|
Share

* Сенна хрема
* Непоносимост към някои храни (алергия)
* Латентен скорбут
* Бери-бери
* Скорбут

* Обилно изпотяване
* Бронзова (Адисонова) болест
* Намалена функция на надбъбречните жлези
* Мускулни гърчове (тетания)
* Микседема
* Гуша
* Базедова болест
* Гигантизъм
* Джуджешки ръст
* Затлъстяване с полово разстройство
* Хипофизно измършавяване
* Тиреотоксикоза
* Акромегалия
* Незахарен (безвкусен) диабет
* Намалена функция на хипофизната жлеза
* Подагра
* Измършавяване (силно отслабване)
* Затлъстяване
* Захарна болест (диабет) І
* Захарна болест (диабет) ІІ
* Преддиабет (непроявена захарна болест)
* Общи упътвания

СЕННА ХРЕМА

Сенната хрема се среща често, и то повече у хора на средна възраст и специално предразположени към нея с т. нар. свръхчувствителност на организма към прашеца от различни треви (вж. том III, книга първа, „Задух — бронхиална астма“).

Причини.
За причина се смята действието на тичинковия прашец на тревите, на житните растения и някои цветя (ливадни, градински и др.) особено през време на сенокос (май, юни, юли). Освен прашеца на цветовете значение имат различните физически атмосферни влияния (топлина, студ, силно слънце), прахът, вдишването с въздуха на разни миризми, парфюм, отровни газове, тютюнев дим, пушек, яденето на ягоди, белтъчните вещества, употребата на някои лекарства и пр. Обикновено се явява няколко часа след проникването на цветния прашец в носа.

Признаци.
Сенната хрема се проявява със сърбеж в носа, често кихане, хрема. Лицето се зачервява, очите се насълзяват, сърбят, клепачите се подуват, носът се запушва и отделя секрет като вода. Често се подува горната устна. Тези пристъпи траят известно време, няколко часа и на другия ден се повтарят. Понякога към тях се присъединяват задух, главоболие, сърбеж по кожата с обрив, ставни болки.

Предпазване.
Предразположените трябва да избягват дишането на въздух, който съдържа цветен прашец, и особено местата, където се суши косено сено по ливадите; да не живеят на полето във време на сенокос, а там, където във въздуха няма цветен прах. Ако не може да се избегне това, денем и нощем по време на сенокос да държат прозорците затворени и ако се налага да ходят на полето, да носят на носа и устата си маска от марля.

Лечение.
Общо за засилване на организма. Тази болест иска временно или постоянно болният да прекарва в голям град, далеч от прашеца на растенията и цветята. Престоят на море и високи планински места също е от полза.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 изравнена чаена лъжичка) смес от 500 г чист пчелен мед или пък течна гликоза с 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от босилек (листа и цвят), бял глог (цвят), широколистен живовляк (листа), лешникови листа, подбел (листа) и обикновена коприва (листа и цвят) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда и пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Забележка.
Ако болният има копривна треска, при варенето на билките да се прибавя и 1 изравнена супена лъжица счукано семе от фий.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба, при това храната да бъде слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет и зехтин по вкус.
Люто, алкохол и тютюн — не!
На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук и магданоз (листа) по равни части с винен оцет и олио по вкус, може да изяжда и 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1—2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с ръжен хляб. След ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или мед с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от листа от мушмула — 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от бял равнец (цвят), жълт кантарион (листа и цвят), листа от нашата конусообразна топола, пача трева, полски хвощ и салвия — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка.
При повишена температура заедно с тази отварка да взема и по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър и лимонтозу (от аптеката), всички по равно и стрити на прах.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г (за деца според възрастта) топла вода, последвана от парна баня на главата с отварка от копър (листа, цвят и семе) или с чай от лайка с продължителност около 10 минути, като болният вдишва парата през носа. Следва меняваща баня на краката до под коленете (45°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката вода, и сухо изтриване на краката. Коремът се налага с компрес от 3—4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; ври 5 минути), а отгоре се поставят вестник и вълнен пояс. След това се прави промивка на носа с детска тулумбичка (употребява се за клизмички на децата) с топла (37°С) отварка от корените на бяла ружа или от полски хвощ (листа и цвят) — по 2 супени лъжици от всяка се запарват с 500 г вряща вода (първата ври 20 минути, а втората 10 минути) или пък със солена вода — на 200 г вода 1/4 чаена лъжичка морска сол. След промивката се капва с капкомер във всяка ноздра по 1—2 капки пресен, току-що изстискан сок от кромид лук, разреден с чист маслинен зехтин по равно. Накрая на главата се слага „шапка“ от тънко хасе (да я покрива изцяло от веждите със слепите очи до тила включително), напълнена с топъл (36°С) пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 5—12 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с 5—12 супени лъжици млади пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша), или със смес от 5—10 супени лъжици прясно смлян синап, 5—10 супени лъжици готварска сол, 3—5 супени лъжици брашно от царевица (но не обикновено) и оцет, колкото поеме, да стане гъста каша като тесто. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Носът се налага с питка от квасец, засилен с 2—3 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, залепена така, че да покрие изцяло носа, и отгоре парченце вестник. Държи се цяла нощ или докато много досади.

V. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и промивка на носа. Същото се повтаря и преди обяд. След обличането добре е да се направят и 5—10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

Неделя. Пълна почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важна добавка.
На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка болният да не ходи.


НЕПОНОСИМОСТ КЪМ НЯКОИ ХРАНИ (АЛЕРГИЯ)

Това състояние се среща във всички възрасти и е известно твърде отдавна. Някои хора не понасят определени храни и при приемането им, макар и в малки количества, проявяват болестни признаци. Понякога реакцията може да бъде много силна, дори опасна за живота.

Причини.
Най-често се среща непоносимост към млякото, яйцата, рибата, шоколада и някои плодове и зеленчуци (боб, зеле, ягода) и др. Причината не е в самата храна. Просто лицето е свръхчувствително (алергично) към нея. Понякога тази чувствителност е толкова голяма, че само миризмата на храната може да причини разстройството. Предразположението към това състояние често е наследствено. Лица с наследствена алергия стават чувствителни към един или повече от нейните причинители, като цветен прашец, храна, лекарства и др.

Признаци.
Проявите могат да настъпят различно време след приемането на храната. Най-честите оплаквания са от страна на стомаха и червата: повдигане, повръщане, диария, болки в корема. Появяват се сърбеж и обрив по кожата, понякога отоци по клепачите и устните. Възможни са и смущения от страна на бъбреците.

Усложнения.
Алергията е причина за много хронични болести: сенна хрема, задух (астма), хроничен бронхит, копривна треска (уртикария), екзема, стомашни и чревни разстройства, бъбречно възпаление, главоболие.

Предсказание.
При откриване и отбягване на причината предсказанието е добро. В тежки случаи е опасно.

Предпазване.
Състои се в отбягване на непоносимата храна.

Лечение.
Най-простото и естествено лечение е да се открие причината и да се премахне. Ефектът просто е поразителен. Когато обаче това е трудно, трябва да се започне с пълно отказване от всякаква храна за ден-два, след което да се премине само към един вид храна — например мляко. Ако то не е причинител на разстройството, се продължава с него, като постепенно се прибавят други храни, една след друга, и то бавно, докато се открие причината. След време организмът може да бъде приучен да приема и тази храна, като се започне с крайно малко количество — просто една хапка или една трохичка, и се увеличава постепенно. Този начин понякога дава добри резултати. Добре е болният да се подложи и на общо лечение според признаците, които дава болестта.

Вътрешно.
Пие се отварка от пелин — 1 супена лъжица се запарва с 1/2 л вряща вода. Кисне захлупено 1/2 час. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка.

Диета.
Природосъобразна, безмесна храна, като се отбягват непоносимите за организма храни. Често при тази болест дава добри резултати и ежедневната добавка към храната на болния на обяд и вечеря по една малка купичка кисело мляко, разбъркано с няколко скилидки счукан чеснов лук.

Самовнушение.
С формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време напълно ще оздравея.“

ЛАТЕНТЕН СКОРБУТ

Изглежда латентният скорбут е често състояние, което обаче рядко се диагностицира. Докато истинският скорбут лесно се познава, латентният дава много, различни и нехарактерни симптоми.

Причини.
Латентният скорбут може да се развие при стомашно-чревни заболявания в резултат на едностранчива храна (по-често при болни от колит, ферментационна диспепсия, хронична диария и по-рядко при язва в стомаха), и у лица, които дълго време са приемали такава храна.

Признаци.
Латентният скорбут се проявява с възпаление на венците, но невинаги ясно изразено. Понякога само набъбват междузъбните папили и има наклонност към лесни кръвоизливи от венците. Често има и невротични симптоми — лесна умора, сънливост, чувство на притеснение, ревматични болки. Кожата е суха с наклонност към кожни кръвоизливи.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за скорбут.

БЕРИ-БЕРИ

Бери-бери е авитаминозна болест, която се среща предимно в Източна Азия.

Причини.
Липса или недостиг на витамин В1.

Признаци.
Болестта започва с обща отпадналост, световъртеж, главоболие, тежест в ръцете и краката, сърцебиене. Походката е затруднена, настъпва и парализа — най-напред на ръцете и краката, а след това и на тялото. Болният има задух. Явяват се отоци.

Предсказание.
Сериозно. Болестта се развива бавно, смъртността се увеличава с усложненията от страна на белия дроб (пневмония, бронхопневмония) и сърцето. Оздравяването настъпва след 10—12 месеца, като болният може да оздравее напълно или пък да му остане атрофия на мускулите.

Лечение.
Провежда се от лекар, като се дават големи дози витамин В1 и храна, богата на белтъчини и витамин В1: яйца, месо, масло, зърнени храни. Народната медицина препоръчва на болния да се направят 2—3 вечери подред топли клизми (37°С) най-добре с чай от лайка, а след това само при запек да се прави клизма.

Всекидневно сутрин се поставя коремен компрес, натопен при повишена температура в хладка (20°С) вода и оцет наполовина, а при липса на температура в топла отварка от трина или в хладка вода. Едновременно се слагат цяла „шапка“ на главата и торбичка, покриваща целия гръбнак (не гърба), напълнени с хладък селски хлебен квас.

На обяд преди ядене, ако времето е лятно и болният няма повишена температура, да му се направи слънчева баня със зелени листа (20—30 минути), последвана от хладка фрикция и коремен компрес, съчетан с „шапка“ и торбичка за гръбнака, напълнени с квас, както сутринта. Държат се 3—4 часа или до вечерта. Ако времето е хладно и болният има температура, да му се постави само коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина, а при липса на температура се прави коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина, съчетан пак с „шапка“ и торбичка за гръбнака, напълнени с квас, както по-горе.

Вечер преди лягане при повишена температура се прави само коремен компрес, натопен във вода и оцет наполовина, съчетан с „шапка“ и торбичка за гръбнака, напълнени с квас. Държат се цяла нощ или докато много се стоплят и се сменят с други. При липса на температура се прави парен компрес (за 15—30 минути) на гърба с горещ сварен ечемик, последван от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, съчетан с „шапка“ и торбичка за гръбнака с квас. Държат се цяла нощ.

Вътрешно.
Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 100 г чай от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупено се вари 5 минути и като изстине, се прецежда. При пиенето всяка чашка се засилва с по 1/2—1 чаена лъжичка лимонов сок и малко вода или сироп по вкус.

Един-два часа след ядене да изпива 1 кафена чашка настойка от сока на 2 лимона, изстискани в чаша, в която са сложени 2 пресни и здрави кокоши яйца (предварително добре измити със сапун) и семките на 1 лимон, предварително изсушени и смлени на брашно. Настойката се оставя на открито да престои 24 часа и след това се пие, без да се чупят яйцата (при това настойката да се пие със сламка, за да не поврежда зъбите). За всяка настойка се вземат по 2 нови яйца.

Диета.
Храната трябва да съдържа обилно количество пресни зеленчуци (лук, чесън, репички, коприва, праз, алабаш, зелени чушки), мляко, масло, яйца. Полезни са и кореновите сокове — от сурови картофи, от моркови, червени домати и спанак. Препоръчват се много плодове (грозде, мандарини, слива и др.), пресни ядки и всички видове зърнени храни, които съдържат витамин В, особено булгур, овес (овесени ядки), покълнали житни зърна, неолющен ориз, боза, кисело мляко, кисело зеле, бира и др. При липса на пресни плодове, плодови сокове и гроздов сок може да се употреби и лимонов сок и мед. Жаждата обилно да се утолява с плодови сокове и домашна лимонада.

СКОРБУТ

Причини.
Скорбутът е заболяване, което се проявява с кръвоизливи в резултат на недостиг на витамин С в храната, особено през зимата и пролетта и при оскъдно хранене. Той възниква по-често при дълго пътуване по море, а също във време на война, когато хората са лишени от прясна храна или гладуват.

Признаци.
Първите признаци са отпадналост, лесна умора, болки в краката. Скоро венците се подуват, стават синьо-червени и започват да кървят много лесно. Зъбите се разклащат и понякога изпадат. Дъхът от устата става много тежък. Езикът е подут и обложен. Кожата е суха, груба и бледа, покрита с червени точковидни кръвоизливи. Апетитът намалява, болният има запек. Той е угнетен душевно и усеща болки в крайниците.

Предпазване.
Употреба на плодове и зеленчуци и на храна, богата на витамин С.

Лечение.
При тежки случаи то е болнично. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма. Първите 2—3 вечери подред на болния да се прави по една топла (37°С) клизма най-добре с чай от лайка, а след това при запек обикновена клизма. Всекидневно сутрин се прави парна баня на главата с чай от лайка, последвана от коремен компрес, натопен в топла (36°С) отварка от трина или във вода. Държи се два-три часа.

На обяд преди ядене се поставя коремен компрес както сутринта. Държи се също два-три часа. Вечер преди лягане се прави цяла топла баня (38°С за 15—30 минути) с борови клони или парна баня на краката, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването и от коремен компрес както на обяд. Държи се цяла нощ.

Добре е болният да стои повече на чист въздух и слънце. Освен това се препоръчва гаргара с отварка от дъбови кори.

Вътрешно.
Болният да пие една от следните отварки:

а) От борови връхчета — една шепа връхчета се варят в 1 л вода на тих огън 15 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

б) От киселец — една шепа листа в 1 л вода се варят 5 минути. Пие се както първата отварка.

в) От пача трева — приготовлява се и се употребява както втората отварка.

Диета.
Изключително природосъобразна с пресни плодове и зеленчуци, които съдържат витамин С в голямо количество, особено спанак и пиперки. При липса на тези зеленчуци да се употребява дневно сокът на два лимона. Зиме, когато няма прясна храна, всяко домакинство да се запаси с достатъчно шипка, лук, зеле, керевиз, моркови и пр., а също с повече плодове — ябълка, круша, слива, дюля и пр.

ОБИЛНО ИЗПОТЯВАНЕ

Отделянето на пот от повърхността на тялото е съвършено нормално явление. При ниска температура на въздуха то почти не се забелязва, а при повишена рязко се увеличава. Чрез изпотяването се регулира телесната температура и организмът се предпазва от прегряване или изстудяване. Освен това чрез потта се отстраняват вредни за организма вещества. Тя съдържа голям процент вода и значително по-малко соли и продукти от обмяната на веществата.

Работата на потните жлези зависи от дейността на нервната система. Така при силни душевни преживявания отделянето на пот се увеличава. Когато се отделя нормално количество пот, тя се изпарява от кожата и остава незабележима. По-обилното отделяне на пот е очевидно.

Причини.
При здравите хора обилното изпотяване може да се дължи на по-топли дрехи, задушен топъл въздух, пиене на много течности, особено на спиртни питиета, употреба на много солена и лютива храна, пушене, преяждане, нервиране, усилена работа и др.

При болни хора с обща слабост, туберкулоза, хронични болести на черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза, неврастения, душевни вълнения, различни инфекции също се наблюдава обилно изпотяване.

Признаци.
Лесно и изобилно изпотяване при най-малкото напрягане, а и нощем у някои болни пижамата, чаршафът и възглавницата стават съвършено мокри. Освен това силното изпотяване причинява на лицата, страдащи от него, много неприятности: постоянно мокрите ръце създават неприятни усещания и съзнанието за това още повече усилва отделянето на пот. Тежката миризма от долните дрехи на такива болни се усеща даже на голямо разстояние. Поради постоянното изпотяване болните са податливи на простуда.

Предсказание.
Да се излекува бързо тази неприятна болест не може, тъй като е потребно постепенно да се заякчи организмът. Но при известно постоянство може да се постигне значително подобрение.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
За засилване на организма се препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише заедно с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми или от кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, 1 супена лъжица канела на прах и по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките на ситно, 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и по 2 супени лъжици корени от цикория и очистен овес — в 1500 г вода на тих огън се варят 15 минути, след това се добавят 5 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, исландски лишей, листа от черница, спирея и росопас по 50 г от всяка. Ври още 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп по вкус.

Диета.
Същата, както при копривна треска. Освен това добре е след ядене да се вземат по 2 дражета витамин С и по 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да се пие отварка от листата на широколистен живовляк (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути, като изстине, се прецежда) или пък чай от липа  (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 1 час).

III. Два часа след ядене да се взема 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, разбъркан с 20 г рафинирана сяра (от аптеката).

IV. Пет минути след тази смес да изпива 1 винена чашка отварка от агримония, босилек, върбинка, червен и  жълт кантарион, лешникови листа, мента пиперита, синя тинтява, сухо грозде, цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) в 600 г вода на тих огън се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана или:

а) от цяла топла баня (37°С за 10—20 минути) с разтвор от сода бикарбонат (за една баня са необходими 80 г сода) и сухо увиване с хавлията и 1—2 одеяла; след препотяването, което се познава по изсъхналото чело, се прави бърза фрикция на цялото тяло, и то на части, с отварка от дъбови кори (10 супени лъжици кори в 2 л вода се варят 20 минути) или с разтвор от бръснарска стипца (на 500 г вода 1 чаена лъжичка стипца); или пък:

б) при невъзможност да се правят баните те могат да се заменят с обличане на мокра риза, натопена в топъл разтвор от сода бикарбонат (на 500 г вода 1 супена лъжица сода), последвано от сухо увиване, както е казано по-горе (лежи се така 2 часа за по-добро изпотяване), и фрикция с хладка отварка от дъбови кори.

Едновременно и в двата случая се слага „шапка“ на главата с 6—7 зелени листа от орех, напръскани откъм лицевата страна с малко оцет (поставят се върху окосмената част на главата), или пък с пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен със 7—10 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша). Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. В областта на щитовидната жлеза (на гушата) се поставя компрес с 1—2 зелени листа от орех, попарени с вряща вода да омекнат, леко изстискани и леко забинтовани. Държат се до сутринта или пък докато много досадят на болния.

VI. Сутрин — фрикция с хладен солен разтвор (на 500 г вода 1 супена лъжица морска сол) на цялото тяло, направена на части, или пък само на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10—20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Самовнушение.
Както при измършавяване и изтощение.

Неделя. Почивка от всичко.

При менструация също пълна почивка от всичко.

Важни добавки:
1. При желание баните и мокрите ризи може да се правят денем вместо вечер.

2. Топли бани и мокри ризи може да се правят 20 подред, стига сърцето да не се разтупва, иначе се правят през ден или два. След това се почива 20 дни и ако има известно подобрение, се повтарят.

3. При изпотяване на краката да не се ходи с обувки с гумени подметки или гуменки, а също да не се носят найлонови чорапи.

4. Много е полезно през деня местата, които най-много се изпотяват, да се изтриват с памуче, натопено в камфоров спирт.

5. Болният да спи в студена стая и винаги да се облича леко и с проветриви дрехи.

БРОНЗОВА (АДИСОНОВА) БОЛЕСТ

Причини.
Най-често се дължи на туберкулозно поражение на надбъбречните жлези. Причина може да бъде и увреждането им при кръвоизлив, тумор, атеросклероза и др.

Признаци.
Болестта започва постепенно, неусетно, с обща слабост, лесна умора, виене на свят, шум в ушите. На болния често му прилошава, има тежест в корема, повръща. Няма апетит, често има запек или пък диария и бързо отслабва. Много е характерно потъмняването на кожата, която понякога става като бронзова. Често потъмнява и лигавицата на клепачите и на устата.

Усложнения.
Значително отслабване, лесна податливост към други заболявания, сърдечносъдова слабост.

Предсказание.
Сериозно. Болестта държи най-много около 2 години и често има лош край.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Болнично, насочено към основното заболяване.

При неизвестни причини народното лечение е общо.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема едно от следните средства:

а) по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче): вземат се 15—20 зелени листа, махат се бодлите им и се смилат на каша (премерват се, за да бъдат 200 г), към нея се прибавят по 400 г чист пчелен мед и чисто натурално (домашно) червено вино; във водна баня се вари 30 минути, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа; или:

б) по 1 бучка захар с 20 капки настойка: 80 планински кокичета (листа и цвят) без главичките се заливат с 500 г гроздова ракия; в запушено стъкло стои на слънце 40 дни, след което се прецежда през кърпа и се държи на студено място, за да не вкисне.

II. Десет минути след едно от тези средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бударица (листа и цвят), бял равнец (цвят), водна детелина (листа и цвят), глухарче (цялата билка с корена), жълт кантарион (листа и цвят), жълт смил (листа), иглика (листа и цвят), обикновена коприва (листа и цвят), синя тинтява (листа и цвят), полски хвощ (листа и цвят), трицветна теменуга (листа и цвят), риган (листа и цвят) и червен кантарион (листа и цвят) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. При желание може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Както при намалена функция на надбъбречните жлези, с добавка сутрин на първа закуска заедно с другото болният да изяжда и по 10—20 г варена или печена надбъбречна жлеза от агне, теле или овен. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук и листа от магданоз по равни части с винен оцет и зехтин по вкус, може да изяжда и по 100 г младо месо — агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1—2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с леко препечен хляб. При това храната трябва да бъде посолена, като се дават по 3—6 г дневно каменна или морска сол, а също и по-богата на витамин С, А, В1. След ядене болният да взема 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки или пък бяла пръст (от аптеката), а подир това да изпие 1 супена лъжица пресен селски хлебен квасец, размит с 2—3 супени лъжици хладка вода и малко мед и лимон по вкус.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие овесено мляко — 3 супени лъжици овесени зърна (предварително проверени да не миришат на мухъл, да не са горчиви и да са изчистени от праха и пр.) в 1 л вода се варят, докато напълно се разпукат. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа и се подслажда с мед и лимон по вкус. Това мляко дава голяма сила и енергия на болния.

III. Два часа след ядене при нервно сърце да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят, камфор на прах 1 г и олио мента 10 капки.

При незасегнато сърце да взема 15 капки настойка от зелени орехчета (без образувани ядки): нареждат се в буркан ред орехчета на дебелина 1 см, ред ситна захар със същата дебелина и т. н., като най-горният слой е от захар, и то с дебелина 6 см, за да не вкисне настойката. След това бурканът се завързва с парче тънко хасе и стои на слънце 40 дни. Прецежда се през тънка кърпа чрез изстискване и се държи на студено в бутилки, завързани с кърпички, а не с тапи.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани заедно с ядките и черупките, и по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна). В 1500 г вода на тих огън се варят 15 минути, след това се прибавят 5 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, исландски лишей, росопас и спирея по 50 г от всяка, листа от черница 100 г и 1 лимон, разрязан на 4 части. На тих огън се вари още 15 минути и като изстине, се прецежда. При желание се пие подсладена с мед или сироп по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или пък с чай от лайка, последвана от налагане областта на бъбреците с торбичка от тънко хасе (30 на 15 см), напълнена с топъл пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 15—20 маслини, счукани в дървен хаван на кашица заедно с костилките, и 1/2 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). При липса на маслини да се слага топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка на 1—2 супени лъжици листа от магданоз, също на ситно нарязани, и 100 г прясно мляко — вари се да стане гъста като тесто лапа. Едновременно се слага и компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на орех и черница (10 орехови и 10 черничеви листа в 600 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), а отгоре се слагат вестник и вълнен пояс, който да минава и през кръста. Главата се налага с „шапка“ от същото хасе, напълнена със същия квас, засилен с 9—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на каша); отгоре вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта.

VI. Сутрин. Самовнушение, фрикция и дълбоко дишане. През целия ден в областта на бъбреците се носи мушама от хаваджива (25 на 15 см) с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се заменя с нова.

Неделя. Почивка от всичко, съчетана с излет в планината.

VII. През лятото и есента вечерните приложения може да се заменят с цели топли бани (37°С за 15—20 минути) с отварка от полски бъзунек — цялата билка с корените, стеблата и листата, но без плодовете, защото цапат. От него се вземат 7—9 коренища с прибавка на едно голямо снопче борови клони и по 4 двойни шепи листа от черница и от орех и в един голям съд се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда. Ако отварката е недостатъчна, същите билки отново се варят, но вече 15 минути и преди свалянето от огъня в нея се прибавя и една двойна шепа готварска сол. След банята се прави сухо увиване с хавлия и 1—2 одеяла за по-добро изпотяване и препотяване, което се познава по изсъхналото чело. При невъзможност да се правят такива бани те могат да се заменят с обличане на мокра риза, най-добре бархетна нощница, натопена в същата топла отварка, но без сол, последвано от сухо увиване, както е казано по-горе. Лежи се така 2 часа и се облича суха нощница. Такива бани (или мокри ризи) се правят 20 подред с неделна почивка. След това се прави голяма почивка от 10—20 дни и още веднъж се повтарят.

Важни добавки:

1. Ако болният има афти в устата или рани по устните си, сутрин, обед и вечер преди ядене да намазва афтите със смес от 1 супена лъжица чист пчелен мед, добре разбъркан с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах, а раните по устата — с малко от следната настойка: 250 г чист маслинен зехтин и по 1 пълна супена лъжица червен и жълт кантарион и широколистен живовляк (листа) във водна баня се варят 1 час. Като почине 24 часа, се прецежда през тънка кърпа.

2. Тази болест се лекува мъчно, понякога 2—4 месеца, и затова който няма търпение, да не се залавя с това лечение, а да предпочете болничното.

НАМАЛЕНА ФУНКЦИЯ НА НАДБЪБРЕЧНИТЕ ЖЛЕЗИ

Надбъбречните жлези отделят адреналин, който в нормално количество регулира кръвообращението, някои чернодробни функции и др.

Причини.
Неприродосъобразен начин на живот, злоупотреба с месна храна, алкохол и тютюн, възпаление, атрофия на жлезите и др.

Признаци.
Отпадналост, главоболие, липса на апетит с гадене и повръщане, повишено кръвно налягане и др.

Лечение.
Общо за засилване на организма и подмладяване на жлезите.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взима по 1 супена лъжица сироп от плодовете на черницата — бяла или черна (вж. рецептата при тиреотоксикоза).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, орехови листа, росопас, спирея и смил — по 50 г, и черничеви листа 150 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна, при която само на обяд може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле или прясна риба (речна или океанска). При това храната да е умерено солена и подкиселена с чист винен оцет.
Алкохол и тютюн — не!

Храната на болния трябва да бъде разнообразна — например за първия ден 150 г хляб, 300 г прясно или кисело мляко, 100 г масло, 100 г картофи, 50 г моркови, 1—2 яйца, 50 г сирене и до 200 г ябълка или круша и зеленчуци, винаги варени. Забраняват се сухи плодове, бобови растения, орехи, какао, хайвер и шоколад. Преди обяд и вечеря болният да изяжда по 1—2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълка и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргана целина по равни части и с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. След обяд и вечеря да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с чист пчелен мед и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки или пък 1—2 чаени лъжички крем за усилване, приготвен от 100 г прясно краве масло, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца, 4 супени лъжици чист пчелен мед, 1 супена лъжица бадемово кафе (от бадеми, опечени и счукани на кафе) и 1 супена лъжица жълъдово кафе. Подир това да изпива 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от листа на черница (4 супени лъжици в 1 л вода врят 20 минути; като изстине, се прецежда) или отварка от стари орехови черупки (1 шепа орехови черупки в 1 л вода се варят 30 минути и веднага се прецеждат), или домашна лимонада, приготвена от 1 чаена лъжичка пудра захар и 1/4 изравнена чаена лъжичка винена киселина (лимонтозу), добре разтворени в 150 г вода, и 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат.

III. Два часа след ядене да взема по 2 зърна, на големина колкото царевични, от следната смес: 50 г чист боров катран от аптеката (предварително измит в 10 води, за да получи жълтеникав оттенък, като всяка вода се сменя веднага, след като разбърканият катран се утаи на дъното), 10 г нишадър на прах и 5 г рафинирана сяра (също от аптеката).

Приготовление. Изброените продукти се бъркат в чист съд, като по малко се прибавя и кафе от фий, за да стане сместа на тесто, от което се правят зърната. След това получените зърна се овалват в малко брашно от царевица, за да не се слепят помежду си, и се нареждат в подходяща кутия.

IV. Заедно със зърната болният да изпива и 1 винена чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева — по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или с чай от лайка: 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда (след това при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай); последвана от парен компрес на кръста (областта на бъбреците и надбъбречните жлези) с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред), с продължителност около 20 минути. След изтриване на кожата до сухо кръстът (областта на надбъбречните жлези) се налага първата вечер с торбичка, напълнена с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка и на 1 китка магданоз, също на ситно нарязан, 1 чаена лъжичка ситна захар и 100 г прясно мляко — на тих огън се вари да стане гъста лапа, която преди поставянето се поръсва с 1—2 чаени лъжички брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата. На главата се поставя шапка от селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени с 5—10 маслини, счукани на каша заедно с костилките, или пък с 10 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Едновременно на корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от 6 орехови листа — в 1 л вода се варят 10 минути и като изстине, се прецежда. На щитовидната жлеза (гушата) се слага торбичка, напълнена със селски хлебен квас, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, а на главата — цяла „шапка“, напълнена със същия квас, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Втората вечер кръстът се налага с торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, изстискан и засилен с 1 чаена лъжичка чист боров катран (от аптеката) и 1 супена лъжица брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата, накрая поръсена с 1 чаена лъжичка пудра захар, или с лапа от пресен селски хлебен квас, засилен, както е казано по-горе. Едновременно се правят и другите приложения, изброени за първата вечер. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VI. Сутрин. Самовнушение, фрикция и дълбоко дишане (вж. „Базедова болест“).

Лятно време преди обяд от 11 до 12 часа — слънчева баня със зарито до шия в горещия пясък тяло с продължителност, докато е приятна, със студен компрес на сърцето и глава, запазена от слънцето с бяла кърпа или слънцебран. След това тялото се изтрива до сухо и се полива с хладка слънчева вода или пък се прави речна или морска баня за 5—10 минути.

Неделя и при менструация почивка от всичко — пият се билките и се спазва диетата.

Важна добавка.
За по-бързо оздравяване болният през целия ден да носи на кръста си мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

МУСКУЛНИ ГЪРЧОВЕ (ТЕТАНИЯ)

Причини.
Намалена дейност на околощитовидните жлези, обедняване на организма откъм калций при тежки повръщания и диарии, при стомашни заболявания, бременност и др.

Признаци.
Повишена склонност към гърчове на отделните части или на цялото тяло при запазено съзнание. Гърчовете обикновено настъпват след някакво дразнене или преумора. Придружават се от затруднено дишане, сърцебиене, болки в корема, главоболие. Болните са нерви, разсеяни, косите им оредяват, ноктите стават чупливи.

Предсказание.
Зависи от причината и тежестта на заболяването.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобрaзен живот (вж. том I), предпазване от рахит, от стомашно-чревни заболявания и др.

Лечение.
Насочено е към първопричината. Пристъпите от гърчове изискват спешна лекарска помощ. Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 3 цели кокоши яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона, така че да се покрият поне с 1—2 см сок. Киснат покрити с кърпа 3—4 денонощия, за да се разтворят черупките на яйцата. След това с вилица се разбъркват и се изваждат ципите, прибавят се 50 г чист винен коняк (за да не вкисва бързо) и 200 г небетшекер (лята захар), счукан на ситно. Държи се на студено, за да не вкисва бързо.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка отварка от агримония, борови връхчета, бударица, исландски лишей, орехови листа, пача трева, полски хвощ, спирея и росопас — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари още 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, дадена по-горе за тиреотоксикоза, с добавка на обяд и вечеря заедно с другата храна задължително да изяжда по 1 чинийка овесени ядки, сварени с мляко или вода, и плодови сокове, а след ядене да взема като десерт следната смес: по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад, чист пчелен мед и брашно от шипка, 1 чаена лъжичка суха бирена мая и 1—2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

Забележки:
1. Болният може да осигурява повече калций на организма си, като поръсва храната си с 1/4 изравнена чаена лъжичка прах от печен джолан — 1 телешки джолан за супа се разрязва на две парчета и се оставя да се пече на силна жар. Щом едната половина побелее като вар, се изважда от огъня, а другата се оставя още да се пече, докато добие сив цвят; след като изстинат, се стриват на прах и заедно се разбъркват.

2. Болният може да употребява в печено състояние повече черен дроб от агне или теле, ако изпитва нужда от повече витамин D.

3. Никога да не преяжда — това влошава състоянието му.

4. По време на пристъпите да не се дава на болния храна, защото може да се задави.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие овесено мляко — 3 супени лъжици овес се варят в 700 г вода до пълно разпукване на зърната. След това се прецежда чрез изстискване и се пие подсладено с мед или захар.

III. Два часа след ядене при краткотрайни припадъци болният да взема по 1 супена лъжица сироп от седефче — 10 листа от него се запарват с 500 г вряща вода, прибавя се 500 г чист пчелен мед и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г запарка от босилек 80 г, маточина и портокалови кори — по 60 г, глогов цвят, дилянка (корени), лавандула, цвят от липа  и риган — по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цял нощ и сутринта се прецежда.

При слабо или нервно сърце болният да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед с 3 месести лимона, нарязани, изстискани и смлени на машинка за месо без семките, и 1 пълна супена лъжица мащерка на прах. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка отварка (вж. точка II).

При диария се взема 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка нишесте и винена киселина (лимонтозу) на върха на ножа.

При повръщане се взема 1 белтък от кокоше яйце, добре разбъркан с 1 супена лъжица чист коняк и сока на 1/2 лимон.

IV. Десет минути след едно от казаните в точка III средства при диария болният да изпива 1 кафена чашка отварка от ленено семе и смрадлика (листа) по 1 супена лъжица от двете, и анасон (семе) 1 чаена лъжичка — в 600 г хладка вода на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

При повръщане да пие 1 кафена чашка отварка от жълт равнец (листа и цвят), дъбови листа и маточина (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 1 пълна супена лъжица се запарва с 200 г вряща вода и на тих огън се вари, докато отварката остане наполовина. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка: 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено 20 минути и се прецежда. По-нататък винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. След клизмата първата вечер се поставя парен компрес на целия гръбнак с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред), с продължителност 10—20 минути, последван от налагане с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 6—8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на каша), с прибавка и на 4—6 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Едновременно на главата се слага цяла „шапка“ с торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), а на щитовидната жлеза се слага торбичка, напълнена със същия хлебен квас, засилен с нишадър на прах на върха на ножа (от аптеката). Коремът се налага с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (7 листа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

Втората вечер се прави разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2—3 пъти, последвана от налагане на гръбнака, главата, корема и щитовидната жлеза със същите средства, дадени за първата вечер. Държат се, както вече е казано.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, хладка фрикция на гръбнака, подмишниците, корема и половите органи с отварка от морски водорасли или от смрадлика (2 супени лъжици от едната или другата в 500 г вода се варят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда) и 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация парни компреси на гръбнака не се правят.

VII. Лятно време преди обяд от 11 до 12 часа болните, които чувстват тежест в гръбнака и краката си, да правят слънчева баня на същите места със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност, докато е приятна, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода. Вечер преди лягане шапката на главата и налагането на щитовидната жлеза при желание може да се заменят с налагане със зелени орехови листа, напръскани с оцет.

Важни добавки:
1. Преди започването на лекуването да се опише състоянието на болния, главно неговата подвижност, а след това всеки месец да се сверяват получените резултати. Ако след 1—2 месеца те са добри, лекуването да продължи по плана за още по-добри резултати.

2. Добре е болният през целия ден да носи на гръбнака си мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

3. При силни болки в коленете вечер да се налагат с торбичка, напълнена с топло, добре изцедено кисело мляко, поръсено със синапово брашно на върха на ножа. Отгоре се слага фланелен бинт.

МИКСЕДЕМА

Причини.
Дължи се на намалена функция на щитовидната жлеза, в някои случаи до пълна липса. Среща се много по-често у жените, отколкото у мъжете. Най-честа причина са някои инфекциозни заболявания (грип), лошо хранене, операция на щитовидната жлеза, недоразвитост или старческа атрофия.

Признаци.
Болните се оплакват от слабост и лесна умора. Те лесно напълняват. Кожата им надебелява, загрубява и изглежда като подута, обаче при натискане с пръст по нея не се образува трапчинка, както при някои бъбречни или сърдечни болести. Лицето съвършено се изменя, подува се и добива старческо изражение. Устните надебеляват, ноздрите и носът се разширяват и изглеждат сплеснати. Гласът е дрезгав, слухът намалява. Болните изпитват постоянен студ. Те са бавни, апатични, паметта им отслабва.

Когато болестта настъпи в детските години, растежът спира и юношата изглежда като малко дете, умственото развитие изостава.

Предсказание.
Сериозно — болестта се развива много бавно и трае от 10 до 15 години.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Провежда се от лекар. Народното лечение цели общо засилване на организма и нормализиране дейността на щитовидната жлеза:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, смлени на кашица, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани също на кашица, и 50 г семе от копър, смляно на ситно. Преди всяко вземане сместа да се разбърква, защото се утаява.

II. Десет минути след това да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, черница (листа), спирея, орехови листа и росопас — по 100 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено, за да не пачосва отварката) и 1 изравнена чаена лъжичка анасон (от аптеката) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка.
Ако болният има температура, всяка чашка с отварка да се засилва с 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър и лимонтозу (от аптеката) по равни части от всяко, стрити на прах. При желание отварката може да се пие подсладена с мед или сироп.

Диета.
Същата, както при тиреотоксикоза, с добавка след ядене болният да взема по 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от лимонови кори и ленено семе — корите на един изстискан лимон и 1 изравнена супена лъжица ленено семе се запарват с 1 л вряща вода, прибавя се 1 супена лъжица мед и се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене болният да взема 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и камфор на прах 1 г.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г от отварката, дадена в точка II, или пък отварка от бял равнец, бяла бреза (листа), червен и жълт кантарион (листа и цвят), лайка (цвят), мента пиперита (листа и цвят), овчарска торбичка и пача трева — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка черни боровинки (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. Вари се захлупена 15 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с продължителност 5-10 минути с отварка от орехови листа (7 листа в 2 л вода се варят 5 минути), сухо изтриване на лицето, гореща баня на краката (42°С за 10 минути) със същата отварка и сухо изтриване на краката. Гръбнакът се разтрива от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2—3 пъти, а коремът се налага с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа и полски хвощ (по 3 супени лъжици от двете се запарват с 1 л вряща вода; вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя “шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7—10 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно с корите, или пък “шапка“ от 6—7 зелени листа от орех, леко напръскани от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слагат вестник и памучна шапка. Едновременно гушата (щитовидната жлеза) се налага с торбичка от тензух, напълнена с пресен топъл селски хлебен квасец, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, или пък с 5—7 маслини, счукани на каша заедно с костилките. Държат се до сутринта.

Забележка.
При умствена недоразвитост тимусната жлеза (гръдната кост) да се налага с торбичка, напълнена с квасец, засилен, както е казано за гушата.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация почивка от всичко — пият сe само билките и се спазва диетата.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, “Домашна гимнастика“).

Важни добавки:
1. Добре е вечер болният да спи с малко приповдигнати на възглавница крака.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка да не ходи.

ГУША

Увеличението на щитовидната жлеза се нарича гуша. То може да засяга отделни хора, а понякога се наблюдава масово в някои планински селища.

Причини.
Още не са изяснени напълно, обаче появата на болестта има връзка с питейната вода на местността и с почвата. Значение има недоимъчното хранене, особено откъм белтъчини и витамини, а и наследствеността.

Признаци.
Гушата се увеличава повече или по-малко, ограничено или дифузно. Когато увеличението е малко, не причинява особени неприятности. Когато гушата се увеличи значително (понякога колкото главата на малко дете), натиска гръкляна, трахеята, пречи на дишането и причинява задух. Може да наляга и върху кръвоносните съдове и да причини застой на кръвта, да притиска съседните нерви. Уголемяването на гушата става твърде бавно, тя се развива обикновено за няколко години. Може да се съчетае с повишена функция на щитовидната жлеза и смущения от типа на Базедовата болест. През време на менструация, бременност и трудно раждане тя взема големи размери.

Предсказание.
Зависи от вида, големината и възможните усложнения.

Предпазване.
За предпазване от гуша, особено в засегнатите райони, е необходимо да се подобрят хигиената, храненето, да се употребява йодирана сол и да се пие дъждовна или дестилирана вода.

Лечение.
То е комплексно. Народното лечение е общо за засилване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка (за деца 1/2 чаена лъжичка) от следната смес: 50 г пепел от изгорена морска гъба — сюнгер (така, че да стане на въглен и след това счукана на прах), разбъркана с 250 г чист пчелен мед, за да стане гъста като мармалад. Или по 1 чаена лъжичка (за деца 1/2 чаена лъжичка) от следната смес: 50 г пепел от млади пръчки от кошничарска върба (ракита), добре изгорени на въглен, стрити на прах и разбъркани с 500 г чист пчелен мед, като преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото пепелта се утаява на дъното. Или пък по 15 капки (за деца 5—7 капки) настойка от зелени орехчета, които още нямат ядки, наредени в буркан: един ред орехчета, един ред ситна захар с дебелина 1 см и т. н., най-отгоре се слага слой захар с дебелина 5—6 см. Така престояват 40 дни и се изстискват през тънка кърпа.

II. Десет минути след вземане на едно от казаните средства да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от исландски лишей, мента пиперита, орехови листа и спирея (цялата билка с корена) — по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при тиреотоксикоза. Трябва да се предпочита храна, съдържаща повече йод: зеле, моркови, ябълка, лимони, чеснов лук (по няколко сурови скилидки на ден), коприва, маруля, особено кочанът й. Люспите на картофите също съдържат йод — картофите да се измиват с четка и заедно с люспите да се варят, а с тази вода да се готви. Плодовете и салатата да се ядат сурови. Жаждата да се утолява с плодове или с дестилирана вода.

Като десерт добре е след ядене да се взема по 1—2 чаени лъжички мармалад от моркови.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 5 ореха, счукани на ситно заедно с черупките, по 1 супена лъжица корени от обикновена коприва и овес (зърна) и 1 лимон, разрязан на 4 части — в 2 л вода се вари 30 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене да взeма 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа индрише (за деца 5—10 според годините им) и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени на кашица заедно с корите, но без семките, 10 г обикновена валерианова тинктура (от аптеката).

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея, росопас и смил — по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода или чай от лайка, последвана от парна баня на главата с отварка от орехови листа (10—15 листа в една тенджера с вода се варят 10 минути) с продължителност 5—10 минути, гореща баня на краката до под коленете (42°С за 10 минути) с отварката, останала от парната баня, а след нея сухо изтриване и обуване на топли чорапи. На корема се поставя компрес от 4 парчета старо хасе, натопени в топла отварка от орехови листа. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Гушата се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с топъл (36°С) селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани на ситно с корите и поръсени с 1/2 изравнена чаена лъжичка (за деца 1/4 лъжичка) нишадър на прах (от аптеката), или пък с топла лапа от 50 г ориз и 1 чаена лъжичка ленено брашно, сварени в 150 г вода на пилаф и преди поставянето поръсени с 1/2 чаена лъжичка пудра захар. Едновременно на малкия мозък (на тила) се поставя торбичка от същото хасе, напълнена със същия хлебен квасец, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Отгоре вестник и вълнена шапка. При тежко главоболие на главата се поставя цяла “шапка“ от същото хасе, която да покрива главата от веждите до тила, напълнена със същия квасец, засилен със 7—10 супени лъжици настъргани кестени. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня, ако болният не е на работа, добре е да носи на гушата си във вид на компрес зелен лист прясно зеле, отгоре вестник и фланелена превръзка. Освен това препоръчва се на болните от гуша сутрин, обед и вечер преди ядене да си правят методически и систематически прозевки — по 6—10 пъти една след друга.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

Важни добавки:
1. Квасецът може да се използва 2 вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопля и се засилва с 1—2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Ако водата на мястото, където живее болният, е причина за гушата, повече да не се пие, а да се замени с отварка от орехи или пък да се пие горнобанска минерална вода.

БАЗЕДОВА БОЛЕСТ

Базедовата болест е сравнително често заболяване, което се среща повече у жените, отколкото у мъжете.

Причини.
Заболяването се дължи на повишена дейност на щитовидната жлеза, което възниква обикновено след нервно пренапрежение, уплаха, силно изживяване.

Признаци.
Трите главни признака на Базедовата болест са изпъкнали, широко отворени очи, които рядко мигат, гуша и сърцебиене. Увеличаването на щитовидната жлеза е по-малко, отколкото при обикновената гуша. Сърцето бие усилено до 120—140 пъти в минута и повече. При умора или вълнение пулсът може да достигне до 200. Ръцете на болният треперят, а често и езикът, клепачите.

Заболелите от Базедова болест са много чувствителни, неспокойни, лесно променят настроението си, лесно се възбуждат. Дишането е учестено, понякога имат задух, смущение в менструацията. Кожата им е влажна, обилно се потят, често имат усещане за топлина. С напредването на болестта те стават малокръвни, изгубват гласа си, а жените и менструацията си, силно отслабват, лесно заболяват от други страдания, особено инфекциозни.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Необходима е специализирана лекарска помощ. Народната медицина цели общо засилване на организма. За целта болният трябва да лежи на легло — в първите стадии на болестта 4 недели, а в по-тежки случаи до 2 месеца, при хубаво време на открито. При това да избягва всякаква преумора. След това:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема или:

а) по 1 чаена лъжичка смес от 1 кг чист пчелен мед и 250 г чиста бяла борова смола — на водна баня се вари 10 минути и като изстине, се изсипва в подходящ буркан; или пък:

б) по 1 бучка захар с 15 капки сироп от малки орехчета — 1 кг малки орехчета без формирани ядки и 1,5 кг ситна захар се нареждат в подходящ буркан: един ред орехчета, един ред захар, като най-горният пласт е от захар, и то с дебелина 6 см, за да не вкисне. Така стои на слънце 40 дни.

II. Десет минути след едно от горните средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, мента пиперита, изправен повет — клематис ректа (цвят), орехови листа, спирея (цялата билка с корена) и росопас — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимонов сок по вкус.

Диета.
Както при гуша, с добавка на закуска болният да изпива по 1 чашка отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, и по 3 супени лъжици корени от коприва и овес (зърна): в 2 л вода се варят 20 минути, след това се прибавят по 1 супена лъжица жълт кантарион (листа и цвят), черница (листа) и хмел (шишарки). Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон, с 1—2 филийки ръжен хляб с прясно масло, сирене или кашкавал. След ядене болният да взема 1 супена лъжица крем за усилване, приготвен от 100 г прясно краве масло, 100 г пчелен мед, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца и 1 супена лъжица кафе от фий.

Забележка.
По-изтощените може да употребяват и смокини, накиснати в зехтин (вж. “Белодробна туберкулоза“), също и средствата, посочени в том III, книга трета, за малокръвие (анемия).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварката от орехи (дадена за сутрин) или пък отварката от орехови листа и листа от черница — по 1 супена лъжица от двете и 15 шипки, разрязани на две, се запарват с 600 г вряща вода. Ври захлупено 15 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 200 г лимонов сок, 200 г чист маслинен зехтин, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят, 1 г камфор на прах и 15 капки олио мента.

IV. Двадесет минути след тази смес, ако няма температура, болният да изпива пак 1 чашка от 75 г отварка от агримония и пр. (вж. точка II). Ако има температура, добре е заедно с отварката да изпива и по 1 прах от 1 г от следната аптекарска смес: индийско орехче (мускатно), нишадър и лимонтозу на прах по равни части. Щом температурата спадне, спира се и вземането на праховете.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с отварка от орехови листа с продължителност 5—10 минути, изтриване на лицето и меняваща баня на краката до под коленете (42оС за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва с горещата вода и се свършва с хладката. Краката се подсушават, обуват се в топли чорапи, а гръбнакът се разтрива от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти.

Ако ръцете треперят, се налагат с торбичка от тънко хасе, широка 10 см, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Коремът се налага с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа, отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс, а на гушата се слага първата вечер торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах, като торбичката от вътрешната страна се намазва леко с мед. Втората вечер се прави или коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от дъбови кори и орехови листа — по 4 супени лъжици от двете в 1 л вода се варят 30 минути и веднага се прецеждат; или пък се поставя торбичка от тензух, напълнена с топла лапа от 4—5 реда листа от бъз (свирчовина), попарени с вряща вода да омекнат, добре изстискани и поръсени с малко сода бикарбонат, а отгоре се прави вълнена превръзка. На очите се поставя млечен компрес с прясна топла извара, а на главата — “шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 9—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, отгоре вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение с формулата: “Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време напълно ще оздравея“ (казва се бързо и шепнешком 20 пъти — подробности вж. в том I, “Лечение с внушение“ и “Лечение със самовнушение“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата (вж. том I,“Домашна гимнастика“).

Неделя и при менструация пълна почивка — пият се само билките.

Важни добавки:
1. Квасецът може да се използва 2 вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се подсилва с 2 лъжички нов квасец за нова ферментация.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка болният да не ходи.

3. При силен сърбеж да изтрива тялото си с отварка от смрадлика (листа): 4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с 2 супени лъжици морска сол.

4. Ако водата в мястото, където живее болният, е причина за заболяването, да пие горнобанска вода или пък отварка от орехови листа: 5-6 листа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед или захар и подкиселена с лимонов сок по вкус.

5. Помежду компресите добре е на корема да се поставя и грейка (топло шише, тухла и пр.), а при неспокойно сърце — студен компрес на сърцето с вода и оцет.

6. Лечението дава добри резултати, когато се провежда на високо място (около 1000 м над морското равнище), където водата не е “гушава“.

ГИГАНТИЗЪМ

Причини.
Дължи се на повишено функциониране на предния дял на хипофизната жлеза, започнало още в млада възраст.

Признаци.
Прекомерно голям ръст при напълно нормален във всяко отношение организъм.

Лечение.
Общо и по начина за акромегалия с добавка върху щитовидната жлеза (гушата) да се слага всяка вечер торбичка с квасец, засилен с 3—5 маслини, счукани с костилките на каша.

ДЖУДЖЕШКИ РЪСТ

Причини.
Намалена функция на предния дял на хипофизната жлеза в млада възраст.

Признаци.
Прекалено малък ръст, неотговарящ на възрастта на болния, при напълно нормален организъм. Всички части на тялото са малки, а умственото развитие е нормално.

Лечение.
Общо и по начина за увеличаване на ръста на тялото с 10—15 см (вж. том I, “Други здравни съвети“).

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ С ПОЛОВО РАЗСТРОЙСТВО

Причини.
Тумор, възпаление, травма в областта на хипофизата, при което функцията й се понижава.

Признаци.
Болестта се изразява с особено затлъстяване предимно в долната половина на корема, седалището, хълбоците и бедрата. Половите органи остават недоразвити, вторичните полови белези липсват, половото влечение намалява. Кожата е бледа, гладка и мека. Понякога има смущения в растежа, психични промени и др.

Лечение.
Общо и по начина за лечение на болестта, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава да се лекува по начина, даден за намалена функция на хипофизната жлеза и за затлъстяване.

ХИПОФИЗНО ИЗМЪРШАВЯВАНЕ

Причини.
Дължи се на разрушаване или отстраняване на хипофизната жлеза.

Признаци.
Общо отслабване до силно измършавяване. Подкожната тлъстина изчезва напълно. Кожата става бледа, набръчкана и космите изпадат. Болните се оплакват от липса на апетит, тежест в корема, а често и от болки.

Лечение.
Болнично. Народното лечение е общо, по начина, изложен за измършавяване.

ТИРЕОТОКСИКОЗА

Заболяването настъпва при смущение във функцията на щитовидната жлеза.

Причини.
Нервно раздразнение, силна възбуда, уплаха, тежко изживяване, някаква инфекция, грип, бременност и др.

Признаци.
Отслабване, сърцебиене, неспокойствие, отпадналост, леко повишена температура. Апетитът е запазен, често се явяват упорити, изтощаващи диарии. Болните лесно се дразнят, бързо се изтощават, имат безсъние.

Предсказание.
Благоприятно в началото на болестта и сериозно в напредналите случаи. Може да се обърне в Базедова болест или да спре растежа на младите.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Провежда се от лекар. Народното лечение е общо за засилване и пречистване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от плодовете на бялата или черната черница, без значение.

Приготовление:
В буркан от 5 л се нареждат един пласт от 2 см черници, над него 1 пласт от 2 см ситна захар и т. н. догоре на буркана, като за последен пласт остава захарта, и то не по-малко от 6 см, за да не вкисне. Бурканът се завързва с кърпа и се оставя на слънце, докато се стопят черниците, и се прецежда през кърпа и чрез изстискване. Сиропът се налива в бутилки, завързани с кърпички, а не с тапи, и се държи на студено място, за да не вкисне. Или пък по 1 супена лъжица боров сироп — 300 г борови връхчета и 100 г черупки от стари орехи в 2 л вода на тих огън се варят 20 минути. След това се прибавят 10 листа от лимон и по 500 г чист пчелен мед и ситна захар и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след сиропа болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от ирландски мъх (морски кадаиф) и мехурчесто водорасло (фукус) — по 100 г, агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), орехови листа, полски хвощ, росопас и спирея — по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при лимфатизъм. Освен това добре е след обяд и вечеря болният да взема и по 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие прясно мляко или пък отварка от 5 орехови листа — в 500 г вода се варят 5 минути.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

IV. Десет минути след тази смес болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 10 ореха, счукани с ядките и черупките на каша и вързани в марличка, и по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна): в 2 л вода се варят 20 минути, след това се прибавят 4 супени лъжици от следната смес: бъзов цвят, буков мъх, борови връхчета, исландски лишей, мащерка и мента пиперита — по 50 г, и 1—2 супени лъжици чист пчелен мед. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с отварка от орехови листа (10 листа в 2 л вода се варят 5 минути) с продължителност 5—10 минути, сухо изтриване на лицето и меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти). Започва се с горещата и се свършва с хладката вода. След това се прави разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти, коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа, и “шапка“ на главата от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 5—10 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани на ситно с корите. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Едновременно областта на щитовидната жлеза (гушата) се налага първата вечер с торбичка, напълнена с квасец, засилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах, като торбичката от вътрешната страна леко се намазва с мед; а втората вечер с компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от дъбови кори и орехови листа (по 3 супени лъжици от двете в 1 л вода се варят 30 минути). Отгоре се слага фланелен бинт и се държи цяла нощ.

Забележка.
Ако болният страда от синузит, на носа му се залепва питка от квасец, засилен с 1—2 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, а отгоре се залепват книжка от вестник и така се спи.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, “Домашна гимнастика“).

Неделя. Почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важна добавка.
През лятото вечер на гушата вместо казаните по-горе лапи в торбичката може да се слагат 5 реда попарени листа от бъз (свирчовина), добре изстискани и поръсени със сода бикарбонат, а отгоре вестник и фланелен бинт.


БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker