|
Share

АКРОМЕГАЛИЯ

Причини.
При тумор в областта на хипофизната жлеза, кръвоизлив, сифилис, инфекциозни заболявания със засягане на предния й дял, при което се повишава функцията й, настъпва заболяване, наречено акромегалия.

Признаци.
Тази болест се изразява в прекомерно нарастване на ръцете, краката, долната челюст, надебеляване на устните и езика, смущение на зрението, повишаване на кръвното налягане, психични смущения, понякога диабет. Болните имат и полови разстройства. В младата възраст се проявява с усилен растеж до гигантизъм.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от борови връхчета: 300 г борови връхчета в 2 л вода на тих огън се варят, докато остане 1 л, след това се добавя 1/2 кг захар и 1/2 кг мед и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сиропа да се изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, росопас, черница (листа), исландски лишей, орехови листа и спирея — 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при намалена функция на хипофизната жлеза. Освен това сутрин на първа закуска болният да изпива 1 чаша овесено мляко (2 супени лъжици очистен овес в 600 г вода се вари, докато зърната се разпукат, след това се прецежда през кърпа), подсладено с малко мед или захар и лимон по вкус, заедно с парче тричав хляб.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно — в 1 л вода с прибавка на 3 супени лъжици корени от коприва се варят 30 минути и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 бадема, счукани в дървен хаван на кашица, и 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките.

IV. Десет минути след сиропа болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бударица, исландски лишей и полски хвощ — по 60 г, обикновена коприва (листа и цвят), пача трева (листа), цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) по 100 г. От тази смес 3 супени лъжици в 600 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парни компреси на главата (от челото до темето) и на щитовидната жлеза (гушата), а на жените и на долната част на корема (матката и яйчниците) с торбички, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2—3 пъти подред), с продължителност 10—20 минути. Следва разтривка на гръбнака от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти, и налагане на главата с цяла “шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. На гръбнака се поставя торбичка със същия квасец, засилен с 8 супени лъжици смлени диви кестени и 4 супени лъжици магданоз (листа), попарен, изстискан и на ситно нарязан; на щитовидната жлеза (гушата) — торбичка със същия квасец, засилен с 6 супени лъжици диви кестени, и на корема (отпред) — компрес, натопен в хладка отварка от орехови листа. Държат се до сутринта или докато много досадят на болния.

Забележка.
Ако крайниците са много подути, да се обвиват с компрес от 4 парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина. Отгоре се слага фланелено парче.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. Два часа след закуската се облича мокра риза, натопена в топла отварка от борови клонки с иглите, полски бъзак (цялата билка), корени от магданоз, листа от черница и орехови листа — по 1 двойна шепа, и 1 стиска здравец (листа). Вари се 30 минути. След обличането се прави сухо увиване с хавлия и 1—2 одеяла и се лежи така 2 часа, за да се препоти болният.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко — пият се само билките. Добре е ежедневно да се прави разходка на чист въздух най-малко за два часа.

НЕЗАХАРЕН (БЕЗВКУСЕН) ДИАБЕТ

Причини.
Мозъчен тумор, нараняване на главата с мозъчно сътресение, силно психично изживяване.

Признаци.
Най-главните прояви са мъчителната жажда и отделянето на голямо количество урина. Болните стават нощно време, за да пият вода. Кожата им е суха и се лющи. Урината не съдържа захар.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина препоръчва болният да пие по-често, но по малко, и то вместо обикновена вода, предимно дестилирана вода с лимон.

I. Сутрин 20 минути преди ядене болният да изпива, и то само в продължение на три дни, по 1 кафена чашка от следната настойка: от кланица се взема т. нар. реза, която се намира в жлъчката на теле или вол, и се слага да престои два дни в сока на 6 лимона.

II. Десет минути след настойката и 10 минути преди обяд и вечеря да изпива 250 г отварка от галега, жълт кантарион, гръцко сено (тригонела фенум грекум), кисел трън (плод), меча стъпка, черни боровинки (листа и плод), къпина (корени), синя тинтява и чубрица — по 100 г от всяка. От тази смес 5 супени лъжици и корите на 1—2 лимона се запарват с 1500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при диабет (захарна болест). При анемия след обяд болният да изпива 1 чашка боза, в която от вечерта е киснало 1 парче от 20 г прясна козуначена мая, преди пиенето засилена с 1 чаена лъжичка брашно от коприва. Освен това е полезно на обяд и вечеря да изяжда по 1 чинийка салата от червен кромид лук с прибавка на бяла или черна ряпа (настъргана 1/2 час преди лягане, за да не дава оригвания) и листа от магданоз по равни части с малко лимон и чист маслинен зехтин по вкус. А след закуска, обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка бяла пръст (болус алба) от аптеката, изпечена до бежов цвят, стрита на прах и разтворена в чаша вода или в дадената отварка.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от корите на лимона ( корите на 4 лимона се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), а пък при голяма жажда — чай от чубрица (2 супени лъжици чубрица — листа и цвят — се запарват с 500 г вряща вода; захлупено кисне цяла нощ).

III. Два часа след ядене да изпива 250 г отварка от коприва (листа), исландски лишей, листа от черни боровинки, листа от черница, синя тинтява, червен кантарион, цариче и цикория (листа) и шушулки от боб — по 100 г от всяка. От тази смес 6 супени лъжици с 2 супени лъжици ленено семе и 1 пълна чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 1500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. При желание може да се подслади с малко чист пчелен мед.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана в понеделник, сряда и петък от парен компрес на горната част на корема (от пъпа нагоре) с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял 10 минути, за да може да се използва 2—3 пъти подред). Отгоре се слагат мушама и вълнен пояс — държи се, докато поизстине. След компреса същата част на корема и областта на бъбреците се налагат с две торбички от тънко хасе, напълнени с топъл, гъсто замесен пресен селски хлебен квасец, засилен с 10—15 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 20—30 сини сливи, смачкани без костилките. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно се поставя и цяла “шапка“ на главата от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората; отгоре се слага вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ. Вторник, четвъртък и събота целият корем и бъбреците се налагат с две торбички, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 25—35 сини сливи, смачкани без костилките и поръсени с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата, а на главата се слага “шапка“, както по-горе.

V. Сутрин. Фрикция на корема с хладка вода и сухо изтриване. През целия ден в горната част на корема и в областта на бъбреците се носят две мушами от хаваджива с тропосани отгоре им две парчета от тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла. Носят се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неделя. Почивка — пият се само билките и се носи мушамата от хаваджива.

Забележка.
Тази болест се лекува мъчно и затова се иска голямо търпение и постоянство.


НАМАЛЕНА ФУНКЦИЯ НА ХИПОФИЗНАТА ЖЛЕЗА

Причини.
Освен функционалните заболявания хипофизната жлеза може да заболее от органични болести, например атрофия, тумори, сифилис и пр., поради което се развиват тежки органични промени, при които имаме признаци на намалена функция понякога от страна на всичките дялове на жлезата.

Признаци.
Тежко главоболие, замайване на главата, потиснато настроение, намаляване на паметта, стигащо до загубата й, плешивост, стигаща до пълното окапване на косата или до преждевременното й побеляване, затлъстяване или силно отслабване и др.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс. Вземат се 15—20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша. Прибавят се по 400 г малага или чисто натурално червено вино и чист пчелен мед и във водна баня се варят 1 час. Като изстине, се прецежда. Или пък сироп от полски бъзак — узрели зърна се нареждат в буркан от 5 кг: един ред с дебелина 2 см зърна, един ред със същата дебелина ситна захар и т. н. догоре, като най-горният ред е ситна захар с дебелина 6 см. След това бурканът се завързва с парче тънко хасе и стои на слънце 3—4 седмици, докато захарта се стопи. Прецежда се през тънка кърпа и се налива в бутилки, завързани с кърпички. Държи се на студено, за да не ферментира.

II. Десет минути след един от сиропите болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), орехови листа, ранилист (цялата билка с корена), росопас и цариче — 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при лимфаденит. Освен това добре е след ядене болният да взема по 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад и да изпива по 1 кафена чашка сок от червено цвекло.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 2 супени лъжици овес и 1/2 портокал заедно с кората — в 1 л вода врят 25 минути и веднага се прецеждат.

III. Два часа след ядене болният да взема 1 супена лъжица смес от 500 г мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени на кашица заедно с корите, но без семките, 1 супена лъжица канела на прах и по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

IV. Десет минути след сместа да се изпива 1 чашка от 75 г запарка от босилек и страшниче — по 100 г, дяволска уста (леонурус), лавандула, цвят от липа , маточина, комунига, риган и хмел (шишарки) по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от орехови листа за 5—10 минути, сухо изтриване на лицето, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти) и сухо изтриване. Гръбнакът се разтрива от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти, а на корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в чай от бял равнец (3 супени лъжици цвят се запарват в 600 г вода). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Главата се налага с “шапка“ от тънко хасе, която да стига до раменете, напълнена в понеделник и вторник с пресен селски хлебен квасец (гъсто замесен преди 4 часа), засилен с 10—14 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша. В сряда и четвъртък — с топла лапа от печен кромид, обелен, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи, смачкани без кокичките, поръсена с малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага. В петък и събота — с топла лапа от 200 г ориз с прибавка на 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките — в 600 г вода ври, за да стане на пилаф, след това се прибавя 1 супена лъжица ленено брашно, разбърква се и се вари още 10 минути, отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Щитовидната жлеза (гушата) се налага с попарен лист от орех, привързан с бинт. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Забележка.
При желание може да се използват само една или две от казаните три “шапки“ по избор. При това същата лапа може да се използва две вечери подред, ако през деня се държи на студено място, а вечер се затопля до 36°С. Ако лапата е от квасец, да се засилва с още 1—2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

VI. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. Ако през деня болният получи силно главоболие, да си постави на главата “шапка“ от сурови настъргани картофи, полети с 50 г оцет — киснат 30 минути и се изстискват добре. Отгоре се слагат вестник и друга шапка.

Неделя. Ако няма криза, почивка. Ако има криза, главата се налага с “шапка“, напълнена с лапа от 10 супени лъжици смлян синап, 10 супени лъжици готварска сол, 5 супени лъжици царевично брашно или трици (не обикновено брашно) и оцет, колкото поеме, да стане гъсто като тесто.

При менструация жените не правят меняваща баня на краката.

Важни добавки:
1. При болки в очите върху тях да се поставят млечни компреси с прясна несолена извара, отгоре памук и бинт.

2. За да действат по-добре “шапките“, болният да се подстриже по-късо.

3. Боядисването на косата е много вредно.

4. На слънце, вятър, дъжд и сняг болният да не ходи без шапка.


ПОДАГРА

Подаграта е болест, при която е смутена обмяната на пикочната киселина и се проявява с пристъпи от силни болки и подуване на ставите. Заболяват по-често мъжете между 35—50-годишна възраст.

Причини.
Заболяват хора, които водят сит и застоял живот. Наследствеността има голямо значение, като създава благоприятни условия чрез установените привички в начина на хранене и на живот — употреба на изобилна храна, особено на месо, на животински вътрешности и алкохол. Влияние има и състоянието на нервната система, на психиката.

Признаци.
Болестта протича остро или хронично, като обикновено острата форма преминава в хронична. Характерен е острият подагричен пристъп, който много често настъпва след обилно нахранване, след психично вълнение или физическо усилие. Болният се събужда през нощта, на разсъмване, с ужасни болки в големия пръст на крака, които се разпространяват по целия крак. Ставата се подува, зачервява и е много чувствителна при допиране. Явява се и температура, болният е неспокоен, понякога има сърцебиене, болки в корема. Към сутринта болките затихват. Тези пристъпи продължават 6—8 дни, но постепенно силата им намалява и болният се възстановява. Ставата остава дълго време болезнена при ходене. След различно дълго време (до 2 години) се появява нова криза. Може да се засегнат глезените и коленните стави. Постепенно в кожата на ставата, а и по ушите и на други места, се явяват плътни възелчета. Почти всички органи могат да бъдат засегнати от болестта.

Усложнения.
Бъбречно възпаление, сърдечна слабост, възпаление на вените, чернодробни смущения, гастрит и др.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
По време на кризата е необходимо болният да остане в леглото, като заеме удобно за болната става положение. На болното място (става) се поставя парен компрес или пък се прави гореща баня, след което се завива с компрес с мед — на парче платно се намазва пласт мед и се увива. След време медът се всмуква от кожата и платното остава почти сухо. Тогава компресът се подновява отново с нов мед.

Ако болният не понася влажната топлина, тогава се слагат торбички с горещ пясък или трици.

Подир изпотяването на болния да се направи в леглото фрикция на цялото тяло със студена вода (20°С).

Когато кризата премине, се провежда общо лечение за усилване на организма:

I. Сутрин 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени на кашица заедно с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след това да изпива 1 чашка от 100 г отварка от зайча стъпка, пача трева, полски хвощ, синя тинтява и троскот (листа и стебла) по 100 г от всяка, бял равнец (цвят), глухарче (листа), маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга, овчарска торбичка и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка на 20 шипки (плод), разрязани на две, и по 1 чаена лъжичка корени от гръмотрън и резене (семе) се запарват със 700 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се, като всяка чашка се засилва непременно с 1/2—1 чаена лъжичка лимонов сок и малко мед по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци (картофи, домати, краставици, репи, целина, коприва и др.) и повече течности. В случая много полезни са картофите.
Да се избягва употребата на тлъсто месо и риба, черен дроб, мозък, бъбреци, яйца, фасул, алкохолни напитки, консерви. На обяд заедно с другата храна, придружена от салата от кромид лук с радика и листа от магданоз по равни части или от други салати с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус, болният може да изяжда и по 50—100 г младо нетлъсто месо — агнешко, телешко, птица, винаги варено или печено, но не и пържено. На вечеря — безмесна храна: кисело мляко с 2—3 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с малко ръжен хляб, при това всичко много добре сдъвкано. След ядене да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г мед и 20 г рафинирана сяра (от аптеката): сместа да се разбърква преди всяко вземане, защото сярата се утаява на дъното.

Вместо вода, ако дадените отварките са недостатъчни, болният да пие отварка от бял равнец (цвят), черни боровинки (листа) и целина (листа): по 1 супена лъжица от трите се запарва с 600 г вряща вода. Вари се захлупено 5 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп и лимон.

III. Два часа след ядене да взема 1 изравнена супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, смлени на кашица, 100 г чесънчета (обелени, сварени на пара и смачкани на каша) и 50 г семе от копър, смляно на кашица.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г от следната отварка: 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, и по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и очистен овес в 2 л вода на тих огън се варят 15 минути. След това се добавят по 1 супена лъжица борови връхчета, исландски лишей, росопас, спирея и хмел (шишарки) и 1 лимон, разрязан на 4 части. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през кърпа. Пие се подсладено с мед или сироп по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от разтривка на всички болни стави с памуче натопено в следната настойка: 250 г сурови диви кестени, настъргани с кората, и 2-3 супени лъжици листа от зелен столетник (чисто зелен без никакви бели и жълти ивици по него), на които се махат бодлите и се счукват на каша, се заливат в подходящ буркан (от 1 кг) с 500 г спирт за горене и 2 супени лъжици лавандула (листа и цвят) и стоят на слънце 7 дни. След това се прибавят по 1 изравнена чаена лъжичка камфор на прах, нишадър, салицил и рафинирана сяра и бурканът се разклаща няколко пъти на ден. След 2 дни се прибавят 3 супени лъжици терпентин (от аптеката) и сместа е готова. Щом кожата добре попие настойката, ставите се увиват с подходящи торбички от тънко хасе, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с по 1—2 супени лъжици (според големината на ставата) ситна захар и по 1—2 чаени лъжички рафинирана сяра и малко леко препечено царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се слагат вестник и фланелен бинт. Едновременно се поставя и компрес на корема (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец, а на главата “шапка“, ушита от тънко хасе, напълнена при главоболие с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен със 7—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите на ситно. При липса на главоболие “шапката“ да е напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде заедно с корите и полети със 100 г прясно мляко — киснат в него 30 минути и се изцеждат добре. Главата може да се налага и със зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре се слага вълнена шапка; държат се до сутринта или докато много досадят.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: “Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“ (подробности вж. в том I, “Лечение с внушение“ и “Лечение със самовнушение“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата (вж. том I, “Домашна гимнастика“). Повтарят се преди обяд и вечеря.

Ако през деня има болки в ставите, болният да лежи в леглото и да си сложи компрес на тях с торбичка от тънко хасе, напълнена с прясна топла несолена извара или пък с топло (36°С) кисело мляко, добре изцедено и поръсено с нишадър на прах и рафинирана сяра на върха на ножа (по равни части), закрепена с фланелени бинтове. Държи се, докато болката премине.

Освен това може да се направи и казаното за лечението на кризата.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. При криза лечението продължава.

Важни добавки:
1. Ако болният не понася влажната топлина, да налага болните стави с торбички, напълнени или с горещ пясък, смесен наполовина с готварска сол, или пък с горещи трици. Понякога болката минава и само със студени компреси.

2. Подир изпотяването на болния да му се направи в леглото фрикция на цялото тяло с хладка солена вода (на 500 г вода 1 супена лъжица сол).

3. Масажите, леката гимнастика и екскурзията трябва да бъдат нагодени според силите на болния.

4. Лимоновото лечение е полезно, обаче трябва да се внимава да не причини разстройство на храносмилането, ако се вземат повече от 2—3 лимона на ден.

Полезно е да се гладува, и то един ден в седмицата, като се вземат само билките по плана.


ИЗМЪРШАВЯВАНЕ (СИЛНО ОТСЛАБВАНЕ)

Измършавяването е състояние, при което организмът губи своите хранителни запаси и телесното тегло намалява значително.

Причини.
Често пъти няколко или всички членове на едно семейство са слаби, без да имат някакво заболяване. В този случай това е семейна особеност, която се проявява още от детството.

Измършавяването може да се дължи и на различни заболявания на обмяната на веществата, тежки и изтощителни болести (туберкулоза, гастрит, стомашна язва, рак и др.). То може да настъпи и след продължително недохранване или пълно гладуване.

Признаци.
Телесното тегло намалява непрекъснато, болният е отпаднал, сънлив, лесно се уморява, усеща постоянен студ. Чувства глад, често има болки в костите, бузите са хлътнали, ръцете и краката са костеливи, коремът е отпуснат и хлътнал, а ребрата са силно изпъкнали.

Предсказание.
Зависи от причината, от степента на измършавяване и от своевременното лечение. В по-тежки случаи е сериозно.

Предпазване.
Да се спазва разумен хранителен режим, да се води природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Провежда се от лекар и е насочено срещу причината. Народната медицина цели общо засилване на организма. Ако причината не е известна, тогава препоръчва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 200 г чист маслинен зехтин, 200 г лимонов сок, 4 лимона, смлени на машинка за месо, по 12 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят, камфор на прах 1 г и олио мента (мента на капки) 15 капки.

II. Двадесет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от 10 ореха, счукани с ядките и черупките заедно на каша, по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и цикория и 3 супени лъжици борови връхчета или зелени шишарки — в 2 л вода се варят на тих огън 15 минути, след това се прибавят и по 1 супена лъжица исландски лишей, спирея, росопас и хмел (шишарки). Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през кърпа. Пие се подсладена с гликоза и мед.

Диета.
Същата, както при средиземноморска анемия. Освен това след ядене като десерт болният да изяжда по 1 купичка манастирско сладко. За него се вземат по 1 супена лъжица овес, ръж, ечемик, жито, царевица и ориз и се варят в 1 л вода с малко сол, докато остане 1/2 л. Прецежда се и се яде подсладено с мед. След това болният да изпива и чашка домашна боза, приготвена от 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза, а подир него 1 кафена чашка кафе от жълъди, опечени и смлени на кафе, подсладено със захар или мед по вкус.

Добавка.
Болните, които чувстват глад, добре е да вземат всеки час по 1—2 чаени лъжички от следния крем за усилване: две кафени чашки брашно от шипка, 1 кафена чашка бял равнец (цвят), 1 кафена чашка жълт равнец (цвят) и 1 кафена чашка жълт кантарион (цвят) — всички стрити на прах и пресети като брашно, 300 г нетопено краве масло и 600 г чист пчелен мед.

Приготовление:
Маслото и медът се слагат във водна баня на слаб огън, за да се разтопят, след това се свалят от огъня и към тях се прибавят брашно от шипка и стритите, пресети билки. Всичко се бърка с чиста дървена лъжица в порцеланов съд в продължение на 1 час.

Ако болният страда от сърце, след като изяде 1 доза от крема за усилване, да вземе 1—3 дози и от крема за усилване на сърцето. За него са необходими 150 г прясно масло, 150 г мед, 100 г семе от тиква (сурово, обелено и смачкано), 100 г ориз (опечен до бежов цвят и смлян) и 50 г кафе от фий (уров), всичко добре разбъркано. Употребата е както на първия крем.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от мащерка и чесън (2 супени лъжици мащерка и 1 чаена лъжичка обелен чесън в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), а в тежки случаи на измършавяване — чернодробна запарка (200 г пресен телешки черен дроб и толкова прясно телешко месо се поръсват с малко чер пипер и магданоз и след това се попарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено, докато изстине, и се прецежда). Това количество се изпива за 1 ден.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смлени на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша. Преди всяко вземане сместа се разбърква, защото се утаява.

IV. Десет минути след сместа да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, орехови листа, червен и жълт кантарион, росопас, синя тинтява и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 30 минути и се прецежда), а след това винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. Следва цяла топла баня (37—38°С за 15—20 минути) с отварка от борови клонки и черничеви листа: 2—3 стиски борови клонки и 1 стиска черничеви листа в 1 казан с вода се варят 30 минути; излива се във ваната и ако има нужда, се долива още топла вода. След банята тялото се увива с хавлия и 2—3 одеяла за по-добро изпотяване, а след препотяването се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода и оцет наполовина. Вместо цяла топла баня може да се правят парни компреси на щитовидната жлеза (гушата) и на надбъбречните жлези (областта на кръста) с торбички, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред), с продължителност около 20 минути, последвани от изтриване на кожата до сухо и от коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в същата топла отварка от борови клончета и черничевите листа. След това щитовидната жлеза се налага с торбичка, напълнена с пресен хладък селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 супена лъжица сурови диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка на 3—5 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките. Добре е тялото да се разтрива с чист маслинен зехтин, забъркан с 1 изравнена чаена лъжичка прясно смлян синап. Едновременно във всички случаи се слага цяла “шапка“ на главата, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Държат се цяла нощ или докато досядат на болния.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: “Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“ (казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти — подробности вж. в том I, “Лечение с внушение“, “Лечение със самовнушение“), последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10—20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, “Домашна гимнастика“).

Неделя. Почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация топли бани не се правят.

VII. Лятно време преди обяд от 11 ч до 12 ч вместо вечерните приложения може да се направят слънчево-пясъчни бани със зарито до шията в горещия пясък тяло за 10—20 минути (или докато са приятни на болния), със студен компрес на сърцето и главата, покрита с чадър или бяла кърпа, за да не слънчаса болният. След това цялото тяло се полива с хладка слънчева вода (в която от вечерта са киснали 1 двойна шепа орехови листа и 1 стиска морска сол) или пък се прави речна или морска баня за 5—10 минути.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за спазване на природосъобразния начин на живот, които изискват повече чист въздух, да се избягват опушените кафенета и пр. След обяд — пълна почивка на легло най-малко 1 час при отворен прозорец или в добре проветрена стая. Достатъчен нощен сън — от 22 ч до 8 ч сутринта (10 часа).


ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Затлъстяването може да бъде признак на много заболявания, а също и на самостоятелно заболяване при смущения в обмяната на веществата. Трябва да се помни правилото, че всеки организъм не трябва да тежи повече от нормата плюс 2—3 кг и че всяко по-голямо тегло показва само увеличаване на подкожната тлъстина около корема, шията, гърдите и вътрешните органи, и то най-много булото, което покрива червата и ципата, свързваща го със задната част на корема (мезентериум), без да пощади черния дроб, сърцето, далака и други важни органи.

На затлъстяването в никой случай не бива да се гледа като на нарастване на костите, нито като на мускулно усилване. Затлъстелият човек носи на гърба си като раница при своята всекидневна работа и при всяко ставане, ходене и пр. толкова килограми излишно тегло, колкото тлъстини притежава тялото му. Това лесно може да се узнае, като от ръста на тялото се извади 100 (например 165 — 100 = 65), т. е. полученото число показва килограмите, които трябва да има.

Затлъстяването може да се яви във всички възрасти, дори и у децата, но то е най-често след 40—ата година, когато настъпват известни промени в тялото, особено у жените, и когато човек води по-малко подвижен живот. В тази възраст то е така често, че мнозина го смятат за нормално явление и малко се тревожат, освен ако не им причинява някои неприятности, като тежест, лесно заморяване и други.

Причини.
Склонността към затлъстяване често е наследствена. Тя може да бъде последица от неправилна обмяна на веществата, от разстроено храносмилане (прекомерна употреба на храна, особено мазнини, захари, тестени изделия — хляб, макарони, ориз, картофи), някои заболявания на мозъка и др. Надебеляването на жените след критическата възраст се дължи на хормонални смущения, а също и на прехранване при намалена подвижност.

Затлъстяване се наблюдава и при заболяване на щитовидната жлеза, на надбъбречните жлези и други.

Признаци.
Те зависят от вида и степента на затлъстяването. Обикновено се засягат всички тъкани, но в някои области то е по-силно изразено: бедрата, гърдите, корема.

Тялото общо се деформира. Затлъстяването може да бъде и частично, при което се натрупват мазнини в определена област. Най-тежките усложнения на затлъстяването са сърдечните: умора при изкачване и дълго ходене, запъхтяване при най-леките движения, сърцебиене, задух. Често се увреждат бъбреците и черния дроб.

Предсказание.
Сериозно поради усложнения, които го съпровождат и заплашват живота на болния, особено при отслабване на сърцето.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I), като се обърне сериозно внимание на храненето. Необходимо е да се намалят значително, дори да се забранят хлябът, картофите, оризът, захарта, тестените храни, безалкохолните напитки. Не трябва да се ядат тлъстини, тлъсто месо, бонбони, сладкиши и пр. Добре е всяка заран болният да става рано и да изминава от 4 до 8 километра път. Солта и течностите също трябва да се намалят.

Всяка седмица предразположеният към затлъстяване трябва да се мери. Ако теглото му намалява и здравето не се засяга, нека да следва същата диета, но ако теглото не намалява, необходимо е да намали храната.

Лечение.
То зависи от причината на затлъстяването. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 изравнена супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед или течна гликоза, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, листа от черница, мечо грозде, орехови листа, спирея (цялата билка с корена) и росопас — по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с малко сироп и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба.
Люто, алкохол и тютюн — не!

Сутрин на закуска болният да изпива 1 чаша овесено мляко — 3 супени лъжици очистен овес, 2 супени лъжици корени от гръмотрън, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 15 шипки, разрязани на две, в 1250 г вода се варят, докато се разварят зърната. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване, подслажда се с мед или захар и се изпива с парче ръжен хляб и 1 ябълка или парче суров алабаш. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук, магданоз, домати и пр. с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус, може да изяжда и по 50 г младо месо от агне, теле, птица или прясна нетлъста риба (речна или океанска). За десерт — несладки плодове, но не и сладкиши. На вечеря — овесено мляко (както на закуска), защото не дава никакви тлъстини, или пък зеленчукови пюрета, компот от слива, плодове и ръжен хляб. След ядене болният да изпива по 1 чаша домашна лимонада от 1 чаена лъжичка сода бикарбонат и толкова захар и 1/4 изравнена чаена лъжичка винена киселина (лимонтозу).

Забележка.
При спазване на тази диета добре е да се ограничи употребата на тестени, кисели и други висококалорични и пикантни храни. Хлябът да се сведе до 150 г на ден. Разбира се, трябва да се съобразяваме с характера на работата и изразходваната енергия. При хора на умствения труд режимът на хранене трябва да бъде по-строг, а при хора на физическия труд — не така строг, за да не ги изтощава.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният пие отварка от 20 шипки, разрязани на две, и корите на 1 лимон — в 600 г вода се варят 15 минути.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бял равнец, гръмотрън (корени), жълт кантарион (листа и цвят), широколистен живовляк (листа), жълт равнец (листа и цвят), синя тинтява и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с кората на 1/2 лимон в 600 г вода се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода или пък се взeма 1 супена лъжица карлсбадска сол (от аптеката), разтворена в 100—120 г топла вода. Следват парна баня на главата с отварка от орехови листа (10 листа в 2 л вода се варят 10 минути) с продължителност около 10 минути, сухо изтриване на лицето, разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти, и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от орехови листа (5 листа в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), засилена с 1 супена лъжица сода бикарбонат. Отгоре се слагат сухо памучно парче и вълнен пояс.

Едновременно гушата (щитовидната жлеза) се налага със зелен лист от прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, и след това добре изстискан, или пък с торбичка от марля, в която се нареждат 3 реда зелени листа от бъз (свирчовина), попарени с вряща вода, за да омекнат, и добре изстискани преди поставянето им. Зелевите листа и листата от бъз се поръсват с 1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат. Отгоре се слага фланелен бинт.

На главата при главоболие се поставя “шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с толкова супени лъжици млади пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша), а при липса на главоболие — лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележки:
1. При хроничен запек вечер преди заспиване се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г кори от зърнастец (франгула), стрити на ситно и пресети като брашно, и 15 г рафинирана сяра (от аптеката). Преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото се утаява на дъното.

2. През лятото на главата вместо зелев лист може да се слагат 10 зелени листа от орех, напръскани с оцет.

V. Сутрин. Добре е да се направи едно от следните приложения:

а) Сух четков масаж на цялото тяло за 5—10 минути, последван от фрикция с хладка вода на корема.

б) При изпъкнал корем — коремен масаж с дървена топка (вж. том I, “Масаж на корема“): прави се 50 пъти подред — 25 кръга навън и 25 кръга навътре; след него — 50 пощипвания с палеца и показалеца, като тлъстините се хващат надълбоко и леко се натискат. Следва фрикция на корема и половите органи.

в) Коремна баня (30—25°С за 10—20 минути).

г) Цяла топла баня (37°С за 10—20 минути) със соден разтвор — за банята са необходими 100 г сода бикарбонат или пък фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, последвана от сухо изтриване, обличане и гимнастически упражнения за премахване на тлъстините, без да се получи отпускане на мускулатурата и поява на бръчки от отслабването. Най-подходящи са следните упражнения:

Първо упражнение. Ходене на пръсти с долепени колене, между които се поставя вестник за контрол, и с ръце на кръста, поставени така, че палците да се допират един до друг, а дланите прилепени върху таза. Придвижването става само с 2-3 см напред, докато настъпи лека умора. След това се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата с формулата: “Сила, живот, здраве, младост, красота.“

Второ упражнение. Ходене на четири крака подобно на мечка, и то така, че дланите да опират на пода, а краката леко подгънати. Движението е: дясна ръка, ляв крак и т. н. до лека умора.

Забележка.
Много дебелите, които не могат да ходят на четири крака, първоначално да пълзят като бебета на ръце и на колене. След като свикнат към пълзенето, да пристъпят бавно към ходене на четири крака.

Трето упражнение. Застава се прав пред маса или бюро, като се допират петите и се изправя на пръстите на краката. От това положение се кляка и се става 10—20 пъти подред, като при клякането се издишва, а при ставането се вдишва.

Четвърто упражнение. Ляга се хоризонтално по гръб на пода или кревата и от това положение с краката се изпълняват движения, наподобяващи каране на велосипед, като се издишва правилно и спокойно.

Добре е тези упражнения да се повтарят преди обяд и вечеря до лека умора, особено първите две.

Освен гимнастическите упражнения полезни са още полският труд, цепенето на дърва, карането на велосипед, туризмът, изкачването на височина, чести дълбоки вдишвания през носа с издишвания през устата и т. н. С всичко това не трябва да се прекалява, като се има винаги предвид, че сърцето на пълните хора се затруднява.

Всекидневно трябва да се ходи пеша по час-час и половина.

По време на лечението болният да се движи на чист въздух, да упражнява всички видове спортна гимнастика, да спи при отворен прозорец или в добре проветрена стая и от време на време да предприема дълги и продължителни излети, и то пеша, а не с превозни средства. Да отбягва почивките в легло и да не спи повече от 7—8 часа в денонощие.

Важна добавка.
При слаб мастит (възпаление на млечните жлези) гърдата (гърдите) да се налага със зелев лист, попарен с врящо мляко, или пък с 3 слоя попарени с вряща вода листа от бъз (свирчовина).

При лечението болният да се ръководи от таблицата за нормално тегло.

Мъже Жени

Височина (см) Тегло (кг) Височина (см) Тегло (кг)

156 55 146 43

160 60 150 46

164 63 154 49

168 66 158 52

170 67 160 55

172 69 162 57

174 72 164 60

176 74 166 62

180 79 170 67

184 81 174 70

Теглото на човека има голямо значение за здравето, поради което хората трябва постоянно да го контролират и регулират. Добре е всеки да се претегля най-малко два пъти в годината. Допуска се малка разлика в отношението между височината и теглото. Няколко килограма (от 2 до 5) повече от нормалното тегло не оказват особено влияние. Обаче разликата от 10—15 кг вече е вредна.


ЗАХАРНА БОЛЕСТ (ДИАБЕТ) І

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”)

1. Молитва.

2. Пеене.

3. Вяра.

4. Да забрави, че е болен. Да има весело разположение, понеже една от причините на тази болест е притеснението. Да изхвърли от себе си мислите, които го тревожат.

5. Колкото пъти се изпотява през деня, да се преоблича, иначе се набират отрови в тялото.

6. Всяка вечер да измива краката си с топла вода.

7. Да не преяжда.

8. Да яде варено жито, след като е вряло 1 час. Да го дъвче добре.

9. Когато почне житото да зрее, да взема житни класове, да изважда и яде млечните зърна по 50 г на ден.

10. Да се свари царевица. Да яде зърната и да пие сока, но повече сока.

11. Всяка сутрин да ходи на изгрев слънце и да прави шестте гимнастически упражнения.

12. Слънчеви бани.

13. Никакви захарни храни и никакви тлъстини.

14. Да употребява малко хляб всеки ден по 100- 150 грама.

15. Да употребява повече зеленчуци: спанак, салата, пиперки, домати, моркови и пр. Фасул да не употребява. Да употребява плодове, но повече кисели, не толкова сладки.

16. Да употребява тархана.

17. Да намали употреблението на киселините. По-малко киселини като оцетна и пр. Но лимони може да употребява.

18. Мляко и млечни продукти да не употребява. Сирене и кашкавал да не употребява. Прясно мляко съвсем малко може да употребява.

19. Солени работи много да не употребява.

20. Повече чай без захар и повече лимони. Чай може да употребява с малко хляб и прясно масло.

21. Екскурзии.

ЗАХАРНА БОЛЕСТ (ДИАБЕТ) ІІ

Диабетът е заболяване на обмяната на въглехидратите (захарите), при което в урината се появява захар (нормално няма), а съдържанието на захар в кръвта се повишава. Нормално човешката кръв съдържа около 80—120 мг захар в 100 г кръв. При захарната болест кръвната захар се увеличава на 150—200—300—400 мг и повече, което е пропорционално на поетите въглехидрати.

Причини.
При много болни съществува наследствено предразположение. За възникване на заболяването освен това благоприятстват и прекомерното угаждане в храната, смущенията в жлезите с вътрешна секреция, обременяването на нервната система. След тях идват вредните влияния на умствената преумора, душевните сътресения (уплаха, ядосване, страх, радост, грижи и др.), нараняването на черния дроб, удар на главата и т. н. Значение има и злоупотребата със захарни изделия.

При бременните жени вследствие смущение на жлезите с вътрешна секреция може да се появи временно диабет, докато трае бременността. В някои случаи диабетът се появява и като семейна болест, особено ако има и други смущения в обмяната на веществата — затлъстяване, артрит, подагра и други.

Признаци.
Болестта започва бавно и незабелязано. Увеличава се количеството на урината, която има светъл цвят. Болният има сух език и усеща мъчителна жажда (понякога изпива повече от 5—6—10 л вода в денонощие). Изпитва постоянен глад и има апетит, храни се добре и в много случаи слабее, а в други — затлъстява. Венците омекват и постоянно кървят. Зъбите се разклащат. Зрението отслабва и често вижда хвърчащи мухи пред очите си. Кожата му е суха и по нея се появяват циреи, пъпки, които трудно заздравяват. Страда понякога от запек, безсъние, главоболие, мъчителен сърбеж по кожата. По-късно се появяват и различни усложнения: невралгия, атеросклероза, гангрена (най-често на краката), повишено кръвно налягане, бъбречно увреждане, сърдечна слабост и други. Много тежко усложнение е диабетичната кома.

Нашият народ определя диагнозата на захарната болест с помощта на мравките — като се постави в плитък съд урина до мравуняк, ако урината е от болен, мравките започват да се събират, да налитат на нея и да я консумират. Колкото числото на мравките е по-голямо, толкова болестта е по-напреднала, и обратното. Ако урината обаче е от здрав човек, тогава мравките и всички насекоми бягат от нея.

Предсказание.
Изходът на болестта зависи не само от правилното и своевременно лечение, но и от това, в каква възраст се е появила, до каква степен наследствеността има значение, както и от типа на заболяването. Във всеки случай това е сериозно страдание, на което не трябва да се гледа леко, а навреме да се вземат сериозни мерки.

Предпазване.
Състои се главно във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист, и то при постоянно наблюдение и изследване.

В първия стадий на болестта народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива или:

а) по 2 зърна бяла дъвка (сакъз), големи колкото житени зърна, счукани на ситно и засилени със сока на 1/2 лимон, 10 капки обикновена валерианова тинктура (от аптеката) и 1/2 кафена чашка вода; или пък:

б) по 1 ракиена чашка настойка от 60 зелени орехчета без образуваните в тях ядки — в 1 л чиста гроздова ракия стоят на слънце 15 дни, след което се използват.

II. Десет минути след едно от горните средства болният да изпива 1 чашка от 150 г отварка от широколистен живовляк (листа), бяла черница (листа), черни боровинки (листа) и усойче (брунела вулгарис — листа и цвят) по 100 г от всяка, галега (листа), къпина (корени), метличина (цвят), полски хвощ (листа и цвят), перуника (ирис — корени), цикория (цялата билка с корена), червен кантарион (листа и цвят) и фасул (сухите му шушулки) по 50 г от всяка. От тази смес 4 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица черни боровинки и 20 шипки, разрязани на две, се запарват с 1 л вода. На тих огън се вари 20 минути и веднага се прецежда през тънка кърпа.

Забележка.
При пиенето към всяка чашка да се прибавя 1/2 изравнена чаена лъжичка бяла пръст (от аптеката), опечена до бежов цвят и стрита на брашно.

Диета.
Тя има голямо значение. Сутринта на първа закуска болният да изяжда 20 сурови фъстъка, счукани на каша, с 300 г кисело мляко, поръсено с 1/2—1 чаена лъжичка сода бикарбонат, или пък да изпива 1 чаша от 150—200 г нискоалкохолна бира, в която от вечерта е киснало парче от 20 г прясна хлебна (козуначена) мая — сутринта се разбърква и засилва с по 1 чаена лъжичка суха бирена мая, брашно от коприва и брашно от шипка. Един час след първата закуска по желание може да се направи втора закуска.

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1 чинийка салата от кълновете на овеса (отгледан във влажен пешкир).

На обяд и вечеря менюто му трябва да бъде разнообразно и редовно да приема по един или два от следните продукти: мляко и млечни произведения, месо от млади животни (без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба), птици, прясна риба — речна или океанска, яйца, варива, ядки, мазнина, зарзават, в това число и кисело зеле (сурово или готвено), ако болният го понася, може всеки ден да изяжда по 1 чинийка, както и често да пие зелева чорба, чеснов лук по 2—5 скилидки, и червен кромид лук често, защото действа като инсулина.

От сезонните плодове да се предпочитат само киселите и винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали. Количеството на храната зависи от работата на болния, без да се мери на везни. А старателното дъвчене на всеки залък, докато се втечни в устата, има голямо значение за по-бързото му подобряване.

На вечеря, макар и през вечер, да се изяжда по 1 чиния кисело мляко, засилено с 1 супена лъжица смляно семе от дива коприва. След ядене болният да изпива или:

а) по 1 чашка от 30 г настойка от 10 стръка праз лук (бялата му част с коренчетата), на ситно нарязани — в 2 л чисто натурално (домашно) червено вино кисне 10 дни и е готово за употреба; или пък:

б) по 1 кафена чашка сок от моркови и кисела ябълка по равни части.

Люто, алкохол и тютюн — не!

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от цвета на обикновената коприва (2 супени лъжици от вечерта се запарват с 500 г вряща вода; кисне цяла нощ) или отварка от суха бамя (50 парчета в 1 л вода се варят 30 минути и веднага се прецежда).

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от отварката, дадена в точка II, като при пиенето всяка чашка се засилва с 1/4 изравнена чаена лъжичка индийско орехче, стрито на прах.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от налагане на горната част на корема (от пъпа нагоре) с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени две вечери подред с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен според възрастта на болния с 6—8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 15—30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките.

Следващите две вечери подред — с топла лапа от 200—300 г ориз и толкова праз лук (бялата му част, на ситно нарязана), сварени с 15—30 сливи, смачкани без костилките. В 600—900 г вода се вари да стане гъста лапа, която преди поставянето се поръсва с 1/2—1 чаена лъжичка нишадър на прах.

Едновременно това място се налага откъм гърба с торбичка (30 на 15 см), напълнена със същата лапа. отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя “шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 6—9 супени лъжици диви кестени, или пък зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Забележка.
През летния сезон всички тези приложения може да се заменят, и то с голям успех, с цели топли бани (37°С за 10—20 минути) с отварка от полски бъзак (цялата билка с корена, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат). От него се вземат 7—10 коренища, прибавя се едно снопче борови клончета заедно с иглите и шишарките и в един казан с вода се варят 20 минути. След това се добавят и по две двойни шепи листа от черница, орехови листа и трина и 1 шепа здравец. вари се още 10 минути и като поизстине до 38°С, се прецежда. Подир банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване и препотяване, като се лежи в него 1—2 часа. Освен баните добро въздействие има и обличането на мокра риза, най-добре бархетна нощница, натопена в същата топла отварка, последвана от сухо увиване. Лежи се така около 2 часа, докато челото престане да се поти.

Такива бани (или обичане на мокра риза) може да се направят 30—40 дни подред в зависимост от здравината на сърцето, и то всеки ден, през ден или пък през два с неделна почивка. Една и съща вода може да се използва 3 вечери подред, като се затопля до казаната температура.

Забележка.
Ако болният страда от хроничен запек, всяка вечер преди заспиване да взема и по 1 супена лъжица от следната смес: 250 г чист пчелен мед или гликоза и по 5 г чиста бяла дъвка, чист бял тамян, рафинирана сяра и зърнастец (франгула — кори от аптеката), всички стрити на прах и добре разбъркани, за да не се утаяват на дъното.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: “Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време напълно ще оздравея“ (казва се бързо и волево 20 пъти — подробности вж. в том I), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден в горната част на корема се носи мушама от хаваджива (30 на 15 см) с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Важни добавки:
1. Ако болният няма повишено съдържание на захар в кръвта, може да изяжда дневно и по 1—3 ментови бонбончета.

2. За намаляване на захарта да изяжда по 1 малка купичка кисело мляко с 1 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат и 1—2 супени лъжици счукани сурови фъстъци.

3. За намаляване на честото уриниране 2 часа след ядене вместо дадените билки да пие отварка от широколистен живовляк с корени от обикновена коприва — по 1 супена лъжица от двете в 500 г вода се вари 20 минути и се прецежда. Всяка чашка се засилва преди пиенето с 1 чаена лъжичка семе от просо, счукано на ситно.

4. Ако се появи ацетон, веднага да се потърси лекарска помощ, за да се отстрани. След това в продължение на 1—2 седмици подред, сутрин, обед и вечер преди ядене болният да изпива по 1 кафена чашка чист маслинен зехтин. Втората седмица по същото време да изпива по 1 чаша от 150 г неподсладен чай от лайка. Третата седмица — пак зехтин, и т. н., докато ацетонът се изгуби. Едновременно с това продължават да се прилагат и останалите приложения по плана.

5. Ако болният се е лекувал с инсулин или други специалитети, да не ги спира отведнъж, а в продължение на 1—3 месеца, и то под наблюдението на лекаря, който да се увери, че захарта се е нормализирала.

6. Ако от това лечение захарта не намалява, а се увеличава, то да се спре и болният да премине към предишното лечение под контрол на лекуващия го лекар.

7. По време на лечението да води природосъобразен живот (вж. том I).

8. Лапите от квасец и ориз могат да се използват 2 вечери подред. През деня се държат на студено, а вечерта се затоплят и квасецът се засилва с 1—2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

9. Плодолечението и гроздолечението да се използват непременно през сезона (като гроздето се кисне 1/2 час във вода с малко оцет, за да се изчисти от синия и зеления камък, и след това се измива в още няколко води). Да се предпочитат немного сладките плодове и грозде (вж. том I).

10. При кома е необходимо незабавно болнично лечение. След преминаването й се правят цели бани с постепенно повишаване на температурата (от 36 до 42°С за 15-30 минути), последвани от цяло сухо увиване. При това на болния всеки 3—4 часа да се правят хладки клизми (25°С), последвани от хладки задръжни клизми (20°С с 200—250 г вода).

11. Болният да води спокоен живот, като избягва, доколкото може, ядовете и тревогите, които засилват болестта.

ПРЕДДИАБЕТ (НЕПРОЯВЕНА ЗАХАРНА БОЛЕСТ)

Дълго време, понякога с години, разстройството в обмяната на въглехидратите може да остане скрито, непроявено, без да се установява захар в урината или повишено съдържание на захар в кръвта. Разпознаването на преддиабета е трудно поради оскъдните и нетипични признаци за смущения от диабетичен тип. Оплакванията могат да бъдат най-обикновени — отпадналост, намалена работоспособност, упорито главоболие и пр. Понякога към тях се прибавят пристъпи с рязко настъпващо отмаляване, подкосяване на краката, сърцебиене, горещи вълни и изпотяване. Тези явления изчезват, ако в момента се вземе малко захар. В този период на заболяването са много чести проявите от страна на кожата — възпаление, дребни гнойни пъпчици, циреи, абсцеси и други. При голям процент от болните първа проява на диабета е упоритият сърбеж, особено около половите органи. Чести са възпаленията по лигавиците, най-вече на половите органи.

Особено тежко могат да бъдат увредени зъбите — оголват се и се разклащат много рано, после изпадат, възпаляват се венците и т. н.

Затлъстяването или отслабването също могат да бъдат ранни, а понякога единствени прояви на преддиабета, особено когато се развиват бързо. За подозрителни се смятат и упоритите неврити и невралгии, плексити, ишиас, невралгия на черепните нерви, междуребрените невралгии, мигрената, главоболието и други.

Чести показатели са проявите на аномалии от страна на половите органи, бременността и раждането: полова слабост у мъжете и полова студенина у жените, смущения при извършване на половия акт при мъжете, разстройства в менструацията при жените и други. Много характерни за диабета са честите, неясни и безпричинни аборти в първите месеци на забременяването, раждането на много едри деца, мъртвите раждания, аномалии в развитието на плода. Едри могат да са децата не само на майките диабетички, но и на диабетно болните бащи.

Всички тези прояви обаче невинаги означават диабет или преддиабет, а само насочват към тях. За да се докаже съществуването на диабет, трябва да бъдат извършени допълнителни изследвания.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) от следната смес: 400 г течна гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 3 лимона, смлени на машина за месо с корите, но без семките.

Забележка.
За деца листата от индрише да се слагат според възрастта им. Например, ако са на 5 години — 5 листа, на 7 години — 7 листа, на 9 години — 9 листа и т. н.

II. Десет минути след сместа болният да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от галега (листа), къпина (листа) и бяла черница (листа и дръжки) по 100 г, пелин (листа и цвят) и цариче (листа и цвят) по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка семе от кимион се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити) и зеленчуци или пък обикновена храна. Освен това преди обяд и вечеря болният да изяжда по 1—2 глави печен кромид лук без хляб или по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с настъргана целина и моркови по равни части и с малко чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус, или пък по 1 чинийка кисело мляко.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100—150 г младо месо: агнешко, телешко, птица, или прясна риба (речна или океанска). Позволява се и по 1 рохко яйце на ден, гарнирано с пюре от моркови, спанак и други гарнитури от зеленчуци.

Дневно болният да изяжда по 100—150 г препечен хляб, 1—2 печени картофа, малко прясно мляко, сирене или кашкавал. Освен това много е полезно всеки ден да яде по малко овесени ядки, приготвени по рецептите, отпечатани на самата им опаковка. Освен това полезно е 2—3 пъти седмично на обяд да се дава на болния да яде и малко сух фасул, сготвен по манастирски с първата вода, с малко сол и корени от моркови и други такива корени, но без всякакви тлъстини, при това бобът да не е съвсем доварен и да бъде подправен с малко чист винен оцет. Като десерт да изяжда по една купичка домашно желе за усилване (вж. “Хлороза“). Много е полезно на вечеря да изяжда по 200—250 г кисело мляко, разбъркано с 1—2 супени лъжици брашно от коприва , или пък 1 чинийка прясна несолена извара — сурова или леко препържена, а след закуска, обяд и вечеря да взема по 1/2 чаена лъжичка бяла пръст — болус алба (от аптеката), предварително изпечена, за да стане като гипс, стрита на прах и разтворена в 1 чашка вода, или 1—2 чаени лъжички бирена мая. Също много полезно в края на яденето е да изяжда по половин кисела ябълка.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипка (25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 500 г вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през кърпа) или пък отварка от корените на обикновена коприва (4 супени лъжици корени в 1 л вода се варят 30 минути; като изстине, се прецежда).

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 100 г (за деца наполовина) отварка от клончетата на боровинки 100 г и ленено семе 50 грама.

Приготовление. От клончетата се вземат 2 супени лъжици, а от лененото семе 1 пълна супена лъжица и се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка — 3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня, стои захлупено 20 минути и се прецежда. След това винаги при запек се прави клизма с половин литър от същия чай. За деца клизмите се правят с 200—500 г от същия чай според възрастта им (вж. том I, “Клизми“).

През лятото и есента след клизмата се прави разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти, а целият корем се налага със зелени листа от прясна зелка, попарени с врящо мляко, за да омекнат, леко изстискани и приятно затоплени. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс, а на главата — цяла “шапка“ от суров зелен лист от зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре друга лека шапка.

През останалите сезони на корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бъз (свирчовина — цвят): 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено, докато изстине, след което се прецежда.

Едновременно се слага и цяла “шапка“ от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Забележки:

1. Количеството на кестените е според възрастта на болния.

2. Дебелината на квасеца да не е повече от 1 см.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните от 15 години да си правят самовнушение с формулата: “Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“ (казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти — подробности вж. в том I, “Лечение с внушение“ и “Лечение със самовнушение“), последвано от фрикция на корема, подмишниците и половите органи с хладка вода и изтриване до сухо.

През деня в горната част на корема болният да носи мушама от хаваджива с тропосано върху й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да може кожата свободно да диша. Мушамата се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна (рецептата е дадена в том I, “Домашна аптека“). След обличането да се правят и 10—20 дълбоки вдишвания с бавно издишване с формулата: “Сили, живот, здраве, младост, красота“.

Важна добавка.
Ако болният в продължение на 2—3 месеца не се почувства здрав, тогава да приложи лечението, дадено по-нататък за захарна болест.


ОБЩИ УПЪТВАНИЯ

При нормални условия в организма и при достатъчно хранителни вещества в него процесите, които служат на обмяната на веществата, се извършват без смущения и организмът е здрав и напълно работоспособен. Когато обаче в червата или стомаха всмукването на хранителните вещества не се извършва напълно, то клетките получават по-малко, отколкото им е необходимо, и организмът страда. Тогава говорим за недохранване на тялото. Но организмът може да страда и от това, че всмукнатите нормално хранителни вещества не достигат до всички клетки, които имат нужда от тях, или пък самите клетки не могат поради причини, лежащи в самите тях, да ги използват така, както трябва. В такъв случай имаме някакво заболяване на обмяната на веществата, като може да бъде смутена обмяната на един или друг вид, или пък на всички видове хранителни вещества.

Най-честите болести на обмяната са захарната болест, подаграта, затлъстяването и измършавяването. При липса на витамини се пораждат болести, наречени авитаминози, в зависимост от вида на липсващия витамин (А, В, С и др.). Рахитът например се дължи на липсата на витамин D. Някои болести на обмяната на веществата се дължат същевременно на смущения във вътрешната отлъчка, например диабетът. Затлъстяване може да се появи и само по “вътрешни причини“, без болният да е прекалявал с храната. Затова условието за сигурно излекуване е, освен правилното дишане с издишване през носа, и консумирането на много плодове, орехи, пресни зеленчуци, корени и мед, както и въздържане от захарни изделия. Следва ли се това, лекуването настъпва самостоятелно, от само себе си, но не без болезнени лечебни кризи, чернодробни и жлъчни колики и т. н.


БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker