|
Share

* Изкълчване
* Навяхване (разтягане на сухожилията)
* Ноктояд (гнойно възпаление на пръстите)

* Хипертрофия (необикновено нарастване) на мускулите
* Възпаление на тазобедрената става
* Вродено изкълчване на тазобедрената става
* Болки в краката и слабините
* Остър ревматизъм

ИЗКЪЛЧВАНЕ

Изкълчването е изместване на някоя кост от нейната става.

Причини.
Внезапно извиване на някоя става или удар върху нея.

Признаци.
Изменение вида на ставата, подутост, болки и невъзможност пострадалото дете да си служи с нея.

Първа помощ.
Веднага да се даде нужната помощ от лекар-ортопед, в противен случай могат да се появят усложнения, които мъчно се лекуват, и детето може да остане инвалид. Затова при изкълчването не бива да се губи време, а костите на ставата да се наместят от лекар.

Лечение.
Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма след намесата на ортопеда. След наместване на ставата особено добре действуват компресите, натопени в смес от хладка (28–26°С) вода и 1/3 оцет. Компресите се налагат на болните места всеки час.

Ако има възможност, добре е сутрин да се прави фрикция (28°С) на цялото тяло на детето с хладка вода, а вечер – парни компреси на болното място, с продължителност 10–20 минути, последвани от налагане с торбичка, напълнена с топъл селски хлебен квас или с топла лапа от праз лук (сварен с малко вода и 1 бучка захар), съчетани с коремен компрес, натопен в хладка вода; държат се до сутринта.

При запек да се прибягва винаги до топла клизма (36°С), най-добре с чай от лайка.

Диета.
Лека вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци. След оздравяването добре е една-две седмици да се носи мушамата от хаваджива.

НАВЯХВАНЕ (РАЗТЯГАНЕ НА СУХОЖИЛИЯТА)

Причини.
Същите, както при изкълчването.

Признаци.
Пострадалото дете усеща силна болка и невъзможност да движи ставата, която скоро се подува, а понякога се изменя и цветът на кожата поради кръвно насядане. Най-често се навяхват стъпалата, рамената и ставите на китките.

Лечение.
Компреси, натопени във вода и оцет по начина, указан в „Изкълчване”. В по-тежки случаи да се търси лекарска помощ.

Диета.
Лека вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци.

НОКТОЯД (ГНОЙНО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПРЪСТИТЕ)

Причини.
Инфекция или липса на витамин А. Освен това контузия, смазване или нараняване на пръста.

Признаци.
Болното се чувства зле; болките в пръста са понякога нетърпими. Не му се яде, езикът му е обложен и пр.

Лечение.
Веднага да се заведе на лекар. Народната медицина предлага общо засилване на организма. На болното в продължение на 1–2 вечери подред да се правят топли клизми (37°С) най-добре с чай от лайка. Всяка сутрин и обед да кисне (5–10 минути) болната си ръка (крак) в хладка отварка от слез (4 супени лъжици се варят в 1 л вода 10 минути); след това на по-малки деца се поставя коремен компрес, натопен в топла (36°С) отварка от трина, а при по-големи деца – или същият компрес (държи се 2 часа), или пък коремна баня (32–26°С за 5–10 минути). Едновременно (до нагнояването) болният пръст да се налага с топла лапа от печен кромид лук или с хладък селски хлебен квас, или пък на цялата китка (стъпало) да се поставя студен компрес, натопен в същата отварка от слез или вода. Вечер преди лягане, след като отново детето накисне болната си ръка (крак) в хладка отварка от слез, да му се постави коремният компрес, както сутринта, и с него да спи. В стаята на болното винаги въздухът да е чист.

Външно.
При нагнояване на пръста свареното на каша камилско сено много добре изсмуква гнойта. С тази каша се превързва пръстът 2–3 пъти на ден. Болките веднага преминават, гнойта се почиства и пръстът оздравява.

Вътрешно.
Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай и се пие вместо вода).

Диета.
Също както при остър ревматизъм.

Внушение. При силни болки с формулата: „Миличко, спи спокойно. Болката ти минава и в най-скоро време ще оздравееш.”


ХИПЕРТРОФИЯ (НЕОБИКНОВЕНО НАРАСТВАНЕ) НА МУСКУЛИТЕ


Хипертрофията на мускулите се среща предимно у деца на възраст от 4 до 14 години.

Признаци.
Преди всичко се забелязва увеличение обема на заболелите мускули, бързо уморяване, мъчно ходене и бягане, болки в мускулите и т. н. Обикновено най-напред се забелязва увеличаване на обема на мускулите на коляното, след това на бедрата и седалището. Мускулите на ръцете и гърба се отличават с поразителна слабост и отпадналост. Поразените мускули на краката и седалището при прегледа са меки и гъбести, кожата над тях е студена и има блед и нерядко синьомраморен цвят.

Предсказание.
Заболяването е много сериозно. Страданието често трае продължително и е с малка надежда за излекуване.

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина предлага общо засилване на организма. Първите 1–2 вечери подред на болното да се направи по 1 топла клизма с чай от лайка, а след това само при запек. Всяка сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло (5 минути), последван от фрикция на гръбнака и гърба с отварка от морски водорасли (5 супени лъжици се варят 30 минути в 1 л вода).

Преди обяд, ако е летен сезон, между 11–12 часа на болното да се направи слънчева баня със зелени листа на цялото тяло (30–60 минути), последвана от поливане с хладка слънчева вода.

През вечер преди лягане – цяла топла баня с отварка от борови клони, овесена слама, орехова шума, трина и морска сол (36°С за 10–20 минути), последвана от сухо увиване за по-силно изпотяване, а след препотяването да се направи и фрикция на тялото му с хладка вода. През вечер се прави масаж на цялото тяло на болното (10–15 минути), последван от налагане тила и гръбнака с торбички с топъл хлебен квасец, съчетан с коремен компрес, натопен в топла отварка от трина; държат се цяла нощ.

Неделя – почивка. Спазва се само казаното за вътрешно лечение и диета.

Вътрешно.
Отварка от 12-те билки. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове.

Внушение. С формулата: „Миличко, спи спокойно, защото в скоро време съвсем ще оздравееш”.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВА

Доста често разпространено страдание.

Причини.
Това възпаление се получава у децата в резултат на лошо падане, особено на петата на единия крак, удар по ставата, притискането й и пр.

Признаци.
Болките се явяват обикновено при движение и почти изчезват при почивка, особено в легнало положение.

Лечение.
Провежда се винаги от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма. На болното 2–3 вечери подред да се направи топла клизма (37оС). Всекидневно сутрин н обед да му се поставя по 1 компрес на таза, натопен в топла отварка (36°С) от трина или във вода (28–26°С) – едно от най-добрите средства. Компресите да обхванат целия таз. Те се правят по същия начин, както и коремният компрес, само че са два пъти по-широки от него.

През вечер преди лягане (понеделник, сряда и петък например) да се поставя „парен компрес” с горещ и полусварен ечемик или с трина на болната става (20–30 минути), последван от компрес на таза, натопен в топла отварка от трина или в хладка вода, както по-горе (държи се цяла нощ). През вечер (вторник, четвъртък и събота) да се налага болната става с торбичка от тънък плат и с размери, добре покриващи болната става, напълнена с възтопъл (35оС) селски хлебен квасец. Държи се също цяла нощ. При липса на квас може да се постави (макар и с по-малък успех) лапа от 3 супени лъжици суров кромид лук, настърган ситно и разбъркан с 1 супена лъжица готварска сол. Ако възпалението не е много напреднало, състоянието се подобрява бързо; в противен случай болестта е продължителна.

Диета и вътрешно, както при остър ревматизъм.

ВРОДЕНО ИЗКЪЛЧВАНЕ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВА

Причини.
Дължи се на вродено изместване на ябълката на бедрената кост от тазобедрената става. Това не е изкълчване в истинския смисъл на думата, а по-скоро неправилно образувана става, докато детето е било още в утробата на майката. Ябълката на бедрената кост не стои в чашката на тазовата кост, а вън от нея, поради което кракът изглежда по-къс. Среща се по-често у момичетата, отколкото у момчетата.

Признаци.
Щом проходят, децата почват да куцат с единия или с двата крака, без да са се наранявали някога. Поради това, че тялото клони повече на едната страна, става леко изкривяване на гръбначния стълб. Когато са засегнати и двете стави, болното ходи като патица.

Предсказание.
Този недостатък може да се отстрани.

Лечението трябва да се провежда от лекар-ортопед, който чрез неоперативно наместване главата на бедрената кост в чашката и задържането  на това място чрез гипсова превръзка, в която детето престоява от 6 до 9 месеца, задържа костта в нормално състояние.

Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма и по този начин да го подпомогне да се нормализира.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене детето да взема по 1–2 чаени лъжички (според възрастта) настойка от 3 цели пресни и сурови кокоши яйца в сока от 9 лимона.

II. Десет минути след настойката болното да изпива 1 чашка от 30–75 г (според възрастта) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките (вързани в марличка), и по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и овесени зърна, предварително почистени и измити с хладка вода; всичко се вари 15 минути на тих огън, след което се добавят и 4 супени лъжици от следната смес: агримония, борови връхчета, бял равнец и жълт кантарион – по 50 г от всяка, и 1 лимон, разрязан на 4 части; вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед или сироп.

Диета.
Лека вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити добре, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на болното).
Преди обяд и вечеря детето да изяжда по 1–2 глави печен кромид лук без захар и без хляб.
На обяд заедно с другата храна, винаги придружена с любима салата с винен оцет и чист зехтин по вкус, може да приема и 50–100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба.
На вечеря – безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови, тестени ястия и компоти с малко леко препечен хляб. След ядене болното да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед и с върха на ножа яйчени черупки, смлени на брашно.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие чай от лайка.

III. Два часа след ядене детето да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) – топла клизма със 150–500 г вода или чай от лайка, последвана две вечери подред от разтривка 1–2 пъти на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, а след него и на таза и тазобедрените стави; същите места се налагат с 2 торбички от тънко хасе, едната за гръбнака, а другата за тазобедрените стави, ушити във вид на буквата Г или Т, с ширина 10–12 см и дължина според големината на болното място, напълнени с възтопъл селски хлебен квасец (35°С), гъсто забъркан преди 4 часа, засилен за гръбнака с 1–2 супени лъжици листа от магданоз (попарени, нарязани ситно и добре изстискани), а за тазобедрените стави (става) – с 1–2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с 1–2 лъжици млади корени от полски бъзак, счукани на каша), и по 5 сини сливи, счукани на каша без костилките. Едновременно се прави компрес на корема на детето (отпред), натопен в топъл чай от бял равнец (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути); над него се поставя сухо хасено парче и вълнен пояс.
На главата се слага „шапка” от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната му страна с малко оцет; върху нея – друга шапка; държат се цяла нощ.
Следващите две вечери подред да му се постави търпимо гореща (40°С) лапа от 200 г ориз с 10–15 сини сливи, смачкани без костилките, 1 пълна супена лъжица ленено семе и 100–150 г мляко; вари се, докато стане гъсто като тесто. Едновременно се правят коремен компрес и „шапка” от зелен лист, както по-горе.

Неделя. Пълна почивка от всичко; пият се само билките и се спазва диетата.

V. Сутрин на болното се прави цяла топла баня (37°С за 10–15 минути) с отварка от борови клони с иглите и шишарките и полски бъзак (корени, стебла и листа) по 1 хватка (снопче) в 1 котел с вода; варят се 15 минути, след това им се прибавя по 1 двойна шепа орехови листа, здравец и бял равнец и ври още 15 минути; преди да се снеме от огъня, се слага 1 стиска морска сол, а като поизстине (до 38°С), се излива във ваната. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването се изтрива до сухо и се преоблича със суха нощничка. Вместо банята може да се направи фрикция на гръбнака и таза с тазобедрените стави, подмишниците, корема и половите органи с хладка вода (25°С), сухо изтриване и поставяне върху болните стави мушама за изкълчената става или мушама от хаваджива, като и върху двете мушами се тропосва парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша кожата; носи се през целия ден, като се тропосва за гащичките на детето. Мушамата се използва 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

VI. Лятно време от 10 до 12 часа вместо горните приложения се прави слънчево-пясъчна баня (зарито до шията в горещия пясък, с глава, запазена от слънцето, за да не получи слънчев удар, с чадър или бяла кърпа, а на сърцето – студен компрес от 2–4 парчета), докато на детето е приятно и докато сърцето му е спокойно. Следва или поливане на главата и цялото тяло със слънчева вода, в която от вечерта са киснали 1 шепа орехови листа и малко сол, или речна или морска баня от 5–10 минути в тиха, спокойна вода, а след това – сухо изтриване.

Важни добавки:
1. Когато ябълката е във високо положение, болното всяка вечер да спи с вързана гривна от кадифе на болния крак, която да бъде прикрепена над глезена му и превързана за кревата му така, че кракът му да се изопва бавно и постепенно, докато ябълката се намести.

2. Ако болното е било дълго време в гипс и от него си държи крачетата разкрачени, вечер преди лягане внимателно да се повива като бебе, докато изгуби навика да си държи разтворени краката.

3. Ако болното носи т. нар. апарат за луксация, прилагането на даденото лечение не само не пречи, но го подпомага.

4. След снемане на гипса или на апарата е добре да се приложи поне за 2 месеца това лечение, защото през време на половото съзряване (8-ата до 16-ата година) ябълките отново може да излязат навън.

5. Болното да ходи предимно по равни места и по-малко да стои право, докато оздравее напълно.

6. Лапите от квасеца и ориза може да се използуват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят до казаната температура и квасецът се засилва с 1–2 супени лъжици пресен квасец за нова ферментация.

7. До излекуването – повече лежане, малко ходене и никаква гимнастика.

8. За по-скорошно оздравяване на по-големите деца може всяка вечер заедно с дадените приложения да се поставя между краката и една възглавничка или по-малко одеяло, сгънато на 3–4 ката, така че да не му досажда.

9. При менструация – почивка, както в неделя.

10. След оздравяването първите 5–6 месеца детето трябва особено добре да се пази. Три-четири години е необходимо да се води на море за слънчеви бани, последвани от кратко къпане (3–5 минути) в тихо, спокойно море.

При лечението се иска търпение и постоянство, защото в напреднали случаи то може да продължи и 6–8 месеца.


БОЛКИ В КРАКАТА И СЛАБИНИТЕ

Причини.
Най-честите случаи на болки в ставите и костите на децата са при растеж, при простуда, инфлуенца и при ревматизъм.

Признаци:
а) При растежа болките обикновено са в покой след игра и нощем. Появяват се у деца, които живеят при неблагоприятни условия (например при анемични деца); израстването при тях е болезнено и те страдат от болки (в краката и слабините) особено през нощта. Денем децата се заиграват, занимават се и като че ли болките са по-слаби, обаче през нощта се засилват и събуждат детето от сън. Обикновено такива болки настъпват в период на бързо израстване на децата и се забелязват между 8-ата и 15-ата година повече у момичетата, отколкото у момчетата.

б) Характерно за болките при простуда и инфлуенца (които настъпват остро и минават в сравнително кратко време) е, че не се съпровождат от подуване на ставите, зачервяване на кожата, болезненост при натиск и пр. Тези признаци не се констатират и при болки при растежа. Обикновено от тях се оплакват момчета и момичета, които ходят зиме с тънки чорапи и голи колене.

в) При ревматизъм винаги има, макар понякога и слабо изразено, подуване на ставите.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма и съответно според причината.

При растеж много помагат топлите бани с трина, орехова шума и морска сол. Да се правят всяка вечер. През лятото са полезни и слънчеви бани особено със зелени листа, последвани или от хладка (26°С) солена фрикция на цялото тяло, или от коремна баня (30–26°С за 10 минути), или от кратко (3–5 минути) къпане в река или море.

Вътрешно.
За усилване сутрин, обед и вечер половин час преди ядене детето да изпива или по 1 чашка сок от моркови с по 1 чаена лъжичка тахан и мед (лимон по вкус), или по 1 чаша овесено мляко. След обяда и вечерята да му се дава по 1 чаена лъжичка яйца с лимон.

Диета.
Вж. „Остър ревматизъм”.

Докато траят болките, болното да почива.

Когато болките се дължат на простуда и инфлуенца, да се лекува самото заболяване.

Децата трябва да се обличат по-топло и да им се правят масажи на болните колена, последвани от компрес на корема, натопен в топла отварка от трина (36°С); на колената също се поставя компрес, натопен в топло мляко.

ОСТЪР РЕВМАТИЗЪМ

Ревматизмът у децата е особено тежка болест.

Причини.
Главната и основна причина за ревматизма са микробни токсини, които се развиват в гърлото и носа. Те засягат ставите, сърдечните клапи и бъбреците. Ревматизмът може да се появи също като усложнение на скарлатина.

Признаци.
Ревматизмът се среща и у деца, по-малки от 5 години. Ревматичната треска е продължителна и намалява вечер. Една или няколко стави биват силно болезнени, зачервяват се и се подуват. Ставите на долните крайници се засягат обикновено най-напред.

Най-отличителната черта на ревматизма е последователното обхващане на много стави. Засяга също някои вътрешни органи и главно сърцето. Ревматичните пристъпи могат да се повтарят.

Лечение.
То трябва да се провежда винаги от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за усилване на организма. За целта болното дете да остане на легло.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взима по 1/2–1 чаена лъжичка (според възрастта) смес от 500 г течна гликоза или чист пчелен мед с 5–10 зелени листа от индрише (според възрастта на детето) и 20–25 ядки от сладки бадеми (счукани в дървен хаван на кашица), 2 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 5 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят.

II. Десет минути след сместа детето да изпива 1 чашка от 25–50 г (според възрастта) отварка от агримония, бял равнец, гръмотрън (корени), иглика, маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга, пача трева и полски хвощ – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не!
На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук и магданоз по равни части и по малко от други любими салати с винен оцет и зехтин по вкус) болното може да изяжда и 50–100 г младо месо – агнешко, телешко, птица или прясна риба. На вечеря – безмесна храна: кисело мляко с 1/2–1 изравнена супена лъжица сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. След ядене детето да взема 1/2–1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед, а след него да изпива 1 чашка от 25–50 г сок от целина и ябълка по равни части.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие чай от бял равнец или отварка от целина (3 супени лъжици листа и стебла се варят в 600 г вода 10 минути; като изстине, се прецежда). Пие се подсладен с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене болното да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II), подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) – клизма с 250 г топла вода, последвана от разтривка на целия гръбнак и болните стави със следната настойка: 1/2 буркан настъргани с кората диви кестени се напълва догоре със спирт за горене и захлупен стои на слънце или до горяща печка 5 дни; след това се прибавят по 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах, нафталин, салицил и рафинирана сяра и 1 г камфор на прах; в продължение на 2 дни бурканът се обръща по няколко пъти надолу и нагоре, за да се разтворят прибавките, и на седмия ден вечерта се прибавя 1 супена лъжица терпентин (от аптеката). След разтривката болното ляга да спи или с бархетна нощница, или с увити болни стави във фланелени парчета; при болка в сърцето и с 2 мушами от хаваджива (10 на 10 см) с тропосани 2 парчета тънък найлон, добре набодени с дебела игла, за да диша кожата (едната мушама се слага отпред, а другата – отзад). Едновременно се прави компрес на корема (отпред) от 2 бархетни парчета, натопени в хладка отварка от листа и цвят на бял равнец (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и захлупени се варят 10 минути; като изстине, се прецежда) или в хладка вода и оцет наполовина; върху тях се поставя сухо хасено парче и фланелен пояс. На главата се слага „шапка” или от сурови, настъргани на ренде картофи, полети със 100 г прясно мляко, киснали в него 30 минути и добре изстискани, или със зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет; върху нея – вълнена шапка, и така болното спи.

Забележка.
При увеличени и гнойни сливици всяка вечер да им се прави сух и лек масаж с двата палеца – 15 пъти от под ушите към брадата и 15 пъти обратно. След него непременно върху тях да се сложи като компрес белтък от твърдо сварено яйце, рендосан ситно и поръсен с пудра захар, или ракиен компрес от 2–3 хасени парчета, добре изстискани и поръсени с малко сол; върху тях да се постави фланелен бинт и така детето да спи.

V. Сутрин. Да се разтрива областта на сърцето на болното отпред и отзад с памуче, натопено в камфоров спирт по 1 път за всяка страна, последвана от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. Ако болното е на легло, 1 час след закуска на болните стави да се поставят торбички от тънко хасе, напълнени с малко от следната смес: 100 г кисело мляко, предварително добре изцедено през кърпа, разбъркано с по половин изравнена лъжичка нишадър на прах и рафинирана сяра. При вдървени и схванати крайници да се наложат с тънки (2–3 мм) филийки от прясно несолено сирене, а над тях – вълнени бинтове. Държат се, докато мине болката.

Неделя. Ако няма болки, почивка от всичко: ако има, лечението продължава по плана.

Важни добавки:
1. За да се намалят болките, добре е детето да носи във всеки джоб на панталоните си по 1 суров див кестен и да спи на дюшек, под който са наредени в един ред кестени, които се сменят на всеки 3 месеца.

2. Да се следи краката на болното винаги да са сухи и топли, за което през зимата всяка сутрин да се поръсват лекичко ходилата на чорапите със синапово брашно (от аптеката).

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker