|
Share

* Инфекция на кръвта (сепсис)
* Намаляване броя на белите кръвни телца (левкопения)
* Левкемия
* Еритремия

* Тромбопенична пурпура
* Хемофилия
* Пернициозна анемия
* Средиземноморска анемия
* Хлороза (младежко малокръвие)
* Вторична анемия
* Малокръвие (анемия) І
* Малокръвие (анемия) ІІ
* Общи упътвания

ИНФЕКЦИЯ НА КРЪВТА (СЕПСИС)

Причини.
Най-често това става като усложнение на съществуващо гнойно огнище (остеомиелит, цирей, флегмон, рана, гноен отит и др.).

Признаци.
Протича с висока температура (39—40°С), придружена от треска, изпотявания, отпадналост, сухост на езика, ускорен пулс, кожни изриви с разнообразен характер, увеличен далак.

Предсказание.
Сериозно — ако не се лекува правилно и своевременно, може да завърши зле.

Лечение.
Провежда се задължително в болнично заведение. От народната медицина се прилага следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша. Преди всяко вземане се разбърква, защото се утаява на дъното.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чаша от 100—150 г гореща като чай отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, орехови листа, обикновена коприва, пача трева, розов цвят (листенца), слез, спирея, росопас, цариче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и след това на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
При липса на апетит често да се пие с малки чашки сок от плодове (особено от портокали) и зеленчуци; лека вегетарианска храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, съдържащи повече витамин А (спанак, салати, моркови, домати и др.). При температура да се отбягва прясно мляко; киселото мляко и прясното несолено сирене в случая са много полезни.

Полезно за болния е да се придържа към следния режим на хранене: сутрин на първа закуска да изпива 1 чашка от 200 г (за деца наполовина) боза или безалкохолна бира, в която от вечерта се слага 30 г прясна козуначена мая (за деца според възрастта). Кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка суха бирена мая, брашно от коприва и Шипка и се изпива наведнъж или на два пъти. Един час след тази закуска се прави втора (по желание). Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1—3 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде с хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргани моркови и целина по равни части, с малко домати, чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус.

Освен това добре е през време на яденето да глътва със сдъвканата храна и по 1 детско хининче, а след обяд и вечеря като десерт да изяжда и по 1 купичка „домашно желе за усилване“. За него се вземат овес 120 г, жито, ечемик, ръж и царевица по 60 г, просо и сладки жълъди по 30 г, заливат се с 4 л вода и кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се добавят 5—10 ореха, счукани с ядките и черупките, 1 супена лъжица чубрица, 1 супена лъжица тебешир, счукан на ситно, и 1 лимон, разрязан на 4 части. На тих огън се вари 30 минути и като изстине, се прецежда през цедка. След това за по-възрастните от 18 години се препоръчва да изпиват и по 1 чашка от 50—100 г чисто натурално старо червено вино, а по-младите да вземат по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с чист пчелен мед и 1/3 чаена лъжичка прах от яйчени черупки. След това да изпиват по 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка брашно от Шипка , малко плодов сок или вода, чист пчелен мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие топла отварка от бял равнец, борови връхчета, гръцка коприва, миризлива лазаркиня, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа,листа от Малина и листа от френско грозде — по 50 г от всяка. От тази смес се вземат 2 супени лъжици и се запарват с 500 г вряла вода, след това на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при температура болният да взема по 1 прах от 2 г (за деца 0,5—1 г) от следната смес: 6 г индийско орехче, настъргано на ситно, и по 6 г нишадър и лимонтозу (винена киселина) на прах (от аптеката), обвити в капсули от аптеката, за да не киселеят. Заедно с праха се изпива 1 чашка от 75—100 г (за деца според възрастта) отварка от агримония и т. н. (вж. точка II). При слабо и нервно сърце се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавки на 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо без семките, и по 12 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

Забележка.
За деца и юноши листата от индрише се вземат според възрастта им: например ако детето е на 7 години — 7 листа, ако е на 9 години — 9 листа, и т. н.

Десет минути след сместа при нервно сърце болният да изпива 1 чашка от 100 г (за деца според възрастта) отварка от исландски лишей 80 г, глог (плод и цвят) по 60 г от двете, бъзов цвят, буков мъх, дилянка (корени) и мащерка по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. При хепатит да изпива 1 чашка от 75 г (за деца според възрастта) отварка от синя тинтява, червен и жълт кантарион, мента пиперита и цикория (корени) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 25 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода (за деца наполовина). След това, ако болният има температура над 38°С въпреки вземането на праховете, да се направи изтриване на цялото тяло със смес от 2 белтъка, 2 супени лъжици ракия, 2 супени лъжици сода бикарбонат, 2 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица счукан чесън (за деца сместа се взема наполовина), последвано от сухо увиване, засилено с 3 шишета, напълнени с търпимо гореща вода — едното поставено на стъпалата, а останалите две от двете страни на бедрата, и то помежду второто и третото одеяло, за по-добро изпотяване. След препотяването да се направи и фрикция на цялото тяло с хладка вода и оцет наполовина, а след това да се постави на главата „шапка“ от тънко хасе, напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 1/2 кафена чашка оцет — киснат в него 20 минути и се изстискват добре. Едновременно на гърлото се поставя торбичка с квасец, засилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах, а на носа — питка от същия квас със залепена книжка отгоре му. Държат се до сутринта или пък докато досадят на болния.

Ако болният няма температура, да направи парна баня на краката си с продължителност, докато добре се изпоти, последвана от сухо увиване с 1—2 одеяла за по-добро изпотяване, а след препотяването — сухо изтриване и поставяне на коремен компрес, натопен в хладка отварка от бял равнец (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода) или пък във вода и оцет наполовина. На тила се поставя торбичка със сурови картофи, полети с малко мляко. Киснат в него 20 минути и се изстискват добре, отгоре — шапка от чорап, и се държат до сутринта или докато досадят на болния.

Важни добавки:

1. При главоболие всяка вечер на главата да се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестен, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно счукани.

2. Добре е под коремния компрес в областта на черния дроб и далака да се поставят 2 торбички, напълнени с чист пресен селски хлебен квас, засилен с 5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и толкова сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и счукани без кокичките, или пък още по-добре с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан, засилен за двете места с по 9 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и с 1 супена лъжица брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата. Държат се до сутринта.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано при висока температура от всички приложения, дадени преди лягане. При липса на температура се прави фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. След обличането се правят и 10—20 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Преди обяд, ако болният има температура, повтаря се казаното за сутринта. Ако няма температура и е на легло, да му се постави само коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина и да се държи 2—3 часа. Ако ли се чувства добре и не е на легло, да пие само билките и да спазва диетата през деня, а вечер да се лекува по плана.

Забележка.
При тази болест колкото повече болният пие горещи отварки (във вид на чай), толкова повече ще се поти и толкова по-бързо ще оздравее. При отравяне с химикали лечението е както при сепсис, с добавка всяка вечер на засегнатите места по кожата да се правят или компреси от кисело мляко, или пък торбички, напълнени с пресен селски хлебен квасец, забъркан с топло мляко вместо с топла вода, и да се държат до сутринта.


НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА БЕЛИТЕ КРЪВНИ ТЕЛЦА (ЛЕВКОПЕНИЯ)

Причини.
Левкопенията не е самостоятелно заболяване, а признак, съпътстващ други заболявания. Характеризира се с намаляване броя на белите кръвни телца (левкоцитите) под 5000 в 1 куб. мм кръв. Развива се при много вирусни и други инфекциозни болести, при различни отравяния, остра лъчева болест, кръвни болести, разрушаване на лимфни възли, болести с увеличаване на слезката (далака) и т. н.

Признаци.
Покриват се с признаците на основната болест, предизвикваща левкопенията.

Предсказание.
В общи линии добро — зависи от основното заболяване.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народното лечение цели общо засилване на организма, както при левкемия, със следните добавки:

1. Два часа след ядене, ако болният има повишена температура, да взема 1 прах от 2 г от следната смес: 6 г индийско орехче, 6 г нишадър и 6 г лимонтозу (винена киселина от аптеката), стрити на прах, смесени заедно и разделени на 9 праха по 2 г всеки.

Забележка.
На деца да не се дават. При по-големи деца се намаляват на четвъртина или наполовина.

Освен това болният може да взема и по 1 изравнена чаена лъжичка див кестен, настърган с кората на ситно ренде и разбъркан с 1 чаена лъжичка чист пчелен мед. Заедно с праховете да изпива или:

а) по 1 чашка от 75—100 г (за деца според възрастта) отварка от кората на плода на дивия кестен (1 супена лъжица кори в 300 г вряща вода се варят 20 минути; като изстине, се прецежда); или:

б) по 1 чашка от 75—100 г (за деца според възрастта) отварка от пелин (листа) и червен кантарион (листа и цвят): по 1 супена лъжица от двете в 300 г вода се варят 5 минути, като изстине, се прецежда; или:

в) по 1 кафена чашка (за деца според възрастта) отварка от пелин (листа), орехови и бадемови ядки, счукани на ситно — по 1 супена лъжица от трите в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда; или пък:

г) по 1 чашка от 100 г отварка от пелин, червен кантарион (листа и цвят) и жълт равнец (листа и цвят) — по 1 супена лъжица от всички се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда.

2. Ако болният няма повишена температура, да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче (листа), медуница, мента пиперита, пелин (листа), овчарска торбичка, полски хвощ, селим (листа), цикория (корени) и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари още 20 минути. Като изстине, се прецежда.

3. При наличност на горчива вода в стомаха, 5 минути преди да обядват, по-възрастните от 15 години болни да използват следната смес: 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), разбъркан със 150 г чисто натурално (домашно) червено вино, 30 г чист маслинен зехтин и 6 бучки захар.

4. При висока температура (до 40°С), придружена от тръпки, на болния да се направи хладка клизма (35°С) с 1 л разтвор от сода бикарбонат (на 1 л хладка вода 1 супена лъжица сода). След това тялото му да се намаже със следната смес: 1 пресен белтък от яйце, 1 супена лъжица ракия, 1 супена лъжица сода бикарбонат, 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица счукан чесън. Увива се с 2—3 одеяла и след като се препоти, му се прави фрикция с вода и оцет наполовина, а на главата му се слага „шапка“ от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 50 г оцет, в който киснат 1/2 час. На далака се поставя торбичка, напълнена с квасец, засилен с 3—7 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или с топла лапа от печен лук, засилен с 9—12 сини сливи, смачкани без костилките, или пък прясно зеле, сварено с толкова мляко, за да стане гъста лапа.

Забележка.
Разтриването може да се прави 3 пъти на ден.

5. При липса на апетит всеки 3 часа да се дава на болния по 1 супена лъжица отварка от пелин (1 супена лъжица пелин в 200 г вода се вари на тих огън 5 минути).

6. При болки в сърцето да се слага отпред в областта на сърцето млечен компрес от 2—3 парчета, натопени в топло сурово мляко, а отзад — торбичка с пресен хлебен квасец, засилен с 2—4 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и да се държат, докато мине болката.

7. През летния сезон за предпочитане е кестените, с които се засилва квасът, да се заместват с толкова супени лъжици млади корени от полски бъзак, настъргани на ренде.


ЛЕВКЕМИЯ

Левкемията е прогресиращо кръвно заболяване, при което се образуват незрели форми на белите кръвни клетки (левкоцитите). Има няколко вида левкемии. Освен това различават се остри и хронични форми.

Причини.
Все още не са напълно изяснени. Значение имат някои инфекциозни заболявания, отравяния (с бензол, арсен и др.), увреждане от рентгенови и радиеви лъчи и др.

Признаци.
Различни и зависят от вида на заболяването. Острата левкемия най-често започва внезапно с висока температура, втрисане, болки в гърлото, ставни болки, подуване и разраняване на венците, сливиците, устата, небцето. Болните имат неприятен дъх от устата. Често имат кръвоизливи от венците, стомаха, а и по кожата.

Проявите на хроничната левкемия се определят от нейния вид. Обикновено заболяването започва бавно и незабелязано. Болните се оплакват от отпадналост, умора, главоболие, задух, сърцебиене. Нямат апетит, сънят им е неспокоен. Черният дроб и далакът са увеличени. При други случаи се увеличават лимфните възли по тялото. Могат да настъпят и редица усложнения.

Предсказание.
Много сериозно.

Лечение.
Болнично. Народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица или сироп от алое арборесценс, или пък сироп от узрелите зърна на полския бъз (вж. том III, книга трета, „Акне“).

II. Десет минути след един от сиропите да изпива 1 чашка от 75 г ( за деца според възрастта) отварка от агримония и волски език по 50 г, зайча стъпка, здравец, мечо грозде, невен, пача трева, ранилист и синя тинтява по 40 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайка, мента пиперита и мащерка по 20 г. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода и след това на тих огън в закрит съд се варят още 20 минути, за да изври отварката наполовина, и като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и се държи на студено, за да не вкисне.

Диета.
Същата, както при средиземноморска анемия, със следната добавка: на закуска болният да пие на глътки смес от 1 пълна чаена лъжичка брашно от коприва , 1 пресен жълтък, 1 супена лъжица прясно масло и 1 супена лъжица чист пчелен мед, предварително добре разбъркани и след това залети или с чашка горещо мляко, или пък с гореща вода. Преди обяд и вечеря лятно време като аперитив да изяжда по 1 чинийка салата от млади букови листенца с малко винен оцет и олио по вкус, а след обяд и вечеря като десерт да взема по 1—3 супени лъжици от народното сладко за усилване. За него се вземат 3 чаени лъжички тахан за халва и по 1 чаена лъжичка мед, сладък червен пипер и брашно от Шипка , разбъркват се добре и след това се прибавя и по 1 чаена лъжичка бирена мая (която се държи на студено). Или пък от следната смес: 3 чаени лъжички бъзов мармалад с 1 чаена лъжичка мед и по 1/2 лъжичка прах от яйчени черупки и  брашно от коприва. След това да изпие 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и подсилен с 1/4 от изравнена чаена лъжичка козуначена мая, 2 чаени лъжички брашно от Шипка , 1 пресен жълтък, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо сода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 12-ТЕ БИЛКИ за пречистване на кръвта: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), листа от Малина, листа от горска ягода, миризлива лазаркиня, орехови листа, френско грозде (листа) и червена хвойна (зърна) по 30 г от всяка. От тази смес се вземат 2 супени лъжици и се запарват с 500 г вряща вода, на тих огън се варят 10 минути и като изстине, се прецежда. Или пък брезнишка минерална вода.

III. Два часа след ядене да взема по 1—2 чаени лъжички от сладкия „домашен крем за усилване“, приготвен от 100 г краве масло, 4 пресни жълтъка, 4 супени лъжици мед и по 1 супена лъжица печени и счукани бадеми, орехи, кафе от бял фий и жълъдово кафе.

IV. Двадесет минути след него да изпива 1 чашка от 75 г отварка (за деца наполовина) от исландски лишей 40 г, глог (плод и цвят) по 30 г, бъзов цвят, буков мъх, дилянка (корени), мащерка, бударица по 20 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда), а след това при нужда клизма с 1/2 л от същия чай, последвана едната вечер от парни компреси на черния дроб, далака, големите пищяли (от коляното до глезена) и лакътните кости (от китката до лактите) с торбички, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2—3 пъти подред), с продължителност около 20 минути; разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти; коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина (3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се вари още 5 минути; като изстине, се прецежда), засилен на черния дроб и далака с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен на двете места с по 3—5 сушени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, и двойно сини сливи от тези за компот, смачкани без костилките). Едновременно пищялите и лакътните кости се налагат с торбички, напълнени със същия хлебен квас, засилен с 5—7 супени лъжици дави кестени, настъргани с кората, и толкова сини сливи, смачкани без костилките. На тила се поставя торбичка, напълнена със същия квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, на сливиците и челото се слага торбичка с чист квасец и на носа — питка с чист квасец, а отгоре книжка. Държат се цяла нощ.

Втората вечер се прави компрес на гръдната кост с торбичка, напълнена с търпимо горещ и полусварен ечемик, както по-горе, последвана от налагане на същото място с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2—4 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и двойно сини сливи, смачкани без костилките. След това се прави коремен компрес (отпред) с отварка от трина, едновременно съчетан с разтривка на лакътните кости и пищялките със смес от зелен столетник (агава американа) и камфоров спирт по равни части и налагане на тила, челото, носа и сливиците както е казано по-горе. При главоболие най-добре е да се слага цяла „шапка“ от тензух, която да покрива главата от веждите до тила, напълнена със същия квасец, засилен с 5—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти — подробности вж. в том I, „Внушение и самовнушение“, последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, фрикция на под мишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10—20 дълбоки вдишвания (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Дълбокото дишане се повтаря преди обяд и вечеря.

Един-два часа след закуска, ако болният е на легло, на целия корем да се сложи торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, смачкан, полуизстискан и поръсен с по 1—2 супени лъжици захар и брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата, засилен с 20 сини сливи, смачкани без костилките, а на всеки пищял и лакътна кост — торбичка със същата лапа, засилена с по 10 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 чаена лъжичка захар — държат се от 5 до 7 часа. След свалянето на лапите на същите места да се направи фрикция с хладка вода.

Ако болният не е на легло, през целия ден да носи върху лакътната кост и пищялите т. нар. мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). Върху нея се тропосва парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата. Използва се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Забележка.
Вместо кромид лук лапите може да се приготвят с праз лук (бялата му част), сварен с малко мляко, и преди поставянето да се поръсват с по 1 чаена лъжичка захар.

Неделя. Ако болният е добре, се прави пълна почивка от всичко с изключение на диетата. Ако се налага, лечението продължава по плана.

При менструация парни компреси на корема и гръбнака, а също и горещи лапи на тези места не се правят.

Важни добавки:
1. При липса на апетит всеки 3 часа да се дава на болния по 1 супена лъжица отварка от пелин (1 супена лъжица в 300 г вода се вари на тих огън 5 минути; като изстине, се прецежда).

2. При слабо сърце след закуска, обяд и вечеря болният да взема и следната смес: 3 чаени лъжички гликоза, 1 чаена лъжичка кафе от фий и по 1—2 ядки от бадеми.

3. При болки в сърцето в сърдечната област отпред се слага млечен компрес от 2—3 ката, натопен в топло сурово мляко, а отзад — торбичка с пресен селски хлебен квас, засилен с 2—4 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората — да се държат, докато мине болката.

4. При температура два часа след ядене сутрин, обед и вечер болният да взема заедно с дадената отварка и по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър и винена киселина (лимонтозу) — по 6 г от всяка, стрити на прах и разделени на 18 праха.

5. През летния сезон по-добре е кестените да се заместват със същото количество пресни корени от полски бъзак, настъргани на ренде и напръскани с малко ракия.

6. При агранулоцитоза е полезно лечението с лимони (вж. том I). Вместо вода болният да пие отварка от боровинки или шипки — 1 шепа от едните или от другите в 1 л вода се варят 10 минути и като изстине, се прецежда през кърпа.


ЕРИТРЕМИЯ

Еритремията е заболяване, което се характеризира с увеличен брой на червените кръвни телца (еритроцитите), повишен хемоглобин, увеличено количество на кръвта и увеличен далак.

Причини.
Не са изяснени.

Признаци.
Болният прави впечатление с вишневочервеното оцветяване на кожата на лицето, на ръцете и тялото, а също и на лигавиците. Поради силното кръвонапълване на съдовете болните страдат от главоболие, виене на свят, шум в ушите, кръвотечения от носа, венците и др. Далакът е увеличен, понякога се наблюдава високо кръвно налягане. Силно увеличен е и хемоглобинът. Съществува склонност към тромбози и емболии.

Усложнения.
Кръвотечения, тромбози, апоплексия.

Лечение.
Провежда се от лекар, особено при кръвоизливи и други сериозни усложнения.

Народната медицина прилага следното:

А. При увеличено съдържание на хемоглобин

I. Сутрин, 1 час преди да стане от леглото си, болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 500 г малага или чисто натурално червено вино, 500 г пудра захар, 2 карамфилчета и 1 чаена лъжичка канела на прах — на тих огън във водна баня се вари 30 минути. Като изстине, се прецежда и се употребява на следния ден от приготовлението й.

Десет минути след настойката, 10 минути преди обяд и вечеря да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно и вързани в марличка, с прибавка на 3 супени лъжици овес (зърна) и по 2 супени лъжици корени от магданоз, къпина, обикновена коприва и цикория — в 3 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това се прибавят по 2 супени лъжици борови връхчета, исландски лишей, полски хвощ, троскот и хмел (шишарки) и 1 лимон, разрязан на 4 части. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладено с мед или сироп.

Б. При нормално съдържание на хемоглобин

II. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица смесен сок от 3 черни репи, смлени на машинка за месо, след това добре изстискани със сока на 1 лимон. Десет минути след изпиване на смесения сок болният да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, бударица (листа и цвят), магданоз (листа), червен кантарион (листа и цвят), зайча стъпка (листа), овчарска торбичка (листа и цвят), селим (листа и корени) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка и кисел трън (плод) 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 20 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, дадена за хемофилия.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от 12-ТЕ БИЛКИ: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк (тесен), листа от горска ягода, листа от малина, миризлива лазаркиня, орехови листа и френско грозде (листа и плод) по 40 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 15 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене за засилване на сърцето да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени на машина за месо заедно с корите, но без семките, по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от исландски лишей и зайча стъпка по 80 г, бял глог (плод и цвят) по 60 г от двете, бъзов цвят, буков мъх, маточина и мащерка — по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред — топла клизма с 1 л чай от лайка: 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути, като изстине, се прецежда. След това при запек клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), разтривка на гръбнака (от долу на горе във вид на малки кръгчета спираловидно) с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти, и налагане на гръбнака с торбичка (ушита от тънко хасе с широчина на горната част 10 см, а долната част се разширява подобно на триъгълник, за да обхване тазовите кости), напълнена с пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 10 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка и на 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода и на ситно нарязани. Подир това се налагат гръдната кост, лакътните кости (от китките до лакътя) и пищялите (от глезена до под коленете) с подходящи за целта парчета мушама от хаваджива, прикрепена с бинтове.

Едновременно се поставя и компрес на корема във вид на торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени със същия квасец, засилен с 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките, а на главата се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с 9 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема, половите органи, лакътните кости и пищялите с хладка вода, а след обличането и от 10—20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания (вж. том I, „Дихателна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Забележка.
При болки в черния дроб и далака през целия ден върху тях се носят парчета мушама от хаваджива.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко — пият се билките и се пази диетата. Ако има криза, лечението продължава по плана.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:
1. Ако болният има възпалени очи, всяка вечер да си слага върху тях компресчета, натопени в топло сурово мляко, и да ги държи до сутринта.

2. Болните, които са свикнали на месна храна, могат 2—3 пъти седмично на обяд да изяждат по 1 парче агнешки или телешки далак, и то напълно опечен.

3. Болните, които и през деня страдат от главоболие и замайване, да си слагат цяла „шапка“, напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли, полети с малко оцет и добре изстискани. Държат се, докато мине главоболието.

4. При кръвотечение от венците и носа те да се жабуркат с отварка от смрадлика: 2 супени лъжици листа се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. При кръвотечение от червата до оказване на бърза лекарска помощ болният да изпие 1 белтък от прясно кокоше яйце, засилен с 1 чаена лъжичка пепел от чиста или непрана овча вълна, с прибавка и на 5—10 зърна бяла дъвка, счукана на прах, а след това да пие по 1 чашка от 50 г отварка от червено подъбиче (вари се като отварката от смрадлика).

5. При сърбеж на тялото всеки 3—5 часа на болния да се прави фрикция със солена вода или с отварка от полски хвощ и листа от смрадлика — по 50 г от всяка. От тази смес се вземат 3 супени лъжици и в 600 г вода на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица морска сол и оцет. Или да измива местата на сърбежа с памуче, натопено в ракия или спирт.

6. Болният да отбягва да се притеснява и ядосва за дребни неща, а през всичкото време да си тананика весели мелодии.


ТРОМБОПЕНИЧНА ПУРПУРА

Тромбоцитите са кръвни плочици — третият елемент на кръвта освен еритроцитите (червените кръвни телца) и левкоцитите (белите кръвни телца). Те участват при кръвосъсирването и кръвоспирането. При намаляване на броя им в кръвта настъпва заболяването тромбопенична пурпура, което се характеризира с кръвоизливи.

Причини.
Наследствено предразположение към тази болест.

Признаци.
Периодична неедновременна поява на несиметрично разположени с различна големина кожни кръвоизливи и кръвоизливи на лигавиците, неправилни и различно оцветени: ясночервени, тъмночервени, жълти, зелени, виолетови. Срещат се и кръвоизливи от устата, венците и носа. До появата им болният се чувства здрав. Кръвоизливи в ставите няма.

Предсказание.
Сериозно, особено при острите кръвоизливи. Хроничната форма е по-благоприятна.

Усложнения.
Вторично малокръвие.

Лечение.
При кръвоизливи лечението се провежда от лекар. В интервалите без кървене са необходими правилен режим и правилно пълноценно хранене. Народната медицина препоръчва освен казаното за хемофилия: сутрин на първа закуска болният да изпива 1 чаша бира, в която от вечерта са сложени 20 г прясна хлебна (козуначена) мая — кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се разбърква добре и се засилва с по 1 чаена лъжичка суха или течна бирена мая и брашно от Шипка . На втора закуска може да изпие 1—2 пресни кокоши яйца или пък чаша мляко с 1 жълтък от прясно кокоше яйце, подсладено с мед или захар, и мляко с парче хляб, леко препечен. На обяд и вечеря — както при хемофилия. След обяд и вечеря болният да взема по 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад или пък мед, засилен с по 1 чаена лъжичка прах от картоф, изгорен до черно, и 1/2 изравнена чаена лъжичка от яйчени черупки. Вечер преди лягане при невъзможност да се облече „мокра риза“ вместо нея да постави на корема си компрес от 2—3 бархетни парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици листа и цвят в 600 г вода се варят 5 минути), а под компреса в областта на далака се поставя торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от пресен селски хлебен квасец, засилен с 2—4 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и 5—9 сини сливи, смачкани без кокичките, или пък торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени с топла лапа от 250 г ориз с прибавка на 1 пълна супена лъжица ленено семе или брашно от лен  и 20 сини сливи — в 800 г вода се вари като пилаф, след това се смачква на тесто, като се махат костилките.

Сутрин след изпълнение на казаното за хемофилия болният да носи през деня в областта на далака парче мушама от хаваджива (24 на 12 см) с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша свободно кожата. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Важни добавки:

1. За нормализиране на хемоглобина при анемия — сутрин, 1 час преди да стане от леглото, болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 500 г малага или чисто домашно червено вино, 500 г пудра захар, 2 карамфилчета и 1 чаена лъжичка канела на прах. На тих огън във водна баня се варят 30 минути. Употребява се на следния ден от приготовлението Ј.

2. При ускорено утаяване на кръвта сутрин, обед и вечер 10 минути след настойката, дадена в плана за хемофилия (вж. точка I), болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от 7 ореха, счукани заедно с черупките на каша и вързани в марличка, с прибавка на 3 супени лъжици овес (зърна) и по 2 супени лъжици корени от магданоз, обикновена коприва, къпина и цикория — в 3 л вода на тих огън се вари 20 минути. След това се прибавят още по 2 супени лъжици борови връхчета, исландски лишей, полски хвощ, троскот и хмел (шишарки) и 1 лимон, разрязан на четири части. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Забележка.
Отварката от орехи замества отварката от пипериче и пр., дадена в плана за хемофилия (вж. точка II).

ХЕМОФИЛИЯ

Хемофилията е наследствено заболяване със смутено и забавено кръвосъсирване, което причинява упорито кървене при незначително нараняване. Боледуват само мъжете, но се предава по женска линия. Много рядко боледуват жените, като в такъв случай менструацията е обилна, имат и кървене от носа.

Признаци.
Болните имат най-често нежен, блед и прозрачен цвят на лицето и нежна кожа. Още от ранно детство проявяват склонност към кръвоизливи дори и след малки наранявания. Често имат и кръвоизливи от носа, венците, след изваждане на зъб. По-редки са вътрешните кръвоизливи — в белия дроб, бъбреците, стомаха и червата. Характерни са кръвоизливите в ставите — колянна, лакътна и др.

С течение на времето (след 20—30-годишна възраст) кръвоизливите стават по-редки.

Предсказание.
Сериозно. Зависи от продължителността на периодите на кървене. Състоянието се влошава от евентуални операции. Често настъпват и ставни изменения.

Предпазване.
То има голямо значение. Болните трябва по най-акуратен начин да се пазят от всякакви наранявания, да избягват спорта.

Лечение.
При кръвоизлив лечението е болнично. В периодите между кървенето народната медицина използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 3 пресни сурови кокоши яйца, измити и сложени в подходящ буркан и залети със сока на 9 лимона така, че да ги покрие с около 1/2 см. Захлупени киснат 3 денонощия, след това се разбъркват с вилица, за да се извадят ципите им, подир което се добавят 1—3 супени лъжици (според възрастта) чист винен коняк и 200 г небетшекер (лята захар). Държи се на студено да не вкисне.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от пипериче 100 г, жълт кантарион, жълт равнец, листа от смрадлика, листа от широколистен живовляк, троскот, корени от репей, синя тинтява и мъртва коприва (корени) — по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари 20 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подкиселена с лимон и с малко мед по вкус.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн — не!

Сутрин на първа закуска добре е болният да изпива по 1—2 пресни кокоши яйца. Преди обяд да изяжда по 1 чинийка салата от червен кромид лук с магданоз (листа) по равни части или по малко друга салата с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус. На обяд заедно с другата храна да изяжда и по 100—150 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба (речна или океанска).
На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1 супена лъжица сурова настъргана целина, мляко с ориз, грис, крем, зеленчукови и тестени ястия, ядки от бадеми, лешници и орехи и компот с леко препечен хляб. След ядене да изяжда следната смес: 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или чист пчелен мед, засилена с 1 изравнена чаена лъжичка прах от изгорян картоф, 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 1—2 дражета витамин С.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от ечемик 100 г и 4—5 смокини: в 1 л вода се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или пък чист пчелен мед, 20 листа от индрише (за деца се вземат само 10 листа) и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят и 1 изравнена супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 100 г, глог — плод и цвят по 70 г, бъзов цвят, буков мъх, мащерка и балканска чубрица по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. По желание може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от обличане на „мокра риза“ (най-добре бархетна нощница), натопена в топла отварка (37°С) от дъбови кори и листа от смрадлика. За нея се вземат от дъбовите кори 500 г, от смрадликата 100 г и в 500 г вода се вари 30 минути и се прецежда. Съчетава се със „сухо увиване“, и то увит добре до шията, с 1—2 одеяла. Така се лежи 2 часа, след което болният внимателно се отвива, изтрива се до сухо, преоблича се със суха нощница и се поставя на главата му „шапка“ от суров зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. При главоболие се слага „шапка“ от тънко хасе или тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7—9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени със 7—9 супени лъжици суров настърган кромид лук и отгоре шапка от чорап. Така се спи до сутринта.

Забележка.
За по-бързо отстраняване на кръвоизливите по тялото местата, откъдето тече кръвта, може да се налагат през нощта с пресни зелени листа от зеле или с торбичка със сурови картофи, леко поръсени със сол, и да се бинтоват с фланелени бинтове.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и обличане, последвано от 10—20 дълбоки вдишвания през носа и толкова бавни издишвания през устата. Добре е дълбокото дишане да се повтори преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Самовнушение.
С общата формула.

Неделя (и при менструация) пълна почивка от всичко. Пият се само билките и се спазва диетата.

VII. Лятно време. Слънчеви бани да не се правят, защото са вредни, а само поливане с хладка вода, в която от вечерта са киснали 1 шепа орехови листа със стиска морска сол.

Важни добавки:
1. При кръвоизлив от устата, носа и ануса сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да изпива следната смес: 1 белтък от прясно кокоше яйце, 1/4 чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно, 1 чаена лъжичка прах от изгорена вълна (може и непрана) и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки (за деца наполовина). В продължение на 2—3 дни да не яде топла храна.

2. На слънце, вятър, дъжд и сняг болният без шапка да не ходи, а при хубаво време по 2—5 часа да е на чист въздух.

3. Да не ходи на екскурзии и летуване на места, по-високи от 750 м.

4. Лечението със студена вода под каквато и да е форма е вредно. Ако краката са студени, болният всяка вечер да им прави топля баня с 1 стиска морска сол.


ПЕРНИЦИОЗНА АНЕМИЯ

Пернициозната анемия е заболяване, което засяга най-често възрастните между 30 и 50, а по-рядко и 60 години.

Причини.
Заболяването може да е самостоятелно, а и да се дължи на други причини: бременност, стомашно-чревни заболявания, сифилис, малария. Причина за него е липсата на витамин В12 — било в храната или пък от смутеното му приемане в стомаха.

Признаци.
Заболяването започва бавно и незабелязано. Болните се чувстват отпаднали, лесно се заморяват. Нямат апетит, понякога повръщат, имат диарии. Оплакват се от парене на езика, особено след ядене на дразнещи, лютиви храни. Кожата им е бледожълта с жълтеникав оттенък, лигавиците също. Понякога имат отоци по краката, мравучкане, сърцебиене и задух. Езикът е зачервен, разранен, а по-късно става гладък като огледало. Дъвкането и говоренето са затруднени. Болните имат смущение в чувствителността, несигурност при движение. Температурата понякога достига до 38°С. Черният дроб и далакът са увеличени.

Предсказание.
Сериозно и зависи от причината, която го е предизвикала, а и от навременното и правилно лечение.

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист и се състои в даване на чернодробни препарати, витамин В12, диетолечение, а при нужда и кръвопреливане.

Народната медицина препоръчва промяна на въздуха, на обикновената среда, пълно спокойствие, дълга почивка, стоене на чист и свеж въздух. Болните да употребяват храна, богата на белтъчини (месо, черен дроб, риба, яйца, мляко, сирене, хайвер), а също и различни плодове и зеленчуци (смокини, фурми, сухо грозде, зърнени храни, кайсии).

Идеалът чрез храната да се взема лекарството по естествен начин трябва да се следва упорито и само така ще се създадат здрави хора, които да противостоят на заболяванията. Освен това съветваме болния след всяко ядене да взема по 2—3 чаени лъжички от домашния крем за усилване: по 100 г смлени бадеми и орехи и същото количество прясно масло и варен мед (врял във водна баня 10 минути) се разбъркват в обща смес и се държи на хладно място. Или пък 1—3 бонбончета, приготвени от 500 г чист пчелен мед, 100 г брашно от Шипка и 50 г суха бирена мая (от аптеката). Всичко това добре се разбърква да стане гъсто тесто и от него се правят бонбончета, които се овалват в малко пудра захар, за да не се слепват, и се държат в подходяща кутия. Всяка вечер болният да оставя до леглото си по 1 л мляко, което да изпива през нощта на малки порции.


СРЕДИЗЕМНОМОРСКА АНЕМИЯ

Среща се в Гърция, Италия, България и някои други средиземноморски страни. Проявява се обикновено в ранна детска възраст, но макар и рядко, се среща и у възрастните. Отнася се за наследствено обременени деца.

Признаци.
Заболяването се развива 1—2 години след раждането на детето. Болните имат характерен монголоиден израз и сивкаво-жълтеникаво оцветяване на кожата. Коремът е подут. Те изостават в телесно и душевно развитие. Два са най-характерните признака: прогресираща анемия и вълнообразно повишаваща се температура.

Лечение:
Провежда се от лекар. Народната медицина прилага следното за общо засилване на организма:

I. Два часа след ядене, ако болният има повишена температура, да взема по 1 прах от 2 г индийски орехчета, нишадър и лимонтозу (винена киселина) на прах — по равни части (от аптеката). Щом температурата спадне, праховете се спират.

Десет минути след праховете да изпива 1 чашка от 75 г отварка от христово око 50 г, исландски лишей 40 г, бял глог (плод и цвят) от двете по 30 г, бъзов цвят, буков мъх, дилянка (корени) и мащерка — по 20 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При липса на повишена температура да взема или:

а) по 1 супена лъжица сироп от борови връхчета (40 връхчета в 2 л хладка вода на тих огън се варят 30 минути, след това се прибавят 1 супена лъжица семе от копър и 1 чаена лъжица захар, варят се още 10 минути; като изстине, се прецежда през цедка); или пък:

б) по 1 супена лъжица (за деца 1 чаена лъжичка) смесен сок от 3 черни репи, обелени, смлени на машинка за месо и добре изстискани, разбъркани със сока на 1 лимон.

II. Десет минути след сиропа или смесения сок да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, жълт кантарион, зайча стъпка (листа) и кървав здравец (корени) по 60 г, бял равнец (листа и цвят), магданоз (листа), имел и смил (листа) по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Забележка.
При пиенето билките се подслаждат с мед, както е казано по-горе, защото медът в този случай е много полезен.

III. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда). След това при запек се прави клизма с 1/2 л пак чай от лайка. За деца клизмите се правят според възрастта със 150—300 г от същия чай. Следват парни компреси на далака, и то едновременно отпред и отзад, с торбички, напълнени с търпимо горещ и полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред) или с търпимо гореща сол с продължителност 20—30 минути, последвани от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2—3 пъти. След това целият гръбнак се налага или с мушама от хаваджива (60 на 10 см) с тропосано върху й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата, или пък с торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани, и 7 супени лъжици сурови диви кестени, на ситно настъргани с кората (при липса на кестени със 7 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак).

Едновременно на целия корем се поставя торбичка от същия тензух, ушита на три джоба, напълнена:

а) едната вечер — с пресен селски хлебен квас, засилен с 15 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 15 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 20—30 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат и смачкани без кокичките;

б) втората вечер — или с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 20—30 сини сливи, преди поставянето й поръсена с 1—2 супени лъжици брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата, или пък с топла лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 2—3 супени лъжици семе от лен , 20—30 сини сливи и 150 г прясно мляко — вари се да стане гъста лапа.

Едновременно на главата се слага цяла „шапка“ от пресен селски хлебен квас, засилен (според възрастта на болното) с 5—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 5—9 супени лъжици пресни корени от полски бъзак — за деца наполовина), а на гушата и на гръдната кост — торбичка с квасец, засилен с 2—3 сини сливи, смачкани без костилките. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

IV. Сутрин. Болни над 15-годишна възраст още с отварянето на очите да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти, последвано от фрикция с хладка вода на корема, а след обличането и от 10—20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

V. Един-два часа след закуска в тежки случаи на далака да се постави топла лапа от листа от прясно зеле, попарени със 150—200 г врящо мляко и добре изстискани, или пък коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла вода и оцет наполовина. Отгоре се поставят вестник, вълнена обвивка и грейка — държат се 4 часа. През целия ден да се носят на далака, лакътните и пищялните кости подходящи парчета мушама от хаваджива (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“). В леки случаи през целия ден само на далака се носи парче мушама от хаваджива.

Неделя. Ако болният не е добре, лечението продължава по плана. Ако е добре, почивка от всичко, пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация парни компреси на корема и топли бани не се правят.

VI. Лятно и есенно време преди обяд от 10 ч до 12 ч от голяма полза за болния е да поседи на спокойствие под зелени дървета. За целта избира здраво дърво без никакви сухи клони по него, сяда до дънера, облегнат с гръб към стеблото и с лице към слънцето, и в това положение седи, като чете или рисува нещо примерно от 10 ч до 12 ч. След това се правят поне 10 дълбоки вдишвания с бавни издишвания. Привечер към 19—20 ч вместо дадените по плана приложения (налагания) да му се направи цяла топла баня (37—38°С за 10—20 минути) с отварка от полски бъзак (цялата билка с корените без плодовете) и борови клони — по 2—3 хватки или снопчета. С тях се напълва казанът до половината, след това се прибавят и по 1—2 двойни шепи корени от магданоз и девесил (селим), здравец (цялата билка с корена), орехови листа и хмел (шишарки) и заедно се варят 30 минути. Като изстине до 39°С, се прецежда и излива във ваната. След банята се прави сухо увиване с помощта на хавлия и 1—2 одеяла за по-добро изпотяване, а след препотяването — фрикция на цялото тяло с хладка чиста вода.

Забележка.
С една и съща отварка се правят бани 3 вечери подред — примерно понеделник, вторник и сряда. След това се сварява друга отварка. Такива бани се правят 30—40: всеки ден, през ден-два и даже три дни в зависимост от здравното състояние на болния. Добре е след всеки 6 бани да се дава 1 седмица почивка.

Важна добавка.
Добре е слаботелесните и изтощените болни всеки два часа да вземат по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) крем за усилване, приготвен от 2 кафени чашки брашно от Шипка , 1 кафена чашка листа и цвят от бял равнец, 1 кафена чашка листа и цвят от жълт кантарион, 1 кафена чашка жълт равнец — листа и цвят (всички стрити на прах), 300 г прясно краве масло и 600 г чист пчелен мед.

Приготовление:
Маслото с меда се слагат във водна баня на тих огън да се разтопят. След това се махат от огъня и се прибавят брашно от Шипка и стритите билки и всичко се бърка в порцеланов съд с дървена лъжица (металната унищожава витамините) в продължение на 1 час.

Забележки:
1. Преди да се стрият билките на брашно, добре е да се сложат в една торбичка от марля и да се държат върху парата на тенджера, пълна с вряща вода, за да се дезинфекцират.

2. При липса на брашно от Шипка то може да се приготви и от сушени шипки: за целта се изваждат семките на шипките, а месото се изсушава, стрива и се пресява.

3. Кремът може да се повтори и потрети, докато се постигне целта.

4. Болният може да яде и печен черен дроб на младо животно: агне, теле, гъска и пр., или пък да пие запарка, приготвена от 200 г пресен телешки дроб или прясно телешко месо: поръсва се с малко черен пипер или магданоз и се попарва с 600 г вряща вода. Кисне захлупено 20 минути и се прецежда, като това количество се изпива през деня вместо вода.


ХЛОРОЗА (МЛАДЕЖКО МАЛОКРЪВИЕ)

Хлорозата е анемия, която се появява най-често у жени на 12—18-годишна възраст по време на пубертета или след него. При мъжете се среща много рядко.

Причини.
Смутена дейност на яйчниците, нехигиеничен живот, недостатъчно хранене, хроничен запек и други. Хлорозата се развива понякога внезапно вследствие на силни душевни вълнения или спиране на менструацията, или пък се развива бавно и постепенно поради умствена преумора, скръб, телесни изтощения, разстройство на жлезите с вътрешна секреция, слаба дейност на яйчниците и др.

Признаци.
Признаците, по които може да се познае болестта, са следните: болната изгубва охота за ядене, отпада, при незначителни телесни усилия се уморява. Има главоболие, световъртеж, ръцете и краката са постоянно студени. Обикновено такива момичета са добре развити. Характерна е бледността на болните с въззеленикав оттенък. Понякога имат отоци по краката. Обикновено вечер се чувстват по добре, отколкото сутрин. Понякога на върха на главата заедно с болката се усеща и натиск. Чувствата отслабват, особено зрението и слухът. Умствените сили (паметта и вниманието) намаляват. Равнодушието овладява болната.

Предсказание.
Заболяването продължава с години, но обикновено към 25-годишна възраст изчезва.

Предпазване.
Още от детство да се вземат мерки за правилното физическо развитие на момичетата. Те трябва да се упражняват с весели игри и гимнастика на чист въздух и слънце, да се хранят с разнообразна и витаминозна храна. Особено полезни са екскурзиите в планината.

Лечение.
Болната трябва да бъде постоянно на чист въздух, да прави леки телесни упражнения и малки излети, но да не се изморява много.

В подробности начинът на лечението е както изложения за малокръвие, като към вътрешните средства се прибави и отварка от бенедиктински трън (1 чаена лъжичка от него се попарва с 200 вряща вода и кисне цяла нощ — пие се за усилване сутрин и вечер 1 час след ядене по 1 чашка) и сок от моркови с портокал по равни части от двата сока се смесват заедно. Пие се след ядене.

Анемията се повлиява благоприятно и от лечение с желязо. Най-практично и в естествен вид то се приема по следния начин: взема се една кисела ябълка, набождат се в нея 5—6 гранави (цигански) гвоздея, после се слага в пещта и като се опече, изваждат се гвоздеите, полива се ябълката с мед и се дава на болната. Трябва да се изяждат по 1—2 такива ябълки на ден. Болните може да употребяват лимон и кисели плодове (ябълка, портокали и др.) и мляко по 1/2—1 л на ден.

Забележка.
Хлорозата не пречи на брака. Често брачният живот я прекратява.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути пред ядене болната да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от алое арборесценс (трионче).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче (листа и цвят), медуница, мента пиперита, пелин (листа), полски хвощ, овчарска торбичка, цикория (корени) и хмел (шишарки) по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна, слабо солена и умерено подкиселена с лимон (или чист винен оцет).
Люто, алкохол и тютюн — не! В стаята на болния не бива да се пуши.
Освен това сутрин, обед и вечер непосредствено преди ядене да изяжда, и то в продължение на 5 дни подред, по 2 ядки от сладки бадеми. След това 3 дни почивка, пак 5 дни с по 2 ядки от бадеми и т. н., докато оздравее. На първа сутрешна закуска да изпива на глътки 1 чаша от 150—200 г боза, в която от вечерта е киснало парче от 30—50 г прясна козуначена (хлебна) мая — на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая, брашно от коприва и Шипка .

Един час след първата закуска може да се направи втора закуска, състояща се или:

а) от 2 пресни сурови кокоши яйца, разбити със захар и малко жълъдово кафе по вкус, с прибавка по желание на сварено мляко, чай със сирене и т. н.; или:

б) от 2 супени лъжици овесени ядки, от вчера запарени с 200 г вряща вода — киснат захлупени цяла нощ и на сутринта им се прибавя по 1 супена лъжица смлени сладки бадеми, орехи или фъстъци и чист пчелен мед по вкус; или:

в) от 1/2—1 чаена лъжичка брашно от коприва , 1 пресен жълтък от кокоше яйце, 1 супена лъжица прясно краве масло и 1 супена лъжица чист пчелен мед, предварително добре разбъркани и след това залети с 1 чаша прясно мляко (сварено) или с толкова гореща вода; или:

г) от 250 г сварено мляко, засилено с 1 супена лъжица прясно краве масло, 1 чаена лъжичка жълъдово кафе и захар по вкус; или пък:

д) от покълнало жито с чист пчелен мед и смлени орехи или фъстъци: 2/3 от водна чаша се напълват с очистено жито, което се залива с хладка вода и кисне захлупено 48 часа, след това се прибавят 1 супена лъжица смлени орехи или фъстъци и 1—2 чаени лъжици мед и се изяжда с малко лимон; или:

е) от 3 пресни жълтъка от кокоши яйца, разбъркани с 1 супена лъжица захар или чист пчелен мед и 1 кафена чашка чисто натурално (домашно) червено вино или още по-добре малага (от аптеката).

Преди обяд и вечеря да изяжда или по 1—2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб), или салата от върховете на люцерна с листа от магданоз, моркови, настъргани на ренде, и пресен кромид лук — по 1 супена лъжица с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. При липса на апетит да взема 1 ракиена чашка хининово вино (от аптеката) — за деца според възрастта. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата, може да изяжда и по 100—150 г младо месо, осолен и леко опечен черен дроб от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1—2 супени лъжици настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. При това препоръчва се по-често да се яде сушена коприва, спанак и маслини, останалите яденета да се солят с препечени трици или пък с болус алба (бяла пръст — от аптеката).

След обяд и вечеря като десерт болният да изяжда или:

а) по 1 купичка домашно желе за усилване: овес 80 г, жито, ечемик, ръж и царевица по 40 г, просо, сладки жълъди и фий по 20 г от вечерта се заливат с 3,5 л хладка вода и киснат захлупени цяла нощ, на сутринта към тях се прибавят 10 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 1 супена лъжица чубрица, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1 супена лъжица счукан тебешир; в закрит съд се варят, докато напълно се разварят всички житни семена, след това се снема от огъня и се подслажда с 250 г чист пчелен мед (но не и гликоза, защото от нея почернява желето) или пък с карамелизирана захар и като изстине, се прецежда чрез изстискване; или:

б) по 1—2 чаени лъжички смес от 250 г чисто краве масло и 500 г чист пчелен мед с прибавка на 1 кафена чашка жълт и бял равнец, стрити на прах, и сока на 1 лимон; или:

в) по 1—3 чаени лъжички от следния крем за усилване: 100 г прясно краве масло, 6 супени лъжици чист пчелен мед и по 1 чаена лъжичка кафе от печени бадеми, бял фий и сладки жълъди; след това добре е да се взема по 1 драже витамин С (от аптеката); или:

г) по 1 супена лъжица рибено масло; или:

д) по 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад, разбъркан с 1/2 чаена лъжичка яйчени черупки и толкова кафе от бял фий, а след това да изпие или 1 чашка домашна боза (направена от по 1 чаена лъжичка брашно от коприва и Шипка , 1 пресен жълтък, малко мед и 2 супени лъжици плодов сок, айрян или вода, добре разбъркани, с прибавката и на 2—3 супени лъжици пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа — отново се бърка добре да стане гъсто като боза), или 1 кафена чашка отварка от 4 супени лъжици ечемик, 4 смокини и 2 супени лъжици стафиди — в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути; като изстине, се прецежда чрез изстискване, или 1 чашка от 75—100 г сок от изстискани моркови, ябълка и месести чушки по равни части с малко мед или захар, или пък 1 чашка от 50 г чиста малага.

Важна добавка.
Ако болният на обяд и вечеря яде по малко месо или пък прясна речна риба, и то печени или варени, но не и пържени, да спазва правилото: месната храна да бъде 1/5 от цялата му храна.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие или:

а) домашна боза, приготвена от 1—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1—2 чаени лъжички бирена мая, 1/4 чаена лъжичка козуначена мая, малко плодов сок или сок от моркови с мед или захар да стане гъсто и сладко като боза); или:

б) отварка от 10 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 6 супени лъжици от външните люспи на кромид лук, гръмотрън (корени) 2 супени лъжици и корите на 1 лимон и 1 портокал — в 2 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага отварката се прецежда; или:

в) отварка от хмел (шишарки) — 2 супени лъжици в 500 г вода се варят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда; или пък:

г) брезнишка минерална вода.


ВТОРИЧНА АНЕМИЯ

Причини.
Тя настъпва при загуба на равновесието между образуването и изразходването на кръвта, както е при кръвоизливи, отравяне, паразити, тумори и др. Най-често вторични анемии се появяват при кръвоизливи от белия дроб, стомаха, бъбреците, матката, червата; при тумори, както и след боледуване от коремен тиф, петнист тиф, остър ставен ревматизъм, сифилис, туберкулоза. Малокръвие може да се появи и при лошо хранене, липса на чист въздух и др.

Признаци.
Заболелите обикновено са бледи, като и слизестите ципи на очите и устните им имат блед цвят. Оплакват се от обща слабост, лесно се изморяват, сънливи са, при най-малко умствено напрежение се изморяват, оплакват се от болки в очите, треперене на ръцете, шум в ушите, сухост на езика и устата, замайване, главоболие. Пулсът в повечето случаи е учестен и лесно се ускорява. Дишането също е ускорено. При по-тежки случаи от анемия може да се повиши температурата или да настъпи т. нар. анемична треска, при която особено вечер температурата се покачва. Броят на кръвните телца намалява, хемоглобинът също.

Предсказание.
То зависи от причината, предизвикала заболяването. Когато тя се отстрани, болният често бързо възстановява здравето си.

Лечение.
Общо за засилване на организма. Начинът на лечение зависи от причината на заболяването. Ако не е известна, тогава да се приложи начинът, указан за средиземноморска анемия с добавка: болният да избягва тлъстините. Млякото в случая не е толкова за препоръчване. Добре действат жълтъците на яйцата, спанакът, морковите, соковете от плодове и др. Много е полезно да се употребяват печени ябълки с престояли в тях гвоздеи (вж. “Хлороза“).


Малокръвие (анемия) І

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”, „Здраве и дълголетие ...”)

1. Мислено болният да се облива със седемте цвята на слънчевия спектър: червените лъчи, портокаловите, жълтите, зелените, сините, тъмносините, моравите.

Най-първо да си представи, че над него има душ от червени лъчи, които го обливат. Да си представи живо как тези лъчи проникват цялото му тяло. След като изреди седемте цвята на спектъра, накрая да се облее с бялата светеща, диамантена светлина. С това ще свърши упражнението. Това да прави всеки ден по веднъж.

2. Да носи шал яркочервен на врата си и често да го пипа и гледа.

3. Мислено да отива на Седемте Рилски езера. Като прави такива мислени пътувания, действително ще отива там с част от своя етерен двойник, ще получава оттам енергия, с нея ще се върне и тя ще го обнови.

Да взема една призма и всеки ден да проектира дъгата, когато има слънце. Като се разложи светлината, да види добре червената светлина и тази червена светлина мислено да я проектира, че слиза като душ върху мозъка и цялото тяло. Първо ще прави опит с призмата, за да си представи живо червената светлина и после опита ще прави мислено.

А когато няма слънце, опитът ще прави само мислено. После ще размишлява всеки ден върху едно изречение от книгата „Светът на великите души“. При червените лъчи да прочете и държи в съзнанието си първите десет изречения от книгата „Заветът на цветните лъчи на светлината“. „Бог е любов. Аз съм Бог Твой. Аз съм цвете сароново и пр.“ Тези стихове като чете, да предизвика червения цвят като душ. Анемията е липса на червения цвят. В болния преобладава студът. Този студ трябва да се превърне в топлина.

Трябва да яде всички плодове, които са червени: череши, дини и пр. Да гледа червени цветя и да мисли върху тях. Известни цветя са създадени от червените лъчи. Червеният цвят е емблема на живота.

После да прави специални дихателни упражнения за възприемане на праната.

Да пие гореща вода на глътки.

Всяка вечер да си измива краката с топла вода до над коленете. Краката си да държи във водата 45 минути.

Да диша дълбоко и да задържа въздуха, колкото се може повече.

Всеки ден да прави разходки всред планината.

Летния сезон да прекара на палатка на билото на Стара планина.

Цветята крият в себе си лечебна сила. Добре е малокръвният да отглежда червени цветя. Червеният цвят съдържа магнетична сила, която тонизира нервната система.


МАЛОКРЪВИЕ (АНЕМИЯ) ІІ

Малокръвието е болест, при която са намалени съдържанието на хемоглобина и броят на червените кръвни телца в 1 куб. мм кръв. Количеството на червеното кръвно вещество (хемоглобина), което именно дава червения цвят на кръвта, е средно 14,5 %, т. е. 14,5 г за 100 куб. см кръв — у мъжете малко повече, у жените малко по-малко. Средното съдържание на хемоглобина в кръвта на мъжете се приема за 100 %. Когато спадне под 90 % за мъжете и под 80 % за жените, се приема, че вече има анемия. Броят на червените кръвни телца (еритроцитите) е средно 5 млн. при мъжете и 4,5 млн. при жените в 1 куб. мм кръв. Когато спаднат под 4,5 млн. за мъжете и 4 млн. в 1 куб. мм кръв за жените, се приема, че вече има анемия.

Причини.
Те са най-различни. В едни случаи анемия настъпва при голяма загуба на кръв, в други е резултат на повишено разпадане на кръвта. Анемия може да настъпи и при липсата на някои вещества, от които зависи образуването на червените кръвни телца и хемоглобина. Срещат се и анемии, които се дължат на увреждане на костния мозък. Някои инфекции и интоксикации, недоимъчно хранене, смущения в храносмилането и злокачествени тумори също могат да причинят анемия.

Така във връзка с различните причини съществуват и различни видове анемии. Например т. нар. училищни анемии, които се познават по бледия цвят на учениците, сърцебиене, болки в сърдечната област, лесна умора (физическа и умствена), променливо настроение, липса на апетит, запек, замайване, главоболие и др., които бързо преминават при почивка на чист въздух, здрава плодово-зеленчукова храна, лека гимнастика, слънчеви бани, прекарване сред природата и летните лагери и пр.

Признаци.
При острата кръвоизливна анемия болните са с бледа кожа и лигавици, сънливи, имат шум в ушите, замайване, понякога губят съзнание (особено при ставане). Те се изпотяват, причернява им пред очите. При хронично малокръвие болният се оплаква от отпадналост, замайване, главоболие. Лесно се уморява, има сърцебиене и задух, особено при телесни усилия. Слизестите ципи (лигавиците) и кожата му са бледи. Крайниците са студени. Понякога му причернява пред очите. В някои случаи се появяват отоци по краката.

Предсказание.
То е различно и зависи от вида и степента на заболяването.

Предпазване.
Състои се в избягване на причините, които го създават, и във водене на природосъобразен живот.

Лечение.
При остра анемия от кръвоизлияние преди всичко трябва да се спре то и да се възстанови загубената кръв. За тази цел се търси лекарска помощ. Най-доброто животоспасяващо средство е кръвопреливането. При хронично малокръвие лечението е специфично според самото заболяване. Във всички случаи лечението е и общо за засилване на организма, обаче трябва да се нагоди съобразно състоянието и особеностите на организма.

За целта при силно малокръвие е необходимо болният да лежи в хоризонтално положение, за да може мозъкът да получава достатъчно количество кръв. Твърде опасно е да се минава внезапно от хоризонтално във вертикално положение. През деня, ако е топло, малокръвните да стоят цял ден на чист въздух, да се движат и правят лека гимнастика и излети, но умерено. Когато работят, често да си почиват. Освен това да прекарват много време на чист и пресен въздух, никога да не се обличат с дрехи, които мъчно пропускат въздух до тялото и задържат топлината му. Такива болни трябва да избягват застоялия въздух.

При намален хемоглобин сутрин, 1 час преди да стане от леглото си, болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 500 г чисто натурално червено вино, 500 г пудра захар, 2 зърна карамфилчета и 1 чаена лъжичка канела на прах. На тих огън във водна баня се вари 30 минути и се употребява на следния ден от приготовлението й. След това:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс: от него се вземат 10—15 зелени листа с общо тегло 150 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, след това към кашата се прибавят по 300 г чисто натурално червено вино или вино тип малага и чист пчелен мед и на водна баня се вари 30 минути. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, върбинка (листа и цвят), глухарче, медуница, мента пиперита, пелин (листа и цвят), полски хвощ, овчарска торбичка, цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват със 700 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна, с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн — не! Вредно е да се пие и пуши в стаята на болния.

Сутрин на първа закуска от голяма полза за болния е да изпива следната смес: 200 г боза, в която от вечерта е киснала прясна хлебна мая 20 г (за деца наполовина). Сутрин се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая, брашно от коприва и Шипка. На втора закуска (1 час след първата) добре е да изяжда следната смес: 1 жълтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 супена лъжица прясно краве масло и 1 чаена лъжичка брашно от коприва , залети с 200 г горещо мляко, подсладено с 1—2 чаени лъжички чист пчелен мед. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от аперитив (1 глава печен кромид лук — яде се без хляб), може да изяжда 100—200 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1—2 супени лъжици настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко леко препечен хляб. А след обяд и вечеря да изяжда и по 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие овесено мляко (3 супени лъжици очистен овес се варят в 1 л вода, докато напълно се разпукат зърната, след това се прецежда през кърпа чрез изстискване и се подслажда с мед) или пък брезнишка минерална вода.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона — захлупено кисне 3—4 дни, докато черупките се разтворят. След това с вилица се разбъркват, за да се извадят ципите, и допълнително се прибавят 50 г чист винен коняк и 200 г небетшекер, счукан на ситно, и се разбъркват добре. Държи се на студено да не вкисне.

IV. Двадесет минути след настойката болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 10 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 3 супени лъжици корени от обикновена коприва — в 2 л вода се варят 15 минути, след това се добавят 3 пълни супени лъжици от следната смес: борови връхчета, бял равнец, джоджен, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), исландски лишей, росопас, синя тинтява и червена хвойна (зърна) по 50 г от всяка. Вари се още 15 минути, прецежда се през кърпа и се подслажда с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма от 1 л вода или чай от лайка (за деца според възрастта), последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2—3 пъти. Коремът се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба и напълнена с топла лапа или от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 25—35 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и поръсен с малко препечено брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата или пък с топла лапа от 300 г ориз с прибавка на 25—30 сини сливи, смачкани без костилките, и 3 супени лъжици семе от лен — в 900 г вода се вари да стане като тесто. На главата се слага „шапка“ от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5—9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани), а отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време напълно ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня в областта на черния дроб и далака се носят парчета мушама от хаваджива с размери около 24 на 12 см с тропосан върху им тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. А след обличането да се направят и 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова издишвания през устата — повтарят се преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Почивка от всичко с екскурзия в планината.

При менструация топла лапа на корема не се поставя.

Важни добавки:
1. Лапите от печения кромид лук, ориза и квасеца могат да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечерта се затоплят. Квасецът се засилва с 2—3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация. При това за децата същите лапи да се засилват наполовина.

2. Мушамите от хаваджива се носят 15 дни от едната и 15 дни от другата страна (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

3. Лятно време се спи на отворен прозорец, а в хладно и студено време в добре проветрена стая и в добре затоплено легло — с топли шишета, тухли и пр.

4. На съня да се обърне особено внимание, защото е важен, както храната. За целта болният да си ляга в 21—22 ч и да става в 7—8 ч. При това и след обяд задължително да почива 2 часа, и то на легло.

5. Промяната на климата, горският или морският въздух също са прекрасен фактор за лечение на анемията, особено високите планински курорти са чудесен дразнител на кръвообразувателните органи и на апетита.

Малокръвните да помнят, че са застрашени от лесно заболяване, тъй като защитата им е намалена и затова винаги и продължително трябва да се лекуват, като знаят, че най-важни фактори за лечението са храната, въздухът, слънцето и здравата, калена кожа.


ОБЩИ УПЪТВАНИЯ

Кръвта е течна тъкан, която постоянно циркулира в кръвоносната система и идва в допир с всички органи и тъкани на организма. Чрез нея става обмяната на веществата между околната среда и тъканите. Към кръвотворните органи спадат костният мозък, лимфната тъкан и далакът.

Кръвта служи за пренасяне на газовете: кислорода до клетките и въгледвуокиса от клетките навън. Тя участва в храненето на клетките, пренася хранителните вещества, има важно значение за защитата на организма, участва в кръвосъсирването и т. н. Важна нейна съставка са и някои минерални вещества, особено натрият, калцият и желязото. Желязото е важна съставна част на хемоглобина (оцветителната съставка на кръвта) и служи при пренасянето на кислорода от вдишвания въздух до клетките. Обеднее ли кръвта на натрий и желязо, ощетява се обмяната на газовете в организма. Калциевите соли играят важна роля в цялостната обмяна на веществата. Затова трябва да предпочитаме ония хранителни материали, които са богати на минерални вещества (минерални соли), каквито са плодовете, а от зеленчуците особено салатите и картофите, след тях мляко, млечни продукти, черен хляб.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker