|
Share

* Изпадане на червата
* Парализа на червата
* Отслабване на свинктера
* Полипи в правото черво
* Изтърсване, херния (кила)
* Изпадане на правото (задното) черво
* Сърбеж на задния проход (ануса)
* Хемороиди

* Цепка на задния проход (фисура на ануса)
* Кръвоизлияние от червата
* Язва на правото черво
* Остро възпаление около задното черво
* Остро възпаление на правото черво. Абсцес
* Сляпо черво. Функции и лечение
* Апендицит
* Хронично стеснение (стеноза) на червата
* Хроничен язвен колит
* Възпаление на дебелото черво (колит)
* Хронично възпаление на червата (хроничен ентерит, ентероколит)
* Остро възпаление на тънкото или на тънкото и дебелото черво
* Диария
* Запек (констипация)
* Газове в червата (метеоризъм)
* Невроза на червата
* Колики в червата
* Общи упътвания

ИЗПАДАНЕ НА ЧЕРВАТА

Причини.
Големи рани на корема от бомби, нож, рогат добитък, набождане на кол, падане на остри камъни и други.

Признаци.
През дупката на раната бързо излизат навън булото и тънките черва. Всеки напън, кашлица, по-усилени движения съдействуват за по-бързото изпадане на червата.

Лечение.
Ако не се побърза веднага за помощ в добре уредена болница, резултатът е винаги съдбоносен. Най-голяма опасност има от зараза. А самата помощ на болен с изпаднали черва („разпран корем“) се заключава в бърза превръзка с чиста марля, памук и бинт (без всякакви опити за оправяне и наместване на червата) и бързо изпращане в болница, като лежи в спокойно положение по гръб. В краен случай при липса на марля червата и коремът може да се превържат леко с изварени и изсушени топли кърпи. Върху превръзката трябва да се сложи шише с гореща вода, за да не изстинат червата до пренасянето на ранения в болница.

ПАРАЛИЗА НА ЧЕРВАТА

Причини.
Отравяне от развален шоколад и други силни отрови, силен удар по главата, тежко нараняване на корема и пр.

Признаци.
Освен изброените при паралич на стомаха, в случая всички очистителни средства, а също и клизмите, не действуват на болния, т. е. остават вътре в червата.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за паралич на стомаха, с добавка:

Предпазване.

На болния освен изброените средства да се дава всеки 3 часа и по 1 чаена лъжичка млечна киселина. Получава се от аптеката по рецепта на лекаря.

ОТСЛАБВАНЕ НА СВИНКТЕРА

Причини.
Същите, които предизвикват и изпадането на правото (задното) черво.

Признаци.
Неволно изпускане на газовете, а понякога и на изпражненията, което поставя болния често в много неловко положение.

Лечение.
Общо за засилване на организма и пречистване на кръвта. За целта да се приложи лечението, дадено в том II за незадържане на изпражненията у децата, с добавка: в този случай дадените приложения да се утроят според възрастта на болния. Освен това в случая са полезни и вечерните задръжни клизмички със 100 г хладка вода (25°С).

ПОЛИПИ В ПРАВОТО ЧЕРВО

Полипите са меки месести нарастъци по крайния отдел на дебелото черво с различна големина. Могат да бъдат единични или множествени.

Причини.
Най-честа причина е хроничното възпаление на червото.

Признаци.
При единичен полип прояви може да липсват, а може да има и кръвотечение при изхождане. При повече полипи кръвотечението е обилно с отделяне на слуз.

Предсказание.
Сериозно, защото честите кръвоизливи изтощават болния.

Лечение.
Лечението е оперативно. В народната медицина се използуват следните средства за засилване на организма и за пречистване на кръвта:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене:

1. При кръвотечение от ануса болният да взема или:

а) един пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с една чаена лъжичка пепел от изгорена овча непрана вълна, с прибавка и на 10 зърна от чиста бяла дъвка (сакъз), счукана на прах; или:

б) по чаена лъжичка пепел от изгорен син патлажан, стрит на прах.

2. При хроничен запек с кръвотечение от ануса да взема по една чаена лъжичка смес от 500 г пчелен мед, 30 г майчин лист шушулки (предварително леко запечени и стрити на прах, а при липса може да взема същото количество ревент на прах или пък зърнастец франгула кори, също стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (всички от аптеката).

Приготовление.
Всички продукти се счукват поотделно и след това се разбъркват добре с меда, за да стане хубава смес.

Забележка:
При разслабен стомах болният в продължение на 1-3 дни да взема от тази смес само по половин изравнена чаена лъжичка и след това пак по 1 чаена лъжичка от сместа.

3. При липса на кръвотечение да взема или:

а) по 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин 1 л с по 3 супени лъжици червен и жълт  кантарион (листа и цвят), невен (листа и цвят), смрадлика (листа) и цариче (листа) във водна баня на тих огън се варят 1 час, почива 12 дни и се прецежда чрез изстискване; или:

б) по 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, разбъркан с четвърт до половин чаена лъжичка див кестен, настърган без кората.

II. Двадесет минути след вземане на едно от горните средства:

1. При кръвотечение от ануса да изпива една чашка от 75 г или:

а) отварка от червено подъбиче — листа и корени (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути, като изстине, се прецежда); или:

б) отварка от цикория корени (4 супени лъжици на ситно нарязани корени в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецеждат); или:

в) отварка от къпинови корени, дъбови кори, дебела мара (листа), бяла върба (листа) и бял равнец по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици в 600 г вода на тих огън се варят още 20 минути и веднага се прецежда.

2. При липса на кръвотечение болният да изпива една винена чашка от 75 г отварка от волски език 60 г, пача трева, мечо грозде, невен, зайча стъпка по 50 г, жълт кантарион (листа и цвят), акация (листа и цвят) и мащерка по 40 г. От тази смес 3 супени лъжици в 600 г вода и на тих огън се варят 30 минути, за да изври отварката наполовина, и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с чист пчелен мед на една чашка отварка половин чаена лъжичка мед.

Диета.

Същата, както при хемороиди, с добавка на сутрешната закуска в продължение на 2-3 седмици болният да изпива по една чашка от 200 г боза или пък слаба бира, в която от вечерта се слага парче прясна козуначена мая (30 г), кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се разбърква и се засилва с по 1 чаена лъжичка бирена мая и брашно от коприва . Ако има кръвоизлив, да взема по една чаена лъжичка смес от настърган хрян и чист пчелен мед по равни части, а след ядене да взема по една чаена лъжичка бъзов мармалад и чист пчелен мед, разбъркан с четвърт до половин чаена лъжичка прах от яйчени черупки или пък толкова прах от изгорял (на силен огън) до бяло кокал (джолан) и след него да изпие 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа, засилен с 1 чаена лъжичка брашно от коприва или брашно от шипка , малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец (листа и цвят). Две супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 30 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене при липса на кръвотечение да изпива една чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева, розов цвят (листенца), ранилист (листа и цвят), слез и цариче по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 300 г вряща вода и след това на тих огън се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане една-две вечери подред:

а) при липса на кръвотечение се прави топла (36°С) клизма с един литър чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда) или пък с топъл разтвор от сода бикарбонат (на 1 л топла вода 1 супена лъжица сода бикарбонат). Следващите 1-2 вечери с половин литър чай от лайка, а след това с по 250 г от същия чай;

б) при кръвотечение клизма с половин литър хладка (35°С) отварка от смрадлика листа (2 супени лъжици в 600 г вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда).

След спиране на кръвотечението, и то най-малко 10 дни от последния кръвоизлив, лечението да става с парни компреси на долната част на корема от пъпа надолу и откъм кръста към същото място с 2 торбички, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (врял 10 минути, за да може да се използува 2-3 пъти подред), с продължителност около 15-20 минути.

След това едната вечер същите места се налагат с торбички, напълнени с топли лапи от попарени листа от полски бъзак или от див кестен, изстискани и на ситно нарязани, или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен и за двете места с 1 супена лъжица брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата).

Втората вечер същите места се налагат с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен и за двете места с 6 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица) с прибавка на 20 сини сливи, смачкани без кокичките.

Едновременно се слага на тила торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. Държи се цяла нощ.

При кръвотечение топли приложения не се правят. Препоръчва се хладка баня в леген (30-33°С за 10-20 минути) с отварка от смрадлика листа (1 двойна шепа листа в 3 л вода се варят 10 минути, като изстине до 36 °С, се прецежда), или пък с гъст солен разтвор, приготвен, както е казано по-горе (вж. точка „а“). Следва кръстосан компрес от 4 парчета, натопени в хладка отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа в 500 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда). Едновременно на тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен, както е казано вече.

При силни болки от подуване на хемороидните възли добре е болните да се поставят върху по-дълбоко гърне, наполовина напълнено с гореща солена вода (на 2 л вода се слага 1 двойна шепа морска сол), и да седят върху него, докато парата се свърши. След това горещата вода от парната баня се изсипва в леген и като стане търпимо гореща, болният сяда в легена за около 20 минути.

Едновременно се съчетават в областта на тила с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 2-3 супени лъжици пресни корени от полски бъзак) и се държат цяла нощ или докато досадят на болния.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите да се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от лек масаж и фрикция на корема и половите органи с хладка вода и след това, ако хемороидите са набъбнали, да се измие аналната област в леген, напълнен с 2 л студена вода (20°С за 5-10 минути) с 2 супени лъжици сода бикарбонат, или пък върху ануса да се закрепи марличка с прясно краве масло. Следват 10-20 дълбоки вдишвания и бавни издишвания. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа при липса на кръвотечение добре е да се направи слънчева баня на корема със зелени листа от репей, тиква, слънчоглед или други с продължителност, докато е приятна, със запазена от слънцето глава с чадър или бяла кърпа, за да не се слънчаса, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от къпане в реката или морето, съчетано с ПЛУВАНЕ, докато е приятно.

Неделя. Пълна почивка от всичко пият се само билките и се пази диетата.

При менструация парни компреси, топли лапи и топли промивки не се правят.

Важни добавки:
1. През деня на лявата долна част на корема е добре да се носи торбичка, напълнена с 16 диви кестена, зашити в два реда „юргански шев“ и прикрепени с ширити. Кестените да се сменят всеки 4 седмици. Или пък торбичка, ушита на тегели от по 1 см широки, напълнена със суха къртичина пръст (от прясно изрита от къртица купчина) на дебелина около половин сантиметър. Пръстта се сменя всеки 15 дни.

2. Ако болният страда от упорит запек, всяка вечер преди заспиване да взема по една изравнена супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист или пък вместо него ревент, смлян на брашно, и 15 г рафинирана сяра от аптеката. При всяко вземане сместа се разбърква добре.

3. След всяко отиване по голяма нужда анусът да се измива с хладка вода. Това трябва да стане навик.

4. От голяма полза за болния е да спи на легло, под което да има разстлани в един ред диви кестени като втори дюшек.

5. Ако болният е опериран, да не прилага това лечение, докато не са минали три месеца от операцията и раните не са напълно заздравели.

ИЗТЪРСВАНЕ, ХЕРНИЯ (КИЛА)

Хернията представлява излизане на органи или техни части извън нормалното им място през естествени или изкуствени канали и отвори. Най-честа е слабинната кила (херния). При нея през канала на семепроводниците се спуска коремница със или без черво и понякога стига до мъдната торбичка.

Признаци.
При хернията обикновено излиза част от черво или друга част от вътрешността на корема или коремната обвивка. И то става или в областта на пъпа, или през канала на слабината, или в друга част от корема, а по-рядко под слабинната гънка на вътрешната страна в най-горната част на бедрото почти изключително у жените. Ако излезлият орган не само не може да се върне, но е притиснат и не може да минава през него било храната, било кръвта, килата се нарича заклещена. Такава кила е опасна, защото често настъпва възпаление, усеща се болка, има повдигане и повръщане; коремът се подува, явява се хълцане и ако не се вземат бързи мерки и излязлата част остане притисната за повече време, настъпва гангрена.

Предсказание.
В леки случаи на обикновена кила благоприятно; в тежки случаи при заклещена кила сериозно, защото, ако не се окаже бърза хирургическа помощ, болният може да умре.

Предпазване.

От голяма полза са упражненията, които засилват коремните мускули. Същите упражнения да се правят и след оздравяването, за да се избегне повторение на болестта.

Първа помощ.
При обикновена херния, за да се върне и задържи излязлата част на мястото си, трябва преди всичко болният да легне на гръб с отдалечени един от друг крака, които да бъдат свити както в коленете, тъй и в слабините; под поясната част да се постави една възглавница, така че кръстът да е малко поиздигнат, да се хване основата на подутостта с лявата ръка, а с пръстите на дясната да се натиска леко по посока, отдето е излязъл органът. Ако не се успее по този начин, тогава болният във вана с топла вода (42-39°С) да се опита сам излеко да натиска, за да вкара килата. Ако и така не се успее, може да се поставят на болното място парни компреси, и то в продължение на 2-3 часа. Ако и това не помогне, да не се правят повече усилия, а да се турят студени компреси върху отока и бързо да се търси лекар, а в това време болният да лежи на гърба със свити към корема крака, като си отпусне съвършено корема. Да му се направи топла клизма (38°С) и да се изпразни пикочният мехур.
Никаква храна да не се дава.
Ако излезлият орган се върне на мястото си, болният трябва да се подложи на по-долу изложеното лечение, за да се предпази от повторно изкилване.

При желание болният може да носи и превръзка или бандаж, които да запазват да не излезе повторно килата. Ако при стоене, ходене, кашляне и напъване килата не излиза, значи превръзката е добра. Вечер при лягане бандажът (превръзката), ако хернията не излиза, да се снема, а сутрин да се слага в легнало положение.

При стисната (заклещена) кила по спешност да се повика лекар, а до пристигането му да се поставят на килата студени компреси (10-20°С).

Лечение.
При обикновена кила, която не дава особени оплаквания, народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива една чашка от 75 г отварка от червен кантарион (листа и цвят) и цариче (листа и цвят) по 1 пълна супена лъжица от двете се запарват с 500 г вряща вода и се вари още 5 минути. Като изстине, се прецежда. Или пък по 1 чашка от 100 г отварка от полски бъзунек (млади корени), кошутина (листа и цвят) и канела (плод прилича на рошкови и се купува от апетеката) по 50 г от трите.

Приготовление: По 1 супена лъжица от трите в 600 г вода на тих огън се варят 20 минути; като изстине, се прецежда.

При диафрагмална херния болният да изпива по една винена чашка от 75 г отварка от агримония, синя тинтява, червен и жълт кантарион, жълт и  бял равнец, ранилист (листа и цвят) и цариче по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риба, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без хляб или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с магданоз и настъргани целина и моркови по равни части, с малко чист винен оцет и чист маслинен зехтин или олио по вкус. А след ядене да се взема и по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с четвърт чаена лъжичка прах от яйчени черупки и подир това да се изпие 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка , малко чист пчелен мед и вода, за да стане гъсто и сладко като боза). И накрая да се изпие и една чашка кафе от сладки жълъди от летен дъб. Пече се и се вари като турско кафе.

Забележка.
При диафрагмалната херния храната да е предимно пюрета и кашеста с добавка: след ядене, ако няма болки в корема, болният да изпива и по една кафена чашка кафе от печен и смлян ориз. Ако има болки по една чашка от 100 г разтвор от вода с 1 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от бял равнец (цвят) 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне 1 час. След това се прецежда.

II. Два часа след ядене да се изпива 1 винена чашка от 100 г отварка от изсипливче, клинавче и комунига по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При диафрагмална херния да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, червен и жълт кантарион, мента пиперита и цикория (корени) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици в 600 г вода се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане при запек клизма с 500 г топла (37°С) вода. Ако хернията е коремна или слабинна и не много стара, на мястото се прави парен компрес (веднъж седмично, като в останалите дни може да се прави лек масаж около килата до зачервяване) с торбичка, напълнена с попарена лайка, с продължителност 10 минути, последван от коремен компрес от 4 парчета, натопен в хладка отварка от борови клони (1 двойна шепа борови клони в 2 л вода се варят 30 минути; като изстине, се прецежда), засилен на изкиленото място с топла (36°С) лапа от магданозени листа (счукват се и леко се запържват с 1 чаена лъжичка дървено масло), или с торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от сурова настъргана тиква или от сурови настъргани картофи, поръсени с малко сол, или пък с допълнително местно компресче от 6 ката, натопено в хладка отварка от дъбови кори и бял равнец (листа и цвят).

Приготовление:

Една шепа млади дъбови кори в 2 л вода се варят 60 минути. След това в същата отварка се добавя още 1 шепа бял равнец и ври още 10 минути. Държат се цяла нощ.

Ако хернията е пъпна, се изрязва от здрава мукава кръг с диаметър 3 см, обвива се с памук и се превързва върху пъпа. Ако червото е излязло навън, тогава внимателно се намества обратно и се превързва с мека кърпа. Когато болният се къпе, превръзката се маха.

Ако хернията е в торбичката на тестикулите, да се налага с торбичка от тензух (ушита по образеца на долната част на суспензора), напълнена с лапа от сурови картофи, или пък с лапа от сурова тиква, леко поръсени със сол и добре изстискани и покрити отгоре с фланелено парче. Едновременно тилът се налага с торбичка от тензух, напълнена с хладък селски хлебен квас, засилен с 12 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората държат се цяла нощ. Непосредствено преди заспиване болният да изпие и 1 винена чашка от 75 г отварка от млада дъбова кора от летен дъб (5-6 супени лъжици в 1 л вода се варят 30 минути; като изстине, се прецежда).

IV. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение.

Следва фрикция на цялото тяло със солена вода (в 1 л вода се разтварят 3 пълни супени лъжици морска сол) и сухо изтриване.

След обличането върху хернията се залепва кърпичка, намазана с малко от следната смес: 100 г несолена свинска мас и 100 г винен оцет, много добре разбъркани (върху кърпичката се слага и парче пергаментова хартия). След това върху всички видове кили (с изключение на тази в торбичката на тестикулите) се слага „домашен бандаж“. Възглавничката на бандажа да бъде четвъртита, дебела 34 см и голяма колкото свободно да покрие килата: връзва се и се закопчава отстрани на 3 копчета, най-добре зашити на ластичен колан, за да бъде бандажът по-еластичен. Поясът е добре да се направи от трико с ширина 5 см. След обличането се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова бавни издишвания през устата. Повтарят се преди обяд и вечеря.

Важни добавки:
1. След оздравяването с разрешение на лекуващия лекар може да се правят и леки упражнения на врата, ръцете, раменете и коленете клякане. Също полезни са и следните упражнения с краката: в легнало положение по гръб краката се вдигат нагоре и надолу до лека умора. От същото положение да се сяда с изпънати ръце назад и с главата напред, пак до лека умора.

2. След оздравяването болният да се пази от вдигане на тежки неща, за да не се изкили повторно.

3. Тези, които са оперирани или пък са предразположени към изкилване, добре е да носят постоянно пояс.

4. При заклещена херния веднага да се потърси лекарска помощ.

ИЗПАДАНЕ НА ПРАВОТО (ЗАДНОТО) ЧЕРВО

При това заболяване по-голяма или по-малка част от правото черво се спуска надолу и се подава навън през ануса.

Тази болест бива остра и хронична. Най-често се среща у децата, но и възрастни могат да страдат от нея.

Причини.
Тежка физическа работа, напъване при запек, хемороиди, полипи в правото черво и други.

Признаци.
В леки случаи при изхождане се подава чревната лигавица, която после сама се връща обратно. При по-изразено спадане излиза различно голяма част от червото, която понякога кърви.

Усложнения.
Абсцес и дори перитонит.

Предсказание.
Сериозно, особено при възрастните.

Лечение.
Общо за засилване на организма и за пречистване на кръвта:

1. При възпаление на задния проход да се засилят кръстосаните компреси с малка торбичка, напълнена с хладка прясна извара, поставена върху ануса.

2. Наред с местното лечение трябва да се прилага и общо лечение, предназначено за основната болест, а и за общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, 1 чаена лъжичка брашно от шипка и половин чаена лъжичка пресен селски хлебен квасец (брашно от шипка всеки може да си приготви, като махне семките на шипките и месото им стрие на брашно) или пък по 1 чаена лъжичка от следната смес: 1 супена лъжица препечени трици, разбъркани с 1 супена лъжица чист пчелен мед.

II. Десет минути след вземането на една от горните смеси болният да изпива при обикновено изпадане 1 чашка от 75 г отварка от агримония, лавандула, червен и жълт кантарион, жълт и бял равнец, мента пиперита, прозориче и седефче по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 5 минути. Като изстине, се прецежда.

При усложнено изпадане с хемороиди по 1 чашка от 75 г отварка от живовляк широколистен (листа) и овчарска торбичка по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета.
Както при хемороиди, с добавка на сутрешна закуска винаги да има млечна каша, сварена с овесени ядки (квакер) с малко мляко и захар: вари се по същия начин, както се вари мляко с ориз (сутляш). След ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: бъзов мармалад с чист пчелен мед по 100 г и половин чаена лъжичка яйчени черупки, стрити на прах, а след това да изпива 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок или вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода добре е болният да пие овесено мляко (4 супени лъжици овес в 600 г вода се вари до пукване на зърната, след което се прецежда чрез изстискване).

III. Два часа след ядене да изпива една чашка от 75 г отварка от пипериче 90 г, решетка 60 г, троскот, жълт равнец, живовляк широколистен (листа), ранилист (листа) и репей (корени) по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 15 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла клизма (36°С) с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода и кисне захлупено 20 минути). След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. След клизмата се прави едната вечер парен компрес на ануса с торбичка, напълнена с търпимо горещ и полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използува 2-3 вечери подред) с продължителност 10-20 минути, или пък топла коремна баня (35-36°С за 10-20 минути) с отварка от смрадлика (2-3 двойни шепи листа в една кофа вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). Следва задръжна клизмичка от 50-100 г (в зависимост от възрастта на болния) с отварка от дъбови кори (10 супени лъжици кори от здрав дъб в 1 л вода се варят 40 минути; като изстине, се прецежда). След това върху ануса се слага и едно малко компресче от 4-6 ката, натопено в същата хладка отварка от дъбови кори, употребявана за клизмичките, или пък в отварка от смрадлика (2 супени лъжици листа в 500 г вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда), а на тила торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 12 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората. Държат се цяла нощ.

Втората вечер топла коремна баня, както е казано по-горе, или пък на корема отвън от лявата страна, приблизително на около 4 пръста от левия хълбок на височината на пъпа, да се сложи голяма вендуза, която да стои около 10-15 минути, и след снемането є на същото място на корема да се сложи торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 5-7 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората (или пък с толкова супени лъжици корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), обвита с вълнен пояс, съчетан и с останалите приложения, изброени за първата вечер. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден се чувствам все по-добре“, последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути и фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода или от хладка (20°С) промивка на ануса с отварка от седефче и смрадлика (по 2 супени лъжици от двете се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути; като изстине, се прецежда), или пък, и то още по-добре, от топла коремна баня. След изтриване на тялото до сухо отвън на корема да се залепи парче от специално приготвената за случая мушама от хаваджива, а след обличането от 10 до 20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

При кръвотечение хладка баня в леген (2б-32°С за 10-20 минути) с отварка от живовляк широколистен листа (10 супени лъжици листа в 3 л вода на тих огън се варят 10 минути и като изстине до 36°С, се прецежда) или пък с гъст солен разтвор (на 1 л преварена вода 6 супени лъжици сол), последвана от кръстосан компрес от 4 парчета, натопен в топъл разтвор от вода и оцет наполовина, засилен на ануса (под компреса) с торбичка, напълнена с хладка лапа от сварен живовляк. Държи се цяла нощ.

Ако с тези средства не се постигне резултат, трябва да се прибегне до оперативно лечение.


Ако правото черво спада при всяко напъване за ходене по голяма нужда, след изпразване на червата болният в по-леки случаи да си помогне така: с показалеца на дясната си ръка да натисне правото черво 2-3 см от ануса към половия орган, и то повече откъм лявата страна на червото, и да го натиска дотогава, докато се прибере.

В по-тежки случаи болният да сяда върху възглавница с триъгълна форма, направена от памучен плат, добре натъпкана с памук и поставена върху стол или столче сяда се „като на кон“, докато се прибере червото.

СЪРБЕЖ НА ЗАДНИЯ ПРОХОД (АНУСА)

Сърбежът на задния проход рядко е самостоятелно заболяване. По-често е проява на друго основно заболяване: хемороиди, изпадане на правото черво, фистула, абсцес, нечистоплътност и т. н.

Признаци.
Неприятен сърбеж в областта на ануса, който често пъти кара болния да се чеше до разраняване.

Лечение.
Много важно е да се спазва строга хигиена. Освен това всекидневно сутрин, обед и вечер да се правят задръжни клизмички със 100-150 г хладък чай от лайка, последвани след отиването по нужда от парен компрес върху ануса най-добре с търпимо горещ сварен ечемик за 20-30 минути, а след него и от кръстосан компрес, натопен в хладка отвара от трина и съчетан отдолу на ануса с торбичка, напълнена с каша от бяла пръст (болус алба от аптеката). Държи се един час, след което анусът се измива с хладка отвара от лайкучка или от дъбови кори. Кръстосаният компрес при желание може да се замести и с хладки седящи бани с хладка отварка от смрадлика листа (10 супени лъжици за 2 л вода, вари се 10 минути; като изстине, се прецежда), с чай от лайка или с вода (20-25°С). Полезно е вечерно време вместо парен компрес на ануса да се направи парна баня по начина, изложен за дизентерия.

Предпазване.
Отварка от гръцка коприва.

Приготовление:
Две супени лъжици от копривата се варят в 1 л вода 25-30 минути, след това се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по една чашка от 100 г.

Диета.
Природосъобразна (безмесна) храна, но безсолна. Подробностите виж при хемороиди.

ХЕМОРОИДИ

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”, „Здраве и дълголетие …”)

Преди да дойде месец май, болният да пие отвара от подъбиче три пъти на ден по 1/2 чаена чаша, защото хемороидите се засилват най-много през май и тогава идват кръвоизливите. А когато дойдат хемороиди в каквото и да е време, пак ще пие отвара от подъбиче.

А когато има външни цицки, то мястото се налага с печен праз. Празът да се опече на фурна. Като се тури празът на мястото, да се превърже. Да се слага вечерно време. При всяко изхождане да се измива мястото.

(вж. повече Димков, БНМ т. ІІІ/1)

Хемороиди е болестно разширение на вените около ануса (задния проход).

Причини.
Често хемороидите се получават при запек, при заседнал живот, слабост в стените на вените около ануса, чести възпаления на вените, както и при бременност, тежка физическа работа, продължително седящо положение и други. Най-често хемороидите се срещат между 30-40 години.

Признаци.
Болният се оплаква, че му излизат малки възелчета около задния проход, които се увеличават при отиване по нужда; има болки и сърбеж при изхода на дебелото черво. Лесно кървят и често са много болезнени. Хемороидите биват външни и вътрешни. Външните хемороиди са различно големи венозни разширения, неправилно закръглени, с моравосинкав цвят, по едно или няколко около ануса. При натискане изчезват, но когато са възпалени, причиняват силни болки, стават твърди, изхождането по голяма нужда е много болезнено, болният често от болки не може да се движи или да стои прав. Обикновено за 3-4 дни болките преминават, но когато се пукат, околното място се заразява и затруднява лечението. Вътрешните хемороиди се намират от вътрешната страна на ануса, често не се чувствуват, освен при криза, придружена с болки, кръвотечение, което се състои в няколко капки или е доста силно и ако се повтаря често, изтощава болния.

Предсказание.
Благоприятно в леки случаи и сериозно в тежки случаи.

Предпазване. Става чрез водене на природосъобразен живот с много движение и редовен стомах.

Лечение.
Общо, което има за цел да премахне всички условия, които предизвикват застой на кръв в задното черво, регулиране на червата, борба със запека.

А. При липса на кръвоизлив

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 12 катранени зърна, приготвени от 300 г чист боров катран (предварително измит в 9 води, за да получи жълтеникав цвят), 30 г нишадър на прах, 30 г рафинирана сяра (всички от аптеката) и 30 г небетшекер (кристализирана захар) всички стрити на прах. Тази смес се измесва със сурово брашно от леблебия, за да стане гъсто тесто. От него се правят валчести хапчета на големина колкото царевични зърна, които се овалват в същото брашно, за да не лепнат, и се пазят в подходяща кутия.

Употреба:
Първия ден се вземат 3 пъти по 1 зърно всичко 3 зърна, втория ден три пъти по 2 зърна всичко 6 зърна, и по-нататък се вземат по 6 зърна.

II. Едновременно със зърната болният да изпива и по 1 винена чашка от 75 г отварка от бял равнец, бяло подъбиче, калоферче, усойче (живеничава билка листа и цвят) по 100 г от всяка, решетка 70 г, жълт кантарион, пипериче, троскот, живовляк широколистен (листа и цвят), репей (чичак) и цикория (корени) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) се запарват със 700 г вряща вода и захлупено на тих огън се вари 20 минути; веднага се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Б. При слаби и средно изразени кръвоизливи

Народната медицина използува следното: болният се поставя на легло и му се дава да изпива смес от 1 белтък от прясно кокоше яйце, добре разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от чиста овча вълна (може и непрана), 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 1/4 чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно.

Десет минути след изпиването на тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от троскот (корени и листа), червен кантарион (листа и цвят), жълт равнец (листа и цвят) по 100 г, овчарска торбичка (листа и цвят) и радика (листа, цвят и корени) по 50 г. От тази смес 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда.

При по-големи кръвоизливи се търси незабавна лекарска помощ.

III. Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба.
Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря и в двата случая да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук (пече се като ябълка без захар и се яде без хляб).

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук и магданоз (листа) по равни части или друга салата с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус, може да изяжда и по 50-100 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба (речна или океанска).

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти, особено компот от сливи с черен тричав хляб. След ядене, ако няма кръвоизлив, да взема по 1-2 супени лъжици бъзов мармалад с малко мед. При кръвоизлив да взема по 1 чаена лъжичка настърган хрян с мед по равни части или пък 1 изравнена чаена лъжичка кафе от леща (опечена до бежов цвят), добре разбъркано с толкова мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от бял равнец (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне 1 час, прецежда се и се пие).

IV. Два часа след ядене, ако няма кръвоизлив, да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 150 г чист пчелен мед и 30 г нишадър на прах (от аптеката).

Десет минути след вземането на тази смес да изпива 1 чашка отварка от бял равнец, бяло подъбиче и пр. (вж. II).

При кръвоизлив да взема по 1 чаена лъжичка кафе от леща с мед.

Десет минути след вземането на тази смес да изпива по 1 чашка отварка от троскот (корени), червен кантарион и пр. (вж. I).

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред топла (36°С) клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода, захлупено кисне 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек клизма с 500 г от същия чай или вода. Полезни са и седящите хладки бани.

При силно парене в областта на ануса непосредствено преди лягане добре е да се направи задръжна клизмичка с 1 супена лъжица настойка от 250 г олио, по 1 супена лъжица жълт кантарион и лайка (цвят) и ленено семе във водна баня се варят 1 час, като изстине, се прецежда.

След това при липса на кръвоизлив целият корем се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла (37-38°С) лапа от прясно зеле (а при липса на зеле от праз лук бялата му част), на ситно нарязано, с прибавка на 20 сини сливи (от тези за компот, смачкани без кокичките), 3 супени лъжици ленено брашно и 150 г прясно мляко да стане гъста като тесто лапа. Или пък с кръстосан компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец, отгоре вестник и вълнен пояс, съчетани и в двата случая с налагане на ануса с торбичка от марля, напълнена с лъжичка червено зеле, на ситно нарязано и счукано на каша, или пък с прясна хладка и несолена извара, а на главата се слага „шапка“ със зелен лист прясно зеле, леко напръскано от вътрешната страна с малко оцет, отгоре „шапка“ от чорап. Държат се цяла нощ или пък докато досадят на болния.

При кръвоизлив хладка баня (30°С за 10-20 минути) с отварка от живовляк широколистен (листа) 10 супени лъжици се запарват с 2 л вряща вода и се варят 10 минути, като изстине, се прецежда; или пък с гъст и солен разтвор, приготвен от 2 л вода с 1-2 супени лъжици готварска сол. Следва кръстосан компрес, натопен в хладка отварка от бял равнец или вода, засилен в областта на ануса първата вечер с торбичка от марличка, напълнена с хладка лапа от сварен живовляк или пък с прясна и несолена извара, а втората вечер с марличка от 2 парчета, намазана с част от следната смес: 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 30 г чист боров катран и 1 супена лъжица прясна несолена свинска мас.

Приготовление:
Най-напред се разбърква жълтъкът, след това се прибавя маста и накрая катранът. Бърка се, докато стане като мехлем, без да се вари.

Едновременно на главата се поставя „шапка“ от пресен лист зеле, а при главоболие „шапката“ се пълни със селски хлебен квасец, засилен с 5-7 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова супени лъжици кромид лук, засилен с 2 супени лъжици готварска сол; отгоре вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта или докато много досадят на болния.

Забележки:
1. При хроничен запек непосредствено преди заспиване болният да взема и 1 супена лъжица смес от 500 г мед, 30 г майчин лист (шушулки, предварително леко запечени и смлени на брашно) и 15 г рафинирана сяра.

2. При силни болки хемороидалните възли да се налагат под кръстосания компрес с марличка от 4 парчета, намазана с домашен мехлем, приготвен от 50 г стопена кокоша мас (взема се от червата на кокошката), 10 г нишадър на прах и 5 г глицерин. Бърка се на тих огън, докато се сгъсти като мехлем, без да завира. Или с цяло яйце, опържено на око, и то на много тих огън, с прясна и несолена свинска мас, или пък с топла лапа от ленено семе, сварено с малко мляко и преди поставянето поръсено с 1 чаена лъжичка пудра захар.

3. При силен до нетърпимост сърбеж анусът да се маже със следната смес: 1 супена лъжица прясна несолена свинска мас и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, добре разбъркани.

VI. Още с отварянето на очите да се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи. След това областта на ануса се измива в по-дълбок леген, напълнен с 2 л студена вода с прибавка на 2 супени лъжици сода бикарбонат и се изтрива до сухо.

Неделя, ако няма кръвоизлив, почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При кръвоизлив лечението продължава по плана.

Важни добавки:
1. За по-бързо оздравяване добре е болният през целия ден да държи върху ануса си топче памук, за да предпази възелчетата от дразнене.

2. След всяко отиване по нужда да измива ануса си с хладка вода.

3. Да отбягва да ходи по нужда в отворени нужници, от които излизат дразнещи газове.

4. Болни от хемороиди да не вземат прахове, в състава на които има индийско орехче, защото то дразни силно.

Операция. Пъпките (цицките) да се срязват в краен случай, защото при разумно лекуване сами се изгубват.

Самовнушение.
При кризи с формулата: „Минава, минава...“, иначе с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре.“

При лекуването да се имат предвид общите упътвания за болестите на стомаха и червата и всичко казано за запека, защото в основата на тази болест е той.

Докато болният не си пречисти добре кръвта (за което е необходим поне един месец), да не бърза да премахне съвсем пъпките с помощта на дадените му билки и мехлеми, защото те ще му излязат по главата.

ЦЕПКА НА ЗАДНИЯ ПРОХОД (ФИСУРА НА АНУСА)

Цепката на задния отвор е сравнително често заболяване и се изразява в малки повърхностни одрасквания в свивките на лигавата ципа в края на ануса.

Причини.
Цепките се получават от неправилна обмяна на веществата, запичане, хемороиди, гнойници около ануса, педерастия (неестествено съвкупление) и сифилис. Те се случват повечето у жените, и то рядко в млада възраст, а повечето след 20-ата или 30-ата година.

Признаци.
При минаване на изпражненията, а и непосредствено след това се усеща нетърпима болка и се отделя малко слуз и гной. Болният, за да намали болката, дори и при съвсем малка цепка, е принуден да заема разни пози. Ако цепката нагнои, болката е туптяща, пулсираща. Поради силните болки болните избягват да ходят по голяма нужда и получават упорит запек. Често може да има и кървене при ходене по нужда.

Предсказание.
Сериозно необходимо е системно и постоянно лечение.


Предпазване.

Да се отбягват причините, които предизвикват заболяването.

Лечение.
Общо за засилване и пречистване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от 1 л чист маслинен зехтин с прибавка на по 5 супени лъжици червен и жълт кантарион (цвят) и широколистен живовляк (листа). На водна баня се вари на тих огън 1 час и след като престои 24 часа, се прецежда чрез изстискване през кърпа.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 100 г (за деца наполовина) отварка от бял равнец (цвят), жълт кантарион (листа и цвят), лайка (цвят), мента пиперита и смрадлика (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе и по 1 изравнена чаена лъжичка анасон и зърнастец (франгула кори от аптеката) се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн не!

Сутрин на закуска болният да изпива по 1 чаша топло мляко, сварено с едно парче от 7-10 см от бялата част на праз лук, което след сваряването се изстисква в млякото и се изхвърля, млякото се подслажда с мед и се яде с малко леко препечен хляб.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г (за деца наполовина) варено или печено (но не и пържено) младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба. На вечеря безмесна храна, зеленчукови пюрета и тестени ястия, съчетани с ядки от орехи и малко препечен хляб. За десерт на обяд и вечеря концентриран ошав от сини сливи.

Приготовление:
250 г сини сливи без кокичките се варят в 1200 г вода, след това в сварения ошав се долива още 1 л вода и на тих огън се вари да остане само 400 г компот, прецежда се и се изпива едната половина на обяд, другата на вечеря. Същото става и с мармалада му. При липса на сливи болният може да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) смес от 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка препечени житни трици.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие софийска минерална вода или пък отварка от бял равнец и лайка (цвят): по 1 супена лъжица от двете с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон в 500 г вода се вари 10 минути, като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема по 1 чаена лъжичка (за деца 1/2 чаена лъжичка) смес от 500 г чист пчелен мед, добре разбъркан с 1 супена лъжица ленено брашно и 1 изравнена чаена лъжичка прясно смлян синап, като преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото прибавките падат на дъното.

IV. Десет минути след сместа да изпива по 1 чашка от 100 г (за деца наполовина) отварка от пипериче, 100 г жълт равнец (листа и цвят), живовляк широколистен (листа), репей (корени), решетка и троскот (цялата билка) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и се вари 10 минути, като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане се прави топла клизма с 500 г (за деца наполовина) отварка от жълт кантарион, лайка и смрадлика (по 1 супена лъжица от трите се запарват с 500 г вряща вода и се вари още 5 минути; като изстине до 38°С, се прецежда), последвана от топла баня на седалището (37°С за 10-20 минути) с отварка от смрадлика (10 супени лъжици, листа в 3 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). След банята анусът се изтрива с мека кърпа до сухо, подир което се прави задръжна клизмичка с 1 супена лъжица рибено масло (от аптеката) или пък с настойката от маслинен зехтин и пр. (дадени в точка I).

Забележки:
1. Задръжната клизмичка се прави с детска тулумбичка, и то в леглото. След като минат 10-20 минути, върху ануса да се сложи марличка от 4 парчета, намазани с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък от кокоше яйце, 1 супена лъжица бяло брашно и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин сложени в чист алуминиев съд на тих огън се бъркат непрекъснато, да стане на мехлем, но без да завира (за да не се пресече), и така се спи.

2. За премахване на запека непосредствено преди заспиване болният да взема и по 1 супена лъжица (за деца чаена лъжичка) смес от 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист на шушулки (леко запечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката), много добре разбъркани. Щом започне да действува слабително, да се намали наполовина и повече.

Сутрин се прави самовнушение по начина, даден за хемороиди, последвано от фрикция на корема и половите органи с хладка вода, измиване на ануса с отварка от жълт кантарион и налагане с марличка, намазана с домашния мехлем, даден по-горе, или пък още по-добре, и то само за през деня, с тополов мехлем (за него се вземат 50 г пъпки от нашата конусообразна топола, хубаво се размачкват, размесват се със 100 г прясна несолена свинска мас или пък вазелин и на тих огън се варят с непрестанно бъркане, докато се изпари всичката влага, след което се прецежда). Употребява се като омекотяващ слабителен мехлем.

Неделя. Ако няма болки, пълна почивка от всичко, иначе лечението продължава.

При менструация топлата баня да бъде 36°С, не повече.

Важни добавки:
1. Да се избягват причините, които са предизвикали цепката на ануса.

2. С една и съща отварка от смрадлика може да се направят 5-6 бани подред, като през деня отварката се държи на студено място и покрита, а вечер се затопля до необходимата температура.

КРЪВОИЗЛИЯНИЕ ОТ ЧЕРВАТА

Причини.
Разяждане стените на стомаха и червата поради остро или хронично възпаление, образуване на язва или тумор и др.

Признаци.
Лицето на болния побледнява и се покрива със студена пот, болният отмалява. През устата и с изпражненията се отделя кръв. Кръвта бива тъмна, ако иде от тънките черва, и по-светла, ако иде от дебелите черва.

Предсказание.
Сериозно. Необходимо е бързо да се повика лекар.

Лечение.
До идване на лекаря болният се поставя да лежи в абсолютен покой. Забраняват му се всякакви движения. Добре е да се слагат студени компреси (10-15°С), но само на корема, не и през кръста, и синапени лапи на краката, приготвени със сол и оцет.

ЯЗВА НА ПРАВОТО ЧЕРВО

Причини.
Язвите на правото черво се образуват при продължително дразнене от камъни, чужди тела или при упорит запек. Също е последица и на грубо направен масаж на мъж, болен от простатит. При него става пукване на правото черво, поради което част от изпражненията минават в коремната кухина и предизвикват гноен перитонит с всички лоши последици.

Признаци.
Болните се оплакват от болки и тежест, които много ги измъчват, особено при напън от газове и отиване по голяма нужда.

Лечение.
Необходимо е да се отстрани причината. Често се налага и оперативно лечение.
Използват се и следните народни средства за общо засилване и пречистване на организма:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от червен и жълт кантарион и мента пиперита (вж. „Язва на стомаха“).

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 150 г отварка от жълт кантарион и ленено семе, предварително леко запечено, за да не се пелтосва (по 2 супени лъжици от двете с прибавка и на 1 изравнена супена лъжица анасон в 1 л вода на тих огън се вари 10 минути; като изстине, се прецежда). Пие се топличко с малко мед по вкус.

Диета.
Започва се със слизести и безсолни супи, които се дават като единствена храна няколко пъти дневно в количество до 1 литър на ден със 150 г бял хляб, и то средата му. Това продължава 5-6 дни. След това се дават малки количества сокове от пресни плодове и зеленчуци, бяло брашно във вид на каши, тиква (варена и печена), картофено пюре, добре накисната среда от хляб, после мляко, яйца, извара, прясно масло.

За по-продължително време да се избягват суровите зеленчуци и пресните плодове с много целулоза, а също и месото.
Люто, алкохол и тютюн не!

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от лайка или пък чай от ленено семе, предварително леко запечено, за да не се желира.

III. Два часа след ядене да изпива пак по 1 чаша отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане една-две вечери се прави топла (36°С) клизма от 500 г отварка от ленено семе и жълт кантарион (по 1 супена лъжица от двете в 500 г вода се варят 10 минути и се прецежда), последвана от налагане на целия корем с торбичка от тензух, ушита на три джоба, напълнени с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка на 25-30 сини сливи (от тези за компот, киснали в малко вода да набъбнат и смачкани без кокичките) и 3 супени лъжици ленено брашно със 150 г мляко се вари да стане гъста лапа.

Или пък кръстосан компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла (36°С) отварка от листата на полски бъзунек (4 супени лъжици нарязани листа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). Отгоре се слага вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната му страна с малко оцет, отгоре се поставя друга шапка според сезона. Прави се и задръжна клизмичка с 1-2 супени лъжици хладка настойка от червен и жълт кантарион.

Забележка.
За избягване на запека, който пречи на лечението, добре е болният преди заспиването да взема и по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист (шушулки, предварително леко запечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване, следват 10 дълбоки вдишвания през носа с толкова бавни издишвания през устата. Повтарят се преди обяд и вечеря.

ОСТРО ВЪЗПАЛЕНИЕ ОКОЛО ЗАДНОТО ЧЕРВО

Причини.
Хронично възпаление на червата, апендицит, хемороиди.

Признаци.
Обикновено започва с общи явления (тръпки, висока температура и пр.). Скоро се образува голяма подутина в околността на правото черво, която бързо нагноява. Ако на гнойта своевременно не се даде път навън, образуват се обширни нагноявания. Болните имат напъни, понякога с кърваво-гнойни изпражнения.

Лечение.
То е хирургично и само при липса на лекар да се приложи лекуването, дадено за остро възпаление на правото черво, абсцес.

ОСТРО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПРАВОТО ЧЕРВО. АБСЦЕС

Причини.
Към общите причини спадат някои инфекциозни заболявания, грешки в храненето, злоупотреба с пикантни храни, спиртни напитки. Значение имат и честите клизми, възпалените хемороиди, изпадането на правото черво и други.

Признаци.
Болният през различно време на деня и нощта има нетърпими спастични болки в долната лява част на корема, чувство на тежест, напрежение и парене в правото (задното) черво, напъни за изхождане, при което се отделят слуз и кръв. Болният е неразположен, отпада, понякога има и температура. Като усложнение може да се яви абсцес с мъчителни болки, слуз, кръв и гной в изпражненията, висока температура.

Лечение.
Абсцесът се лекува хирургично в болнично заведение. При обикновено възпаление народната медицина препоръчва сутрин и вечер на болния да се правят малки клизми с чай от ленено семе и жълт кантарион, с отвара от лайка или пък със слънчогледово масло.

Всекидневно сутрин и обед се прави парен компрес на ануса или пък да се седи на гореща тухла 20-30 минути, последвани от кръстосан компрес, натопен в топла отварка от трина или в топла вода, засилен с грейка на корема. Държи се 2-3 часа.

Вечер преди лягане затопляне, както сутринта, или пък още по-добре е да се седи върху дълбоко гърне, наполовина напълнено с гореща вода, за да бие парата върху ануса, със завито одеяло през кръста. Следва сухо увиване за по-силно изпотяване, а след препотяването налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла (39°С) лапа от праз лук (бялата му част), или пък от прясно зеле, на ситно нарязано с прибавка на 3 супени лъжици ленено семе и 30 сини сливи, смачкани без кокичките; със 150 г мляко се варят, докато стане гъста лапа. От нея се взема малко и за ануса, като се поставя в торбичка с размери 10 на 10 см, след това и двете торбички се увиват с вълнен пояс и се държат цяла нощ.

Диета.
На болния да не се дават дразнещи пикантни храни и алкохолни напитки.

Самовнушение.
При болки с формулата „Минава, минава...“.

СЛЯПО ЧЕРВО. ФУНКЦИИ И ЛЕЧЕНИЕ

(вж. повече Дънов, „Здраве и дълголетие чрез силите на живата природа”)

Сляпото черво помага на тънките и дебели черва да отделят по-лесно нечистотиите, отреже ли се то, идва запичането и ред други страдания. Няма орган в човешкото тяло, който да не е нужен всички имат велико предназначение. Много от миналите и сегашни страдания на хората се дължат на това, че хората не са направили всичко необходимо, за да използуват пълноценно органите, които Бог им е дал.

Колко жлези има в човешкия организъм, за които учените даже не подозират! Сляпото черво е една жлеза, която за вбъдеще ще играе важна роля, а сега лекарите я режат, без да знаят какъв дисонанс настава в организма, когато се махне.

За възпаление на сляпото черво няколко дни абсолютен пост, без храна и без вода. В някои случаи възпалението се дължи на чуждо вещество частици от храна или друго нещо в апендицита. При глад организмът, лишен от храна, изсмуква тези частици, премахва се причината и възпалението минава.

При възпаление на сляпото черво да не се яде месо един месец, да се мият и потапят краката в топла вода и тогава да се заспива.

Лекуването може да стане, когато месечината се разсипва. В началото на лекуването най-напред ще се вземе рициново масло, за да се очистят червата. След това ще се направи пълен пост четири дена, без да се яде или пие нещо. Във време на поста болният да лежи на гърба си, да си слага топлина на корема, дето е сляпото черво. Например топли трици, топли тухли и пр. И като мине постът и човекът почне да ходи вече, пак да държи вълнена топла превръзка на корема. Отпостването да става с картофена супа без картофите или със спаначена супа без спанака и няма да приема хляб. Преди картофената супа може да изпие една чаша гореща вода.

През втория ден на отпостването ще яде картофена супа с картофите, но пак без хляб.

На третия ден ще вземе вече и хляб, и меки храни, например бамя, праз, картофи и постепенно ще премине след това към обикновената храна.

Да се тури на болното място млечен компрес от биволско или овче мляко. Да заври 2 л прясно мляко. Като заври, ще се свали от огъня, ще се сложи сок от един лимон, ще се прецеди през марля. Болното място да се намаже с дървено масло и съсиреното мляко, още докато е горещо, ще се тури на болното място, обвито в марля. Отгоре да се тури мушама и после ще се тури нещо вълнено, което да покрие, за да не влиза въздух. Бинтова се добре. Да се туря вечер и след 12 часа да се махне. Това ще се повтори няколко пъти.

При криза от апендицит да се ближе пудра захар и да се отива на планината.

АПЕНДИЦИТ

Апендицитът е възпаление на придатъка на сляпото черво. Той е често заболяване, особено в детската и юношеската възраст.

Причини.
Възпалението на сляпото черво се предизвиква най-често от болестни микроорганизми, но понякога причина за това може да бъде задръжката и разлагането на хранителни частици. Апендицит може да се развие още и при някои инфекциозни заболявания коремен тиф, холера и др.

Признаци.
При остър апендицит внезапно болният чувства болки около пъпа, под лъжичката или по целия корем. Твърде бързо тези болки се съсредоточават в дясната половина на долната част на корема. Същевременно болният има треска понякога с температура до 39-40°С, подуване на корема, повръщане, чувствува се зле, има ускорен пулс, запек (обаче има случаи с диария, особено у деца).

При спукване на апендикса поради загнояване състоянието на болния става много тежко с признаци на перитонит: силна болка, температура, хълцане, мъчително повръщане.

Леките форми обикновено преминават за 2-3 дни.

Хроничният апендицит често пъти последва острия. Има случаи обаче, когато директно се проявява. Болният чувства тъпа болка в областта на сляпото черво, понякога тя се открива само чрез натиск. Постоянно страда от диспепсия и запек, често се оплаква от главоболие, лесна уморяемост, липса на охота за работа. Хроничният апендицит може да се изостри и да се наложи спешно лечение.


Предсказание.
Зависи от вида и степента на възпалителния процес. При деца и стари, изтощени хора заболяването е тежко.

Предпазване.
Най-важното във всеки случай е да се живее правилен природосъобразен живот, за да не дадем възможност за заболяване изобщо. Лицата, които са имали вече оплаквания от апендицит, при преминаване към природосъобразно хранене (с млечно-растителна храна), като при това всяка сутрин закусват само с 15-25 сини сливи, пресни или сушени, но от вечерта накиснати, и всяка вечер си поставят обикновен коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина, могат да избегнат повторните атаки и даже да се излекуват съвсем от тази болест.

Лечение.
Острият апендицит трябва да бъде опериран, и то кратко време след атаката. Ако по преценка на лекар-хирург може да се изчаква под негово наблюдение, народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) от следната смес: бял равнец, жълт кантарион, синя тинтява (листа и цвят), всички стрити на прах по 30 г всяка и разбъркани с 500 г чист пчелен мед.

II. Десет минути след сместа болният да изпива 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от джоджен (листа) и лайка (цвят): 2 супени лъжици джоджен с прибавка на 1 чаена лъжичка семе от анасон се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути, след това се прибавя 1 супена лъжица цвят от лайка. Като клокне, се снема от огъня и като изстине, се прецежда.

Диета.
При остър апендицит най-добре е в продължение на 2-3 дни пълен глад, а след това в продължение на още 3-4 дни подхранване само с овесено мляко (3 супени лъжици овес в 500 г вода се вари, докато се развари напълно овесът, след което се прецежда и по желание се подслажда с мед и се засилва с малко айран или със сокове от зеленчуци или плодове, а също и с ошав). Яде се без хляб.

При хроничен апендицит вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб). През време на яденето да се обръща голямо внимание на дъвкането: всеки залък да стане на каша.

След ядене да взема 1 чаена лъжичка прах от въглища от липа , доматена салца (пюре) и чист пчелен мед по равни части, добре разбъркани, а след това да изпива по 1-2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка , малко плодов сок, вода, мед или захар да стане гъсто и сладко като боза).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие или:

а) отварка от ленено семе (1 супена лъжица предварително опечено ленено семе и 1 чаена лъжичка семе от анасон в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда); или:

б) чай от лайка (2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 500 г вряща вода, захлупено кисне 20 минути и се прецежда).

III. Два часа след ядене да изпива по 1 чашка от 100 г (за деца наполовина) отварка от къпина (листа) и лайка (цвят)по 50 г и мента пиперита 40 г. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при хроничен апендицит коремен компрес, натопен в хладка отварка от полски бъзак (листа) или пък от трина (5 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути, като изстине, се прецежда). В дясната долна част на корема се слага торбичка, напълнена с прясна топла извара или с хладко кисело мляко, или с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 2-3 супени лъжици корени от полски бъзак или пък с диви кестени, настъргани с кората), или с хладка мамалига (брашно от царевица , сварено с малко мляко до гъстотата на тесто за мятане във фурната и поръсено преди поставянето му с половин чаена лъжичка захар). Едновременно на тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Освен това при остър апендицит 1-2 часа след закуската да се повторят същите приложения, дадени за вечерта (торбичка с квас на тила), а при хроничен и сраснал апендицит добре е да се прави хладка коремна баня (30°С за 10-20 минути).

При сраснал апендицит през целия ден (отпред и отзад) на същия да се носят 2 парчета мушама от хаваджива, върху която се тропосва тънък найлон, набоден с дебела игла, за да може кожата да диша по-добре. Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна.

Неделя. Ако има криза, лечението продължава, ако няма почивка от всичко.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа след гноен апендицит (опериран), ако остане гноене, по преценка на лекуващия лекар е полезно да се правят слънчеви бани със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност 12 часа, последвани от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина (2 супени лъжици в 500 г вода врят 5 минути, като изстине, се прецежда). Държат се 3 часа.

Важни добавки:
1. При силни и остри болки в областта на апендикса или при съмнение за апендицит на болния да не се дава рициново масло и на болното място да не се поставя никаква грейка или топла лапа, за да не стане спукване на апендицита.

2. При силни и остри болки, придружени с повишена температура, хълцане, повръщане и студена пот, болният веднага да потърси бърза лекарска помощ.

3. Оперираните от апендицит след оздравяването старателно да отбягват яденето на студени ястия, а също и да не носят и вдигат тежки предмети, за да не се изкилят.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker