|
Share

Мозъчна анемия
Възпаление на мозъчните обвивки (менингит)
Арахноидит
Възпаление на главния мозък (енцефалит)
Множествен неврит (полиневрит)
Парализа на ръцете, краката или на половината тяло
Радикулит
Някои професионални нервни заболявания
Парализа на лицевия нерв
Невралгия на междуребрените нерви

МОЗЪЧНА АНЕМИЯ

Причини.
В някои случаи кръвта, дори и пълноценна, не достига в мозъка в достатъчно количество. Това най-често се дължи на обилна загуба на кръв (кръвоизлив) или на смутено кръвообращение (при страх, уплаха, нервно напрежение).

Мозъчната склероза също може да бъде причина. В други случаи мозъчната анемия може да бъде проява на общо заболяване на организма — различни видове анемия и др., при които кръвта е с променен състав.

Признаци.
Малокръвието може да настъпи бързо или бавно. При бърза загуба на много кръв болният става бледен, притъмнява му пред очите, усеща виене на свят и бучене в ушите, безчувствен е към всяко външно дразнене, кожата му става студена и лепкава, постепенно губи съзнание. При бавно настъпващо малокръвие мозъкът постоянно се лишава от количеството кръв, нужно за извършване на неговите функции. В такъв случай болният страда от главоболие, виене на свят, сърцебиене. Такива болни са винаги раздразнителни, лесно се уморяват и отпадат. Кожата и лигавите им ципи са бледи. Виенето на свят и повдигането се усеща по-малко, когато болният лежи по гръб с ниско сложена глава, защото при такова положение кръвта постепенно отива в мозъка. Затова той инстинктивно предпочита да спи без възглавница.

Първа помощ.
При бързо настъпване на мозъчно малокръвие на мозъка трябва да се осигури колкото е възможно повече кръв, като за целта болният се постави легнал по гръб на ниска възглавница и дори без възглавница. Тялото му да се увие в топли дрехи и да се сложат топли шишета (грейки) по различните части на тялото му. Ако болният не може да си вдигне главата, без да му прилошее, да му се поставят на главата студени компреси и да му се дава да помирисва амоняк.

Вътрешно.
Да се дава на болния да пие Хофманови капки (от аптеката) — по 10—15 капки 4 пъти на ден.

Лечение.
Бързо настъпващото малокръвие се лекува спешно от лекар. При мозъчна анемия, настъпваща постепенно, се лекува причината на заболяването. Освен това може да се приложи и лечението за възпаление на мозъка.


ВЪЗПАЛЕНИЕ НА МОЗЪЧНИТЕ ОБВИВКИ (МЕНИНГИТ)

Менингит се нарича възпалението на мозъчните обвивки. Най-често се причинява от различни микроорганизми или вируси, които могат да проникнат чрез кръвта, лимфата или пък при нараняване на черепа. Заболяването може да настъпи след някои остри заразни болести (коремен тиф, скарлатина, морбили и др.), при гнойно възпаление на ухото, болести на носа, синузит и др.

Признаци.
Независимо от причината и вида на заболяването във всички случаи то има и някои общи признаци. Болният често усеща тръпки по тялото, има висока температура. Оплаква се от силно главоболие, повръща. В някои случаи може да се явят припадъци, парализи, психични смущения и загуба на съзнание. Понякога болният стиска зъби и постоянно скърца с тях. Запичането е обикновено явление. Болният отслабва много бързо.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Провежда се по спешност в болнично заведение. В по-късния период народното лечение цели общо засилване на организма. Преди всичко трябва да се пречистят червата на болния с хладка клизма (30°С), след което той да легне. Стаята му да е хладна и тиха. Лечението е, както при децата (вж. том II), с добавки — дадените приложения в този случай да се увеличат в двоен или троен размер съобразно с възрастта на болния.

За намаляване на болките в главата (ако не е поставена „шапка“ с квасец или друга лапа) добре е да се слагат на тила и челото студени компреси (20—10°С), натопени във вода и оцет наполовина и малко сол — отнемат огъня, или лапа от настърган хрян, разбъркан с малко мляко. Вместо хрян може да се поставят тънки компреси, натопени в следната смес: 20 г синапово семе, 20 г камфоров спирт и 2 супени лъжици готварска сол; всичко се разбърква в 1 л вода и на болния се правят 2—3 пъти на ден компреси. Или пък най-добре е да се сложи „шапка“ на главата, напълнена веднъж с хладък селски хлебен квас, след него — с лапа от синап, сол и оцет, последвана от прясна несолена извара, и т. н. Тези процедури облекчават мозъка, усилват сърцето и пробуждат отбранителните сили на организма. Около болния не трябва да има никакъв шум, да се приказва само шепнешком. Прозорците да се покриват с тъмни пердета, защото светлината го дразни.

Вътрешно.
Ако може да пие, на болния да се дава само студена лимонова вода.

Диета.
Ако може да се храни, да му се дава само плодов или зеленчуков сок (вж. том I), естествена лимонада, плодови супи и кисело мляко.

Внушение и Самовнушение.
Да се използват според случая по начина, изложен при треска у деца и възрастни, и с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре.“ След оздравяването лятно време да не се ходи без шапка.


АРАХНОИДИТ

Арахноидитът е възпалително заболяване на меката мозъчна обвивка.

Причини.
Дължи се на вирусна инфекция, туберкулоза, а понякога и на травма, мозъчен тумор или разпространение на възпалителен процес от съседни органи.

Признаци.
Те са различни и зависят от причината и мястото на засягане. Началото на заболяването обикновено е остро, с температура (37—38°С и по-висока), главоболие, често повръщане, гърчове, парализи, разстройство на зрението и др. След като премине острият период, понякога заболяването става хронично.

Лечение.
Провежда се по спешност в болнично заведение. В хроничния период народната медицина прилага следното общо лечение за засилване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1—2 супени лъжици сироп от алое арборесценс: вземат се 15—20 зелени листа с общо тегло около 150 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, към която се прибавят по 50 г корени от бял оман и ранилист, на ситно нарязани, и 2 л натурално червено вино, засилено с 500 г чист пчелен мед — във водна баня се вари 1 час и веднага се прецежда през тънка кърпа.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец (листа), широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, миризлива лобода (хеноподиум амброзиоидес) листа и цвят, невен (листа и цвят), жълта и синя тинтява (листа и цвят) и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 2 супени лъжици корени от млада къпина се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда. По желание може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали).
Люто, алкохол и тютюн — не!
Сутрин на първа закуска болният да изпива 200 г боза или плодов сок, в които от вечерта е киснало парче хлебна мая (30 г). Сутрин се разбърква добре и се засилва с 1 супена лъжица бирена мая (може и суха, която се продава по аптеките) и 1 чаена лъжичка семе от коприва, смляно на брашно. Преди обяд и вечеря да изяжда по 1—2 глави печен кромид лук без хляб или пък по 1 чинийка салата от суров кромид лук с листа от магданоз по равни части и с олио и винен оцет по вкус. Ако болният е на обикновена храна, тогава на обяд заедно с другата може да изяжда и по 50—100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба — речна или океанска), варено или печено, а не пържено. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1—2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с леко препечен хляб, ядки от бадеми, лешници и орехи с хляб. След ядене да взема и по 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипка — 25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 500 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и 3 супени лъжици овес (зърна) — в 2 л вода се варят 15 минути. След това се добавят 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, босилек, бударица, исландски лишей, листа от бяла черница, мента пиперита, очанка, риган, пача трева и росопас — по 50 г от всяка, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 2 лъжици мед. Вари се още 15 минути, а като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5—10 минути, сухо изтриване на лицето, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката вода, и сухо изтриване на краката. След това гръбнакът се разтрива 1—2 пъти от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, и се налага с торбичка от тънко хасе, широка 10 см, напълнена с пресен селски хлебен квасен (забъркан преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, 5 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, за да омекнат, добре изстискани и на ситно нарязани, и 15—20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Едновременно на главата се поставя „шапка“ от същия квасец, засилен с 10—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно счукани на каша, или пък със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно нарязан и засилен с 3 супени лъжици готварска сол). Отгоре се слага вълнена шапка. На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец, отгоре вестник и вълнен пояс. Държат се цяла нощ.

Забележка.
При двойно виждане преди заспиване на очите да се поставят млечни компреси с 1 супена лъжица хладка прясна несолена извара, увити в марличка.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). След това (преди измиване на лицето) очите се наплискват със стайна вода, и то така: дясното затворено око с дясната длан — 12 пъти, след него лявото с лявата длан — 12 пъти, подир това дясното 13 пъти и лявото 13 пъти. Същото наплискване задължително се повтаря и вечер преди лягане.

Преди обяд, ако болният е на легло, да му се сложи компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в хладък разтвор от вода и оцет наполовина — държи се 2—4 часа. Едновременно се съчетава с „шапка“ на главата, напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде и полети с по 50 г оцет или пък сурово мляко. Киснат в него 30 минути и се прецеждат. Държат се, докато мине болката.

Неделя. Ако няма болки, почивка от всичко. Ако има, лечението продължава.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

VII. Лятно време от голяма полза е на разсъмване (когато започне да се оформя дискът на слънцето) да се направи ултравиолетова баня на очите, при което те да са затворени, с продължителност, докато е приятна, последвана от такава баня и на гърба с продължителност 1/2 час.

Важна добавка.
На слънце, вятър, дъжд и сняг да не се ходи без шапка — влошава се болестта.


ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ГЛАВНИЯ МОЗЪК (ЕНЦЕФАЛИТ)

Мозъчното възпаление може да бъде остро или хронично.

Причини.
Те са различни в зависимост от вида на заболяването. За острото възпаление най-честа причина е вирусна зараза, която се пренася главно чрез кърлежи. Заболяването може да настъпи и като усложнение на редица вирусни или микробни заболявания, след ваксинации, ревматизъм и др. Хроничното възпаление се явява като следствие на острото възпаление или от увреждане на ушите, носа, нараняване на самия мозък поради счупване на костите и др.

Признаци.
Според вида на заболяването и мястото на увреждането могат да се наблюдават различни признаци. Обикновено болестта настъпва внезапно и без някаква особена видима причина. Явява се силно главоболие, повръщане, виене на свят, различно висока температура, парализи. Съзнанието на болния се замъглява до пълно безсъзнание. След заразни болести или ваксинации заболяването протича с припадъци, парализи, смущение в ходенето, залитане. То трае различно време и може да завърши със смърт или с оздравяване, при което да останат трайни последици.

Предсказание.
В повечето случаи е много сериозно. Тежките случаи с безсъзнание траят от 2—3 дни до 2—3 седмици и завършват със смърт. Може да настъпи обаче и пълно или частично оздравяване.

Предпазване.
Да се избягват всички причини за възникване на заболяването.

Лечение.
Трябва да се провежда по спешност в болница от лекар-специалист. При хроничните форми лечението със средствата на народната медицина е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от борови връхчета — 100 г борови връхчета в 2 л вода на тих огън се варят, докато остане 1 л, след това се прибавя 1/2 кг захар и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от троскот (корени) 150 г и корени от обикновена коприва, репей (чичак) и спирея — по 50 г. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 30 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн — не!
Храната да съдържа повече витамин С и В (вж. том I) с добавка преди обяд и вечеря болният да изяжда или по 1—2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб), или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз, домати, настъргана целина и моркови по равни части и с чист винен оцет и маслинен зехтин по вкус. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска).
На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1—2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, компот с хляб и ядките на 3—5 ореха. А след обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 300 г семе от тиква , обелено и смляно на брашно, се смесва със 150 г чист пчелен мед или гликоза, за да стане сладко. След това да изпие 1—2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед или гликоза, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, жълт кантарион, еньовче, мента пиперита,листа от малина , очанка, подбел, риган, салвия, синя тинтява и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 2—3 вечери подред се прави топла (36°С) клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути, след което се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л вода или със същия чай, последвана в понеделник, сряда и петък или от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5—10 минути, или от парен компрес на цялата глава с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред), с продължителност около 10—20 минути. След това се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди — 5 пъти), разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти, коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, и на главата цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, нарязан на ситно и засилен с 3 супени лъжици готварска сол. На носа се поставя питка от същия квасец със залепена книжка отгоре. Във вторник, четвъртък и събота се прави разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти, последвана от коремен компрес и „шапка“ на главата, напълнена със същия квасец или със суров кромид лук, както по-горе, или пък с хладка лапа от прясно смлян синап 12 супени лъжици, готварска сол 12 супени лъжици,брашно от царевица 6 супени лъжици и оцет, колкото поеме, за да стане гъста каша. На носа се слага питка от същия квасец със залепена книжка отгоре. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време напълно ще оздравея (вж. том I, „Психолечение“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

През деня, ако болният получи силни болки в главата, веднага да си сложи „шапка“, напълнена със сурови настъргани картофи, полети с 50 г оцет — киснат в него 30 минути и се изстискват добре. Отгоре се слага вълнена шапка. Държи се, докато мине болката, и ако има нужда, се повтаря и потретя. Едновременно се поставя и коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина. Държи се 2—4 часа.

Неделя. Ако има криза, лечението продължава. Ако няма — пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч цялото тяло с главата се полива с хладка слънчева вода и се изтрива. След обяд от 18 до 19 ч — речна или морска баня с продължителност 10—15 минути, последвана от сухо изтриване и разходка.

Важни добавки:
1. Ако болният страда от високо кръвно налягане, парни компреси на главата не се правят, а само меняваща баня на краката.

2. Ако болният страда от изтръпване на краката и отмаляване на ръцете, всяка вечер и на гръбнака му да се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани, и да се държи до сутринта.

3. Лапата от квас с диви кестени се използва 2 вечери подред, като сутрин се държи на студено, а вечер се забърква отново с малко квас и топла вода, за да втаса наново.

4. На слънце, вятър, студ и дъжд болният да не ходи без шапка.

5. Ако през деня има главоболие, може да слага на главата си и цяла „шапка“ от сурови картофи, настъргани на ренде и полети с прясно мляко — тя облекчава болния и той не чувства умствена умора.

6. След оздравяването болният да води природосъобразен живот (вж. том I), за да отстрани причините, предизвикали болестта. В продължение на 3 години подред може да прави речни бани, и то или рано сутрин, или пък надвечер след 18 ч, като не ги съчетава със слънчеви бани, които са вредни за него и могат да върнат болестта му.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за нервните болести.

МНОЖЕСТВЕН НЕВРИТ (ПОЛИНЕВРИТ)

Полиневритът е множествено поражение на периферните нерви в остра и подостра форма.

Причини.
Самостоятелна инфекция или като усложнение на друго заболяване (грип, коремен тиф), отравяне на организма с вредни вещества (алкохол, олово, арсен), липса на витамин В1 и др.

Признаци.
Болните се оплакват от болки по хода на нервите, намаляване на чувствителността, изтръпване, особено на краката. Двигателните разстройства се изразяват с парези или парализи на горните и долните крайници. Може да се развие и парализа на лицевия нерв. Често е смутена походката. В тежки случаи се засягат дишането и сърдечната дейност.

Предсказание.
Благоприятно за леките случаи и сериозно за тежките.

Предпазване.
Да се избягват причините, които го предизвикват.

Лечение.
Провежда се от специалист-невролог. Народното лечение е насочено към причината, която го е предизвикала. Ако не е известна, тогава лечението е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 600 г гликоза и 300 г лимони, смлени заедно с корите и месото, но без семките. Или пък да изяжда без хляб по 3—5 консервирани маслини, приготвени така: 250 г маслини се заливат с вряща вода, така че да се покрият. След това, докато са още топли, се изваждат от водата и се заливат с чист маслинен зехтин, който добре да ги покрие. Така стоят 7 дни и са готови за употреба.

II. Десет минути след сместа или маслините да изпива 1 чашка от 75 г или:

а) запарка от босилек 40 г, маточина и портокалови кори — по 30 г, 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени), глог (цвят), лавандула,цвят от  липа , риган и хмел (шишарки) — по 20 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и на сутринта се прецежда. Или пък:

б) отварка от босилек, дилянка (корени), комунига, мащерка, мента пиперита, корени от магданоз, страшниче и хмел (шишарки) — по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при Паркинсонова болест. Освен това след ядене болният да взема по 2—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка бъзов мармалад,брашно от шипка , малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от лавандула, маточина и риган — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, глог — плод и цвят по 30 г, бъзов цвят, буков мъх, дилянка (корени), мащерка и чубрица — по 20 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка — 3 супени лъжци цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода. Кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда. След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. Ако болният може да става от леглото, следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди) и разтривка на гръбнака и другите болни места с памуче, натопено в камфоров спирт или
в настойка от 150 г спирт за горене, 100 г чист маслинен зехтин, 1 супена лъжица морска сол и 10 диви кестена, предварително счукани добре — слагат се в подходящо стъкло и след 24 часа настойката е готова.

Или пък в следната смес: 1 глава счукан суров кромид лук, 1 глава обелен и счукан чесън, 1 чаена лъжичка нафталин, 1 чаена лъжичка несолена свинска мас и 1 чаена лъжичка сол. Намазаните места стоят обвити с вълнени парчета в продължение на 24 часа. Това едновременно се съчетава с коремен компрес от 4 парчета хасе, натопени в топъл чай от лайка (цвят) — 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Кисне захлупено 1 час. Главата се налага с цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Ако болният с прикован от болки на легло, прави се една от следните процедури:

а) Разтривка на гръбнака с камфоров спирт или с едно от другите две средства, последвано от налагане с торбичка, напълнена или с топла лапа от прясно смлян синап 12 супени лъжици, сол 12 супени лъжици, брашно от царевица 6 супени лъжици и топъл оцет, колкото поеме, за да стане гъсто тесто, или пък с пресен селски хлебен квас, засилен с 6 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. Едновременно се поставят коремен компрес (отпред) и цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с диви кестени, както по-горе. На болните места се правят частични компреси с ракия (правят се както обикновените компреси), които се държат до преминаване на болките или докато могат да се търпят.

б) Цяла топла баня (36—37°С за 10—20 минути) с отварка от борови клонки — 1 казан се напълва до половината с борови клонки, долива се вода и се вари 30 минути, след това се добавя по 1 двойна шепа здравец, лавандула и маточина и се вари още 10 минути. Следва сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването се прави фрикция на цялото тяло на части с хладка вода.

Забележка.
Баните могат да се заменят с обличане на мокра риза, натопена в същата хладка отварка от борови клонки. Лежи се така 2 часа.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Болките минават“ (вж. том I, „Психолечение“). Повтаря се бързо и шепнешком 20 пъти. След това се прави фрикция на гръбнака с камфоров спирт, както по-горе, последвана от 10—20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). На гръбнака се залепва мушама от хаваджива (вж. том I, „Домашна аптека“).

Забележка.
Мушамата се носи в продължение на 2 седмици, след което се заменя с нова.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При нужда лечението продължава.

Важни добавки:
1. За намаляване на болките по тялото се препоръчва болният да носи във всеки джоб на панталоните си по 4—5 диви кестена, като ги сменя на всеки 15 дни. Освен това добре е да спи на дюшек, под който са наредени диви кестени, без да се сменят през цялата година.

2. През деня болният да се занимава с обикновените си работи и да не мисли за болестта.

3. През деня, когато е вкъщи, да носи на главата си „каска“ с ушити в нея цели сурови диви кестени.

4. На слънце, вятър, дъжд и студ без шапка да не ходи.

ПАРАЛИЗА НА РЪЦЕТЕ, КРАКАТА ИЛИ НА ПОЛОВИНАТА ТЯЛО

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”)

Да се четат на глас псалмите на Давид на болния или той сам, ако може. Да се правят слънчеви бани на гръбнака. Да се излиза на чист въздух.

1. Разтриване на гръбначния стълб с дървено масло от горе на долу.

2. Дихателни упражнения. Дълбоко дишане сутрин, обед и вечер по 7 вдишки. Да задържа въздуха, колкото се може по-дълго време. Това може да поправи нервната система.

3. Пиене на гореща вода.

4. Всяка сутрин болният да прави слънчеви бани на гръбнака. Гръбнакът е акумулатор на слънчева енергия. Трябва да се използуват само ранните слънчеви лъчи. Те действуват лечебно при тази болест.
При печене на гръбнака, главата да бъде на сянка. Да се почне от половин час и времето да се увеличава постепенно до час и половина. Да се почва от 7 часа сутринта.

5. Вегетарианство.

6. Болният да бъде тих и спокоен. Никакви тревоги и нервиране. Да се моли. Да му четат Евангелието, беседите и лекциите.

7. Жива вяра.

8. Всяка вечер да си мие краката с топла вода.

9. Три пъти в седмицата да измива слабините с топла вода.

(вж. повече Димков, БНМ т. ІІІ/2)

Причини.
При различни заболявания на гръбначния или на главния мозък (кръвоизлив, тумор, нараняване) може да настъпи парализа на едната ръка или на единия крак, на лявата или дясната половина на тялото или пък на четирите крайника.

Лечение.
Провежда се в болница от лекар-невролог. Народната медицина прилага общо лечение и лечение на съответната болест. След като премине началната фаза на заболяването, добре е да се направи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г гликоза или чист пчелен мед, 3 супени лъжици мащерка и 1 супена лъжица чубрица, стрити на прах, 3 месести лимона, разрязани и смлени на машинка за месо заедно с корите и месото, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки (агримония и др. — вж. том III, книга първа, „Абсцес (гнойник) на черния дроб“), по 50 г от всяка. От общата смес се вземат 2 пълни супени лъжици и се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при Паркинсонова болест.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от листата и стеблата на целината — 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупено 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чаша от 75 г запарка от босилек и водна детелина — по 80 г, маточина и портокалови кори — по 60 г, бял глог (цвят), лавандула, цвят от  липа, риган и хмел (шишарки) — по 40 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и на сутринта се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, непременно да се направи клизма с 500 г топла вода, последвана от парен компрес на гръбнака с торбичка (дълга според дължината на гръбнака и широка според широчината на гърба), ушита от тънко хасе на тегели, широки по 2 см, напълнена с търпимо горещ морски или речен пясък (ситно пресят и смесен със ситна морска сол — на 1 кг пясък 100 г морска сол). Върху нея болният лежи добре увит с 1—2 одеяла, докато се препоти, което се познава по изсъхналото му чело. След това цялото тяло се изтрива до сухо, а гръбнакът се налага с торбичка от същото хасе, широка 12 см, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на кашица, с прибавка и на 20 сини сливи, смачкани без костилките, и 8 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, добре изстискани и на ситно нарязани. Едновременно се налага и коремът с компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от бял равнец — 4 супени лъжици листа и цвят се запарват с 1 л вряща вода и се варят 5 минути. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“ от тензух, ушита така, че да стига до раменете (за да се допре до торбичката на гръбнака), напълнена със същия квасец, засилен с 9—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на кашица. Отгоре се слага вълнена шапка и така се спи.

Важни добавки:
1. Ако болният има парализа на ръцете и краката, всяка вечер те да се разтриват с памуче, натопено в отварка от лавандула, комунига, риган и синапово семе — по 30 г от всяка в 700 г чист винен оцет на тих огън се вари 15 минути, като изстине, се прецежда чрез изстискване. Или
в стопена козя мас, разбъркана с малко олио, за да стане като мехлем. След това разтритите ръце да се увият с фланелени бинтове или да се облече фланелка с ръкави, а на краката да се обуят мъжки кюлоти от трико. Държат се цяла нощ.

2. Ако болният страда от местни спазми (схващания на прасците), всяка вечер засегнатите места да се обвиват с компрес от 4 парчета, натопени в топло сурово мляко и добре изстискани. Отгоре се увиват с вълнена фланела. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

V. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“ (вж. том I, „Психолечение“). Казва се шепнешком, бързо и волево 20 пъти, последвано от лека разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2—3 пъти. След това на гръбнака се поставя парче мушама от хаваджива. След обличането се правят 10—20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

През деня между 10 и 16 ч от голяма полза за болния е да постои в продължение на 50—60 минути стъпил върху бакър. За целта са необходими две плочки (35 на 45 см) от чист бакър, некалайдисани от двете страни. Върху тях се поставя по едно парче чист вълнен или хавлиен плат, натопено в газ и добре изстискано — върху едната плочка се стъпва с боси стъпала, а върху другата се слагат дланите на двете ръце. След около 50—60 минути дланите и стъпалата се изтриват до сухо, намазват се с малко олио и се слагат ръкавици и вълнени чорапи, които се носят най-малко 2—3 часа.

Неделя. Ако няма криза, пълна почивка от всичко. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация парен компрес на гърба не се прави.

VI. Лечебната физкултура има голямо значение, но само при условие, че причините за заболяването са напълно отстранени. В такъв случай за бързо възстановяване на подвижността на парализираните крайници се правят следните упражнения:

1. Пасивно раздвижване на всички крайници, които са засегнати и се намират в положение на парализа или пареза (лека парализа).

2. Приучване на болния да пази равновесие при стоене и ходене.

3. Повдигане на гимнастическа тояжка от легнало по гръб положение високо нагоре, съчетано с вдишване, а при снемане — с издишване.

Тъй като упражненията не са шаблонни, а имат строго индивидуален характер, то за всеки случай се подбират най-подходящите в зависимост от общото състояние на болния, от давността на заболяването и от това, доколко е запазена функционалната подвижност в парализираните крайници. Това изисква упражненията да се уточнят от лекар и да се покажат от рехабилитатор.

Важна добавка.
Ако болният не е на легло, при хубаво време да излиза на разходка за 1—2 часа, и то с шапка или кърпа на главата, защото без шапка в слънчево време, а така също и при студ болестта се влошава.

РАДИКУЛИТ

Радикулит се нарича възпалителното заболяване на коренчетата на гръбначните нерви.

Причини.
Най-често е последица на остра инфекция при грип, ангина, ревматизъм и пр. Честа причина са костни шипове на прешлените в кръстната област, дискова херния, тумори и някои гинекологични заболявания.

Признаци.
Заболяването може да се прояви в остра форма с повишаване на температурата, слабост, унилост и т. н. Освен това болните усещат постоянни или пристъпни болки в кръста, които може да се разпространяват в единия или в двата крака. Болката се засилва при кашлица и движение. Болният заема принудително положение, леко извит настрани със сгънат крак.

Предсказание.
В леките случаи е благоприятно — болестта може да премине за няколко седмици, в тежките и хроничните случаи — сериозно.

Лечение.
Общо и според основната болест, която го предизвиква.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед и 20 г рафинирана сяра. Преди всяко вземане сместа да се разбърква добре, защото се утаява на дъното.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от целина (листа) — 3 пълни супени лъжици листа в 600 г вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда. Или пък отварка от бял равнец (листа и цвят) — 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Захлупена, се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка.
И двете отварки да се пият засилени с 1/2 чаена лъжичка лимонов сок и чист пчелен мед по вкус.

Диета.
Същата, както при невралгия.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие запарка от шипка (плод): 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят с 1 чаена лъжичка канела на прах.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от отварката, дадена при невралгия на междуребрените нерви, точка II.

V. Вечер преди лягане се прави разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки спирали с памуче, натопено в камфоров спирт, 2—3 пъти, последвана от налагане на долната част на гръбнака (от ребрата до опашката) и на крака от гръбнака до тазобедрената става с две торбички от тензух, широки по 12 см и закрепени във вид на буквата Г, обърната наопаки, напълнени за двете места с топла лапа от 150 г ориз с прибавка на 20 сини сливи, смачкани без костилките, и 2 супени лъжици ленено семе — в 450 г вода се вари, докато стане на тесто. Едновременно с това се налага и самият нерв на болния крак (задната част на бедрото) с торбичка от тензух, напълнена с прясна топла и несолена извара, или пък се прави съгряващ компрес с 4 хасени парчета, натопени в затоплен спирт за горене и добре изстискани, отгоре се слага вестник и се обуват кюлоти от трико или пък вълнени. На корема се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка (цвят), а отгоре хасено парче и вълнен пояс. Главата се налага с „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при главоболие — „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно настърган, и 3 супени лъжици готварска сол). Отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Добавка.
През студените месеци вместо лапи на гръбнака и таза може да се залепва т. нар. зимна мушама.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на гръбнака с таза, подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване. През целия ден на гръбнака и таза се носят две парчета мушама от хаваджива, широки по 10 см всяко, с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Мушамите се използват 15 дни от едната и 15 дни от другата страна (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

Важни добавки:
1. До пълното оздравяване болните да отбягват резки движения и гимнастика на кръста.

2. По желание лапата с ориз може да се замести с пресен селски хлебен квасец, засилен за двете места с 12—14 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани на ситно заедно с корите.

Самовнушение.
Виж том I.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за нервните болести.

НЯКОИ ПРОФЕСИОНАЛНИ НЕРВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

У хора, които всекидневно по няколко часа правят еднообразни движения с ръцете, постепенно настъпва бърза умора, а по-късно и болки в отделните мускули, сухожилията или ставите. Болките са дотолкова силни, че затрудняват и не позволяват тези движения да продължават. В някои случаи болният става неспособен за този вид работа. Такива заболявания се срещат у машинописци, цигулари, флейтисти, пианисти, шивачи, масажисти, телеграфисти, тъкачи и др. Характерно за това заболяване е, че заболелите мускули могат правилно да изпълняват всички движения, освен тези, които са присъщи на професията на болния.

А. Писарски спазми на пръстите
Тъй като тази болест е наблюдавана най-напред у писарите, е наречена писарски спазми.

Причини.
Продължително писане на ръка или на пишеща машина.

Признаци.
Спазмът започва само тогава, когато мускулите трябва да извършват еднообразна работа. По време на писането или при изпълняването на други привични движения отведнъж някой от пръстите отказва да слуша, болният губи способност да извършва необходимите движения. При писането обикновено най-напред отказва палецът, поради което пишещият не е в състояние да държи повече писалката или пък правилно да пише. При по-нататъшно развитие на болестта спазмът се разпространява и в останалите пръсти на ръката, тъй че цялата ръка се вдървява и като че ли временно се парализира.

Предсказание.
Сериозно. Заболяването се лекува мъчно и затова е необходимо голямо търпение и постоянство от страна на болния.

Предпазване.
Предразположените към тази болест трябва през време на работата си да се наблюдават и щом почувстват, че ръката им почва да подскача, да оставят за малко писалката или инструмента и да си починат за 2 до 5 минути. Освен това при работа да избягват да стискат ръката си и да натискат с нея силно, а да пишат леко, като че ли се боят да не замърсят хартията. Ако при това са налице вече началните признаци на заболяването, достатъчно е да се почине от писането или привичната работа за 2—3 дни.

Лечение.
Същото, както при треперене на различни части на тялото. Освен това на засегнатите мускули е нужно пълно спокойствие и почивка: в леки случаи — няколко дни, а в тежките — няколко седмици или месеци.

Засегнатите сухожилия може да се лекуват и по начин, даден за тендовагинит, или пък двете лечения да се съчетаят в едно.

Б. Музикални спазми на пръстите
По своя характер те са близки до писарските спазми на пръстите.

Признаци.
При това заболяване на първо място отслабва мускулатурата на китката и палецът подпухва.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за писарски спазми на пръстите. В този случай се забранява напълно свиренето и само след пълна почивка от 3—4 седмици се позволява свиренето на прости неща за не повече от половин час през деня, и то с паузи. Гимнастиката тук е много важна (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

ПАРАЛИЗА НА ЛИЦЕВИЯ НЕРВ

Причини.
Най-честа причина са болестите на мозъка (мозъчен тумор, удар), болести на костния канал, през който минава нервът, нараняване, възпаление на лицевия нерв, простуда (от силно течение), ревматизъм, гнойно възпаление на околоушните жлези и др.

Признаци.
Страната, на която е парализиран нервът, е неподвижна, от което лицето става несиметрично. Кожата на парализираната лицева половина е гладка, бръчките изчезват, окото е по-широко отворено и не се затваря напълно. Различието в двете страни на лицето изпъква особено силно, когато пострадалият се опита да се засмее. Тогава засегнатата страна остава неподвижна и това прави особено впечатление на околните. Свиренето с уста е невъзможно. Говорът остава незасегнат. Болки почти няма. Когато парализата се дължи на мозъчно увреждане, тя се съчетава с парализа на едната половина на тялото.

Предсказание.
Зависи от болестния процес, предизвикал парализата. Когато се дължи на възпаление на самия нерв, прогнозата е благоприятна. Обикновено трае 2—4 седмици и изчезва постепенно, като не остава никаква следа. Предсказанието е сериозно, когато парализата се дължи на мозъчно заболяване.

Предпазване.
Да се избягват причините, които предизвикват заболяването. Особено да се пази лицето от студено течение.

Лечение.
Болнично. Народното лечение е общо и по начина, изложен за болестта, която го предизвиква. Ако не е известна, да се приложи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема или:

а) по 1 пълна супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) — вземат се 15—20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, след това се прибавят по 400 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино; във водна баня на тих огън се вари 1 час, почива 24 часа и се прецежда, държи се на студено, за да не вкисне. Или пък:

б) по 1 пълна супена лъжица боров сироп — 100 малки зелени шишарки от бор и 25 г седефче (листа и цвят) в 2,5 л вода с 1,5 кг захар на тих огън се варят 20 минути; като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

II. Двадесет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион (листа и цвят), гръмотрън (корени), невен (листа и цвят), пача трева, росопас и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при Паркинсонова болест.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие запарка от шипка — 30 зърна се счукват в дървен хаван на кашица, изсипват се в 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 2 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките на каша и вързани в марличка, и по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна). В 2 л вода се варят 20 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5—10 минути, сухо изтриване на лицето и меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва с топлата и се свършва с хладката вода. Следва разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2—3 пъти, и налагане с торбичка от тънко хасе, широка 10 см, напълнена с топъл пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 6 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряла вода, за да омекнат, изстискани и на ситно нарязани, и 15—20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Едновременно се поставя компрес на корема от 3 бархетни парчета и цяла „шапка“ на главата от тънко хасе (ушита така, че да покрива главата от веждите до раменете включително, за да се допре с торбичката на гръбнака), напълнена със същия квасец, засилен с 9—12 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), или пък със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно настърган и засилен с 3 супени лъжици готварска сол. Отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс. На засегнатите по лицето места се поставят торбички от марля, напълнени с пресен селски хлебен квасец, засилен за всяко място с 3—7 сини сливи, смачкани без костилките, а отгоре се слага малко памук и леко се бинтова; или пък една от лапите (по избор), дадени при невралгия на троичния нерв. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

VI. Още с отварянето на очите се прави самовнушение по начина, изложен при невралгия, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и лек масаж на засегнатите места с пръсти, натопени в чист маслинен зехтин, с продължителност 2—3 минути. Първият масаж да се покаже от специалист-масажист.

Неделя. Пълна почивка от всичко — пият се билките и се спазва диетата. При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:
1. След като болният почувства значително подобрение от лечението, може да премине и към вечерен масаж на парализираната страна. Той се прави преди вечеря по казания вече начин или пък с помощта на трите средни пръста, леко натопени в следната смес: 100 г чист маслинен зехтин, 20 г амоняк и по 10 г камфор и нишадър на прах (от аптеката). Масажираното е бавно и нежно, с кръгообразни движения от долу на горе и обратно по цялата парализирана страна с продължителност 3—5 минути.

2. Гимнастиката на лицето може да започне една седмица след започването на масажите. Тя се прави сутрин преди закуска и преди обяд винаги помежду другите приложения — болният застава пред огледалото и се мъчи правилно да свири с уста, да се смее, да се мръщи или да прави други мимики по желание в продължение на около 5 минути.

3. При силни болки болното място да се налага с млечни компреси с извара.

4. Да се имат предвид и общите упътвания за нервните болести.

НЕВРАЛГИЯ НА МЕЖДУРЕБРЕНИТЕ НЕРВИ

Причини.
Обикновено е във връзка със заболявания на вътрешните органи (на дробовете), на гръбначния стълб (спондилит) и др. Нерядко се появява при простуда, а у жените през време на бременност.

Признаци.
Характеризира се с остри болки в едно или няколко междуребрия.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед или течна гликоза, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от кайсии или от сладки бадеми (счукани в дървен хаван на кашица), 4 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от пача трева, полски хвощ и целина (листа и клонки) — по 100 г от всяка, бял равнец (цвят), глогов цвят, гръмотрън (корени), маточина, мента пиперита, мечо грозде и миризлива теменуга — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка по 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) и червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от бял равнец, цвят от липа и шипка (плод): по 1 супена лъжица от трите се запарва с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда през кърпа.

III. Два часа след ядене да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед, разбъркан добре с 250 г червен лук, стрит на ситно — успокоява нервите.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г запарка от босилек 100 г, лавандула,цвят от липа , жълта комунига, къпина (листа) и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка семе от копър, счукано на ситно, се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или с чай от лайка, последвана от разтривка на гръдния кош с длан, натопена в следната настойка: със сурови диви кестени, настъргани с корите, се напълва 1/2 буркан (от 1 кг), прибавят се 2—3 супени лъжици каша от счукан лист от зелен столетник — агава американа (който трябва да бъде от двете страни чисто зелен, без бели или жълти ивици), 2 супени лъжици лавандула (листа и цвят) и догоре се заливат със спирт за горене. Така стои на светло място 3 дни. След това се прибавят по 1 лъжичка камфор на прах, нафталин, нишадър на прах, салицил и рафинирана сяра и в продължение на 24 часа бурканът се разклаща добре, и то 5—6 пъти на ден, като се обръща с отвора си надолу, за да се разтвори съдържанието изцяло. Накрая се прибавят и 3 супени лъжици терпентин (от аптеката). След разтривката гръдният кош се налага отпред и отзад с торбички от тънко хасе, напълнени с топла лапа от:

а) 300 г ориз и 30 сини сливи, смачкани без костилките — в 900 г вода се вари, докато стане на тесто; или:

б) печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи, смачкани без костилките; или:

в) праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, 30 сини сливи и 1 китка магданоз, на ситно нарязани — със 150 г мляко и 1—2 супени лъжици ленено семе се вари, докато се сгъсти на лапа.

Или пък се облича жилетка от 2 парчета мушама от хаваджива с тропосани отгоре 2 парчета тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата добре, а отгоре се слага фланела. Едновременно се прави и компрес на корема с 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка. На главата се слага „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или пък торбичка със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети със 100 г прясно мляко — киснат 1/2 час и се изстискват добре, а отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, гръдния кош, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане, последвано от 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата. При болки върху болното място се поставят 2 парчета мушама от хаваджива или пък 2 парчета бакалска хартия, леко намазани с мед и поръсени със сол. Държат се до вечерта.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

Важни добавки:
1. Болестта е упорита и затова е необходимо постоянство.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг болният без шапка да не ходи.

3. Лапите от ориз, печен кромид лук и от праз лук може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят до 37°С.

eXTReMe Tracker