|
Share

* ОБЩИ ДИЕТИ
* Житна диета
* ДИЕТИ СЪС СУРОВИ ХРАНИ

* РЕЦЕПТИ СЪС СУРОВИ ХРАНИ
* Други храни и заболявания
* Сърце и кости
* Храносмилателна система
* Очи, кръвоносна и дихателна система
* Нервна система

ОБЩИ ДИЕТИ

(вж. повече Дънов, „Здраве и дълголетие ...”, „Книга за здравето”, „Хляба наш насъщни”)

Какво да яде болният? Малко препечен хляб на огъня, лека зеленчукова супица и компот.

Опитвали ли сте да знаете дали сухият и препечен хляб дава всички необходими елементи за здравето? Ако дойде някой болен при мене, няма да му нареждам какво да яде и какво да не яде, ще му кажа само да пости, да гладува 4 дни, после ще му кажа да яде варено жито, да пие житена вода, да яде печен праз лук и печен кромид лук, печени ябълки или круши, да яде варени череши с малко хлебец, изобщо да яде малко, да не преяжда.

Един опит: раздели годината на четири части по три месеци, през всяко годишно време се храни по един месец изключително само с плодове, чай, жито, картофи, варени със сол, ошав и хляб нищо повече. Никакъв зехтин, никакви мазнини, никакви млечни продукти. През пролетта изберете си някакъв плод, който повече да ядете и следете резултатите. Същият опит може да направите и през лятото, есента и зимата.

Ако искаш да измениш характера си, ще измениш храната си. Ако се храниш един месец само с череши, един месец само с ябълки ,сливи,картофи ,жито ,ориз — грах, или само с гулии, или с боб, или с грозде, ще видиш какво различно влияние ще окажат тези храни върху теб. Всички тези храни имат различно влияние. Всеки плод или зеленчук има особени качества, които се предават на човека. Плодовете знаят по-добре да хванат силите, които идват от Слънцето, да ги приготвят, да ги обработят за хората.

Смущава ли те нещо, нямаш ли изходен път от нещо, измий се хубаво, среши се, свари си оризова водица и цяла седмица вземай сутрин, на обяд и вечер по три супени лъжици всичко девет лъжици. Втората седмица ще вземеш едно кило грах, ще го свариш хубаво, ще направиш чорбица и тогава ще вземеш от нея по десет супени лъжици сутрин, на обяд и вечер. Цялата седмица продължаваш с тази диета, докато дойдеш до хляба. Ще си омесиш сам хляба и така ще си месиш всеки ден, докато се възвърне хубавото разположение. Това е новата хигиена.

(вж. повече Димков, БНМ т.І)

ДОМАТЕНО-ТИКВЕНА ДИЕТА

Тази диета се прилага така: 250 г Тиква се обелва и нарязва на средно големи парчета; 375 г пресни домати се измиват добре и нарязват също по на три-четири парчета. Нарязва се и една средно голяма глава кромид лук. Прибавят се щипка сол и два-три дафинови листа. Всичко това се смесва и задушава до омекване в растителна мазнина. Може да се прибави и малко каймак. Приетото количество е произволно.

ЯБЛЪЧНА ДИЕТА

Предписва се два дни без друга храна и питие и чак на третия ден се дава подходяща лека храна и питие. Ябълките се приемат сурови и само при особени случаи (язва) – печени. Според случая могат да се приемат от 500 г до 1500 г дневно и повече.
Тази диета с по-кисели ябълки е особено полезна за диабетиците – както деца, така и възрастни – и като диета за разтоварване при затлъстяване.

МЛЕЧНА ДИЕТА

Тази диета се прилага така: първите 7 дни се приемат дневно 3 пъти по 250 г топло краве мляко, значи 750 г на ден. През останалото време на деня не се дава нищо друго, даже и хляб, но може (1–2 часа след млякото) да се пие по малко вода със или без лимон – само при жажда. След като изминат 7 дни, се дава само сутрин и вечер по 250 г мляко, а на обяд се приемат разни каши и гъсти супи, малко сухар и сушени плодове. Прилага се при някои стомашно-чревни заболявания.

ЖИТНА ДИЕТА

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”, „Хляба наш насъщни”, „Здраве и дълголетие ...”)

Питат хората: „Кога ще се оправи светът?“ Казвам: когато всички хора започнат да ядат сухо жито. След като се поправят, нека почнат да варят житото, а после да го пекат на хляб.

В хляба се крие Божественият живот, в него се намира Божественият Дух. В житото се крият най-мощните сили, най-благородните сили на живота. Житното зърно е излязло от Бога, както и ние.

Житото е първична материя и в далечното минало то е било по-едро и по-хранително, и по-вкусно. Подобряването на житото е във връзка с подобряването на живота на хората.

Същината на житото се крие в този елемент, който химикът не може да открие при анализата.

Житните зрънца съдържат в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека, се превръща в кинетическа. Житните зрънца са се явили на Земята преди човека.

Засега най-добрата храна, най-доброто ядене е хлябът. Човек може да живее само с хляб.

Хлябът и вярата са храна за поддържане на живота.

Хлябът съдържа всичко, каквото различните ястия съдържат, само че представено в друго състояние, а не както в съответните материали.

Чистият пшеничен хляб има повече хранителни вещества, отколкото другите храни.

В брашното трябва да има малко трици, тогава е по-хранителен хлябът.

На физическото поле човек трябва да яде преди всичко хляб най-важното нещо. В хляба се съдържат велики сили, сгъстени енергии, стига да е чист, пшеничен. Само с хляб и вода човек може да живее.

Не се притеснявайте, че няма какво да ядете, дори само хлебец и вода да имате, пак е добре.

От всички храни, най-хубаво е житото и хлябът. Всички други храни идват да допълнят хляба.

Докато човек не намери отношението между живота и хляба, нищо не е намерил. Колкото по-малко ядеш хляб, толкова по-малко живот имаш. Откажете се от хляба и ще видите, че животът ви ще се намали. Без хляб и без живот, човешката мисъл не може да се прояви.

Хляб не се хвърля. Никога не го хвърляйте.

Правилно е, когато човек се нахрани, да събере трошиците внимателно, да измие мястото, дето са паднали, да остави после трошиците някъде да не се тъпчат, нито вода да ги залива.

Всяко нещо, колкото и да е малко, е ценно, още повече хляба ще го държите в съзнанието си като нещо свещено. После от този хляб на Любовта няма да давате комуто и да е. От този хляб на една свиня няма да давате. Хлябът е нещо свещено.

Когато човек вкуси хляба, трябва да каже: „Господи, благодаря Ти за хляба, който Си ми дал, благодаря Ти за живота, който внасяш чрез него в мене“.

Хлябът идва от Слънцето, от разумните същества, те наблюдават как вие ядете и съответно толкова благословение ви дават чрез него.

Житените зърна и всички сладки плодове показват какви са жителите на Слънцето.

Всяко житно зрънце носи със себе си съзнание и Божествена мисъл. За сега най-хубавата храна е житото и плодовете.

Житото е слънчев плод, който е минал през Венера, плод, който означава Любовта, но Любовта във формата на жертва. То изучава първата степен на жертвата. Онова съдържание, което ние приемаме от житените зрънца, е тяхната мисъл, те искат да се жертвуват и в тази жертва носят Божествения живот, който щедро раздават. Като раздават своя живот, се запознават с хората. Едно житено зърно, като го изяде който и да човек, то изучава характера на този човек, който го е изял.

Единственото растение, което напълно и съзнателно се жертва, е житото. Също ечемикът и царевицата се жертвуват, но не така, както житото. Крушите, ябълките и другите плодове наполовина се жертват. Може да ядете месо, сирене, яйца, но те не могат да създадат у вас чисто тяло, нито благороден ум.

Житното зърно е емблема на Христа. И във всички плодове, които имаме, Христос се олицетворява в своята чистота. Защото само растенията са единствените, които не са изгубили своята чистота.

Като ядеш житното зърно, кажи: „Господи, научи ме как да придобия изкуството на житното зърно“. Ако търсите Христа, ще Го намерите скрит в житното зърно. Затова Христос казва: „Аз съм живият хляб, слязох от Небето“.

Който се оплаква, че е объркал сметките си и не може да намери правия път на живота, той трябва да се храни с жито. Житото е в състояние да му помогне, да му покаже начина, по който може да уреди всичките си работи. Вярно ли е това? Опитайте и ще се убедите. Преди да се съмнява и да отрича нещата, човек трябва да ги опита. Иначе той ще се натъква на противоречия, които не го ползват.

Един-два пъти в седмицата сварявайте жито и го яжте с малко сол или захар.

Ако знаехте как да употребявате храната, нямаше да има нужда от друга храна, освен от житото. Като променяш своето състояние, ти ще привличаш всички ония елементи, които се съграждат в житото. Ако искаш да извличаш елементи за ума си, ще впрегнеш азотните вещества на работа, като мислиш постоянно за духовния свят, за Бога на Любовта. Само така ще извлечеш тези необходими елементи за теб от житото, които Слънцето е вложило в него. Ако искаш да извлечеш енергия за чувствата си, за сърцето си, ще впрегнеш кислорода на работа, защото в дробовете при процеса на дишането се образува приятно горение. Ще мислите, че всичко в света е хармония, и в болести, и в страдания, и в смърт, и във всичко ще виждате Божията Любов. Така ще разглеждате нещата, за да извличате от житото всички необходими елементи.

Когато се мели житото, етерните масла излизат; щом се залее брашното с вряла вода, други мазнини излитат, после в пещта други вещества излитат. Житото трябва да се яде така, както е. Ще го дъвчете като сакъз.

Бог присъства в житото. Ние мелим Господа, когато мелим житото и най-хубавото от житото излетява.

Хранителността на житото е в люспите му, точно това, което хората изхвърлят. Вътрешността на житото е определена за по-благородни хора, които правилно могат да го използват.

Динамичната сила на житото ще използвате, като го дъвчете много.

Всички болести, които имате, може да лекувате с жито. Но ако ядете житото без Любов, не може да извлечете това, което е скрито в него.

Вие не сте правили опит да се храните един месец с варено жито и да наблюдавате каква промяна ще стане у вас. Ако направите опит с жито, което още не е узряло, което е още млечно, меко, е още по-хубаво. Ще имате една ценна опитност, ако се подложите на житен режим.

Един опит: онези от вас, които имат слаб стомах или слаби гърди, които са нервни, сприхави, нека се подложат на житен режим за един, два, три месеца най-много. През това време не трябва да употребяват никаква други храна, нито хляб, освен да дъвчат сурово жито, добре изчистено и измито. Ако ви се вижда много за един месец, направете опита за една седмица. Ще накиснете от вечерта сто грама жито с вода, ще го разделите на три равни части, ще дъвчете сутрин, на обяд и вечер. Ако ви се пие вода през деня, ще пиете колкото искате. Ако бяхте се поставили на този режим от по-рано, щяхте да имате по-здрави зъби и нервната ви система щеше да бъде здрава и регулирана. Почувствате ли нещо дисхармонично от опита, спрете го.

(вж. повече Димков, БНМ т.І)

Тази диета се прилага така: сутрин, обед и вечер според апетита се изяжда 1 или 2 чаши варено жито с малко сол. То се вари само до омекване, а не и до разваряване. Необходимо е да се дъвче много добре. Подобрява храносмилането.


ДИЕТИ СЪС СУРОВИ ХРАНИ

(вж. повече Димков, БНМ т.І)

Суровата храна внася много малко сол в организма и това е голямо предимство, особено за предпазване и лечение на високо кръвно налягане. Добре понасят суровата храна децата: плодове, салати, моркови, зеле, орехи, покълнали житни зърна или вместо тях накиснат нахут, кисело зеле. Прибавката на хляб и мляко улеснява много храненето със сурова храна, като я прави по-разнообразна и по-полезна. Суровата храна във вид на салати може да бъде постоянна прибавка към обикновената вегетарианска просто сготвена храна. Един или два дни в седмицата може да се прибягва до пълно суровоядство.

Смилаемостта на суровите продукти може значително да се подобри, когато това е нужно с оглед състоянието на храносмилателните органи, чрез надробяване, прекарване през ренде или пресоване. Най-лесно се понасят сочните плодове: ягоди, малини, зрели зарзали, праскови. Леко се понасят младите летни зарзавати, като салати, зелен и чеснов лук, млад грах, млади моркови и целина, цветно зеле и др. Калорийната стойност на суровата храна в зависимост от избора на отделните продукти и количеството им може да се колебае от 800 до 2500 калории. Чрез прибавка на зехтин, орехи, майонеза, сухи плодове калорийната стойност може още повече да се увеличи.

Суровоядството дава много добри резултати, стига плодовете и зеленчуците да са измити много добре.

При образуване на газове в червата не трябва да се употребяват плодове и зеленчуци едновременно, а също да се ядат разни плодове едновременно.

Народната медицина често прилага лечение със сурови храни при следните болести: затлъстяване, запек, някои стомашно-чревни заболявания, пълнокръвие, някои бъбречни болести, чернодробни болести, захарна болест, сърдечни болести (плодови и зеленчукови дни), подагра, ставни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, мигрена, повишено кръвно налягане, възпалени и запушени вени, кръвни съсирвания, атеросклероза и други.

Този начин на хранене продължава известен брой дни в зависимост от хода на болестта и волята и желанието на болния. След известна пауза се повтаря няколко пъти през годината, като това се повтаря и всяка година.

Успехът зависи най-много от твърдата воля да преодолеем навика и влечението си към обикновената варена храна.

Народната медицина препоръчва суровоядството да се практикува 1–2 пъти седмично, т. нар. зигзагова диета.

Примерен план за деня:

За закуска се препоръчват 150–200 г пресни плодове, 20–30 г бадеми или орехи, чаша чай от липа , 1–2 сурови яйца, мед, краве масло в зависимост от сезона и вкуса.

На обяд и вечеря – същото с прибавка на суров зеленчук под формата на салата с чашка мед (размит с вода) и сок от грозде (приготвен без всякакви химикали), немного дървено масло (зехтин, не олио), сок от лимон вместо оцет.

РЕЦЕПТИ СЪС СУРОВИ ХРАНИ

ЯБЪЛКОВО ЯСТИЕ
Приготовление:
нарязват се на малки парченца 1–3 ябълки, прибавят се, като се размесват, 1–2 лъжици предварително натопени овесени ядки, сок от 1/2 лимон, 1 лъжица каймак или гъсто мляко, мед или плодов сок.

ЯСТИЕ ОТ ЯБЪЛКИ И орехИ

Приготовление:
разбъркват се 1–3 ябълки, нарязани на парченца, 1–2 лъжици предварително натопен квакер (овесени ядки), сокът от 1/2 лимон, 1/2 лъжица ядки от орехи, бадеми или лешници и 1 лъжица каймак или мляко.

ЯСТИЕ ОТ ябълкИ И МОРКОВИ
Приготовление:
1–3 ябълки се нарязват на малки парченца, прибавят се 1–2 лъжици предварително натопен квакер (овесени ядки), 1–2 лъжици смлени бадеми, 1–2 лъжици настъргани моркови, сокът от 1/2 лимон, 1 лъжица каймак или мляко.

ЯСТИЕ ОТ сливИ ИЛИ ДРУГИ плодове
Приготовление:
разбъркват се 200–300 г смачкани сливи, ягоди, малини, боровинки или други меки плодове, 1–2 лъжици предварително натопен квакер (овесени ядки), сокът от 1/2 лимон, 1 лъжица каймак или мляко.

ЯСТИЕ ОТ крушИ ИЛИ ДРУГИ плодове
Приготовление:
разбъркват се 200–300 г на дребно настъргани круши, ябълки или други плодове с 1–2 лъжици предварително натопени овесени ядки, сок от 1/2 лимон, 1 лъжица каймак или мляко.

ЯСТИЕ ОТ ОВЕСЕНИ ЯДКИ И СУХИ сливИ

Приготовление:
взимат се 2 лъжици овесени ядки, предварително попарени, и 10 сухи сливи, натопени от вечерта, а на сутринта им се изваждат костилките и ситно се нарязват. Сливите могат да се заменят с ябълки, настъргани на ренде. След това се разбъркват, като се прибавят сокът от 1/2 лимон, 2 лъжици сладък каймак без захар и 1 лъжица млени бадеми.

МАНАСТИРСКА КАША

Приготовление:
50 г овесени ядки се разбъркват с 50 г стъргани рошкови, 125 г смлени орехи и 250 г на дребно нарязани смокини; към тази смес може да се прибави и 1/8 л мляко.

САЛАТА ОТ МОРКОВИ
Настъргват се морковите, след това им се слага малко чист зехтин, малко лимон и няколко маслини. Тази салата замества суровото ядене на морковите.

САЛАТА ОТ ЗЕЛЕНИ ПИПЕРКИ И ДРУГИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
Приготовление:
взимат се по равни части зелени пиперки, зелен кромид лук или зелен чесън, червени домати и магданоз, нарязват се на дребно, заливат се с чист зехтин и лимонов сок по вкус. Тази салата е много богата на витамини.


ДРУГИ ХРАНИ И ЗАБОЛЯВАНИЯ

След като си боледувал дълго време, ще пиеш всяка сутрин по половин килограм прясно мляко, краве, от здрава крава или биволица, но най-добре е, ако има възможност от коза. Важното е млякото да е прясно, от здраво животно.

За испанската болест препоръчвам да се пие гореща вода, да се ядат топли варени картофи, най-много по 3 4, те намаляват температурата, действуват благоприятно върху мозъка, съдържат мозъчен екстракт.

Ако сте се простудили, може да си хапнете нещо люто. Лютото лекува.

Яжте суров праз против треска.

Ако детето ви има висока температура, дайте му първо очистително, след това да изпие една чаша гореща вода, после картофена супица или компот от ябълки или сливи. Ще го поразтриете хубаво, ще го завиете да се затопли.

Когато имате висока температура, ще направите едно от двете: или трябва да вземете очистително и да изпиете 2-3 чаши гореща вода след очистителното, или да сварите картошки, големи от по сто грама, изяжте ги и вижте след половин час дали няма да спадне температурата. Водата и картошките да са топли, горещи. Картошките да не са на чорба, но само сварени с корите и ще дъвчете добре те урегулират неестествената топлина.

При главоболие: туря се квас на слепите очи, топло приготвен, като мястото предварително е намазано със зехтин, квасът стои около десет часа. Може да се прави 2-3 пъти седмично. Квасът действува магнетично, затова го препоръчвам не само за главоболие, но и за минингит. Квасът и млечният компрес са за предпочитане пред студените компреси. Когато лекувате или се лекувате, ще се молите.

Имате ли главоболие, може да пиете топла вода на глътки. Да пиете вода от ягодови листа; да си миете слабините с топла вода преди лягане. Ако и това не помага, ще си слагате в областта на слепите очи тънки филийки сурови картофи. Може също да се намаже главата със зехтин и отгоре да се сложи квас. Този квас да се държи 10-12 часа на главата, после да се смени.

Ако някой страда от малария, нека счука глава лук и да го сложи на стъпалата си.

Ако си болен или неразположен, вземи една зряла круша и си хапни.

Изгореното място първо намажете с кисело мляко.

Когато някъде по тялото ви се образува абцес, сложете отгоре му да постои най-хубавия хляб, който може да намерите.

Ако кракът ви се подуе, ще сварите малко мляко и ще го пресечете с лимон и с пресеченото мляко ще направите компрес. Така ще направите няколко компреса и ако има възпаление някакво, все от някъде ще пробие и ще изтече всичко.

Външната обвивка на ореха става за цяр. Мазоли може да лекувате с нея.

Ако мислите, че ръцете или лицето са ви загрубели, препоръчвам ви да ги мажете със свинска мас. Свинската мас действува много по-хубаво от зехтина. Ако някъде ви боли, направете си компрес от едно парче чиста несолена сланина. За ядене не ви я препоръчвам, но само за лекуване.

Когато нещо ви заболи, намажете мястото със зехтин, малко позатоплен и отгоре малко посолете чер пипер и малко оцет, и помолете някой по-магнетичен човек да ви поразтрие. Вие все чакате наготово някой да ви лекува. Простудили сте се малко, пак чакате на мене да помагам. Вземете си малко десетгодишно вино, домашно, стоплете го, турете чер пипер, 5-6 бучки захар, като изпиете една чашка, ще се стоплите, ще мине настинката. Хем ще ви стане приятно, хем ще ви мине настинката, ще се развеселите, но всеки ден такива банкети няма да правите.

Зехтинът е много лековит.

Циреят ще го боднеш с обгоряла игла, ще го изцедиш хубаво, ще намажеш мястото със зехтин, ще го превържеш.

Портокалите освен витамините имат и органично злато, те в някои отношения превъзхождат лимоните, също и мандарините. Корите са извънредно полезни. Добре е да се нарежат на ситно и да се поставят в мед. От тази смес се взима по една лъжица след ядене, за вкус може да се прибави и малко лимон.


СЪРЦЕ И КОСТИ


СЪРЦЕ
Бадемите полезни са за сърцето.
Черешата подхранва сърцето.
Кайсиите са полезни за сърцето, те обновяват организма.
Сърдечно болните и белодробно болните да пият козе мляко.
За лимоните за 10 дни може да изядем по един лимон на ден, като прекратим за няколко дни, пак можем да повторим 10 дни по половин лимон. За сърцето и укрепване на организма до 10 дни по 2 лимона и по 150 грама мед на ден, един час след ядене, може и на два пъти. Лимоните са най-чистата храна, те не оставят никаква утайка в организма.
Зелен фасул се употребява при заболяване на сърце, магданозът също.

КОСТИ

Когато се лекувате, понякога ще употребявате магически формули и то по времето, когато Луната се празни. Някой страда от ревматизъм. Нека вземе половин килограм сол на бучки, морска или каменна, и в един чист съд, с чиста изворна вода да туря всеки ден по една бучка от тази сол. Ще стане рано, преди изгрев Слънце, ще тури бучката сол във водата и ще каже: „Както солта се разтопява във водата, така да се разтопи и изчезне моят ставен ревматизъм“. Тоя опит ще го прави, докато се празни Луната две седмици. Може опита да се прави и при залязване на Слънцето. Докато трае опитът, никой не трябва да ви вижда и да знае това. Може от четвърт килограм да мине, може и от половин, може и от повече, важно е да се постоянства, докато оздравее. Някой ще каже, че това е суеверие. Когато болният взима лекарството, свещенодейства, а когато му препоръчваме един окултен метод, било заблуждение. Имате ли вяра и постоянство, със солта ще се излекувате.
Ако имате ревматизъм, вземете 7 глави червен лук, нарежете го на ситно, или го счукайте, сложете 25 грама сол в лука и всичко това сложете на болното място, да стои около 10-12 часа и така няколко компреса такива ще направите. Лукът е много лековит.
Заболее ли някой от артериосклероза, първото нещо е да яде по възможност по-малко и то проста, чиста храна варено жито, варен ориз, плодове.

ХРАНОСМИЛАТЕЛНА СИСТЕМА

Ръженият хляб регулира червата, употребява се против запек.
Дините регулират стомаха, когато има запек.
Динята чисти стомаха и червата. Динята действува разслабително и ободрително.
Сутрин може да се яде по 1 килограм диня, тя пречиства бъбреците и жлъчката, великолепна баня за всички органи. Хубаво е да се яде един час преди ядене и един час след ядене.
Ако стомахът ви е стегнат, яжте череши и мислете за райската градина.
Когато стомахът ви се разстрои, сварете си дренки или пък яжте пресни дренки и стомахът ви ще се оправи. Черешите пък действуват разхлабително върху стомаха. Забележете, всички растения, на които венчето на цвета е 5-листно, действуват разслабително върху човешкия стомах.
Черешите, дините, дренките, тиквите урегулират стомаха.
Сините сливи за нередовен стомах да се накиснат 30 сливи с вода и сутрин на гладен стомах да се изяждат.
Ако стомахът е разстроен три супени лъжици сок от ряпа да се взима сутрин, на обяд пак три лъжици и вечер също. Десет дни по три лъжици, три пъти на ден и всичко ще се оправи.
Прасковите и белите черници лекуват стомах; като ги ядете, сдъвкайте ги добре.
Много здравословно е да се ядат черници, особено са хубави за тези, които имат слаб стомах.
За болен стомах: една лъжица чист пчелен мед, разбъркан добре в две чаши чисто краве мляко на ден, глътка по глътка, бавно да се пие.
Магданозът действа лечебно на стомаха в него има витамини.
За киселини в стомаха ви препоръчвам: варен ориз без подправки, варен червен лук, варени моркови, варено цвекло и лесносмилаеми храни.
Когато в стомаха се отделят повече киселини, трябва да ядете червен лук, пиперки, чесън, да се изпотявате повече. Тези лютиви български пиперки са за препоръчване.
Ако ви боли стомах, опитайте четиридесет дни да ядете само лук и хляб, с малко зехтин. Четиридесет дни наред само това ще ядете, съзнателно, с радост, като лукът е за предпочитане да бъде печен или варен.
Нервен стомах се лекува с портокали.
Овесените ядки са отлична храна за хора със слаб стомах.
За гастрит ще вземете първо очистително (рициново), после ще пиете топла вода на глътки, после ще пиете отвара от лайка, преди ядене. Хубаво е да пиете житена вода, царевична вода, проста картофена супица, зехтин да се пие по една чаена лъжица на гладно. Да се яде препечен хляб.
За язва ще кажа следното: 150 грама чист зехтин се размесва хубаво със ситно счукан чесън, така че да се получи гъста каша. Да се взема три пъти на ден: сутрин, на обяд и вечер по една чаена лъжица.
Който боледува от язва, нека пече през лятото корема и стомаха си на Слънце, да пие всеки ден по една кафена чашка зехтин това ще прави три месеца наред.
Направете опит със силата на вярата да се излекувате, когато ви заболи нещо: „В името на моя Господ, в Когото вярвам, заповядвам на тази болест да излезе вън от мен“. Всяка болест е жива и разбира какво й говорите. Заболи ви стомах, клетките му нещо са се индивидуализирали, станали са по-активни, не желаят да се подчинят на общия организъм. Аз като зная това, им казвам: „Вие нещо сега сте се възгордели, вдигате много шум, сега ще ви дам малко храница, но вие мълчете и ще си гледате работата“. На някой стомах може да се даде малко житена водица, на някой друг две супени лъжици зехтин. Прекрасно може да се живее със зехтин или с житена чорбица. В една лъжица дървено масло има доста слънчева енергия, доста кондензирана чиста храна.
Ако ви боли корем, всяка сутрин ще изпивате по една супена лъжица зехтин; ще пиете гореща вода; ще дъвчете много добре. Коремът ви боли, защото сте нервен, сприхав, между чувствата и мислите има дисонанс. Зехтинът поглъща всичките киселини от нервната система и много лесно се трансформира състоянието.
За глисти в стомаха можете да си помогнете така: три-четири дни пост и после да се вземат тиквени семки, сурови, белени.
За жлъчката са полезни кисели храни: лимон, кисело зеле.
Фасулът има връзка с бъбреците. Във фасула има една магнетическа сила, която действува лечебно.
Водата на фасула, която минава през бъбреците, ги чисти, после минава през пикочния мехур и него го чисти.
Лимонът е хубаво лекарство за черния дроб. Под „лимонена киселина“ разбирам неща, които не са ти приятни, да ги обикнеш. Лимоните чистят.
Ако имате разстроен черен дроб, ще изяждате на ден по два лимона. В лимонените кори има витамини. Месо няма да ядете. Ще пиете по кило и половина вряла вода сутрин, на обяд и вечер; водата в никакъв случай да не е студена и да е свободна от утайки. Няма да си щадите труда, ако е нужно на планината ще отидете и оттам ще си носите вода.

ОЧИ, КРЪВОНОСНА И ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА

ОЧИ

Който страда от очи, да реже лук; ако очите на някого се зачервяват, също да реже лук.
Ако ви болят очите, яжте стъргани моркови с лимон и зехтин. А за всичко пийте сок от портокал глътка по глътка.
Лещата има връзка с очите, тя засилва очите.
Захарното цвекло е във връзка с очите и лекува очите. Върху болните очи се налагат резени от варено захарно цвекло и водата се пие.
Една сестра се оплакваше, че очите  се зачервявали. Аз я посъветвах да се подложи на житен режим: всеки ден да яде само по сто грама сурово жито. След десет дни тя напълно оздравя.

КРЪВОНОСНА СИСТЕМА
Ако детето е малокръвно, давайте му повече круши.
Ако искате да подобрите кръвообращението си, яжте череши.
Черешите правят човека жизнерадостен и засилват кръвоносната система.
Доматите подобряват кръвообращението.
Който е анемичен, да яде краставици.
Магданозът е силно витаминозен, може да се използува освен за подправки, и за лекарство уравновесява кръвното налягане, пречиства и засилва кръвта.
Червеният мискет (грозде) е най-хубав за усилване на кръвта. Мискетът регулира мозъчната и симпатичната нервна система.
Какво дават дренките? Те доставят желязо в кръвта.
Ягодата и малината пречистват кръвта, укрепват нервната система.

ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА
Ако някой страда от туберкулоза или рак, да яде кисело мляко три години най-малко по три пъти на ден да го яде, за да има минимално подобрение.
Козата от охтика не страда. Здраво е козето мляко и здравословно за болни хора.
Ако дробовете ви са слаби и умът ви не работи, яжте грозде. Гроздето лекува дробовете.
Инфлуенцата нападне ли ви, пийте гореща вода, яжте топли варени картофи и не се бойте.
Хремавият да яде по 4 пъти на ден праз лук.
Щом ви посети хремата, дайте й сварено чисто кафе в една лъжичка, но ще го дадете на носа, а не да го пиете.
Имате болни, зачервени сливици, намажете ги с кафе.
Който иска да бъде здрав, да яде кромид лук суров, непържен. Само болният от гръдни болести може да яде пържен лук като лекарство.
Чесънът лекува. Когато имате болки в сливиците, вземете лют чесън. Те са отлични хапчета. Чесънът действува отлично и за тези, които страдат от безсъние.
Чесънът е извънредно ценен продукт за човека и е дезинфекциозно средство. Той е магическо растение и служи като предпазно средство. При възпаление на трахеята всяка вечер се взима по една скилидка чесън, като бавно се дъвче.
Чесънът е добро лечебно средство. Когато иска да дезинфекцира устата си, или да подобри състоянието на стомаха си или на гърдите си, човек трябва да яде чесън. На болния може да се предпише чесън, но не и на здравия.
Лекарство за кашлица: вземете сухите люспи на десет глави лук и ги сварете във вода; прецедете водата и в нея турете половин килограм мед, една-две лъжички счукан синап, една-две лъжички ленено семе. Взимайте от тази смес по една лъжичка три пъти на ден, сутрин, на обяд и вечер. Природата е вложила в лучените люспи лечебна сила, а вие ги хвърляте навън. Кашлицата е резултат на човешкото безлюбие. Който кашля, търси човек да го обича. За да се справите с кашлицата възлюбете я. Като я обикнете, тя ще ви напусне. Ако двама души обикнат онзи, който кашля, скоро ще го излекуват. Кашлицата се явява при понижаване вибрациите на организма. Щом се повишат, кашлицата минава. Любовта е в състояние да повиши вибрациите на организма. Да се излекува кашлицата е нужно белите дробове да се изчистят от нечистотиите и лигавата течност, която е запушила бронхите. Важно е да използувате люспите на лука като лечебно средство, а окончателното излекуване на кашлицата ще дойде пак от Любовта.
Празът най-витаминозни са външните листа. Суров се препоръчва против хрема.

НЕРВНА СИСТЕМА

За всички нервни заболявания яжте много ябълки, круши, варете си царевична и житени води.
На скържавия дай му череши, плодове. Черешите са отлични за симпатичната нервна система.
Лукът тонира цялата нервна система.
За нервната система много е добре да се подложите на грахова диета. Месец, два, три да ядете само грах, онзи ранният, млечният грах. Нищо няма да ви струва да опитате.
Онова, което е необходимо като храна на човека в сегашния му живот житото то е в изобилие и никой човек няма право да се оплаква, че ще умре гладен. Когато животът стане тежък, да се яде по 90 грама жито на ден: 30 грама сутрин, 30 грама на обяд и 30 грама вечер.
Направете опит да се храните десет дни с житни зрънца, когато житото зрее, когато е още меко.
Човек да употребява известно време житни зърна, преди да са напълно узрели, още млечни. Това укрепва нервната система.
Орехът е една необходима храна, пресните орехи са богати на витамини. Те укрепват нервната система 10 ореха се равняват на една инжекция с бром. Десет дни могат да се употребяват и десет дни почивка. Поне 100 ореха да се изяждат на годината. Всеки ден поне по три ореха.

За неврастения: в продължение на един месец болните да ядат препечен хляб на добре разгорели въглища, да не остава никаква влага в него. Въглеродната енергия дава устойчивост в характера. Може филията да се намаже с мъничко масло или друго нещо.
Ако имаш неврастения, яж грах; ако страдаш от ипохондрия яж жито.

Който е апатичен, всяка сутрин трябва да употребява по едно парче лимон, да се свърже със силите, които действуват в него. Киселините на лимона придават активност на човека.
За успокояване на нервите да се яде лимон преди лягане.

Сините патладжани успокояват.
Когато човек е нервно изтощен да яде краставици. Прекали ли с яденето на краставици, човек става крайно своенравен и понякога еротичен. Краставицата лази по земята, на високо не расте, но краставичният сок действува обновително на човека.
Краставицата действа благотворно върху нервната система, но да се яде сутрин и на обяд, яде ли се вечер, тя се отразява зле върху стомаха. Вечер краставица не трябва да се яде.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker