|
Share

ХРОНИЧНО СТЕСНЕНИЕ (СТЕНОЗА) НА ЧЕРВАТА

При възпалителни процеси в коремната кухина, при туберкулоза, рак и други може да се причини частична чревна непроходимост поради стеснение на червата.

Признаци.
Болните се оплакват от пълнота, тежест в корема, коликообразни болки, повдигане, които зависят от приетата храна. По време на болката има гадене, хълцане, куркане на червата, коремът се издува. Често болните имат запек. Ако стенозата засяга дебелото черво, изпражненията са тънки като молив или панделка. Настъпва общо изтощение на организма.

Предсказание.
Зависи от мястото и степента на стеснението.

Лечение.
Лечението е диетично и лекарствено. При сигурни данни лечението е оперативно. В народната медицина се използува следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 изравнена чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед и по 10 г чиста бяла дъвка (сакъз), чист бял тамян, майчин лист (шушулки, предварително леко запечени) и рафинирана сяра от аптеката всички стрити на брашно и хубаво размесени с меда. Тази смес винаги да се взема по-далеч от зъбите, защото тамянът поврежда глечта им.

II. Двадесет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), листа от обикновена коприва, мента пиперита, невен (листа и цвят), розов цвят (листенца) и слез (листа и цвят) по 100 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
В началото най-добре е да бъде предимно млечна прясно и кисело мляко, и то в изобилие. Разрешава се кашава, лесно смилаема храна: сирене, извара, масло, яйца, супи, плодови и зеленчукови сокове, крехко месо. Да се избягват съдържащите повече целулоза храни.
Люто, алкохол и тютюн не!

Добре е сутрин на закуска болният да изпива 1 чаша прясно мляко, в което е сварено парче праз лук (бялата му част, дълго 10 см, след това сокът му да се изцеди в млякото, а самият лук се хвърля), подсладено с мед по вкус и засилено с 1 чаена лъжичка смлени ядки от орехи. Изяжда се и парче хляб.

Преди обяд и вечеря да се изяждат по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г варено младо месо: агнешко, телешко или прясна риба (речна или океанска).

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина; зеленчукови и тестени ястия и компоти с леко препечен хляб. Храната да се дъвче много добре до пълното є втечняване, за да не пречи на лечението.

След обяд и вечеря да изяжда и по 1-2 супени лъжици бъзов мармалад със (без) малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от ленено семе (предварително леко запечено, за да не пачосва отварката): 1 пълна супена лъжица с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон в 500 г вода се вари 10 минути на тих огън. Като изстине се прецежда. Или пък домашна боза: овес, ечемик, жито, просо и царевица по 50 г, и семе от керевиз 10 г се заливат с 4 л вода и се оставят на огъня да се варят, докато остане 2 л. Пие се подсладена с мед и разни плодови сокове. По хранителност надминава и млякото.

III. Два часа след ядене болният да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от бял равнец(листа и цвят), джоджен (листа), лайка (цвят), синя тинтява, червен кантарион, цикория (стебла, листа и цвят) и хмел (шишарки) по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на изравнена чаена лъжичка зърна от зърнестец (франгула) се запарват с 500 г вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла сапунена вода (във водата се разтваря 1 парче от 25 г хубав сапун), последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба и напълнена с топла лапа от печен кромид лук, след това обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и леко поръсен с малко препечено брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата) или пък с топла лапа от праз лук бялата му част, на ситно нарязана, с прибавка на 30 сини сливи без костилките, смачкани на каша, и 3 супени лъжици ленено семе със 150 г прясно мляко вари се да стане гъста като тесто лапа; и върху двете се слага вестник с вълнен пояс.

Едновременно се прави и „шапка“ на главата със зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или пък при главоболие със селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 9-10 диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 9-10 супени лъжици пресни корени от полски бъзунек, счукан на ситно).

Анусът да се наложи с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла (36°С) лапа от праз лук (бялата му част) на ситно нарязан и засилен с 3 сини сливи, смачкани като тесто, отгоре хасено парче и лека превръзка. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

Забележка.
Ако с дадените средства запекът не се повлияе, тогава болният преди заспиване да взема и по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист (шушулки) леко запечени и смлени на брашно) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката), като преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото се утаява на дъното. Ако действа силно, порцията да се намали на 1 чаена лъжичка. При липса на шушулки от майчин лист те може да се заменят със същото количество ревент или пък кора от зърнастец (от аптеката), стрити на прах.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от лек масаж на корема, и то от дясно на ляво със сухи пръсти, като се почва от пъпа нагоре кръгово, както при часовниковата стрелка, с продължителност от 1 до 3 минути. Следва фрикция с хладка вода на корема и половите органи, сухо изтриване, а през целия ден от лявата страна на корема се носи парче мушама от хаваджива (20 на 14 см) с тропосано отгоре є парче тънък найлон, добре набодено с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна. След това се заменя с нова.

Неделя. Почивка от всичко носи се само мушама от хаваджива.

Важни добавки:
1. Двете лапи и квасецът може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят и квасецът преди повторното му поставяне се засилва с 1-2 супени лъжици нов квас за нова ферментация.

2. При много газове, които подуват корема, болният за облекчение да изпие една водна чаша лимонада със сода.

Приготовление:
Една чаена лъжичка сода бикарбонат в една празна чаша се разбива с 2 супени лъжици студена вода, след това се добавя сокът на 1/2 лимон и накрая чашата се допълва с вода. След оригванията болният се облекчава.

ХРОНИЧЕН ЯЗВЕН КОЛИТ

Причини.
Това тежко заболяване се причинява от болестотворни микроорганизми при постоянни грешки в храненето и при други предразполагащи причини.


Признаци.
В по-леките случаи болните нямат особени оплаквания. По-тежките форми се проявяват със силни коликообразни болки в корема и мъчителна диария с кръв, слуз и гной. Болните са много изтощени. При усложнения температурата се повишава, коремът се подува, развива се перитонит.

Лечение.
Провежда се от лекар. Препоръчва се пълноценна, но не дразнеща храна: мляко, варено или печено месо, ориз, овесени ядки, тестени храни, супи, пюрета, плодови и зеленчукови сокове.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО (КОЛИТ)

Колитът се характеризира или с диария, придружена от болки и напъни с примес на слуз, кръв или гной към изпражненията, или пък е придружен от спастичен запек. Понякога при хроничните случаи по слизестата му ципа се появяват рани (язви) и се нарича язвен колит.

Причини:
а) За острия колит.
Той е резултат от дразнене на червата вследствие на лошо дъвчене и лакомо ядене на плодовете със семките (дини, пъпеши и др.), често преяждане, употреба на лютива и солена храна, а също и на развалени и разлагащи се продукти (сирене, кашкавал и др.), запек, настинка на червата от продължително седене на студен под или камък на земята, вътрешна употреба на лекарства (рициново масло и др.) или отрови, инфекция и т. н.

б) За хроничния колит.
Заболелите от него обикновено известно време преди това са боледували от дизентерия или подобно на нея заболяване, което е подготвило почвата за настаняване на тежкия колит. За причинители на болестта се смятат разни болестни микроорганизми ентерококи, колибацили и др. За заболяването често спомагат различните разстройства на червата и стомаха, диспепсии, запек и т. н.

Признаци:
а) На острия колит.
Болният има силни напъни за отиване по голяма нужда, а също и остри болки в долната лява част на корема, които понякога отиват и до ануса. Самите изпражнения са твърди, с малко гной, кръв и слуз. Често в самото начало на болестта се появяват лъжливи позиви с отделяне на съвсем малко слуз. Понякога има гадене и повръщане. Леко повишаване на температурата.

б) На хроничния колит.
Болните забелязват, че рядко ходят по голяма нужда и изпражненията им са течни, а по-сетне в тях започва да се появява слуз, гной и кръв. Те се оплакват от болки в корема, които се усилват при натискане, червата им куркат, от време на време имат и присвивания в корема. Това прави болният да отслабва, ако и охотата за ядене да не е намалена. Понякога има треска. При пипане дебелото черво е надебелено, болезнено, понякога сякаш се напипва тумор. Особено се усещат болките, когато болният не спазва диетата, а се храни с храни, които дразнят слизестата ципа на дебелото черво. Освен това той има обложен език, подут език и лош мирис от устата.

Предсказание.
Протичането зависи от причината. При правилно лечение острият колит оздравява за няколко дни. При тежки случаи може да даде усложнения.
Хроничният колит може да продължи с години, от което болният много отпада.

Предпазване.
Спазване на правилен хранителен режим. Болни, които са прекарали дизентерия или подобни заболявания и са имали често стомашни разстройства, да водят редовен живот, да се пазят от простуда, особено на краката, от преумора, да не пият много студени напитки бира, вино, лимонада.
Да избягват много лютиви и кисели храни, както и консервирано месо (салами, суджуци, солена риба). Да се хранят (ако не са вегетарианци) повече с лека храна: пилешко, агнешко, телешко (само на обяд), пюре от картофи, спанак, зрели плодове.
Да пият чиста или минерална вода.


Лечение.
Провежда се диетично и медикаментозно лечение от лекар-специалист. Народната медицина прилага общо и за двата случая с цел засилване и пречистване на организма и отстраняване на причината, която го предизвиква:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при диария болният да взема по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с по четвърт изравнена чаена лъжичка лимонтозу и печена стипца (от аптеката), стрити на прах.

При спастичен запек да взема по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин, сварен с по 3 супени лъжици бял равнец,  червен и жълт кантарион, мента пиперита и синя тинтява (листа и цвят). Във водна баня се варят 1 час, киснат 24 часа и се прецеждат през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след това при диария да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от бял равнец(листа и цвят), бяло подъбиче (листа), жълт кантарион (листа и цвят), къпина (листа), лешникови листа, мента пиперита (листа), овчарска торбичка (листа и цвят), пача трева (листа), полски хвощ (листа и цвят), подъбиче (листа) и торментила (цялата билка с корена) по 50 г от всяка.
От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица черни боровинки (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При спастичен запек да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят), бъзов цвят, мента пиперита, синя тинтява, смрадлика (листа), червен кантарион и червено подъбиче по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на по 1 изравнена чаена лъжичка анасон (семе), ленено семе (предварително леко запечено) и черни боровинки (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
При диария болният да яде само супи от ориз и овесени ядки и сурови ябълки, обелени, настъргани на ситно без кората и семките, и да пие сокове от моркови с възкисели ябълки по равни части с малко препечен хляб. В този случай е особено полезна тъй наречената боровинкова диета: лятно време се ядат добре сдъвкани сурови черни боровинки, и то без хляб, а зимно време отвара от сушени боровинки или компот, сварен също от тях. Тази диета продължава 10 дни и след нея се минава към зеленчукови бульони, пюре от картофи, варено месо, сирене и др.

При боровинковата диета болният 3-4 дни след прилагането є започва да се чувства крайно отпаднал, няма апетит, понякога му се повдига. След 6-7 дни получава температура, понякога до 40°С, и след тази лечебна криза излиза по нужда с много гной признак за оздравяване.

При спастичен запек или вегетарианска храна, млечно-растителна с повече ядки от орехи, лешници и бадеми, слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет, или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Да се отбягват суровите плодове и зеленчуци, а да се предпочитат варените или печените.
Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук със захар, но без хляб.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска).

На вечеря безмесна храна: супи и чорби, гъсто сварени и пасирани, зеленчукови пюрета, сготвена бамя, тестени храни, несолена извара и компот от синя слива, праскови, пъпеши и черни боровинки (като се избягва компот от череша и ягода, защото дразни червата), печени ябълки и други варени плодове, но без семките и корите, с малко препечен хляб. При това храната да се дъвче до пълното є втечняване в устата.

След обяд и вечеря като десерт да взема по 1-2 чаени лъжички смес от 100 г прясно краве масло и 50 г кафе от фий (уров): пече се като кафе и се смила, докато е горещо.

III. Два часа след ядене болният да изпива отварката, дадена в точка II.

IV. Вечер преди лягане при диария целият корем се налага с торбичка от тензух, ушита на тегели, широки 2 см, напълнена със сухи житни трици, леко напръскани с малко гореща вода, за да се затоплят добре, отгоре вестник, вълнен пояс и грейка държат се цяла нощ.

При спастичен запек клизма с 500 г топла вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнена с топла лапа от прясно зеле (може и от праз лук бялата му част), на ситно нарязано, с прибавка на 30 сини сливи, смачкани без костилките, 3 супени лъжици ленено семе и 150 г мляко вари се да стане гъсто като тесто. Или пък лапа с попарени листа от полски бъзунек, отгоре хасено парче и вълнен пояс.

Едновременно се поставя „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет.

При главоболие „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди четири часа и засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), а отгоре им се поставя вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и по-добре“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи около 1 минута, сухо изтриване и носене през целия ден на фланелен пояс.

Неделя. Ако няма криза, пълна почивка от всичко. При нужда лечението продължава.

Важна добавка.
Зимно време, когато нито диарията, нито запекът се обаждат, болният да пие сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене и 2 часа след ядене по 1 чашка отварка от жълт кантарион, мента пиперита и салвия (по 1 супена лъжица от трите се запарват в 600 г вряща вода и се варят 5 минути).

При болни СЛИВИЦИ всяка вечер и сутрин да им се прави сух масаж с двата палеца по 15 пъти откъм под ушите към брадата и обратно.

ХРОНИЧНО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЧЕРВАТА (ХРОНИЧЕН ЕНТЕРИТ, ЕНТЕРОКОЛИТ)

Причини.
Развива се най-често като последица на острото възпаление и се придружава с гастрит. Значение има и дразненето на чревната лигавица от различни храни и химически вещества.

Признаци.
Болният се оплаква от постоянна диария сутрин или след нахранване. Повечето пъти диарията се сменя със запек. Апетитът е намален, езикът е обложен. От време на време има куркане в червата, чувство на подуване и присвиващи болки в корема. Болните прогресивно отслабват. В изпражненията има остатъци от несмляна храна и слуз (при възпаление на долните части на дебелото черво изпражненията са обвити със слуз, при възпаление на горните части слузта излиза на парчета, при възпаление на тънките черва изпражненията са размесени със слуз; понякога има и примес на гной и кръв).

Особена форма представлява слизестата колика, която се среща по-често у нервните и истеричните хора и се характеризира с пристъпи на силна болка и обилно отделяне на парчета слуз, прилична на белтък от яйце. Болните се оплакват от болки в дясната долна част на корема. Болките се появяват във всяко време през деня и понякога са доста силни.

Обикновено болните са нервни, страдат от безсъние, сутрин се събуждат много изморени, отслабват доста много. Те често имат сърцебиене. Болестта протича дълго с периоди на подобрение и влошаване.

Предсказание.
Хроничният ентероколит е упорито заболяване, което трае с години и при грешки в храненето може да се повтаря.

Лечение.
Лечението се провежда с диета и от лекар. Народната медицина препоръчва следното:

а) Първите 3-5 вечери подред на болния да се правят горещи клизми (39°С) с отварка от троскот (2 супени лъжици от корените се варят в 1 л вода 10-15 минути) или с чай от лайка.

б) Всекидневно сутрин и обед преди ядене болният да си слага парен компрес на корема, последван от обикновен коремен компрес. Вечер преди лягане, ако краката не са студени, да се измиват с хладка вода (30°С), а ако са студени, да се направи гореща баня на краката (40°С) с една шепа морска сол. След това да се постави коремният компрес, натопен във вода (26°) или в топла отвара от трина, или още по-добре топла лапа от прясно зеле (а при липса на зеле праз лук, бялата му част), на ситно нарязано, с прибавка на 1-2 супени лъжици ленено брашно или семе и 150 г прясно мляко. Варят се, докато стане гъста като тесто лапа. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс и се държат цяла нощ или докато досадят на болния.

в) През седмицата поне веднъж да се правят и топли цели бани за чистота.

г) Устата и зъбите да се почистват редовно.

Предпазване.
При болки в стомаха и газове се препоръчва да се пие три пъти на ден по 100 г чай от копър (2 супени лъжици листа и семе се запарват с 500 г вряла вода, оставя се да престои 23 часа и се пие като чай) или отварка от анасоново или кимионово семе, или чай от джоджен и лайкучка.

При слузна диария се дава отварка от телчарка (1 супена лъжица в 500 г вода се вари 10 минути). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка.

В останалите случаи полезно е да се взема зехтин с червен кантарион (2 супени лъжици цвят от кантарион се варят с 1/2 л зехтин във водна баня 1 час). Пие се сутрин, обед и вечер по 1 супена лъжица половин час преди ядене. Един час след ядене се пие 1 чаша неподсладен чай от лайка или 12 капки пелинова настойка (от аптеката), или пък 50 г сироп от исландски лишей 15-20 г исландски лишей се вари 10 минути в 1/4 л вода, оставя се да стои два часа на топло място и се прецежда. Останалата част от лишея се обработва по същия начин още веднъж с 1/4 л вода, след това двете течности се смесват, поставя им се небетшекер или мед и получената течност се вари, докато се сгъсти и стане сироп. Употребява се и при стомашен катар.

Диета.
При изостряне диетата е същата, както при остър ентероколит. Ябълчната диета се прилага в продължение на 3-4 дни със сурови настъргани ябълки. Необходимо е безусловно да се изключат всички груби, пикантни, много лютиви, солени и кисели храни: ряпа, зеле, туршии, боб, леща, черен пипер, суров лук, пържени ястия, месни и рибни консерви, алкохолните и много студените газирани напитки, тютюнът. Най-подхождат брашнените супи, печените и задушени плодове, пюретата от зеленчуци и кашите от грис и ориз, рохки яйца, варено месо. На болния може да се дава бито мляко и прясна извара, а като питие овесен чай.

Непосредствено след ядене (обяд и вечеря) болният да взема и по 1/4 чаена лъжичка прах от счукан тебешир с малко вода или пък заедно с храната.

Храната да се дъвче добре и да се изхвърля от нея всичко, което може да дразни червата (люспите, семките, костилките и т. н.). Плодовете да се белят, орехите да се смилат, а зеленчуците да се претриват на пюре. Зеленчуците с нишки, като зелен боб, бакла и др., да се избягват. Също да се избягват шушулковите плодове: сух фасул, леща, грах, понеже дават много газове. При запек плодове, зеленчуци и кисело мляко.

Самовнушение.
Да се прилага редовно с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и по-добре.”

ОСТРО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ТЪНКОТО ИЛИ НА ТЪНКОТО И ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

Възпалението на тънкото черво е често заболяване, което в много случаи засяга и стомаха, и дебелото черво гастроентероколит. Най-голямо значение за възникването на острия ентероколит има заразяването с микроорганизми. Значение има и претоварването с груба недоброкачествена или развалена храна, употребата на някои видове храни, които са индивидуално непоносими. Предразположение към заболяването се създава при простуда, особено на краката, пиене на студена вода, тежка физическа работа. Остър ентерит се получава и при отравяне с гъби, при употреба на покълнали картофи, на някои лекарства.

Признаци.
Болният усеща присвиващи болки в целия корем, гадене и подуване в корема. Има жажда, повръща, силите му отпадат, езикът е обложен. Има чести воднисти изхождания, понякога със слуз и кръв. Когато е засегнато и дебелото черво, ходенето по нужда е болезнено.

Предсказание.
При навременно лечение болният оздравява за няколко дни.

Лечение.
По-тежките случаи се лекуват в болница. При лечението на острия ентерит и ентероколит много е важно строгото спазване на подходяща диета.
Първите дни болният се оставя на пълен глад. Дава му се само чай с малко захар. В началото на заболяването е добре да се направи стомашна промивка (или животински въглища), дава се очистително, най-добре чай от майчин лист или пък рициново масло (1-2 супени лъжици). След вземане на очистителното се правят и горещи клизми (42-40°С) с чай от лайка, и то след всяко второ или трето изхождане по нужда.

За да се смекчат коремните болки, се прави всекидневно сутрин, обед и вечер преди ядене по един парен компрес на корема, последван от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина или в хладка вода, а след тях да се дава на болния горещ чай от липа/липов чай/  и да се поставят на стомаха и краката шишета с топла вода. Сутрешният и обедният компрес се държат по 2-3 часа, а вечерният цяла нощ или докато досади на болния, след което се снема и заменя с нов.

Предпазване.
Добре е болният да пие или:

а) топла вода с малко сол (на чаша вода четвърт чаена лъжичка); или:

б) извлек от корените на градинска ружа: 2 супени лъжици ситно нарязани корени в 500 г вода киснат 8 часа, прецежда се и се взема на час по една супена лъжица; или:

в) отварка от меча стъпка (цялата билка) 30 г и торментила (корени) 20 г: от общата смес се вземат 2 супени лъжици и в 500 г вода се варят, докато остане 300 г пие се сутрин, обед и вечер по една чаша от 100 г.

При възпаление и на дебелото черво много помага пиенето на варова вода (от аптеката) по 3-5 чаши на ден, или пък някое от средствата, дадени при колит.

Диета.
През време на диарията в първите 1-2 дни болният да пие само овесен чай, подсладен с малко мед и лимон. В продължение на 1-2 дни на болния е добре да се дава само каша (пюре) от настъргани сурови ябълки. Ябълките се обелват и семките се хвърлят. Еднакво могат да се употребяват сладки и кисели ябълки. За един болен на ден е достатъчна каша, направена от 20 средни ябълки.

Едва когато червата се пречистят напълно и диарията спре, на болния може да се даде храна, състояща се от овесена, оризова или гроздова отвара, пюре от картофи и моркови, печени ябълки, сухар, ориз, квасено мляко (умерено), малко несолено сирене, прясно масло, пресни яйца, оризов крем, компоти, бисквити, препечен хляб, лимон, сол, минерална вода.

Забранени храни:
консерви, колбаси, тлъсто месо, риба, раци, салати, горчица, зеле, домати, киселец, тлъсто сирене, топено масло, пържени яйца, сурови плодове, пресен хляб, пипер, горещо, люто, кисело, бира, вино, ликьор, кафе, чай, какао.

Непосредствено след ядене, ако болният страда и от газове, да взема и по половин чаена лъжичка прах от липови въглища с малко вода или с малко мед.

Самовнушение.
Да се прилага с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре.“

След оздравяването добре е болният известно време да носи пояс, за да се затопли коремът му.

ДИАРИЯ

Диарията не е самостоятелна болест, а чест признак на заболяване на червата.

Причини.
Може да се дължи на различни причини, най-честа от които е възпалението на чревната лигавица, предизвикано от микроби или отровни вещества. Значение имат и различните храносмилателни, а и нервни смущения.

Признаци.
Болният чувства присвиващи болки, които обикновено са остри и на различни интервали от време. В зависимост от заболяването болните имат няколко диарични изхождания от 34 до 20 пъти в денонощие. Изпражненията имат също различен вид: жълто-кафяви, кашави, със силна миризма, със или без слуз и кръв.

При възпаление на дебелото черво се отделят лигави материи. При дизентерия се наблюдава кръв и слуз. При холерата се отделя беловата „оризена вода“.

Предсказание.
Зависи от причината за диарията.

Лечение.
Насочено е преди всичко към основното заболяване. Освен това за спиране на диаричните изхождания в народната медицина се използуват следните средства: най-добре е първите 1-2-3 дни болните да се оставят на пълен глад, като им се дава често чай с малко захар и ябълков сок.

В тежки случаи е нужно да се лежи в леглото.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема или:

а) 1 пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с 1/4-1/2 чаена лъжичка пудра захар; или:

б) 1 пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка топла вода и засилен с 1 чаена лъжичка бяло брашно и с върха на ножа винена киселина (лимонтозу); или:

в) 1 супена лъжица готварска сол, разбъркана в 1 чаша гореща вода изпива се на глътки; или:

г) 1 супена лъжица чист винен оцет, разбъркан с пудра захар на върха на ножа; или:

д) 1 супена лъжица житно нишесте, размито с малко топла вода да стане като мляко (полезно е при дизентерия).

II. Двадесет минути след вземане на едно от горните средства болният да изпива или:

а) 1 чашка от 100 г отварка от дива круша (взема се 1 клонче, 10-25 см дълго, и се вари в 300 г вода 20 минути; като изстине, се прецежда); или:

б) 1 чашка от 100 г отварка от листа от дюля (2 супени лъжици листа се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда); или:

в) 1 чашка от 100 г отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда), особено полезна е при хронична диария; или:

г) 1 кафена чашка отварка от 6 листа от обикновен здравец с дръжките (в 400 г вода се варят 10 минути); или:

д) по 1 кафена чашка отварка от орехови ядки (ядките на 4 очистени ореха в 4 кафени чашки вода се варят да остане 1 кафена чашка); или:

е) 1 винена чашка от 75 г отварка от огнивче, бяло подъбиче,листа от къпина , сушени черни боровинки, торментила и лешникови листа по 50 г от всяка (от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда); или пък:

ж) 1 кафена чашка отварка от бяло подъбиче (листа) 100 г, черни боровинки (плодове) 50 г, корени от летен дъб 30 г и жълта тинтява (корени) 20 г. От тази смес 1 супена лъжица в 250 г вода се вари 10 минути, като изстине, се прецежда.

При кървава диария отварка от корените на планински очиболец.

Приготовление: една шепа от корените се варят в 1 л вода, докато остане наполовина.

Употреба:
пие се сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане по 1 винена чаша.

Или пък отварка от корените на разваленка и торментила.

Приготовление:
една шепа от корените на двете билки (взети поравно) се варят и употребяват, както отварката от очиболец.


Или отварка от плодовете на драка (чер трън).

Приготовление: вземат се 10-15 плода от драката, варят се в половин литър вода около 25-30 минути. Отварката се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене и преди лягане по 1 винена чашка.

Най-добре е да се спре всякаква храна в първите 1-2 дни, като в същото време на болния може да се дава чай от липа/липов чай/ и сок от плодове (гроздов сок, приготвен без химикали, лимонада от лимон и т. н.), след това 2-3 дни стъргани ябълки, но без семките и кожицата, или пък сок от ягода, супа от ориз, квакер, моркови, керевиз и др., но добре прецедени, с малко сол и без мазнини, и слизести каши.

Болен, който страда от честа диария, трябва да яде от време на време и по 1/2-1 чаена лъжичка сушени или сурови боровинки, като ги сдъвква хубаво. Много често това просто средство се оказва достатъчно. Умерената употреба на чесън, а също и избягването на люти, кисели и мъчносмилаеми храни е полезно при лечението на диарията. След това постепенно болният да премине към лека вегетарианска храна, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн не!

Добре е на първа закуска да се даде на болния или овесен чай, или овесено мляко, или оризова вода (1 пълна супена лъжица ориз в 500 г вода се вари, докато оризът се разкашка, и като изстине, се прецежда през кърпа); или пък един ден оризова вода, втори ден настъргани сурови ябълки, и трети ден овесено мляко, и т. н., докато се урегулират стомахът и червата.

След ядене при диария (остра и хронична) добре е да се изяждат по 6-7 червени хвойни (плодове) и след това да се изпиват 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка брашно от Шипка , малко сок от ябълка и захар да стане гъсто и сладко като боза).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие или:

а) отварка от корите на нара, шипка и дренка (плодовете) и лимонени кори по 30 г от всяка; от тази смес 3 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецежда; или пък:

б) смес от 2 белтъка от пресни кокоши яйца, 200 г хладка преварена вода, 30 г захар и 1/2 чаена лъжичка лимонов сок смесват се и се разбиват да стане като мляко.

III. Два часа след ядене болният да изпива по 1 чашка отварка от дадените за сутринта (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред да се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда), последвана от парен компрес на корема с торбичка, напълнена с попарени трици или с попарена трина, или с попарен джоджен, или с търпимо горещ и полусварен ечемик, врял само 10 минути (за да може да се използува 2-3 пъти подред), или с търпимо гореща лапа от праз лук (бялата му част, сварена със 100 г прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето є поръсена с 1 супена лъжица захар) или пък ракиен компрес от 2-4 ката, покрит с вестник, отгоре вълнен плат държат се, докато са приятни.

Важни добавки:
1. През време на почивките между компресите и лапите добре е болният да се остави да поседи 5-6 минути върху търпимо гореща тухла, попарена с вряща вода и добре обвита във фланела, за да не го изгори.

2. Преди заспиване да се направи на болния с помощта на 1 детска тулумбичка клизма с 1 белтък от прясно яйце, разбито на пяна, с прибавка и на 1 супена лъжица топла вода тя също спира диарията.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните от 15 години болни да си направят самовнушение с формулата: „Всеки ден се чувствам все по-добре.“

Два часа след закуската, ако болният има възможност, добре е да повтори същите компреси, както вечерта, като ги държи 23 часа.

Преди обяд да се поставят същите компреси, както и сутринта, и се държат пак 2-3 часа.

Важна добавка.
След оздравяването болният в продължение на един месец да бъде крайно умерен в храненето, за да не се повтори болестта му.

ЗАПЕК (КОНСТИПАЦИЯ)

(вж. повече Дънов, „Здраве и дълголетие чрез силите на живата природа”, „Книга за здравето”)

Запекът се дължи на недоимък на вода в кръвта.

Лененото семе е хубаво за разслабване на червата.

(вж. повече Димков, БНМ т. ІІІ/1)

Запекът е широко разпространено заболяване. Бива остър и хроничен. Острият запек съпровожда други заболявания: менингит, апендицит, сърдечни заболявания, отравяния и други. Хроничният запек също се среща при различни заболявания, но може да бъде и самостоятелен (първичен).

Причини.
За настъпването на запека голямо значение имат недостатъчното хранене, особено с бедна на целулоза храна, и недостатъчното движение застоялият живот. В други случаи причина може да бъде смутеното изхождане поради хемороиди, ранички около ануса и др., а и нередовното изхождане, като се потиска усещането за него. Значение имат и честата употреба на очистителни средства и на клизми, а и разхлабените коремни стени у много раждали жени.

Признаци.
Някои страдат месеци и години, без да проявяват белезите на някакво разстройство. По-често обаче болните със запек се оплакват от тъпи болки и тежест ниско в корема, повече вляво. Те са угнетени, нямат апетит, имат горчив вкус в устата. Често имат лош дъх в устата, нечист (обложен) език, главоболие и безсъние, раздразнителност, разсеяност, пъпки и изривания по лицето. Болните изкарват твърди изпражнения, понякога на малки топчета, обвити със слуз, понякога на тънки ленти.

Усложнения.
Продължителното запичане води към хемороиди, израняване на дебелото черво, пукнатини на лигавата ципа при ануса и други неприятни последствия.

Предсказание.
Зависи от основната причина. При самостоятелния запек може да се очаква подобрение, ако се спазва правилен режим.

Предпазване.
То е много важно. Още от детинство трябва да се тренират червата на децата с по-проста и груба храна, с черен хляб, зеленчуци, плодове, мед, мармалад и др. Не бива да се забравят и движенията, гимнастиката, спортът, туризмът, хладките бани и т. н.

Лечение.
Лечението на първичния (обикновен) запек се състои в провеждане на правилен режим на живот и на хранене.

I. При обикновен запек сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 10 капки настойка от босилек (листенца): половин шише се напълва с листа от босилек и се залива до цял обем на шишето с чист маслинен зехтин. Стои на слънце 20 дни, или пък по 1 пълна чаена лъжичка смес от препечени житни трици, разбъркани с равен обем мед на гъста каша.

Десет минути след едно от горните средства болният да изпива 1 чаша чай от розов цвят (листенца): 1 супена лъжица розов цвят се запарва с 200 г вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда, пие се подсладен с мед. Или пък 1 чаша запарка от житни трици (1 пълна супена лъжица от тях се запарват с 200 г вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). Пие се подсладена с мед.

II. При хроничен запек сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица чист маслинен зехтин.

Забележка.
Щом действа добре, дозата може да се намали наполовина.

Двадесет минути след това да се изпива една от запарките, дадени в точка I, или пък, и то още по-добре, 1 чаша топла отварка от бял равнец(цвят), бяла ружа (цвят), дива теменуга (листа), мента пиперита (листа и цвят), майчин лист (листенца), синя тинтява (листа и цвят) и слез (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка зърнастец кори (от аптеката) се запарват с 600 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с мед.

Диета.
При обикновен запек вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби, при това слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн не!
Особено са полезни варените или суровите круши и ореховите ядки на вечеря с ръжен хляб.

При хроничен запек на болния се дава богата на целулоза храна черен хляб, зеле, салати, домати и други зеленчуци, а и мазнини масло, олио. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1 чинийка салата от сурови настъргани земни ябълки (гулийки) или ряпа или пък по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд да предпочита топлите, но не и горещи храни и питиета, мляко, булгур, сварена коприва, лапад, зеле и др. На вечеря да изяжда по 1 купичка кисело мляко с 1-2 супени лъжици настъргана целина или пък, и то още по-добре, по 1 чаша кондензиран ошав от синя слива (250 г сини сливи без костилките се варят в 1200 г вода, докато се сварят, след това се прибавя още 1 л топла вода и на тих огън се вари, докато остане 250 г ошав, прецежда се и се изпива заедно с мармалад) с черен тричав хляб.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от жълт кантарион и смрадлика (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 600 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине се прецежда.

III. Два часа след ядене да се пият само отварките, дадени в точка I и II без сместа.

IV. Вечер преди лягане само при нужда се прави топла клизма (36°С) с 500 г вода. Ако тя не помогне, да се направи клизма с 200 г топло олио, което е желателно да се задържи до сутринта. Вместо клизма може непосредствено преди заспиване да се вземат 1-2 супени лъжици чист маслинен зехтин или 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист шушулки (предварително леко препечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката).

След това се прави коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в обикновена хладка вода или пък в чай от лайка, отгоре се поставя вестник и вълнен пояс. Държи се цяла нощ.

При хроничен запек без кръвотечение следва парна баня на ануса, и то върху дълбоко гърне, напълнено до половината с врящ чай от лайка, с продължителност, докато има пара, а след препотяването се прави кръстосан компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от бял равнецлиста и цвят (4 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода, вари се още 5 минути, като изстине, се прецежда), и на главата се слага цяла „шапка“ от пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от лек масаж на целия корем с дясната длан, и то от дясно на ляво, за 3-5 минути, фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 1020 дълбоки вдишвания през носа с толкова издишвания през устата. Същите се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя. Почивка от всичко.

При менструация парна баня на ануса не се прави.

Важни добавки:
1. Който иска да не страда от запек, трябва редовно да спазва режим за ходене по нужда, и то сутрин след ставане от сън, защото това има извънредно голямо значение.

2. За страдащите от запек е много полезно половин час преди ядене да пият като лекарство по 1-2 супени лъжици студена вода, а сутрин след ставане една чаша студена вода със или без лъжичка мед.

3. Който се отърве от хроничен запек и иска да не го повтори, трябва занапред да спазва следния режим: седмично поне един път (примерно понеделник) да пие глогов чай с мед и един ден в седмицата (например сряда) вечер да си прави топла клизма с 1 л преварена вода, разбъркана с 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Да пие вода всякога, когато у него се появи жажда.

4. Добро средство против запек са гимнастиката и разходките. Освен разходките с бърз ход, даже и при влажно и лошо време, а в празник излет в планината, добре е да се секат и цепят дърва, да се копае, изобщо да се върши физическа работа, за да се засили кръвообратът и да се предизвика изпотяване. При седящ живот кръвта се застоява в корема, чревната мускулатура се храни лошо, от което възниква мудност в червата.

Най-добри резултати дава домашната гимнастика, изложена в том I"Домашна гимнастика", и то главно упражненията за развиване на коремните мускули, свързани при това с въздушни бани и дълбоки дишания (10-20), повторени 2-3 пъти през деня.

При атоничен запек към указаните средства може да се добави следното: да се вземат сутрин на празен стомах 12 чаени лъжички лечебна глина от аптеката (в половин чаша студена вода с мармалад или пък с мед) и 20 минути преди обяд или преди вечеря да се взема и по 1 супена лъжица чист зехтин или течен парафин (от аптеката).

Диета.
В случая най-важното средство е правилната диета.

Трябва да се дава изобилно сурова храна, при тежки случаи няколко седмици изключително сурова храна, като само от време на време се дава смесена природосъобразна (млечно-растителна) храна. Такава храна действа не само механично, но и функционално (чрез съдържанието на витамини).
Освен това пълнозърнест хляб, булгур, повече тлъстини и масло, кисело мляко, сурово кисело зеле. Вечер да се оставят 5-6 сушени сливи или смокини да киснат в студена вода и сутрин на празен стомах да се изяждат, като се изпива и водата. Да се избягват какаото и кафето.

ГАЗОВЕ В ЧЕРВАТА (МЕТЕОРИЗЪМ)

Причини.
Прекомерното събиране на газове в червата довежда до мъчително издуване на корема. То може да стане по няколко начина: първо, чрез поемане на газове отвън през устата (поглъщане на въздух); второ, чрез образуване на повече газове от някои храни; трето, поради запушване на червата и други. За да се наберат газове в червата, трябва или образуването им да бъде увеличено, или отделянето им ограничено, или най-често и двете причини да действуват заедно. За образуване на газове в червата значение има освен количеството на поетата храна, също и видът й. Знае се, че някои храни, като боб, леща, грах, зеле, синя слива, някои видове хляб предизвикват образуване на много газове. Това се дължи на обилното разлагане на целулозата от тези растения.

Признаци.
Смущенията, които настъпват при подуването на корема, са различни. Болният има чувството на тежест, опъване и болки в самия корем. Могат да настъпят нарушения в дихателната и сърдечната дейност и най-сетне, смущения в общото самочувствие. При набиране на повече газове в корема диафрагмата се повдига и с това се затрудняват органите в гръдната кухина. Явява се белодробен и сърдечен задух, може дори да се появят сърдечни болки, стягане и сърцебиене. Също така могат да настъпят и смущения в съня.

Лечение.
И тук лечението е насочено към основната причина. Освен това важно условие е да се ограничи употребата на груба, целулозна храна, на газирани напитки. Освен това да се ограничи по възможност гълтането на въздух. Това може да стане, като по време на ядене не се приказва и се яде бавно, със затворени уста. Когато поглъщането на въздух се дължи на нервна причина, ще трябва тя да се лекува.

В продължение на 2-3 вечери подред на болния да се направят топли клизми (38°С) с отварка от ечемик (150 г ечемик се вари в 1 л вода 15 минути) или пък с чай от лайка. Всекидневно сутрин да се поставя коремен компрес, натопен в топла отварка от варен овес или в топла вода, наполовина разредена с оцет държи се 2-3 часа с топло шише на корема. На обяд преди ядене при желание и възможност може да се повтори казаното за сутринта. Вечер преди лягане парна баня на краката, последвана след препотяването от коремен компрес. Държи се цяла нощ.

Коремът, когато не е обвит с компрес, да се увива с фланелен пояс.

Предпазване.
Болният да взема едно от следващите средства:

а) Всяка сутрин на гладен стомах да изпива 2 супени лъжици чист зехтин (не олио) с 1/2-1 чаена лъжичка коняк. Освен това през деня да се изпиват по 3-4 чаши чай от лайка неподсладен.

б) Отварка от дилянка, слез и анасон.

Приготовление: от дилянката и анасона се вземат по 30 г, а от слеза 50 г, прави се обща смес и от нея една супена лъжица в 1/2 л вода се вари 1/2 час. Пие се 10-15 минути преди ядене по 1 винена чашка.

в) Отварка от резене семе с мед. Вземат се 1 супена лъжица семе и 1 супена лъжица мед и в 500 г вода се варят 20 минути. Пие се всеки 2 часа по 2 пълни лъжици.

г) Сутрин и обед преди ядене се изпива чаша чай от джоджен, а вечер чаша чай от кимион.

д) Анасоново масло (от аптеката). Взема се дневно по 8 капки на бучка захар.

е) Карамфилово масло (от аптеката). Взема се дневно по 6-7 капки на бучка захар.

ж) Всекидневно да се изяждат по 5-6 зърна от хвойна.

з) Прах от липови въглища с мед.

Диета.
Лека природосъобразна, млечно-растителна храна с повече целина и киселички ябълки. В началото на лечението 10 дни подред да не се яде нищо сладко и никакви алкохолни и газирани питиета да не се пият. Да се избягват и храни, които дават много газове (груб и пресен хляб, зеле, сурова храна в големи количества, боб, грах и леща).

Освен това храната да се сдъвква добре и бавно и болният през време на ядене да не пие течности.

Самовнушение.
С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре.“

В тежки случаи, когато от газовете силно се издува коремът и има неприятни болки, болният да повърне, като си помогне с пръст или с белтъчна вода. След повръщането да си направи гореща баня на краката. На болния да се дава често (всеки четвърт или половин час) да пие по 1 чаша горещ чай от джоджен.

Ако има още газове, в ануса на болния да се вкара краят на иригатора.

НЕВРОЗА НА ЧЕРВАТА

Причини.
Нервни възбуди и сътресения, а също и функционални смущения.

Признаци.
Има хора, които се оплакват от пълнота, издутост на корема, къркорене на червата, болки, спазми в корема; не могат да понасят мляко, яйца, някои овощия, тлъстини, у други психическите изживявания предизвикват невротична диария, спазмени болки в корема, запичане и т. н.

Лечение.
Същественото тук е да се укрепи нервната система, което в този случай може да стане по начина, даден за диспепсия на стомаха.

КОЛИКИ В ЧЕРВАТА

Чревните колики са много честа и важна проява на чревните болести.

Причини.
Най-често чревните колики са израз на възпалителни остри или хронични заболявания на червата.

Признаци.
Коликообразната болка е много характерна. Обикновено болният не може да определи точно мястото й, но я усеща в средната или долната част на корема или от двете му страни, тя се отразява и към гърба. По своя характер болката е спастична, започва постепенно, усилва се, става много силна и постепенно отслабва, като се повтаря през различни промеждутъци от време. Обикновено трае няколко минути и се успокоява при притискане на корема с ръце.

Лечение.
Ако коликите се дължат на някакво заболяване, лечението трябва да е насочено към отстраняване на болестта. За да се облекчи положението на болния, трябва да се поставят на корема му парни компреси, като се сменят на всеки 5 минути, или пък да се направи гореща коремна баня (39-40°С за 10-15 минути). Може също да се прибегне до леко разтриване или масажиране на корема, като се включва и областта на стомаха. След преминаване на болката на болния да се направи хладка клизма (30°С), а след нея и коремен компрес, натопен в топло сурово мляко или в топла вода, размесена наполовина с оцет, или пък в топла отварка от трина. Държи се 2-3 часа и ако има нужда, се повтаря.

Предпазване.
На болния се дава едно от следните средства:

а) Отварка от корени на дилянка 1 изравнена супена лъжица настъргани на дребно корени в 500 г вода се варят 20 минути. Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене и 2 часа след ядене по 1 кафена чашка.

б) Чай от джоджен запарва се като чай и се пие всеки час по 1 чаша от 150 г, и то топъл.

в) Отварка от жълта тинтява 1 супена лъжица настъргани корени в 500 г вода се варят 15-20 минути. Пие се по 1 кафена чашка 1 час преди ядене.

г) Отварка от ким (семе): 5 супени лъжици с прибавка на 3 необелени глави чеснов лук в 1 л мляко се варят 15 минути, като изстине, се прецежда. Пие се като първата отварка.

д) Отварка от копърово семе с мляко една супена лъжица копърово семе в 300 г мляко се вари 10-15 минути. Изпива се наведнъж, докато е още топла, но не гореща.

е) Отварка от бяла градинска ружа 10-15 корена от билката се варят в половин литър вода в продължение на 15-20 минути. Прецежда се и се пие по една винена чаша няколко пъти на ден преди ядене.

Диета.
Зависи от причината за коликите. Обикновено за 1-2 дни се остава на глад, като се пие често и на глътки чай с малко захар.

Самовнушение: С формулата: „Минава, минава...“

ОБЩИ УПЪТВАНИЯ

Червата са много важен орган, където става окончателното смилане на хранителните вещества и всмукването им в кръвоносните и лимфните съдове.

Устройство на червата.
Те представляват една дълга тръба, която се завива няколко пъти и пълни почти цялата коремна кухина, където се намира място и за стомаха, черния дроб, далака, бъбреците, лойта, кръвоносните съдове и нервите. Те изпълват пространството, без да се притискат и смущават, при което червата се намират в постоянно движение и в непрестанна промяна на съдържанието си.


Различаваме две части тънки и дебели черва. Тънките черва започват от стомаха и свършват до дебелото черво. Те са тънки и много дълги (от 56 пъти по-дълги от дължината на тялото). Тънките черва се разделят на няколко части, от които най-важната е идващата веднага след стомаха. Тя се нарича дванадесетопръстник. По вътрешната повърхност на тънките черва се намират много жлези, които отделят чревен сок.

При преминаването на тънките черва към дебелите се образува един задънен край, сляпо черво (апендикс).

В дебелите черва различаваме три части възходяща, която отива нагоре, напречна, която е положена хоризонтално, и низходяща, която слиза надолу. Крайната част на това черво се нарича право черво, или ректум. То завършва с анус.

След обливане на хранителната каша с различни сокове от чревните жлези, преработката на храната е завършена. Тя е преминала в течна, разтворима форма, вече може да бъде лесно всмукната от чревната система, която има извънредно голяма всмукателна повърхност.

Вътрешната стена на червото съдържа около 500 напречни гънки, снабдени с неизброимо количество власинки на 1 кв. см се падат около 4000. По такъв начин смукателната повърхност на тънкото черво става огромна. Тя прилича на хавлия, която попива водата от кожата ни. Нейната смукателна повърхност има големина около 40 кв. метра. Власинките са потопени в хранителната каша, тя постоянно се омесва от движенията и бива притискана към стената, в която идва в допир с храносмилателните сокове и със смукателните клетки.

Власинките действат и като помпички. Те притежават по едно тънко мускулче, което от време на време се свива и скъсява власинката, после се разпуща и я удължава. Това наподобява пръстите на ръката, които могат да се вгънат навътре и отново да се изпънат. Милиони такива власинки помпат навътре най-малките химически градивни камъни на преработената храна. Това се извършва постоянно, ден и нощ, месеци и години. Обаче само определени вещества може да се всмукват. Другите остават в червата и се изхвърлят по-късно с изпражненията.

Веществата, годни за всмукване, са захарта, мазнините, белтъчините и солите в техните разтворими форми. Само те преминават през клетките на власинките. Водата не се всмуква там. Само избрани от клетките вещества достигат до вътрешността на власинките.

Какво става с хранителните вещества, преминали чревната стена? Те се съзиждат отново. Когато се храним, ние можем да погълнем белтъчни вещества от месото на различни животни, също от орехите, граха, фасула и други.

Всяка белтъчина е различно устроена. От храносмилането всички белтъчини се разпадат до основните си съставни части и стават разтворими; само те могат да преминат чревната стена. Щом достигнат във власинката, те отново се съединяват, но не вече в животински, орехов или бобов белтък, а в човешки. Различните белтъчни градивни тела от хранителния сок се съединяват в особен вид белтъчина, присъща само на човешките тъкани. Това е последният смисъл на дългите и сложни храносмилателни процеси: чужди хранителни вещества да се разпадат на основните си съставни части и от тях да се образуват собствени вещества, които да служат за храна на тъканите на тялото и за поддържане на енергията.

Щом белтъчини, мазнини и захари наново се образуват в чревните власинки, те се отправят с кръвта на различни места в тялото. Мускулите имат постоянна нужда от захар. През нощта обаче те не работят и захарта се натрупва в черния дроб. Белтъчините по същия начин се изпращат до телесните клетки.

Другояче стои работата с мазнините. Те се отнасят с лимфните съдове. Една безцветна течност пропива всички тъкани на тялото (лимфа), събира се тук и там в по-големи количества и бива отнасяна чрез лимфните тръбички по-нататък. Те превозват лимфата от чревните власинки, а заедно с нея и мазнините. Те се образуват там във вид на ситни капчици, затова лимфата добива млечен изглед. По същата причина и млякото е бяло. Кръвоносните съдове, заедно с лимфните, преминават по момиците, за които са закачени червата.

Значение на соковете (отлъчките) от разните жлези за правилното храносмилане.

Водата.
В тънките черва остатъците са пропити още с много вода, която отделят слюнчените, стомашните и чревните жлези, а също черният дроб и панкреасът. За едно денонощие всички те изливат върху храната около 7 литра течност значи с два литра повече, отколкото е кръвната течност на човека. Затова в дебелото черво водата се всмуква наново и кашата се сгъстява. Ако то е разстроено (разстроен стомах) или болно, тогава водата не може да се всмукне и се появява диария. По такъв начин водата прави едно постоянно вътрешно кръгово движение от храносмилателните жлези до дебелото черво и обратно, като бива пренасяна от там по кръвоносните съдове до жлезите.

Дейност (функция) на дебелото черво.
Това черво служи не само за всмукване на водата и сгъстяване на чревната каша, но още и за преработка и всмукване на последните остатъци от хранителни вещества, които са пропуснати от тънкото черво, ако не са били достатъчно пропити от храносмилателните сокове. Това, което чревните сокове на тънкото черво не са свършили, довършват го микробите в дебелото черво. И наистина, там се намират милиарди микроби, които отварят клетките от растителната храна и правят достъпни за храносмилателните сокове ценни хранителни вещества, които се състоят главно от нишесте. Кравата би умряла от глад без тия чревни микроби.

Чревни движения (перисталтика) и отпадъци от храната.
Колкото по-надолу бива придвижвана чревната каша, толкова по-гъста и калоподобна става тя. Червата са снабдени с напречни и надлъжни мускули, при чието свиване се получава едно вълнообразно движение, както при дъждовния червей. Така съдържанието на червата постепенно бива изтиквано напред, възбуждано от хранителната каша. Колкото повече груби частички (баласт) достигат в дебелото черво, толкова по-силно се дразни неговата мускулатура и перисталтиката става по-буйна.

Непотребните остатъци се смесват постоянно и щом се съберат достатъчно количество в правото черво, изхвърлят се навън през ануса задния отвор. Тази биологична работа на непотребните остатъци да дразнят перисталтиката на червата е много важна, полезна и здравословна. Модерната храна с повече месо, бял хляб и сладкиши съдържа много по-малко растителна целулоза, която да въздейства на червата. Целесъобразното хранене държи на тази точка извънредно много и с право препоръчва хранене с повече несмилаеми вещества, каквито се намират в черния (пълнозърнест, тричав) хляб, зеленчуците и плодовете. Тогава червата няма да останат в покой. Задържането на изпражненията в червата при запек води към много болести. Със запека трябва да се бори всеки страдащ, а всички, които имат миризливи изпражнения, трябва да изменят начина на хранене така, че червата да се пречистват по-често, за да не стават отровните разлагания. Храната трябва да изобилства с плодове, орехи, плодови сокове, зеленчуци, мед, кисело мляко, чесън, лук, мармалади, картофи и други подобни, които регулират ходенето по нужда, не се задържат много в дебелото черво и не съдържат много остатъци от белтъчни материали, като месото, рибата, яйцата, сиренето, фасула и други.

Специалните масажи на корема за усилване перисталтиката на червата, коремната гимнастика и коремното дишане са извънредно важни за усилване на червата и коремните мускули, които участват в изчистването на червата. Пиенето сутрин на гладен стомах на чист зехтин (не олио) по 1-2 лъжици улеснява изчистването. Клизмите в седмицата веднъж, а при някои случаи всеки ден, са за препоръчване и на тия, които страдат от запек. Но главното условие е природосъобразната (млечно-растителна) храна, която, добре подбрана и нагодена за всеки страдащ според състоянието на стомаха и червата, е незаменимо нещо.

Освен това, когато лекуваме възпалението на храносмилателните органи, трябва преди всичко да дадем почивка на стомаха и червата и да отслабим силния кръвоприлив към тях. При хроничните болести обаче усилията ни трябва да са насочени главно към отстраняване на причините, които са създали разстройството.

Лечението, както при всички хронични болести, трябва да цели да подобри общото състояние на организма и по този начин да увеличи съпротивителната му способност.

Храносмилателните органи изобщо не трябва да се претоварват с трудносмилаема храна. При определяне на диетата да се има предвид, че това, което подхожда на един организъм, не подхожда на друг.

Изпражненията и тяхното изследване.
След смилането на храната и всмукването на хранителните вещества остатъците остават в червата и се придвижват по-надолу по тях, докато се изхвърлят навън. Растителните храни съдържат повече несмилаеми вещества (целулоза и др.), които почти не претърпяват промени при храносмилането и се изхвърлят навън. Те са баласт (излишен товар) за организма под микроскопа се виждат непроменени растителни клетки, които не са били разтрити и разкъсани при дъвкането, и разпаднати от смилателните сокове във вид на влакна, люспи от зърнени храни, твърди частички от кората на плодове, боб и т. н.

Цвят на изпражненията.
Нормално той е тъмнокафяв, а при хранене изключително с месна храна кафяво-черен;
при храна, богата с нишесте тъмножълт,
при млечна храна жълто-бял.
На оцветяването на изпражненията влияят и някои оцветяващи вещества и лекарства: черен цвят се получава от хранене с маслини, черници и боровинки, вземане в разтвор на желязо и съединения на манган; зелен от вземане на каломел (химически соли на кристали със слабително действие) особено от кърмачета; жълт от вземане на сантонин, ревент и майчин лист.

При разни болести изпражненията имат светложълт цвят при диариите;
сиво-бежов при недостатък в червата на жлъчна секреция, при хроничен перитонит и др.;
черно-червен (катранообразен) при кръвотечения от стомаха и от горната част на червата (при кръвотечения от долната част на червата кръвта запазва повече или по-малко своя цвят, без да се смесва с изпражненията).

Мирис на изпражненията.
С усилване на гниенето става гнилостен, а при ненормално ферментиране кисел.

Ненормални съставни части в изпражненията.
Слуз в значително количество показва катар на червата (колит); гной се среща в изпражненията при всевъзможни язвени процеси в дебелите черва (и правото черво); кръв се среща при кръвотеченията от различните отдели на червата; частици от тъканта във вид на люспици от лигавата ципа на червата се срещат при дизентерия, остър колит и във вид на ракови частици; жлъчни камъни; вкаменени изпражнения във вид на овчи барабонки, последица от спастичния запек и други.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

Още...

ЧРЕВНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Една равна чаена лъжичка корен от аир се сипва и оставя да пренощува в 1/4 л cтyдена вода, на сутринта леко се претопля и се прецежда. От тази отвара се пие по глътка непосредствено преди и след всяко ядене - това прави шест глътки на ден, но не повече!

Освен това е необходима следната смес за чай: 300 г невен, 100 г бял равнец и 100 г коприва, които се разбъркват хубаво. За приготвянето на чая се взима на 1/4 л вода една препълнена лъжичка от сместа. За дневна доза са нужни от един и половина до два литра запарен чай. Болният пие точно по часовник на всеки четвърт час или всеки 20 минути по една глътка - така чаят се приема добре от стомаха. Опитът показва, че този чай премахва бързо безапетитието на болния. Освен това от дневното количество чай се отсипва по половин чашка сутрин, обед и вечер преди всяко ядене, в нея се прибавя една супена лъжица шведска горчивка и това количество, разделено на две половини се пие на глътки половин час преди и половин час след всяко ядене. Ако количеството шведска горчивка не се понася добре от болния, тогава то се редуцира на по една чаена лъжичка.

Чаят трябва да се съхранява топъл в термос. Освен това се правят компреси от шведски билки върху цялата коремна област. За целта се взима голямо парче памук, което се напоява с капките и се разстила в тънък слой върху корема. Запарващите компреси от хвощ облекчават също така болките. Поради това те трябва да се налагат, колкото е възможно по-често - може би сутрин и след обяд no два часа В леглото, u след това през нощта (за двата компреса виЖ "Обща част").

На 1. октомври 1979 г. при мен дойде семейство Хелмут и Берта Е. от Хамбург, за да ми изкаже благодарността си за помощта, получена чрез брошурата "Здраве от аптеката на Господ". На госпожа Берта Е., днес на 53 години, се образувал след едно падане по стълбите тумор в корема, който бил свързан със силни болки. През януари 1977 г. в една Хамбургска клиника последвала операция, чиято диагноза гласяла: Туморът неоперируем поради силни сраствания! След седем седмици престой в болницата и пълно опадане на косата, през февруари 1977 г. последвало изписване от болницата. По това време г-жа Берта знаела вече за раковото си заболяване. През ноември 1978 г. болната постъпила отново на лечение в същата болница. Този път последвал разрез в корема от дясната страна. И тя отново била лекувана стационарно в продължение на седем седмици. При едно допълнително лечение през февруари 1979 г. в горната лява част на корема се установил кистовиден тумор с големината на детска главичка. На 20. март 1979 г. Жената отново била оперирана. Резултатът показал вече несъмнено метастази. Пет седмици пациентката била изкуствено хранена, подобрение не настъпило. Дори даваната й като каша храна тя малко след това повръщала.

По това време лекуващите лекари съобщили на съпруга, че състоянието на жена му е безизходно. Стремителното намаляване на теглото от 80 на 62 кг говорело само за себе си. Тогава г-н Е. получил като подарък брошурата ми "Здраве от аптеката на Господ". Той незабавно се снабдил с няколко литра шведска горчивка, чай от невен, бял равнеци коприва, както и корени от аир, от една аптека в Хамбург. Със съгласието на лекуващите лекари от Хамбургската клиника шведската горчивка била налагана под формата на компреси върху целия корем, както е описано в брошурата. Също и билковите чайове, както и шестте глътки чай от корените от аир, били изпивани от г-жа Берта Е.
След непрекъсната употреба, след 48 часа дошъл вече нечаканият обрат към по-добро, който изумил цялото лекарско съсловие и всички участници. След десет дни, на 24 април 1979 г., пациентката била изписана с посоченото от лекарите "относително благосъстояние" за по-нататъшно амбулаторно лечение. След изписването от болницата, г-жа Е. била толкова изтощена, че седмици наред трябвало да пази леглото. Билковата и чайова терапия била съвестно продължена. Общото състояние се подобрявало с всяка измината седмица. Апетитът бил отново добър и теглото постоянно се повишавало. Господин Хелмут Е. казва по-късно в едно писмо от 8 август 1979 г., че това "чудо" станало само благодарение на благословената Божия помощ. Чрез този случай много от неговите приятели, познати и близки станали любители на билките. Накрая Хелмут Е. пише между другото и следното: "Жена ми и аз авторизираме изрично публикуването на нашия случай, за да вдъхнем по този начин надежда на търсещите помощ хора."

Безценните рецепти на Мария Требен

eXTReMe Tracker