|
Share

* Воднянка
* Обилно изпотяване
* Песъчиви деца
* Детски скорбут

* Отичане на тялото с поява на гнойни пъпки (вариолоис)
* Спазмофилия със занасяне
* Тетанус (вдървяване) у новородените
* Изтощение и силно отслабване
* Малокръвие (анемия)
* Детски конвулсии
* Припадъци
* Несвяст (припадане, примиране)
* Мускулни спазми (гърчове)
* Захарна болест (диабет)
* Затлъстяване
* Внезапна отпадналост при малко дете
* Умиране на малки бебета на една майка по едно и също време (на една и съща възраст
* Треска (висока температура)
* Прекомерен ръст
* Разсеяност и слаба памет
* Говорене нощем насън
* Какво да правим, ако детето е левак
* Нисък ръст
* Унилост и умореност
* Леност (мързел)
* Тумор в корема
* Рак на черния дроб
* Тумор на бъбреците или на надбъбречните жлези
* Тумор на пикочния мехур
* Тумор на яйцата (тестикулите) у момчетата
* Тумор на кожата и подкожните тъкани
* Лош цвят на лицето
* Тумор на гръбначния мозък
* ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
* Тумор на мозъка

ВОДНЯНКА

Причини.
Туберкулозен перитонит, воден плеврит, порок в сърцето и други.

Признаци.
В зависимост от местата, където се е натрупала водата, воднянката бива кожна, гръдна и коремна и т. н. Подуванията от воднянката изглеждат восъкоподобни и когато ги натиснем, остава дупка.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма и по начина, изложен за болестта, която го е предизвикала. Ако причината не е известна, да се спазва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1 чаена лъжичка сироп от Тиква.

Приготовление:
На една Тиква (най-добре от сорта „свински”) се отрязва капакът, изчиства се от салото и семето и догоре се напълва със ситна захар; захлупва се със същия капак и стои така 48 часа. След това се изцежда сиропът, а самата Тиква се сварява и изяжда като храна.

II. Десет минути след сиропа да се изпива по 1 чашка от 25–50 г отварка – по 2 супени лъжици корени от магданоз и ечемик (зърна) в 2 л вода се варят на тих огън 20 минути, след това се прибавят и по 1 супена лъжица лайка (цвят), лешникови листа и коси  от царевица ; варят се още 10 минути и веднага се прецеждат. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
За по-бързо изхвърляне на водата от тялото болното в продължение на 2–3 дни за закуска, обед и вечеря да яде само печени картофи без хляб, а след ядене да взема по 1–2 чаени лъжички сладко от кайсии или ягоди. След това е добре в продължение на 2 седмици храната да бъде вегетарианска, млечно-растителна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, особено ако болното е свикнало да изяжда дневно и по 1–2 глави печен кромид лук без захар. В резултат на всичко това урината ще се увеличи. Детето може да се храни и с обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на болното).
На обяд заедно с другата храна може да изяжда и 50 г младо месо – агнешко, телешко, птица или прясна риба. На вечеря да се дава безмесна храна – кисело мляко с 1 лъжица сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, печена и варена Тиква и компоти с леко препечен хляб.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) може да се пие дневно по 150 г отварка от ечемик (1 пълна супена лъжица ечемик в 1/2 л вода се вари 30 минути и веднага се прецежда). От тази отварка първо водата в тялото се увеличава, а след това от честото уриниране бързо се изхвърля навън.

III. Два часа след ядене болното да изпива по 1 чашка от 25–50 г отварка от червен и жълт кантарион, мента пиперита, невен(листа и цвят), синя тинтява и хмел (шишарки) – по 100 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес с прибавени по 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено, за да не желира) и конопено семе (счукани на ситно) се варят 20 минути в 700 г вода и веднага се прецеждат. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане да се налагат коремчето и бъбреците с две торбички от тънко хасе, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 10–20 сини сливи (за двете места), смачкани без костилките, поръсени с малко леко препечено брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата); отгоре се слага вестник и вълнен пояс. На главата му да се сложи „шапка” от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре – вестник и друга шапка. При главоболие на болното да се слага „шапка” от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен или с 2–5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или с 2–5 лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, ситно счукани, отгоре се слага вълнена шапка; държат се цяла нощ.

V. Сутрин се прави фрикция на подмишниците, корема и бъбреците с хладка вода и сухо изтриване. През деня да се носи на бъбреците мушама от хаваджива (15 на 10 см) с тропосано отгоре ? парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да може да диша кожата. Носи се 15 дни от едната и толкова от другата страна, след което се заменя с друга.

Неделя. Ако е добре болното – почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

Важна добавка.
Да се следи краката на болното винаги да са топли и сухи. Ако има нужда, да спи с грейка (топло шише) на стъпалата.


ОБИЛНО ИЗПОТЯВАНЕ

Причини.
Претоплена стая (повече от 22°С), изнежване с много дрехи, при оздравяване от прекарани болести, рахит и други.

Признаци.
Тялото и главата на болното се поти обилно при най-малки движения през деня, а особено много през нощта. Сутрин чаршафът и възглавницата на детето са съвършено мокри.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва лечение според причината, а ако тя не е известна, общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене детето да изпива по 1 чашка от 25–50 г (според възрастта) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките на ситно, и по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и очистен овес. В 1200 г вода на тих огън всичко се вари 15 минути, след което се добавят 2 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, исландски лишей, листа от бяла черница, спирея и росопас – по 50 г от всяка, и 1/2 лимон, разрязан на 2 части; варят се отново още 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед или сироп по вкус.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол, тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на болното).

На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук с листа от магданоз по равни части и по малко от други салати с винен оцет и чист зехтин по вкус) може да изяжда и 50 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря винаги да се дава безмесна храна: кисело мляко с 1–2 чаени лъжички сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, компоти и ядки от бадеми, лешници и орехи с малко леко препечен хляб. След ядене болното да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие отварка от липов чай (2 супени лъжици цвят се запарва с 500 г вряща вода и кисне 1 час захлупен).

II. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 25–50 г отварка от агримония, босилек, върбинка, червен и жълт кантарион, лешникови листа, мента пиперита, синя тинтява и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес се варят 20 минути в 600 г вода на тих огън; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма със 150–500 г топла вода (според възрастта), последвана от цяла топла баня (37°С за 10–20 минути) с разтвор от сода бикарбонат – на една баня се слага 20–40 г сода, след нея се прави сухо увиване с хавлията и 1–2 одеяла (увито като бебе до шията), а след препотяването, което се познава по изсъхналото чело, се прави бърза фрикция по части на цялото тяло със солен разтвор (300 г вода и 1 чаена лъжичка морска сол). На главата се поставя „шапка” от 1 зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре – вълнена шапка; държи се до сутринта или докато много досади на болното.

IV. Сутрин се прави фрикция с хладък солен разтвор на цялото тяло (по части); следва сухо изтриване и обличане.

Неделя. Почивка от всичко.

Важни добавки:


1. При желание баните може да се правят през деня вместо вечерта.

2. Такива бани могат да се направят 20 подред всеки ден, през ден или през два дни. След 20-те бани добре е да се почине 20 дни и ако има полза от тях, да се повторят, за да се ликвидира болестта.

3. При потене на краката да не се ходи с обувки, които имат гумени подметки, или с гуменки.

4. Много е полезно през деня силно засегнатите от потта места да се изтриват с памуче, натопено в камфоров спирт.

ПЕСЪЧИВИ ДЕЦА

Лечение.
Провежда се според причината. Ако не е известна, тогава лечението е общо за засилване и пречистване на организма.

а) Една-две вечери подред на болното да се направи топла клизма (37°С), а след това само при запек.

б) Всекидневно сутрин да му се прави по една цяла топла баня (37°С за 15–20 минути), един ден с отварка от борови клони, овесена слама, трина, орехова шума и морска сол, а другия ден да бъде или с отварка от мъртва коприва, или с отварка от песъчлив бурен (2–4 стръка от песъчливия бурен и малко пепел от дърва се варят заедно в продължение на 15 минути), а вечер – коремен компрес, натопен в топла (36°С) отварка от трина, и на щитовидната жлеза торбичка, напълнена с 1 супена лъжица хладък селски хлебен квасец; държат се цяла нощ.

Забележка.
От голяма полза е дрехите на болното да се излагат всяка сутрин на разсъмване на действието на ултравиолетовите лъчи, т. е. на сутрешното слънце, за половин час (вж. том I, „Питагорови слънчеви бани”).

Вътрешно.
На по-големите деца да се дава отварка от черница (листа) – 1 супена лъжица листа се варят в 400 г вода 15 минути; пие се подсладена с мед 10–15 минути преди ядене по 1 кафена чашка; отвара от исландски лишей с орехови черупки и мед (както при увеличени и възпалени гръдни жлези у децата). Пие се 1/2–1 час след ядене по 1 кафена чашка.

Диета.
Същата, както при рахит и изтощение у децата, с добавка: на обяд и вечеря да им се дава заедно с храната и по 1 чаена лъжичка пречистена бяла пръст (болус алба, от аптеката).

Вместо вода да се пие чай от тесен живовляк (2 супени лъжици се запарват с 1/2 л вряща вода и се варят 5 минути).

ДЕТСКИ СКОРБУТ

Причини.
Липса на витамин С в храната. Проявява се обикновено след петия месец у кърмачетата, които се хранят продължително време с преварено или силно сгорещено мляко, при което се разрушават витамините – важни съставни части на млякото.

Детският скорбут днес почти не се среща.

Признаци.
Децата страдат от липса на апетит, спят неспокойно, охкат и плачат, когато се пробудят или когато ги обличат. Кожата им изглежда бледа, венците са подути с кръвотечение от тях, а очните ябълки изпъкват. По покритата с косми част на главата се образуват подутини. Заболяват също долните кости, появяват се кръвоизливи в надкостните ципи, в кожата (по долните крайници, ребрата и др.). Урината е кървава.

Лечение.
Общо за засилване на организма:

а) Първите 1–2 вечери подред на болното да се направи топла (37°С) клизма най-добре с чай от лайка, а след това винаги при запек.

б) Всекидневно сутрин да му се прави цяла топла баня (37°С за 10–15 минути) с отварка от борови клони, овесена слама, трина, орехова шума и морска сол. Преди обяд, ако времето е топло, да му се направи слънчева баня със или без зелени листа (10—20 минути), като се следи, ако банята е без зелени листа, да не изгори; след тази баня да му се направи фрикция или поливане с хладка слънчева вода. Вечер преди лягане да му се постави компрес, натопен в топла отварка от трина, и да се държи цяла нощ.

в) През деня, ако времето позволява, поне за 2 часа детето да се изнася на чист въздух и слънце.

г) Въздухът в стаята му винаги да е чист, като в хладно време по-често се проветрява, а в топло време да стои при отворен прозорец. Да не се пуши в стаята на детето.

Вътрешно.
Полезно е да се взема по 1 лъжичка преди ядене прясно незагрявано растително масло – бадемово, орехово или чист зехтин (не олио).

Диета.
На децата да се дава пастьоризирано, слабо сгрято прясно мляко или кисело мляко. Да им се дават по-разнообразни храни. Много добро лечебно въздействие оказват суровите плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и плодовите и зеленчуковите сокове от картофи, сливи, грозде, червени домати, пащърнак, алабаш, зеле, леща, глухарче, маруля, а също и медът.
При употребата на соковете да не се смесват плодови със зеленчукови.
При тази болест добро лекарство са и суровите картофи или сок от тях, ако не са торени с изкуствени торове.

ОТИЧАНЕ НА ТЯЛОТО С ПОЯВА НА ГНОЙНИ ПЪПКИ (ВАРИОЛОИС)

Причини.
Това се случва рядко при ваксинацията на децата против едра шарка, и то главно с тези деца, които са я прекарали много леко – без всякаква температура.

Признаци.
Цялото тяло на детето започва да отича – краката, коремът, главата и горните му крайници. Ако не се вземат своевременно мерки, почват да се появяват ту тук, ту там и малки циреи, които веднага се разпукват и бързо заздравяват.

Предсказание.
Заболяването не е тежко и с помощта на навременно оказано лекарско лечение минава бързо.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

а) Първите 1–2 вечери подред на детето да се направи топла клизма (37°С) със 150– 250 г (според възрастта) чай от лайка или с вода.

б) Всекидневно сутрин да му се прави цяла топла баня (37°С за 15–20 минути) с отварка от борови клони, орехови листа и трина. След банята следва сухо увиване за по-добро изпотяване, в което се лежи 1 час. Вечер преди лягане да му се постави коремен компрес, натопен в същата отварка, и с него да спи.

в) Въздухът в стаята на детето винаги да е чист – лятно време прозорецът да е винаги отворен, а зимно време по-често да се проветрява.

Вътрешно.
Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болното да изпива по 1 чашка от 25–50 г отварка от корените на обикновена коприва (4 супени лъжици корени в 1 л вода се варят, докато водата остане 1/2 л). Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска (млечно-растителна) храна с повече плодове (винаги добре измити) и зеленчуци.

След оздравяването, което обикновено настъпва след две до три седмици, лечението да продължи до пълното закрепване на детето с по една цяла топла баня на всеки три дни, както по-горе, последвана от сухо увиване (1 час) за по-силно изпотяване.

СПАЗМОФИЛИЯ СЪС ЗАНАСЯНЕ

От нея страдат обикновено деца до 3 години (най-често на възраст от 4 до 20 месеца).

Причини.
Дължи се на намаляване на калция в кръвта. Наблюдава се предимно пролетно време.

Признаци.
Повишена нервно-мускулна възбуденост и склонност към гърчове.

Лечение.
Същото, както даденото за детска тетания.

ТЕТАНУС (ВДЪРВЯВАНЕ) У НОВОРОДЕНИТЕ

Причини.
Възниква поради заразяване на пъпната рана или някоя друга рана с бацилите на тетануса.

Признаци.
Обикновено се проявява до десетия ден от раждането на детето. Картината е следната: гърчове на мускулите, висока температура (39–40°С); детето лежи изпънато като дъга, пъшка, диша трудно. Веднага да се потърси лекарска помощ.

Предсказание.
Обикновено краят е фатален. Смъртта настъпва 1–5 дни от началото на заболяването, много рядко продължава 1–3 седмици и тогава може да се стигне до оздравяване.

Лечение.
Само болнично. Не се правят никакви манипулации, защото всяко докосване води до тежък гърч.

ИЗТОЩЕНИЕ И СИЛНО ОТСЛАБВАНЕ

Причини.
Неправилна обмяна на веществата, лошо хранене, живеене в нехигиенични условия и др.

Признаци.
Голяма обща слабост особено след прекарана тежка болест и силно отслабване – измършавяване.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болното да изпива по чашка от 25–50 г отварка (според възрастта) от 5 ореха, счукани с ядките и черупките на каша, по 1 супена лъжица корени от обикновена коприва, цикория (листа) и борови връхчета или зелени шишарки; всичко се вари в 1 л вода на тих огън 15 минути, след което се прибавят по 1 супена лъжица жълт кантарион, росопас и хмел (шишарки), вари се още 15 минути и веднага се прецежда през кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна (млечно-растителна), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на болното). Сутрин на първа закуска да се изпива 1 чашка от 100 г боза, в която от вечерта се слага парче хлебна мая (5–10 г), кисне захлупено цяла нощ, а на сутринта се разбърква и засилва с 1 чаена лъжичка бирена мая и малко мед или сироп по вкус. Един час след тази закуска болното може да вземе и втора закуска от 1 чашка прясно сварено мляко, засилено с 1 пресен жълтък от кокоше яйце и подсладено със захар, или да изяжда 1 чиния сварени овесени ядки с малко мляко, захар и 1 парче ръжен хляб. Преди обяд и вечеря да изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд – готвено със зеленчук, домати, картофи, бамя и пр., а като десерт да яде тестени сладки (юфка и др.). На вечеря да се дава винаги безмесна храна – прясно и кисело мляко или небито сирене, ядки от плодове – бадеми, лешници, орехи и др., и компоти с хляб. След обяда и вечерята да изпива или по 1 чашка домашна боза, приготвена от 1 чаена лъжичка пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1/2 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок или вода и мед или захар, та да стане гъсто и сладко като боза, или 1 кафена чашка кафе от жълъди, опечени и смлени на кафе, подсладено със захар или мед по вкус.

Забележка.
В тежки случаи на измършавяване и когато болното мъчно понася вегетарианска храна, на обяд и вечеря може да изяжда и по 50–100 г прясно младо месо (агнешко, телешко, пилешко и прясна риба, винаги варено или печено, не пържено).

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие отварка от мащерка и чесън (2 супени лъжици мащерка и 1 чаена лъжичка обелен чесън се варят 10 минути в 500 г вода; като изстине, се прецежда).

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 25–50 г отварка от агримония, борови връхчета, червен и жълт кантарион и синя тинтява – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес с 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и се варят на тих огън още 10 минути; като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане (1–2 вечери подред) да се направи топла клизма със 150–250 г чай от лайка (след това винаги при запек), последвана от цяла топла баня (37–38°С за 10–20 минути) с отварка от борови клони и черничеви листа (2–3 хватки борови клонки и 1 хватка черничеви листа се варят 30 минути в казан с вода; излива се във ваната и ако има нужда, се долива още топла вода). След банята се прави сухо увиване с хавлия и 2–3 одеяла за по-добро изпотяване; след препотяването се облича суха и чиста нощничка, а на главата се поставя цяла „шапка”, напълнена с пресен селски хлебен квасец. Държи се цяла нощ или докато досади на болното.

IV. Сутрин още с пробуждането се прави масаж на цялото тяло със суха длан, кадифена ръкавица или мека четка (3–5 минути), последван от фрикция на подмишниците и корема с хладка вода.

Неделя. Пълна почивка от всичко; пият се само билките и се пази диетата.

Важни добавки:
1. Много е полезно ходене с боси крака в топло време и спане (ако времето позволява) при отворен прозорец. Лятото детето да се заведе на планински курорт (особено в борова гора), където да се остави да играе на слънце и чист въздух до насита, весело и радостно. Скоро лицето му ще се закръгли, кожата му ще се зачерви и в най-късо време ще бъде съвършено оправено.

2. През време на лечението детето не трябва да ходи на училище.

МАЛОКРЪВИЕ (АНЕМИЯ)

Малокръвието е често явление у децата, особено у момичетата. Среща се най-често през пубертетната възраст, т. е. между 12 и 18 години.

Причини.
Липса на слънчева светлина, чист въздух, неправилно хранене, неправилна обмяна на веществата, недостатъчно каляване на децата. Спането на деца в един креват със стари и болнави хора причинява често, и то в тежка форма, малокръвие.

Признаци.
Болното има главоболие, виене на свят, премаляване. Слизестите ципи (венците и клепачите) са бледи. Кожата изгубва розовия си цвят и става прозрачна. Липсва апетит и лесно се заморява. Има шум в сърцето, пищене в ушите, отслабване на паметта, треперене на ръцете и пр.

Малокръвните момичета през време на пубертета имат понякога припадъци, подобни на епилептичните, или схващания на отделни мускулни групи.

Предпазване.
По 300 г гроздов сок дневно, съчетан с повече слънчева светлина, чист въздух, правилно хранене и каляване могат да предпазят децата от малокръвие.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение, за да се засили организмът.

А. При обикновена анемия (малокръвие)

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болното да взема по 1–2 чаени лъжички или сироп от листа на широколистен живовляк (2 супени лъжици се варят 30 минути в 500 г вода с 250 г чист пчелен мед на тих огън, за да остане наполовина; като изстине, се прецежда през тънка кърпа), или настойка от яйца с лимон (вж. точка III, „Рахит”).

II. Десет минути след сиропа или настойката да се изпива 25–50 г (според възрастта на детето) отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче (медуница), мента пиперита, пелин (листа и цвят), полски хвощ, овчарска торбичка, цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка. Една пълна супена лъжица от тази смес се запарва с 300 г вряща вода и се вари на тих огън; като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна (млечно-растителна) с повече плодове или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на болното дете).

Сутрин на първа закуска от голяма полза е детето да изпива следната смес: 50–100 г боза, в която от вечерта е киснало парче от 5–10 г прясна хлебна мая; сутринта се разбърква и засилва с 1/4–1/2 чаена лъжичка бирена мая,брашно от коприва и брашно от шипка (от аптеката).

На втора закуска (1 час след първата) е добре да изяжда следната смес: 1/2–1 жълтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка прясно краве масло, залети с 50–100 г горещо мляко, подсладено с 1 чаена лъжичка чист пчелен мед. На обяд заедно с другата храна (1 глава печен кромид лук без захар, изяден и без хляб) може да изяжда 25–50 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба). На вечеря да му се дава безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия, компоти и ядки от бадеми, орехи, лешници с малко леко препечен хляб. След обяда и вечерята да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и малко мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие овесено мляко (2 супени лъжици очистен овес се вари в 600 г вода, докато се разпукнат зърната, след което се прецежда през кърпа чрез изстискване и се подслажда с мед и лимон по вкус).

III. Два часа след ядене да се взема 1/2–1 чаена лъжичка настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона, захлупени киснат 3–4 дни, докато черупките се разтопят. След това се разбъркват с вилица, изваждат им се ципите и се прибавя 30 г чист винен коняк (за да не вкисне) и 200 г небетшекер, счукан на ситно. Всичко добре се разбърква. Държи се на студено.

IV. Десет минути след настойката детето да изпива 25–50 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, и 1 супена лъжица корени от обикновена коприва; варят се 15 минути в 1200 г вода, след това се добавят 2 пълни супени лъжици от следната смес: борови връхчета, бял равнец, джоджен, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), исландски лишей, росопас, синя тинтява и червена хвойна (зърна) – по 50 г от всяка, и се варят още 15 минути. Прецежда се през кърпа и се подслажда с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане (и за двата случая) при запек (даже еднодневен) се прави топла клизма със 150–250 г вода или чай от лайка, последвана от разтривка 1 път на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт; налагане на корема с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнена или с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан, засилен с 10–20 сини сливи, смачкани без костилките, поръсена с малко леко препечено брашно от царевица (за отнемане излишната влага на лапата); или с топла лапа от 100–150 г ориз с 10–20 сини сливи, смачкани без костилките, в 300–350 г вода се вари, за да стане като пилаф. След това се прибавят и 1–2 чаени лъжички ленено семе, разбърква се добре и се вари още 10 минути. На главата се слага „шапка” от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 2–5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 2–5 супени лъжици млади корени от полски бъзунек, счукани на ситно), и върху нея – вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Б. При средиземноморска анемия

Същото лечение с добавка: налагане на лакътните кости и пищялите с 4 мушами от хаваджива, дълги според дължината на костите и широки 5–10 см, с тропосани отгоре им парчета тънък найлон, добре набоден с дебела игла, и прикрепени с леки бинтове или стари чорапи.

VI. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците и коремчето и веднага сухо изтриване; махат се мушамите, а местата им се изтриват с камфоров спирт; през целия ден на черния дроб и далака да се носят 2 парчета мушама от хаваджива с размери около 20 на 6 см. След измиването и обличането децата от 6 до 10 години да правят и по 5 дълбоки вдишвания през носа с издишвания през устата. Същите се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя. Почивка от всичко, придружена от екскурзия в полето или в планината.

Важни добавки:
1. Лапите от печения кромид лук, ориза и квасеца могат да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечерта се затоплят; квасецът се засилва и с 1–2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Мушамите от хаваджива се носят 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

ДЕТСКИ КОНВУЛСИИ

Признаци.
Преди да се случи припадъкът, детето обикновено е неразположено, капризно. Когато настъпи припадъкът, то побледнява, извива очи на една страна и ги втренчва в някоя точка на стаята, чертите на лицето му се вкаменяват, зениците изгубват способността си да реагират на светлината. Едната или двете ръце почват да треперят. Пръстите са силно стегнати навътре към дланта или пък изопнати и групирани. Движенията на ръцете и краката наподобяват кратки удари и понякога продължават от 20 минути до 1 час. Устата на детето се изкривява. От нея изтича пяна и слюнка както в епилептичната криза.

След известно време припадъкът почва да отслабва – движенията намаляват, детето почва да диша по-дълбоко и заспива тежък, неспокоен сън. В различни интервали, особено при отслабване, припадъкът се повтаря, дори може да бъде още по-интензивен. През време на припадъка детето лежи в несъзнание, не реагира, всеки шум, като тропане на врата, тракане на прозореца, както и всяко негово размърдване винаги е причина да се усили нервната криза.

Предсказание.
Истинските конвулсии (със загуба на съзнание) у малките деца невинаги представляват непосредствена опасност за живота им. Обаче на тях трябва да се обърне сериозно внимание, тъй като те могат да бъдат признак за тежко заболяване.

Предпазване.
Най-доброто лечение на детските конвулсии е предпазването. Затова бъдещата майка трябва да се храни с природосъобразна (млечно-растителна) слабо солена храна, а след раждането на детето трябва да го гледа съгласно с дадените в книгата упътвания (вж. отглеждане на кърмачето) и да го храни с най-добрата храна – майчиното мляко. Ако детето се храни изкуствено и не може да понася добре кравето мляко, то може да се смесва и с отварка от овес. Всяка майка трябва да спазва правилото по отношение на храната – да не се дава много храна на един път; по-добре по-малко, но по-често.

Много са полезни плодовите сокове от портокали, мандарини, ябълки, грозде, череши, вишни и пр., а също и зеленчуковите сокове от сурови моркови, алабаш, домати, спанак, картофи и др.

Ако на децата не се дава храна, пригодена за техния стомах, или им се дава много храна наведнъж, стомахът им се разширява, коремът им се подува. От тази болест боледуват не само децата в първите години на своя живот, но и по-възрастните. Първа помощ и лечение вж. при мускулни спазми (гърчове) у децата с добавка: при деца, по-големи от 10 години, и в по-тежки случаи с пълен успех може да се приложи лечението, дадено при епилепсия у децата.

ПРИПАДЪЦИ

Признаци.
Обикновено припадъците траят 1–2 минути. Детето навежда глава, устните му посиняват, цялото се изпотява и или се отпуска като мъртво, или пък заспива. Като се събуди, е весело, като че ли нищо не е имало. Припадъците обикновено идват между 12 и 14 час?.

Предпазване.
Да се отстрани запекът. Да се коригира храненето на кърмачето или малкото дете.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина предлага лечение според причината на заболяването, а ако причината не е известна, общо за засилване на организма.

а) Първите 1–2 вечери да се направи топла клизма (37°С) най-добре с чай от лайка.

б) Всяка сутрин на малките деца да се прави суха изтривка с кадифена ръкавица, а на по-големите – сух четков масаж (2–3 минути), последван от хладка (28°С) фрикция (на гърдите и гърба) със солена вода. През вечер да се правят топли бани с отварка от трина (37°С за 10–15 минути). През вечер да се поставят топли компреси на корема, натопени в топла отварка от трина.

в) Често да се проветрява жилището, болното дете да се разхожда на чист въздух.

г) Детето да ляга рано вечер и да му се осигури спокойна домашна среда.

Вътрешно.
На по-големите деца да се дава:

а) отварка от обикновена коприва (2 супени лъжици се варят в 600 г вода 1/2 час и веднага се прецеждат); пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1 кафена чашка, подсладена с мед и лимон по вкус; или:

б) отварка от исландски лишей с мед; пие се 1/2 час след обяда и вечерята по 1/2–1 кафена чашка (според възрастта).

Диета.
Да се избягва всякакво прехранване, да се регулират храненията. Най-добре е детето да се храни четири пъти дневно вместо пет пъти. Храната да бъде главно сокове или кашици от плодове и зеленчуци, малко прясно мляко, а още по-добре е млякото да се замени с овесено мляко.

НЕСВЯСТ (ПРИПАДАНЕ, ПРИМИРАНЕ)

Признаци.
Падане в несвяст (внезапно кратковременно изгубване на съзнание), придружено от бледност и без конвулсивни сътресения. Веднага в такива случаи да се потърси лекарска помощ.

Първа помощ:
а) Детето ще се свести, като се постави (ако времето позволява) на чист въздух срещу отворен прозорец и като му се напръска лицето със студена вода, а след това веднага му се направи възбудителна фрикция на гърдите с хладка (25°С) вода и 1/3 оцет; накрая му се дава да помирише оцет.

б) Ако това не помага, трябва да му се облече „мокра риза” – нощничката, натопена във вода (26°С), наполовина размесена с оцет. Това може да се прави по два пъти на ден и всеки път детето да стои в обвивката час-час и половина или да се потопи за 1–2 секунди до гърдите във вана (корито) с хладка вода (26°С) и бързо да се завие в постелята.

Вътрешно.
Могат да се дадат 4–6 капки пелиново масло (от аптеката) на лъжичка вода или бучка захар.

МУСКУЛНИ СПАЗМИ (ГЪРЧОВЕ)

Признаци.
Често, макар и дълбоко да са заспали, децата се пробуждат изведнъж нощем, изпищяват и с мъка поемат въздух.

Първа помощ.
Веднага да се даде:

а) 1–3 чаени лъжички захарна вода (на 100 г преварена вода – 2 чаени лъжички пудра захар);

б) да се поставят на челото, коремчето и прасците на болното компреси от 2 парчета, натопени в хладък чист винен оцет, добре изстискани, а върху тях само вълнена обвивка; на главата да се постави цяла „шапка” от хладък пресен селски хлебен квас и да се държи, докато болното напълно се успокои.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина прилага:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене:

а) Ако болното е кърмаче, да му се дадат 1–3 чаени лъжички чай от лайка (1 супена лъжица цвят се запарва с 250 г вряща вода, кисне захлупен 30 минути и се прецежда). Пие се подсладен с чист пчелен мед или захар.

Забележка.
Добре е кърмачето през време на лечението вместо вода да пие отварка от 12-те билки: борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, тесен живовляк, листа от горска ягода, листа от малина , миризлива лазаркиня, орехови листа, френско грозде (листа и плодове), цвят от трънка, червена хвойна (плодове) – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес се варят в 500 г вода 10 минути и като изстине, се прецежда. След ядене да взема 1–2 чаени лъжички бъзов мармалад.

б) Ако детето не суче, да му се дава да изпие 1–3 супени лъжици (според възрастта) или извлек от оризови люспи и листа и цвят на лавандула (по 2 супени лъжици от двете; от вечерта се запарват с 500 г вряща вода и киснат захлупени цяла нощ); или отварка от маточина и пача трева (по 1 супена лъжица от двете се запарват с 250 г вряща вода и се варят на тих огън още 5 минути; като изстине, се прецежда); пият се подсладени с чист пчелен мед, сироп или захар.

Диета.
Ако детето бозае още, да продължава кърменето, а ако е отбито, да продължи изкуственото хранене по лекарските указания.

Ако детето е по-голямо от 1 година, да се храни с лека вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), сварени и пасирани като пюре или давани във вид на сокове. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда 1–2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълки със захар) без хляб или салата от зеленчуци (според сезона), настъргани на ситно, с малко оцет и чист зехтин и лимонов сок по вкус; яде се със или без хляб; след ядене по-големите деца да вземат по 1 чаена лъжичка смес от бъзов мармалад с малко чист пчелен мед и с 1/4 чаена лъжичка яйчени черупки, смлени на брашно; след това да изпива по 1–2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1/2 чаена лъжичка чист пчелен мед или захар, за да стане гъст и сладък като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да се пие хладък чай от лайка, подсладен с малко мед, глюкоза или захар.

II. Два часа след ядене, ако детето е по-голямо (според възрастта му), да изпива 1–3 супени лъжици запарка от 80 г босилек, маточина, портокалови кори, глогов цвят, дилянка (корени), лавандула, липов цвят и риган – по 50 г от всяка. Една супена лъжица от тази смес от вечерта се запарва с 200 г вряща вода и кисне захлупена цяла нощ; на сутринта се прецежда и подслажда с мед или захар.

Ако болното е кърмаче, да се повтори казаното в точка I на плана.

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) топла клизма (37°С) със 150–200 г топла вода, последвана от разтривка на гръбначето му 1–2 пъти от долу на горе чрез кръгови движения с топче памук, натопено в камфоров спирт, последвана от налагане с торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас, забъркан преди 4 часа, засилен с 3–5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 3–5 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, настъргани на ренде или нарязани на ситно със сатърче и счукани в дървено хаванче на кашица, с прибавка на 1–2 супени лъжици листа от магданоз, попарени и нарязани на ситно и изстискани; едновременно с това на коремчето се поставя торбичка, напълнена с топла лапа или от праз лук (бялата му част), сварен с малко мляко, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и преди поставянето поръсен с 2–3 чаени лъжички ситна захар; или с топла лапа от прясно зеле, нарязано на ситно, сварено с малко мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето поръсено с 2–3 чаени лъжички захар, или с топла лапа от пресен или стар кромид лук, сварен с малко прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето поръсен с 2–3 чаени лъжички захар. На главата се поставя цяла „шапка” от пресен селски хлебен квасец, засилен или с 3–5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или с 3–5 супени лъжици корени от полски бъзак, нарязани на ситно или счукани на кашица. Държат се цяла нощ или докато досадят на болното.

Важна добавка.
При схващане и вкочанясване на крайниците да се разтриват със синапов спирт или пък да се наложат е попарена трина.

IV. Сутрин. Един-два часа след събуждане да се направи или:

а) цяла топла баня (37°С за 10 минути; по-топлата вода е вредна), с отварка от борови клони, овесена слама и полски бъзак (корени, стебла и листа) – по 1 хватка от всички се вари в голям котел 20 минути, след това се прибавят по 1 двойна шепа здравец (корени и листа), трина и орехови листа и 1 стиска корени от дилянка; варят се още 10 минути и преди снемането от огъня се изсипва и 1 стиска морска сол; когато отварката изстине до 38°С, се прецежда и се излива в коритото. Ако има нужда, долива се още малко топла вода. След банята се прави сухо увиване с хавлия и 2–3 одеяла за по-добро изпотяване, а след препотяването се прави внимателно фрикция на цялото тяло (по части) с хладка вода. С една и съща отварка се правят бани три сутрини подред; или:

б) цяла топла баня (37°С за 10 минути), в която се счупват три пресни яйца, разбити с белтъка и жълтъка; и след тази баня се прави сухо увиване и фрикция, както по-горе.

Забележка.
Който желае, може три вечери подред да прави бани с отварка от борови клони и др. и три вечери с топла вода с яйца.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Важни добавки:
1. За намаляване гърчовете всяка вечер стаята да се опушва с малко прах от опечена кост – говежда, агнешка или овча, по същия начин, както се кади стая с тамян.

2. На слънце, вятър, студ и дъжд детето да не се изнася без шапка.

3. Да се избягва всякакво дразнене и ядосване на детето.

4. За намаляване на гърчовете добре е детето да спи на малка възглавничка с дебелина около 2 см, напълнена със сух босилек (листа и цвят).

5. При температура на болното до 1 година да се дава 5 минути преди ядене по 1 лъжичка чай от лайка с индийско орехче на върха на ножа, стрито на прах; на по-големите деца – 1/4 чаена лъжичка от същия прах, съчетан с изтриване на цялото тяло на детето със смес от 1 белтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица оцет и 1 изравнена лъжичка сода бикарбонат, съчетано със сухо увиване за по-добро изпотяване, лежи се в него 1–2 часа.

6. За да бъде въздухът в стаята на болното винаги чист, често да се проветрява.

ЗАХАРНА БОЛЕСТ (ДИАБЕТ)

Лечение.
Провежда се само от лекар. Народната медицина предлага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене детето да изпива наведнъж следната смес: 1 зърно бяла дъвка (сакъз), голямо колкото житно, счукано на ситно, засилено със сока на 1/2 лимон, 5 капки обикновена валерианова тинктура (от аптеката) и 1/4 кафена чашка вода.

II. Десет минути след ядене да се изпива 1 чашка от 25–50 г (според възрастта) отварка от индрише (листа), усойче (брунела вулгарис – листа и цвят) – по 100 г, галега (листа и цвят), глухарче (листа и цвят), дива коприва (ламиум, цвят), калина (корени), метличина (цвят), полски хвощ (листа и цвят), перуника (ирис, корени), цикория (цялата билка с корена), червен кантарион (листа и цвят), черница (листа и дръжки) и фасул (сухите шушулки) – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес с 1 чаена лъжичка черни боровинки и 10 шипки, разрязани на две, се запарват с 1/2 л вряща вода: вари се 20 минути на тих огън и веднага се прецежда през тънка кърпа.

Забележка.
При пиенето всяка чашка да се засилва с 1/4 изравнена чаена лъжичка хума или болус алба (от аптеката), опечена до бежов цвят и стрита на брашно.

Диета.
Тя е от голямо значение, защото умереността в храненето и живота е основно правило, което трябва да ръководи болното. Сутрин на първа закуска да изяжда:

а) 5–10 сурови фъстъка със 100–150 г кисело мляко, поръсено с 1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат; или:

б) да изпива 1 чаша от 50–100 г айран или суроватка, в която от вечерта е киснало парче от 5–10 г прясна хлебна (козуначна) мая, а сутринта се разбърква и се засилва с по 1/2 чаена лъжичка суха бирена мая (от аптеката), брашно от коприва и брашно от шипка. Половин час след първата закуска да се направи и втора закуска (по желание). Преди обяд и вечеря като аперитив да се изяжда по 1/2 чинийка салата от кълновете на овеса (отгледан във влажен пешкир). На обяд и вечеря менюто трябва да бъде разнообразно и редовно да се приема по един или два продукта от следните храни: мляко и млечни продукти, месо от млади животни (без свинско и говеждо), птици, прясна риба, варени яйца, ядки, мазнини, зарзавати, в това число и кисело зеле (сурово или готвено) и сезонни плодове, но само кисели, и добре измити, защото се пръскат с отровни химикали.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пие и пуши в стаята на болното дете).

На вечеря, макар и през вечер, да се изяжда 1 чинийка кисело мляко с 1 чаена лъжичка смляно семе от дива коприва. Да се обърне внимание на доброто сдъвкване на храната. След ядене болното да изпива 1 кафена чашка сок от моркови и кисели ябълки по равни части, засилен с 1 изравнена чаена лъжичка бирена мая.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие или
- запарка от листа и цвят на бял равнец (1 супена лъжица и 10 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 200 г вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда), или
- отварка от 25 зърна суха бамя (в 500 г вода се варят 30 минути и веднага се прецежда). На много болни тази отварка силно намалява захарта.

III. Два часа след ядене да се изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II), като всяка чашка се засилва с индийско орехче на прах на върха на ножа (набавя се от аптеката).

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) – клизма със 150–200 г топла вода, последвана от парен компрес на горната част на корема (от пъпа нагоре) с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик, варен 10 минути (за да може да се използува 2–3 вечери подред), с продължителност от 10 до 20 минути. След него се налага коремът с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени две вечери подред с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен според възрастта на болното с 3–7 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и 7–15 сини сливи, смачкани без костилките. Следните две вечери подред торбичката се пълни с топла лапа от 100–150 г ориз, сварен с 300–450 г вода, та да стане гъст като пилаф, засилен с 10–15 сини сливи, смачкани без костилките, поръсен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах. Едновременно (и в двата случая) налагане на панкреаса откъм гърба с торбичка (20 на 10 см), напълнена със същите лапи, а върху нея се поставят вестник и вълнен пояс. На главата на болното да се постави „шапка”, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 3–7 супени лъжици диви кестени, или зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а върху нея – вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болното.

Сутрин – бърза фрикция с хладка вода на подмишниците и коремчето, последвана от бързо сухо изтриване, за да не простине детето. През деня да носи на подстомашната жлеза (панкреаса) мушама от хаваджива (20 на 10 см) с тропосан отгоре тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, след което се заменя с нова.

Важни добавки:
1. Ако болното няма повишена захар в кръвта, може да изяжда дневно по 1–2 ментови бонбончета или по 1 чаена лъжичка чист пчелен мед.

2. За намаляване захарта да изяжда на следобедната закуска 1 малка купичка мляко с 1/2 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат и 1–2 чаени лъжички счукани сурови фъстъци.

3. За намаляване честото уриниране 2 часа след ядене вместо дадените билки да се пие отварка от широколистен живовляк (листа и корени) и обикновена коприва – по 1 супена лъжица от двете (запарват се с 500 г вряща вода и се варят на тих огън 15 минути; като изстине, се прецежда). Преди пиенето всяка чашка се засилва с 1/2 изравнена чаена лъжичка семе от просо, счукано на брашно.

4. Ако в урината се появи ацетон, веднага да се потърси лекарска помощ.

5. Ако болното се е лекувало с инсулин или други специалитети, да не ги спира отведнъж, а в продължение на 1–3 месеца, и то под наблюдение на лекуващия лекар.

6. Ако от това лечение захарта не намалява, а се увеличава, то да се спре и да се премине към лечение само под контрол на лекуващия лекар.

7. През време на лечението да се води редовен живот (вж. том I, „Природосъобразен живот”).

8. Лапите от квасеца и ориза може да се използват 2 вечери подред, като квасецът втората вечер (преди използуването му) се засилва с 1–2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация, а оризът само се затопля.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Причини.
Най-честата причина е прекомерното приемане на храна, особено във форма на въглехидрати и тлъстини (например чести междинни хранения и злоупотреба с мляко „против жаждата”, шоколади, бонбони, извънредно тлъсти храни и т. н.). Друга причина може да бъдат смущения в хипофизната жлеза и на обмяната на веществата.

Признаци.
Прекомерно затлъстяване, запек, задух и други.

Предпазване.
Изисква се умереност – малко приемане на въглехидратни храни, като хляб, картофи, ориз, захар, тестени храни, да не се пие боза или бира; не трябва също да се ядат тлъстини, масло, месо, бонбони, сладкиши и пр. и повече игри с активно движение.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

а) Първите 1–2 вечери подред на болното да се направи топла (37°С) клизма с 200–500 г (според възрастта) най-добре с чай от лайка.

б) Всяка сутрин да му се прави сух четков масаж (3–5 минути), последван от фрикция на цялото тяло с хладка (26°С) солена вода. Преди обяд, ако времето е топло, да му се направи слънчева баня със зелени листа (10–30 минути), последвана от поливане със слънчева вода или къпане в река (море), и то с повече плуване или игра във водата.

През вечер преди лягане (понеделник, сряда и петък) четкова баня на краката: напълваме леген с вода (26°С), натопяваме в него средно твърда четка за дрехи и почваме да четкаме краката от глезена до чатала. Продължаваме, докато кожата се зачерви. През вечер (вторник, четвъртък и събота), ако преди обяд не е правена слънчева баня, да се направи цяла топла баня (38°С за 10–15 минути) с отварка от орехова шума, овесена слама, трина и морска сол, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването да се облече суха нощница. Вместо цялата баня може да се направи парна баня на краката, последвана от сухо увиване, и след препотяването – коремен компрес, натопен в хладка отварка от орехови листа (5 листа се варят 5 минути в 500 г вода); държи се цяла нощ. Ако е правена слънчева баня, да се постави само коремен компрес, както по-горе. Едновременно се слага „шапка” на главата със зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и върху него – друга лека шапка, за да го задържи. На щитовидната жлеза (гушата) се поставя попарен зелен орехов лист като хладък компрес. Държат се цяла нощ.

Вътрешно.
Отварка от исландски лишей с орехови черупки и мед. Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1 кафена чашка.

Диета.
Преди всичко вегетарианска (млечно-растителна) храна без месо, риба, яйца, гъби, фасул, грах, какао, шоколад. Вместо тях да се употребяват повече сурови зеленчуци (особено гулия), салати, плодове, сухари и малко кисело мляко. През време на яденето болното да не пие. Да пие само при жажда, и то само вода или чай от бял равнец (попарва се като обикновен чай). Да се яде бавно и да се дъвче добре храната. Следобедните закуски да се изключат.

За по-голямо дете би било подходяща за отслабване например следната диета: обед и вечер – редки супи, готвено от картофи и други зеленчуци с малко тлъстини (около 20 г), обезмаслено мляко или леко подсладен чай с черен хляб или сухар с малко мармалад, понякога едно яйце и плодове.

ВНЕЗАПНА ОТПАДНАЛОСТ ПРИ МАЛКО ДЕТЕ

Причини.
Силна настинка, отравяне от лоша храна и др.

Признаци.
Болното се отпуска като парцал.

Лечение.
Болнично. Народната медицина препоръчва по възможност най-бързо да се направи гореща баня (38–39°С за 10–15 минути) с отварка от пелин (листа и цвят) и трина – по 100 г от всяко, вари се 5 минути в 10 л вода. Често от една такава баня детето идва на себе си.

УМИРАНЕ НА МАЛКИ БЕБЕТА НА ЕДНА МАЙКА ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ (НА ЕДНА И СЪЩА ВЪЗРАСТ

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва лечение изключително за майката – за времето от 2 до 3 месеца преди забременяването тя да се подложи на следното:

I. Всекидневно сутрин да се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата (вж. том I, „Дихателни упражнения”). Повтарят се и преди обяд и вечеря.

II. Вечер преди лягане да се прави 1–2 вечери подред топла клизма с чай от лайка, а след това – само при запек, последвана от парна баня на главата с чай от лайка и след нея – меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди) и компрес на корема, натопен в топла отварка от трина; държи се цяла нощ.

В неделя и при менструация – почивка.

Вътрешно.
Вземат се:

а) отварка от 12-те билки за засилване на организма, пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чашка от 75 г;

б) отварка от 1 супена лъжица исландски лишей, глог (плод и цвят), мащерка и бъзов цвят – по 1 чаена лъжичка в 400 г вода – вари се 10 минути; пие се сутрин, обед и вечер 2 часа след ядене.

Диета.
Вегетарианска храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), зеленчуци и салати. След ядене да се взема и по 1 чаена лъжичка пресен селски хлебен квас от бяло брашно, размит с 2–3 супени лъжици хладка вода.

Внушение. По указания начин в том I.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ


eXTReMe Tracker