|
Share

КИСЕЛИНИ В СТОМАХА

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”, „Здраве и дълголетие ...”, „Хляба наш насъщни”)
Киселини в стомаха и болки под лъжичката към обед и към 4 ч следобед. Силни стомашни уригвания.

1. Да има вяра, да не се безпокои.

2. Да употребява за храна мляко с кафе, варен праз, варен лук, варени моркови, варено цвекло, варена бамя като салата. (Ще се махне водата и бамята ще се яде с лимон и дървено масло.) Цветно зеле. Изобщо да употребява лесносмилаеми храни.

3. Измиване краката всяка вечер до коленете с топла вода.

4. Няколко пъти в седмицата да измива слабините с топла вода.

(вж. повече Димков, БНМ, т. ІІІ/1)

Причини.
Повишено отделяне на стомашния сок с по-голяма киселинност се среща най-често при раздразване на стомашната лигавица от тютюн, алкохол, дразнеща храна. При остър или хроничен гастрит, при язва болният също има оплаквания от киселини. И някои невротични състояния могат да се придружават от такива прояви.

Признаци.
Болният обикновено е със запазен апетит и се храни добре. Но след нахранване има тежест, парене под лъжичката и зад гръдната кост, упорити кисели оригвания, а понякога гадене и повръщане. Киселите оригвания могат да се явят на пристъпи, особено след грешки в храненето.

Предпазване.
Необходимо е храненето да става правилно, да се вземат навременни мерки при възпаление на стомашната лигавица, да се укрепва нервната система.

Лечение.
Според причината, която предизвиква повишената киселинност. Народната медицина препоръчва първите една-две вечери да се правят на болния топли клизми (39°С) с една лъжичка сода за хляб, а след това само при запек. Освен това сутрин и обед (след ядене) да се налага коремът с лапа от трина, възможно по-топла, доколкото може да се търпи. Върху торбичката да се сложи мушама или един голям пласт плат, за да може да се държи половин час. Налагането да се повтаря в течение на три дни. Освен него три дни наред болният всяка вечер да си прави и топла баня (40°С) на краката с морска сол с продължителност 15 минути, а след банята да се поставя коремен компрес, натопен в топла отварка от трина или във вода (26°С); държи се цяла нощ. От четвъртия ден нататък вместо лапите и топлите бани на краката болният да си прави всекидневно фрикция с хладка вода (20°С), смесена наполовина с оцет, а вечер преди лягане коремен компрес, както по-горе.

Вътрешно.
По желание едно или две от изложените средства:

а) Сок от червени картофи. Избират се само пресни картофи, изчистват се хубаво със студена вода и по възможност с четка (подобна на четка за ръце), рендосват се и след това се пресоват. Сокът е млечно-кафява течност с неприятен вкус. Взема се неразреден преди или заедно с храната по 100 г 4-5 пъти на ден.

б) Сок от обикновена зелка. Приготовлява се и се употребява по същия начин, както и сокът от червени картофи.

в) Отварка от синя тинтява. Една супена лъжица от билката се запарва като чай с 200 г вряща вода. Пие се по кафена чашка 1 час преди ядене.

г) Нахут. Гълта се суров на цели зърна в следната последователност: първия ден едно зърно, втория ден две зърна, и т. н. до десетия ден, в който се вземат 10 зърна. След това в същата постепенност се намаляват с едно, т. е. единадесетия ден 9 зърна, дванадесетия ден 8 зърна и т. н. до деветнадесетия ден, в който се гълта едно зърно. Който не може да гълта зърната, може да ги дъвче. При нужда това се повтаря.

д) Освен казаното много е полезно четвърт час преди ядене да се взема и по една лъжица чист маслинен зехтин (не олио).

Диета.
Лека природосъобразна, млечно-растителна храна, почти безсолна. Забранени са грубите и дразнещите храни, особено пържените, кафето, алкохолът, подправките, кисело, лютиво. Болните трябва да се хранят редовно. Лечебно действуват и минералните води. Препоръчват се леки тестени храни, овощни и зеленчукови сварени пюрета, орехи, бадеми, ориз, картофи и др. всичко добре сдъвкано.

Спанакът да се яде само във вид на пюре, сварен добре (водата да се изхвърля след сваряването). Лук, чесън и праз се забраняват. Лимонът не се забранява. Прясно и кисело мляко, каймак, прясно сирене са полезни. Полезно е вместо хляб да се употребяват пресни пуканки (от царевица); те действат като средство за отнемане на киселините. Също е полезно след обяд и вечеря болният да изпива и по една чашка кафе от фий или пък след обяд и вечеря да изяжда по един сварен картоф с малко лимон, а след него да изпие една кафена чашка мляко или топла вода, разбъркана с чаена лъжичка прах от въглища от липа или върба.

ОТСЪСТВИЕ НА КИСЕЛИНИ В СТОМАХА

Причини.
При по-продължително въздействие на причините за повишена киселинност може да се стигне до намаляване на стомашната киселина. Това може да се наблюдава при гастрит, у стари хора, при някои инфекциозни заболявания, неврози.

Признаци.
Дълго време болните нямат оплаквания. По-късно се явява диария, и то упорита, която може да се сменя със запек. Болните са отпаднали, лесно се изморяват, отслабват.

Лечение.
Трябва да се провежда постоянно и продължително. Народната медицина използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 500 г чист маслинен зехтин с прибавка на отварка от по 3 супени лъжици бяло подъбиче, червен и жълт кантарион и пипериче листа и цвят от всички. Във водна баня се варят 1 час. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след това да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от жълта тинтява (корени), мента, невен (листа и цвят), пелин (листа и цвят) и синя тинтява (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на по половин чаена лъжичка семе от анасон и копър се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън ври 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При повръщане да изпива по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркано със сока на половин лимон и 1 чаена лъжичка чист коняк.

Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от жьлт равнец (листа и цвят) и червено подъбиче (листа): по 1 супена лъжица от двете с прибавка и на 1 чаена лъжичка метличино семе се запарват с 500 г вряща вода, вари се 25 минути и веднага се прецежда.

Диета.
Препоръчва се недразнеща храна, течна или кашава, добре сдъвкана. Да се избягват ципи от плодове и зеленчуци, също и голямо количество белтъчини: мляко, месо, яйца. Препоръчват се чубрица, джоджен, лимонов сок.

Преди обяд болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без хляб. Преди обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба, винаги сварени или опечени, но не и пържени, при това много добре сдъвкани.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1 супена лъжица сурова настъргана на ситно целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко леко препечен хляб.

Освен казаното полезно е преди ядене да изпива и по 1 ракиена чашка сок от сурови картофи. Сготвените ястия да се поръсват с върха на ножа с прах от изсушени и стрити вътрешни ципи на кокоши воденички. След обяд и вечеря да изпива и сока на половин лимон (предварително опечен), разбъркан с четвърт чаена лъжичка сода бикарбонат и 1 чаена лъжичка чист пчелен мед.

При повръщане да употребява само такава храна, която стомахът му понася, стига да не повръща, с малко бял препечен хляб. След ядене да взема по 1 чаена лъжичка смес от 1 чаена лъжичка мед с 1/2 чаена лъжичка яйчени черупки (предварително врели 5 минути), стрити на прах.

Вместо вода болният може да пие отварка от градински чай салвия (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят 5 минути) или пък минерална вода (нареченска).

III. Два часа след ядене добре е болният да изпива 1 чашка от отварката, дадена в точка I (бяло подъбиче, червен и жълт кантарион и т. н.).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт (1-2 пъти), и налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи (от тези за компот, смачкани без кокичките) и 1-2 супени лъжици леко препечено брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата), или пък на топла лапа от праз лук (бялата част), на ситно нарязан, с прибавка на 30 сини сливи, смачкани без костилките, 2 супени лъжици ленено брашно, предварително леко запечено, и 150 г мляко вари се да стане гъста като тесто лапа. Отгоре се поставя вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или пък торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова млади и пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на каша), отгоре се поставя вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или пък докато много досадят на болния.

V. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

Неделя. Почивка от всичко пият се само билките и се пази диетата.

VI. Лятно време от 10 до 11 часа се прави слънчева баня на корема със зелени листа от репей, слънчоглед и други големи листа с продължителност, докато е приятна, със запазена от слънцето глава с чадър или бяла кърпа, последвана от компрес на корема от две хасени парчета, натопени в хладка слънчева вода, отгоре фланелен пояс. Държи се 2 часа.

Забележка.
Лапите от печен кромид лук, праз лук и квасец могат да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено и вечер се затоплят, а квасецът се засилва с 12 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

СТОМАШНИ СПАЗМИ

Причини.
Те са различни при различни стомашни, чревни и други болести на органи в корема, например възпаление на яйчниците, матката, тръбите и др.

Признаци.
Това са внезапни силни спазмени болки в стомаха. Често те са свързани с нервно повръщане. Започват с усещане на мъка, ускорен и слаб пулс, изблик на студена пот, присвиване, което трае само няколко минути. У нервните това се случва и след слабо напрягане.

Предсказание.
Коренното излекуване на спазмите е възможно само когато се отстрани основната болест.

Лечение.
Болният трябва да се прегледа от лекар. Народната медицина препоръчва при поява на спазми болният да легне и да понатисне малко стомаха си. Ако това не помогне, тогава да му се постави топла тухла на корема, увита във вълнен плат. Ако и това не помогне, тогава да се направи топла клизма (39°С), най-добре с чай от лайка.

След нея да се поставят парни компреси на корема, натопени в отварка от трина, или още по-добре коремът да се наложи с торбичка, напълнена с предварително попарена трина или лайка. Или пък да се правят три пъти на ден горещи коремни бани (42-39°С за 10-20 минути). След баните болният веднага да си легне и добре да се завие, за да се изпоти. В топло време е полезно да се ходи бос.

Вътрешно.
Отварка от пачи крак вземат се 15 г от растението пачи крак (дяволски уста) и се залива с 250 г вода, вари се 35 минути, прецежда се и се взема по 2 супени лъжици на всеки два часа през деня. Или отварка от чубрица, джоджен и пелин. При нервно повръщане чай от маточина.

Диета.
Същата, указана за болки в стомаха.

Самовнушение..
Да се използва при спазмите с формулата: „Минава, минава...“.

ОРИГВАНЕ И ПАРЕНЕ (СГОРУХА)

Оригването и паренето, заедно или поотделно, са чести явления при стомашно болни. Оригване може да има обаче и без да е болен стомахът.

Причини.
Нормално човек поглъща въздух в стомаха при говора и храненето. Ако обаче погълнатият въздух е в по-голямо количество, той се отделя чрез шумни оригвания, без да има болезненост и киселини.

Оригването се среща и при употреба на газирани напитки (сода, бира, газирана вода и др.), при което се отделя погълнатият въглероден двуокис.

Често пъти обаче оригването се дължи на гастрит или язва на стомаха и дванадесетопръстника. В тези случаи то се придружава от тежест, болезненост, понякога и от парене зад гръдната кост.

Когато храната се задържа в стомаха поради препятствие при придвижването й (например стеснение или спазъм на изхода на стомаха), оригването е съпроводено с лош дъх на устата, а понякога и с връщане на част от поетата храна.

Паренето най-често е признак на гастрит или язва.

Признаци.
Освен шума, който се чува и от околните, самият човек, който се оригва, усеща кисел, горчив или друг вкус, например вкус на развалени яйца и без да е ял яйца. Оригването може да бъде и без вкус. Това се случва, когато лицето е погълнало много въздух през време на яденето.

Миризливото оригване се дължи на разлагане на храната в стомаха. Понякога стомахът и червата са препълнени с газове, които съвместно с оригванията предизвикват повръщания.

При сгорухата се чувства парене зад гръдната кост и под лъжичката. Това усещане някои изразяват с думите: „сгруо ми е“, „пари ми зад гръдната кост“. Същевременно болните усещат най-често кисел вкус в гърлото. Сгорухата се среща повече при мъжете, отколкото у жените.

Лечение.
Против оригването народната медицина препоръчва при запек да се правят топли клизми (38°С), а след ядене на болния да се поставя гореща лапа (гореща бутилка) на стомаха и тъй да пролежава около час. Нужни са освен това и всяка вечер топла баня (39°С) на краката с морска сол, последвана от коремен компрес, натопен във вода (25°С), достатъчно сън и въздушни бани. Полезно е в топло време да се ходи и с боси крака.

Вътрешно.
Често (всеки четвърт час) да се пие на глътки студена вода или чай от ирландски мъх. Взема се 3-4 пъти на ден във вид на чай с малко мед. Може и всеки ден да се вземат по 20 капки пелинова отвара в малка чашка с топла вода или отварка от синя тинтява листа и цвят: една супена лъжица от билката в 500 г вода се вари 5 минути, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер по една винена чашка след ядене.

Или отварка от жълт кантарион и градинска чубрица. Взема се по една супена лъжица от двете билки и в 500 г вода се варят 10 минути. Пие се както отварката от тинтява.

Или отварка от червен и жълт кантарион, бял равнец и джоджен: от общата смес, приготвена от всички билки поравно, се вземат две супени лъжици и в 500 г вода се варят 10 минути. Пие се както другите отварки.

Или прах от тебешир взема се непосредствено след ядене по 1/2 чаена лъжичка заедно с една от горните отварки.

Диета.
Лека природосъобразна, млечно-растителна храна без сух фасул, леща, грах и яйца, а с повече плодове (особено ябълка) и зеленчуци.

При парене народната медицина препоръчва да се пие суров сок от червени картофи (вж. „Киселини в стомаха“) или чист маслинен зехтин (не олио). Взема се по 1 чаена лъжичка сутрин, обед и вечер 1/2 час преди ядене.

При сгоруха освен казаното вече, да се избягват сладки ястия (захар, мед), омлети, тлъсти храни, особено пържени, яхнии, вино, портокали и др. Много полезни са бадемите те се ядат обелени преди хранене или след това, ако паренето се появява късно.

ЧЕСТО ГАДЕНЕ, ПРИЛОШАВАНЕ И ПОВРЪЩАНЕ

Прилошаването и повръщането сами по себе си не са болести, а признаци на болести. Те се дължат на спазъм на стомаха и хранопровода, които усилено се движат и позволяват на съдържанието на стомаха да излезе навън.

Причини.
Повръщането се среща най-често при стомашни заболявания: остър или хроничен гастрит, язва, спазъм или стеснение на изхода на стомаха. Среща се и при мозъчни увреждания, бъбречни болести, бременност и др. Повръщането често е невротична проява. При язва и рак на стомаха болният повръща кръв. При заплитане и задръстване на червата често се повръщат и изпражнения. Повръщанията са също признаци на бъбречни и жлъчни болести или на малокръвие, мигрена и употреба на много алкохол. Повръщания има и при скарлатина, холера, перитонит, възпаление на средното ухо, морска болест, запушване на червата, апендицит, грип, разни нервни разстройства, като тумор в мозъка и др. Повръщането при бременните, общо взето, не е нещо лошо, но може да стане в такава силна форма, че жената да отпадне съвсем и даже да има опасност за живота є. Затова при леките случаи трябва да бъдем внимателни и да правим веднага нужното, за да не бъдем после изненадани от нещо по-лошо.

Признаци.
Болният повръща често, усеща обща отпадналост, лицето му става ту червено, ту бледо и се покрива със студена пот, крайниците му изстиват. При стомашни заболявания се повръща приетата храна, която може да не е смляна, и много стомашен сок. При язва повърнатото може да съдържа и кръв.

Предсказание.
Благоприятно в леки случаи, и сериозно в тежки случаи.

Предпазване.
В леки случаи да се ядат кисели ябълки, като се сдъвкват добре, или
да се пие чаша горещ содов разтвор, или
пък чаша отварка от смрадлика.

В тежки случаи на повръщане (при бременност, пътуване с автомобил, влак, параход, трамвай и пр.) да се превърже на пъпа или едно парче (голямо колкото лешник) камфор, ушито в малка кесийка, или пък половин глава кромид лук и в едното ухо да се пъхне топче памук.

Лечение.
При леки случаи за спиране на повръщането се изисква пълно спокойствие с лежане в легло, и то по гръб, защото всяко по-силно движение предизвиква повръщане. Освен това, ако болният е запечен, да му се направи хладка клизма (30°С) и да му се постави хладък компрес на корема, натопен във вода и оцет наполовина компресите да се сменят, щом се затоплят. Ако компресът дотяга, може без него. В такъв случай да се поставят топли шишета или синапена лапа, приготвена със сол и оцет, на горната част на корема под лъжичката и да се държи, докато напълно се успокои.

При тежки случаи болният се лекува от лекар-специалист. В народната медицина се използува следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 супена лъжица чист винен коняк и сока на 1/2 лимон.

Десет минути след това болният продължава лечението така:

а) При нервно повръщане и разстроен стомах да изпива 1 чашка от 75 г отварка от джоджен (листа и цвят), жълт кантарион (листа и цвят), жълт равнец (листа и цвят), лайка (цвят), маточина (листа и цвят) и бяло подъбиче (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка семе от обикновена метла (предварително счукано на ситно) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

б) При повръщане, придружено с диария, на болния се дава отвара от листата на дюля с лимон: две супени лъжици листа и кората на един лимон (предварително изстискан) в 750 г вода се варят 30 минути. След това отварата се прецежда и се смесва със сока от изстискания лимон, подслажда се със захар и се изпива наведнъж.

в) При свиващи болки (спазми) с гадене и повръщане на болния се дава чаша прясно мляко, сварено с 1 чаена лъжичка семе от копър или кимион, или пък настойка, приготвена от пелин 5 г, водна детелина 5 г, пача трева 5 г, очанка 5 г, червен кантарион 5 г, бял равнец 10 г, еньовче 10 г, хвойнови зърна 10 г, тинтява 10 г и шипка (плодове) 10 г.

Приготовление:
Всичко се залива с 1 л 50° спирт и 1 г ментово масло (от аптеката). Стои 8 дни, като често се разклаща, и се филтрира. Пие се по ракиена чашка при нужда.

г) В по-тежки случаи отварка от синя жлъчка 10 г, магданоз 15 г и копър 15 г.

Приготовление: В 1 л вода се варят 2530 минути. Оставя се да се утаи, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер по една кафена чашка (50 г).

Диета.
Първите дни на болния да не се дава никаква храна, освен на всеки половин час студено прясно мляко или студен чай от джоджен, и то по 1 супена лъжица, и това да продължи, докато мине най-силното повръщане. След като настъпи подобрение, дневно всеки половин час да се дават по 1 кафена чашка студено мляко (прясно или кисело) и вечер да се изяждат по 1-2 ябълки, обелени, настъргани и много добре сдъвкани. Ябълката може да се замени и с парче ръжен хляб.

Щом престане повръщането, сутрин на първа закуска може да се дава по 150-200 г прясно или кисело мляко.

На обяд болният да изяжда по 23 картофа, варени или печени, обелени и смачкани на пюре с малко солчица. На вечеря или казаното за закуска, или пък това за обяд.

Щом повръщането спре напълно, може вече да се дава три до пет пъти на ден по малко лека храна предимно сокове от плодове или зеленчуци, компоти или пюрета от пресни зеленчуци, леко посолени. Ако болният не може никак да се храни поради повръщането, то да се направи следната подхранваща клизма: в чаша със 150-200 г топло мляко да се прибави 1 жълтък от прясно кокоше яйце, добре разбит. Такива клизми се правят по 2-3 на ден. Болният да не става от леглото, докато в разстояние на 7 дни храната не се задържа в стомаха му, без да повръща.

II. Два часа след ядене се дава пак 1 чашка отварка от джоджен, жълт кантарион и пр. (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма със 150-200 г топла вода или чай от лайка, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени с топла лапа от праз лук (бялата му част) или пък от прясно зеле, нарязано на ситно, с прибавка на 20-25 сини сливи (от тези за компот, смачкани без костилките) и 150 г прясно мляко на тих огън се вари да стане гъсто като тесто. Отгоре се слагат вестник и фланелен пояс. На главата се поставя „шапка“ от същото хасе, напълнена с пресен възтопъл селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 79 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората), отгоре се слага вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта.

Забележка.
Вместо дадените лапи коремът може да се налага и с половинка недопечен хляб, разрязан като кръг, посипан със счукан джоджен и напръскан с горещ оцет държи се, докато изстине. След снемането му може да се постави коремен компрес, натопен в топъл чай от джоджен, и да се държи 2-3 часа или пък до сутринта.

IV. Сутрин. Прави се фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване със суха кърпа.

През деня при болки в корема да се поставя същият компрес, натопен в топла отварка от джоджен. Държи се, докато мине болката.

Важни добавки:.
1. Лапите от праз, зеле и квасец може да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят.

2. При болки под лъжичката през целия ден да се носи торбичка (10 на 10 см), ушита на тегели от по 1 см, напълнени с топла готварска сол.

3. Стаята на болния денем и нощем да се проветрява.

4. При повръщане от преяждане болният да изпие в разстояние на 10 минути или 2 чашки чай по 100 г от джоджен, или пък толкова топла вода, или пък отварка от корените на полския бъзак и детелина. Вземат се по 1 супена лъжица корени от двете билки и в 500 г вода се варят 25 минути, веднага се прецежда и се пие топла, докато се предизвика повръщане.

Забележка.
Когато повръща тежко болен, главата му винаги да се наклонява напред и да се придържа с едната ръка за гърдите, а с другата да се подпира челото му, за да не се задави.

ЛИПСА НА АПЕТИТ

Причини.
Намален апетит или липса на апетит се среща при гастрит, особено с понижена киселинност, при някои инфекциозни заболявания, при еднообразно хранене, при мозъчни заболявания и др.

Признаци.
Липса на желание за ядене и равнодушие към всякаква храна.

Лечение.
Необходимо е да се лекува съответното заболяване. Апетитът се появява, когато човек се храни бавно, вкусва храната и цялото му внимание е съсредоточено в яденето. Много е важно по време на яденето обстановката да е приятна и спокойна. Доброто настроение действа благоприятно на смилането, а това изисква яденето да става общо в семейството и да бъде при весело настроение. Бащините наставления, домашните и служебните грижи да са далеч от трапезата. Веселият разговор прави чудеса, особено за злоядите.

Освен казаното да се приложи и следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се изпива по една супена лъжица сок от суров кромид лук (вечер се нарязва една глава лук на филийки, поръсва се със захар и така стои захлупена цяла нощ, за да не люти, на сутринта се прецежда и се пие) или пък по една ракиена чашка домашно хининово вино. Вземат се хининови кори, корени от жълта тинтява, карамфил и канела от всички по 5 г. Всичко изброено се нарязва и счуква по възможност на прах. След това цялата смес се вари в един литър старо доброкачествено вино, докато остане половината. Оставя се да изстине, прецежда се и се изсипва в шише.

II. Десет минути след вземане на едно от тези средства да се изпива една винена чашка от 75 г отварка от бял равнец, бяла ружа, мащерка, мента пиперита, червен и  жълт кантарион, лайка, цвят от липа , пелин, обикновена коприва, подбел, радика, риган, синя тинтява, слез и чубрица по 50 г от всяка. От тази смес две супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка кора от лимон се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 5 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при диспепсия, с добавка след ядене болният да взема по 1-2 чаени лъжички от следната смес: прясно краве масло 250 г, чист пчелен мед 250 г, жълт и бял равнец (предварително стрити на прах) по 1 кафена чашка от двете и сока на един лимон.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, може да се пие чай от бял равнец: 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода, киснат 20 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене се взема по една супена лъжица орехов сироп: 7 орехови клонки с по 7 листа на всяка, всичко 49 зелени листа с клонките, в 5 л вода с прибавка на 1 кг захар се варят на тих огън, докато стане 1 л отварка и се прецежда.

IV. Десет минути след сиропа се изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане една-две вечери подред се прави топла клизма с един литър чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути, след което се прецежда). След това само при запек се прави клизма с половин литър от същия чай, последвана от компрес на корема (отпред) от 4 парчета, натопени в топла отварка от джоджен или пък от трина (3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда). В областта на черния дроб се поставя торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с топла лапа от праз лук, сварен с малко мляко до гъстотата на лапа от ленено семе, преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица захар. Едновременно на тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа държат се цяла нощ.

Забележки:

1. При болки в далака и корема топлата лапа да се слага на целия корем.

2. При гнойни сливици всяка вечер на шията отстрани се слага торбичка с квасец, засилен с четвърт чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката).

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, а след обличането и от 1020 дълбоки вдишвания през носа и бавни издишвания през устата.

VII. Лятно време преди обяд, от 11 до 12 часа слънчево-въздушна баня (със запазена от слънцето глава със сламена шапка или слънчобран), последвана от речна или морска баня, придружена от ПЛУВАНЕ или пък от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода.

Важни добавки:.
1. За постигане на естествен апетит добре е половин час преди обяд и вечеря да се изяжда по една възкисела ябълка, добре измита, защото се пръскат с отровни химикали, които са вредни за здравето на човека.

2. Полезни са както всекидневните разходки и игри на слънце и чист въздух в продължение най-малко на два часа, така и ходенето в топло време с боси крака, особено по роса или пък след дъжд по кал.

ПОВИШЕН АПЕТИТ (ВЪЛЧИ ГЛАД)

Причини.
Най-често е последица на стомашно заболяване: язвена болест или гастрит с киселини. Среща се и при някои мозъчни заболявания, диабет (захарна болест), глисти, а често пъти е резултат на придобит навик, лакомство при лошо възпитание.

Вълчият глад винаги е обусловен от разстройство на деятелността на стомашните нерви, което на свой ред се проявява от друг ред общи разстройства на жизнената дейност на организма.

Признаци.
Това състояние е придружено понякога с прилошаване, някои болни усещат и болки в корема, погледът им се премрежва, ушите пищят, понякога имат припадане и пр. Всичко това минава, щом болният се наяде.

Лечение.
Необходимо е да се лекува основната болест. Болните не трябва да се въздържат от ядене, но само да го намалят и да се залъгват с изяждането на един варен или печен картоф, да възпитават режим на хранене. Освен това да употребяват трудно смилаема храна и преди ядене винаги да вземат нещо сладко за намаляване на апетита.

РАЗСТРОЙСТВО В ДВИЖЕНИЯТА НА СТОМАХА

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”, „Здраве и дълголетие ...”)

Разстроен стомах: храната в стомаха остава несмляна и причинява голяма болка.

1. Да пие отвара от дребна лайка. Вместо лайка може да употребява отвара от пелин по 1 кафяна чашка сутрин на глътки.

2. Сок от ряпа.

(вж. повече Димков, БНМ т. ІІІ/1)

Стомахът е много деятелен и много бързо препраща храната в червата. Това е известно под името хиперкинеза.

Куркането на стомаха е много често явление. Скоро след нахранване стомахът започва да издава шум, който се чува даже на няколко крачки от лицето, което страда от него.

При преживянето (руминация) болният връща храната от стомаха и я дъвче наново, като животните. Това състояние се среща рядко и най-вече между нервните и истерични жени, епилептиците и идиотите. При някои хора то е наследствено.

Ленивият стомах се дължи на обща слабост или на неправилно хранене, но в повечето случаи причината е общо нервно разстройство.

СВРЪХЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА СТОМАХА

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”, „Хляба наш насъщни”)

При силни стомашни болки:

1. Рициново масло.

2. Млечен компрес.

3. Пиене гореща вода.

4. Пиене отвара от равнец.

(вж. повече Димков, БНМ т. ІІІ/1)

Признаци.
Болният се оплаква от тежест в стомаха, парене, разпъване. Понякога има и болки, особено след някои храни.

Предсказание.
Сериозно, защото болестта често е упорита.

Лечение.
То трябва да бъде насочено към отстраняване на основното страдание, което дава диспепсията. Ако не е известно, тогава лечението трябва да бъде общо за засилване на организма.

Народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от чист маслинен зехтин 300 г, чист пчелен мед 500 г и жълт кантарион (листа и цвят, изсушени и стрити на прах) 4 супени лъжици или пък да изпива на малки глътки сока на 1 глава суров червен кромид лук, току-що изстискан и подсладен с 1 чаена лъжичка чист пчелен мед или захар.

II. Двадесет минути след едно от горните средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек, червен и  жълт кантарион, жълт и бял равнец, див копър, лайка, мента пиперита, пелин, подъбиче, полски хвощ, слез и синя тинтява по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, след това заедно с 1 чаена лъжичка анасон на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна, и то топла, а не гореща, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн не!
Храната трябва да се сдъвква добре и да се гълта, когато стане на каша.

Добре е преди закуска, обяд и вечеря болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук с малко захар (пече се като ябълка със захар и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от бяла ряпа (настъргана половин час преди ядене, за да не дава оригвания) с настъргани моркови, изстискани, посолени и поръсени с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус с прибавка и на няколко маслини.

След обяд и вечеря, ако има газове, болният да взема по 1 чаена лъжичка пепел от овъглен картоф (1 суров картоф се нарязва на тънки резенчета и се опича в пещта, докато почернее като въглен, след това се стрива на прах и се пази в кутийка) или пък животински въглища (от аптеката), разбъркани с по 1 чаена лъжичка чист пчелен мед.

При киселини в стомаха да изпива по една винена чаша сок от сурови картофи и по 1 супена лъжица сок от моркови или да взема 1 чаена лъжичка пепел от овъглен картоф, или пък 1 чаена лъжичка от следната смес: 50 г пудра захар, 50 г сода бикарбонат, 50 г ленено семе, счукано на прах, и 10 г рафинирана сяра, разтворени в 1 кафена чашка чай от лайка. Добре е да изяжда по 3-5 ореха, добре сдъвкани, и след тях да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 лъжичка прах от яйчени черупки и ако не е склонен към затлъстяване, да изпива 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и брашно от Шипка , малко вода и чист пчелен мед или захар да стане гъсто и сладко като боза. Накрая да изяде една ябълка за лесно смилане на храната.

Който няма възможност да се храни с вегетарианска храна, може да използва обикновена храна, като към казаното вече прибави на обяд и по 100 г младо месо (агнешко, телешко, пиле и прясна риба речна или океанска). Вместо хляб по-добре е болният да яде варени картофи с лимон, към храната да прибавя чубрица, като завършва храненето си с изяждането на 2-3 ябълки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, може да пие отварка от мента пиперита (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 5 минути, като изстине, се прецежда) или отварка от градински чай салвия (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути, като изстине, се прецежда), или пък софийска минерална вода.

III. Два часа след ядене да изпива 1 винена чашка от 75 г топла отварка от ленено семе, листа от смрадлика и листа от смокиня по 1 супена лъжица от трите и анасон 1 чаена лъжичка в 1 л вода на тих огън се вари 10 минути и веднага се прецежда.

При много газове да изпива 1 чашка от 100 г отварка от маточина (листа) и червен кантарион (листа и цвят) по 50 г. От всяка билка се взема по 1 супена лъжица с прибавка и на 1 изравнена чаена лъжичка семе от копър и се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути, а като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане една-две вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л чай от лайка, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с помощта на памуче, натопено в камфоров спирт. На корема се поставя компрес, натопен в топла отварка от джоджен (листа и цвят): 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда), или по-добре торбичка, ушита от тензух или хасе и напълнена с топла лапа от печен кромид лук, смачкан, полуизстискан и поръсен с 1-2 супени лъжици брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата), а преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица захар.

При подуване на корема от газове той се налага с торбичка, ушита на 3 джоба, напълнени или с житни трици, напръскани с малко гореща вода, за да се овлажнят, но не и намокрят, или с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка и на 1 китка магданоз (листа), също на ситно нарязан, и 100 г прясно мляко вари се да стане гъста лапа и преди поставянето и се поръсва с 1 супена лъжица захар.

Едновременно във всички случаи на тила се поставя торбичка, напълнена с хладък пресен селски квас, забъркан отпреди 4 часа, засилен с 1 супена лъжица сурови диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 1 супена лъжица пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, или пък само с 1/2 чаена лъжичка счукан чесън.

При тежко главоболие болният да си слага на цялата глава „шапка“ от тензух, напълнена със същия квасец, засилен с 9 супени лъжици диви кестени или пък с 9 супени лъжици пресни корени от полски бъзак. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от лек масаж на слънчевия възел (областта на пъпа). Прави се с дясната длан по посока на часовниковата стрелка с продължителност около 1-2 минути. Ако болният има чувство на гадене, тогава под лъжичката над пъпа да си залепва и 1/2 глава суров кромид лук, разрязан напречно, с корените нагоре. След обличането се правят и 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

Неделя. Ако се налага, лечението продължава; иначе почивка от всичко. Пият се само билките и се пази диетата.

Важни добавки:.
1. При постоянни болки в стомаха добре е болният на гладен стомах, и то 20 минути преди да изпие дадената му за същото време отварка, да изпие 1 прясно сурово кокоше яйце, добре измито със сапун и течаща вода.

2. Много полезна е почивката на планина или на морския бряг, където слънцето и чистият въздух укрепват нервната система.

3. Много болни си вредят с това, че преди да закрепят здравето си, употребяват свободното си време изключително за разходки, когато се нуждаят от почивка. Почивката дава сън, свежест и апетит. След ядене добре е да се почива 12 часа. При известни обстоятелства е нужно дори и неколкодневно лежане.

Ако това лечение се съчетае и с гроздолечение при порции 150-300 г грозде, то по-бързо могат да се постигнат добри резултати.

4. При по-силни стомашни болки болният да си направи топла клизма (40°С) и да изпие чаша горещ чай от хмел. Взема се 1 супена лъжица цвят и се попарва с една чаша вряла вода, кисне захлупено 1 час и се изпива наведнъж. Добре действа и топлата коремна баня (42-39°С за 10-20 минути) или пък вместо нея да си постави топли шишета на стомаха, а на краката да си направи гореща баня (42-40°С) с шепа морска сол.    

ДИСПЕПСИЯ

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”, „Здраве и дълголетие ...”

Ако погледнеш лицето от двете страни на скулите, ще разбереш какво е състоянието на стомаха. Ако лицето под скулите е хлътнало, стомахът е слаб.

Ако ви боли стомах, сварете си малко равнец.

(вж. повече Димков, БНМ т. ІІІ/1)

Диспепсията е състояние, при което е смутено храносмилането.

Причини.
Диспепсията може да се дължи на разни стомашни заболявания, а и на заболявания на други органи: на черния дроб, далака, бъбреците, сърдечна слабост, някои нервни заболявания неврози и др. Значение имат и злоупотребата с лекарства и спиртни напитки, пушенето на тютюн, преяждането и употребата на мъчно смилаема или недоброкачествена храна.

Признаци.
Зависят от причините, които са предизвикали заболяването. Обикновено болният има болки и тежест след нахранване, подуване на корема, оригване, хълцане, понякога повръщане. Някои не понасят белтъчини, растителна или въглехидратна храна. Имат обща слабост, сънливост, сърцебиене, може да се явят и обриви. Настроението на болния се мени един ден му е зле, а на другия се чувствува добре и се храни редовно.

Лечение.
Лекува се основното заболяване. Препоръчва се освен това диетично лечение с течна, кашава храна. Ограничава се храната, богата на целулоза. При запек не се дава целулозна храна.

ДОБРИ И ЛОШИ КОМБИНАЦИИ НА ХРАНАТА

Болните винаги трябва да имат предвид добрите и лошите комбинации на храната.

Лошите комбинации на храната (т. е. да се ядат няколко вида различни храни, които не могат да се смилат заедно) често дават възможност за разстройства, газове, киселини, оригвания, повдигане, тежест, доста бавно или непълно храносмилане. Това е твърде обикновено явление при много болни.

Добри комбинации, които народната медицина препоръчва:
плодове със зърна, булгур, грах, леща, фасул, хляб, брашно;

зеленчук пресен със зърна;

салата със зърна или картофи с маслинен зехтин;

картофи с пресен зеленчук, яйца, зехтин;

орехи със зърна, пресен зеленчук;

сирене със зърна, хляб или картофи;

сушени и пресни зеленчуци;

зеленчук със зърна или хляб;

зеленчук с картофи;

зърна със сушени плодове;

хляб с плодове, зеленчук, мляко, мед, яйца, зехтин и пр.

Яйцата (не повече от 1—2 на ден за млади хора) са добра комбинация с почти всички храни.

Лоши комбинации, които не се препоръчват:
мляко със зеленчук, салата, зехтин;

плодове със зеленчук и салата;

картофи със зърна или кестени;

яйца с мляко;

мед или захар със зеленчук или маслини;

лимон със зърна или картофи;

сушени плодове със зеленчук или маслини.

Що се отнася до плодовете, по-добре е да не се смесват киселите (ябълка, портокал, ягода) със сладките (фурми, смокиня, банан, круша). Въобще по-добре е да се ядат плодовете 1 час преди ядене, отколкото след ядене. Така те отнемат излишната жажда през време на храненето. Не е за препоръчване да се ядат плодове след зеленчук, както по принцип ядат мнозина, и ако това става, нека по възможност да е по-малко. Ябълката, която може да се яде след зеленчук, прави изключение и благоразумно е да не се превишава повече от една.

Първото условие да бъде използвана храната е бавното и грижливо дъвчене.
Второто, да се яде в спокойна обстановка, защото всичко, което разваля доброто настроение на човека, намалява отделянето на стомашния сок (необходим за смилане на храната), което се отразява лошо на храносмилателния процес и причинява храносмилателни разстройства.

От тези две условия зависи целият хранителен процес. Освен това болният трябва да се научи да яде по-често, но по малко това е основата на лечебното изкуство за стомашните болести.

АПЕТИТ, ГЛАД И ПРЕЯЖДАНЕ

Апетитът и гладът са две различни понятия, които много често се бъркат едно с друго. Ако с апетит означаваме желанието да се яде нещо съвсем определено, то с глад означаваме желанието да се приеме каквато и да е храна. Апетитът означава желание за храна в качествено отношение, а гладът в количествено. Всеки лесно може да определи доколко храненето му зависи от апетита и доколко от глада. Когато сме твърде много изгладнели, тогава не избираме много всичко, което може да се яде, е вкусно. Това е глад, а не апетит. И колкото сме по-сити, толкова повече на преден план се явява апетитът. В такива случаи избираме това или онова ястие, едно можем да ядем, а друго не, и ако нищо не ни харесва, изобщо не ядем. Добре приготвено сладко се изяжда и след най-богатия обяд, без глад, но с апетит. Изобщо апетитът определя да се яде това или онова. И при него не играе роля някакъв инстинкт, въз основа на който ние да подбираме това, което обичаме да ядем, а само опитът, от който сме научили кое е вкусно и кое не. От опит знаем какво точно усещаме, когато изяждаме повече месо, хляб или плодове. Някои храни имат лош вкус и миришат неприятно и ние ги отхвърляме. Значи с течение на времето сме се научили дали определени храни са по вкуса ни, или не. Апетитът не може да се насочи към неща, които никога не сме видели, за които нищо не сме чули и които не са в състояние да ни напомнят нещо познато. Разбира се, това не се отнася до някаква нова хранителна комбинация, която като храна не ни е известна, но съставните части на която ни са отлично познати. В такива случаи си представяме, че това, което е съставено от познати нам вкусни храни, също ще бъде вкусно. Обаче само този, който има опит, може да каже: яде ми се ябълка, круша или такова и такова ядене. Изобщо апетитът и възможността той да се удовлетвори са свързани с редица условия: безпогрешна дейност на сетивните органи, добра памет, правилно храносмилане, възможност да се прави подбор на храната.

Многобройни опити са доказали несъмнено, че апетитът в много случаи представлява нужда. Стари народни обичаи, свързани с храненето, са насочени в повечето случаи именно към задоволяване нуждите на организма с различни храни и са основани изключително върху дългогодишния опит. При това навсякъде на храненето се отделя специално внимание, за да се изтръгне то от хода на обичайните занятия. Отрежда му се особено време, извършват се известни приготовления. От това гледище трябва да се смятат за неуместни сериозните разговори и сериозното четене във време на ядене.

Апетитът и гладът се допълват. Апетитът е, който подсказва от какви именно хранителни материали има нужда тялото в даден момент, а гладът е чувството, което ни показва, че за да запазим силата и здравето на организма, трябва да го снабдим с храна, нужна за извършване на жизнено необходимите физиологични процеси.

Преяждането, станало навик у някои, е източник на ред заболявания. При такъв режим на хранене затлъстяват черният дроб, сърцето, бъбреците тъкмо тия органи, които трябва да бъдат най-изправни, а и целият организъм.

ОБЩИ УПЪТВАНИЯ
Стомахът е гайдообразен мускулен орган с два отвора: горен или входен, където влиза хранопроводът, и изходен, откъдето започва дванадесетопръстното черво. В него навлиза погълнатата храна и остава там известно време. Той лежи в средата на тялото, малко наляво. Когато е пълен, прилича на крушообразна торбичка. Горната по-широка част на стомаха служи за натрупване на храната, а долната, позаострената част за омесване на стомашното съдържание преди напускането на стомаха. Втечнената храна от стомаха преминава в дванадесетопръстното черво.

Вътрешната стена на стомаха е покрита с множество жлези. Благодарение на гънките в нея повърхността на стомаха и числото на тия жлези е много увеличено. На 1 кв. см има около 100 жлези, или всичко 5 милиона в целия стомах. Жлезите на стомаха работят подобно на слюнчените (вж. „Болести на слюнчените жлези).

Стомашният сок се отделя рефлекторно, без да има още някакво вкусово или механично дразнене на лигавицата на стомаха. Единствено представата за храна е първоначалният дразнител. Апетитът (охотата за ядене) предизвиква отделянето на стомашен сок, който може да се измерва в грамове.

Стомашният сок представлява водоподобна, малко лигава течност, която съдържа около 12% свободна солна киселина и затова има кисела реакция. Киселият му вкус понякога се усеща при оригване. Той може да разгражда сложните химични съединения в храната (белтъчините) на по-прости. Това извършва ферментът пепсин, който може да действа само в присъствието на солната киселина.

Храната, която достига най-напред в стомаха, се нарежда около стомашата стена, а по-късно погълнатата повече в средата. Първата храна, която се допира до стената, започва да се смила. Пепсинът стапя белтъчините както топлината леда. Втечнената храна се оттича към изходния край на стомаха и на части излиза навън. Тогава друга част от храната се допира до стената и това продължава, докато се смели всичко погълнато.

Всички храни не се смилат еднакво бързо от стомашния сок. Някои, наречени „леки“, като тестените, ориза, рибата, яйцата, престояват по-кратко време, от 1 до 3 часа. Други „тежките“ престояват по-дълго време (морски раци, сардела, печена патица или гъска и т. н.). Всички много мазни храни се смилат по-трудно.

По-добре е последното ядене да съдържа въглехидрати, които намокрени от слюнката попадат в средата на стомаха и там продължава разграждането им от слюнчения фермент, преди да ги достигне стомашният сок.

Стомашните стени постоянно се свиват леко и изстискват втечнената храна, като я изкарват към пилорната (изходната) му част. Леките вълнообразни движения на стомаха (перисталтиката) не служат за раздробяване или размекване на храната, както това правят зъбите и езикът. Стомахът на човека съвсем не е „тежък работник“ или „мелница“, както стомахът на кокошката. Затова лошо сдъвканата храна претоварва стомаха и го поврежда с течение на времето.

Втечнената кисела хранителна кашица се събира пред изходния отвор на стомаха (пилора), който е затворен от един пръстеновиден мускул и се отваря на промеждутъци всеки 12 минути. Това е едно наистина чудно устройство. Храната изведнъж не се излива в дванадесетопръстното черво. Това става така, защото чревните ферменти не понасят киселината и работят само в основна (алкална) среда. Тази реакция се поддържа в тънкото черво от жлъчката и стомашната „слюнка“, които се изливат там и постоянно свързват киселината (неутрализират я).

Как пилорът (вратарят) знае обаче кога да отвори? Може да се каже, че той „вкусва“ хранителната кашица. Нервите на червото се дразнят от киселината и тогава се дава „рефлекторно“ заповед до пръстеновидния мускул на „вратаря“ и той се свива, без ние да знаем това. След 12 минути идва нова заповед и „вратата“ се отваря за нова порция. Това се повтаря автоматически, докато премине всичкото съдържимо на стомаха в червата без участие на нашето съзнание и внимание кога да се затваря и кога да се отваря пилорът.

В дванадесетопръстното черво (дуоденум) хранителната каша влиза в допир с нови, твърде важни смилателни сокове, които се отделят от различни жлези черния дроб, подстомашната жлеза и чревните стени.

При болестите на стомаха общото лечение има първостепенно значение, тъй като са важни не само диагнозата, но и общото състояние и личните особености на болния.

Когато се предписва диета, винаги да се взема предвид и обстоятелството, че някои болни имат индивидуално отношение към известни храни. Запример: на някои млякото причинява повръщане, а на други запичане. Щом забележим оригване, повдигане, повръщане или друга някоя проява, можем да бъдем уверени, че стомахът е или претоварен, или му е дадено нещо неподходящо. Трябва да се отчита също възрастта, полът, занятието, образованието, начинът на хранене (месоядец или вегетарианец) и т. н.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

Още...

СТОМАШНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

При такъв случай на стомаха се правят през деня четиричасови компреси от шведски билки. Би било добре болният да прекара тези четири часа по възможност извън леглото; компресите обаче трябва да са превързани с топла кърпа, за да не възниква студенина при изпаряването. Нощем се правят запарващи компреси с хвощ; ако междувременно през деня се появят големи болки, тогава те се налагат и сутрин и след обяд по два часа в леглото (за двата компреса виж в "Обща част"). Всеки ден, наред с компресите, трябва да се изпиват на глътки и един и половина до два литра чай по възможност от пресни коприва и невен, смесени в равни части. При начален рак на стомаха помага прясно изцеден сок от киселица, от който на Всеки час се Взимат от три до пет капки в препоръчания чай.

Извадка от едно писмо от юли 1979 г. от един участник във Войната: "След завръщането ми от плен през 1947 г. имах рак на стомаха. От трима лекари бях изписан като нелечим случай. По неволя се обърнах към природата на нашия Велик Създател и Взех да си търся съответните билки: коприва, бял равнец, радика и жиловлек, от чиито сок пиех всеки час по глътка. Само след няколко часа забелязах, че ми олеква значително и преди Всичко, че най-после стомахът може да задържи малкото, което бях в състояние да хапна. Това беше моето спасение. От този момент започнах да се занимавам сериозно със станалите ми любими билки и успях да постигна с тях чудесни лечебни успехи. Понеже Създателят ни е дал на СВОЯТА природа мощни лековити сили!

Вие сигурно ще разберете, че с Всеки човек, който с помощта на лечебните билки изпълнява повелята за любов към ближния и преживява чудо след чудо, аз се чувствувам особено свързан. Затова В никакъв случай не се оставяйте да Ви обезкуражат отрицателните нападки, които В основата си са предизвикани само от мрачни сили. Големите радости от билколечението надхвърлят в крайна сметка всякаква човешка ограниченост, която ни причинява такива неприятности!"

Безценните рецепти на Мария Требен

eXTReMe Tracker