|
Share

ПОЛИАРТРИТ

Полиартритът е хронично прогресиращо възпаление на ставите, което засяга най-работоспособната възраст (20—50 години), при това жените три пъти повече от мъжете.

Причини.
Още не са напълно изяснени. Обвиняват се главно стрептококовите инфекции, които чрез зъбите, ушите, жлъчния мехур и пр. предизвикват възпалителни изменения в ставите.

Подпомагащи фактори са студът, влагата и др.

Признаци.
Началото на болестта може да бъде остро, с висока температура и с бързо развитие на възпалителния процес в много от ставите. По-нататък болестта прогресира и започват деформациите на ставите и подвижността им непрестанно намалява.

Предсказание.
Сериозно. Нелекувано навреме и правилно, заболяването завършва с осакатяване на болния.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица:

а) сироп от алое арборесценс (трионче): 15—20 зелени листа с тегло 200 г без бодлите се смилат на каша, прибавят се по 400 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино — във водна баня на тих огън се вари 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване и се държи на студено място, за да не вкисне; или:

б) сироп от узрелите зърна на полски бъзунек — 1 стъклен буркан от 5 кг се напълва догоре така: ред зърна с дебелина 2 см, ред ситна захар и т. н. догоре, като най-горният слой е от захар, и то с дебелина 6 см, за да не вкисва. Отгоре се завързва с парче платно. След това се оставя да стои на слънце или на светло място, докато захарта се стопи, и през кърпа чрез изстискване се изцежда и налива в бутилки, завързани с платно, вместо с тапи.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и цикория и 3 супени лъжици очистен овес (зърна). В 2 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това се добавят 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, синя тинтява, спирея, росопас и хмел (шишарки) по 50 г от всяка, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 2 супени лъжици чист пчелен мед. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

Диета.
Най-добре е да се започне със суровоядство (вж. том I) така: първите три дни да се вземат само сокове от плодове и зеленчуци, прясно изстискани, и то непосредствено преди консумацията им, в количество 1,5—2 л на ден без хляб и други продукти. Най-добър е смесеният сок от моркови, целина и ябълки по равни части. Вторите три дни се пие същото количество сокове, като сутрин и на обяд се изяжда и една тънка филийка препечен хляб с малко краве масло и 30—50 г орехи, бадеми и лешници, добре сдъвкани. През третите три дни диетата е както през вторите три дни, с прибавка сутрин, на обяд и на вечеря да се взема по малко сметана, мед, орехи и ябълки (предварително добре измити, защото се пръскат с отровни химикали.) Четвъртите три дни диетата е същата, като се прибавят 2 филийки хляб, леко препечени, 50—100 г леко изкиснато сирене, а за вечеря — 300 г кисело мляко с 1—3 супени лъжици ситно настъргана целина. След десетия ден сиренето може да се увеличи на 100—200 г, а бадемите, орехите, лешниците — на повече от 50 г, и това така продължава, докато станат пълни 40 дни от началото. Едва след този режим на хранене се преминава към употреба на вегетарианска храна, като на вечеря се яде само кисело мляко, засилено с 1—3 супени лъжици настъргана целина, и 1—2 парчета препечен хляб. След ядене, ако болният има температура, да взема 1 хинин и 3 дражета витамин С, а след това 1 супена лъжица пресен селски хлебен квасец от бяло брашно (забъркан преди 4—6 часа), разреден с малко подсладена вода.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от дива шипка — 10 млади клонки без листа, на големина 5 см и дебелина 1/2 см, в 1 л вода се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда. Или пък чай от бял равнец (цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупено 1 час.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от обикновена коприва (листа), пача трева, полски хвощ и троскот — по 100 г от всяка, бял равнец, гръмотрън (корени), маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и по 1 чаена лъжичка дилянка (корени) и резене (семе) се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се, като всяка чашка се подслажда с мед и се прибавя 1/2—1 чаена лъжичка лимонов сок.

Забележка.
Ако болният има температура, всяка чашка от тази отварка да се засилва с 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, стрито на прах, нишадър и лимонтозу, също на прах, по равни части от всяко.

V. Вечер преди лягане при запек (който в този случай е много вреден, даже и когато е еднодневен) се прави клизма с 1 л топла вода. Вместо клизма болният може да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист (шушулки, предварително леко препечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката). След това болните стави се налагат:

а) с торбички от марля, напълнени с кисело мляко (предварително добре изцедено през тънка кърпа), засилено с на върха на ножа от следната смес: нафталин, нишадър, салицил, рафинирана сяра на прах и синапено брашно по 1 изравнена чаена лъжичка от всяка; или:

б) с компрес от глина, забъркан с вода и оцет наполовина; или:

в) със студен компрес от 4 парчета, натопени в студена отварка от орехови листа (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути) или във вода и оцет наполовина. Компресите се закрепват с фланелени бинтове.

Едновременно се поставя и компрес на корема от 4 парчета от старо хасе, натопени в оцет и вода наполовина или пък в хладък чай от бял равнец. Отгоре се слагат сухо парче и фланелен пояс. Главата се налага с „шапка“ от сурови картофи, настъргани на едро и залети с 1 кафена чашка оцет или мляко — киснат 1/2 час и хубаво се изстискват. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

VI. Сутрин. Още с отваряне на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване.

Два часа след закуска да се поставят отново същите компреси на корема и на болните стави и да се държат 4 часа. Два часа след обяд отново да се поставят същите компреси и да се държат пак 4 часа. Това се прави, докато изчезне възпалението на ставите. През свободното време болните места може да се налагат и с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен за всяко място с по 1 изравнена чаена лъжичка от сместа: нафталин, нишадър, салицил, сяра и синапено брашно (по равно), като едновременно се поставя и коремен компрес. При главоболие се слага „шапка“ от сурови картофи, настъргани на едро и полети с оцет или мляко, както е казано по-горе. Държи се 4—6 часа.

Неделя. Ако няма криза, пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При нужда лечението продължава по плана.

Важни добавки:


1. Когато болките в ставите заглъхнат, торбичките с квасеца може да се заменят с подходящи парчета мушама от хаваджива или пък с торбички от тънко хасе, ушити на тегели, по 1 см широки, напълнени със смес от готварска сол и рафинирана сяра в отношение на 3 супени лъжици готварска сол 1 супена лъжица сяра на прах. За пръстите е по-удобно да се пъхват в платнени ръкавици без пръсти, напълнени всяка с по 3 супени лъжици сол и 1 супена лъжица сяра на прах. Сместа се сменя веднъж на 15 дни.

2. При температура, ако няма язва в стомаха, болният може да взема и по 1 аспирин (ацетизал).

3. При рани от залежаване лечението да започне след оздравяване.

4. При болни сливици сутрин и вечер в леглото да им се прави сух масаж с помощта на двата палеца в посока от под ушите към брадата 15 пъти и обратно 15 пъти.

5. Ако болният е много изтощен, да не прилага суровоядството, за да не се влоши болестта му, а направо да премине към вегетарианска храна.

ДЕФОРМИРАЩ АРТРИТ

Деформиращият артрит е прогресивно възпалително ставно заболяване с хронично протичане, което в тежките форми причинява деформиране на ставите.

Причини.
Различни инфекциозни заболявания, като ангина, синузит, възпаление на ушите, зъбни инфекции. Освен тях още и лошите хигиенни условия на живот, влажни квартири, грижи, повреди на някоя става, недостатъчно хранене, а също и наследственост.

Признаци.
Среща се по-често при жените във възрастта между 30—50 години. Започва обикновено бавно и неусетно. Първите признаци са болки в ставите при движение и леко подуване. Най-напред заболяват една или две стави — обикновено малките стави на ръцете, после китките, лакътните стави, стъпалата, глезените и коленете. Много често ставите се засягат симетрично. Понякога болките са много слаби и първото нещо, което смущава болния, са не болките, а измененията в ставите. Друг път болките са просто нетърпими, особено нощем. Рядко ставите са зачервени, топли, болезнени при пипане, леко подути. Движенията са ограничени. Заболяването протича на пристъпи и постепенно видът на ставите се изменя и деформира. С течение на години болните стават недъгави, съвсем неподвижни, сковани на легло, отслабват много. Мъжете боледуват по-рядко и по-леко.

Предсказание.
Сериозно — болестта обикновено напредва. Веднъж развита напълно, тя се лекува много мъчно. По-леките случаи, лекувани навреме и системно, протичат благоприятно.

Предпазване.
Да се води природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

I. Сутрин 20 минути преди ядене болният да изпива сока на 1 глава целина, от вечерта настъргана и поръсена с 1 пълна супена лъжица пудра захар — кисне захлупена цяла нощ и на сутринта се изстисква през тънка кърпа, засилва се със сока на 1—2 лимона или на 1—2 червени домата и малко мед по вкус.

Забележка.
Сокът от целина може да се получи и сутринта с машинка за изстискване и след това да се засили със захар, лимон или доматен сок.

Двадесет минути преди обяд и вечеря да взема и по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и пр. (вж. „Остро възпаление на ставите — остър артрит“, точка I).

II. Десет минути след тези средства да изпива 1 чашка от 100 г отварка от пача трева, полски хвощ, синя тинтява и троскот (листа и стебла): по 100 г от всяка, бял равнец (цвят), маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга, хмел (шишарки) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 20 шипки (плод), разрязани на две, и по 1 чаена лъжичка корени от гръмотрън, дилянка и резене (семе) се запарват със 700 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се, като всяка чашка непременно се засилва с 1/2—1 чаена лъжичка лимонов сок и малко мед по вкус.

Диета.
Същата, както при остър артрит. В случая не се препоръчва да се яде много прясно или кисело зеле.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец (цвят) и листа от целина — по 2 супени лъжици от двете се запарват с 600 г вряща вода. Вари се захлупено 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема пак 1 изравнена чаена лъжичка смес от мед с индрише и пр. (вж. точка I).

IV. Заедно с нея да изпива и по 1 винена чашка от отварката, дадена в точка II.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета, а също и на всички болни стави с памуче или пък с длан, натопени в следната настойка: 250 г сурови диви кестени, настъргани с корите, и 2—3 супени лъжици зелени листа от столетник (които трябва да бъдат чисто зелени, без никакви бели и жълти ивици) без бодлите, счукани на каша, се заливат в подходящ буркан от 1 л с 500 г спирт за горене и 2 супени лъжици лавандула (листа и цвят). Стои на слънце 7 дни. След това се прибавя по 1 изравнена чаена лъжичка камфор на прах, нишадър на прах, салицил и рафинирана сяра (от аптеката) и се разклаща няколко пъти на ден. След 3 дни се прибавят 3 супени лъжици терпентин (от аптеката) и разтворът е готов. Подир разтривката болните стави се увиват във фланелени парчета, а китките на ръцете се пъхат в ръкавици от тънко хасе, ушити без пръсти, всяка напълнена с по 3 супени лъжици готварска сол и 1 супена лъжица рафинирана сяра (тази смес се сменя веднъж на месеца), или се увиват със сурови зелени листа от обикновена зелка и леко се бинтоват с фланелени бинтове, или пък се разтриват със следната настойка: 200 г несчукано семе от татул се поставя заедно с 20 накъсани на дребно люти арнаутски чушки в 1 л спирт (75°) и се държи в запушен съд на слънце или край печката 7—8 дни, като често се разклаща. След като приеме цвета на коняк, към тази смес се прибавят 50 г камфор на кристали и 50 г сапун на прах и се разбъркват, за да се разтворят. С натопен памук се намазва болното място два-три пъти всяка вечер или пък през вечер, и то преди лягане, като след намазването се увива във вълнени обвивки. Преди новото намазване болното място трябва да се измива с топла вода и сапун. След намазване на болните стави с тази настойка върху тях да не се правят никакви налагания или компреси. За препоръчване е тя да се прилага през вечер, а през вечер да се правят казаните налагания или компреси, съчетани с коремния компрес и другите приложения.

Едновременно коремът (отпред) се налага с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец, а на главата се слага „шапка“, ушита от тънко хасе, напълнена при главоболие с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен със 7—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите на ситно. При липса на главоболие „шапката“ се пълни със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли заедно с корите и полети със 100 г прясно мляко. Киснат 30 минути и се изцеждат добре. Отгоре се нахлузва вълнена шапка и така се спи.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата. Повтарят се преди обяд и вечеря. Ако през деня има болки в ставите, да се увият с компреси във вид на торбички от тънко хасе, напълнени с кисело мляко, добре изцедено и поръсено с нишадър на прах на върха на ножа, и с толкова рафинирана сяра, закрепени с фланелени бинтове. Държат се, докато болката премине.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

Самовнушение.
Както при остър артрит.

ХРОНИЧЕН СТАВЕН РЕВМАТИЗЪМ (ИНФЕКТАРТРИТ)

(вж. повече Дънов, „Здраве и дълголетие чрез силите на живата природа”.)

Ако имате ревматизъм, препоръчвам ви да носите по три пъти на ден вода от един километър далеч. Носете вода с две стомни, или с кобилица на рамо, но тежестта да е еднакво разпределена от двете страни.

(вж. повече Димков, т. ІІІ/1)

Хроничният ревматизъм е болест на една или повече стави. Много от хората над 40 години боледуват от него. По-често се среща между тези, които са изложени на студ и влага.

Причини.
Същите, както при острия ставен ревматизъм.

Признаци.
При тази болест заболяват няколко стави. Болните имат ограничена подвижност и болки, които се появяват при влажно и мъгливо време. Болните стави са слабо зачервени, подути и много болезнени при ходене и движение. Обикновено са засегнати много стави, но не са малко случаите, когато болките са ограничени само в една. Болките са по-силни след почивка, когато болният стане и се опита да ходи. Скоро след това те намаляват и не го смущават до вечерта.

Общото състояние на болния не е засегнато много, но в тежки случаи той отслабва, става блед, нервен, неспокоен, страда от безсъние и т. н.

Усложнения.
При дълготраен хроничен ревматизъм се образуват сраствания в ставите, които накрая ги правят неподвижни.

Предпазване.
Постига се чрез водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Общо и по два начина.

Първи начин (облекчително лечение). Дава временни, понякога добри резултати. Може да се приложи със средствата, дадени по-горе при остър ставен ревматизъм, или пък с посочените средства:

1. Опича се една питка и докато е гореща, се разрязва надлъж. След това от вътрешната страна се поръсва с терпентин и се превързва на болните стави, като се държи 2 часа. Болките са големи, излизат мехури, които след 24 часа се пробиват с игла, минала през пламък, и след това се лекуват със сладък мехлем.

2. Настойка от петрол (газ) и цвят от латинки: 200 г петрол и 4—5 супени лъжици цвят от латинки се държат в запушено шише на слънце 40 дни. Сутрин и вечер след измиване с топла вода и сапун болните стави се мажат с настойката, а след като изсъхнат, се увиват с фланелени парчета.

3. Настойка от петрол (газ) и зокум (олеандър): 18 листа от зокум се заливат в шише с 250 г газ. Държат се на слънце или до печката на топло 7—8 дни, като от време на време шишето добре се разклаща. Болните места се мажат с тази настойка през вечер преди лягане, а след като изсъхнат, се увиват с фланела. Ако не мине от една доза, повтаря се и се потретя, докато премине. Помежду две дози се прави седмична почивка.

4. Настойка от цветовете на дивия кестен: 25 г пресни цветове от див кестен се нарязват на малки парченца и се поставят в шише, след това се заливат с 250 г спирт (75°) и се оставят да стоят на слънце в продължение на 3 седмици, след което се прецеждат. С тази настойка се разтриват болезнените ревматични части на тялото.

5. Противоревматична каша: 50 г лютиви арнаутски пиперки (чушки), 200 г чист маслинен зехтин, 50 г корени от пиперки и 1/2 л чисто червено вино се смесват добре и се бъркат, докато стане на каша. След топла баня болните места се мажат с тази каша в продължение на 15—25 дни.

6. Настойка против ревматизъм и лумбаго: 500 г спирт за горене (75°), 4 супени лъжици борови листа (ситно скълцани), 4 супени лъжици листа от коприва (ситно скълцани) и 50 г мравчена киселина (от аптеката) се оставят в едно шише на слънце или при топла печка 7—8 дни. Употребява се както останалите средства, като преди намазването шишето се разклаща добре.

7. Лековита смес против хроничен ревматизъм: по 50 г петрол (газ), свинска несолена мас, нафталин и морска сол се изсипват в шише и се разклащат до пълното им разбиване в една смес. Сутрин и вечер стъпалата се измиват с топла вода и сапун, след което се намазват с тази смес и се сушат до огъня. Сместа може с успех да се комбинира едновременно и с някоя друга.

Втори начин за лечение. То е общо и се провежда по начина, изложен за деформиращ артрит.

ОСТЪР СТАВЕН РЕВМАТИЗЪМ

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”)

1. Ако имате ревматизъм на коляното, всяка сутрин ще шибате коляното с китка коприва. Това ще правите на ден 4 пъти или най-много 10 пъти и ревматизмът ще изчезне. Хубаво е да ходите сами да си берете коприва. Това действа лечебно. Когато ходиш между коприва, имаш особени чувствания, не е както когато ходиш между други растения. Чувстваш, като че те заобикаля пихтия.

2. Горещи памучни компреси.

3. В хубав горещ слънчев ден ще турите диня на слънце да се пече и след това ще я изядете. Дините действат здравословно.

4. Слънчеви бани.

Ако страдаш от ревматизъм, стопли вода, измий краката си, слабините и кажи: „В името на Божията Любов, ревматизмът да ме напусне.“

За ревматизъм вземи седем глави червен лук, нарежи ги и ги счукай ситно. Тури в тях 25 грама сол и наложи на стъпалата на краката си и го дръж 10-12 часа. През това време ще усетиш малко сърбеж. Сутринта ще махнеш лука и ще усетиш микроскопическо подобрение на краката. Ще направиш още два такива компреса след това.

Най-напред ще се научиш да мислиш. Всеки ден при ревматизъм ще казваш: „Днес е по-добре, днес е по-добре.“ Няколко хиляди пъти ще кажеш това, но не непрекъснато. Едновременно печене на слънце.

Ако две пчели ужилят човека, те ще му помогнат против ревматизма, но ако сто пчели го ужилят, ще го умъртвят.

Органически и полуорганически чужди вещества, наслоени в ставите това е равматизмът. Дойде ли повече кръв на болното място, тези вещества се отстраняват. Може да се опита и методът с изпотяването, за да се премахне ревматизмът. Болното място трябва да размърдаш с нещо топло, за да се отстранят чуждите вещества.

Боли, но ще се учите на търпение. При ставния ревматизъм е дошъл един по-нисш живот и затова има болки. Вие ще го изгоните. Вие сте генерал. Ще кажете на войниците да ви слушат. Кажете: „Кръгом!“ Веднъж, дваж, хиляди пъти, всеки ден, цяла година като казвате, ревматизмът ще ви напусне.

На всички ревматично болни казвам да пеят постоянно: „Аз ще бъда здрав.“ На крака, на рамото, на гърба ще пеете. Ако болките престанат, това значи, че правилно пеете.

Имате например ставен ревматизъм писано е кармически вашият крак да се осакати и той ще се вдърви това е кармата. Но вие се обръщате към Бога: „Господи, ако ме избавиш, аз ще живея добре. Тези прегрешения, които досега съм правил, няма да ги правя.“ И кракът ти ще се подобри.

(вж. повече Димков, БНМ т. ІІІ/2)

Острият ревматизъм е ставно заболяване, което засяга младите хора — между 10 и 40-годишна възраст.

Причини.
Заболяването обикновено настъпва след прекарана инфекция: ангина, грип, скарлатина, болни зъби, болни носни кухини, уши и др. Благоприятстващи причини са студеното и влажното време, лошото облекло и обувки, лошите битови условия, недохранването.

Признаци.
Обикновено заболяването започва изведнъж, но може да бъде предшествано от неопределени болки в ставите, леко неразположение или гърлобол с възпаление на сливиците. Понякога има слаби тръпки, последвани от бързо повишаване на температурата. Болките в ставите се засилват много и приковават болния на леглото. Ставите са подути, леко зачервени, силно болезнени при пипане и при най-слабото движение. Болката се мести от става на става, като се засягат големите стави на краката, после на ръцете: коляното, глезенът, рамото, китката, лакътят, а после и по-малките стави. Болестта прескача от една става на друга, като болката бързо намалява, за да се засегне следващата става. След преминаването на острия ревматичен пристъп за около 2—3 седмици болният обикновено се възстановява, но съществува склонност към повторни пристъпи. При това ставите не се деформират, не остават трайни ставни промени.

Усложнения.
Най-честото и тежко усложнение е засягането на сърцето — във възпалителния процес участвуват и сърдечните клапи, в резултат на което се оформя порок на сърцето. Острият ревматизъм може да засегне и нервната система (енцефалит, хорея), кожата, да причини плеврит, перитонит и др.

Предсказание.
То е добро по отношение на ставите, но е сериозно при увреждане на сърцето.

Предпазване.
Може да се постигне чрез водене на природосъобразен живот (вж. том I) и предпазване от простуда, като се обръща своевременно внимание на заболяванията, които са във връзка с ревматичния пристъп.

Лечение.
Острият ревматичен пристъп се лекува най-добре в болница или в домашна обстановка от лекар-специалист. От народната медицина се прилага следното:

За намаляване на болките подутите и възпалени стави да се налагат със:

а) мъжка папрат, с която се пълнят торбички и се налагат болните места — държи се до преминаване на болката;

б) лапа от праз лук: 2—3 стръка праз лук се опичат на жар, нацепват се на две и леко се посипват със ситна захар, след което с топлата лапа се налага болното място и се държи, докато болката премине; сменя се с нова лапа на 6—8 вечери веднъж;

в) зелен столетник (агава американа): със сока му се намазват болните стави, след което се увиват с вълнени кърпи;

г) тесто от хрян, брашно, сол и оцет: хрянът предварително се настъргва на ренде и се размесва с равни части брашно, сол и оцет; с полученото тесто се налагат болните стави в продължение на 2 часа, след това тестото се сваля и се заменя с торбички, напълнени с прясна извара (вж. том I);

д) лапа от чеснов лук и морска сол: 2 части предварително обелен и счукан чесън се разбъркват с 1 част морска сол и с тази смес се налага болното място, докато може да се търпи;

е) мед и негасена вар: намазва се болното място с мед и след това леко се поръсва с прах от негасена вар, увива се с вълнени парчета и се бинтова, като се оставя така 24 часа (след почивка от 3—4 дни същата процедура може да се повтори);

ж) каша от лютиче: необходимото количество прясно лютиче (клонки, листа и цвят) се нарязва на дребно и се счуква добре. С получената каша се налага болното място, след това се покрива с кърпа, а отгоре се превързва и с вълнено парче като компрес. Държи се не повече от 10—15 минути. Ако болният почувства нетърпими болки, може да го махне веднага. Обикновено 1—3 дни след свалянето му на същото място излиза мехур, пълен с жълтеникава течност. Този мехур се пробива с обгоряла игла в най-долния му край. След това се намазва с прясна несолена свинска мас;

з) смес от говежда жлъчка, спирт, морска сол и газ: взема се съдържанието на 2—3 говежди жлъчки и се разбърква с 250 г спирт (75°), 250 г морска сол и 250 г газ. С тази смес (предварително добре разклатена) всяка вечер преди лягане се разтрива болното място, и то така: намазва се 1 път и се чака кожата да попие, след това се намазва втори път и т. н. 4 пъти. След последното намазване болното място се превързва с фланелен бинт.

След оздравяването добре е болният да носи в този джоб, от страната на който е била болката, 3—6 диви кестена, предварително надупчени с по-дебела игла. Кестените да се сменят с нови на всеки 10—20 дни. Всяка сутрин да поръсва стъпалата на чорапите си с прах от сяра, който предпазва от болки, както кестените. Зиме болният да носи вълнени чорапи, а лете — памучни.

До спадане на температурата болният да лежи в леглото си при отворени прозорци и 3—4 пъти през деня да прави по 10—20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Добре е след сваляне на компресите и след изпотяване да прави хладка (25°С) фрикция на цялото тяло.

През време на лечението болният да се пази от умствена и физическа преумора. Той може да напусне леглото само ако в продължение на 8 дни треската му не се повтори. След минаване на острия период може да се лекува с общи масажи, лечебна гимнастика и сух четков масаж.

Полезно за болния е да яде керевиз (целина) като салата с дървено масло и лимон или като чай, или пък като чорба — сваряват се 2 големи глави целина, които се ядат, а чорбата се изпива. Също от голяма полза е преди ядене да изяжда по 1 чинийка салата от магданоз и кромид лук по равни части, а след нея картофи. Картофите се варят с люспите и се дъвчат (без люспите) добре. От плодовете са полезни ябълката, гроздето и боровинката. Като питие се препоръчват плодовият сок, овесената вода и чаят от ябълка или от лайка. След обяд и вечеря болният да пие сок от печен лимон. Ако сезонът позволява, може да се подложи и на лечение с ягоди и грозде (вж. том I). Полезна е и умерената употреба на чесън.

ОСТРО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СТАВАТА (ОСТЪР АРТРИТ)

Артритът е възпаление на цялата става: костта, хрущяла и обвивките й. Заболяването се среща през всяка възраст и може да протече остро или хронично.

Причини.
Те са много и различни: инфекциозни, токсични, травматични и др. Ревматизмът (заболяване с най-тежки усложнения) засяга предимно младата възраст и децата. В напреднала възраст се среща деформиращият артрит, а инфекциозният полиартрит засяга млади и възрастни. Много инфекциозни заболявания дават ставни поражения: туберкулоза, сифилис, дизентерия. При различни гнойни възпалителни процеси в организма също могат да се засегнат ставите.

Признаци.
Ставното възпаление протича по различен начин според причината, която го предизвиква. Може да се засегнат една или няколко стави. Обикновено болната става се подува, тя е болезнена и с намалена подвижност. Общото състояние е увредено, температурата се повишава. При неревматичните артрити сърцето не се засяга.

Усложнения.
Често процесът става хроничен, засегнатата става се деформира, понякога остава неподвижна.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Насочено е срещу основната причина с антибиотици и специфични средства. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. В началото на лечението крайникът се повдига и се оставя неподвижен, като се постави в шина (но не в гипс), и то в такова положение, че ако по-късно настъпи анкилоза, болният да може да си служи с него — да не се оставя например кракът да се свие в коляното или пък ръката да бъде изправена в лакътя, защото със свито коляно никой не може да ходи, нито пък с изправена ръка може да си служи така добре, както когато е свита в лакътя.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г гликоза (течна) или пък чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми или пък от кайсии (счукани в дървен хаван на кашица), 4 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, гръмотрън (корени), иглика, маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга, пача трева и полски хвощ — по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба.
Люто, алкохол и тютюн — не!

На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук и листа от магданоз по равни части с винен оцет, лимон и чист зехтин по вкус) може да изяжда и по 100 г младо месо — агнешко, телешко, птица, или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1—2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб. След ядене да взема и 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед и след него да изпива 1 чашка от 75 г сок от целина, размесен със сок от ябълка поравно.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от бял равнец или пък отварка от целина — 3 супени лъжици листа и стебла в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II), като в този случай всяка чашка се засилва и с по 1/2 чаена лъжичка лимонов сок.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от разтривка на целия гръбнак и на болните стави със следната настойка: един буркан за компот (от 1 кг) се напълва до половината с настъргани с корите диви кестени и се долива догоре със спирт за горене. Стои захлупен на слънце или до горяща печка 7 дни. След това се прибавят по 1 чаена лъжичка нишадър на прах, нафталин, салицил и рафинирана сяра и 2 г камфор на прах. В продължение на 2 дни бурканът се обръща по няколко пъти дневно надолу и нагоре, за да се разтворят праховете, и на 10-ия ден се прибавят 2 супени лъжици терпентин (от аптеката). След разтривката болният ляга и спи с бархетна нощница и със стави, увити във фланелени парчета. Едновременно при болки в сърцето то се налага (отпред и отзад) с 2 мушами от хаваджива (20 на 20 см) с тропосани отгоре им 2 парчета от тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. На корема (отпред) се слага компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина или пък в хладка отварка от бял равнец (листа и цвят): 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда. Отгоре се слагат сухо хасе и фланелен пояс. При липса на главоболие на главата се слага „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при главоболие — „шапка“, ушита от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, счукани на каша). Отгоре им се поставя вълнена шапка и така се спи до сутринта.

Забележки:

1. При увеличени, гнойни сливици всяка вечер да им се прави сух масаж с двата палеца — 15 пъти от долния край на ушите към брадата и 15 пъти обратно, а след това да им се сложи като компрес 1 белтък от твърдо сварено яйце, настърган и поръсен с 1 чаена лъжичка пудра захар, или пък ракиен компрес, добре изстискан и поръсен с малко сол. Отгоре се слага фланелен бинт и така се спи.

2. При хроничен запек всяка вечер преди заспиване болният да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист — шушулки, предварително леко запечени и стрити на брашно (при липса те могат да се заменят с 30 г ревент на прах или пък с кори от зърнастец (франгула), стрити на прах), и 15 г рафинирана сяра (от аптеката). При всяко вземане сместа се разбърква добре, защото се утаява на дъното. Ако от тази смес болният започне да ходи по 2—3 пъти на ден, да намали дозата на 1 чаена лъжичка дневно.

V. Сутрин. Разтривка на сърцето отпред и отзад с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти, последвана от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. Ако болният е на легло, 1 час след закуската на болните стави да се поставят торбички от тънко хасе, напълнени с малко от следната смес: 150 г кисело мляко, добре изцедено и разбъркано с по 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах и рафинирана сяра. При неподвижни, схванати крайници да се налагат с прясна и несолена извара или с филии от прясно несолено сирене. Превързват се с вълнени бинтове и се държат, докато мине болката.

Неделя. Ако няма болки, почивка от всичко. При болки лечението продължава по плана.

Самовнушение.
При силни болки с формулата: „Минава, минава“, а при липса на болки с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре“ (подробности вж. в том I).

Важни добавки:
1. За да се намалят болките в ставите, добре е болният да носи във всеки джоб на панталоните си по 4 сурови диви кестена и да спи на дюшек, под който са наредени също диви кестени, които не се сменят през цялата година.

2. Болният да следи краката му винаги да са сухи и топли, като за целта през зимата всяка сутрин поръсва табаните на чорапите си със синапено брашно (от аптеката).

АРТРИТ

Причини.
Дължи се повечето пъти на микроби, които стигат до ставата направо от вън — както при травми, които нарушават целостта на ставата (нараняване и т. н.), така и косвено, т. е. чрез кръвта. Професор Златаров ги отдава още и на неправилен режим на хранене чрез голяма употреба на месо, най-вече на престояло; недостатъчна употреба на зеленчуци и плодове; чрез навика вечер да се яде много и силна храна; при злоупотреба с тлъста храна, алкохолни напитки и тютюн; прекомерна употреба на чай и кафе. А д-р Линосие го отдава и на смущения в действието на жлезите с вътрешна секреция, особено на щитовидната жлеза.

Признаци.
Много силни болки, и то при най-слабо допиране или при раздвижване на ставата. Тя отича и се изпълва с течност, която скоро става гнойна. С течение на времето гнойта пробива навън или дълбае по пътя на сухожилията и отива нагоре към бедрото и надолу към прасеца, ако е засегнат, например от коляното. Болният търси най-удобно положение за болната става.

Усложнения.
Често в такива случаи имаме пристъпи или на астма, или на подагра, чернодробни или бъбречни колики, мигрена, екзема и т. н.

БОЛКИ В КРЪСТА (ЛУМБАГО)

Болките в кръста (лумбаго) се срещат повече у мъжете, отколкото у жените, и то между 40 и 50 години.

Причини.
Болките в кръста често пъти са признак само на умора. Те могат да бъдат признак и на редица заболявания: пясък и камъни в бъбреците или в жлъчния мехур, женски болести, болести на поясните прешлени (туберкулоза, шипове, счупване), радикулит и др. Мускулните болки в кръста (лумбаго) може да се дължат на умора, простуда, шипове на прешлените, възпаление на нервните коренчета и др.

Признаци.
Лумбагото може да се прояви с тъпи, поносими болки в областта на кръста, които се усилват при движение. Често пъти обаче болките са внезапни, силни и сковават болния неподвижен. Обикновено се появяват при някое рязко движение или вдигане на тежки предмети. Най-малкото движение или кашлица причиняват силни болки. Болният заема характерна поза, която малко облекчава състоянието му. Това положение трае няколко часа или дни, след което болният започва да се чувства добре.

Предсказание.
Сериозно — необходимо е бързо и правилно лечение.

Предпазване.
Както при острите мускулни болки.

Лечение.
Когато болките в кръста са причинени от друго заболяване, лечението е насочено срещу него.

Лечението на лумбагото се провежда по два начина:

Първи начин.
Ако болките се дължат на явно прищипване (прехапване), болното място енергично се търка със суха кърпа (памучна или вълнена), докато се зачерви и болката се изгуби. Често пъти от това болките минават. Ако болката упорства, тогава да се разтегли болното място по следния начин: болният ляга на пода с лице към него, друг човек с двете си ръце здраво улавя мускулите около болното място, и то отляво с едната си ръка и отдясно с другата, и след това силно ги изтегля нагоре или пък заставя болният да увисне на висока врата и в увиснало положение да се размърда от кръста надолу.

За намаляване на болките може да се направи едно от следните приложения:

1. Болното място да се налага с лапа от кромид лук и сол (вж. том I). Държи се, докато болката намалее.
2. Върху кръста да се залепят 1—2 зелени листа от хрян (може и бакалска хартия с големината на болното място), намазани с пчелен мед и посолени с готварска сол, или лист от хрян, предварително намазан с мед и посипан с чер пипер, след това се превързва с вълнен пояс. Това силно сгрява и често болката минава.
3. На болното място да се постави съгряващ компрес с мушама, като мократа подложка се натопи в сока на един лимон, нагрят до 40°С. Държи се, докато болката отпусне.
4. На същото място да се залепи мушама от чам-сакъз. Парче обикновена бакалска хартия се намокря с чист спирт и се поръсва добре с прах от счукан чам-сакъз (колофон). Върху тази мушама (якия) се увива вълнен пояс и се държи, докато болката отпусне.
5. Кръстът да се налага с лапа от кисело мляко със синап. Държи се също до отпускане на болката.
6. Може да се поставят един след друг 6 парни компреса с продължителност 1 минута за всеки или торбичка с горещ сварен ечемик за 1/2 час, последвани от млечен компрес — най-добре с прясна несолена извара. Държат се, докато болката отпусне.
7. На болното място да се поставят 1—2 обикновени вендузи. Резултатът ще е още по-добър, ако се поставят и млечни компреси с прясна извара. Държат се, докато болката отпусне.
8. На кръста се поставя торбичка с квасец — селски или фурнаджийски, напръскан с малко терпентин. След това се превързва с вълнен пояс и се държи, докато може да се търпи, но не повече, защото при ненавременно сваляне се образуват мехури.
9. Болното място да се налага с топла лапа от кромид лук, предварително нарязан на ситно и сварен с газ (1/2 кг лук и 1 супена лъжица газ), изцежда се и се държи цяла нощ. Добре е след тази лапа 1—3 вечери подред на същото място да се поставя или лапа от бамя, сварена с мляко и захар (вж. том I), или пък млечен компрес с прясна несолена извара.

След преминаване на болката за предпазване от нова се препоръчва (особено на жените със слаб кръст) да се носи известно време на кръста т. нар. мушама за слаб кръст.

Приготовление:
60 г терменте, 25 г борова смола и 15 г чам-сакъз се разтопяват в чист тиган, докато се загуби пяната им. След това се изопва парче американ (30 на 30 см) и върху него на тънък пласт се размазва получената смолиста маса.

Употреба:
След като мушамата изсъхне, от нея се отрязва едно парче, което добре да покрие болното място или пък целия гръбнак (от шията до опашката), с ширина 8 см. Отрязаното парче, за да се залепи към тялото добре, се затопля хубаво над печката и след това се залепва добре по гръбнака, като с топла ютия се заглажда отгоре. Мушамата се носи, докато падне сама. След това мястото, на което е била залепена, се измива с чист спирт и ако има нужда, се повтаря.

Втори начин — основно лечение.
То е общо за засилване на организма и се провежда по начина, изложен за мускулни болки, със следните добавки:

1. В този случай са от полза и вечерните цели топли бани (37°С за 15—20 минути) с отварка от трина, полски бъз, орехови листа и морска сол или пък със суроватка, последвани от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването и от млечен компрес на гърба с топло сурово мляко. Така се спи.

2. Помежду баните и компресите добре е болният да носи на кръста мушама от хаваджива и лой (вж. „Кръвопикане“).

3. След подобрението болният може лятно време преди обяд да прави вместо парни компреси слънчева баня със зелени листа, последвана от коремна баня (30—25°С за 10—20 минути).

4. В тежки случаи, когато болният е принуден да лежи дълго време, лечението може да се съчетае и с намазване с домашния мехлем за лумбаго — 100 г чист сапун се настъргва на ситно, прибавя се 1 жълтък, залива се със силен спирт (90°) и се бърка, докато стане мехлем. Намазва се една кърпичка и се налага болното място. Държи се, докато засъхне.

Вътрешно.
По избор една от отварките, дадени за мускулни болки.

5. Щом болният започне да излиза навън, добре е да прави поне сутрин (за 2—5 минути) гимнастика (упражнения за кръста) и постоянно да носи широк пояс с парче заешка кожа, покриващо болното място, а в двата си джоба — по 3 сурови диви кестена, предварително добре набоцкани с по-дебела игла. Сменят се всеки 20 дни.

ГЪРЧОВЕ (СПАЗМИ) НА ПРАСЦИТЕ

Спазмите на прасците обикновено продължават кратко време. Те се явяват на често нощно време.

Причини.
Голямо напрежение на мускулите на прасците, последица от продължително ходене, танцуване, плуване и др., а също и разстройство на кръвообращението, някои инфекциозни заболявания и др.

Признаци.
Кракът в областта на мускулите на прасците болезнено се вдървява. След преминаване на спазмите остава обикновено чувство на натегнатост и умора.

Предпазване.
Добре е краката вечер да се поставят по-високо и преди лягане да се правят масажи на прасците (вж. том I, „Масаж“).

Първа помощ.
Препоръчва се прасците леко да се разтрият с цялата ръка или да се намажат и разтрият с камфоров спирт. Същевременно се правят опити да се обтегне кракът или пък второ лице да хване схванатия под мишниците, и то откъм гърба, и в това положение да го влачи из стаята няколко минути, докато кракът се отпусне.

Лечение.
Общо за засилване на организма. Първите 1—2 вечери подред да се правят на болния топли клизми (38 °С), а след това само при запек. Всекидневно сутрин — сух четков масаж на краката до коленете, последван от фрикция на корема и половите органи с хладка вода или от коремна баня (30—25°С за 10—20 минути). Първата вечер се прави меняваща баня на краката, а следващата — масаж на краката (прасците), последван от коремен компрес, съчетан с обуване на мокри чорапи, натопени в хладка отварка от трина (26 °С). Един път седмично се прави парна баня на краката, последвана след препотяването от коремен компрес.

Полезна е и всекидневна гимнастика (за 5—10 минути), съчетана с 15—20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Вътрешно.
Болният да пие чай от маточина (1 супена лъжица листа и цвят се попарват с 500 г вряща вода; кисне 1/2 час и се прецежда). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чаша. Или пък отварка от копър (1 супена лъжица семе от копър се вари 15 минути в 500 г вода, а след това се прецежда). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка.

Диета.
Лека природосъобразна (безмесна) храна с повече плодове и зеленчуци.

Самовнушение.
С формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре.“


ХРОНИЧНИ МУСКУЛНИ БОЛКИ

В този случай мускулните болки са по-продължителни, макар и по-слаби, и се появяват често, особено при простуда, при влажно и променливо време.

Признаци.
Заболяването не настъпва внезапно и не се придружава от толкова силни болки, както при острите случаи. Болките могат да бъдат постоянни или временни. Общото състояние не се засяга.

Предсказание.
Сериозно, лекува се бавно.

Предпазване.
Както при острите мускулни болки.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за хроничен ставен ревматизъм. Освен това при инфекциозните форми, придружени от гнойни сливици, гнойни зъби и др., успехът на лечението зависи от това, доколко бързо ще може болният да се справи с тях. Масажите и тук са необходими, обаче трябва да се правят не на ограничено място, а на цялото тяло.

При вдървяване на врата, гърба или друг някой член от тялото да се поставят парни компреси в продължение на 1/2 час, след това същите места да се разтрият със смес от камфоров спирт и лимонов сок, взети по равно, и да се покрият с фланелено парче. На болния да се постави и коремен компрес, натопен в топла отварка от трина.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА МУСКУЛИТЕ (МИОЗИТ)

Причини.
Удар, падане, нараняване, разпространяване на възпаление от съседни части, грип, ревматизъм и др.

Признаци.
Болки в мускулите, особено при движение, подуване. Често в тях се образуват малки възелчета.

Лечение.
Общо и според причината, която е предизвикала заболяването. Ако е от удар, неловко движение или падане, на болното място да се поставя парен компрес за 20—30 минути, след него на същото място да се направи лек масаж (по посока на сърцето), като пръстите на тази ръка (ръце), с която се масажира, се топят в чист зехтин, сварен с жълт кантарион (вж. том III, книга първа, “Язва на стомаха“). Ако причината не е известна, да се лекува по начина, изложен за остри мускулни болки.

МУСКУЛЕН РЕВМАТИЗЪМ

Причини.
Грип, остри катари на дихателните пътища, нараняване и контузия на мускулите, пресилване, инфекция.

Признаци.
Местни болки, напрегнати мускули, чувствителни при пипане и движение.

Лечение.
Общо и според причината, която го е предизвикала.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 15—20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им, смилат се на кашица и се прибавят 50 г корени от ранилист и по 600 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино. Във водна баня на тих огън се вари 1 час. Като изстине, се прецежда през кърпа и се държи на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от обикновена коприва (листа), полски хвощ и пача трева — по 100 г, агримония, бял равнец, върбинка (листа и цвят), гръмотрън (корени), дилянка (корени), жълт кантарион, мента пиперита и миризлива теменуга — по 50 г. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка резене (семе) се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при деформиращ артрит.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от широколистен живовляк (листа): 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при температура и нормална утайка да взема 1 супена лъжица смес от 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на кашица, и 50 г семе от копър, смляно на брашно.

При нервно или слабо сърце да взема 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени на каша заедно с корите, но без семките, по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят и 1 супена лъжица канела на прах (от аптеката).

IV. Десет минути след едно от тези средства да изпива 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно и вързани в торбичка от тензух, и по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна): в 2 л вода на тих огън се варят 15 минути, след това се добавят и 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, исландски лишей, бяла черница (листа), спирея, червен кантарион, цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка, и 1 лимон, разрязан на 4 части. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед или сироп по вкус.

Добавка.
Ако температурата е по-висока от 37 °С, всяка чашка от отварката да се засилва и с по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър и лимонтозу (от аптеката) по равни части, всички стрити на прах, а индийското орехче настъргано.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от:

а) цяла топла баня (36—37°С за 10—20 минути) с отварка от полски бъзунек (цялата билка с корена, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат). Вземат се 7 коренища, нарязват се на ситно и им се прибавя по 1 снопче борови клонки с иглите, мъжка папрат (цялата билка с листата и корена), млади клонки и листа от върбата ракита и по 1 двойна шепа орехови листа и корени от джоджен. В 1 казан с вода се вари 30 минути, снема се от огъня и се засилва със 100 г морска сол и 50 г рафинирана сяра и след 1 час се прецежда. Подир банята се прави сухо увиване с хавлия и 1—2 одеяла и се лежи така 1—2 часа, докато болният се препоти. Или пък:

б) обличане на мокра риза, най-добре бархетна нощница, натопена в същата топла отварка и добре изцедена. След това се прави сухо увиване за 2 часа. Болният се изтрива до сухо, преоблича се и в двата случая ляга да спи с шапка или от сурови картофи, настъргани на ренде и полети със 100 г прясно мляко — киснат 1/2 час и се изцеждат добре, или от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. При тежко главоболие се слага „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите.

Добавка.
Ако болният няма възможност да се лекува с топли бани или пък с мокри ризи, вместо тях да приложи лечението, дадено по-долу за тежка мускулна слабост.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. Болните мускули се разтриват леко със следната настойка: 1 буркан от 1 кг се напълва наполовина с диви кестени, ситно настъргани с корите, прибавят се 2—3 супени лъжици счукани листа от зелен столетник (агава американа) и догоре се заливат с камфоров спирт. Бурканът се завързва с кърпичка и стои на светло място 5 дни, след това се прибавят по 1 чаена лъжичка нафталин, салицил, нишадър и рафинирана сяра (от аптеката) и се оставят още 2 дни, като 3 пъти на ден бурканът се разклаща добре, за да се разтворят прибавките, а накрая се добавят 2 супени лъжици терпентин (от аптеката). Силата на казаните прибавки може да се използва 2 пъти, като се долее нов спирт.

Неделя. Пълна почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация също пълна почивка.

Самовнушение.
Както при подагра.

Важни добавки:


1. Топли бани (или мокри ризи) може да се направят от 40 до 60, докато болният се излекува. При това една и съща отварка може да се използва за 6 бани, като се затопля до казаната температура. Ако болният страда от слабо сърце, баните може да се правят по съвета на лекаря — през ден или през два. Освен това може да се правят през деня вместо вечерта. След като се направят 20 бани, се почива 10 дни и през това време вместо баните и мокрите ризи сутрин и вечер болните места се разтриват леко с дадената настойка. Ако от това болният се почувства по-добре, може да се повтори и даже да се потрети.

2. През време на лечението болният да се пази от простуда и преумора на мускулите и повече да почива.

3. През деня изпотените части на тялото да се изтриват с памуче, натопено в камфоров спирт.

4. Ако по кожата излизат пъпки, да се мажат с чист маслинен зехтин.

5. При по-силни болки (ако няма язва в стомаха или дванадесетопръстника) може да се взема и по 1 аспирин на ден.

ИЗКРИВЯВАНЕ НА ШИЯТА

Изкривяването на шията се среща доста често в остро и хронично състояние.

Причини.
Скъсване на шийни мускули при раждане, боледуване на шийните прешлени, поражение на гръдно-ключичните мускули, простуда на шийните мускули, нервни болести, изгаряне на кожата, след оздравяването на която се образува голям ръбец.

Признаци.
Главата е наклонена към рамото. Когато това трае по-дьлго време, настъпват изменения не само в лицето, но и в гръбначния стълб. Засегнатата страна на лицето става по-малка поради атрофия на частите (меки и твърди), деформира се, става несиметрична. Както шията, така и целият гръбначен стълб се изкривяват.

Лечение.
При простуда добре е да се направи парна баня на главата или да се сложат парни компреси за 20—30 минути, последвани от лек масаж на шията. В по-тежки случаи след парната баня на главата да се направи меняваща баня на краката, последвана от масаж на врата и поставяне на коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода. Вратът се налага с торбичка, напълнена с хладък селски хлебен квас или пък с лапа, направена от синапено брашно, сол, обикновено брашно или брашно от царевица и оцет (вж. том I, „Синапизми — хардалови лапи“).

Ако изкривяването е вродено или пък се дължи на други неизвестни причини, лечението е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива по 1 чаша от 75 г отварка от 12-те билки за въздействие върху кръвта (вж. том III, книга първа „Еритремия“).

Диета.
Същата, както при деформиращ артрит, с добавка след ядене болният да изпива и следната смес: 1 чаена лъжичка бъзов мармалад, 2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), 1 чаена лъжичка брашно от шипка , малко вода или плодов сок и чист пчелен мед, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец — 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупено 1 час, прецежда се и се пие.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, иглика, лайка, радика, репей (корени) и червена хвойна (зърна) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка — 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено 40 минути и се прецежда. След това при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. Следват парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 7—10 минути, меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти) и масаж на врата в посока от тила към сърцето с помощта на следната смес: чист винен оцет 100 г, чисто дървено масло 50 г и 3 глави (средно големи) чеснов лук, предварително счукани много добре и разбъркани с маслото и оцета. След това гръбнакът се разтрива с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти и вратът и гръбнакът се налагат с торбичка, напълнена първата вечер с пресен селски хлебен квас, засилен с 10—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак и 20 сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат), и 6 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Втората вечер — или с топла лапа от прясно смлян синап 14 супени лъжици, сол 14 супени лъжици,брашно от царевица или трици 7 супени лъжици и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъста каша, или с топла лапа от пресни зелени листа от полски бъзак, врели 5 минути, изстискани и ситно нарязани, или пък с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 20 сини сливи, смачкани без костилките, леко поръсена с малко брашно от царевица или житни трици (за да се отнеме излишната влага на лапата). Отгоре се слагат вестник и стегната фланела. Едновременно се поставя компрес на корема от 4 ката хасени парчета, натопени в хладка отварка от трина (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда), а на главата се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 9—12 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Забележка.
През зимата това лечение може да се замени със залепване на врата и гръбнака на т. нар. зимна мушама (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре“. Казва се бързо и шепнешком 20 пъти (подробности вж. в том I, „Психолечение“), последвано от фрикция на врата, подмишниците, гърба и корема с хладка вода, обличане и 7—10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). През целия ден на врата се носи мушама от хаваджива или пък т. нар. дневна мушама (вж. том I, “Домашна аптека“).

V. Лятно време преди обяд от 10 ч до 12 ч — слънчево-пясъчна баня със зарито до шията в горещия пясък тяло и глава, покрита с чадър или бяла кърпа, за да не слънчаса. След банята цялото тяло се полива с хладка слънчева вода.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Важни добавки:


1. Лечението изисква постоянство.

2. Ако косата пречи на „шапките“ от кваса, да се остриже.

3. Щом болният почувства подобрение, да започне да прави сутрин и вечер гимнастика — навеждане на главата встрани и напред.

МУСКУЛНИ БОЛКИ (МИАЛГИЯ)

Заболяването обикновено се появява внезапно и засяга отделен мускул, група от мускули или целия организъм.

Причини.
Простуда, грип, ревматизъм, някои нервни болести, мускулна преумора, плоско стъпало и др. Излагането на студено течение, особено при стоене между два срещуположни прозореца, след усилена работа, когато човек е изморен, допринася много в това отношение.

Признаци.
Най-често внезапно след простуда или преумора се явяват мускулни болки и слабост, поради което болният не може да движи заболелите части. Понякога болките са много силни и придружени от вцепеняване и схващане на засегнатия мускул. Те се местят — изчезват и се появяват на нови места. Заболяването трае 2—5 дни, след което преминава, понякога болките са по-продължителни и се появяват наново при промяна на времето. Най-често се засягат раменните мускули, шийните, поясните и гръдните.

При миалгия на раменните мускули цялата област на раменете е болезнена, ръцете мъчно се движат. Болките в междуребрените мускули се усилват при кашляне, кихане, силно вдишване, издишването е болезнено. При болки в шийните мускули е болезнено и затруднено движението и обръщането на главата. При лумбаго болният усеща болки в кръста, самото място е доста чувствително, навеждането и завъртането наляво и дясно са болезнени, ограничени.

Предсказание.
Боледуването трае няколко дни, но често се повтаря. Има случаи, когато продължава със седмици.

Предпазване.
Да се отбягват причините, които го предизвикват, и да се води природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Общо и по начина, изложен за остър ставен ревматизъм. Поставянето на пиявици (3—6) в областта на болните мускули често дава бързо облекчение (вж. том I). Добре действа и поставянето на сухи вендузи (за 10—15 минути), след което да се прави масаж, съчетан с компрес на корема. При схващане на прасците едновременно с коремния компрес да се обуват и мокри чорапи, натопени в хладка отвара от трина. Добре е болният да се движи повече и ако движението причини изпотяване, тялото да се изтрие и преоблече. Масажите са полезни, но трябва да се правят много внимателно, като преди тях мястото се нагрее с помощта на парен компрес или суха грейка.

Слънчеви бани със зелени листа да се правят през летния сезон, но с последващо сухо увиване, като след препотяването бъдат последвани от коремни бани или компреси.

Ако болката е ограничена, парните компреси може да се заменят с намазване със следната смес: обикновена бакалска хартия се намазва с мед. Върху него се насипва леко синап, счукан на брашно, и така приготвена, сместа се поставя на болното място. Държи се, докато преминат болките.

Вътрешно.
Полезно е болният да пие и една от следните отварки:

а) чай от корените на керевиз — нарязват се на парченца и се варят, докато се размекнат, след което отварката се подслажда с мед и се пие сутрин и вечер преди лягане по 1 кафена чашка;

б) чай от листа на коприва и реси от черна топола — по 1 супена лъжица от двете се варят в 1/2 л вода, докато остане наполовина. Отварката се пие три пъти на ден преди ядене, докато болният оздравее.

Диета.
В този случай особено добре действа плодолечението с ягоди, грозде, френско грозде и други плодове. Целината трябва да се употребява ежедневно като салата с дървено масло и лимонов сок. Ако поради липса на пресни плодове се употребяват сушени, те трябва предварително да се размекнат във вода. Както суровите, така и сушените плодове трябва добре да се сдъвкват.

 

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker