|
Share

* Флегмон на орбитата
* Изкълчване на очната ябълка
* Чуждо тяло в окото
* Наранявания на окото с остри предмети
* Изгаряния на окото

* Токсоплазмоза на очите
* Нистагъм
* Разногледство
* Отслабване или загубване на зрението
* Глаукома (зелено перде)
* Воал (мрежа) пред очите
* Сиво перде (старческа катаракта)
* Нощна (кокоша) слепота
* Далтонизъм (смущение в цветоусещането)
* Атрофия на зрителния нерв
* Емболия на централната артерия на ретината
* Отлепване на ретината
* Възпаление на ретината (ретинит)
* Хориоидит и хориоретинит
* Иридоциклит
* Изпъкване на роговицата (стафилома)
* Възпаление на роговицата (кератит)
* Побеляване на роговицата
* Кератоконус
* Външно перде (птеригиум)
* Триперен конюнктивит
* Трахома
* Трепкане (постоянно мигане) на клепачите
* Оток на клепачите
* Трихиаза
* Възпаление на слъзния канал
* Халацион
* Ухапване на клепачите от насекоми
* Спадане на клепачите
* Ечемик по клепачите (хордеолум)
* Синевини върху клепача
* Възпаление на ръба на клепачите (блефарит)
* Астигматизъм
* Старческо зрение
* Очила
* Изкуствено око
* Далекогледство
* Възпалени очи
* Късогледство
* Фактори, които влияят на очните заболявания
* Общи упътвания

ФЛЕГМОН НА ОРБИТАТА

Флегмонът на орбитата е остро гнойно възпаление на тъканите на очницата.

Причини.
Проникване на микроби при нараняване или от съседните тъкани (синуси, носна кухина) и чрез кръвта.

Признаци.
Клепачите се подуват силно, очната ябълка изпъква, зрението намалява, болният има висока температура, болки, понякога помрачено съзнание.

Лечение.
Провежда се в болница.

ИЗКЪЛЧВАНЕ НА ОЧНАТА ЯБЪЛКА

Причини.
Наблюдава се при удар по окото, лошо падане и др.

Признаци.
Очната ябълка без особено повреждане на мускулите и очния нерв може цялата да изскочи от орбитата.

Лечение.
Само болнично, и то спешно.

ЧУЖДО ТЯЛО В ОКОТО

Причини.
В очите често попадат прашинки, късчета от слама или метли, пясък, мушици, влакна и др.

Признаци.
Болка в окото, обилно сълзене, смутено зрение. Чуждото тяло може да бъде повърхностно или да проникне на различна дълбочина.

Предпазване.
Да се носят предпазни очила при работа, свързана с опасност от попадане на чужди тела в окото (каменари, стругари и др.).

Първа помощ.
При повърхностни чужди тела първото нещо, което трябва да се знае, е да се избягва всякакво триене на болното око, защото така може да се вкара по-дълбоко чуждото тяло или с него може да се нарани роговата ципа. Напрашеното око трябва веднага да се измие с борова вода или с чиста преварена вода. Лесен начин за незабавно отстраняване на малки чужди телца, влезли зад горния клепач (след измиването на окото), е дръпването му и вкарването зад него на миглите на долния. Те често сполучват да избутат прашинките, налепени по задната стена на горния клепач. Ако тялото е подвижно, може да излезе със сълзите, но може да се извади с края на чиста носна кърпа или с влажен памук. Понякога е достатъчно да се подържат клепачите затворени, за да се съберат повече сълзи и да изтикат чуждото тяло. Най-после то може да се извади и чрез плакнене на окото със студена вода. Когато се е загнездило дълбоко под горния клепач, той трябва да се обърне така: хваща се с едната ръка за ресниците, а с другата се натиска с кибритена клечка или с пръста по средата в свивката му и като се каже на болния да гледа надолу, изведнъж клепачът се обръща нагоре, а после с мека чиста кърпичка се изважда чуждото тяло.

При нараняване на окото и проникване на чуждо тяло незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

НАРАНЯВАНИЯ НА ОКОТО С ОСТРИ ПРЕДМЕТИ

Причини.
Често децата, играейки с лъкове, стрели, копия или други остри предмети, нараняват зле очите си, а също и очите на други деца. Това може да стане и при невнимание при някои професии.

Признаци.
Кръвоизлив в окото, обилно сълзене, подуване. Пострадалият има силни болки в нараненото око и не може да го отвори. От това могат да настъпят парализа на окото, частично или пълно ослепяване, допълнително инфектиране.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Да се забрани на децата да играят с лъкове, стрели, копия, книжни фунийки и др.

Лечение.
Лекува се от лекар-специалист по очни болести, и то много спешно.

ИЗГАРЯНИЯ НА ОКОТО

Причини.
Много чести са изгарянията на очите с гасена и негасена вар, със сода каустик и др.

Признаци.
Силни болки, обилно сълзотечение, затруднено зрение.

Лечение.
Изгарянията на окото са много сериозно заболяване с тежки усложнения, поради което трябва да се търси бърза лекарска помощ.

Първа помощ.
До оказването на лекарска помощ на пострадалото око трябва да се направи обилна промивка с вода при широко отворени клепачи. При изгаряне с киселини към водата може да се прибави сода за хляб (натриев бикарбонат) за неутрализиране, а при изгаряне с основи — киселина (разреден оцет).

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Болнично.

ТОКСОПЛАЗМОЗА НА ОЧИТЕ

Причини.
Заразяване на организма с определен вид паразит.

Признаци.
При вродено заболяване се откриват различни аномалии на окото. Придобитата токсоплазмоза се проявява със смущения в зрението.

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист по очни болести. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 15—20 зелени листа с общо тегло около 200 г, махат се бодлите им и се смилат на кашица. След това към нея се прибавят по 200 г чисто натурално червено вино и чист пчелен мед. Във водна баня на тих огън се вари 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Държи се на студено да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, широколистен живовляк (листа), зайча стъпка, метличина (цвят) и очанка (листа и цвят) — по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Както при късогледство.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да се пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно и след това вързани в марличка, с прибавка на 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и 2 супени лъжици овес (зърна) — в 1 л вода заедно с 15 шипки, разрязани по на две части, на тих огън се вари 25 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1/2 смокиня с 1 парче лимон, приготвени по следния начин: 24 сушени смокини, разрязани на по две части, 6 месести лимона, разрязани надлъж по на 8 парчета и поръсени с 1/2 чаена лъжичка печена стипца (от аптеката), и 1 супена лъжица ревент (също от аптеката) се заливат с чист винен оцет така, че изцяло да ги покрие с около 1/2 см. Сместа се оставя да престои в продължение на 2 дни, за да попие оцета. Тази смес се консумира 3—4 пъти подред с пауза от две седмици помежду всяко вземане.

IV. Десет минути след нея болният да изпива 1 чашка отварка от агримония, червен и жълт кантарион, мента пиперита, невен, пача трева, синя тинтява и цикория (листа, стебла и корени) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 20 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или с чай от лайка, последвана от парни компреси на очите с търпимо гореща лайка (цвят), попарена с вряща вода. Държат се, докато лайката изстине. След това се прави меняваща баня на краката до под коленете (42 °С за 30 секунди, 20 °С за 3 секунди — 5 пъти), изтриване до сухо и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2—3 пъти. На корема (отпред) се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на полския бъз или пък от листата на дивия кестен (4 супени лъжици сухи листа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), а на главата се слага цяла „шапка“ (от веждите до тила), напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици диви кестени (за деца според възрастта), ситно нарязани и счукани на каша (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек). Във всяко око се хапва по 1—2 капки медена вода (20 г чист пчелен мед, разтворен в 50 г топла преварена или пък дестилирана вода), след което се слагат млечни компреси с торбички от марля, напълнени с по 1—2 чаени лъжички прясна несолена извара. Отгоре малко памук и бинт и така се спи до сутринта.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След обличането се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата, а след това солена баня на очите (20 °С за 1 минута) с разтвор от 1 изравнена чаена лъжичка морска сол на 250 г преварена вода.

VII. През лятото е полезно на обяд около 12 ч. да се прави слънчева баня на очите — сяда се или се ляга по гръб със затворени очи срещу слънцето, като лицето се покрива със зелен лист от репей или слънчоглед или пък с тензух, боядисан в зелено, и така се седи или лежи 10 минути, не повече. След тази баня очите и лицето се наплискват добре с хладка слънчева вода.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:
1. Квасецът на главата може да се използва две вечери подред, като втората вечер се засилва с 2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Медената вода за очите да се приготвя за не повече от 5 дни, защото бързо се разваля, и да се държи на студено място, за да не вкисва бързо.

3. През деня, ако болният не понася слънчевата светлина, добре е да носи опушеносиви очила.

4. Болният да не вдига тежки предмети и да не цепи дърва.

5. През време на лечението да бъде винаги във весело настроение.

НИСТАГЪМ

Причини.
Обикновеният нистагъм може да е вроден или придобит в детството. Освен това при някои заболявания на нервната система и на средното ухо също може да се наблюдава нистагъм.

Признаци.
Бързи, неволни хоризонтални, вертикални или въртящи се движения на очната ябълка, имащи характер на спазми. Следват бързо едно след друго в известен ритъм.

Предсказание.
На обикновения очен нистагъм е добро.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за основната болест, която го предизвиква. Ако причината не е известна, тогава в народната медицина се използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месеста лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от троскот (корени) 150 г и корени от обикновена коприва, репей и шипки — по 70 г. От тази смес 4 супени лъжици в 1 л хладка вода на тих огън се варят 20 минути, след това се прибавят по 1 супена лъжица слез и спирея (листа и цвят). Вари се още 10 минути и веднага се прецежда.

Или отварка от 12-ТЕ БИЛКИ: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа, листа от горска ягода, листа от малина, миризлива лазаркиня, орехови листа и френско грозде (листа) — по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при късогледство, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед, а подир него да изпива 1—2 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан с бяло брашно), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко сок от моркови или вода и мед или захар да стане гъсто като боза.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек, цвят от липа , маточина, мента пиперита, жълта комунига, росопас, страшниче и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 чаена лъжичка кори от портокал се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5—10 минути, а след нея и от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20 °С за 3 секунди — 5 пъти) и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2—3 пъти. Главата се налага първата вечер с цяла „шапка“, ушита от тънко хасе така, че да покрива веждите, слепите очи и тила, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен преди поставянето му с 9—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Едновременно се поставя и компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (5 супени лъжици се запарват в 600 г вряща вода; на тих огън се вари още 5 минути и като изстине, се прецежда), а на очите — млечен компрес с торбичка от марля, напълнена с прясна топла несолена извара, и отгоре памук и фланелен бинт. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния. Втората вечер се поставя или същата „шапка“ с квасец, или пък „шапка“, приготвена от 12 супени лъжици прясно смлян синап, 12 супени лъжици готварска сол, 6 супени лъжици брашно от царевица и топъл оцет, колкото поеме, да стане гъста каша. Едновременно се правят и другите приложения, дадени за първата вечер.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема, половите органи и сърцето и сухо изтриване. След обличането се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се правят преди обяд и вечеря. След това преди сутрешния тоалет и вечер преди лягане очите се плискат с хладка вода (20°С): най-напред се наплисква отблизо дясното око (затворено) с дясната длан 12 пъти, след него лявото око с лявата длан 12 пъти, след това наново се наплискват първо дясното, после лявото и се изтриват чрез леко попиване на водата. Подир това непременно да се направи и гимнастика на очите с упражненията, дадени за късогледство. Същите упражнения да се повторят преди обяд и вечеря.

Неделя. Почивка от всичко с излет в планината.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

VI. Лятно време преди обяд слънчеви бани на главата и тялото да не се правят, а да се обливат с хладка слънчева вода или пък болният да се къпе в река или море, докато му е приятно.

Важни добавки:
1. На слънце, вятър, дъжд и мъгла болният без шапка да не ходи.

2. Строго да се спазват всички правила, посочени за късогледство.

РАЗНОГЛЕДСТВО

При здрави очи движението на едното око е съгласувано с движението на другото: ако дясното око гледа надясно, лявото също гледа надясно, ако лявото гледа наляво и дясното се завърта наляво и т.н. При кривогледството този паралелизъм липсва — равновесието в дейността на мускулите на окото е нарушено.

Причини.
Те са много и разнообразни, наследствени или придобити. Придобито е кривогледството при парализа на някои от очните мускули (при сифилис, туберкулозен менингит, енцефалит), късогледство, далекогледство, възпалителни заболявания в едното око, някои аномалии в очите и др.

Признаци.
Когато едното око на пациента гледа в една посока, другото гледа в друга. Очите могат да бъдат кривогледи навътре към носа или пък навън.

Лечение.
Провежда се от очен лекар. Народното лечение е общо и по следния начин:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Късогледство“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, комунига, очанка, орехови листа, спирея и росопас — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп и малко лимон по вкус.

Диета.
Както при късогледство.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие чай от овес (зърна) — в 500 г вода се вари 20 минути, след това се прибавят 10 шипки, разрязани на две. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и веднага се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, гръцка коприва, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, листа от малина , метличина (цвят) и очанка — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5—10 минути или пък от парен компрес на главата с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2—3 пъти подред), покрита с вълнена шапка — държи се, докато изстине до 37°С. След това се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва винаги с горещата и се завършва с хладката вода, последвана от поставяне на коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка. Отгоре се слагат сухо памучно парче и фланелен пояс. На главата се поставя цяла „шапка“ от тънко хасе, която да покрива добре слепите очи и да стига до тила, напълнена с топъл пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 9—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно счукани), и 12—15 сини сливи, смачкани без костилките. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Ако и двете очи са разногледи, се налагат с две торбички от марличка, напълнени с по 1 чаена лъжичка квасец, засилен за всяко око с по 1 синя слива, разрязана и обърната с месестата част към затворения клепач на окото. Ако е разногледо едното око, само на него се слага квасец със слива, а на здравото — млечен компрес с торбичка от марля, напълнена с прясна несолена извара. Торбичките леко се бинтоват и така се спи до сутринта или докато досадят.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на корема с хладка вода, обличане и хладка баня на очите (20°С за 1 минута) с чай от метличина — 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода; кисне цяла нощ и се прецежда. Банята се прави със специални чашки или ванички, които се продават в санитарните магазини. След нея се прави и гимнастика на очите (вж. „Късогледство“).

Преди обяд е добре да се направи още една хладка баня на очите с чай от метличина.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важна добавка.
За развиване на болното око е добре един или два часа на ден здравото око да се превързва с лека превръзка.

ОТСЛАБВАНЕ ИЛИ ЗАГУБВАНЕ НА ЗРЕНИЕТО

Причини.
Различни възпалителни заболявания на очите, някои нервни и общи заболявания, наранявания и др.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Първичното заболяване се лекува своевременно от лекар-специалист. Народното лечение е общо за засилване на организма и според причината, която е предизвикала болестта.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (приготовлява се както при „Късогледство“, буква Б).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, мента пиперита, невен (листа и цвят) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон (от аптеката) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при късогледство. Освен това добре е след обяд и вечеря болният да изпива по 1 винена чашка смесен сок от моркови и ябълки по равни части.

Забележка.
Болните от диабет да следват специалната за болестта им диета.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие запарка от шипка (вж. „Късогледство“).

III. Два часа след ядене болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от жълта комунига (листа и цвят), очанка (листа и цвят) и метличина (цвят) — по 100 г, зловонен здравец (листа) 80 г, маточина и жълта иглика (листа и цвят) и синя тинтява — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. По желание може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5—10 минути, сухо изтриване на лицето и меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20 °С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва с хладката. Гръбнакът се разтрива от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2—3 пъти и се налага с торбичка от тънко хасе, широка 10 см, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 2—6 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода да омекнат, изстискани и на ситно нарязани, и 10—20 сини сливи, смачкани без костилките. Едновременно се поставя компрес на корема (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец, отгоре се слагат вестник и вълнен пояс, а на главата (от веждите до раменете) — „шапка “ от тензух, напълнена със същия квасец, засилен с 9—14 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици млади корени от полски бъзак). Отгоре се слага вълнена шапка. На очите се поставя компрес с по 1 малка торбичка от марля, напълнена с по 1 чаена лъжичка квасец, засилен за всяко око с по 1 синя слива, смачкана без костилката. Отгоре се слага малко памук и лек бинт. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. След обличането се прави медена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, разтворен в 200 г преварена вода. Добре е тази баня да се повтори и към 16—17 ч. Накрая се правят и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата. Повтарят се преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. Лапите от квасец може да се използват 2 вечери подред, като на втората вечер се подсилват с 2—3 лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Ако дневната светлина дразни болния, добре е да носи опушеносиви очила.

3. На студ, вятър, дъжд и сняг без шапка да не се ходи.


ГЛАУКОМА (ЗЕЛЕНО ПЕРДЕ)

Глаукомата е една от най-опасните очни болести, която често завършва с намаляване на зрението до пълна слепота. Тя може да започне като самостоятелно заболяване или да се развие като усложнение на други очни заболявания.

Причини.
Не са напълно известни. Вероятно съществува наследствена предразположеност. Детската глаукома се дължи на различни аномалии в структурата на окото. Вторичната глаукома се среща при възпалителни заболявания на обвивките на окото, при което се образува повече вътреочна течност или от образуваните сраствания е затруднено нейното оттичане. Освен това причина могат да бъдат нараняването на очната ябълка, образуването на тумори и т.н.

Признаци.
Глаукомата започва и протича различно. Понякога тя се развива бавно, постепенно. Болният дълго време не забелязва нищо, докато случайно се открие болестта при ослепяло вече око. В други случаи болните се оплакват от чести пристъпи от болки в окото, зачервяване и смутено зрение, особено сутрин, след преумора, при навеждане, след вълнение и др. От болното око обилно текат сълзи. Често болният е отпаднал, гади му се, повръща. Вижда цветни кръгове (дъги) около запалената лампа.

При възпалителната глаукома болестта протича много бурно, бързо, с възпалителни явления — силна червенина на окото, помътняване, силна болка в самото око, в слепите очи, силно главоболие, гадене, дори повръщане. Често болният взема глаукомните кризи за пристъпи на главоболие, мигрена, невралгия. Лекува с прахове главоболието си, слага капки в окото заради червенината и повечето пъти тези капки са фатални за него, тъй като са предписани за съвсем друго очно заболяване.

И при двата вида глаукома заболелият може да се заблуди, като вземе своето сериозно и опасно страдание за невинно и пропусне навреме да се лекува. Почти винаги болните забелязват притъмняването пред окото или замрежването, но си мислят, че това е обикновено (сиво) перде и не вземат мерки, понеже то трябва да узрее. Когато зрението намалее съвсем или очите престанат да виждат, болните отиват на лекар, но тогава почти нищо не може да се направи.

Предсказание.
Много сериозно, защото болестта дава най-висок процент слепота.

Предпазване.
Състои се в отбягване на причините, които го предизвикват, и в спазване на подходящ хигиенен режим.

Лечение.
Във всички случаи трябва навреме да се търси лекарска помощ. В ранните стадии и при леки форми на заболяване народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка глицерин с 1/2 чаена лъжичка лимонов сок или по 1 пълна чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед и 20 г канела на прах.

II. Двадесет минути след едно от тези средства да изпива 1 винена чашка от 50 г отварка от 1 малка глава целина (разрязана на 4 части), 5 ореха (счукани с ядките и черупките на каша), 25 шипки (разрязани по на две части), 1 средно голям морков (разрязан на две) и 1 лимон (разрязан на 4 части, а при липса на лимон — 5 зелени листа от лимон) — в 2 л вода се варят, докато целината се свари за ядене. Прецежда се през кърпа и се пие подсладена с мед.

Диета.
Суровоядство или вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена.

Люто, алкохол и тютюн — не!
Да се отбягват кафето и черният чай. Сутрин на първа закуска е добре болният да изпива 1 чашка сок от моркови, ябълки и домати по равни части, подсладени с 1/2 чаена лъжичка захар, или пък да изпива 1 чаша овесено мляко (1 супена лъжица овесени ядки от вечерта се заливат с 200 г вряща вода, кисне цяла нощ) с малко мед и леко препечен хляб. На обяд и вечеря зеленчукови супи, зеленчукови пюрета и ястия, тестени храни и компот от плодове или сурови плодове и ядки от лешници, орехи и бадеми. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба, като на обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргани моркови по равни части и от друга салата с чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус) може да изяжда и по 50—100 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба (речна или океанска), но не пържено, а само варено или печено. На вечеря винаги безмесна храна: кисело мляко с 2—3 супени лъжици настъргана целина.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бъзов цвят и очанка — по 1 супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени заедно с корите, 3 супени лъжици мащерка, стрита на брашно и пресята, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г запарка от акация (цвят) и босилек (листа и цвят) — по 100 г, водна детелина, глогов цвят, здравец (листа), исландски лишей, цвят от липа , маточина, риган, синя тинтява и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици, 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) и 3 зърна карамфил от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и сутринта се прецежда. При пиенето на тази запарка всяка чашка се подслажда с мед и лимон по вкус.

Забележка.
След 16 ч. течностите и течните храни да се отбягват, защото влияят зле на кръвното налягане.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5—10 минути или пък от наплискване на очите със студена (20 °С) вода, и то така: с дясната длан отблизо се плиска затворено дясното око 12 пъти, след него — лявото 12 пъти, след това пак дясното око 12 пъти и накрая лявото око 12 пъти и се изтриват. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42 °С за 30 секунди, 20 °С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва със студената вода, и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2—3 пъти. Коремът се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка на 1 китка магданоз, също на ситно нарязан, 2 супени лъжици ленено брашно и 150 г мляко — всичко това се вари да стане гъста лапа. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се слага цяла „шапка“ от тънко хасе, която да покрива изцяло слепите очи и тила до раменете, напълнена или с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 9—15 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), или пък с топла (36°С) лапа от 300 г ориз и 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките — в 900 г вода се вари да стане като тесто, смачква се добре и се засилва още с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Накрая във всяко око се капва по 1 капка разтвор от 1 чаена лъжичка лимонов сок и 3 чаени лъжички преварена вода и отгоре се слагат торбички от марля, напълнени с по 1 чаена лъжичка прясна несолена извара, които се превързват с бинт. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, изтриване и обличане. На очите се прави баня (20°С за 1 минута) с разтвор от 250 г преварена вода и 1/4 чаена лъжичка прах от алое (саръ-сабур). Преди обяд и преди вечеря се прави по една солена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 250 г преварена вода и 1 изравнена чаена лъжичка морска сол.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

При силни болки в очите със зачервяване и подуване се препоръчват меняващи бани на краката и налагане на очите с торбички, напълнени с топла прясна несолена извара, а на главата да се постави „шапка“ от сурови картофи, настъргани на едро ренде и полети с 50 г оцет. Киснат 1/2 час, изстискват се добре и отгоре се слага друга шапка. Държат се, докато мине болката.

Важни добавки:
1. През време на лечението болният да избягва да се ядосва.

2. Ако страда от хроничен запек, вечер преди заспиване да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г кори от зърнастец (франгула) (от аптеката), счукани на брашно, и 15 г рафинирана сяра. Преди всяко вземане сместа да се разбърква хубаво, защото се утаява на дъното.

ВОАЛ (МРЕЖА) ПРЕД ОЧИТЕ

Причини.
Неправилна обмяна на веществата, прилив на кръв към главата, умствена преумора, удар, падане на глава и др.

Признаци.
Появява се мрежа пред очите и привидно движение.

Лечение.
Общо за засилване на организма. Болният трябва да лежи на легло. Една-две вечери подред да се направят топли клизми (38°С), а след това при запек хладки задръжни клизмички, като при изпразване на червата да се избягва напънът. Всекидневно сутрин се прави меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), последвана от сухо изтриване и поставяне на коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина. На главата се слага „шапка“ от тензух, напълнена със сурови картофи, настъргани на едро и полети със 100 г прясно сурово мляко — киснат 1/2 час и се изцеждат добре. Отгоре се слага друга шапка според сезона. Държат се 2—4 часа.

Вечер преди лягане се прави парна баня на краката за 10—15 минути, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване — лежи се така 1—2 часа. След това се поставят коремен компрес, както сутринта, и „шапка“ на главата, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със смес от 9 супени лъжици суров настърган кромид лук и 3 супени лъжици готварска сол, отгоре се слага вълнена шапка. Държат се до сутринта.

Външно.
В продължение на 20—30 дни и повече всяка вечер преди заспиване да се капват във всяко око по 1—2 капки лимонена вода (1 чаена лъжичка лимонов сок се смесва със 100 г студена преварена вода) или пък по 2—3 капки лозов сок (пролетният сок от порязаната пръчка на лозата се събира в едно шишенце).

Вътрешно.
Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 100 г отварка от маточина и очанка — по 1 супена лъжица от двете в 400 г вода се вари 5 минути.

Диета.
Лека природосъобразна храна (безмесна) с повече плодове, зеленчуци и салата. Нищо люто и кисело да не се яде. Пиенето на течности да се намали.

Самовнушение.
С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре“.

СИВО ПЕРДЕ (СТАРЧЕСКА КАТАРАКТА)

Катаракта се нарича всяко помътняване на лещата и на нейната обвивка. То може да заема само част от лещата и да остане така през целия живот или пък прогресивно да завземе цялата леща. Ако мътнината е в областта на зеницата, може да се види и с просто око. Катарактата може да е вродена или да се придобие по-късно при различни заболявания (диабет), някои отравяния, изгаряне и др. Най-честа е старческата катаракта.

Причини.
Не са добре изяснени, но значение имат старческите промени в лещата.

Признаци.
Среща се по-често след 50-годишна възраст. Настъпва бавно и първото нещо, което обръща внимание на болния, е намаляването на зрението. Отначало той не вижда ясно, а мъгливо, особено по-далечните предмети. Постепенно започва да не вижда и наблизо, а различава само светло от тъмно. Ако се вгледа човек в окото, ще забележи, че гледецът не е вече така черен, както по-рано, а е започнал да помътнява и да приема бял цвят. По-късно, когато пердето „узрее“, лещата става съвсем бяла и не пропуска никаква светлина, вследствие на което окото изгубва напълно зрението си и болният въобще не вижда.

Предсказание.
Благоприятно.

Предпазване.
Състои се в спазване на необходимата хигиена на очите.

Лечение.
Единствено сигурно лечение е оперативното. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болният да взема по 1 винена чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, и по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна) — в 1500 г вода на тих огън се варят 15 минути, след това се прибавят 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, бял глог (плод), изтравниче, листа от малина и полски хвощ (листа и цвят) — по 50 г от всяка, и 1 лимон, разрязан на 4 части. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

Диета.
Същата, както при късогледство. Освен това след ядене болният да взема по 1 супена лъжица бъзов мармалад и след него да изпие 1 чашка от 50 г сок от моркови и ябълки по равни части. Продължителното вземане на чист морковен сок дава пожълтяване на тялото, подобно на жълтеница.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипка — 25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 500 г вряща вода. Като клокне три пъти, се сваля от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

II. Два часа след ядене да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от метличина (цвят) и очанка (цвят и листа) — по 100 г от всяка, глухарче (цвят), широколистен живовляк (листа), цикория(листа и цвят) и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5—10 минути или пък от парни компреси на очите с торбички от марля, напълнени с попарен цвят от лайка (при липса на лайка с топчета от памук, натопени в приятно гореща вода), с продължителност 10—15 минути. След това се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти) и сухо изтриване. Във всяко око се капва по 1 капка разтвор от 1 чаена лъжичка лимонов сок и 2—3 чаени лъжички преварена вода (от този разтвор се получава смъдене), а върху затворените очи се поставят млечни компреси с малки торбички от марля, напълнени с по 1 супена лъжица прясна несолена извара, или пък компреси от зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, и леко изстискан. Отгоре се слага малко сух памук и очите леко се превързват с бинт. Едновременно се поставя и компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец — листа и цвят (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и киснат 30 минути), а на главата се слага „шапка“ от тензух, която да покрива слепите очи и тила, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша). Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

IV. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и масаж на челото (от средата към слепите очи) и врата със сухи палци. След обличането първата седмица всеки ден подред се прави медена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 1 пълна чаена лъжичка пчелен мед, разтворен в 200 г чай от цвят на липа или пък в преварена вода — държи се на студено място в запушено шише, за да не вкисне. Втората седмица се прави баня на очите (20°С за 1 минута) със солен разтвор от 1 л преварена вода и 35 г морска сол на кристали. Практикуването на тези кратки бани трябва да продължи до пълното излекуване.

Неделя. Пълна почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:
1. На слънце, дъжд, вятър и сняг без шапка болният да не ходи — пречи на лечението.

2. Шапките от квасец може да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят и засилват с 1—2 лъжици нов квасец за нова ферментация.

НОЩНА (КОКОША) СЛЕПОТА

Причини.
Телесна слабост, недояждане, бременност, недостиг на ВИТАМИН А в организма.

Признаци.
При тази болест болният през деня вижда добре, но с настъпването на нощта и на тъмно не може да различава предметите или ги вижда неясно. Първоначалната сила на зрението се възвръща едва на разсъмване.

Предсказание.
Сериозно. Болестта продължава месеци и даже години.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от алое арборесценс (трионче). Приготовя се както при “Късогледство“, буква Б.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, зайча стъпка, метличина (цвят) и очанка (листа и цвят) — по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при „Късогледство“, с добавка след обяд и вечеря болният да взема 1 чаена лъжичка мед с 1/4 чаена лъжичка черупки от яйца и да изпива 1 кафена чашка сок от моркови и ябълки по равни части с 1/4 чаена лъжичка лимонов сок. Храната да е слабо солена и добре сдъвкана.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец, широколистен живовляк (листа), орехови листа и листа от френско грозде — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 10 минути, прибавят се и 10 шипки, разрязани на две, оставя се на огъня да клокне 3 пъти и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка (за деца наполовина) от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно и вързани в марличка, по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и репей (чичак) и 2 супени лъжици овес (зърна) — в 1600 г вода врят 15 минути, след това се прибавят 4 супени лъжици от следната смес: широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, жълт равнец, комунига, маточина, синя тинтява и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г (за деца наполовина) топла вода или с чай от лайка, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 10 минути или от парни компреси на очите с две торбички от марля, напълнени с приятно топла лайка (цвят), попарена с вряща вода и добре изстискана — превързват се на очите с кърпа и се държат, докато лайката изстине. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42 °С за 30 секунди, 20 °С за 3 секунди — 5 пъти), изтриване до сухо и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт 2—3 пъти. На корема (отпред) се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец, а на главата се слага цяла „шапка“ (от веждите до тила), напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици (за деца според възрастта) диви кестени, на ситно нарязани и счукани на каша (при липса на кестени със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, разбъркан с 3 супени лъжици готварска сол). След това във всяко око се капват по 1—2 капки медена вода (20 г чист пчелен мед, най-добре взет от медена пита, разтворен в 50 г топла преварена вода) и на двете очи се слагат млечни компреси с торбички от марля, напълнени с по 1 чаена лъжичка прясна несолена извара, отгоре малко памук и лек бинт и се държат до сутринта.

V. Сутрин. Самовнушение (вж. „Късогледство“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След обличането се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“), последвани от солена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 1 изравнена чаена лъжичка морска сол на 250 г преварена вода. На обяд в 12 ч. се прави слънчева баня на очите — сяда се или се ляга по гръб със затворени очи срещу слънцето, като лицето се покрива със зелен лист от репей, тиква или слънчоглед или пък с тензух, боядисан в зелен цвят, за 10 минути, не повече. След тази баня непременно очите и лицето се измиват с хладка вода.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:
1. Квасецът на главата може да се използва 2 вечери подред, като на втората се засилва с 2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Болният, ако не понася слънчевата светлина, може през деня да носи опушеносиви очила.

3. Да не носи тежки предмети и да не върши тежка работа.

4. През време на лечението да бъде винаги във весело настроение.

ДАЛТОНИЗЪМ (СМУЩЕНИЕ В ЦВЕТОУСЕЩАНЕТО)

Причини.
Заболяването може да бъде вродено и придобито.

Признаци.
Най-често се наблюдават смущения във възприемането на червения, зеления или синия цвят. Обикновено страдащите от този недъг не знаят, че са слепи за цветовете. Те ги различават по тяхната яснота или тъмнота и с течение на времето свикват с това, обаче не могат да видят например червените ягоди в една зелена поляна, берат зрели и зелени череши, ягоди и други плодове, без да ги различават. Такива хора не могат да изпълняват служба, свързана с цветоусещане: шофьори, летци, художници, бояджии и др. Мъжете страдат по-често от жените. Приблизително на всеки 100 мъже 8 и на всеки 1000 жени 8 имат подобни смущения. Съвършено слепи хора за всички цветове се срещат много рядко. За тях светът изглежда само в бяло и черно.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1—2 супени лъжици сироп от алое арборесценс (трионче) — приготовление, както при късогледство, буква Б.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 100 г (за деца наполовина) отварка от очанка (листа и цвят) 100 г, агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева, розов цвят (листенца), ранилист (листа и цвят) и слез — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при късогледство.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие чай от цвят на липа или от лайка.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец и френско грозде (листа) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това само при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай (за деца с 200—500 г според възрастта), последвана от парна баня на главата с лайка за 5—10 минути, сухо изтриване на лицето и меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти). На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в отварка от трина (4 супени лъжици трина в 1 л вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда), едновременно съчетан с цяла „шапка“ на главата, ушита от тензух така, че да покрива изцяло веждите, слепите очи и тила, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 9—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Върху очите се слагат торбички от марля, напълнени с по 1/2—1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, или пък с по 1—2 чаени лъжички хладка прясна и несолена извара, отгоре се слагат малко памук и лек бинт и се държат цяла нощ.

Добавка.
Ако болният страда и от синузит, всяка вечер да залепва на носа си питка от същия квасец, засилен с 1—2 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Отгоре да залепва книжка и така да спи.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, обличане и наплискване на очите с вода със стайна температура: с дясната длан отблизо се плиска дясното око (затворено) 12 пъти, подир което с лявата длан се плиска лявото око (затворено) 12 пъти, след това по същия начин наново се плискат очите. Следва гимнастика на очите с упражненията, дадени при късогледство, със следните забележки:

1. След всяко упражнение се прави почивка за 10—30 секунди, съчетана с 1—2 дълбоки вдишвания през носа и бавно издишване през устата.

2. Същите упражнения се правят и вечер преди започване на парната баня на главата.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. се прави слънчева баня на лицето със зелени листа (от тиква, слънчоглед или други) с продължителност, докато е приятна, последвана от поливане на главата и цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от речна или морска баня, придружена от плуване до лека умора.

Неделя. Почивка от всичко. При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Забележки:
1. През време на лечението добре е да се спазват и правилата за късогледство.

2. Ако болният носи очила, през време на лечението да престане да ги носи, но само ако не чете или не работи нещо, която да не може да изпълнява без тях.


АТРОФИЯ НА ЗРИТЕЛНИЯ НЕРВ

Причини.
Среща се най-често при табес дорзалис, прогресивна парализа, тумор в мозъка, притискане или смачкване, прекъсване на зрителния нерв, възпалителни заболявания на окото и др.

Признаци.
Изразява се в постепенно намаляване на зрението до пълна слепота.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Да се търси помощта на лекар-специалист. Ако ослепяването е поради парализа на очния нерв, лечението е общо с цел да се засили организмът.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс — трионче (вж. „Късогледство“, буква Б) или по 1 супена лъжица боров сироп — за него се вземат 100 малки зелени шишарки от бор, прибавя се 25 г седефче (листа и цвят) и в 2500 г вода с 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1/2 кг захар на тих огън се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от метличина (цвят) и очанка (листа и цвят) — по 100 г, агримония, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион (листа и цвят), гръмотрън (корени), невен (листа и цвят), пача трева и росопас — по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при късогледство, с добавка след обяд и вечеря болният да изпива по 1 винена чашка плодов сок, приготвен от сок от моркови и ябълки по равни части и сока на 1 лимон. В тежки случаи добре е болният да се подложи и на лечение с глад за 7—10 дни най-много (вж. том I).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипка — 30 шипки се счукват в дървен хаван на кашица и се изсипват върху 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от корените на репей и слез — по 3 супени лъжици в 1600 г вода на тих огън се варят 20 минути. След това се прибавят 4 супени лъжици от следната смес: жълта комунига (листа и цвят) и зловонен здравец (листа) — по 80 г, маточина 60 г и жълта иглика (цвят) 40 г. Вари се още 10 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5—10 минути, сухо изтриване на лицето и меняваща баня на краката (до под коленете) и на ръцете до лактите (42 °С за 30 секунди, 20 °С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва със студената. Подир това се разтрива гръбнакът от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2—3 пъти и се налага с торбичка от тънко хасе, широка 10 см, напълнена с топла лапа от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 6 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани, и 20 сини сливи, смачкани без костилките. Едновременно се поставя и компрес на корема (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на полския бъзунек (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути), отгоре се слагат сухо памучно парче и вълнен пояс, а на главата (от веждите до раменете) — „шапка“ от тънко хасе, която изцяло да покрива и слепите очи, напълнена със същия хлебен квасец, засилен с 10—14 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша). Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Във всяко око се капва разтвор от 1 чаена лъжичка лимонов сок и 3 чаени лъжички преварена вода и след това върху затворените очи се поставят малки торбички от марля, напълнени с прясна топла несолена извара или пък с пюре от леща, сварена само с вода.

Забележка.
За намаляване на болките върху окото веднага да се сложи торбичка с прясна несолена извара.

V. Сутрин. Самовнушение и дълбоко дишане (вж. „Късогледство“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане. След това очите се плискат с хладка вода (20°С), и то така: с дясната длан — дясното затворено око 12 пъти; с лявата — лявото око 12 пъти, подир него пак дясното око също 12 пъти и накрая лявото око 12 пъти. През целия ден, ако слънчевата светлина дразни очите, болният да носи опушеносиви очила.

Преди обяд и към 17 ч. — хладка солена баня на очите (20 °С за 1 минута) с разтвор от 1 чаена лъжичка морска сол на 250 г преварена вода (вж. “Глаукома — зелено перде“).

Неделя. Ако няма болки, пълна почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:
1. По време на това лечение в очите да не се капват други лекарства, освен дадените по-горе капки.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка болният да не ходи — влошава се болестта.

ЕМБОЛИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА АРТЕРИЯ НА РЕТИНАТА

Причини.
Главна роля играе нарушението в мозъчното кръвообращение. Значение имат и мозъчната атеросклероза, заболяването от ендокардит, тромбофлебит и др.

Признаци.
У болните се наблюдава различно по сила главоболие и виене на свят. Обикновено сутрин при ставане от сън болните се оплакват от внезапна загуба на зрението на едното око.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс — трионче: вземат се 15—20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, към която се прибавят по 50 г корени от полски бъзак и ранилист, на ситно нарязани, и по 300 г чист пчелен мед и бяло натурално вино — на водна баня ври 1 час и като изстине до 38°С, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа), жълт равнец, маточина, невен (листа и цвят), ранилист (листа и цвят) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Както при глаукома, с добавка след ядене болният да взема 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед и подир него да изпива 1 кафена чашка сок от червено цвекло и моркови по равни части.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, може да пие запарка от шипка — 25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 500 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г гликоза или мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани на каша, 3 месести лимона, смлени на каша с корите, но без семките, по 12 г валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език, гръцка коприва, зайча стъпка, мечо грозде и пача трева — по 50 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайкучка, мащерка и хмел (шишарки) — по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или чай от лайка, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва с хладката. След нея се изтриват краката и се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (3 супени лъжици цвят се запарват с 600 г вряща вода; кисне захлупено 1 час и се прецежда). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно главата се налага с „шапка“ от тензух, напълнена с пресен хладък селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 15 сини сливи, смачкани без костилките, като „шапката“ започва от веждите и покрива слепите очи. На самите очи се поставят торбички от марля, напълнени първата вечер с квасец, засилен за двете очи с 2 сини сливи, смачкани без костилките, отгоре се слага малко памук, за да улегне правилно квасецът, и леко се бинтова. Втората вечер същите торбички се напълват с хладка прясна несолена извара, отгоре се слагат памук, бинт и вълнена шапка. Държат се до сутринта.

VI. Сутрин. Фрикция на корема и половите органи с хладка вода и изтриване. Лицето се измива с хладка вода както обикновено. Преди обяд, ако има главоболие, се поставя „шапка“, напълнена със сурови настъргани картофи, полети със 100 г прясно топло мляко — киснат в него 1/2 час, изстискват се добре и се поставят на главата, а отгоре се слагат вестник и вълнена шапка, и коремен компрес, както вечерта. Държат се, докато мине болката.

Важни добавки:

1. При липса на кестени „шапката“ с квасец може да се засили със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно нарязан, и 3 супени лъжици готварска сол.

2. На слънце, вятър, дъжд и студ без шапка да не се ходи.

3. Ако светлината му пречи, болният да носи опушеносиви очила.

4. Да не навежда главата си надолу и да не носи тежки предмети.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за очните болести.


БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker