|
Share

* Кръвоизлив от стомаха
* Паралич на стомаха
* Възпаление и язва на пилора
* Язва на дванадесетопръстника
* Язва на стомаха. Лечение ІІ
* Язва на стомаха. Лечение І

* Язва на стомаха. Общи положения

* Разширение на стомаха
* Нервен стомах
* Хроничен гастрит
* Остър гастрит
* Отпуснат стомах
* Спаднал стомах
* Болки в стомаха (гастралгия)
* Киселини в стомаха
* Отсъствие на киселини в стомаха
* Стомашни спазми
* Оригване и парене (сгоруха)
* Често гадене, прилошаване и повръщане
* Липса на апетит
* Повишен апетит (вълчи глад)
* Разстройство в движенията на стомаха
* Свръхчувствителност на стомаха
* Диспепсия
* Добри и лоши комбинации на храната
* Апетит, глад и преяждане
* Общи упътвания

КРЪВОИЗЛИВ ОТ СТОМАХА

Причини.
При язва в стомаха, рак в стомаха, запушване на вратната артерия от съсирване на кръвта, при хемофилия (слаби кръвоносни съдове) и втвърдяване на черния дроб става вътрешно кръвоизлияние, в по-малко или по-голямо количество тази кръв после се повръща. Понякога кръвоповръщането е резултат на задържане хемороидалното кръвотечение или на менструацията у жените и тогава донася голямо облекчение на организма, защото играе ролята на естествена самопомощ, на естествен лечебен процес.

Признаци.
Изведнъж на болния му прилошава и причернява пред очите, вие му се свят, има задух, неспокоен е. Той е много бледен, избива го студена пот и повръща различно количество кръв. Ако болестта е взела хронична форма, то преди повръщането се явяват още бодежи от двете страни на стомаха (особено от лявата страна), чувство на тежест и напъване „под лъжичката“, оригване, плюване на кисели лиги, силно сърцебиене, съпроводено с чувство на страх, шум в ушите, виене на свят, изстиване на крайниците, студена пот, спазмични потръпвания, силна пулсация в областта на стомаха и други. Кръвта излиза от устата и от носа едновременно. Повърнатата кръв е черна, понякога съсирена и смесена с храна. Понеже повръщането предизвиква често пъти кашлица, мъчно е да се каже дали изкараната кръв идва от дроба или стомаха, затова трябва да се наблюдава следното:

а) кръвта от дроба изглежда почти всякога ясночервена и пенеста като слюнката, смесена е и с малко въздушни мехурчета (вж. при кръвоизлияние от белите дробове);

б) кръвта от стомаха напротив, е повечето пъти тъмна с шоколадов цвят, често е на парчета, съсирена и смесена с частици от храна.

За по-сигурно трябва да се повика лекар.

Първа помощ:

1. Болният да легне на легло и да пази абсолютно спокойствие.

2. В продължение на 24 часа да не му се дават никаква храна и питиета, а при силна жажда да му се дава на всеки 10 минути 1 супена лъжица студена (10-18°С) вода.

3. В областта на сърцето и стомаха да се поставят дебели студени компреси, натопени във вода (10-18 °С), като се сменят веднага, щом се стоплят.

4. На краката му да се поставят шишета с гореща вода.

5. При загуба на съзнанието трябва болният да се напръска със студена вода и оцет наполовина; главата да се държи ниско, а не да се повдига.

6. След 24 часа може да му се дава (след повече или по-малко продължителни паузи) по 1 супена лъжица варено мляко, лигави супи (но в студен вид и в малки количества) да не се дават, докато съвършено не престане кръвотечението. След прекратяване на кръвоповръщането пък виж по-долу диетата.

7. При кръвоповръщане, което е последица на силен удар в областта на стомаха, или пък поглъщане на предмети, които причиняват механични повреди, игли, парчета от стъкла, кокалчета и т. н., се изисква същото лечение с тази разлика, че в случая употребата на лигави храни трябва да бъде допусната още от самото начало, за да могат намиращите се в стомаха чужди предмети да се покрият с обвивен слой.

Лечение.
В продължение на 3-4 седмици пълно спокойствие на легло и налагане на корема (и то само отпред, а не и през кръста) с торбички, напълнени с хладна лапа от суров кромид лук със сол, или пък със студени компреси. Лапите се сменят сутрин, обед и вечер, а компресите първата седмица се сменят всеки 1-2 часа, и то много внимателно, за да не се безпокои болният, а по-после само сутрин, обед и вечер.

Ако болният заспи с компресите, да не се буди, за да се сменят. Ходенето по голяма нужда да става само на легло, за да се избегнат излишните движения, които могат да усложнят положението.

Вътрешно:
а) Или разтвор от готварска сол 1 супена лъжица се разтваря в 250 г вода и се изпива бавно на глътки. Ако има нужда, повтаря се в продължение на 10-12 дни сутрин, обед и вечер преди ядене, но вече по 1 чаена лъжичка на 150 г вода;

б) или разтвор от стипца на 150 г вода 1/2 чаена лъжичка; или:

в) разтвор от лимонена киселина и стипца по 6 г от двете се разтопяват в 200 г вода и се пие по 1 чаена лъжичка сутрин, обед и вечер преди ядене; или:

г) отвара от полски хвощ и овчарска торбичка от двете по 1 супена лъжица се запарват с 500 г вряла вода, вари се захлупено 10 минути и се пие студено по 1 винена чашка бавно, глътка по глътка; или пък:

д) отварка от бабух (пчелник) 5 г, див джоджен 5 г, бял равнец 5 г, имел дъбов 5 г, полски хвощ 5 г и дъбови кори 5 г. От общата смес се вземат 4 супени лъжици и в 1200 г вода се варят, докато остане около 800 г, прецежда се и се пие студено всяка сутрин по 250 г бавно, глътка по глътка. Повтаря се, докато спре кръвоповръщането.

След спиране на кръвоповръщането да се лекува основната болест, която го предизвиква. Против мъчителна жажда болният да пие на глътки студена вода с лимон (на чаша вода 1 чаена лъжичка лимон), обаче не в голямо количество. При язва в стомаха водата да е без лимон.

Диета.
Виж при язва на стомаха с кръвоизлив. След 14-ия ден може да се употребяват и овесена каша, претрити черни боровинки или сироп от боровинки и желе от лимон.

ПАРАЛИЧ НА СТОМАХА

Причини.
Мозъчни разстройства и атрофия на стомашните нерви вследствие на удар, насилствено хранене и други.

Признаци.
Отсъствие на перисталтика на червата и на стомашни киселини. Болният не може да се храни и чувствува погълнатата храна като камък в стомаха си, т. е. без всякакви движения, същата храна преминава в червата без сокове и болният бързо измършавява.

Предсказание.
Сериозно, защото болният от изтощение може да умре.

Лечение.
Общо за засилване на организма и по начина, даден за отпуснат стомах с добавка: в този случай вътрешно, 2 часа след ядене да изпива или:

а) по 1 кафена чашка (за деца наполовина) отварка от канела (кора), счукана на ситно 10 г, невен (листа и цвят) и пелин (листа) по 25 г, горчивче (листа и цвят) и жълта тинтява (корени) по 50 г. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода и на тих огън ври 10 минути; като изстине, се прецежда; или:

б) по 1 чашка от 75 г топла отварка от мащерка (листа и цвят): 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода; ври още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Сутрин, един час след закуска, трябва да се повтори всичко, дадено за вечер преди лягане за спаднал стомах, включително и топла клизма с чай от лайка, за да се поти тялото и да не гният изпражненията вътре в червата.

При това един час след клизмата, ако болният не може да се изходи по нужда, добре е второ лице, с помощта на показалеца си, намазан с олио, внимателно да изкара навън през ануса барабонките, изсъхнали от вътрешния огън, и с това силно да облекчи болния.

ВЪЗПАЛЕНИЕ И ЯЗВА НА ПИЛОРА

Причини.
Възпалението на пилора (изхода на стомаха) обикновено се дължи на люти и кисели храни, на бързо ядене, на лошия навик да се гълтат кокичките на маслинките и на други плодове, на спиртни питиета, лоши по своя състав храчки и други неща, които го дразнят.

Първоначално лигавата ципа е само зачервена, но по-късно на това място се образува рана, така че по-често говорим за язва на пилора, отколкото за възпаление. Във всеки случай възпалението предшествува образуването на язвата.

Признаци.
Много киселини, повръщане, нетърпими болки в областта на пилора (болки под лъжичката) и чувство, че стомахът е запушен.

Ако болният започне да чувства, че от ден на ден силите му бързо отпадат, а също и теглото му чувствително намалява, трябва да следи зорко изпражненията си. Щом забележи в тях следи от кръв (кафяво-черни изпражнения), веднага да приложи казаното при язва на стомаха с кръвоизлив. В противен случай кръвоизлиянието може да отслаби болния дотам, че да получи припадък (синкоп) с всички сериозни последици, които той носи (вж. том I, „Други спешни случаи“).

Лечение.
Общо и по начина, изложен за язва в стомаха, с добавка към диетата: да се дъвче бавно, да не се употребява нищо люто, кисело, никакви спиртни напитки, нито тютюн, защото той увеличава количеството и киселинността на стомашния сок, който също дразни възпаленото място. Храните трябва да бъдат повече кашести.
Лятно време да се ядат повече дини, тъй като сокът им разхлажда и успокоява. Такова диетично лечение трябва да трае дълго време (понякога цяла година), за да се получи резултат. Лошото е, че болни от възпаление и язва на пилора или стомаха не искат да знаят за това и след като пазят диета 2-3 седмици, наново се нахвърлят на всякаква храна и влошават положението си.

Лечебни кризи.
При силни болки под лъжичката болният да пие често хладък чай от жълт кантарион и хмел по 1 супена лъжица от двете в 500 г вода ври 10 минути и върху пилора се слагат студени компреси от чая на хмела.

ЯЗВА НА ДВАНАДЕСЕТОПРЪСТНИКА

Причини.
Същите, както при язва на стомаха и възпаление и язва на пилора, и представлява същата опасност. С добавка: обикновено язвички и рани в стомаха и дванадесетопръстника се появяват у хора, които дълго време са страдали от възпалителни процеси в тези органи гастрити, диспепсии, и ентероколити. Извънредно често се случва у алкохолици, хора.

Признаци.
Болките са също така силни, както при язва на стомаха и на пилора, само че се появяват по-късно от 3-4 часа след нахранване.

При кръвоизлив от язвата изпражненията стават кафяво-черни и болката се изразява в една точка, като че ли нещо там пари болния.

Лечение.
По същия начин, изложен за язва на стомаха и възпаление и язва на пилора. С добавка: режимът на хранене след оздравяването да се следва от 1 до 3 години. Освен това добре е един ден в седмицата да се спазва строга диета. Ако се появят някакви смущения, болният веднага да се подложи на строга диета.

Млякото и яйцата могат да се прибавят умерено, а хлябът да е приготвен без кисела мая.

ЯЗВА НА СТОМАХА. ЛЕЧЕНИЕ І

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”, „Здраве и дълголетие …”)

1. Първия ден сутринта да се взема гореща вода няколко чаши за промиване на стомаха и червата и след това една кафяна чаша дървено масло (зехтин) преди ядене. Вечерта също да се взема гореща вода и след това кафяна чашка дървено масло.

Един-два часа след дървеното масло се взема житена вода.

2. Втория ден. Същото по отношение на горещата вода и дървеното масло, а вместо житена вода овесена вода.

3. Третия ден. Същото като първия ден, само че вместо житена вода, взема се картофена супа.

4. Четвъртия ден, както първия ден, само че вместо житена вода взема се смокинена чорба без твърдите части.

5. Петият ден е като първия. Шестият като втория и т.н.

Всичко това се повтаря 10 дена. След десетия ден дървеното масло престава. А на болния се дава чай със сухари и краве масло.

Цветовете на жълтия кантарион се турят в дървено масло и стоят на слънце 40 дена. След това се взема от кантариона по една супена лъжица сутрин и вечер преди ядене. Отвара от жълтия кантарион се пие по 1 супена лъжица преди ядене.

При ядене да не се употребява кисело, люто и солено. Също така да не се употребява боб, леща и грах. Могат да се употребяват, ако са олющени от люспите.

Завира вода 1/4 л, турят се в нея три листа от смрадлика и веднага се отстраняват от огъня, захлупена тенджерата се оставя, докато изстине. Тази вода се пие три пъти на ден, преди ядене половин час по 1 кафяна чашка. На тетрата се употребяват листата. Най-хубаво е да се бере, когато цъфти. Тогава листата имат по-голяма сила.

За язва: 150 г чист зехтин се размесва хубаво със ситно счукан чесън така, че да се получи гъста кашица. Да се взема три пъти на ден: сутрин, обед и вечер по една чаена лъжичка.

Преди години един наш брат заболя от язва в стомаха. Дойде при мене и ме пита какво да прави. Казах му: „През лятото ще се печеш на слънце, ще излагаш стомаха си и корема си на слънце. Така ще се лекуваш 2-3 месеца наред. Всеки ден ще пиеш по една чаша зехтин.” Той изпълни моите съвети и оздравя.

ЯЗВА НА СТОМАХА. ЛЕЧЕНИЕ ІІ

Провежда се от лекар. Необходимо е болният да си изгради правилен режим на труд, почивка и хранене. Да се храни по-често и по малко, като предпочита мляко, масло, сметана, яйца, супи, варено или печено месо, каши и пюрета. Забраняват се пържените храни, сурови зеленчуци, туршиите, боб, зеле, консервирани храни и подправки, алкохол и тютюн.

А. При кръвоизлив незабавно да се потърси лекарска помощ, като лечението се провежда в болнична обстановка. До оказване на лекарска помощ народната медицина използува следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди хранене болният да изпие следната смес: 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгоряна вълна, 1/2 изравнена чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз) и толкова прах от яйчени черупки. При липса на яйчени черупки и сакъз може и без тях.

II. Двадесет минути след сместа да изпие 1 чашка от 75 г отварка от бяла върба (листа), дебела мара (листа), овчарска торбичка, полски хвощ и смрадлика (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Може да се подслади с мед и лимон по вкус.

Диета.
Болният в продължение на 3-7 дни трябва да спазва строга диета: мляко, сметана, рохки яйца, слизести супи. Силната жажда да се утолява от време на време с 1 глътка студен чай от джоджен (2 супени лъжици листа от него се запарват с 500 г вряща вода и в закрит съд на тих огън се варят 5 минути, като изстине, отварката се прецежда).

След изтичане на този срок болният може в продължение на 7-10 дни всеки 2 часа и по-често да взема по 1 супена лъжица от следния крем за усилване: 500 г прясно краве масло, 500 г чист пчелен мед, 500 г пудра захар, 500 г пресен каймак (сметана) и 10 жълтъка от пресни кокоши яйца.

Приготовление:
Маслото, медът и захарта се разбъркват в чист съд и се оставят на топла печка само да се разтопят, но не и да заврят. След това се прибавят каймакът и жълтъците и сместа се бърка добре, докато всичко се разтопи хубаво.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от ленено семе и смрадлика (листа): по 1 супена лъжица от всяка с прибавка и на 1 изравнена чаена лъжичка анасон (от аптеката) се запарват с 1 л вряща вода и се варят 10 минути. Като изстине, отварката се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г леща, очистена и опечена до розов цвят и след това смляна на мелница за кафе и разбъркана с 250 г чист маслинен зехтин, и по 125 г тахан от сусам и чист пчелен мед, като преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото се утаява на дъното. При липса на сусамов тахан може и без него.

IV. Двадесет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бяла върба и пр. (вж. точка II) или пък от бял равнец, жълт кантарион, червено подъбиче, листа от смокиня и листа от смрадлика по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане хладка клизма от 25-30 оС с половин-един литър вода. Тази клизма причинява свиване на кръвоносните съдове в стомаха, последвана или от компрес на корема (отпред) от 4 бархетни парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, или пък още по-добре с поставяне на корема торбичка от тънко хасе, напълнена с хладка лапа от суров кромид лук, настърган и засилен с готварска сол в пропорции: на 3 супени лъжици лук 1 супена лъжица сол, и се опасва с вълнен или фланелен пояс, съчетан и с „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет и отгоре вълнена шапка.

VI. Или пък при главоболие „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре) и засилен или с 9 супени лъжици суров кромид лук и 3 супени лъжици сол, или пък със 7-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората. Държат се цяла нощ.

През кръвоизлиянията да не се правят никакви топли и горещи приложения, включително и слънчеви бани, за да не се усили кръвоизлиянието.

VII. Един-два часа след закуска на болния да се постави пак или коремният компрес, или пък лапата от кромид лук със солта, опасани с вълнен пояс. Държат се 2-3 часа и се заменят с нови до вечерта.

Важни добавки:.
1. През време на това лечение болният непременно да лежи спокойно в леглото си, без да се паникьосва, и то така, че стомахът му да е в удобно и спокойно положение.

2. Хладната клизма да се прави на болния редовно, до пълното спиране на кръвта. След това винаги при запек, даже всекидневно хладни клизми (35оС) с 500 г вода.

Б. При липса на кръвоизлив се прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин с прибавка на по 3 супени лъжици червен и  жълт кантарион (листа и цвят) и мента. Във водна баня на тих огън се варят 1 час. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от червен и жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), мента пиперита, мащерка, къпина (листа и цвят), невен (листа и цвят), пипериче, синя тинтява и смрадлика (листа) по 100 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко препечено в тиган до бежов цвят, за да не пачосва отварката) и 1 чаена лъжичка анасон (от аптеката) се запарват в 600 г вряща вода и се варят 10 минути. Като изстине, отварката се прецежда.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна, повече каши и пюрета или пък обикновена храна без тлъсто и консервирано месо и риба.
Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря болниятда изяжда по 1-2 глави печен кромид лук, но без захар.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска), но само варено или печено, не и пържено, при това много добре сдъвкано.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови ястия, каши, пюрета, особено готвена бамя, тестени храни и компоти с малко хляб. След ядене болният да изяжда и 1-2 печени ябълки без корите и семките и след тях да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: ленено брашно, пудра захар, сода бикарбонат, кафе от фий, прах от изгорян до черно картоф (нарязва се на тънки филийки и се пече до черно) по 50 г от всяка, и рафинирана сяра на прах 15 г (от аптеката). Пие се с малко хладка вода или чай от лайка.

Забележка.
Лимоновият сок не е вреден и може да се употребява като подправка, но само в случаите, когато болният не чувствува болки от него.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от лайка (цвят) или пък минерална вода.

III. Два часа след ядене да взема 1 изравнена чаена лъжичка смес от чист пчелен мед и прясно краве масло (или чист маслинен зехтин) по 250 г от двете и бяла дъвка (сакъз) 25 г (от аптеката), счукана на ситно и добре разбъркана. Преди всяко вземане сместа да се разбърква, защото дъвката пада на дъното.

IV. Двадесет минути след сместа да изпива и 1 чашка отварка от червен и жълт кантарион и пр. (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, да се прави клизма с 500 г топла вода. При липса на болки в корема следва коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от джоджен (4 супени лъжици листа в 1 л вода се варят 10 минути), или пък налагане на корема със зелен лист от прясно зеле попарва се с врящо мляко, за да омекне, свива се на руло, изцежда се и отгоре му се слага вестник и вълнен пояс.

При болки коремът се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени с топла лапа (36°С) от праз лук (бялата му част), а при липса на лук с прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка на 20-30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките, с прибавка на 2 супени лъжици ленено брашно и 150 г мляко. Варят се да стане лапа, гъста като тесто, отгоре се поставят вестник и вълнен пояс.

Едновременно на главата се поставя „шапка“ от суров лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната му страна с малко оцет, или от сурови картофи, настъргани на ренде и полети с 1 чашка топло мляко. Киснат 30 минути и преди поставянето хубаво се изстискват. Отгоре се слага вестник и вълнена шапка.

При тежко главоболие „шапка“ от тънко хасе на главата, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно счукани. Отгоре се слага вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта.

Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване.

Неделя. Ако няма болки, почивка от всичко с изключение на билките и диетата. Ако има болки, лечението продължава по плана.

Важни добавки:.
1. Болният да избягва употребата на аспирин (ацетизал), за да не му се спука язвата.

2. Ако през деня има болки в корема, болният да си сложи коремен компрес от 2 хасени парчета, натопени в хладка отварка от джоджен или пък във вода и оцет по равни части; държи се, докато минат болките.

3. Лапите могат да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят до необходимата температура, като квасецът се засили и с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

4. Болният да отбягва физическо и психическо натоварване.

5. След оздравяването да отбягва да яде сухари, а също разни семки заедно с люспите и други подобни лакомства, които могат отново да разкървавят оздравялата вече язва.

ЯЗВА НА СТОМАХА. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Язвата на стомаха и дванадесетопръстника е много разпространено заболяване. Най-чести места за язва в стомаха са пилорът (долното отверстие на стомаха) и малката кривина на стомаха.

Причини.
За причините на язвената болест съществуват много схващания, тъй като и причините са много и разнообразни. Основно значение за възникването на язвата имат силните психични изживявания, нервното напрежение, преумората. При дразнене на стомашната лигавица от различни дразнители също може да се образува язва. Хроничният гастрит при неподходящо лечение и хранителен режим може да се усложни с язва. Употребата на тютюн и алкохол улеснява възникването на язвата.

Признаци.

Най-характерните прояви на язвената болест са болката и паренето зад гръдната кост и по-рядко повръщането и кръвоизливът. Болката може да се яви скоро след нахранване (след един-два часа), по-честа е по-късната болка около 3 часа след ядене. Понякога се явява и нощно време или на гладно; болките на гладно са характерни главно за язва на дванадесетопръстника. Болният усеща болезненост над пъпа, под лъжичката, която понякога отива към гърба.

От друга страна, поради нервен стомах лигавицата на стомаха, и особено на дванадесетопръстника, става малокръвна, т. е. храненето й чрез капилярните кръвоносни съдове може да не е достатъчно и в този случай разяждането на вътрешната мускулна стена на стомаха става по-лесно от собствените му киселини. Повредата на лигавата ципа на стомаха се получава още и от удари по корема, преяждане, препиване, умствено и физическо напрежение. Мнозина автори на книги по тоя въпрос сочат и тютюна като причинител на язва в стомаха, понеже увеличава киселинността на стомашния сок и отслабва устойчивостта на лигавата ципа, която отпосле се разяжда от собствените си киселини. Това обаче изисква да са налице и други причини, като лошо състояние на зъбите, болно гърло, малокръвие, хлороза, носене на корсет, често вземане (след обяд или вечеря) направо на езика сода на прах, гълтане на кокички от плодове и други остри предмети, употребяване на лошо рафинирано олио, което причинява киселини, много месо, фабрична захар, и най-после постоянно нервно напрежение особено грижите, тревогите и притесненията.

Признаци.

Щом язвата е вече образувана в стомаха, страдащите показват обикновено следните по-важни и главни признаци:

1. Болки, които настъпват обикновено от половин час до три часа след приемането на храната (понякога настъпват и веднага след яденето, ако язвата е близо до хранопровода) и траят почти до второ нахранване. Понякога траят час-два и спират изведнъж, за да се появят пак след ново прииждане на храна в стомаха.

2. Особена болезненост под лъжичката, която понякога е толкова силна, че не дава да се пипне това място и болният има чувството, че сякаш нещо го гризе в стомаха. Тези болки понякога се разпростират изпод лъжичката към гърба.

3. След нахранване болният има оригвания на кисело. Обикновено при тази болест стомахът отделя повече киселини, отколкото когато е здрав, вследствие на които се появява и киселинният вкус в долната част на гърлото при оригване.

4. Повръщания от време на време, които обикновено настъпват 2-3 часа след ядене и се дължат на затваряне на изхода на стомаха, където е язвата. Понеже тя е при изхода, то той, за да се предпази от дразненето на храната, се затваря и така не є позволява да мине по-нататък. Стомахът започва да се вълнува и за да се освободи от вкиснатата храна, я връща назад през хранопровода. Повърнатата материя има кисел вкус, понякога и червен цвят, ако кръвта не е престояла в стомаха; тя е черна и съдържа парченца като смляно кафе, съсирена кръв, ако е стояла по-дълго време в храната.

Болните се оплакват често и от глад, както и от упорит запек признак на неврастения, безсъница и други.

5. Понякога и в изпражненията има кръв, но не червена, а с тъмнокафяв цвят, даже черен, и е смесена добре с изпражненията. Тя идва от раната и е признак за голяма опасност, защото показва, че е засегнат кръвоносен съд. Понякога той може да е голям и кръвоизлиянието да причини смърт.

Диагнозата се поставя вярно само ако се направят едновременно клинични, лабораторни и рентгенови изследвания. Всяко изследване поотделно не е достатъчно.

Язвата е хронична болест и от нея страдат хора на средна възраст. Тя се изостря пролет и есен (сезонна периодичност).

Срещат се язви от големина на лещено зърно до такива с диаметър по 1-2 см. Ако язвата пробие стомашната стена, гнойта се разлива в коремната кухина и причинява силно възпаление, придружено от коремни болки, подуване на корема, повръщане, упадък на сърцето и силите.

Усложнения.
Освен с кръвоизлияния язвата може да се усложни с пробиване на стомашната стена и развиване на перитонит, със стеснение на изхода на стомаха, образуване на сраствания и други.

Предсказание.
Язвата обикновено навреме и правилно лекувана оздравява. Обаче при неспазване на природосъобразния режим на живеене и хранене заболяването се задълбочава. Протичането на болестта е много различно: язвата може да продължава с десетки години, но има случаи, при които тя зараства за няколко месеца, но често се повтаря.

Предпазване.
Трябва да се избягват всички вредни причини: физическа и нервна преумора, нередовно хранене, и то с груба храна, тютюнопушенето.

РАЗШИРЕНИЕ НА СТОМАХА

Разширението на стомаха се появява, когато изходът на стомаха към червата се стесни и смляната храна мъчно преминава в червата с известно затруднение и закъснение. При това стомахът никога не се изпразва напълно и останалата в него храна го разширява.

Причини.
Отпуснатост на стомашната мускулатура поради голяма слабост от различни хронични заболявания. Стесняването на изхода обикновено става поради ръбци, образували се от язви в пилора или от рак и от сраствания отвън.

Признаци.
Понякога стомахът може да е значително разширен, но лицето все пак да не се оплаква от нищо. В друг случай няколко часа след ядене болният чувства болки в стомаха, има оригване с миризма на развалени яйца, често пъти и повръщане на извънредно зловонна материя застоялата се в стомаха храна, в която се намират остатъци от храната, приета преди няколко дни. След повръщане болките обикновено стихват. Дълго след ядене се чува плискане в стомаха. Болните се оплакват от жажда, а пък употребата на по-големи количества вода още повече допринася за по-нататъшното разширение на стомаха им. Болните страдат и от запек. Кожата им е суха и бледа.

Предсказание.
Благоприятно. Ако причината е доброкачествена стеснение на изхода на стомаха, например спазъм на пилора, ръбец след язва то при известна диета и лечение болните могат да живеят с десетки години. Сериозно при другите причини.

Лечение.
Според причината, която е предизвикала болестта. Например ако болестта се дължи на слабост на стомаха, то спазването на диетата ще бъде достатъчно да възстанови правилната му служба. Ако се дължи на язва в пилора, да се лекува по начина, изложен за нея, и т. н.

Освен това добре е сутрин след сухия четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от фрикция и обличане, да се направят и гимнастическите упражнения, целящи да засилят коремните мускули. Също са полезни тенисът и гребането.

Всеки ден сутрин, обед и вечер преди ядене да се правят и по 10 -20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

Слънчевите бани със зелени листа, особено на стомаха, са също много полезни.

Употребата на минерална вода, особено газирана, е вредна.

НЕРВЕН СТОМАХ

Тази болест е много разпространена. При нея стомахът не е болен, а само е с болезнено повишена възбудимост. Вследствие на това работата му не е нормална, появяват се различни разстройства.

Причини.
Нервният стомах се дължи на обща неврастения, хистерия, хипохондрия, психически сътресения, страх и други душевни вълнения, обща слабост, женски болести, болести на червата и бъбреците, полови разстройства, функционални разстройства на жлезите с вътрешна секреция, хроничен простатит, алкохолизъм, пушене на тютюн и други.

Признаци.
Характерът на тези болки е много разнообразен и непостоянен. Болният се оплаква от тежест след нахранване, подуване на корема, болки в корема, силен глад, който след поемане на един-два залъка изчезва. Отсъствието на апетита се сменя с вълчи глад, запекът се сменя с диария, езикът е ту чист, ту обложен. Изобщо признаците приличат на тези при отпуснат стомах. Много пъти отпуснатият стомах е и нервен, и обратно. Освен тези признаци има такива и на обща неврастения: главоболие, замрежване на очите, прилив на кръв към главата, студени крайници, лесна физическа и умствена умора, сърцебиене, безпокойство, безсъние, психическа раздразнителност и т. н.

Предсказание.
Сериозно, защото болестта трудно се поддава на Лечение.


Предпазване.
Да се избягват причините, които го предизвикват, особено пиенето и пушенето. Неврастениците трябва да обръщат голямо внимание на нервите си, за да не заболеят от нервен стомах.

Лечение.
То трябва да бъде общо и насочено предимно към лечение на нервната система, с подобряването на която се подобрява и общото състояние на болния. Начинът на общото лечение е същият, както при диспепсия на стомаха. В този случай на болния се препоръчват лятно време и хладки речни или минерални бани (Княжево, Овча купел, Наречен), туризъм, провеждан най-методично, дълги разходки всяка вечер (най-добре в полето, сред природата), лете прекарване на планина, далеч от шума на много посещаваните курорти, природосъобразен живот лягане рано вечер и др.

Вътрешно.
Освен посочените отварки при диспепсия на стомаха да се употреби и отварка от клинавче и тесен живовляк. От общата смес, приготвена по равни части от всяка билка, се взема 1 супена лъжица и в 500 г вода се вари 1015 минути. След като изстине, се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер по една винена чашка от 75 г преди ядене.

Диета.
Тъй като стомахът в този случай не е причината на болестта, то даже най-внимателният подбор на храната никак не облекчава страданията, напротив, ограничаването на храната или предписването на особена диета само води към отслабване на болните. Колкото повече се обръща внимание на стомаха, толкова повече се влошава основната болест. Затова болният трябва да яде и пие всичко, което му харесва (изключвайки месната храна, спиртните питиета и тютюна).

Важна добавка. При наличност на чувството „обръщане на стомаха“ болният временно да отбягва да носи и вдига тежки предмети.

ХРОНИЧЕН ГАСТРИТ

Хроничният гастрит е често заболяване, което се среща в по-късна възраст, и то повече у мъжете.

Причини.
Всички причини, които предизвикват острия гастрит, имат значение и за хроничния, който често е усложнение на острия. Продължителната употреба на спиртни напитки, тютюн, лоша и трудно смилаема храна, лютиво, кисело, преяждане, на много горещи и студени храни и т. н. всичко това може да причини хроничен гастрит. Той може да се предизвика и от химични дразнители, болестотворни микроорганизми, а и от други заболявания. Значение имат и злоупотребата с лекарства, нередовното хранене, набързо, без достатъчно сдъвкване на храната, някои нервни състояния и други.

Признаци.
В началото болният се оплаква от тежест под лъжичката след нахранване, а по-късно и от болки, кисели оригвания, парене, повръщане, по-често след нахранване. Апетитът намалява. Езикът е обложен, дъхът мирише, има запек. След време това се отразява и на общото здраве: болният отслабва и побледнява. В други случаи болните имат чести диарии.

Предсказание.
Обикновено е добро, но може и да премине в язва.

Предпазване.
Да се избягват причините, които го предизвикват. Храненето да става правилно, да се води борба с алкохола и тютюна.

Лечение.
Болният трябва да постоянства в лечението, за да има резултат. Много важно е да спазва правилен хранителен режим.

Народната медицина предлага:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 500 г чист маслинен зехтин с по 3 супени лъжици цвят от червен и жълт кантарион във водна баня на тих огън се вари 1 час, като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 кафена чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят), бял равнец, жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), мента пиперита, пипериче, полски хвощ и салвия по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) и 1 изравнена чаена лъжичка анасон (семе от аптеката) се запарват с 500 г вряща вода и захлупено на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Болният трябва да се храни бавно, няколко пъти дневно, като не поема големи количества храна на едно ядене, за да не претоварва стомаха си.
Да се избягва лютиво, кисело, солено, много топло или студено, алкохол и тютюн.

Често да се употребява пюре от картофи, което е добра и лека храна. Полезно е още вместо хляб да се ядат варени картофи с малко лимон, а като десерт печен кромид лук с лята захар (небетшекер) или пък сурови фъстъци. Ако е възможно, преди и след ядене да почива около един час.

При липса на стомашен сок след обяд и вечеря да се изпива сокът на половин лимон, предварително малко изпечен на печката. Сокът му да се изпива бавно със сламка.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, добре е болният да пие хладка отварка от лайка (цвят), смрадлика (листа) и  от смокиня (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе, предварително леко запечено, се запарват с 600 г вряща вода и се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Или пък суроватка, която добре пречиства стомаха.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от червен и жълт кантарион, ежовче, бял равнец, пелин, слез, бял трън, мъртва коприва, синя тинтява, салеп и подбел по 50 г от всяка билка. От общата смес се вземат 3 супени лъжици с 1 чаена лъжичка анасон, в 600 г вода се варят 10 минути и отварката се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода. След това коремът се налага със зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, свит на руло и изстискан добре. Поставя се топло като компрес, отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс. В по-тежки случаи се поставя торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба и напълнена с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, или пък от праз лук (бялата му част), също на ситно нарязан, засилена с 30 сини сливи (от тези за компот без кокичките, смачкани на каша), с прибавка и на 2 супени лъжици леко запечено ленено семе и 150 г прясно мляко. Вари се да стане гъста лапа като тесто и като поизстине, се поставя на корема, а отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс.

При главоболие на главата се поставя „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова супени лъжици млади корени от полски бъзак, счукани на каша), и отгоре вълнена шапка. Вместо квас на главата може да се постави зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре вълнена шапка. Така се спи цяла нощ или докато много досади на болния.

V. Сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, а след обличането се правят и 10-15 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

Неделя. Ако няма криза, пълна почивка. При нужда лечението продължава по плана.

Важни добавки:.
1. През време на лечението при настинка или температура болният да не взема аспирин, защото дразни стомашната лигавица. Да не му се дават за ядене сурови плодове и зеленчуци, а само сокове от тях. След оздравяването плодовете се дават винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали.

2. Необходимо е движение на открито, но да се избягва преумората.

3. Много важно е и душевното въздействие. С болния трябва да се говори нежно. Щом състоянието му се подобрява, доверието му в лечението се усилва, той се ободрява и по-усърдно следва указаните му предписания.

ОСТЪР ГАСТРИТ

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”, „Здраве и дълголетие...”)

1. Най-първо болният да вземе рициново масло.

2. След това да му се даде топла вода, не вряла. Да я взема с лъжичка.

3. Да употребява отвара от лайка. Да се пие три пъти на ден. Вечер преди лягане по 1 кафяна чашка.

4. Царевичната вода е хубава за стомаха, действа разхлабително.

5. За оправяне на стомаха да пие 40 дена всяка сутрин по една чаша студена вода на гладно сърце. Всяка глътка да се държи в устата, догдето се стопли, и тогава да се глътне, и то бавно.

(вж. повече Димков, БНМ т. ІІІ/1)

Причини.
Най-често се причинява от употреба на силно дразнещи стомашната лигавица храни, подправки, напитки: лютиви чушки, черен пипер, алкохол. Значение има и преяждането, особено с груба храна, приемането на много лекарства и химикали, тютюнът. Най-после острото възпаление на стомаха в много случаи се дължи на микробно увреждане.

Признаци.
В леки случаи няколко часа след нахранването болният усеща бавно неразположение, гадене, оригване, парене, тежест под лъжичката. Явява се повръщане, с което болният получава облекчение. Езикът е обложен, количеството на слюнката се увеличава.

В по-тежки случаи заедно с тези признаци болният губи апетит, има отвращение към храната, усеща горчив вкус на ястията. Има жажда, чувствува слабост, изтощение.

Предсказание.
Обикновено острият гастрит трае 2-3 дни и болният оздравява. Но може да премине и в хроничен.

Предпазване.
Трябва да се спазва правилен режим на хранене.

Лечение.
В леки случаи минава бързо от само себе си, като е добре да дадем на болния да изпие очистително: една чаша майчин лист или рициново масло (около 3 супени лъжици за възрастни).

Вътрешно.
За облекчаване на повръщането болният да пие често и на глътки топла вода с лимон (10-20 капки на чаша вода), обикновена вода без лимон, слаб чай или чай от шипка.

Диета.
Най-добре е първите 1-2 дни болният да гладува, като през това време изпива дневно 2-4 чаши чай от липа, подсладен с мед и подкиселен с лимон (1 лъжичка сок на чаша чай), оризова или овесена вода. Постепенно да премине към лека природосъобразна, млечно-растителна храна: варени и задушени плодове, разварен ориз, пюрета, кисело мляко и чер тричав хляб.

При по-тежки случаи лечението трябва да се провежда от лекар. Народната медицина препоръчва веднага да се даде очистително майчин лист или рициново масло, последвано от двойна топла клизма най-добре с чай от лайка, която се повтаря 2-3 вечери подред. При употреба на развалена храна е за препоръчване клизмата да се направи с топло мляко. Болният да се остави на пълен глад за 1-2 дни, като му се дават повече течности. Захранването да става постепенно и много внимателно.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 250 г прясно краве масло, 250 г чист пчелен мед, 1 изравнена супена лъжица чиста бяла дъвка (сакъз), предварително счукана на брашно.

Приготовление:
Медът и маслото се бъркат в продължение на 30 минути, прибавя се дъвката и се бърка още 30 минути, да стане на мехлем.

II. Десет минути след сместа при липса на повръщане да изпива 1 чашка от 75 г отварка от жълт и бял равнец, червен и  жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), мента пиперита, пипериче, синя тинтява и цариче по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе, предварително запечено, и 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода, вари се 10 минути на тих огън; като изстине, се прецежда и се пие топличко, за да се избегне лигавостта на лененото семе.

При често повръщане помага отварка от летен дъб (листа) 5 г, червено френско грозде (плодове) 5 г, джоджен 5 г, розмарин 5 г, телчарка 10 г, майоран 15 г и бяла мъртва коприва 20 г.

Приготовление:
Една чаена лъжичка от общата смес се попарва с 300 г вряла вода, захлупва се за 1/2-1 час, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер по 1 винена чашка преди ядене.

Диета.
Около 10 дни болните трябва да употребяват лека храна: подквасено мляко, мляко с ориз, малеби, бисквити, сухар, плодови и зеленчукови пюрета, извара, рохко яйце, пилешка супа, кремове. Забраняват се груби дразнещи храни, топли или студени, газирани напитки.
Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд болният да изяжда по 1 глава печен кромид лук без хляб. На обяд заедно с другата храна по-късно може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба, варено или печено, не пържено.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови пюрета и ястия, тестени храни и компоти с малко леко препечен хляб.

След ядене като десерт да изяжда 1-2 печени ябълки. При това всеки залък да се дъвче до втечняването му.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, добре е болният да пие отварка от салвия и джоджен листа (по 1 супена лъжица от двете с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе, предварително леко запечено, се запарват с 600 г вряща вода и се вари 10 минути) или пък минерална вода.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен клизма с 500 г топла вода. Коремът се налага със зелен лист прясно зеле, попарен в съд с 1 чашка врящо мляко, за да омекне, и след това добре изстискан, или още по-добре с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнена с топла лапа от прясно зеле (а при липса на зеле с праз лук), нарязано на ситно с прибавка на 1 китка магданоз, също нарязан на ситно, 2 супени лъжици ленено брашно и 150 г прясно мляко на тих огън се вари да стане гъсто като лапа, отгоре се слага вестник и фланелен пояс.

Едновременно на главата се слага „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре се поставя шапка от чорап, а при главоболие „шапка“, напълнена с хладък селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно счукани). Държат се цяла нощ.

Забележка.
Лапата от зеле може да се използува три вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопля до 37°С.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишвания през устата.

Неделя пълна почивка от всичко. При менструация да не се слага топло на корема.


ОТПУСНАТ СТОМАХ

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”, „Хляба наш насъщни”)

При слаб стомах да се употребява препечен хляб, който да се натопи във вода и да се яде.

(вж. повече Димков, БНМ т. ІІІ/1)

Отпуснатият стомах е състояние, при което имаме значително намаляване на мускулния тонус (стегнатост) на стомаха, който осигурява правилните свивания на стомаха и движението на храната.

Причини.
При спаднал стомах, при преяждане и препиване, след остри и хронични болести, свързани със силно отслабване на организма, при психическа потиснатост може да настъпи спадане на тонуса на стомаха.

Признаци.
Болните чувстват тежест и натиск под лъжичката още във време на хранене, а особено в първите часове на храносмилането те усещат пълнота и като че ли нещо разпъва стомаха им. Докато се хранят с апетит, изведнъж бързо се насищат. По-рядко след нахранване може да имат остри, силни болки. Това ги прави лениви, неработоспособни, сънливи след нахранване. Понякога чувствуват задух от газове в стомаха, които повдигат диафрагмата и блокират движенията є и движенията на долните ребра на гръдния кош. Често болните се оригват на кисело, в редки случаи им се гади и повръща. Стомахът се подува видимо след нахранване. Болестта е хронична.

Предсказание.
Благоприятно при правилно лечение, съчетано с природосъобразна храна.

Лечение.
Общо засилване на организма с употреба на силна, калорична храна. Ограничават се течностите и грубата храна.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива по една кафена чашка (за деца наполовина) отварка от жълт кантарион (листа и цвят), мента (листа и цвят), жълта тинтява (корени) и подъбиче (листа) по 50 г от всяка, анасон (семе) и копър (семе) по 20 г.

Приготовление:
По една супена лъжица жълт кантарион, мента, синя тинтява и подъбиче и по половин чаена лъжичка анасон и копър се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Или пък по една чашка от 75 г отварка от ангелика (корени), подбел (листа) и синя тинтява (корени) по 50 г от всяка и семе от анасон, семе от кимион, семе от копър по 20 г.

Приготовление:
По 1 супена лъжица ангелика, подбел и синя тинтява и по четвърт чаена лъжичка анасон, кимион и копър в 500 г вода на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Най-добре е в началото на лечението да се приложи диетата, дадена за спаднал стомах, или пък суровоядство, и то повече с меки плодове без люспите и семките или сок от тях. А след това вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и предимно печена или варена, при това сготвена с повече продукти, които съдържат магнезий. Освен това вместо сол да се употребява, и то умерено, каменна или морска сол в съчетание с малко лимонов сок или пък чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн не!

Двадесет минути преди закуска, обяд и вечеря възрастните при липса на апетит да изпиват по една ракиена чашка настойка от чиста сливова ракия 500 г с киснали в нея 5-6 цвята от орех, листа от горска теменуга, листа и цвят от пелин, листа от маточина, смил и целина стоят на слънце 10 дни. Преди основното ядене да се изяжда салата от 1-3 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка) и без хляб, или да се изпива сокът на печения кромид лук, или пък да се взема по 1-2 чаени лъжички, според възрастта на болния, сок от суров кромид лук (вечер се нарязва една глава лук на филийки, поръсва се с три чаени лъжички захар и така стои захлупено цяла нощ, за да не люти).

След закуска, обяд и вечеря да взема като десерт по една глава сварен кромид лук.

На обяд болният може да изяжда по малко пилешко и телешко месо или прясна риба. Месната храна да бъде една пета от другата храна. За десерт да изяжда по една купичка „домашно желе“, приготвено от овес 120 г, жито, ечемик, ръж и царевица по 60 г, просо, сладки жълъди от летен дъб (на ситно нарязани) и фий по 30 г от вечерта се накисват в 3 л вода и киснат захлупени цяла нощ. На сутринта се добавят 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, една супена лъжица чубрица и 1 тебешир, счукан на прах, варят се заедно с 1 лимон, разрязан на 4 части, докато всичко се развари на каша. След това се добавят 200 г небетшекер или пък карамелизирана захар и се вари още 5 минути. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от риган листа и цвят (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 5 минути; като изстине, се прецежда).

II. Два часа след ядене се изпива една чашка от 75 г отварка от лавандула (листа и цвят), мента и маточина по 35 г, горчивче (листа) 30 г, пресечка (листа и цвят) и хмел шишарки по 25 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват в 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда. Или една чашка от 75 г отварка от бъзов цвят (листа и цвят), полски хвощ (листа и цвят) и трънка по 30 г от всяка.
От тази смес една супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода, кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с един литър чай от лайка (три супени лъжици цвят от лайка се запарват с един литър вряща вода, кисне захлупено 20 минути, като изстине, се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма с половин литър от същия чай, последвана от налагане на корема една вечер с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 1-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, или с попарени листа от див кестен с прибавка на 15-20 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат и смачкани без кокичките, 7-9 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, изстискани и на ситно нарязани.

Втората вечер се слага торбичка, напълнена с листа от полски бъзак, попарени с вряща вода и врели още 5 минути, след това на ситно нарязани и добре изстискани, или с лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 20-30 сини сливи и 100 г прясно мляко на тих огън се вари, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, или пък с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и поръсен с 1-2 супени лъжици брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата), засилена с 20 сини сливи, смачкани без кокичките.

Едновременно се поставя и „шапка“ на главата от пресен селски хлебен квас, засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица).

На гръбнака се прави разтривка от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, за 1-2 минути, последвана от налагането му с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3-6 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и 2 супени лъжици листа от магданоз, попарени с малко вряща вода да омекнат, изстискани и на ситно нарязани държат се цяла нощ.

Важни добавки:.
1. Добре е болният преди заспиване да взема и по една изравнена супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист шушулки, стрити на прах (а при липса същото количество ревент на прах от аптеката) и 15 г рафинирана сяра.

2. С една и съща лапа болният може да се налага 2-3 вечери подред.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

Полезно е сутрин, обед и вечер преди ядене да се жабурка устата с отварка от борови връхчета (3 супени лъжици в 600 г вода се варят 30 минути; като изстине, се прецежда), а след жабуркането да се изпива и една глътка от отварката.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко пият се билките и се пази диетата. Ако болният не се чувствува добре, лечението продължава.

При менструация топли лапи на корема не се правят.

V. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа от голяма полза са слънчевите бани на корема със зелени листа (от репей, слънчоглед или тиква) с продължителност, докато е приятно на болния, последвани от коремен компрес, натопен в хладка слънчева вода (държи се 2-3 часа), или пък коремна баня (28°С за 10-20 минути).

Забележка.
Добре е болният през деня да носи под лъжичката (над пъпа) половин глава кромид лук, отрязан напречно с корените нагоре.

СПАДНАЛ СТОМАХ

Спадането на стомаха може да бъде вродено или придобито състояние, при което стомахът може да стигне понякога под пъпа. Най-често от тази болест страдат жените, по-млади и слаби момичета или раждали жени.

Причини.
Най-голямо значение имат бързото и силно отслабване на организма, застоялият живот, прекомерната физическа работа с вдигане на тежести. Спаднал стомах се среща често у многораждали жени.

Признаци.
Спадането на стомаха е обикновено само частичен признак на общо спадане на коремните органи, в което вземат участие черният дроб, червата, бъбреците и далакът. Обикновено болните са общо слаби с висящ корем. Оплакват се от тежест в стомашната област, особено след обилно ядене и пиене на много течности. Често болните имат силни остри болки. Това състояние обикновено се придружава от стомашна невроза.

Болният усеща пълнота, тежест в корема, киселини, оригвания, понякога болки в стомаха и гръбнака между плешките, друг път се оплаква от главоболие и сърцебиене. В лявата горна половина на корема често още от сутринта започва теглеща болка, и то по посока на сърцето. Тази болка престава и после пак започва, но особено е силна след обяд. Когато болният се оригне няколко пъти, болката намалява. Апетитът не само липсва, но често се явява и погнуса от всякаква храна. Такъв стомах се изпразва бавно и даже при слабо натискане в областта на пъпа издава звук на плискаща вода.

Усложнения.
Болестта може да се усложни с гастрит, язва в стомаха и др. Освен това у всички страдащи от тази болест се явява и слабост на нервите.

Предпазване.
Необходимо е да се спазва правилен хранителен и хигиенен режим. Значение имат и физическите упражнения.

Предсказание.
При правилно и подходящо хранене и физическо укрепване предсказанието е благоприятно.

Лечение.
Болните трябва да се подложат на усилено хранене с пълноценна храна. Необходимо е и общо лечение и укрепване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин с прибавка на по З супени лъжици червен и жълт кантарион (листа и цвят), бял равнец (цвят) и бяло подъбиче (листа и цвят). Във водна баня се варят един час, почива 12 дни и се прецежда през кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 50 г отварка от агримония, жълт и бял равнец (цвят), мента, бяло подъбиче, червен кантарион, синя тинтява и цикория (корени) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
В началото на лечението болният да яде по малко и на често, с други думи, да се придържа към т. нар. джобно хранене, като носи винаги в джоба си достатъчно бадеми, лешници, семки (от Тиква или слънчоглед) или пък печено ленено семе и при всеки удобен случай да си похапва от тях, при това да дъвче бавно и грижливо. На болните се препоръчва силна храна, като се хранят шест пъти дневно: масло, яйца, сирене, кашкавал, месо, сладка, тестени храни, каши, плодови сокове.

Сутрин на първа закуска болният да изпива 150 -200 г боза, в която от вечерта е киснало едно парче от 20 г прясна хлебна (козуначена) мая. Сутринта се разбърква и засилва с 1 чаена лъжичка бирена мая (може и суха) и 1 чаена лъжичка брашно от коприва .

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100-150 г младо месо: агнешко, телешко, птица и прясна риба (речна или океанска), като всеки залък се дъвче, докато напълно се ослюнчи.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко, мляко с ориз, грис и пр., зеленчукови пюрета и тестени ястия и компоти с леко препечен хляб.

Много е полезно след обяд и вечеря да изпива и по 1 кафена чашка чисто турско кафе, но без захар.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, добре е болният да пие айран или цвик.

III. Два часа след ядене да взема по 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед и 50 г чиста борова смола във водна баня се вари 10 минути.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла лапа от прясно зеле, ситно нарязано, с прибавка на 25 сини сливи, смачкани без кокичките, 1 китка магданоз (листа), на ситно нарязан, и 2 супени лъжици ленено брашно със 150 г прясно мляко вари се да стане гъста лапа, отгоре се поставя вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист от репей, леко напръскан откъм зелената страна с малко оцет, отгоре вестник и шапка от чорап. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Ако болният страда от хроничен запек, преди заспиване да взема и по 1 супена лъжица смес от 500 г мед, 30 г майчин лист (шушулки, леко запечени и стрити на брашно) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката).

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и опасване на корема в легнало положение с пояс (широк еластичен колан), изплетен от памук с чорапна плетка, широк 20-30 см и дълъг 1,5 м с връзки, широки 1 см и дълги по 60 см.

Техника на опасването:
махат се възглавниците, коленете се сгъват така, че стъпалата изцяло да опрат на кревата, и тялото се приповдига така, че да се опира на раменете на стъпалата, и в това положение с двете си длани болният леко „загребва“ корема си от долу на горе, за да повдигне стомаха на мястото му. След това, ако няма корем, се поставя и една малка възглавничка (с големина на кифла), напълнена с кокоша перушина така, че с върховете си да опре върху плаващите ребра, а с долния си край в пъпа. При вдигнато тяло се поставя поясът и се връзва с двете връзки.

Важни добавки:.
1. Болният да се приучи да спи на гърба си с повдигнати на възглавница крака или пък още по-добре първите 2 часа да лежи на дясната си страна (като до заспиването леко масажира корема си от дясно на ляво), а след това на гърба или на лявата си страна, но не и на дясната.

2. От голяма полза за по-бързото оздравяване на болния е да се освободи от тежка физическа работа.

3. Много приказки и нервирания, особено през време на храненето, влошават положението, затова болният да предпочита мълчанието и спокойствието.

4. През лятото да не прави студени бани, защото ще го изтощят и влошат положението му.


БОЛКИ В СТОМАХА (ГАСТРАЛГИЯ)

Гастралгията не е самостоятелна болест, а проява на много и най-различни заболявания.

Признаци.
Тя се проявява с болки под лъжичката в стомашната област, които настъпват внезапно и скоро и бавно преминават. Те най-често са признак на неврастения или пък проява на лошо храносмилане на нервна почва.

Болките се появяват на празен или пълен стомах. Ако се явят 1-2 часа след храненето, дават съмнение за язва в стомаха или дванадесетопръстника. Често настъпват нощно време. Болките могат да траят от минути до часове. Повръщания се случват, но много рядко. Болните се оплакват от липса на апетит, сърцебиене, тежест под лъжичката, гореща пот, виене на свят, слабост и пр. Налягането под лъжичката намалява болката.

Обикновено при гастралгия храносмилателният канал работи добре. Понякога обаче болните изгубват охота за ядене и повръщат, други пък имат вълчи глад, ядат всичко и пият изобилно вода; такива болни са запечени, коремът им е подут и издава звук като тъпан.

Предсказание.
Това състояние може да продължи различно време в зависимост от причината.

Лечение.
То е насочено против самото заболяване. За облекчаване на болките болният да легне в легло и да му се направи следното:

а) гореща седяща баня (45-40°С) по-добре с орехова и бъзова шума те се варят наедно в един казан; или:

б) да му се турят на корема парни компреси, като бързо се променят един след друг, или коремът да се налага с попарена трина във вид на парен компрес; или да се постави млечен компрес с прясна топла извара (държи се 2-3 часа); или:

в) коремът да се загрее с топли шишета, на краката и ръцете също да се сложат горещи тухли или бутилки с гореща вода, или сухи горещи компреси от фланелена материя, или одеяла; или пък:

г) да се разтриват ръцете над китките, където се залавят сухожилията;

д) при запек топла клизма с 1 л вода или чай от лайка;

е) полезно е всеки ден да се прави и по една коремна баня (30°С за 10-20 минути), а вечер коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода (25°С);

ж) също се препоръчват гимнастика, разходки, развлечения на чист въздух и дълбоко дишане.

Вътрешно.
Най-малко три пъти дневно преди ядене болният да изпива по една чаша неподсладен горещ чай от джоджен или мента. При болки чаят да се пие всеки час. Или пък отварка от джоджен, пелин и чубрица. При напън от газове, които не могат да излизат, да се взема дневно по 1 чашка топъл чай от анасон (от аптеката): 1 чаена лъжичка в 500 г вода се вари 10 минути и се прецежда.

Диета.
Лека природосъобразна, млечно-растителна храна без яйца, шушулкови и зърнени храни. Да се яде по малко, като болният се храни по-често, 4-5 пъти дневно. Да се предпочитат киселото мляко, маслото, суровите плодове и соковете от зеленчуци.

Болният да не бърза, когато яде, да не яде мъчно смилаема и несдъвкана храна, да не пие на трапезата студени питиета, особено при ядене на топла храна, да не стяга стомаха си с тесни дрехи, колани и корсети.

Самовнушение..
С формулата, указана за липса на апетит.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker