изглеждат криви, по-малки или по-големи, отколкото са в същност. В някои случаи зрението дълго време остава нормално.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Заболелият трябва да се лекува от лекар. Народното лечение е същото, както при конюнктивит, с добавка вечер преди вечеря и сутрин преди закуска на очите да се слагат парни компреси с торбички от марля, напълнени с попарен цвят от лайка, с продължителност 10—15 минути, след което във всяко око да се капват по 2—3 капки сълзи от лозови пръчки, събрани при рязането на лозите, или пък медена вода — 30 г чист пчелен мед се разрежда със 150 г дестилирана вода от аптеката. Отгоре очите се налагат с торбичка, напълнена с хладка несолена извара, или пък с компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладко прясно мляко. Вечерните компреси стоят до сутринта, а дневните 2 часа. Освен това всяка вечер преди лягане на главата да се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени или с пресни корени от полски бъзак. Държи се цяла нощ.

ИРИДОЦИКЛИТ

Възпалението на предната част на средната обвивка на окото се нарича иридоциклит.

Причини.
Проникване на микроорганизми при нараняване, туберкулозна зараза, ревматизъм, сифилис и др.

Признаци.
Болки в очите, дразнене, особено от светлината, намаление на зрението. Очите се зачервяват и подуват.

Усложнения.
От възпалението може да се образуват сраствания с лещата или да се засегне цялото око, при което зрението да се ограничи извънредно.

Лечение.
То трябва да се провежда навреме от лекар-специалист. Най-главното тук е да се издири причината, която е предизвикала възпалението. В останалите случаи лечението е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, след това се прибавят 50 г корени, листа и цвят от ранилист, по 300 г чист пчелен мед и натурално червено вино и във водна баня се варят 1 час. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисне.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, широколистен живовляк (листа), метличина (цвят), очанка, пача трева, пролез и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при блефарит.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие запарка от шипки — 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда през кърпа.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед (предварително варен на водна баня 10 минути), 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г копърово семе, смляно на брашно. Преди всяко вземане сместа да се разбърква, защото се утаява.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от акация (цвят), босилек, лавандула, чай от цвят на липа , маточина, комунига, риган и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 3 зелени листа от здравец, 3 зелени листа от лимон, 1 чаена лъжичка канела (кора) и 3 зърна карамфил се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана при остър иридоциклит от налагане на очите с торбичка от марля, напълнена с 1 супена лъжица прясна хладка несолена извара. В останалите случаи се слага парен компрес на очите с торбички, напълнени с приятно топла лапа от попарена лайка (киснала 5 минути във вряща вода и изцедена), отгоре малко памук и се държи, докато изстине. Подир него върху очите се поставят торбички с марля, напълнени с по 1 супена лъжица топла лапа от 100 г ориз, 10—12 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1 супена лъжица ленено брашно — с 300 г прясно мляко се вари да стане на тесто. Отгоре се слагат памук и фланелен бинт. Едновременно се поставя компрес на корема от 4 парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс, а на главата — цяла „шапка“ от тънко хасе, която да покрива слепите очи и тила до раменете, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка и така се спи.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“ (вж. том I), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи. След това при остър иридоциклит се прави медена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от чист пчелен мед — 1 пълна чаена лъжичка на 250 г преварена вода. В останалите случаи се прави меняваща баня на очите (42°С за 9 секунди, 20°С за 3 секунди — 3 пъти): в 2 по-дълбоки и широки съда се налива водата и лицето се потапя най-напред в горещата вода, а след това в хладката, след което се изтрива до сухо. Добре е след тази баня да се направи и медена баня.

Забележка.
Баните се правят и преди обяд, като при високо кръвно налягане се съчетават с налагане на главата с „шапка“ от сурови картофи, настъргани на ренде и полети с 1 кафена чашка прясно мляко или пък оцет — киснат 20 минути и се изстискват добре. Отгоре се слага вълнена шапка и се държи 2—4 часа.

Неделя. Пълна почивка от всичко — спазва се само диетата.

Важна добавка.
При желание болният може да носи тъмни очила, за да не го безпокои дневната светлина. В този случай най-добри са очилата с опушеносиви стъкла. Ако има температура, 2 часа след ядене заедно с дадената отварка от агримония и пр. (вж. точка II от плана) да взема и 1 смесен прах от 1 г индийско орехче, нишадър и лимонтузу на прах (от аптеката).

ИЗПЪКВАНЕ НА РОГОВИЦАТА (СТАФИЛОМА)

Причини.
Нараняване на роговицата, при което изпада ирис и се образува издатина.

Признаци.
Предната част на окото изпъква и има пепеляв цвят. В зависимост от засегнатата част зрението може да е намалено или съвсем да липсва. Ако окото изпъква много и клепачите не могат да го покриват, настъпва възпаление на лигавата ципа (конюнктивит).

Лечение.
Провежда се задължително от лекар-специалист по очни болести. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер преди ядене и 2 часа след ядене процедурите и диетата са същите, както при глаукома.

II. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода. След това в понеделник болното око се налага с торбичка от марля, напълнена с 1 супена лъжица прясна несолена извара, отгоре малко памук и лек фланелен бинт. Едновременно с това се поставя и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец (4 супени лъжици листа и цвят се запарват с 1 л вряща вода). Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда, а на главата се слага цяла „шапка“ от тънко хасе, ушита така, че да покрива слепите очи и тила, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно нарязан, и 3 супени лъжици готварска сол. Отгоре се слага друга вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

Вторник, сряда, четвъртък, петък и събота се прави парна баня на главата с чай от лайка за 5—10 минути или пък парен компрес на очите с попарена лайка за 10—20 минути, последвани от меняваща баня на краката (42 °С за 30 секунди, 20 °С за 3 секунди — 5 пъти) и сухо изтриване. След това на корема се поставя компрес, очите се налагат с прясна извара, а на главата се слага „шапка“ с квасец както в понеделник.

III. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане. На очите се прави медена баня (20°С за 1 минута) с разтвор от 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, разтворен в 200 г преварена вода. Същата баня се повтаря и преди обяд. След нея се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА РОГОВИЦАТА (КЕРАТИТ)

Причини.
Проникване на бактерии или вируси в окото, нараняване, вроден сифилис, туберкулоза и др.

Признаци.
Болните се оплакват от болки в едното или и двете очи, които са зачервени и подути. Те не могат да гледат на светлина, от очите им обилно текат сълзи, зрението намалява. Понякога се образува рядък и лепкав или пък гноен секрет. В зависимост от вида на заболяването и от причината протичането на болестта е различно.

Предсказание.
Зависи от причината и обикновено е сериозно.

Лечение.
Във всички случаи трябва да се търси помощта на очен лекар. Народното лечение на кератита при скрофулоза цели общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. „Късогледство“, буква Б).

II. Десет минути след сиропа да изпива една чашка от 100 г отварка от исландски лишей, бударица и полски хвощ — по 50 г, обикновена коприва (листа и цвят), очанка, метличина и пача трева — по 100 г. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при „Късогледство“, с добавка при храненето да се подбират повече храни, съдържащи витамин А. След обяд и вечеря болният да изяжда следната смес: 1 чаена лъжичка мед, 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и рафинирана сяра от аптеката на върха на ножа, а след сместа да изпива 1 кафена чашка сок от моркови и ябълки по равни части.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварката против късогледство.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка отварка от 7 ореха и пр., дадена при „Нощна (кокоша) слепота“.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г (за деца според възрастта) топла вода или с чай от лайка, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5—10 минути и сухо изтриване на лицето. Очите се измиват внимателно отвън навътре към носа с памуче, натопено в хладък чай от лайка (цвят), и болното око се намазва с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтини 1 супена лъжица чист пчелен мед — бърка се непрекъснато в чист алуминиев съд на тих огън, докато се махне пяната, но без да завира. След това на корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от лайка, отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс, а на главата шапка, ушита от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак), или „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре се покрива с шапка от чорап. Върху очите се поставят торбички от марля, напълнени с по 1 чаена лъжичка прясна несолена извара, отгоре се слага малко памук и лек бинт. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. Един-два часа след закуска, ако болният има възможност, добре е да измива очите си с чай от лайка и да ги намазва пак с домашния мехлем, а след това да ги наложи с торбичка от марля, напълнена с прясна топла несолена извара, отгоре памук и лек бинт и така да ги държи или до вечерта, или най-малко 4 часа.

Важни добавки:
1. Болен, който няма възможност да маже очите си с домашен мехлем и след това да ги превърже с прясна несолена извара, може сутрин и вечер преди лягане да прави медена баня на очите (20 °С за 1 минута) с разтвор от 200 г преварена вода и 1 чаена лъжичка чист пчелен мед. Тази баня се прави със специални ванички за очите, които се продават в аптеките, като през цялото време болният трябва да гледа в медената вода. След това очите отвън се изтриват с памуче, натопено в хладка вода.

2. През време на лечението болният да стои не в тъмна стая, а в стая със спуснати пердета, при това добре проветрена. След това постепенно да се приучва към дневната светлина, като първоначално се поставя с гръб към прозореца и след това постепенно се обръща към прозореца.

3. При тежко заболяване от кератит може да се приложи и лечението, дадено за трахома. Да се имат предвид и общите упътвания за очните болести.

ПОБЕЛЯВАНЕ НА РОГОВИЦАТА

Причини.
Това състояние обикновено е последица на дълбоко възпаление или нараняване на роговицата или пък на старчески изменения.

Признаци.
Роговицата бавно променя естествения си цвят в сиво-бял, от което зрението се нарушава частично или напълно.

Лечение.
Най-добри резултати се получават при оперативно лечение с присаждане на роговица. Народното лечение е насочено към причината на заболяването, а и за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 15—20 зелени листа с общо тегло около 200 г, махат се бодлите им, смилат се на каша и се добавя по 400 г малага (или чисто натурално червено вино) и чист пчелен мед. Във водна баня на тих огън се вари 1 час и като изстине, се прецежда през кърпа и се държи на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей и полски хвощ — по 50 г, бударица и очанка — по 75 г, обикновена коприва (листа) и пача трева — по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити) или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риба.

Люто, алкохол и тютюн — не!
На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от червен кромид лук с листа от магданоз и настъргани моркови по равни части и с винен оцет и олио по вкус) може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, птица или прясна риба (може и океанска), винаги варено или печено, но не и пържено, при това много добре сдъвкано. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1—2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с малко препечен хляб. След ядене да взема 1 супена лъжица бъзов мармалад, засилен с малко мед и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и 3 супени лъжици очистен овес — в 150 г вода врят 30 минути. Веднага се прецежда през кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед (предварително врял във водна баня 10 минути, за да не дразни гърлото), 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша.

IV. Десет минути след сместа да изпива една чашка от 75 г отварка от жълта комунига 100 г, здравец (листа) 80 г, маточина 60 г и жълта иглика 40 г. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка.
Пие се 30 дни подред, почива се 5 дни и така се продължава 3 месеца, като през време на почивката се пие отварката, дадена в точка II.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода или с чай от лайка, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5—10 минути, изтриване на лицето до сухо и меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката вода. На корема се поставя компрес от 2—4 бархетни парчета, натопени в топла отварка от орехови листа, отгоре сухо памучно парче и вълнен пояс, а на главата — „шапка“ от тънко хасе, която да покрива слепите очи и тила, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша), отгоре се слага вълнена шапка. Щитовидната жлеза (гушата) се налага с торбичка от същия квас, засилен с 1—2 чаени лъжички настъргани диви кестени, а носът — с питка от същия квасец с книжка отгоре. В болните очи се капва по 1 капка смес от 1 чаена лъжичка чист лимонов сок и 3 чаени лъжички преварена вода или още по-добре дестилирана вода от аптеката, след което побелялото око се поръсва и с пудра захар на върха на ножа, пресята през марля, или пък върху него се капва 1 капка чист пчелен мед. Отгоре на очите се слага подходящо парче мушама от хаваджива или пък торбичка от марля, напълнена с 1—2 чаени лъжички пюре от леща, сварена с малко вода, прикрепена с малко памук и лек бинт и така се спи до сутринта или докато много досади.

Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, последвана от хладка баня (20°С за 1 минута) на очите с медена вода — 200 г преварена вода и 1 пълна чаена лъжичка чист пчелен мед, като през време на банята се гледа в медената вода.

Неделя. Почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важна добавка.
През време на лечението болният да не чете и да не работи наведен, да не вдига и носи тежки предмети.

КЕРАТОКОНУС

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Заболяването се наблюдава най-често у млади хора, като започва през пубертета със силно намаляване на зрението, понякога болки в окото, сълзотечение, главоболие.

Лечение.
Общо за засилване на организма. Слабото зрение се коригира с очила.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс — трионче (за приготовлението му вж. „Късогледство“, буква Б).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, зайча стъпка, орехови листа, спирея и росопас — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при „Късогледство“, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или мед с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и по 1 драже витамин А.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от орехови черупки — 3 супени лъжици черупки в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева — по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г чай от лайка (2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 500 г вряща вода), кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда. След клизмата се прави парна баня на главата с отварка от орехови листа (6 супени лъжици листа в 2 л вода на тих огън се варят 5 минути) с продължителност 5—10 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди — 5 пъти), разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на спираловидни кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (5 супени лъжици трина в 500 г вода на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда). Едновременно на главата се поставя цяла „шапка“ (от веждите до тила), напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 9—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). На щитовидната жлеза (гушата) се слага торбичка със същия квас, засилен със смес от 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, и 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. След това във всяко око се капват по 2—3 капки медена вода (в 75 г топла преварена вода се слага 20 г чист пчелен мед), отгоре се поставят компресчета от 4 парчета, натопени в хладка отварка от дъбова кора (6 супени лъжици на ситно нарязана дъбова кора в 1 л вода на тих огън се вари 40 минути и се прецежда). Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и обличане. След него се правят 10—20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“) и накрая хладка баня на очите (25°С за 30 секунди) с чай от лайка (вж. том I).

След обяд към 16—17 ч. пак хладка баня на очите с медена вода (в 200 г преварена вода се слага 1 пълна чаена лъжичка чист пчелен мед) с продължителност 1 минута, след което очите се изтриват отвън с памуче, натопено в хладка вода.

Забележки:
1. По време на това лечение не бива очите да се изморяват от четене, гледане на филми, телевизия и пр.

2. След едномесечно лечение да се прибави и следното: преди обедната и вечерната хладка баня на очите да се прави лек масаж на затворените очи, и то винаги от слепите очи към носа едновременно с двата прегънати палеца на ръцете, с продължителност 30 секунди.

ВЪНШНО ПЕРДЕ (ПТЕРИГИУМ)

Външното перде е триъгълна ципа, гънка, която излиза от единия ъгъл на окото, обикновено вътрешния, и върви към средата на окото.

Причини.
Неизвестни. Често се среща у каменоделците и се причинява от пясъка и праха, който постоянно дразни окото.

Признаци.
Леко възпаление на лигавата ципа на окото. Когато гънката стигне до зеницата, пречи на зрението.

Лечение.
Оперативно. Народното лечение е общо и по следния начин:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от широколистен живовляк (листа) и очанка — по 1 супена лъжица от двете се запарва с 400 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риба. На обяд заедно с другата храна болният може да изяжда и по 100 г младо месо — агнешко, телешко, птица или прясна риба.

Люто, алкохол и тютюн — не!
На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб.

II. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка от отварката, дадена в точка I.

III. Вечер преди лягане при запек се прави топла клизма с 500 г вода или с чай от лайка, последвана от парна баня на лицето с чай от лайка за 5—10 минути и изтриване до сухо. Затвореното око се налага първата вечер с 1 пълна чаена лъжичка прясна топла несолена извара, увита в марличка, отгоре памук и вълнен бинт, леко превързан, а втората вечер с 1 пълна супена лъжица пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 синя слива, смачкана без костилката, отгоре памук и вълнен бинт и така се спи.

IV. Сутрин. Медена баня на окото (20°С за 1 минута) с разтвор от 1 чаена лъжичка чист пчелен мед (най-добре от рамката), разтворен в 250 г преварена вода. Преди обяд се прави още веднъж медена баня.

ТРИПЕРЕН КОНЮНКТИВИТ

Причини.
Триперният конюнктивит при възрастните обикновено се среща у болните от трипер на пикочния канал. Заболелият може неусетно чрез пипане да пренесе заразата (гнойта) върху очите си или пък да я предаде на друго лице при здрависване, размяна на кърпи, дрехи и пр.

Признаци.
Два-три дни след заразяването очите се зачервяват силно, подуват се и се затварят. От тях изтича обилен гноен секрет. От това се разрушава роговицата на очите и може да настъпи ослепяване.

Предпазване.
Болните от трипер трябва често да измиват ръцете си със сапун и да не пипат очите си с немити ръце, нито да ги бършат с нечисти кърпи.

Лечение.
Заболяването се лекува от очен лекар. До преглеждането от лекар на очите да се поставят компреси с борова вода (2 %).

ТРАХОМА

Трахомата е възпаление на конюнктивата, което трае с години и причинява големи изменения в клепачите и външната обвивка на окото.

Болестта се причинява от вирус. Заразяването става чрез замърсени ръце, употреба на нечисти кърпи, спане на обща възглавница, миене с обща вода и др. В миналото трахомата е била широко разпространена, но сега е ликвидирана у нас.

Признаци.
Заболяването започва незабелязано с леко зачервяване и оток на клепачите. Болният има сърбеж в очите. По вътрешната страна на клепача се образуват малки зрънца, които постепенно нарастват. По-късно те се размекват, пробиват и от тях изтича мека, кашава материя. От това клепачите натежават и падат ниско. След оздравяването се образуват ръбци, от което ръбът на клепача се обръща и миглите се разбъркват. Възможно е да се засегне и зрението и болният да ослепее.

Болестта е много сериозна и опасна. Само болните, лекувани в самото начало, оздравяват напълно. Възникнат ли усложнения, предсказанието е неблагоприятно.

Предпазване.
Болестта се пренася от едно лице на друго чрез сълзите и гнойта посредством пръстите, кърпите за нос и за лице и други общи предмети за употреба. Затова всеки член на семейството трябва да спи отделно, да има отделна кърпа за бърсане и да се мие с течаща вода. Заболелият трябва след всяко пипане на очите да измива ръцете си. Жилищата да се проветряват редовно, подовете и стаите да се мият често.

Лечение.
Необходима е специализирана лекарска помощ. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от зърната на полски бъзак — в 1 буркан от 5 кг се нареждат 1 ред зърна (с дебелина 1 пръст), 1 ред ситна захар и т.н. догоре, като най-горният ред е от захар, и то с дебелина 3—5 см. След това отворът се превързва с тънка кърпа, бурканът се оставя да стои на слънце, докато захарта се стопи напълно, и сиропът се прецежда през кърпа чрез изстискване. Вместо него може да се пие сироп от алое арборесценс (трионче): вземат се 15—20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, към която се прибавят по равни части чист пчелен мед и чисто домашно червено вино. На водна баня се вари 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено място, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, борови връхчета, жълт кантарион, жълт равнец, листа от горска ягода, тесен живовляк (листа), невен (листа и цвят), ранилист (листа и цвят), обикновена коприва (листа) и орехови листа — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена на тих огън 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при блефарит, с добавка след ядене болният да взема по 1—2 супени лъжици бъзов мармалад с малко мед и прах от яйчени черупки на върха на ножа и след това да изпива 1 чашка плодов сок или боза, засилена с 1 чаена лъжичка бирена мая или прясна козуначна (хлебна) мая.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайка или чай от цвят на липа , подсладен с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 150 г ядки от орехи, смлени на кашица, 50 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 15 г семе от копър, смляно на брашно.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от акация (цвят), маточина, мента пиперита, зайча стъпка, очанка, метличина (цвят) и полски хвощ — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка, а след това само при запек, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5—10 минути или пък от парни компреси на очите с памучни топчета, натопени в търпимо горещ чай от лайка и добре изстискани, с продължителност 10—20 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди — 5 пъти), сухо изтриване и поставяне на коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят в 500 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда). Главата се налага с „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7—9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, или пък „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слага друга шапка според сезона. Болните очи внимателно се измиват в посока отвън към носа с памуче, натопено в хладък чай от лайка, и след това им се капват по 2—3 капки яйчено масло (изгребано от вътрешната страна на ципата на току-що счупено прясно кокоше яйце) или пък се намазват с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица чист пчелен мед (най-добре от медената рамка) и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин. Тези продукти се поставят в чист алуминиев съд на тих огън и непрекъснато се бъркат, докато се махне пяната, но без да завира, за да не се пресече. С този мехлем окото се маже с помощта на специална стъклена пръчица, която се продава в аптеките. Подир капването на яйченото масло или намазването с домашния мехлем на болните очи се слагат малки торбички от марля, напълнени с по 1 пълна чаена лъжичка топла лапа от ленено семе, сварено с мляко, преди поставянето поръсена с пудра захар (вж. том I), или пък с топла прясна несолена извара. Слага се и компрес на врата, натопен в хладка вода. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“ (подробности виж в том I), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След обличането се прави медена баня на очите (20 °С за 1 минута) с разтвор от 200 г преварена вода и 1 пълна чаена лъжичка чист пчелен мед (най-добре от самата пита) и очите се изтриват с влажна кърпичка. Същата баня се повтаря и преди вечеря.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При нужда лечението продължава.

При менструация меняващи бани не се правят.

Важни добавки:
1. Болният, ако не може да понася слънчевата светлина, през деня непременно да носи опушеносиви очила.

2. Медената вода за очите да се приготвя за не повече от 5 дни, защото бързо се разваля и причинява силни болки в очите. Да се държи на студено, за да не вкисва бързо.

3. Болният да не вдига тежки предмети и да не цепи дърва, защото това пречи на оздравяването.

4. Да спазва всички правила за късогледство и да отбягва да се нервира.

ТРЕПКАНЕ (ПОСТОЯННО МИГАНЕ) НА КЛЕПАЧИТЕ

Причини.
Най-вероятно причина е смутеното зрение — от него очите се уморяват скоро и клепачите започват да играят. Може да се дължи на нервно разстройство. Има хора, особено деца, които вършат това и по навик.

Признаци.
Клепачите, по-често горните, силно трепкат или играят, както казва народът.

Лечение.
Общо за засилване на организма и по начина, изложен за причината, която го предизвиква. Ако тя е неизвестна или е нервно разстройство, да се лекува по начина, изложен за децата (вж. том II, „Чести мигания“). Всички мерки, казани за децата, се удвояват за възрастните.

ОТОК НА КЛЕПАЧИТЕ

Отокът на клепачите сам по себе си не е болест, а проява на друго заболяване.

Причини.
Многобройни могат да бъдат заболяванията, при които се явява оток на клепачите. От тях по-важни са възпалението на самите клепачи, на очите, на околните тъкани, заболяванията на бъбреците, загнояването на зъбните корени, нараняването, ухапването от насекоми, непоносимостта към някои храни или лекарства и др.

Признаци.
Те са различни в зависимост от основното заболяване. Клепачите, особено долните, отичат, а понякога и потъмняват.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за основната болест, която го предизвиква. Ако не е известна, клепачите вечер да се налагат с торбички от марля, напълнени с прясна топла несолена извара, и с тях да се спи.

ТРИХИАЗА

Причини.
Възпаление на мигления ръб, изгаряне, нараняване, при което се образуват белези и деформации.

Признаци.
Миглите на клепачите са обърнати към самото око и постоянно го дразнят и възпаляват.

Лечение.
Оперативно. Ако са поникнали неправилно само няколко косъма, те могат да се изскубят внимателно с щипци. Това средство обаче е временно, защото миглите отново поникват по същия начин.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СЛЪЗНИЯ КАНАЛ

Сълзите служат да овлажняват очната ябълка, а излишъкът от тях слиза по едно каналче и отива в носа. Понякога слъзният канал се възпалява и запушва и сълзите изтичат навън.

Причини.
Най-честа причина е обикновената хрема, следва възпалението на лигавата ципа на окото, попадане на чуждо тяло в него и запушване на слъзните канали, нараняване и др.

Признаци.
Постоянно сълзене на очите, оток и зачервяване на кожата във вътрешния очен ъгъл.

Усложнения.
Ако каналът стои дълго време запушен, вътрешният край на окото се подува, зачервява и боли.

Предсказание.
Благоприятно в началните случаи и сериозно, ако се допуснат усложнения.

Предпазване.
Да се избягват причините, които го предизвикват.

Лечение.
Провежда се от очен лекар. Народното лечение е насочено към самата причина и е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, жълт равнец и очанка (листа и цвят) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при блефарит, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и да изпива 1—2 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се захлупено 5 минути и като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева — по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода (за деца 200 г), последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5—10 минути, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди — 5 пъти) и компрес на шията с 2—4 хасени парчета, натопени в хладка вода. Едновременно се налага и носът — първата вечер с питка от чист пресен селски хлебен квас, засилен с 1—2 сини сливи, смачкани без костилките, като отгоре й се залепва книжка. На болното око (очи) се поставя компрес с половин белтък от кокоше яйце, сварен твърдо, разрязан надлъж на две половини (без жълтък) и поръсен със захар, след това, докато яйцето е още топло, се превързва върху затвореното око с торбичка от марля, напълнена с топла лапа от слезен — листа и цвят (2 супени лъжици се сваряват с 1 кафена чашка прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе; леко се поръсва със захар), или с торбичка, напълнена с прясна топла несолена извара или с прясно, току-що подсирено несолено сирене, или със средата на една филия препечен хляб, натопена във вино и добре изстискана, или пък с топла лапа от леща, сварена с малко вино или вино и вода. Едновременно на малкия мозък (тила) се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с 1—2 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Втората вечер на носа се поставя торбичка, направена от тензух, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 1—2 сини сливи, смачкани без костилките, поръсени с 1/4 чаена лъжичка захар и с малко брашно от царевица (за отнемане на излишната влага). Може да се залепи и подходящо парче от следната ефикасна за случая мушамичка: от млади и зелени клончета от бъз (свирчовина) се настъргва мъзгата, която е под коричката (и то до самата дървесина), толкова, че да се съберат 3 супени лъжици. Към нея се прибавят 5 г чист пчелен восък, 10 г чисто краве масло и 5 г мурова (борова) смола. Всичко това се разтопява в чист съд и на тих огън и като се махне пяната, се прецежда. След това сместа отново се връща на огъня и в получения мехлем се потопява едно парче прано хасе (20 на 20 см), мачка се с дървена лъжица и се обръща няколко пъти, докато попие мехлема. После се изважда, изопва се и като поизсъхне, отново се потапя в топлия мехлем и се мачка и обръща, докато хубаво се напои. Ако има нужда, процедурата се повтаря, докато хасето окончателно попие мехлема. След това мушамата веднага се изважда от съда, изопва се добре и докато е още топла, се поръсва с малко небетшекер или горена захар. На болното място се поставя парче от мушамата с подходяща големина, като предварително се затопля на огъня. Сменя се всяка сутрин или пък на два дни веднъж и се закрепва на носа с лепенки (от аптеката). Едновременно на болното око, корема и малкия мозък (тила) се правят и другите приложения, дадени за първата вечер. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

Добавки:

1. Ако болният страда от синузит, всяка вечер да залепва на челото си (от веждите нагоре) парче от дадената мушамичка или пък да слага на челото си торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1—2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 2—3 сини сливи, смачкани без костилките. Държат се цяла нощ или докато му досадят.

2. Ако болният има главоболие, всяка вечер на главата си да слага цяла „шапка“ от същия квасец, засилен със 7—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, счукани на ситно). Държи се цяла нощ.

IV. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и обличане. След това се прави хладка баня на очите с чай от лайка (20°С за 30 секунди), изтриват се със сух памук в посока към носа и накрая се правят 10—20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

На обяд се прави меняваща баня на очите (42°С за 9 секунди, 20°С за 3 секунди — 3 пъти) в по-дълбок съд, за да се потопи добре лицето.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важна добавка.
Ако окото сълзи силно, да се промива 3—4 пъти на ден с отварка от очанка (листа и цвят): 1 супена лъжица се запарва с 500 г вряща вода, вари се 5 минути и като изстине, се прецежда; или пък с борова вода от аптеката.

ХАЛАЦИОН

Халацион се нарича хроничното протичане на вътрешния ечемик.

Признаци.
Твърда подутина, на големина от лещено до царевично зърно, неболезнена.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за ечемик. При желание може да се отстрани и оперативно. Операцията е лека и не представлява опасност.

УХАПВАНЕ НА КЛЕПАЧИТЕ ОТ НАСЕКОМИ

Признаци.
Такова ухапване независимо от болките често предизвиква голям оток и затваряне на клепачите.

Първа помощ.
До оказване на бърза лекарска помощ трябва да се направи обилно промиване на окото, за да се премахнат нечистотиите, и то с топла борова вода (от аптеката) или с топъл чай от лайка. След това върху клепача да се поставят обикновени студени компреси или компреси с борова вода, или глинени компреси, които всеки 10 минути се сменят с нови. Добре е ухапаното място да се наложи и с парче сурова слива, която се държи, докато мине болката.


БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker