|
Share

* Гнойник (абсцес) на венеца
* Саморазяждане на зъбите
* Зъбна фистула
* Загниване на челюстта

* Гнойни венци (пиорея)
* Подпухнали венци
* Възпалени венци
* Кариес
* Зъбен гранулом
* Нервен зъбобол
* Зъбобол
* Масаж на венците
* Пломбиране и вадене на зъбите
* Зъбен камък
* Грижи за зъбите
* Общи упътвания

ГНОЙНИК (АБСЦЕС) НА ВЕНЕЦА

Причини.
Гнойникът на венеца винаги е усложнение в резултат на нахлуване на микроорганизми през разваления зъб. В такъв случай микробите преминават през канала в корена му и докарват възпаление, което образува гнойника. Най-честата причина за него е лошо пломбиран зъб, който продължава да гние под коронката; след това нечисто вадене на зъб, стара и недобре излекувана пиорея; свличане на болестни вещества от главата към венците и други.

Признаци.
Подуване на бузата, придружено от болки и образуване на гнойна торбичка във венеца, втрисане.

Усложнения.
Гнойта може да попадне в кръвта, да се разнесе с нея до други органи и да предизвика заболяване (например на бъбреците).

Предсказание.
Сериозно. Ако не се лекува, може да доведе до гангрена.

Предпазване.
За да се предотврати това състояние, необходимо е да се държи устата чиста, като се употребява подходяща природосъобразна храна, т. е. такава, която изисква продължително дъвчене пресни зеленчуци и плодове след нахранване. Всяко, дори и най-малкото увреждане на зъбите, да се лекува своевременно.


Лечение.
Незабавно да се търси помощта на зъболекар. Като допълнение народната медицина препоръчва всекидневно сутрин, обед и вечер парни бани на главата с чай от лайка или със следните билки: урбаличе, разводник, бяла градинска ружа, теменуга миризлива, слез обикновен, жълт минзухар и трина. От всичките билки се вземат по 2 супени лъжици и се варят в 3 л вода. Когато водата силно заври, болният пристъпва към парната баня, като стои над съда с парата с отворена уста, за да я вдишва по-добре. Над парата болният стои, докато може да търпи. След парната баня веднага да се направи и меняваща баня на краката, а след препотяването коремна баня (30-25°С за 10-20 минути) или пък коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода, едновременно съчетан с налагане на болната страна с топла лапа от праз лук или пък с топла прясна извара държат се 2-3 часа. При невъзможност да се правят парни бани те могат да се заменят успешно с горещи бани (39-45°С) на долната челюст, последвани от коремна баня или коремен компрес.

Полезно е през деня за по-бързо пробиване на абсцеса да се сложи отвътре на венеца парче памук, навито като цигара и слабо натопено в хладка вода или чай от жълт кантарион, или парче от синя слива или от смокиня.

След измиване на зъбите добре е на венците да се прави масаж, след което устата да се изплакне с топла солена вода (1 чаена лъжичка сол на чаша вода), или пък още по-добре с отварка от слез (това ускорява нагнояването и пробиването на абсцеса).

Вътрешно.
Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка отварка от слез (листа и цвят) 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути.

Диета.
Лека кашава храна и течности.

Самовнушение.
При болки с формулата: „Минава, минава...“.

Ако се наложи зъбът да се извади, необходимо е да се остави кръвта да тече, след което устата да се жабурка или с отварка от жълт кантарион цвят (1 супена лъжица се попарва с 300 г вряща вода и след това се вари на тих огън още 5 минути), или с отварка от бял равнец (приготвя се по същия начин). Щом кръвотечението окончателно спре, през деня болният да поставя в дупката от извадения зъб малки тампони от памук, натопен в хладка отварка от жълт кантарион, за да не се затвори преждевременно абсцесът (през нощта тампони не се поставят, за да не се глътнат).

САМОРАЗЯЖДАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Саморазяждането на зъбите представлява преждевременно изтъркване на дъвкателните ръбове на зъбите, вследствие на усилено дъвкане с тези части.

Причини.
Саморазяждането се дължи на различни причини. От голямо значение преди всичко е здравината на зъбната тъкан, особено на глечта, която не е еднакво твърда у всички хора. Най-често бързото претъркване на зъбните върхове се дължи на своеобразното срещане на долните с горните зъби при дъвкането. У някои хора предните долни зъби при редовно дъвкане допират точно върховете на горните. Малката дъвкателна повърхност, която се образува по такъв начин, е изложена на бързо изтриване, зъбите се саморазяждат и скъсяват. Ходът на това скъсяване е особено бърз, когато тежестта на челюстите при дъвкането пада изключително на предните зъби. Това се случва обикновено при липса на кътници, закъсняло поникване и развитие на някои вътрешни зъби, ранно изваждане на първите постоянни кътници, които никнат в шестата година на детето (преди да се сменят предните зъби!) и наличност на криви или извънредично разположени кътници.

Ранното изтриване на върховете на предните зъби се дължи понякога и на лошия навик да се късат с тях конци или други жилави и твърди материали, а у някои пушачи и на постоянното стискане на цигара или лула. В тия случаи пациентът трябва да се откаже от придобития лош навик.

Признаци.
Глечта на зъбите в оная си част, където при дъвкането опира със срещуположните зъби, е изложена на постоянно изтъркване, вследствие на взаимното триене. Понякога това предъвкване е толкова силно, че с течение на годините зъбите, особено предните, остават наполовина (окъсяват) и изглеждат като прерязани.

Предсказание.
Сериозно. Болният, ако не се лекува сериозно, може преждевременно да се лиши от зъбите си.

Предпазване.
То се състои в избягване или отстраняване на причините, които го предизвикват.

Лечение.
То е или общо и по същия начин, изложен за наяждане на зъбите (кариес), или пък отивате на зъболекар.

При лечението на тази болест болният да се въоръжи с голямо търпение и постоянство, ако иска да запази зъбите си.

ЗЪБНА ФИСТУЛА

Причини.
Недобре излекуван абсцес или гранулом в зъбите и други.

Признаци.
Тънко отвърстие в областта на болния зъб, от което от време на време се отделя гной, придружено с болки в съответната буза.

Лечение.
Общо и по начина, даден за „Гнойник (абсцес)на венеца“ с добавка: в този случай по-добре е вечер да се прави гореща баня на долната челюст, последвана от налагане: една вечер с червен домат, поръсен със захар; втора вечер със сини сливи със захар; трета вечер с локум. Едновременно с това се налага бузата отвън: една вечер с квас със захар; втора вечер с печен кромид лук със захар; и трета вечер както първата. На врата се поставя компрес, натопен в топъл чай от лайка и поръсен с нишадър на върха на ножа.

ЗАГНИВАНЕ НА ЧЕЛЮСТТА

Причини.
Развива се като усложнение на гнойно възпаление най-често на зъб.

Признаци.
Силни болки от страната на засегнатата челюст.

Лечение.
Провежда се от зъболекар-специалист. Народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона. Киснат в него 3-4 дни, за да се разтопят черупките им. След това с вилица се разбъркват доббре, за да се извадят ципите им, и се прибавя една супена лъжица чист винен коняк (за да не вкисва бързо) и 200-250 г лята захар (небетшекер), счукана на ситно. Държи се на студено.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена.
Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб) или пък по една чинийка салата от пресен или стар кромид лук, магданоз, моркови и целина, настъргани на ситно и по равни части, или други салати с малко чист маслинен зехтин.

След ядене да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: по 50 г бъзов мармалад и чист пчелен мед и 30 г прах от черупки от яйца . Преди всяко вземане сместа се разбърква добре, а след това се изпиват 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка  брашно от шипка, малко плодов сок и мед или захар, за да стане гъст и сладък като боза).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се вари 5 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед и 10 г рафинирана сяра.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1-3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-7 минути или от парен компрес с торбичка, напълнена с попарена лайка пак с търпимо горещ и полусварен ечемик (врял само 5 минути, за да може да се използва 2-3 пъти подред) с продължителност от 10-20 минути.

След това болното място се налага едната вечер с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица) с прибавка и на 35 сини сливи (от тези за компот, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките), 1/4 чаена лъжичка рафинирана сяра на прах и на върха на ножа нишадър на прах (от аптеката).

Едновременно се прави компрес на корема от 2-4 парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 5 минути, като изстине, се прецежда). На главата се слага цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се до сутринта.

Втората вечер на болното място се слага торбичка, напълнена с топла лапа или от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 3-9 сини сливи, смачкани без костилките, 1 супена лъжица царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата и 1 чаена лъжичка пудра захар, или пък с пресен селски хлебен квасец, засилен, както е казано по-горе, едновременно съчетани със същите приложения, дадени за първата вечер. Държат се до сутринта.

Важна добавка.
Ако болният забележи възпаление на подчелюстните жлези, тогава върху тях се слагат торбички, напълнени с топла лапа от житни трици, сварени на каша с малко червено вино, или пък сурова настъргана тиква. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и по-добре и в най-скоро време ще оздравея.“ След това се прави фрикция на болното място с хладка вода. Освен това един час след закуската, ако се налага, да се повторят всичките приложения, дадени за вечерта, като коремният компрес се държи 2-3 часа, а лапите 6 часа.

Ако състоянието на болния не е засегнато, достатъчно е през деня на болното място да носи подходящо парче мушама от хаваджива носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна, а след това се заменя с нова.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа слънчева баня на болното място със зелен лист от репей, слънчоглед или тиква с продължителност, докато е приятна, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от къпане в реката или морето, придружено от ПЛУВАНЕ.

Важна добавка:
При отваряне на гнойна рана парните компреси да се правят с кърпи, сгънати на 6-8 парчета и натопени в търпимо гореща отварка от слез и лайка (по 3 супени лъжици от двете се запарват с 600 г вряща вода и се варят още 5 минути, като поизстине, се прецежда), с продължителност около 10 минути. След това раната се измива с хладка отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути, като изстине, се прецежда), превързва се с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица бяло брашно, 1 супена лъжица чист пчелен мед и 1 чаена лъжичка чисто прясно краве масло или чист маслинен зехтин; бърка се, докато се сгъсти като мехлем, без да завира.

ГНОЙНИ ВЕНЦИ (ПИОРЕЯ)

Причини.
Пиореята се дължи на редица местни и общи причини. Към местните принадлежат зъбният камък, липсата на хигиена в устата, неправилности на зъбите, неравномерно налягане на зъбите при дъвкане, неудобни зъбни протези и пломби. Общи причини са наследственото предразположение, някои болести на кръвообращението, болести на храненето, на жлезите с вътрешна секреция (диабет), нарушена обмяна на веществата. Причина могат да бъдат различни инфекции (грип, ангина, скарлатина, дифтерия, тиф); хипо и авитаминоза, особено липса на витамин С.

Признаци.
Първите прояви на пиореята (за болния) са следните: лесно кървене на венците, като не се виждат никакви причини за това, зачервяване и оток. Болният чувствува парене, дразнене на венците. Понякога може да се образува и гной, която смесена с кръв изтича от устата, особено нощно време, и замърсява възглавницата. Постепенно зъбните леговища се стапят, връзките със зъбните корени се разхлабват, зъбите се оголват и се разклащат. Натрупаният зъбен камък още повече усилва болестта. Болният загубва зъбите си, които иначе често са здрави.

Предсказание.
Сериозно. Ако не се предприемат своевременни мерки, болният може да загуби за няколко години зъбите си.

Предпазване.
То се състои в отстраняване на причините, които предизвикват заболяването, и строга устна хигиена.

В юношеската възраст се препоръчва да се вземат мерки за изправяне на кривите зъби чрез шиниране.

Лечение.
То е два вида: местно и общо.

Местното лечение изисква предварително и най-грижливо да се почисти зъбният камък, след което да се оздравят зъбите и околозъбните тъкани чрез лекарства или по хирургичен път.

Общо лечение. От народната медицина се препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене зъбите да се измиват със смесен прах от печена хума 90 г и прах от мащерка 30 г, и то със суха четка от четина. След това венците се масажират с показалеца в посока от зъба към венеца, а после кръгообразно. След това се прави жабуркане с отварка от градински чай салвия (листа и цвят), дъбови листа, зайча стъпка (листа и цвят), лайка (цвят), полски хвощ, смрадлика (листа) и цариче (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес се вземат 4 супени лъжици и се запарват със 700 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

II. След жабуркането на устата болният да взема 1 супена лъжица от следната смес: в 500 г вряща вода се сипва 500 г ситна захар и като заври отново, се прибавят 500 г лимони, нарязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите и сока вари се още 20 минути да заприлича на мармалад.

III. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, живовляк широколистен (листа), зайча стъпка, невен (листа и цвят) и цариче по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн не!

Сутрин (на първа закуска) за предпазване от образуване на зъбен камък всекидневно болният да изяжда по 1 рохко яйце, поръсено с 1 чаена лъжичка пудра захар.

На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук с магданоз по равни части или от други салати с винен оцет и олио по вкус) може да изяжда и по 50-100 г прясна риба (речна или океанска).

На вечеря кисело мляко с 1-2 лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени изделия и компоти с малко ръжен хляб. А след обяд и вечеря да взема и по 1 таблетка витамин С (от аптеката).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие запарка от шипка (25 шипки се счукват в дървен хаван на каша, изсипват се върху 500 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, като изстине, се прецежда през кърпа).

IV. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от гореща баня на долната челюст (45°С за 10 минути) с чай от лайка: в дълбок съд, пълен с горещ чай от лайка, се натопява брадата чак до носа, като от време на време се долива топла вода и се отваря от време на време устата. След банята се прави сухо изтриване и се поставя компрес на корема (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре се поставят вестник и вълнен пояс. Едновременно с това болните венци се налепват с тънки ивици листа от смрадлика (лятно време зелени, а зимно време попарени с вряща вода, за да омекнат), а на главата се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена или с хладен пресен селски хлебен квас (гъсто забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-10 супени лъжици корени от полски бъзак, счукан на ситно), или пък със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и в един съд полети със 100 г топло мляко киснат в него 30 минути и се изстискват добре; отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта.

VI. Сутрин. Самовнушение с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни издишвания през устата. Дълбокото дишане се повтаря преди обяд и вечеря.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

ПОДПУХНАЛИ ВЕНЦИ

Причини.
Липса на витамини, зъбен камък, заразни болести, скорбут и други.

Признаци.
Венците са подпухнали, тъмночервени и лесно се разкървавяват.

Лечение.
Трябва най-напред да се премахне зъбният камък и след това да се правят парни бани и компреси, както при зъбобол. Много са полезни и горещите (39-45°С) бани на долната челюст; да се правят 2-4 пъти на ден, и то преди компресите или отводните бани.

Гаргара.
Полезно е да се правят 3-4 пъти на ден жабуркания, и то винаги след измиване на зъбите, с отварка от агримония (1-2 супени лъжици се варят в 500 г вода 10 минути; прецежда се и с водата се жабури) или с отварка от чашките на дъбовите жълъди (100 г чашки се варят в 500 г вода един час), или пък със смесена отварка (20 г джоджен, 10 г лайкучка, 10 г слезен, 10 г дъбови кори, 20 г кори от бреза в 500 г вода се варят 15 минути; прецежда се и докато е хладко, се плакнат устата). През време на варенето може да се сложи късче стипца колкото лешник.

Всяка вечер зъбите да се мият с четка и паста, след което да се натъркват венците с евкалиптово масло (от аптеката).

Диета.
Същата, както и при зъбобол.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за болестите на зъбите.

ВЪЗПАЛЕНИ ВЕНЦИ

Причини.
Заболяването може да се предизвика както от местни, така и от общи причини: липса на хигиена в устата, продължително дразнене от зъбен камък, коронки, пломби, протези, а и от някои химически вещества и медикаменти, прекомерни грижи за зъбите, дразнещи зъбни прахове, привичка да се държат в устата остри предмети, която е разпространена най-вече измежду занаятчиите (игли, ключове и други), както и на навика да се диша с отворена уста, недостатъчен сън, алкохолни излишества, тютюн и пр. Възпаление може да възникне при някои остри или хронични заболявания на вътрешните органи например възпаление на жлъчния мехур. Особено характерно е възпалението при скорбут. При някои болести на кръвта, при ендокринни заболявания (диабет), при заразни болести (тиф, скарлатина, грип), при бъбречни болести също може да настъпи възпаление на венците.

Признаци.
Болните венци са зачервени, подути и при най-малко натискане кървят. Слюноотделянето е увеличено. Дъхът от устата става зловонен. Дъвченето на храната е болезнено и затруднено. При скорбут венците са оточни, синкаво-червени, лесно кървят, зъбите се разклащат.

Лечение.
Насочено е към причината, която е предизвикала възпалението. Необходимо е да се оздрави устната кухина, да се лекуват болните зъби, да се отстранят дразнителите, които поддържат възпалителния процес: зъбен камък, коронки, протези. В случая са много полезни и масажите на венците да се правят сутрин и вечер след изчистване на зъбите с паста. Добре действуват и топли бани на долната челюст с чай от лайка.

Гаргара на устата се прави с отварка от листата и корените на къпина (съдържат танин, който стяга венците) или пък със смесена отварка (по 1 супена лъжица млади кори от дюля, дрян, бял дъб и цер в 1 л вино или винен оцет се варят 30 минути; след като се сварят, прибавя се и 1/4 чаена лъжичка стипца, прецежда се и се прави гаргара всяка сутрин, докато се заякчат венците).

КАРИЕС

Кариесът е най-разпространената и опасната болест.

Причини.
Липса на витамини поради недостатъчната употреба на плодове и зеленчуци и образуване на киселини в устата главно от меката храна, захарта и брашнените храни. Последните се загнездват между зъбите, където загниват и образуват киселини, които разяждат емайла на зъбната обвивка.

Шведските и норвежките учени пък смятат, че главната причина за кариеса е подквасването на хляба, което се употребява в цял свят, с изключение на северните народи. Този квас силно поврежда зъбите.

От подквасата на нашия хляб, а също и от бирената подкваса, оставали по зъбите гниещи остатъци, които се измивали много трудно. Тяхното гниене именно причинявало разяждането на зъбите.

Признаци.
В разядената зъбна тъкан проникват микроби и зъбът започва да се руши. Оплакванията зависят от дълбочината и разположението на кариеса. Повърхностното разрушаване може да се установи само при преглед от зъболекар. По-дълбоко разположен кариес предизвиква болки, особено при употреба на студена или топла храна. Болките са много силни, когато процесът достигне до нерва.

Усложнения.
Проникналите в зъба микроорганизми понякога инфектират и околната тъкан, където се развива възпалителен процес, най-често ограничен около разваления зъб, образува се т. нар. зъбен гранулом. От него проникват в организма токсични вещества, които могат да предизвикат различни заболявания на вътрешни органи, най-често бъбреците и сърцето. Честа причина за ставния ревматизъм също са зъбните грануломи. Зъбната болка понякога прави човека хипохондрик, болката от развалените зъби го мъчи, устата му издава лоша миризма, развалените зъби му пречат да произнася и правилно думите.

Лечение.
Повредените зъби трябва още в началото да се пломбират. Ако се налага, може да се постави корона (златна, сребърна или бяла).

След това, за да се предпазят зъбите от ново разрушаване, от народната медицина се препоръчва да се прави по една парна баня на краката седмично и по 1 коремна (30-25°С за 10-15 минути) баня дневно или пък вечер компрес на корема, натопен във вода (25°С).

Разходките на слънце и чист въздух също допринасят да се запазят зъбите здрави. Миенето на зъбите с четка и паста, разбира се, не трябва да се забравя хигиената на устата има също така голямо значение, както храната.

Вътрешно.
Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене (в продължение най-малко на 1 месец) да се изпива по 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки за засилване на организма (вж. възпаление на езика, точка III).

Външно.
Полезно е устата да се жабурка с разтвор на готварска сол или пък с хладък чай от лайка.

Диета.
Природосъобразна храна, в която да са включени калций, фосфор, желязо, мед и витамините С и D.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за зъбите.

ЗЪБЕН ГРАНУЛОМ

Причини.
При хронично възпаление в тъканите около зъбния корен се образува гранулом в резултат на проникване на микроорганизми и продукти на разпад.

Признаци.
Обикновено зъбният гранулом няма прояви или дава неопределени оплаквания. Понякога може да се образува абсцес. Но грануломът е огнище, от което могат да постъпят в кръвта микроорганизми и да причинят Усложнения.


Лечение.
Провежда се от зъболекар. Освен това народната медицина използува следното:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 100 г отварка от 12-те билки (вж. „Възпаление на езика“) по 30 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г кипяща вода, след това се варят още 10 минути, като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря да се изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб). След ядене да се взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда).

II. Два часа след ядене се изпива 1 чашка от 100 г отварка от агримония, синя тинтява, лепка, невен, пача трева и слез по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л кипяща вода, кисне 20 минути и се прецежда), а след това само при запек клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от парна баня на главата с чай от лайка или пък с гореща баня на долната челюст с продължителност 5-10 минути. След това се слага компрес на врата, натопен в хладка отварка от трина (5 супени лъжици трина се запарват с 500 г кипяща вода и се вари още 5 минути, като изстине, се прецежда). На бузата от вътрешната є страна на венеца се слага печена синя слива, разрязана на две и поръсена от вътрешната є страна със захар, или пък парче домат без семките, поръсен със захар, а от външната страна на същата буза се слага торбичка, напълнена или с топла лапа от печен, смачкан и полуизстискан кромид лук, поръсен с 1/2 чаена лъжичка захар, или с топла лапа от житни трици, сварени с малко вино, или с топъл селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), вързани като съгряващ компрес. Държат се цяла нощ.

Сутрин. Жабуркане на устата с топъл чай от лайка. Същото се повтаря и след обяд, а през целия ден върху венеца на болния зъб да се държи парче от домат или синя слива, разрязана надлъж на две части.

НЕРВЕН ЗЪБОБОЛ

Причини.
Той е отражение на други болестни състояния например зъбобол при невралгия, ревматизъм и други.

Предпазване.
Предразположените към такива болки могат да ги предотвратят, ако всяка сутрин измиват лицето си със студена вода и без да се избърсват, остават така в продължение на 5 минути.

Лечение.
Ако хладките бани (жабуркане) на устата не смекчават болките, да се опитат парните бани на главата с чай от лайка, последвани от коремен компрес, натопен в хладка вода (държи се 2-3 часа), или пък от коремна баня (30-26°С за 10-20 минути), съчетани със студен компрес на бузата. Настърган хрян, прилепен с помощта на парче плат отвън на бузата, действува успокояващо. Сдъвкана тръстика и задържана в устата също успокоява болките.

При запечен стомах да се направи и топла клизма (37°С), най-добре с чай от лайка.

Гаргара (жабуркане на устата). Прави се с отварка от различните видове живовляк (2 супени лъжици листа в 500 г вода се варят 10 минути).

Самовнушение.
Да се прилага при болки с формулата: „Минава, минава“.

ЗЪБОБОЛ

(вж. повече Петър Дънов, „Книга за здравето”, „Здраве и дълголетие чрез силите на живата природа”)

При зъбобол да се сваряват орехови листа, да се жабурят венците с тази вода.

Причини.
Зъбът боли, когато е повреден, когато е възпалена околозъбната тъкан, когато е възпален зъбният корен или пък когато е лошо пломбиран. Някои болести на венците, челюстите и ушите също дават зъбобол.

Признаци.
Болката се появява или сама по себе си, или под влияние на разни видове храни. Тя може да възниква на пристъпи, да се отразява по цялата челюст, да възниква при чукане върху зъба. Понякога болката може да се чувства в един зъб, а да е болен някой друг зъб съседен или отдалечен.

Лечение.
На зъбобола да се обърне сериозно внимание, защото той не позволява да се дъвче правилно, а зле сдъвканата храна затруднява храносмилането и причинява кръвозастои, стомашни и чревни болести. Затова и при зъбобола трябва да се направи на болния топла клизма (39оС).

Извънредният кръвоприлив към главата може лесно да се отстрани чрез парна баня на главата, последвана след препотяването или от коремна баня (30-26оС за 10-20 минути), или пък от коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина. Държи се 2 часа. Ако зъбоболът продължава, да се повтори парната баня, а след нея и коремният компрес.

Външно.
Ако в зъба има дупка, да се изчисти от храната и в нея да се постави памук, предварително натопен в карамфилово масло, или пък в очистената дупка да се насипе чист бял тамян или стипца, стрити на прах, и дупката да се затули с малка питка от восък, а отвън на бузата (срещу болния зъб) да се постави горещ компрес или торбичка с гореща сол или с настърган хрян това спомага за бързото преминаване на болката.

Гаргара.
Полезно е да се жабурка устата с горещ градински чай, с чай от лайка или пък с една от отварите, дадени при нервен зъбобол.

Ако заедно със зъбобола се яви и оток на страната, добре е тя да се налага 5-6 пъти на ден с топла лапа от попарен и омекнал магданоз (мерудия).

Диета.
Лека природосъобразна, млечно-растителна храна с повече сурови плодове и зеленчуци.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на зъбите.

МАСАЖ НА ВЕНЦИТЕ

Масажът е добро и сигурно средство за засилване на венците. Всекидневен лек масаж в продължение на 1 минута преди миене на зъбите действа отлично. Чрез него кръвоносните съдове се активизират, във венеца нахлува кръв, което осигурява по-доброто му хранене.

Най-доброто средство за масажиране е триенето на венците с пръст или с гумена четка, натопена в 30 % алкохол. След това устата се изплаква с борова вода или със силен разтвор от готварска сол. В резултат на това венецът от тъмночервен, отпуснат и лесно кървящ става светлорозов, стегнат и твърд.

ПЛОМБИРАНЕ И ВАДЕНЕ НА ЗЪБИТЕ

За да се спре гниенето на зъбите, трябва заболялата част да се изчисти и да се напълни (пломбира) от зъболекар.

Вадят се млечните зъби, когато са развалени или пък когато пречат на поникването на постоянните зъби. Изваждането на постоянните зъби става по преценка на зъболекаря, и то когато състоянието на зъба е такова, че не може да се приложи резултатно лечение.

След като се извади зъбът, не е нужно да се чисти съсирената кръв, защото тя е най-добрата запушалка на зъба и предпазва от инфекция (зараза). Кръвотечението е капилярно и обикновено се прекратява от само себе си, но ако продължава, достатъчно е да се изплаква устата със студена вода (добре е водата най-напред да се превари). Не трябва да се смуче кръвта, защото тогава кръвотечението продължава.

Когато кръвотечението продължава, особено през нощта, необходимо е болният или близките да притиснат с пръсти венеца от двете му страни едновременно. Освен това да се изплакне устата със студена вода или с оцет; да се постави в дупката на венеца малко стегнат като цилиндър памук, най-добре натопен в хладка отвара от жълт кантарион, който да се притиска с противоположния зъб в продължение на 1/4 час. Не спре ли кръвта, трябва да се потърси лекарска помощ.

Ако при ваденето на зъба на болния му прилошее, трябва веднага да се сложи да легне, да се напръска лицето му със студена вода и да се доближи до носа му амоняк.

След изваждането на зъба 2-3 часа не бива да се яде нищо, след което да се изпие 1 чаша прясно студено мляко или пък да се изяде 1 купичка кисело мляко. През този ден да се яде кашава храна.

Преди и след ядене да се изплаква устата със солена вода (в продължение на 2-3 дни) 1/2 чаена лъжичка готварска сол се разтваря в чаша вода.

Ако изваждането на зъба е станало трудно, възможно е да се получи подуване на страната като резултат на силно притискане на меките части (венеца) с клещите, длетото и пр. Това не бива да безпокои болния.

Никога не се поставя топло на страната на извадения зъб, защото от топлината кървенето се засилва. По тази причина да не се пият и топли напитки: кафе, чай и пр. Студено е по-добре.

Изкуствени зъби. Те са голямо и благородно човешко изобретение за тези, които са загубили собствените си зъби. Изкуствените зъби имат не само естетично, но и здравословно значение. Липсата на зъби пречи на правилното храносмилане, в резултат на което могат да настъпят различни стомашно-чревни и други болести.

ЗЪБЕН КАМЪК

Причини.
Поради недостатъчни грижи за зъбите и устата у някои хора се натрупва ниско около венците зъбен камък. Най-често това става от употреба на лекарства, неприродосъобразна храна (много месо, риба, алкохол и други), от пушенето на тютюн, у работници, които постоянно работят с метали, от неправилно дъвкане, т. е. само от едната страна, от неправилно поставени поправки на зъбите (коронки, мостове и т. н.).

Признаци.
Според произхода зъбният камък е различен по цвят от светложълт до черен в най-различни оцветявания. Колкото е по-тъмен, толкова по-твърд е зъбният камък, от една страна, и толкова по-незначителен е по количество. Колкото по-бързо се образува, толкова е по-мек и по-светъл. Черният зъбен камък се образува бавно, но е и много твърд. Обикновено у хора в напреднала възраст зъбният камък е твърд, докато у децата е много мек. Най-много зъбен камък се набира по зъбите, които лежат в съседство с отворите на слюнчените жлези.

Усложнение.
Вредата от зъбния камък е голяма. Той разрушава връзките на зъба с челюстта, венците се подуват и зачервяват, а в по-голямо количество може да повлияе развитието на някои болести, като възпаление на околозъбната тъкан, разклащане на зъбите, венечни гнойници, пиорея и редица други заболявания, опасни еднакво както за зъбите, така и за целия организъм. Следователно отстраняването на зъбния камък е наложително.

Предпазване.
Редовно чистене и миене на зъбите, употреба на природосъобразна (млечно-растителна) храна.

Лечение.
В леки случаи камъкът се изчиства, като след всяко чистене и миене на зъбите устата се жабури със смесена отварка от  цвят от липа, пача трева и пита от слънчоглед без семе по нея.

Приготовление:
Четвърт пита слънчоглед се нарязва на дребни парчета, прибавят се по 4 супени лъжици цвят от липа и пача трева и в литър и половина вода се вари 25 минути, а като изстине, се прецежда. Тази отварка в началния период руши камъка. Освен това в продължение на 2-4 седмици да се изпива по 1 чашка домашна лимонада (100 г вода и 1 чаена лъжичка лимонов сок), подсладена с малко мед или захар.

В по-тежки случаи непременно да се потърси помощта на зъболекар.

ГРИЖИ ЗА ЗЪБИТЕ

Първобитният човек е имал здрави зъби, защото си е служил с тях при дъвченето на храната не тъй, както ние си служим с тях сега. С течение на времето обаче човекът станал „културен“ и измислил готвенето. Чрез огъня и водата той размеква толкова много храната, че за зъбите остава твърде малко работа при дъвченето й. И естествено, те започват да отслабват и да се поддават на разни болести. Човекоподобните маймуни, чиито зъби не се различават от човешките, умират със здрави зъби, но те не знаят що е готвена храна. Техните челюсти са много добре развити, венците им много яки, и зъбите здрави, защото постоянно ги упражняват. Затова всеки, който има здрави зъби, трябва да ги упражнява чрез правилно дъвчене и разумно хранене с чер тричав хляб и растителна храна, която укрепва челюстите и предотвратява замърсяването на устната кухина и изгниването на зъбите. При това той не трябва да избягва твърдите храни (но не и да чупи орехи и лешници), защото от зъбите всичките лиги и късчета от храната произвеждат малък прилив към устата и се увеличава отделянето на слюнката, чрез която се подобрява храненето. В старо време храната била по-груба, защото била повече растителна. Затова тогава зъбите по-добре се упражнявали и били по-здрави.

Необходимо е периодично зъбите да се преглеждат от зъболекар, и то поне на шест месеца веднъж.

След всяко ядене зъбите трябва да се изплакват с хладка вода и събраната между тях храна да се изчиства със специални дървени клечки, но никога с игла, фуркети или други метални предмети. Добре е след ядене да се дъвчат кори от ябълка или хляб за изчистване на зъбите.

Не всички неща могат да се измиват с вода, затова е потребно зъбите да се изтриват с четка и паста за зъби, и то вечер преди лягане и сутрин след сън. Вечерното миене е по-важно, защото хранителните остатъци в устата може много да повредят зъбите през нощта. Колкото по-здрави са зъбите, толкова по-твърда трябва да бъде четката. Тя трябва да е изрязана дъгообразно, тъй че в средата четината да бъде по-къса така по-добре се приспособява към кривината на зъбите, а с върховете си достига по-лесно скрити и мъчно достъпни места.

Чистенето само с пръст и изплакването са недостатъчни, защото остатъците от храна се замазват и вкарват между зъбите, където започват да гният.

Напречното триене, както най-често се практикува, не е най-полезното, защото четката вкарва всичко между зъбите и често разранява намиращите се между тях венечни връхчета. Много по-полезно е четката да се движи по посока от корена на зъбите към короната им, т. е. по височината на зъбите. Това миене, което включва и масаж на венците, без да ги поврежда, отначало е по-трудно, но после става навик и в резултат зъбите са грижливо изчистени, а венците здрави. За вътрешните части на устата, както и за дъвкателните повърхности на зъбите е нужно още по-голямо внимание, особено в началото. Не трябва положението на зъба да бъде пречка за неговото измиване, а с удвоени усилия и старание да се постигне и в най-скритите и недостъпни места същата чистота.

Венци, които кървят много при миенето на зъбите, трябва да се прегледат от зъболекар.

Пастата (прахът) за зъби не трябва да действа върху меките и твърдите тъкани в устата, а да има чисто механически свойства. Не трябва да съдържа много разядливи вещества, които ще възпалят лигавицата в устата. Пастата за зъби отстранява отлаганията и остатъците от храната и убива микробите, които причиняват загниване. Тя трябва по възможност да чисти зъбите от натрупания зъбен камък или най-малкото да го прави по-малко твърд, за да може да се премахва със зъбната четка. Домашните прахове от въглища, пепел от цигари и други са вредни. Не са вредни чистият сапун, тебеширът на прах, селското непресято брашно и изгорената до черно среда от хляб, стрита на прах.

Препоръчва се всяка вечер след ядене да се изяждат по една-две корави и сочни ябълки заедно с кората и семките.

Хладък чай от лайка или хладък чай от слез са много добри природни дезинфекционни средства за зъбите, устата, носа и гърлото. Към тях може да се прибави малко сол или пък устата и гърлото да се изплакват със солена вода.

След всяко измиване на зъбите четката трябва да се измива със сапун и после да се окачва, за да изтече останалата в нея вода.

ОБЩИ УПЪТВАНИЯ

Устройство.
Зъбите у възрастните са 32 и са наредени по 8 от всяка страна на двете челюсти. Според формата и службата, която извършват, те са резци, кучешки и кътници. Въпреки тази разлика всички зъби са изградени по един начин: корона, шийка и корен. Короната е покрита с много твърдото вещество глеч. Тя е твърда материя и като се отчупи, не може вече да се възобнови. Коренът също е покрит с костно вещество. В средата си всеки зъб има канал, изпълнен с кръвоносни съдове и нервни влакна. Значи зъбът е жив орган.

Назначение.
За тия малки човешки органи обикновено се казва: „Зъбите служат да сдъвкват храната.“ Този отговор е верен, но не е пълен.

От наблюдение и опит знаем, че всяко явление, свързано с известен орган от човешкото тяло, има своето физическо, динамично и психично въздействие върху целия организъм. За физическото въздействие на зъбите ще имаме предвид тяхната дъвкателна служба като част от храносмилателната система да раздробяват храната. Нека не забравяме също, че често много болести крият причините си в лошите зъби, било като недобри дъвкачи, или като гнезда на заразни микроби и други.

За динамичното въздействие на зъбите ще отбележим ценното изследване на проф. д-р Рьомер, който доказва, че при дъвченето на храната нервните мрежици, които се намират по небцето, езика и венците, почерпват (изсмукват) жизнените и електромагнитните енергии направо от приетата храна, преди тя да бъде преработена в стомаха. Следователно колкото повече се задържа храната в устата (без да се прекалява), толкова повече жизнена енергия ще се почерпи от нея. В такъв случай, сдъвквайки добре храната със здрави зъби, ще предадем преки жизнени енергии на организма, като същевременно улесняваме и работата на храносмилателния апарат. Ето как става лесно обясним и фактът, защо някои хора употребяват малко храна, но подбрана (предимно растителна), и се чувстват по-здрави и силни, за разлика от тези, които приемат безразборно храна, макар и в голямо количество, но неизползвана и непреработена добре.

За психичното въздействие на зъбите са правени доста интересни изследвания. Така например е открито, че в основата на зъбите се образуват известни хормони, които въздействат върху мисълта у човека.

Разрушители на зъбите. Обикновено зъбите падат на 60-70-годишна възраст, но има старци и на 85 години със съвършено здрави зъби, докато има и 30-годишни, които са извадили зъбите си. Зъбите се разклащат и падат още и от удар и падания. Такива извадени зъби, ако се сложат веднага на мястото им, зарастват отново.

Развалянето на зъбите се дължи на упадъка на жизнените сили, на болестите на стомаха, а често и на целия организъм, също и на болезнеността и нехигиеничния начин на живот, и най-много на неподходящата и горещата храна. Зъбите се повреждат непосредствено и от консумирането на мека храна, защото тя не им създава достатъчно работа, която да извика приток на кръв и да засили обмяната на веществата.

Обикновено зъбите се наяждат или развалят по следния начин: остатъци от храната между тях (ако не се почистват и измиват грижливо зъбите, а остават там известно време) започват да гният, ферментират и от това се образуват киселини, особено млечна киселина. Те са в състояние да разтворят твърдата зъбна покривка глечта. Това разтваряне отначало бива микроскопично, но веднъж започнало, лесно и бързо се увеличава, защото вече на помощ на киселините, които дават само началото, идват специални микроби, каквито винаги има в изобилие в устата, и заедно бързо разрушават зъба. Веднъж започнал процесът на гниенето, вече никаква хигиена за запазване на този зъб не помага освен навременното му почистване и пломбиране. Разваленият зъб в самото начало на разрушаването може да не се чувства, а когато се усети, в повечето случаи вече е късно да се премахне злото.

Ако зъбът е развален откъм страната на съседа си, то гниенето, което става в неговата дупка, се отразява на съседния зъб, като киселината от дупката разяжда и неговата глеч и впоследствие и там се образува дупка. Този е обикновеният и най-разпространеният начин за разваляне на зъбите. Те се развалят и поради други причини, от които ще споменем нарушеното храносмилане, чупенето на твърди предмети със зъби (орехи, лешници и др.), а също и от късането на конци със зъбите, което често практикуват шивачите. В този случай става пукване на глечта, а веднъж разрушена, в покривката на зъба се загнездват микробите и киселините, разяждат го, което пък поражда зъбобол и не позволява да се дъвче правилно, а зле сдъвканата храна затруднява храносмилането и причинява кръвозастой, стомашни и чревни болести.

От много умствена работа зъбите също се развалят, защото изобщо се нарушава храненето.

У малокръвните, особено при първата менструация на момичетата, зъбите се развалят, дори устата вонят от разлагането на слюнката. В такъв случай се изисква общо лечение.

На мнозина зъбите се развалят от горещ чай, кафе, шоколад, от сладолед и от бързото изменение на температурата на приеманата храна. Изобщо не трябва да се употребява храна, по-студена от 10оС и по-топла от 40оС.

Какви болести причиняват развалените зъби. Учените са установили, че между преждевременното побеляване на косите и зъбните болести съществува непосредствена връзка. Те често пораждат и болки в очите, синузит (от инфекция на зъбите), възпаление на гърлото (от микроби от зъбите), болки в ушите и лицето (от инфектиран зъб), възпаление на сляпото черво, язви в червата (последица от загнили зъби). Някои болести, като диабет, подагра, туберкулоза и рак, създават почва за гноясване на челюстите.

При гръбначните болести зъбите се разклащат. Също болки в мускулите на таза и ставите (ревматизъм) често са последица от лошите зъби, които пречат на правилното храносмилане и с това замърсяват кръвта с много пикочна киселина и други отрови.

Бременността често е причина да се влоши качеството на зъбите, защото тялото на майката изгубва много калций.

От зъбни болести страдат и работниците, които работят с фосфор, живак и други.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ


eXTReMe Tracker