|
Share

ПЪЛЗЯЩА МОКРА ЕКЗЕМА

Причини.
Същите, както при мокра екзема — най-често е нейна последица.

Признаци.
Мократа екзема бързо пълзи и засяга различни части на тялото.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за мокра екзема. В този случай е добре да се използват следните две средства:

а) мехлем от глеч и изтюбеч —оловен окис и оловен карбонат  — по 50 г от всяко, счукват се на прах и се разбъркват с малко чист зехтин, за да стане на мехлем (този мехлем е особено полезен при образували се екземни рани);

б) при рани по тялото от екземата освен казаните мехлеми помага и поръсването им с пепел от изгорен черен патладжан. След оздравяването затвърдялата кожа да се маже или с яйчено масло (вж. при белези), или със смес от жълтък, зехтин и мед (вж. „Гнойник, абсцес“), или пък с мехлема за суха екзема (вж. „Суха екзема“).

Диета.
За предпочитане в случая е суровоядството (вж. том I, „Диета със сурови храни“).

СУХА ЕКЗЕМА

Сухата екзема се различава от мократа, както и името и показва, с нейната сухост.

Причини.
Същите, както и при мократа екзема. Особено честа причина е чувствителността на кожата към някои вещества.

Признаци.
Сухата екзема засяга повече хора в млада и средна възраст, като в началото изглежда безобидна. Най-напред се появява по различни места на тялото с големина на главичка на карфица. Тези пъпчици, покрити с малки люспи, впоследствие се увеличават и могат да стигнат до големина на нокът. Понякога такива люспи се явяват не върху цялата екзема, а само по края й. Сърбежът при това страдание не е толкова нетърпим, както при мократа екзема. Сухата кожа лесно се нацепва и често последица на това е възпалението — малките цепнатинки на кожата са отворени врати за разни микроби.

Предсказание.
В началото е благоприятно. Обаче ако не се лекува, положението става сериозно, защото тя може да заеме все по-големи и по-големи части.

Лечение.
Общо за засилване на организма и местно. Ако екземата е от скоро време, достатъчно е да се налага всеки 3 часа с глинен компрес (най-добре от хума), забъркан с ракия. Ако екземата е хронична и кожата е покрита с люспици или корички, те се махат, като върху тях се постави парче от прано хасе, натопено в чист маслинен зехтин. Стои в продължение на 12 часа, от което те се размекват и падат. След това да се приложи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: чист пчелен мед, рафинирана сяра и печена леблебия (вж. „Мокра екзема“, точка I).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва (листа), жълт кантарион, жълт равнец, живовляк теснолистен (листа), пача трева, пипериче, полски хвощ и росопас — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимон.

Диета.
Същата, както при мокра екзема.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие или:

а) домашна лимонада, приготвена от 1 пълна чаена лъжичка ситна захар и на върха на ножа лимонтузу, разбъркани със 120 г хладка вода, накрая се разбърква и с 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Или:

б) запарка от шипки — 25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене да взема по 1—2 хапчета, с големина колкото царевични зърна, от следната смес: 50 г чист боров катран (от аптеката, измит последователно в 9 води, за да получи жълтеникав цвят), разбъркан добре с 10 г прах от яйчени черупки, 3 г нишадър на прах и 2 г рафинирана сяра (от аптеката) и малко леко препечено брашно от царевица, за да стане на тесто. От него се правят хапчета, овалват се в леко препечено брашно от царевица, за да не се слепват, и се нареждат в кутия. Първия ден се взема по 1 хапче сутрин, обед и вечер — всичко 3 хапчета; втория ден и нататък се вземат по 2 зърна — всичко 6 хапчета на ден.

IV. Заедно със зърната да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от бял равнец, върбинка (листа и цвят), мащерка, мента пиперита, синя тинтява, червен кантарион, цикория (корени) и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от топла баня (39°С за 10 минути) на засегнатото място с отварка от пипериче и смрадлика (листа): по 5 супени лъжици от двете в 2 л вода се варят 10 минути. След нея кожата се изтрива и екземата се намазва с един от следните мехлеми:

а) мехлем от боров катран и свинска мас — по 50 г чист боров катран (от аптеката) и прясна несолена свинска мас се разбъркват добре;

б) жълт катран, получен по следния начин: 1 лист от тетрадка или пък чиста бакалска хартия се увива като фуния, изравнява се откъм широката си част, поставя се върху чиста порцеланова чиния и се запалва отгоре. Когато изгори докрая, в чинията заедно с пепелта се получава и малко катран, които се разбъркват заедно и се засилват с малко прясна несолена свинска мас, за да стане гъсто като мехлем. Или пък:

в) домашен мехлем за суха екзема — глеч (оловен окис) 50 г, изтюбеч (оловен карбонат) 50 г, рафинирана сяра 50 г и прясно масло 50 г се разбъркват добре, за да стане мехлем. Вечер преди лягане болните места се измиват с топла вода и катранен сапун. Изсушават се и се намазват, бинтоват се леко и така стоят увити до сутринта.

Забележки:

1. Измененията по лигавиците (в устата и др.) не се мажат, защото заедно с оздравяването на външните екземи и те изчезват, извън това оловните соли са отровни.

2. Ако екземата е в косата на главата, вместо с дадените по-горе мехлеми се лекува със следната смес: 1 чаена лъжичка чер димен барут, стрит на прах, 1 чаена лъжичка мед и 1 глава чесън, обелена и в дървен хаван счукана на каша. Всичко заедно се разбърква добре като мехлем и се маже косата, но това да става винаги след парна баня на главата и измиване на косата с топла отварка от трина или трици, последвано от хубаво изсушаване на косата. При лечението на този вид екзема да не се скубят космите с щипци или други уреди, защото по главата остават белези. Едновременно се прави и компрес на корема от 4 парчета, натопени в отварка от орехови листа (6 листа в 1 л вода се варят 10 минути). Отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс. На малкия мозък (на тила) се поставя торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. При тежко главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена със същия квасец, засилен със 7—9 супени лъжици настъргани диви кестени. Държи се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение и дълбоко дишане (вж. „Мокра екзема“), последвано от изтриване на засегнатата кожа с лимонов сок или със сок от зелен столетник (агава американа), размесени по равни части с аптекарски спирт (25°) или пък с чиста ракия. След това, ако екземата е по ръцете, да се сложат гумени ръкавици и така да се измиват лицето и вратът, защото обикновената вода пречи на лечението. За засегнатите места водата винаги трябва да се заменя с отварка от пипериче и смрадлика и изтриването да бъде леко с мек пешкир. За премахване на външните белези от екземата кожата да се маже със сок от сурови моркови или пък с мляко от изстискани сурови смокини.

Важна добавка.
Лечението да продължи до пълното излекуване на болестта, което обикновено става за 1—3 месеца. Да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.


ЕКЗЕМА

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”, „Здраве и дълголетие...”)

Екзема по ръцете:
Тази екзема показва, че кръвта е нечиста. Тя трябва да се пречисти по следния начин:

1. Болният да се храни известно време със сурова вегетарианска храна: ябълки, круши, домати, чушки и др., сурови. Също така и варено жито. Няма да употребява хляб. Суровата храна пречиства кръвта.

2. Да се свари вода в по-голяма тенджера, да се турят листа от тетра в по-голямо количество и да се вари по-дълго време. Тази вода да се тури в леген и да си потопи ръката.

Ако екземата е по краката:

1. Сварява се вода в газена тенекия, турят се листа от тетра в по-голямо количество и също се вари по-дълго време. И краката се държат в тази вода и екземата минава.

2. Възварява се 1/4 литър вода, турят се 3 листа от тетра и като клокне, се отстранява от огъня, захлупва се и се поставя да постои така. От тази вода се пие по една кафяна чашка сутрин, на обед и вечер.

МОКРА ЕКЗЕМА

Екземата е най-честото възпалително кожно заболяване. Проявите на болестта са различни, но тя винаги е съпроводена със сърбеж. Според начина на протичането бива остра и хронична.

Причини.
Екземата може да бъде предизвикана от много и различни дразнители. Значение има и индивидуалното предразположение. Екземата често се придружава със скрофулоза, артритизъм, бременност, бъбречни камъни, критическа възраст, захарна болест, затлъстяване, стомашни и чревни заболявания, преждевременно спиране на менструацията у жените. Понякога може да се дължи на чувствителност към някои храни (зеленчуци, брашно) и химически вещества. Нерядко има характер на професионална болест, т. е. свързана с употребяваните в производството химични вещества — например у бояджиите (на здания) може да бъде предизвикана от терпентиновото масло, у фотографите — от проявителите, у занимаващите се с никелиране — от никеловите соли, и т.н.

Също така екзема може да се образува поради носене на колосани яки, маншети и др., които постоянно протриват тези части от тялото. У чувствителни хора, на които кожата не търпи силните слънчеви лъчи, а също и у работници, които постоянно работят около силен огън, често се образуват екземи.

Признаци.
Измененията се състоят в зачервяване и оток на кожата и образуване на пръснати или разположени едно до друго мехурчета с големина колкото лещено зърно и бледорозов или тъмночервен цвят. При пукването им изтича бистра, жълтеникава течност, от която понякога се образуват корици. Болният усеща парене и болка. Понякога мехурчетата могат да нагноят. Често отичат близките лимфатични възли. Екземата засяга най-различни части на кожата, включително и окосмените. Тя се среща и на лицето, като заема предимно онези места, където има повече мастни жлези, на брадата, по гърдите, половите органи, около ануса. Може да бъде засегната и цялата кожа.

Предсказание.
За острата форма обикновено е благоприятно — минава доста бързо. За хроничната е сериозно, защото е продължителна, често се повтаря, а понякога засяга и общото състояние.

Предпазване.
Състои се в спазване на обща хигиена — лична и обществена. Хора, предразположени към екзема, трябва особено грижливо да пазят кожата си от всякакви дразнения и да избягват допир с онези вещества, които я предизвикват. Понякога за тази цел е необходимо дори да се променят професията и целият начин на живот.

Лечение.
То е общо с цел да се засилят кожните функции и местно. Затова е необходимо да се отстрани всякакво дразнене, да не се разчесва засегнатата част, защото се поддържа раздразването и възпалението, а в много случаи се усложнява самата екзема.

Кожата не бива да се мие със сапун и обикновена вода, защото се дразни, а само с отвара от трина или чай от лайка, като се изсушава много добре след измиването.

Ако кожата е покрита с тънки люспи, преди да започне лечението, те трябва да се отстранят по следния начин: взема се червен пипер (нелютив), полива се с ракия и се разбърква да стане на каша. Намазват се люспите, оставят се да изсъхнат и с ръка много леко се олющват. След това:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, 50 г рафинирана сяра (от аптеката) и 250 г печена леблебия, счукана на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от репей (корени) 100 г, глухарче (цялата билка с корена), широколистен живовляк (листа), червен и  жълт кантарион (листа и цвят), пипериче, синя тинтява, цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити) и зеленчуци или пък обикновена, слабо солена храна, без свинско, говеждо, овнешко, консервирано месо и риба.
Люто, алкохол и тютюн — не!

Преди обяд и вечеря да изяжда по 1 чинийка салата от кромид лук и магданоз по равни части с малко и с винен оцет и зехтин по вкус. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50—100 г младо месо — агнешко, телешко, птица, или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1—2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб. След ядене да изяжда и по 1—2 супени лъжици бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от Шипка — 30 зърна, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда през кърпа.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва (листа), жълт равнец, исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана при екзема на лицето или главата от парна баня на същите с чай от лайка за 5—10 минути, а в останалите случаи от топла (39°С за 10 минути) баня на засегнатите места (ръце, крака и др.) с отварка от смрадлика (листа) и пипериче (листа): по 3—5 супени лъжици от двете билки се запарват с 2—3 л вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. След това влагата леко се попива, и то с чист мек пешкир, и докато кожата е още влажна, се прави следното. Или:

а) се поръсва с пепел от изгорени листа и стебла на бял пелин, след което внимателно се превързва с чист и широк бинт. Или:

б) засегнатите места се обвиват с марлички, намазани със смес от пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с малко прах от печена хума, и леко се забинтоват с чист и широк бинт. Или:

в) същите места се избърсват с памуче, натопено в чист лимонов сок, и то в продължение на 1—3 минути, и се оставят да засъхнат. Или:

г) се намазват със смес от чист боров катран (от аптеката) и прясна несолена свинска мас или пък с народния мехлем за мокра екзема — към 1 л чист винен оцет, изсипан в чугунена тенджера, се прибавя 150 г глеч, счукана добре на прах, разбърква се и се слага на огъня да се вари 15 минути. Снема се, оставя се да изстине и да се утаи, след което се отлива внимателно чистият оцет без утайката. Подир това към 1/4 л чист маслинен зехтин (но не олио) се прибавя лъжица по лъжица от оцета и непрекъснато се бърка, докато стане като майонеза, и се следи да не се пресече. Едновременно (при всички случаи) това се съчетава с компрес на корема (отпред) със зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, и добре изстискан. Отгоре се слагат хасено парче и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист от същото зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре вълнена шапка и така се спи.

Добавка.
И в този случай много са полезни целите топли бани с отварка от борови клони, полски бъзак, бял равнец, пипериче, широколистен живовляк (листа) и здравец, както и мокрите ризи, натопени в същата отварка.

V. Сутрин. Самовнушение и дълбоко дишане, последвани от измиване на лицето с помощта на гумени ръкавици, за да не се намокри кожата. След това засегнатите места се измиват с отварка от смрадличе и пипериче — било направо, било с памуче, натопено в същата отварка. Подир това влагата се попива с чиста марличка и накрая се изтрива с памуче, натопено в лимонов сок или мехлем.

Важни добавки:
1. С една и съща отварка от смрадличе и пипериче може да се правят бани цяла неделя. След това се сварява нова.

2. След първото изчезване на екземата лечението продължава, като се пият само билките и се спазва диетата. Ако екземата наново се появи, лечението се прилага напълно. Щом пак изчезне, пият се само билките и се спазва диетата. Трети път екземата се появява слабо и тогава се прилага отново пълно лечение, с което заболяването се ликвидира.

3. През лятото са полезни и слънчевите бани, но със зелени листа от слънчоглед, репей и други подобни, с които се покрива кожата, с продължителност 30—60 минути, последвани от фрикция на цялото тяло с хладка вода и изтриване на кожата с лимонов сок.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

СЪРБЕЖ (ПРУРИГО) НА ХЕБРА

Заболяването се характеризира с непостоянен, но силен сърбеж, типични обриви и особено развитие.

Причини.
Разстройство на жлезите с вътрешна секреция, лабилна нервна система и др.

Признаци.
Заболяването започва към втората-третата година от живота с непостоянни пристъпи на сърбеж по крайниците, гърдите и гърба. След сърбежа се появяват особени обриви (пъпки) по кожата, сухи, с жълтеникав цвят и на големина от просено до лещено зърно. От чесането кожата става грапава. В по-напредналите случаи от чесането космите в засегнатите места опадат. С идването на пубертета болестта намалява.

Предсказание.
Благоприятно — лекувана навреме, минава добре.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за сух лишей, с добавка, ако по кожата са се образували рани, да се лекуват по начина, даден за еритема.

НЕВРОДЕРМИТ

Невродермитът е хронично кожно заболяване с характерни кожни промени и силен сърбеж.

Причини.
Не са сигурно установени. Заболяването засяга повече нервни, раздразнителни хора. За появата му имат значение непоносимостта към някои храни (яйца, риба, плодове), къщен прах, цветен прашец и др., както и някои стомашно-чревни заболявания.

Признаци.
Болестта започва със силен сърбеж, който се засилва при нервни напрежения, общо неразположение и нощем. После се явява обрив по кожата — гладки, жълтеникави до кафяво-червени възелчета, често сливащи се, със задебелени плоскости. Болестта засяга различни области, но по-често врата, тила, крайниците (под лактите, големите гънки), ануса.

Предсказание.
Същото, както за сухата екзема.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за суха екзема. В този случай може да се приложат и следните средства: вечер преди лягане засегнатите места да се натриват със сок, изстискан от главата на гиргина, или да се мажат с мехлем, приготвен от изпечен до черно боб и смлян на кафе (или пък кора от дъб, също изпечена до черно и стрита на прах), след това добре разбъркан с прясна несолена извара, за да стане като мехлем.

Полезни са и целите топли бани (37°С за 10—20 минути) с отварка от полски бъзунек, борови клони, орехова шума и пипериче (вж. „Болест на Дариер“).

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

БОЛЕСТ НА ДАРИЕР

Болестта на Дариер е рядко заболяване, което започва в детска възраст. Около половината от случаите имат наследствен и фамилен характер.

Признаци.
Кожата е изпъстрена с пришки с големина от главичка на топлийка до лещено зърно, покрити с тъмна кора. При излющване коричката е твърда, рогова. Повечето от тези пъпки са в отвърстията на космените мехурчета. Разположението им е симетрично. Най-много и най-често се намират по лицето, окосмената част на главата, между плешките, по кръста и половите органи, а понякога и по крайниците.

Предсказание.
Благоприятно, ако се лекува навреме. Иначе сериозно, с лоши последици.

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист. Народното лечение е общо за засилване на организма.

1. Добре е два часа след ядене болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, синя тинтява, червен и жълт кантарион, усойниче и цикория (корени) по 100 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици в 700 г вода на тих огън се варят 25 минути. Веднага се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

2. Сутрин и вечер пришките да се измиват с отварка от лайка (цвят), пипериче и смрадлика (листа): по 2 супени лъжици от трите се запарват с 1 л вряща вода. Захлупено се вари 10 минути, а като изстине, се прецежда. След това се избърсват с чиста и мека суха кърпа, подир което се намазват с едно от следните средства:

а) чист боров катран (от аптеката);

б) йодоподобната течност, която пускат запалените клони от трънката (запалва се един клон от трънка и докато гори, се навежда върху дъното на бакърен съд или пък върху желязната част на сатър, за да капнат върху него излизащите капки — с тях се мажат болните места);

в) сок от зряла царевица или от ориз, който се получава така: върху дъното на бакърен съд или желязната част на сатъра се слагат 10—20 зърна и се натискат с нагорещена до зачервяване маша, а капките, които излизат от тях, се използват за намазване;

г) с 250 г прясно подквасено кисело мляко, което се слага в некалайдисан бакърен съд, за да престои 2 вечери;

д) със смес от 100 г цинквайс, добре разбъркан с 350 г прясна несолена свинска мас.

Може да се използва и домашният жълт мехлем за сухи екземи: 1 супена лъжица изравнена глеч се слага в 1 празна чаша и по малко се сипва върху нея чист маслинен зехтин (не олио), като се бърка с гладка пръчка, докато стане на гъста кашица. След това се взема 1 чашка чиста варова вода (от вечерта 1 бучка негасена вар, голяма колкото голям орех, се изгасява в 1 л чиста вода; като се изгаси, варта се разбърква добре и се оставя да се утаи през нощта, а на сутринта внимателно се отлива от нея 1 чашка съвършено чиста вода) и по малко се сипва в мехлема, като непрекъснато се бърка, докато водата стане мътна. После тя внимателно се излива и на нейно място се сипва друга чиста варова вода и пак се бърка, докато се замъти. Излива се и пак се сипва друга чиста варова вода, бърка се, излива се и т. н. до 10 пъти, докато мехлемът не стане пухкав, а бистрата вода вече се изцежда от него.

3. За по-бързо излекуване се препоръчва болният всяка вечер да си прави цяла топла баня (37°С за 10—20 минути) с отварка от борови клонки и полски бъзак (цялата билка с корена): по 1 голяма хватка от двете в един голям съд се вари 30 минути, след това в същата отварка се слагат и по 1 двойна шепа здравец (цялата билка), пипериче и смрадлика и се вари още 10 минути, а като изстине, се прецежда. Ако има нужда, винаги се долива с още малко топла вода. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване и така се лежи 2 часа. При невъзможност да прави бани болният може да облича всяка вечер мокра риза от бархет, натопена в същата отварка (топла) и да лежи в нея, завит с 2—3 одеяла като бебе 2 часа.

Както след банята, така и след мократа риза се слага „шапка“ на главата, налага се тимусът и се намазва обривът с домашен жълт мехлем.

Важни добавки:
1. С една и съща отварка може да се правят бани три вечери подред, като водата преди всяко къпане се затопля до казаната температура.

2. Баните и мокрите ризи може да се практикуват през вечер или пък едната вечер баня, другата вечер мокра риза.

3. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея.“ Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (подробности вж. в том I, „Психолечение“), последвано от измиване на пъпките с дадената отварка, изтриване до сухо и намазване с един от казаните по-горе мехлеми. След обличането да се направят и 15—20 дълбоки вдишвания с бавно издишване с формулата: „Сила, живот, здраве, младост, красота“ (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Повтарят се преди обяд и вечеря.

4. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. болният да прави слънчеви бани със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква (за 30—60 минути). След това засегнатите места се измиват с отварка от смрадлика и лайка, изтриват се до сухо и се намазват с риванол (от аптеката) или с едно от гореизложените средства.

Неделя. Почивка — пият се само билките, пази се диетата и се маже кожата с дадените средства.

При менструация цели топли бани не се правят.

Забележки:
1. Освен с отварка от смрадлика, пипериче и лайка с никаква друга отварка да не се мият пъпките, а особено с вода, защото състоянието се влошава.

2. През деня в областта на тимусната жлеза (зад гръдната кост) и на черния дроб да се носят парчета мушама от хаваджива с тропосан върху тях найлон, набоцкан добре. Носят се 10 дни от едната страна и 10 дни от другата (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

3. Лечението на тази болест изисква постоянство. При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

АКТИНОМИКОЗА

Актиномикозата е сравнително рядко заболяване.

Причини.
Причинява се от гъбичка, която напада човека и някои домашни животни. Намира се в устата на човека и при благоприятни условия се развива и причинява заболяване.

Признаци.
Най-често заболява челюстно-лицевата област, като по нея се образуват твърди като дъска инфилтрати. Скоро те се размекват, пробиват и от тях изтича рядка гноевидна материя. Заболяването е хронично.

Предсказание.
Сериозно. Възможни са усложнения.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народното лечение цели общо засилване на организма по начина, изложен за лимфогранулом. Освен това вечер подутините може да се налагат и с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка и на 1—2 супени лъжици листа от магданоз, също нарязани на ситно, 1 чаена лъжичка ленено семе и 100 г мляко. Вари се да стане гъста лапа, която преди поставянето се поръсва с 1 чаена лъжичка пудра захар.

МИКРОСПОРИЯ

Микроспорията е предимно детско заболяване, което се причинява от гъбичка и е много заразно, поради което често предизвиква големи епидемии.

Признаци.
Болестта засяга окосмената част на главата, а и гладката кожа. Образуват се единични или няколко плаки. Космите се начупват на еднаква височина, кожата е леко зачервена и покрита с дребни люспи.

Предсказание.
Благоприятно, ако се лекува навреме.

Лечение.
Общо и по двата начина, дадени за трихофития. В напредналия стадий лечението е както при алопеция.

РАЗНОЦВЕТЕН (ТРИЦЕВИДЕН) ЛИШЕЙ

Тази болест е доста разпространена и засяга и двата пола.

Причини.
Причинява се от размножаването в кожата на гъбичка, която предпочита влажна и нежна кожа. Затова се среща у хора, които се потят обилно — например у туберкулозни, без да има връзка с туберкулозата.

Признаци.
По тялото се виждат разпръснати с различни размери кафяво-жълти петна (често около космените торбички), които се сливат в по-големи с разнообразна форма. Отделните петна стоят твърде повърхностно, едва се издигат над нивото на кожата и не показват никакви възпалителни явления. Съвсем пресните огнища (а също и при повторно заболяване) имат понякога леко червен или червено-жълт оттенък. Едва забележимо трицевидно лющене се открива при прекарване на пръстите по засегнатата кожа. Големи люспи не се наблюдават. При изстъргване може да се снеме целият поразен рогов слой във форма на тънка кожица, при което се открива съвсем нормална кожа. Кръвотечение никога не се наблюдава. Най-засегнати са гърдите, шията, раменете. Лицето се засяга много рядко, а дланите и ходилата никога не се засягат.

Предсказание.
Благоприятно, ако своевременно се лекува.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за сух или тричев лишей.

ЕРИТРАЗМА

Причини.
Еритразмата е често заболяване, което се причинява от вид гъбичка.

Признаци.
По-често се среща у мъжете, отколкото у жените, а децата не заболяват. Появяват се различно големи петна с жълто-червен или тъмнокафяв цвят по кожата, с едва забележимо лющене при почесване, особено на места, гдето две кожни повърхности се допират продължително време, както у мъжете половият орган с бедрата.

Предсказание.
Благоприятно, ако своевременно се лекува.

Лечение.
Общо и местно по начина, изложен за „Потница (судамина)“.

РОЗОВ ЛИШЕЙ

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
По откритите части на тялото се виждат розово-червени плаки, овални, покрити с дребни люспици. Понякога има лек сърбеж.

Предсказание.
Благоприятно, ако навреме се лекува.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за псориазис.

ЛЮСПЕСТ ЛИШЕЙ (ПСОРИАЗИС ВУЛГАРИС)

Люспестият лишей е заболяване на кожата, което се среща доста често. Появява се във всяка възраст и засяга и двата пола.

Причини.
Неизвестни. Възможно е да се дължи на аномалии в обмяната на веществата, на смущение във функциите на жлезите с вътрешна секреция. Значение имат нервното и психичното състояние на болния.

Признаци.
Най-напред се появяват малки червени петна, леко надигнати като пъпчици, на големина от просено до лещено зърно. Постепенно откъм периферията те нарастват и може да достигнат големи размери. При сливането им се образуват различни фигури. Отгоре са покрити с белезникави люспи, леко прикрепени и при одраскване се разпадат на сребристобял прашец. Отдолу се показват лъскави петна, които при одраскване леко кървят. От заболяването може да се засегне цялото тяло, но предпочитани места са крайниците (коленете и лактите).

Пролетно време обривите обикновено се засилват. Заболяването е хронично.

Предсказание.
Сериозно. Заболяването трае много дълго, понякога цял живот. Изчезва от време на време, за да се появи пак след седмица, месеци или даже години.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I, „Природосъобразен живот“).

Лечение.
Общо и местно.

А. При псориазис, засегнал цялото тяло

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема или:

а) по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от алое арборесценс (трионче) както при ергенски пъпки. Или:

б) по 1—2 хапчета чист боров катран, на големина колкото царевични, приготвени от следната смес: 50 г катран, 10 г нишадър на прах и 5 г рафинирана сяра (от аптеката). Всичко се разбърква добре, като се добавя по малко леко препечено брашно от царевица или печена леблебия (счукана на брашно), за да стане сместа на тесто. След това от него се правят хапчета, които се овалват в брашно от царевица или пък в брашното от леблебия, за да не се слепват, и се нареждат в подходяща кутия. Първия ден се взема по 1 хапче — всичко 3 хапчета на ден, втория по 2 хапчета — всичко 6, и така до края по 6 хапчета на ден. На деца до 10 години не се дават, а на деца от 10 до 15 години се дава по 1 зърно сутрин и вечер преди ядене.

II. Десет минути след сиропа и заедно с катранените хапчета да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, великденче, гръцка коприва (листа и клонки), исландски лишей, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), мента пиперита, орехови листа, пача трева, сар-сапарила (корени), синя тинтява, спирея, цикория (стебла и листа) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни изравнени супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка счукано семе от уров (фий) се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена, нетлъста храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба.
Люто, алкохол и тютюн — не! Кафе и чай също не!

Сутрин на първа закуска болният да изпива 1 чашка от 200 г (за деца наполовина) сок от кайсия, ябълка или друг любим плод, може и боза, в която от вечерта се слага 20 г хлебна или козуначена мая. Кисне захлупена цяла нощ и на сутринта се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая, брашно от коприва и брашно от Шипка . Един-два часа след тази закуска при желание може да се направи втора закуска.

Преди обяд да изяжда 1—2 глави печен кромид лук (без захар и хляб). На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от кромид лук, магданоз (листа) и ряпа (бяла или черна), на ситно настъргана, и то 1/2 час по-рано, за да не дава оригвания, по равни части и с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус, може да изяжда и по 50—100 г младо месо — агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска). При тази болест много е полезно болният да яде често сготвено прясно зеле и картофи, а като десерт да изяжда следната смес: 100 г (за деца наполовина) сок от моркови, засилен с по 1 чаена лъжичка тахан халва, мед и лимон по вкус. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1—2 супени лъжици настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот от круши и други плодове с малко ръжен или черен тричав хляб. След закуска, обяд и вечеря да взема и по 1 изравнена супена лъжица (за деца по 1/2 изравнена чаена лъжичка) от следната смес: 300 г чист пчелен мед, 150 г кафе от фий (уров), 50 г сода бикарбонат и 25 г рафинирана сяра (от аптеката).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие домашна шумяща лимонада — в 1 чаша със 150 г вода се изсипва 1 чаена лъжичка ситна захар и с върха на ножа лимонтузу, разбърква се добре и след това се изсипва и 1 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат, разбърква се бързо и се изпива наведнъж. В този случай тази лимонада е много полезна.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) от следната смес: 200 г лимонов сок, 200 г чист маслинен зехтин, по 10 капки валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят и 1 г камфор на прах (за деца без него).

IV. Десет минути след сместа да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода (за деца наполовина). След това през зимата и пролетта през вечер се прави парна баня на главата с чай от лайка и през вечер — парна баня на краката с продължителност 5—10 минути. Следват сухо изтриване и компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят 5 минути. Отгоре се поставят сухо хасено парче и вълнен пояс. След това засегнатите места се намазват с домашен мехлем, приготвен от боров катран 100 г (предварително измит последователно в 3 води, за да приеме жълтеникав цвят), грес 300 г, по 1 изравнена чаена лъжичка рафинирана сяра и салицил (от аптеката) и 5—10 г розова вода. Хубаво се разбърква, за да стане мехлем, но без да се слага на огъня. Или пък със следния домашен мехлем: 100 г чист зехтин (не и олио) и по 25 г чист пчелен восък и бяла дъвка (сакъз), счукани на ситно. Слагат се в чист алуминиев съд и на тих огън се бъркат непрекъснато, докато се махне пяната, и то без да завират. Едновременно се поставя и „шапка“ на главата (да покрива само косата) от 12 зелени листа от орех, леко напръскани от лицевата страна с малко оцет, а отгоре шапка от чорап и така се спи.

През есента ефикасно средство е цялата топла баня (37°С за 10—20 минути) с отварка от полски бъзунек (цялата билка с корените, но без плодовете, защото цапат) и борови клони: по 500 г от двете, по 100 г орехови листа, листа от пипериче и от смрадлика и 50 г счукани кори от дъб. В един казан с вода се вари 30 минути и се прецежда. При къпането отварката се засилва и с 50—75 г сода бикарбонат. След банята се прави сухо увиване, лежи се така 2 часа, тялото се изтрива до сухо и обривите се намазват с дадения мехлем. Едновременно това се съчетава и с „шапка“ на главата, както е казано по-горе.

Забележки:
1. Цели бани (или мокри ризи) може да се направят 40 подред вечер или през вечер с неделната почивка, като след 20-ата баня се дава 10-дневна почивка.

2. С една и съща отварка може да се прави баня 3 вечери подред, като през деня се запазва от запрашаване, а вечер се затопля до казаната температура.

3. При хроничен запек преди заспиване болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист/Senna/ — шушулки (предварително леко запечени, за да се стрият на брашно) и 15 г рафинирана сяра, като преди всяко вземане сместа се разбърква, защото се утаява на дъното.

VI. Сутрин. Самовнушение и дълбоко дишане. След тоалета засегнатите места да се изтрият с памуче, натопено в отварка от пипериче (1 супена лъжица в 250 г вода се вари 5 минути), или в сок от суров морков и лимонов сок, смесени по равни части, или пък в млякото от изстискани сурови смокини.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. болният да прави слънчево-въздушна баня (разхождайки се гол на слънцето около 1/2 час), последвана от слънчево-пясъчна баня със зарито до шията тяло в горещия пясък, студен компрес на сърцето, а главата покрита със сламена шапка, за да не слънчаса. Банята продължава, докато сърцето е спокойно. Следват сухо изтриване с горещ пясък и хладка баня в реката или морето за 5—15 минути, като през цялото време тялото трябва да е потопено във водата до шията, след което се облива и изтрива до сухо.

Слънчево-въздушните и слънчево-пясъчните бани може да се заменят с обикновени слънчеви бани, като внимателно се следи кожата постепенно да потъмнява, а не да изгаря.

Забележка.
Слънчевите бани напълно отменят вечерните приложения (бани и пр.), дадени в точка V на плана.

Неделя и при менструация — пълна почивка от всичко. Пият се само билките и се спазва диетата, а обривите се мажат с дадения мехлем.

При лечението да се спазват общите упътвания за кожните болести. Живеенето на открито, физическата работа или физическите упражнения и туризмът са твърде ценни средства за засилване жизнената сила на организма, необходима за по-бързото излекуване на болния.

Б. При псориазис, засегнал предимно ноктите

Вътрешно преди ядене и 2 часа след ядене лечението е същото, както даденото в буква А.

Диета.
Същата с добавка след ядене болният да взема по 2 супени лъжици бъзов мармалад или пък чист пчелен мед, засилен с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вечер преди лягане — същите приложения. След обличането на нощницата болните нокти се облепват с восъчни пластинки, приготвени от 1 изравнена супена лъжица чист пчелен восък, стопен на тих огън, върху него се изсипва 1 белтък от кокоше яйце, добре разбит, и заедно се бъркат, докато стане хубава смес (без да завира). Сместа се изсипва върху едно стъкло и се изглажда с тъпото на ножа, за да стане на лист, дебел около 1 милиметър, като преди да изстине, се поръсва с 1 чаена лъжичка пудра захар. Така се спи.

Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците и корема, сухо изтриване, обличане, измиване на лицето, а преди закуска — баня на пръстите (37°С за 5—10 минути) с отварка от смрадлика (листа): 4 супени лъжици листа в 1 л вода се варят 10 минути. Като изстине до 37°С, се прецежда и засилва с 1 чаена лъжичка салицил. След банята се прави сухо изтриване и се залепват нови восъчни пластинки, които се държат през целия ден.

ЛИШЕЙ НА БРАДАТА (ТРИХОФИТИЯ)

Този лишей е много неприятно заразно кожно заболяване, и то не само на брадата, но и по други части, покрити с косми.

Причини.
Заболяването се причинява от гъбичка, която много лесно се предава при контакт между здрави и болни или чрез предмети и тоалетни принадлежности.

Признаци.
По окосмената част на главата се виждат множество разпръснати изменения под форма на надигнати поленца, които имат големина на лещено зърно, а при сливане достигат големи размери. Те са покрити с люспи. Космите на тези места са начупени на различна височина. Заболяването протича дълго време.

Предпазване.
Да се спазва голяма чистота при бръсненето.

Лечение.
Общо и по начина, даден за бръснарска екзема. Ако не е засегната главата, тогава сутрин вместо парни бани на главата да се правят местни парни компреси с торбички, напълнени с попарен цвят от лайка, за 10 минути, последвани от коремен компрес и пр. Гнойните пъпки не се изстискват, а само се натриват с памуче, натопено в хладка отварка от зокум (олеандър). От него се вземат 10 листа, запарват се с 300 г вряща вода и се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

КЕЛ

Заболяването се среща рядко, и то предимно сред хора с ниска култура и лоша хигиена.

Причини.
Причинява се от гъбичка чрез пряко предаване на заразата.

Признаци.
Ограничен е повече по главата и се развива около косменото отвърстие. Образуват се характерни кръгли дискове със сламеножълт цвят, пронизани в средата от косъм, които трудно се отделят от кожата. При откъртването им издават миризма на мишка и се вижда леко кървяща кожа. Космите и ноктите могат да изпадат напълно. Наблюдава се по-често в детската възраст.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за бръснарска екзема. В случая освен парни бани на болните части или пък парни компреси, които се правят по 2—3 пъти дневно, помагат и горещи измивания, особено с чай от трина. Много е полезно продължителното и често излагане на болните места на слънце със зелени листа.

СУХ (ТРИЧАВ) ЛИШЕЙ

Причини.
Неизяснени.

Признаци.
По кожата се образуват плоски, плътни обриви с лъскава повърхност, покрити с коричка. При разчесване се появяват кръвоизливи. Обривът се среща най-често по китките и предмишниците, по тялото и краката.

Предсказание.
Благоприятно.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот.

Лечение.
То е общо и се състои във водене на редовен живот и спазване на необходимата хигиена. За целта първите 1—2 вечери подред да се направи на болния по една топла (38°С) клизма, а след това само при запек. Всекидневно сутрин болният да прави фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, последвана след обличането от 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). На обяд преди ядене, ако е лятно време, се прави слънчева баня със зелени листа за 20—30 минути, последвана от речна или морска баня или пък от поливане със слънчева вода. Вечер преди лягане се прави или парна баня на краката, последвана след препотяването от коремен компрес, натопен в чай от трина (държи се цяла нощ), или пък цяла топла баня (37°С за 10—20 минути) с трици (вж. том I, „Смесени бани“). От голяма полза са сутрешните и вечерните разходки (в топло време с боси крака), придружени с лека гимнастика и дълбоко дишане.

Външно.
Сутрин и вечер лишеите се намазват с прясна пяна от устата на бивол или със сок от лимон, или с „жълт катран“, получен по един от следните два начина:

а) Взема се лист чиста бяла хартия, от която се правят тетрадките (без линии), увива се като фуния и се изравнява откъм широката си част. След това от същата страна се поставя да стои права върху чиста порцеланова чиния, запалва се в горната част, за да изгори докрай. От това в чинията се получава жълто-кафява мас, подобна на катран, с която се мажат лишеите, и то докато е още топла.

б) Вземат се около 10 царевични зърна, слагат се на опакото на бакърена тава, след това силно се загрява една маша и с нея се натискат зърната. От това натискане се получава кафява течност, подобна на жълт катран, и с нея, докато е топла, се намазват лишеите. Намазването може да става и със смес от дървена пепел и рафинирана (през памук) газ, приготвена във вид на мехлем и оставена да престои 5—6 часа, като от време на време се разбърква добре.

Вътрешно.
Добре е болният да пие отварка от жълт равнец (4 супени лъжици от билката в 1 л вода се варят 10 минути — пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една чашка) или пък отварка от овесена слама (1 двойна шепа), корени от цикория (1 шепа) и 10 бучки захар — в 2 л вода се варят 20 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чашка.

Диета.
Природосъобразна (безмесна) храна.
Люто, солено и кисело— не!
Позволени са картофи, жълтъци, спанак, домати, кисело мляко, бадеми, мед, юфка, макарони, зеленчуци, плодове и препечен хляб. Забранени са всички видове консерви, приготвени със салицил.

Самовнушение.
Както при копривна треска.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

ВЪЗЛОВАТ ЛИШЕЙ

Причини.
Възловатият лишей е болест, която най-често се развива на скрофулозна почва у деца и юноши.

Признаци.
В началото на болестта възлите са големи колкото просено зърно, с червеникав цвят и гладка повърхност, покрити с фини люспици. Малко по малко броят им се увеличава, те се разпространяват по кожата и накрая заемат значителни пространства от нея. Нерядко цялата повърхност на кожата, от темето до пръстите на краката, се покрива с такива възли, които при повече или по-малко продължително съществуване правят кожата суха, грапава и чуплива, задебеляват я и я превръщат в нееластична и неподвижна. Най-честата локализация са гърдите, гърбът и бедрата. Ако е засегнато лицето, то става безизразно и неподвижно.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за болестта, която го предизвиква. Ако не е известна, да се лекува по начина, изложен за склеродермия.

ВЪЗЛОВАТА ЕРИТЕМА

Причини.
Не са точно изяснени. Посочва се връзка преди всичко с ревматизма, туберкулозата и други инфекциозни болести.

Признаци.
Често при повишена температура и общо неразположение се явява обрив от плътни синкаво-червени инфилтрати предимно по краката, болезнени при пипане. По-често боледуват деца и хора в млада възраст.

Предсказание.
Благоприятно.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от полски хвощ, пача трева и целина (листа и клонки) — по 100 г, бял равнец, глогов цвят, гръмотрън (корени), маточина, мента пиперита, мечо грозде и миризлива теменуга — по 50 г. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 10 шипки, разрязани на две, и 1 чаена лъжичка резене (семе) се запарват със 700 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета и самовнушение, както при остър артрит.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец (цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупено 1 час.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г мед и 20 г рафинирана сяра (от аптеката).

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, полски хвощ, троскот (листа), синя тинтява и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка по 1 чаена лъжичка ленено семе и червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода, последвана от:

а) цяла топла баня (36°С за 10 минути) с отварка от полски бъзунек (корени, стебла и листа, без плодовете) и борови клони — 10—15 коренища от полски бъзунек и 1 снопче борови клони в един казан се варят 20 минути. След това се прибавят по 1 двойна шепа орехови листа и здравец, вари се 10 минути и се прецежда във ваната. Подир банята се прави сухо увиване с 1—2 одеяла за по-добро изпотяване и така се лежи 2 часа. Или пък:

б) се облича мокра риза, най-добре бархетна нощница, натопена в същата топла отварка, дадена за банята, и се лежи в нея увит като бебе с 2 одеяла, 2 часа, подир което се изтрива до сухо и се облича суха нощница. Такива бани или мокри ризи се правят от 20 до 40.

Забележка.
С една и съща отварка може да се правят бани три вечери.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

През лятото от 10 до 12 ч. топлите бани и мокрите ризи да се заменят със слънчево-пясъчни бани на морския или речния плаж — болният ляга по гръб на пясъка, поставя се студен компрес на сърцето му и се зарива с горещ пясък до шията, а главата се покрива с бяла кърпа или зелен лист от репей, за да не слънчаса. Лежи се, докато сърцето е спокойно. След тази баня болният се изтрива и се къпе 5—10 минути, като плува, без да излиза от водата до края на банята.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко.

Важни добавки:
1. Добре е болният през нощта да налага засегнатите места с торбички от марля, напълнени с топла прясна несолена извара.

2. На слънце, дъжд и студ болният без шапка да не ходи.

3. От голяма полза е и четковият масаж на тялото за 5 минути (подробности вж. в том I).

ПОДКОЖНА ВЪЗЛОВИДНА ТУБЕРКУЛОЗА

Хронично заболяване, което се среща при млади момичета и жени, които работят физическа работа прави и на студено.

Причини.
При смутено кръвообращение (застой) в долните крайници и постоянно студени ръце и крака на жени, страдащи от туберкулоза (скрофулоза), проникват бактерии и поразяват кожата.

Признаци.
Ограничено или разпространено възловидно уплътняване на кожата с червен цвят, лъскаво и студено. Общото състояние не е засегнато.

Предсказание.
Благоприятно, ако своевременно се лекува, и сериозно, ако болестта е запусната.

Лечение.
Общо за засилване на организма и с противотуберкулозни средства. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче), както при ергенски пъпки.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, исландски лишей и полски хвощ — по 50 г, бударица и цариче — по 75 г, пача трева и обикновена коприва (листа и цвят) по 100 г. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

Диета.
Същата, дадена за ергенски пъпки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от широколистен живовляк (листа), жълт равнец и бавинови листа: по 1 супена лъжица от трите се запарва с 600 г вряща вода. Захлупена се вари 5 минути, а като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, орехови листа, росопас, спирея и смил — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, защото газовете пречат на лечението. Следва парна баня на стъпалата — в един по-дълбок съд се налива вряща вода (4—5 пръста под горния му край), след това върху него се поставя дървена решетка, на която много внимателно се поставят босите стъпала, подир което болният заедно със съда се увива с едно одеяло през кръста, така че да няма просвет, и така се държат краката увити, докато болният се изпоти или му досади. След това се поставя коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от медуница (3 супени лъжици листа и цвят в 600 г вода се варят 10 минути), а отгоре вестник и вълнен пояс. На засегнатите места (прасците) се слага торбичка от марля, напълнена с прясна несолена извара, а отгоре памучни чорапи без стъпала, които се държат цяла нощ.

Забележка.
Ако са се образували рани, тогава преди да се наложат с изварата, се промиват с хладка отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици листа и цвят в 500 г вода се варят 10 минута), а след това раната се покрива с марличка от 3 парчета, намазана с малко домашен мехлем: 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица бяло брашно, 1 супена лъжица чист пчелен мед и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин на тих огън се бъркат, докато стане мехлем, без да завира (отгоре се поставят торбичките с изварата). Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и измиване на засегнатите места на прасците с отварка от медуница. Ако има рани, те се измиват и превързват, както е казано вече. Накрая се правят по 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

VI. През лятото от 10 до 12 ч. от голяма полза са слънчевите бани със зелени листа (със запазена от слънцето глава) с продължителност от 30 до 50 минути, последвани от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от обличане на мокра риза, натопена в същата вода — лежи се увит с 1—2 одеяла два часа.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко — пият се само билките.

Важна добавка. Слънчевите бани отменят парните.

БРЪСНАРСКА ЕКЗЕМА

Това е заразно кожно заболяване, което засяга окосмените части на главата — брадата, мустаците и по-рядко веждите.

Причини.
Дължи се на зараза с гноеродни микроорганизми при употреба на замърсени и заразени бръсначи и други бръснарски инструменти, която се улеснява и от най-малките наранявания.

Признаци.
На засегнатото място болният усеща парене и напрягане, а после се явяват многобройни гнойни пъпчици. Постепенно процесът се разширява, а в центъра настъпва бавно оздравяване с трайно обезкосмяване.

Предсказание.
Тази болест лесно оздравява, но и лесно повтаря.

Предпазване.
Необходимо е да се спазва голяма чистота при бръсненето — дезинфекция на бръсначите и пр.

Лечение.
Общо за засилване на организма и местно.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) или пък сироп от узрелите зърна на полски бъзак, както при ергенски пъпки.

II. Десет минути след тази отварка да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки за засилване на организма, както при цирей.

Диета.
Същата, както при младежки пъпки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от пипериче — 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Ври още 5 минути, а като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 винена чашка отварка от 12-те билки за усилване.

IV. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5—10 минути. Следват сухо изтриване, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти) и коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода; вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда). След това при остро (начално) заболяване едната вечер възелчетата на засегнатите места (примерно от лявата страна на лицето) едно по едно силно се стискат с палеца и показалеца на лявата ръка (предварително хубаво измити със сапун), а с дясната ръка се взема едно парченце винена киселина (лимонтузу) и се търка възелчето, докато пусне кръв — така се постъпва с всички възелчета от едната страна на лицето. Втората вечер се прави същото, но вече от другата страна на лицето. Това се прави в продължение на 2—4 дни, от което възелчетата изсъхват и минават без белег.

При хронично страдание всяка вечер пъпките се намазват с малко от следната смес: прясно краве масло 3 чаени лъжички и истинско кафе (опечено и смляно) 1 чаена лъжичка. След това пъпките се налагат с марлички, натопени в чист маслинен зехтин, сварен с жълт кантарион (200 г чист маслинен зехтин с 3 супени лъжици жълт кантарион — цвят и листа, във водна баня се варят 1 час). Едновременно на малкия мозък (на тила) се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 2—3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, счукани на каша). При тежко главоболие се слага цяла „шапка“, ушита от тензух, напълнена със същия квасец, засилен със 7—9 супени лъжици настъргани кестени. Отгоре се слага вълнена шапка и се държи цяла нощ.

V. Сутрин. Самовнушение и дълбоко дишане, както при мокра екзема. След това засегнатите места се измиват с памуче, натопено с хладка отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици цвят и листа в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), и се налагат със студени глинени компреси, направени от хума или пък от червена грънчарска глина, забъркани с чист винен оцет на гъста каша. Държат се 1/2—1 час, измиват се пак с отварка от жълт кантарион и се пудрят леко с пудра захар.

При менструация меняваща баня и парни бани на краката не се правят.

Неделя. Почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

Забележка.
Ако са засегнати краката, парната баня се прави на краката. При започване на лечението на хроничната форма трябва да се отделят преди всичко коричките, за което засегнатите места трябва предварително да се покрият с парче фланела, натопена в чист маслинен зехтин — щом коричките омекнат, лесно се отчоплят. След това всекидневно ниско да се подстригват космите на болните места.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

ХЕРПЕС ЗОСТЕР

Причини.
Този вид херпес е вирусно заболяване, което обикновено се явява в преходни сезони и в студено време.

Признаци.
Обикновено внезапно или след предварително парене и болки се явяват прозрачни мехурчета. Те винаги са разположени едностранно по хода на някой нерв, най-често междуребрен или очен. Явяват се и нови обриви, които са много болезнени. По-късно течността в мехурчетата засъхва и се образува коричка.

Предсказание.
Обикновено благоприятно.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I, „Природосъобразен живот“).

Лечение.
До образуване на струпеи (келки) е необходимо мехурчетата да се изтриват (с леко допиране) с памук, натопен в борова вода (2 %), и след това да се изсушат със сух памук, след което да се напудрят или с пудрата, дадена за спарване, или пък с оризова пудра. След това, когато се появят струпеите, трябва да се мажат с бадемово масло или чист маслинов зехтин за смекчаването им.

В по-тежки случаи лечението е общо. За целта:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) или пък сироп от узрелите зърна на полския бъзак (както при младежки пъпки).

II. Десет минути след един от сиропите да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки за засилване (вж. „Цирей, чирка, фурункул“).

Диета.
Добре е в продължение на 1 месец да се приложи частично суровоядство (вж. том I) и след това диетата, дадена за младежки пъпки. Освен това добре е на обяд и вечеря готвената храна да се поръсва с брашно от коприва , а след ядене болният да взема и по 1 чаена лъжичка от следната смес: пудра захар 100 г, сода бикарбонат 100 г и рафинирана сяра 10 г, засилена с 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки. Да изпива и 1—3 чаени лъжички брашно от Шипка , малко плодов сок или вода и мед или захар (или гликоза), за да стане сладко като боза.

Добавка.
През зимата е полезно да се приема рибено масло.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути.

III. Два часа след ядене да взема 1 бучка захар с 20 капки от следната аптекарска смес: обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 0,1 г и олио мента (ментови капки) 10 капки.

IV. Десет минути след капките да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, исландски лишей и полски хвощ — по 50 г, гръцка коприва 75 г, пача трева и синя тинтява — по 100 г. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. След това на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави по 1 топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 30 минути и като изстине, се прецежда), а после винаги при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 1/2 л от същия чай. След това лечението може да продължи по два начина.

Първи начин.
На засегнатото място се прави местна парна баня с лайка или парен компрес с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо гореща морска сол, с продължителност 15—20 минути, или пък местна топла баня (37°С за 15—20 минути) с отварка от смрадлика (листа) и лайка. В 2 л вода се слагат 10 супени лъжици смрадлика, на тих огън се вари 10 минути, след това в същата отварка се прибавят 5 супени лъжици цвят от лайка и заедно ври още 1 минута. Снема се от огъня и се прецежда. След препотяването се прави коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (5 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда), засилен в областта на черния дроб с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5 супени лъжици пресни корени или от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, или пък с толкова лъжици диви кестени, смлени на каша. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Втори начин.
Прави се цяла топла баня (37°С за 15—20 минути) с отварка от смрадлика, борови клонки, полски бъзак (цялата билка със стеблата и листата, но без плодовете, които цапат) и лайка. Вземат се 1—2 хватки борови клонки с иглите и 5—6 коренища от полски бъзак и в 1 казан с вода се варят 30 минути. След това се добавят по 1—2 шепи орехови листа и пипериче. Вари се още 10 минути, а накрая се добавят 2—3 шепи лайка. Като поври още 1—2 минути, се снема от огъня. С една и съща отварка се правят бани 2—3 вечери подред, а след банята — сухо увиване за по-добро изпотяване, като се лежи в него 2 часа. След препотяването в областта на черния дроб се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 3—5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и поръсен с 1—2 супени лъжици брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата, засилен с 5—9 сини сливи, смачкани без костилките. На тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1—2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с пресни корени от полски бъзак. При тежко главоболие на цялата глава се слага „шапка“ от тънко хасе, напълнена със същия квасец, засилен със 7—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша. Държат се до сутринта или докато досадят на болния.

Добавка.
При невъзможност да се правят цели топли бани болният може със същия успех да ги замени с обличане на мокри ризи, натопени в същата отварка (вж. том I). Лежи се така (завит в 2—3 одеяла) 2—3 часа.

Накрая и след двата начина на лечение се прилага едно от следните средства:

1. Болните места се посипват с нишадър на прах (от аптеката).

2. Върху тях се залепват зелени листа от невен, намазани с пресен каймак от мляко.

3. Върху засегнатите места може да се поставят и торбички от тензух, напълнени с топла лапа от картофи, сварени на пара, смачкани с люспите и поръсени с чист аптекарски спирт.

4. Или пък същите места се намазват със следната смес: пепел от изгорелите дръжки на тиква се забърква с малко чист маслинен или фъстъчен зехтин, за да стане гъста каша.

5. Кожата се намазва с по-дебел пласт от следната смес: пресен белтък и чиста бяла хума (болус алба) от аптеката, за да стане на кашица.

6. Болните места са намазват със смес от 300 г чист боров катран, 90 г прясна несолена свинска мас, като преди намазването внимателно се изтриват с памуче, натопено в топла отварка от смрадлика и лайка.

VI. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата:

„Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (том I, „Психолечение“). След това кожата се измива с хладка отварка от смрадлика и лайка, изтрива се до сухо и се намазва отново с едно от казаните средства. Или пък се превързва с марличка — суха или намазана със следната смес: 250 г чист маслинен зехтин и по 1 супена лъжица пипериче и цвят от червен кантарион във водна баня на тих огън се варят 1 час. Като почине 24 часа, се прецежда. След обличането се правят и 10—20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. да се прави слънчева баня на болното място със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква за 30—60 минути. След това кожата се измива с отварка от смрадлика и лайка, изтрива се до сухо и се намазва с едно от дадените средства.

Неделя. Почивка от всичко — пият се билките, пази се диетата и се мажат обривите с дадените средства.

При менструация парни бани на краката и цели бани не се правят.

Забележка.
Обривът освен с отварка от смрадлика и лайка с никакви други отварки да не се мие, а особено с вода, защото се влошава положението. След оздравяването, ако има още сърбеж, върху засегнатото място се слага компрес от 4 ката, натопен в отварка от смрадлика — 3 супени лъжици в 600 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда и засилва с по 1 супена лъжица сол и оцет.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

ОБИКНОВЕН ХЕРПЕС

Обикновеният херпес е остро вирусно заболяване на кожата.

Причини.
Причинява се от вирус, който се поселява в кожата и лигавицата. За появата на херпеса значение имат и някои други причини: нараняване, химическо увреждане, слънчево облъчване и др. Той може да се дължи и на трескаво заболяване (грип, пневмония, менингит), менструация, психическо напрежение, вълнение и др.

Признаци.
Образуват се група мехурчета на големина колкото просено зърно, които се намират на зачервена основа и са пълни с бистра течност. После тя помътнява и засъхва на корички, които се появяват на различни места по тялото. Мехурчетата както при своето появяване, така и през време на своето съществуване причиняват сърбеж, а понякога парене и болки. Най-често се срещат по устните, ноздрите, ушите и половите органи, а рядко на бузите, очите и др.

Предсказание.
Благоприятно — оздравява за няколко дни.

Предпазване.
Да се избягват причините, които го предизвикват.

Лечение.
То е местно и се състои в намазване на засегнатите места (коричките) с бадемово масло или с чист маслинен зехтин, или пък в често намазване (с леко допиране) с памук, натопен в борова вода (2 %) или в хладка отварка от жълт кантарион — 1 супена лъжица листа и цвят се запарват с 250 г вряща вода. Захлупена, се вари 5 минути, а като изстине, се прецежда. Трябва да се спазва чистота, мехурчетата да се посипват с пудрата, дадена при спарване, с нишесте или с талк (от аптеката).

При херпес на половите части лечението е общо, като за целта на болния в първите 1—2 дни се прави по една топла клизма (38°С), след това само при запек.

Всекидневно сутрин половите части се изтриват леко с отварка от жълт кантарион, лайка (цвят) и смрадлика (листа): по 1 супена лъжица от трите се запарва с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути, а като изстине, се прецежда.

Вечер преди лягане се прави топла баня (37°С за 10—20 минути) в леген с отварка от жълт кантарион, лайка и смрадлика, като билките се вземат в шесторен размер за 3 л вода.

Забележка.
При херпес на очите освен казаното по-горе сутрин и вечер да се прави медена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 1 чаена лъжичка чист пчелен мед с 250 г преварена вода. Банята се прави в специални чашки, които се продават в аптеките, и след нея очите се изтриват с влажна кърпа отвън навътре.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker