|
Share

ТРЕСКА (ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА)

Причини.
Простуда (настинка), грип и др. Разни заразни, мозъчни и други заболявания.

Признаци.
През време на треската пулсът е ускорен и температурата се покачва и при лека форма трае само няколко часа, а при по-тежка – няколко дни или седмици.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене:
а) ако е кърмаче, майка му да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 250 г чист пчелен мед, 1 изравнена супена лъжица ленено брашно, 1 изравнена чаена лъжичка индийско орехче, настъргано на ситно, 1 чаена лъжичка нишадър на прах и 1/2 изравнена чаена лъжичка винена киселина от аптеката;

б) деца над 2 години да вземат по 1/4–1/2 изравнена чаена лъжичка от даденото в точка „а” (според възрастта на детето и ако го понася) или по 1 чаена лъжичка чай от лайка, засилен с прах от индийско орехче на върха на ножа. На деца над 4 години се дава 1/4 чаена лъжичка от индийското орехче.

II. Пет минути след вземане на едно от горните средства:
а) ако бебето е на кърма, майка му да изпие 1 чашка от 75 г отварка от обелена кисела ябълка с прибавка по 3 супени лъжици листа от къпина и дива ягода (запарват се с 1 л вряща вода и се варят на тих огън още 10 минути; като изстине, се цеди) или 1 чаша домашна шумяща сода (в празна чаша се сипват с върха на ножа винена киселина на прах и 1–2 лъжички пудра захар, вода и се бърка, докато се разтворят; след това се сипва 1 изравнена лъжичка сода бикарбонат, бързо се разбърква и се изпива веднага);

б) за деца над 2 години – 1 чашка от 35–50 г от казаните средства.

Диета.
Ако болното е кърмаче, кърменията да се намалят, докато се нормализира температурата. Ако детето е на обща храна, храната му да се намали, като се дава предимно вегетарианска (но без употреба на прясно мляко), или още по-добре да се откаже от всякаква храна (особено от месни бульони), като се задоволи дневно с 2–3 чашки липов чай /цят от липа/ с мед и малко лимонов сок и парченце леко препечен хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие също липов чай/цят от липа/ или преварена топла вода с малко мед и лимонов сок.

III. Два часа след закуска, обед и вечеря да се повтори казаното в точка I и II от плана.

IV. Преди вечеря – топла клизма (37°С) със 150–300 г (според възрастта). Болното да пие топла отварка, мътеница или айран, прецеден през тънка кърпа – отлично средство за смъкване на температурата.

Преди лягане:
а) За бебета и малки деца до 5 години – разтривка на тялото с хладка смес от 1 супена лъжица ракия, 1 супена лъжичка сода бикарбонат и 1/2 таблетка аспирин или хинин, стрити на прах. Разтрива се с дланта и винаги в топла стая при затворена врата, за да не настине детето: топва се дланта на дясната ръка в сместа и с нея внимателно се намазват лицето, шията, гърдичките, коремът и краката отпред, след това вратът, гърбът и краката отзад, чака се 1–2 минути да поизсъхне сместа и болното се увива в чаршаф и одеяла и температурата бързо спада до нормалната.

Или разтривка на цялото тяло със смес от чисто дървено масло и терпентин (от аптеката) по равни части.

Или със смес от ракия, оцет и олио по равни части.

Или със смес от петрол и олио по равни части и 1 изравнена чаена лъжичка готварска сол.

Или със смес от изравнена супена лъжица несолена свинска мас и 1 таблетка детски хинин или 1/2 таблетка аспирин.

Или със смес от 1 супена лъжица сок от суров кромид лук, 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица сол, последвани, както е казано вече, от сухо увиване; лежи се в него 1/2–1 час, докато болното се препоти хубаво.

б) За деца над 5 години се прави или едно от казаните за по-малки деца средства, или парна баня на краката до под коленете с продължителност 5–10 минути, последвана от сухо увиване (лежи се в него 1–2 часа), или се прави фрикция на цялото тяло с разтвор от 100 г оцет и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, съчетани с коремен компрес от 2–3 бархетни парчета, натопени или в същия разтвор, или в сурово прясно мляко. На главата се слага „шапка” от хасена торбичка, напълнена със сурови картофи, настъргани на ситно ренде, полети с 50 г оцет, в който киснат 20 минути и се изцеждат; върху нея се поставя друга шапка от чорап. Или му се облича „мокра риза”, натопена в разтвор от оцет и сода бикарбонат, в която се лежи 2 часа.
Или на гърдите, гърба и стъпалата се поставят кърпи, намазани с мед и поръсени със синап, а върху тях – вълнени кърпи; държат се цяла нощ.

V. Сутрин се прави фрикция на тялото с хладка вода. Ако детето има температура, да се повтори казаното за вечерта.

ПРЕКОМЕРЕН РЪСТ

Причини.
Бързият, а често и ненормален растеж на децата се дължи на разстройство на жлезите с вътрешна секреция, на първо място на хипофизата.

Признаци.
Детето започва бързо да расте на височина, и то за сметка на пълнотата. По лицето му се явяват пъпки. Костите му остават тънки, ходилата и ръцете наедряват много. Лицето добива страшен изглед. Детето чувствува безсилие.

Предсказание.
Състоянието е сериозно. Да се търси лекарска помощ.

Лечение.
Провежда се хормонално лечение.Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се вземат 1–2 чаени лъжички (според възрастта) сироп от борови връхчета – 300 г борови връхчета в 2 литра вода врят на тих огън, докато остане 1 литър. След това се добавя 1/2 кг захар и 1/2 кг мед и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда през цедка.

II. Десет минути след сиропа да се изпива 1 чашка от 30–50 г (според възрастта) отварка от агримония, бяла черница (листа), борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, росопас и спирея – по 50 г от всяко. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода, вари се 15 минути на тих огън и като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет, или обикновена храна без свинско, овче, говеждо и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пие и пуши в стаята на болното).

Сутрин на първа закуска да се изпива по 1 чашка овесено мляко (2 супени лъжици очистен овес в 600 г вода се вари, докато зърната се разпукат, след това се изстисква през кърпа), посладено с малко мед или захар и лимон по вкус, заедно с парче тричав хляб.

Преди обяд да се взема или по 1–2 глави печен кромид лук (пече се като ябълка без захар), или салата от кромид лук и магданоз – по равни части, с малко моркови и целина, настъргани на ситно, и по малко от други салати с олио и оцет на вкус. На обяд с другата храна да се изяжда и по 50–100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба), а за десерт – по 1/2 лимон, разрязан с корите на тънки филийки и поръсен с малко захар.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1–2 чаени лъжички сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, сурови плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и компоти с малко препечен хляб. След ядене да се взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед.

Забележка.
При тази болест не бива да се приемат захарни изделия, като бонбони, сладко и т. н. Вместо тях да се ядат изобилно плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък чист пчелен мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 1 литър вода и 3 супени лъжици корени от коприва, вари се 30 минути и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да се взема 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 5 зелени листа от индрише, 10 бадема, счукани в дървен хаван на каша, 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките.

IV. Десет минути след сместа да се изпива 1 чашка от 30–50 г отварка от агримония, бударица, исландски лишей и полски хвощ – по 60 г, обикновена коприва (листа и цвят), пача трева (листа, клонки), цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) – по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути и се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 250–500 г (според възрастта) топла вода, последвана от парни компреси в областта на хипофизата (от челото до темето) и на щитовидната жлеза (гушата), последвани от разтривка от долу на горе 1–2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт, и налагане на главата с цяла „шапка”, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен с 3–7 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората; на гръбнака се слага същият квасец, засилен с 3 супени лъжици диви кестени и 2 супени лъжици магданоз (листа, попарени, изстискани и нарязани на ситно); на щитовидната жлеза – същият квасец, засилен с 1 супена лъжица диви кестени; на корема отпред се поставя компрес, натопен в хладка отварка от орехови листа; държат се до сутринта или докато много досадят.

Неделя – пълна почивка от всичко, пият се само билките.

Добавка.
Ежедневно да се прави 2 часа разходка на чист въздух.

РАЗСЕЯНОСТ И СЛАБА ПАМЕТ

Признаци.
Детето не е в състояние да се съсредоточи нито в мисленето, нито в действията си – например почне да разказва за нещо и още в началото загубва нишката на мисълта си и се прехвърля на съвсем друго нещо, което няма връзка с първото; или тръгва за изпълнението на една поръчка (работа), а свършва съвсем друга. Понякога такива деца забравят и най-простите неща.

Лечение.
Според причината. Ако не е известна, лечението е общо за засилване на организма. Лечението е, както при леност (мързел) у децата, с добавка:

1. Сутрин, обед и вечер преди ядене да се правят и по 5–10 дълбоки вдишвания и бавни издишвания.

2. Да се следи с особено внимание да не са запечени. За целта добре е такива деца да се приучат да ходят по нужда по едно и също време.

ГОВОРЕНЕ НОЩЕМ НАСЪН

Това явление е доста често особено у юношите и девойките. То не е болест, но е сродно с други близки болестни явления, като сомнамбулизъм, нервна раздразнителност, неуравновесеност и др.

Причини.
Дължи се на силните преживявания, които такива деца имат през деня, на много игри и караници, на физическа преумора, на криминалните филми, четене на криминални романи и други.

Признаци.
Както спи, детето почва да приказва в легнало или в седнало положение и без да се събужда, продължава съня си; на сутринта обикновено нищо не помни.

Лечение.
Провежда се според причината. Ако не е известна, лечението е общо за засилване на организма и укрепване на нервната система.

а) Първите 1–2 вечери подред да се направи по една клизма (37°С), а след това само при запек.

б) Всяка сутрин още в леглото на детето да се прави сух масаж (2–3 минути), последван от фрикция на гръбнака (от горе на долу), а след това и на целия гръб с хладка (25°С) отварка от смрадлика или със солена вода (на 500 г вода – 1 чаена лъжичка сол). Преди обяд, ако е лятно време, между 10 и 11,30 часа, да се прави слънчева баня със зелени листа на цялото тяло (20–30 минути), последвана от поливане със слънчева вода (затоплена на слънце вода) или от коремна баня (32–26°С за 5–10 минути), или от къпане в река и море с повече плуване и игра във водата. Вечер преди лягане същата хладка фрикция, както сутринта.

в) Детето да има строг режим: рано лягане вечер, рано ставане сутрин; следобед да почива и спи 1 час, а вечер между 17 и 19 часа да се разхожда.

г) Лятно време детето да спи при отворен прозорец, а зимно – по възможност със слабо открехнат (печката може да гори), в тиха стая, в която не спят много хора и без светлина.

д) Да се избягва ходене на кино, да не му се разказват страшни приказки и да не чете криминални романи.

Вътрешно.
Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай); пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една чаша, подсладен с мед.

Диета.
Лека природосъобразна (млечно-растителна) храна без претоварване на стомахчето особено вечер.
Никакво кафе, чай, какао.

КАКВО ДА ПРАВИМ, АКО ДЕТЕТО Е ЛЕВАК

Когато едно дете е по рождение левак, вредно е както за физическото, така и за духовното му развитие да му се забранява да си служи с лявата ръка.

Най-правилно е родителите да учат детето да си служи еднакво и с двете ръце – това дете непременно ще остане левак, но едновременно ще може да си служи и с дясната ръка. Ако се спира всяко движение на малкото дете-левак, то ще започне да се страхува да направи каквото и да било.

Освен това има много прочути хора от различни области на изкуството, които са леваци. Най-известната картина в света – Джокондата на Леонардо да Винчи, е нарисувана от левак.

НИСЪК РЪСТ

Причини.
Ръстът е преди всичко нещо наследствено. Обикновено децата на ниски родители и прародители остават ниски. Отношение към растежа имат и жлезите с вътрешна секреция – на първо място хипофизната жлеза, която отделя хормон, способствуващ растежа на детето. Влияние има щитовидната жлеза, както и подгръдната жлеза (тимусът), която стимулира растежа у децата, и след 5- до 7-годишна възраст действието й започва да намалява.

Лечение.
Ако е известна причината за ниския ръст на детето, да се прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема 1 супена лъжица (за деца до 7 години – по 1 чаена лъжичка) от следната настойка: 3 пресни сурови кокоши яйца, сложени в подходящ буркан, се заливат със сока на 9 лимона, стоят захлупени с хартия на светло място 3–4 дни, докато черупките им се разтворят; след това се разбъркват с вилица, за да се извадят ципите им, и се прибавят 250 г счукан ситно небетшекер (лята захар) и 100 г чист винен коняк, за да не вкисне. Държи се на студено и светло място, но не и на слънце. Преди всяка употреба бурканът се разклаща добре.

II. Десет минути след настойката да се изпива 75 г (за деца до 7 години – наполовина) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, 2 супени лъжици овес (опитва се да не мирише на мухъл и да не е горчив) и 2 супени лъжици корени от коприва – всичко се вари 15 минути в 1600 г вода на тих огън, след това се добавят по 1 пълна супена лъжица агримония, борови връхчета, исландски лишей, спирея и росопас и се вари още 15 минути; веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече зеленчуци и плодове или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. На обяд заедно с другата храна като аперитив да изяжда по 1 чинийка салата от пресен червен кромид лук, листа от магданоз, домати, маруля и др. с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус и по 50–100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1 супена лъжица сурова настъргана целина, разни зеленчукови пюрета, тестени храни – макарони, юфка и др., компоти, сурови плодове и ядки от бадеми, орехи, лешници, фъстъци и др. След ядене да се взема по 1–2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед и лимон по вкус.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или:

а) отварка от листата и стеблата на целината (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупени се варят 10 минути; като изстине, се прецежда); или:

б) запарка от шипка (25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват в 600 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда през тънка кърпа).

III. Два часа след ядене да се изпива 75 г (за деца до 7 години наполовина) отварка от исландски лишей – 40 г, полски хвощ – 50 г, бударица – 75 г, пача трева и обикновена коприва (листа и цвят) – по 100 г; две супени лъжици от тази смес с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка корени от дилянка се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се направи клизма с 250 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета 1–2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт или в настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, сложени в буркан и залети с оцет, така че да ги покрие 1/2 см, киснат 5 дни, изваждат се ципите им и се добавя 150 г терпентин). Следва налагане на гръбнака от раменете до опашката с торбичка от тензух, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа), засилен със 7–15 (според възрастта) сини сливи, смачкани без костилките, и 1–3 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода да омекнат, изстискани и нарязани на ситно. На главата се слага цяла „шапка” от тънко хасе, стигаща до раменете, напълнена с хладък и гъсто замесен пресен селски хлебен квасец, засилен според възрастта на болното или с 5–10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или с 5–10 супени лъжици пресни корени от полски бъзунек. Върху нея се поставят вестник и вълнена шапка, едновременно се налагат гушата (щитовидната жлеза) и тимусът (подгръдната жлеза – намира се под самата гръдна кост) с 2 торбички от марля, напълнени с пресен селски хлебен квасец, засилен за всяко място с по 3–5 сини сливи, смачкани без костилките. На корема отпред се слага компрес от две бархетни парчета, натопени в отварка от орехови листа (10 листа в 600 г вода се варят 10 минути); върху тях се слагат вестник и вълнен пояс. Държат се до сутринта.

V. Сутрин да се прави изтриване на гръбнака и гръдната кост с памуче, натопено в камфоров спирт, а на подмишниците и корема – фрикция с хладка вода, сухо изтриване, а след обличането – по няколко гимнастически упражнения за увеличаване на ръста (вж. том I).

Неделя – почивка от всичко. Препоръчва се екскурзия в планината.

Важни добавки:
1. Квасовете за гръбнака, главата, щитовидната и тимусната жлеза могат да се използуват две вечери подред, като втората вечер се засилват с по 1–2 супени лъжици нов квасец, за да се предизвика нова ферментация.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг да не се ходи без шапка.

3. Преди започване на лечението да се отбележи ръстът на детето и след това всеки 15 дни да се отбелязва на същото място напредъкът.

4. При момичета без менструация и със слабо развити гърди, преди да се приложи това лечение, трябва да се нормализира менструацията и се приложи планът за увеличаване на ръста (вж. том I).

5. От голяма полза са сутрешните, обедните и вечерните свободни гимнастически упражнения или свободните игри – скачане на въже и др. Правят се преди водните приложения, на чист въздух и в продължение на 10–15 минути, винаги последвани от 5–7 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

6. Да се запомни, че растежът и развитието на отделните органи у децата зависи много от годишните времена. Децата растат на височина най-много през април, май, юни и юли и най-малко – през декември, януари, февруари и март. През време на усиления растеж децата имат и по-добър апетит. Затова по същото време трябва да се засили храната им според дадените по-долу упътвания.

7. За растежа твърде много помагат слънцето и чистият въздух, затова детето да се държи повече навън през лятото.

УНИЛОСТ И УМОРЕНОСТ

Причини.
Нередовен живот (късно лягане и ранно ставане), пушене, преумора, заболяване на белодробните жлези и жлезите с вътрешна секреция, онанизъм и др.

Признаци.
Детето постоянно се чувства уморено, не му се учи, повече му се лежи и много му се спи. Ако и от време на време кашля, е вече признак, че детето е по-сериозно болно.

Предсказание.
Ако от време на време детето кашля, заболяването е сериозно, без кашлицата не е опасно.

Лечение.
Първо от лекар трябва да се установи причината и после да се пристъпи към лечението. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма и лечение според причината, която е предизвикала болестта. Ако причината не е известна, да се приложи начинът на лечение, даден при лош цвят на лицето.

ЛЕНОСТ (МЪРЗЕЛ)

Леността е голям недостатък. Още в най-ранни години може да се забележи дали детето е пъргаво, дейно или изнежено, неподвижно и отпуснато. Трябва веднага да се търсят причините на тая ленивост.

Лечение.
Според причината, която поражда леността. Ако не е известна, тогава общо засилване на организма.

а) На детето първите 1–2 вечери подред да се направи топла клизма (37°С) с чай от лайка (след това само при запек).

б) Всяка сутрин да му се прави сух четков масаж, последван от фрикция на гърдите и гърба с вода (25°С) или от коремна баня (32–26°С за 5–10 минути), или от коремен компрес, натопен в топла отварка (36°С) от трина и овесена слама; държи се 2 часа. Преди обяд, от 10 до 11 часа, ако е лятно време, да се направи на цялото тяло слънчева баня със зелени листа (20–30 минути), последвана от поливане със слънчева вода или от къпане в река или море с повече плуване и игра във водата. Преди лягане през вечер (понеделник, сряда и петък) да му се прави парна баня на главата, последвана веднага от меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди), а след нея – коремен компрес (както по-горе), съчетани на главата с цяла „шапка”, а на щитовидната жлеза – малка торбичка, напълнена с хладък селски хлебен квасец (вж. напикване нощем у децата); през вечер (вторник и четвъртък) пак коремен компрес, съчетан с „шапка” и торбичка на щитовидната жлеза, напълнени със селски квас; държат се цяла нощ.

в) В събота се прави цяла топла баня (37°С за 10–20 минути) за чистота.

Вътрешно.
Отварка за засилване на организма.

Диета.
Лека вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци или сокове от тях.

След обяд и вечеря непременно да се дава на болното и по 1 чашка сок от моркови с тахан, мед и лимон.

Вместо обикновена вода по-добре е да му се дава чай от бял равнец.

Внушение. По начина, изложен при напикаване нощем.

При лечението да се помни:

1. Средства за излекуване на леността има много. Те се различават според природата на детето.

2. Изложеният от нас начин на лечение с йодови съединения (каквито получаваме в чист вид от ореховата шума и морковите) и засилване на ендокринните жлези дава отлични резултати – теглото на детето се увеличава, почва силно да расте и умствените му способности се развиват.

3. Като общо правило трябва да се избягва да се изискват от детето усилия, по-големи от възрастовите му възможности. Освен това трябва да се поощрява честолюбието му и да се възбуди у него интерес към работата. Не бива да се прекалява с наказанията.

ТУМОР В КОРЕМА

Причини.
Наследствено предразположение, лоша обмяна на веществата, удар или лошо падане по корем и други.

Признаци.
Загуба на апетит, болки в корема, оригвания, повръщания и други стомашно-чревни оплаквания.

Предсказание.
Сериозно заболяване. Да се потърси лекарска помощ.

Лечение.
Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се дават по 1–2 чаени лъжички (според възрастта на болното) настойка от 500 г чист маслинен зехтин (не олио) с прибавка на по 3 супени лъжици червен и жълт кантарион, 1 супена лъжица корени от ранилист, нарязани на ситно, вари се на водна баня на тих огън 1 час и веднага се прецежда през тънка кърпа чрез изтискване.

II. Десет минути след настойката да се изпива 1 чашка от 25–50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), мента пиперита, невен(листа и цвят) и цариче – по 50 г. От тази смес 1 пълна супена лъжица се запарва с 300 г вряща вода, захлупва се и на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед или сироп.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет, с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на болното).
Преди обяд и вечеря добре е да се изяжда по 1 глава печен кромид лук, смачкан на кашица, без захар и хляб. На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от любимата му салата с малко лимонов сок или чист винен оцет и чист маслинен зехтин) може да изяжда и по 50–100 г младо месо, варено или печено, но не и пържено. На вечеря – безмесна храна: кисело мляко, зеленчуци и тестени ястия, компоти с леко препечен хляб. След ядене да се взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед.

III. Два часа след ядене да се повтори даденото в точка I и II.

IV. Вечер преди лягане 1–2 пъти подред да се прави топла клизма със 150–500 г (според възрастта на болното) топла вода или чай от лайка, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени едната вечер с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 10–20 сини сливи, смачкани без костилките, поръсена с малко леко препечено царевично брашно или трици (за отнемане на излишната влага), отгоре се слага вестник и вълнен пояс, а на главата – „шапка” от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре – друга шапка; другата вечер – с топла лапа от ориз 50–100 г (според възрастта), 10–20 сини сливи, смачкани без костилките, и 1–2 супени лъжици ленено брашно или семе – вари се в 150–600 г вода, докато стане гъсто като тесто, отгоре се слага вестник и вълнен пояс, на главата – „шапка” от зелен лист прясно зеле, както по-горе; държат се до сутринта или докато много досадят.

Забележка.
При силно главоболие на главата да се сложи „шапка”, напълнена със сурови настъргани картофи, които се заливат с 50 г оцет, киснат в него 1/2 час, изстискват се добре и отгоре се слага вълнена шапка.

V. Сутрин 1–2 часа след закуска е най-добре да се направи или цяла топла баня (37°С за 10–15 минути) с отварка от полски бъзак, борови клони, орехова шума и здравец по начина, изложен при тумор на мозъка, или да се наложи с една от дадените в точка IV лапи, която да се държи 6–8 часа.

Важна добавка.
Лапите от ориза и печения кромид лук може да се използуват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят, както е казано по-горе.

РАК НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Причини.
Наследствено предразположение, употреба от майката на много месна храна, алкохол и тютюн през време на бременността, лош удар по корема на бременната и други.

Признаци.
Бързо увеличаващ се черен дроб, поради което коремът се подува. Усеща се твърдият, често с гърбици черен дроб, без едновременно отичане на далака и в повечето случаи без жълтеница.

Предсказание.
Заболяването е много сериозно.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Всяка сутрин на болното да се поставят в ануса свещички, направени от нелютив сапун (може и от този, който се употребява за бръснене), добре намазани с чист маслинен зехтин. След изхождането по нужда да се направи цяла топла баня (37–38°С за 10 минути) с отварка от полски бъзак, борови клони, орехова шума и здравец (както за тумор в мозъка), като през вечер при варенето в същата отварка се прибавят по една шепа корени, стебла и листа от цикория, а след прецеждането на отварката се сипва 50 г оцет. След като болното се събуди от банята, добре е коремът му да се наложи с торбичка от тънко хасе, напълнена с приятно топла прясна извара, отгоре – сухо хасено парче и фланелен пояс; държи се 4–6 часа.

II. Вечер преди лягане коремът да се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена през вечер или с приятно топла лапа от праз лук (бялата част), нарязан на ситно, 10 сини сливи, смачкани без костилките, 1 китка нарязани зелени листа от магданоз и 1 изравнена супена лъжица ленено брашно със 150 г прясно мляко – вари се до гъстота като тесто, или с лапа от печен кромид лук със сини сливи и пр., както за тумор в корема, точка IV; през вечер – с топла лапа от 50 г ориз с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено брашно и 10 сини сливи, смачкани без костилките, и 150 г вода, вари се да стане гъсто като тесто; отгоре се слагат вестник и фланелен пояс; държат се цяла нощ или докато много досадят.

ТУМОР НА БЪБРЕЦИТЕ ИЛИ НА НАДБЪБРЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ

Причини.
Наследствено предразположение, употреба от майката на много месо, алкохол и тютюн през време на бременността, удар в областта на бъбреците и други.

Признаци.
Този тумор може да расте дълго време незабелязано без болестно състояние, без да влошава общото самочувствие и без признаци в урината; понякога има оплаквания за тъпи болки в областта на бъбреците и др.

Предсказание.
Заболяването е сериозно. Да се търси лекарска помощ.

Лечение.
Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се дават 1–2 чаени лъжички (според възрастта на болното дете) сироп от борови връхчета – 150 г борови връхчета, 2 супени лъжици корени от ранилист, ситно нарязани, и 2 супени лъжици корени от сар-сапарила, всичко ври 30 минути в 2 литра вода на тих огън, веднага се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, добавят се по 400 г чист пчелен мед и небетшекер (лята захар) и се вари още 10 минути; като изстине, се добавя сокът на един лимон.

II. Десет минути след сиропа да се изпива 1 чашка от 25–50 г (според възрастта) отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), зайча стъпка, кървав здравец (цялата билка), мечо грозде, невен(листа и цвят), орехови листа, слез, цариче и хмел (шишарки) – по 50 г от всяко. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, прибавя се 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при тумор в корема.

III. Два часа след ядене да се повтори даденото по-горе в точка I и II.

IV. Вечер преди лягане да се приложи същото лечение, както за рак на черния дроб, като в този случай налаганията с лапите се правят на кръста – в областта на бъбреците и надбъбречните жлези, а не на корема. На корема в този случай се поставя компрес от две хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец и лайка (по 2 супени лъжици от двете се запарват с 1 литър вряща вода и се вари 5 минути), отгоре се слага сухо хасено парче и фланелен пояс, който обхваща едновременно него и лапата; държат се цяла нощ или докато много досадят.

V. Сутрин 1–2 часа след закуска да се направи цяла топла баня по начина, даден за тумор в корема, а след събуждането от сън да се наложи кръстът с една от дадените в плана топли лапи, която да се държи 4–6 часа.

Неделя – ако няма болки, пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата; ако има болки – лечението да продължи по плана.

ТУМОР НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР

Причини.
Същите, изложени при тумор в бъбреците у децата.

Признаци.
Болки и напъни при уринирането, което често е във вид на тънка струя, понякога на капки, а понякога спира поради натиск на тумора върху отвора на пикочния канал.

Предсказание.
Заболяването е сериозно.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма – същото, както за тумор на бъбреците или на надбъбречните жлези, като в този случай лапите вместо на кръста се поставят върху долната част на корема – от пъпа надолу до самия полов орган, в областта, където се намира пикочният мехур.

ТУМОР НА ЯЙЦАТА (ТЕСТИКУЛИТЕ) У МОМЧЕТАТА

Причини.
Наследствено предразположение, употреба от майката на много месо, алкохол и тютюн през време на бременността, удар в областта на половите органи и други.

Признаци.
Болки в засегнатото яйце с ясно очертана подутина върху него, кожата върху болното място често е червеникава.

Предсказание.
Сериозно заболяване. Да се потърси лекарска помощ.

Лечение.
Общо за засилване на организма, също както за „Тумор на пикочния мехур”, като в този случай лапите вместо на долната част на корема се поставят върху яйцата (тестикулите) на детето.

ТУМОР НА КОЖАТА И ПОДКОЖНИТЕ ТЪКАНИ

Причини.
Същите, както при тумор на тестикулите у момчетата.

Признаци.
Болки в засегнатото от тумора място и подуване на кожата около това място.

Предсказание.
Заболяването от този тип е сериозно. Да се потърси лекарска помощ.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1–2 чаени лъжички сироп от борови връхчета, както при тумор на бъбреците или на надбъбречните жлези.

II. Десет минути след сиропа да се изпива по 1 чашка от 25–50 г (според възрастта на болното) отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, мента пиперита, невен (листа и цвят) и цариче – по 50 г от всяко. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупени се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както за тумор в корема.

III. Два часа след ядене да се изпива пак по 1 чашка отварка от агримония и пр. (вж. точка II от плана).

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) да се прави клизма със 150–500 г (според възрастта) топла вода, последвана от парен компрес върху тумора с торбичка от тънко хасе или тензух, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да се използува 2–3 пъти подред) с продължителност 10 минути и след него – налагане с торбичка от същото хасе, напълнена или с приятно топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 3–5 сини сливи, смачкани без костилките, или с топла лапа от 50 г ориз с прибавка на 3–7 сини сливи, смачкани без костилките, вари се в 150 г вода да стане гъсто като тесто; отгоре вестник и вълнен бинт; на корема – компрес от 2 хасени парчета, натопени в топла отверка от бял равнец, на главата – „шапка” от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан с малко оцет, отгоре – памучна шапка; държат се цяла нощ или докато много досадят.

V. Сутрин се прави фрикция на подмишниците и корема с хладка вода, сухо изтриване и налагане на тумора с марля от две парчета, намазани леко с малко от следната смес: 1 супена лъжица прясна несолена свинска мас и 1/2 изравнена чаена лъжичка камфор на прах, прикрепена с малък бинт.

Важни добавки:
1. Лапите от кромид лук и ориз може да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят.

2. В първите дни на лечението буцата се увеличава, а след това почва да намалява и бавно изчезва.

3. Ако буцата в продължение най-много на един месец не се поддаде на това лечение, да се потърси хирургическа намеса.

4. Ако туморът е пробил, да се лекува по същия начин, както е казано по-горе, с добавка – под лапата, която се слага върху тумора, да се постави марличка от 4 парчета, намазана със сладък мехлем, приготвен без живак (от аптеката). Самата рана да се пази чиста, като сутрин и вечер се измива или с отварка от жълт кантарион – 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути, или с кислородна вода (от аптеката).

ЛОШ ЦВЯТ НА ЛИЦЕТО

Здравето на детето се отразява в неговите свежи, румени бузки и в общото му добро развитие. Румените бузки са признак, че детето е здраво и жизнено.

Лошият вид на детето (блед, жълт, зелен и пр.) с право предизвиква грижи у родителите и ги кара да търсят причините на това нежелателно явление.

Причини.
Малокръвие (най-често дава блед цвят на лицето), нервност у децата (характеризира се също с бледия цвят на лицето), неправилно хранене (хранене на децата насила със залъгалки, караници, обиди и пр.; такова хранене е много вредно; дори яденето на хляб с чубрица при радостно и весело настроение дава румен цвят на лицето; прекаляването с месна храна, особено свинско месо, луканки, салами, пастърми и др., също не е полезно; най-после при прекаленото хранене с тиква или моркови или сокове от тях се получава жълт цвят на лицето и тялото, но щом се вземат наполовина със сок от ябълки, лицето и тялото им става нормално), бледност – последица от пушене в стаята на детето, което косвено го отравя с никотин.

Признаци.
Детето, макар и добре хранено, има блед, жълт или жълто-зелен цвят на лицето.

Лечение.
Според причината. Ако не е известна, тогава общо за засилване на организма.

а) Първите 1–2 вечери подред на детето се прави топла (37°С) клизма със 150–500 г (според възрастта) най-добре чай от лайка, а след това винаги при запек.

б) Всекидневно сутрин – сух масаж на цялото тяло (3–5 минути), последван в топло време от фрикция на гърдите и гърба с хладка вода (26°С), а след нея, ако на детето му е хладно, да се тури за малко време в топлото легло, за да се затопли. Преди обяда, ако е лятно време, да му се направи слънчева баня със зелени листа (10–20 минути), последвана от поливане със слънчева вода (огрята на слънце вода) или от кратко къпане в река или море с повече плуване; вечер преди лягане да му се постави коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина (държи се цяла нощ), или да му се направи коремна баня (32–26°С за 5–10 минути).

в) Най-малко по два часа дневно детето да излиза на разходка, а лятно време да ходи и босо. В стаята му винаги въздухът да е чист (да не се пуши там).

Вътрешно.
Да се дава:

а) отварка за пречистване на кръвта (вж. при отварки и други средства за пречистване на кръвта), като се пие сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1 чашка от 25–50 г (според възрастта), или пък да взема всеки 2 часа по 1 лъжичка отварка от пелин (1 супена лъжица листа се вари 5 минути в 300 г вода);

б) непосредствено след ядене или 1/4 чаена лъжичка бял прах (вж. том I, „Домашна аптека”), или 1–2 чаени лъжички яйца с лимон (вж. „Рахит”).

Диета.
Лека природосъобразна вегетарианска, млечно-растителна храна с повече зеленчуци (сурови или на пюре), а освен това и колкото се може повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали). Общо взето, трябва да се следи детето да не се пристрастява към един вид храна, а да получава от всички видове храни (белтъчини, захари, мазнини) – тестени, овощия, зеленчуци, млечни продукти и др. Разнообразието не само допринася за по-пълното снабдяване на организма с необходимите му хранителни вещества, витамини и минерални соли, но и спомага апетитът на детето да не отслабва. Голямото количество храна няма да даде по-добри резултати, ако не следим тя да бъде разнообразна.

Добре е на такива деца след обяда и вечерята да се дава и по една винена чашка сок от моркови с портокали наполовина, подсладен с мед, или напитките, дадени при малокръвие у децата; от тези напитки децата получават розови бузки.

Вместо вода да се пие чай от бял равнец.

При лечението да се има предвид казаното в том I за храната, храненето, каляването и изкуството за живеене.

ТУМОР НА ГРЪБНАЧНИЯ МОЗЪК

Причини.
Туберкули и глиоми в гръбначния мозък, заболяване на нервните корени, спондилит и сифилис на гръбначния мозък, тежко нараняване на гръбнака и други.

Признаци.
Постоянни болки в гръбнака и понякога постоянна парализа.

Предсказание.
Заболяването е сериозно и не минава от само себе си. Да се потърси специализирана медицинска помощ.

Лечение.
Болнично. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма както за тумор в мозъка, но налаганията, дадени за главата, в този случай да се направят на гръбнака, като се съчетаят със следните приложения:

Сутрин, ако състоянието на болното позволява, да му се направи топла баня, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването добре е да се сложи на гръбнака му торбичка, напълнена или с топла лапа от прясна несолена извара, или с лапа от печен кромид лук със сини сливи, или пък с топла лапа от праз лук (бялата част), нарязан на ситно, с 10–20 сини сливи, смачкани без костилките, 1 супена лъжица ленено семе и 100 г мляко – вари се да стане гъста лапа като тесто.

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Доброкачествен тумор се нарича появяването на нова тъкан, която нараства постепенно и не изпълнява никаква служба, нито причинява особена вреда. Има тумори по кожата, костите, мускулите, в различни органи и т. н.

Злокачественият тумор също се образува в различни места на тялото, разраства се и разрушава здравите тъкани и органи на човека, като често дава разсейки (метастази) в други органи и води до изтощение и смърт.

Причините и за двата вида тумори все още не са изяснени. Предполага се, че се развиват при дразнения – механически, химически, при вирусна инфекция и др., също и като последица на лош удар или травма. Изказват се предположения и за наследствено предразположение.


ТУМОР НА МОЗЪКА

Мозъчните тумори (доброкачествени и злокачествени) са сравнително чести при децата, дори и през първата година на живота им.

Причини.
Мозъчните туберкули, които засягат малкия мозък, сифилитични мозъчни образувания (гуми), които могат да протичат под формата на мозъчен тумор, тежки наранявания на главата, станали при раждането или след него, кучешка тения (ехинокок) и др.

Признаци.
Силно главоболие, повръщане, виене на свят, психични смущения, трайна неразположеност, нежелание за игра, душевна невъзбудимост, сънливост, която в края може да премине в изразена унесеност. Понякога болестта дава и общи конвулсии, подобни на епилептичните.

Предсказание.
Заболяването е много сериозно. При първите признаци да се потърси специализирана лекарска помощ.

Лечение.
Болнично. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

I. Ако детето не суче, сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да му се дават по 1–2 чаени лъжички (според възрастта) сироп от трионче (алое арборесценс) – на десетина зелени листа от него с общо тегло 200 г се махат бодлите, смилат се на каша, прибавят се 2–3 коренчета от ранилист, нарязани на ситно, и по 200 г малага или чисто натурално червено вино и чист пчелен мед. Всичко това се вари на водна баня 1 час и веднага се прецежда. Държи се на студено, за да не вкисне.

II. Пет минути след сиропа да се дава 1 чашка от 25–50 г (според възрастта) хладка отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, невен(листа), пача трева и цариче – по 50 г от всяко. От тази смес 2 изравнени супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и захлупено, се вари на тих огън 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пие и пуши в стаята на болното).
На първа закуска да се изпива по 1 чашка от 100–150 г боза или плодов сок, в които от вечерта е киснало парче от 5–10 г хлебна мая, сутринта се разбърква и се пие. Един час след закуска може да се даде втора закуска – по желание. Преди обяд и вечеря да се изяжда без хляб 1 глава печен кромид лук без захар, смачкан на кашица. На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от любимата салата на детето) може да се изяжда и по 50–100 г младо агнешко месо, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря – винаги безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия, сварени повече на каша или пюре, и компоти с леко препечен хляб. След ядене да се взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед.

III. Два часа след ядене да се изпива пак 1 чашка от 25–50 г отварка от агримония и пр. (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане да се прави 1–2 вечери подред топла (37оС) клизма със 150–500 г вода или чай от лайка (според възрастта на детето), последвана през вечер от парен компрес на болното място – главата, с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо горещ ечемик (предварително опитан на собствената буза), варен 10 минути, за да може да се използува 2–3 вечери подред, и след него – налагане на цялата глава с „шапка” от тънко хасе, стигаща до раменете и напълнена с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен според годините на болното дете или с 2–7 супени лъжици кестени, настъргани на ситно заедно с корите им, или пък с толкова супени лъжици пресни млади корени от полски бъзак, счукани в дървен хаван на каша. Отгоре се слага вълнена шапка, едновременно съчетана с торбичка от хасе, широка 10 см и дълга според дължината на гръбнака, напълнена със същия квасец, засилен с 5–15 сини сливи, смачкани без костилките, а на корема – компрес от две хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, отгоре – сухо парче и вълнен пояс; държат се цяла нощ или докато много досадят. През вечер главата се налага с цяла „шапка”, напълнена с топла лапа или от ориз – 100–200 г с прибавка на 15–30 сливи, смачкани без костилките, и 1–3 чаени лъжички ленено семе, или от брашно, сварено с 300–600 г вода, гъсто като тесто, засилено със сини сливи, както оризът, с прибавка на малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); на гръбнака се поставя торбичка със същата лапа, засилена с 5–15 сини сливи, смачкани без костилките, едновременно съчетани и с коремен компрес, както по-горе; държат се цяла нощ.

V. Сутрин 1–2 часа след закуска е най-добре да се направи цяла топла баня (37°С за 10–15 минути) в дълбоко корито, за да бъде болното дете изцяло под водата, а не само да се плиска, с отварка от полски бъзак (корени, стебла и листа, но без плодовете, които цапат). За целта се вземат от 2 до 5 коренища, нарязват се на парчета, прибавя се една хватка борови клони с иглите и по една двойна шепа орехови листа и здравец в един голям котел или казан, всичко се вари 30 минути и преди снемането от огъня се изсипва една стиска морска сол; щом се разтвори, се снема от огъня и като поизстине до 38°С, се прецежда. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването, което се познава по изсъхналото чело, се изтрива до сухо и се преоблича с чисти дрехи. Според състоянието на болното дете може да му се направят 30 такива бани – всекидневно по една или пък през ден с неделна почивка. С една и съща отварка може да се направят 6 бани подред, като преди банята водата се затопля до казаната температура. Ако през деня болното получи болки в главата, да се постави или „шапка” от сурови настъргани картофи, които се поливат с чашка оцет, киснат в него 1/2 час и се изстискват добре, или „шапка” с квасец, както по-горе; държат се, докато мине болката.

Важна добавка.
Ако туморът или ракът от едномесечно лечение не оздравява, лечението се повтаря и даже потретва.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker