|
Share

* Възпаление на жлъчния мехур (холецистит)
* Сифилитична жълтеница
* Жлъчни колики
* Пясък и камъни в жлъчката

* Черна (злокачествена) жълтеница
* Сифилис на черния дроб
* Жлъчният мехур и неговото значение
* Обикновена жълтеница
* Метил в черния дроб (фасциолоза)
* Кучешка тения (ехинокок) на черния дроб
* Абсцес (гнойник) на черния дроб
* Остра жълта атрофия на черния дроб
* Воднянка на коремната кухина (асцит)
* Втвърдяване на черния дроб (чернодробна цироза)
* Амилоиден черен дроб
* Корсетен черен дроб
* Хронично кръвонатрупване в черния дроб. Хроничен хепатит
* Подуване, прилив на кръв в черния дроб
* Общи упътвания
* Общо за черния дроб. Лечение

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР (ХОЛЕЦИСТИТ)

Причини.
Задръжка на жлъчката, която е благоприятна среда за развитието на бактерии. Причинителите освен микроби могат да бъдат и паразити. Възпалителният процес често се подпомага от наличието на жлъчни камъни, бременност, от начина на хранене.

Признаци.
Протича различно в зависимост от формата и степента на процеса най-често с болки в дясното подребрие, гадене, повръщане, температура с втрисане. При гнойно възпаление състоянието на болния е тежко: температурата достига 39-40°С, има повръщания, подуване на корема. Може да се развие перитонит.

При хронично възпаление болните имат храносмилателни смущения: гадене, оригване, тежест след нахранване, непонасяне на тлъсти храни.

Предсказание.
При гнойно възпаление има опасност за живота. При другите форми правилното лечение дава добри резултати. Често болните продължително време загубват трудоспособност.

Лечение.
При остро възпаление болният трябва незабавно да постъпи на болнично лечение, като в тежките случаи по спешност се налага операция.

При хронично възпаление с изостряне болният трябва да остане на легло и на пълен глад. В областта на черния дроб се слага студено. Прилага се лечение с антибиотици и болкоуспокояващи средства.

Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 250 г лимонов сок и 250 г чист маслинен зехтин, или по 1 супена лъжица смес от 200 г лимонов сок и 200 г глицерин (от аптеката).

II. Двадесет минути след едно от тези средства да изпие 1 чашка от 75 г отварка от жълта тинтява (корени), жълт смил (листа и цвят), мента пиперита, невен (листа и цвят), полски хвощ, слез, салвия, червен кантарион и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко препечено) и 1 чаена лъжичка анасон се запарват със 700 г вряща вода, на тих огън се вари 25 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета.
През първите два-три дни съобразно състоянието и развитието на болестта болният да остане само на течна храна: лек чай, пасирани супи и компоти. След подобрение постепенно да премине към вегетарианска храна млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена нетлъста храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Да се отбягват яйцата, пържените храни, сините сливи и сините патладжани, киселото зеле. Също от плодовете да се отбягват ягодата и Малината заради семките им (но не и соковете им), защото дразнят червата.
Люто, алкохол и тютюн не!

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко или телешко, птица или прясна нетлъста риба речна или океанска, при това винаги печено или варено, но не и пържено, винаги съпроводено от салата от червен кромид лук с магданоз и ряпа (настъргана преди половин час) с малко винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, прясна несолена извара, прясно несолено сирене, зеленчукови и тестени ястия и компоти, но не и от сливи, с малко хляб и много добре сдъвкани.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от черна ряпа (1 ряпа, разрязана на малки парчета, в 600 г вода се вари, докато се свари за ядене, и се прецежда) или пък отварка от драка (плод), гръмотрън (корени) и шипки (плод): по 1 супена лъжица от трите се запарват с 600 г вряща вода и се варят 20 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене се взема 1 винена чашка от 75 г:

а) отварка от дебела мара (листа), жълт кантарион, жълт смил, бял пелин (листа), росопас, страшниче и цикория (корени) по 50 г от всяка: от тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) и 10 шипки, разрязани на две, се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 минути; като изстине, се прецежда; пие се подсладено с мед и лимон по вкус; или пък:

б) отварка от жълта тинтява и пр. (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или чай от лайка, последвана от налагане в областта на черния дроб в по-леки случаи с торбичка от тънко хасе (25 на 15 см), ушита на тегели, от по 1 см широки, и напълнена със смес от 9 супени лъжици готварска сол и 3 супени лъжици рафинирана сяра (от аптеката). В по-тежки случаи, придружени от силни болки, се поставя торбичка от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 5-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на кашица), а отгоре фланелен пояс.

Едновременно при тежко главоболие се слага „шапка“ от същото хасе, напълнена със селски хлебен квасец, приготвен по същия начин. В останалите случаи „шапката“ да е напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети със 100 г прясно мляко киснат 30 минути и се изцеждат добре; или пък „шапка“ от суров зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с оцет, и отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След това през целия ден в областта на жлъчния мехур се носи компрес от 3 бархетни парчета, натопени в настойка от пролез татарски босилек (листа и цвят): 3 пълни супени лъжици в 1/2 л чист маслинен зехтин във водна баня се варят 1 час, почива 23 дни и се прецежда. Преди поставянето на компреса кожата се изтрива добре, отгоре се поставя маслена хартия и се прикрепя с фланелен пояс.

Неделя. Ако няма криза почивка от всичко. При нужда лечението продължава по плана.

VI. През лятото добре е болният да почива. Може да полива цялото си тяло с хладка слънчева вода, последвано от сухо изтриване.

Важни добавки:
1. При криза болният веднага да легне в кревата и върху черния си дроб да постави торбичка, напълнена с хладка несолена извара, закрепена с фланелен бинт. След това да изпие 1 чашка от 150 г чай от джоджен (1 супена лъжица листа се запарват с 250 г вряща вода и се варят 5 минути, кисне 20 минути и се прецежда), засилен със сока на 1 цял лимон. През време на кризата да се храни само със слаб чай, най-добре от липа с малко захар или мед, и компот от ябълка или круша или пък разредено кисело мляко (айран) с парче леко препечен хляб.

2. При повишена температура сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене заедно с отварките, дадени в точка II, да взема и по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър на прах и лимонтозу по равни части.

3. При повръщане преди ядене и след ядене да взема по 1 кафена чашка отварка от джоджен (1 супена лъжица листа в 250 г вода се вари 5 минути; като изстине, се прецежда), съчетана с компрес на корема, натопен в топла отварка от джоджен — държи се 2-3 часа.

4. При сърбеж кожата да се изтрива с кърпа, натопена в отварка от 3 супени лъжици листа от смрадлика: в 600 г вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда и засилва с по 1 супена лъжица сол и оцет.

5. Солта и сярата в торбичката се сменят на 15 дни веднъж.

6. Режим след оздравяването.
Да се лекуват възпалителните заболявания на стомашно-чревния канал, да не се допуска образуването на жлъчни камъни, спазване на правилен хигиенен и диетичен режим.

7. Болният да избягва тежък труд — вдигане на тежко, разтърсване на тялото и излагане на настинка.

8. Ако болният има повишена температура, той не е нито за море, нито за банско лечение, а само за среднопланинско летовище.


СИФИЛИТИЧНА ЖЪЛТЕНИЦА

Причини.
Или сифилис, или пък лекуване със салварзан на болен, който може и да не е бил болен от сифилис.

Признаци.
Кратко време след началото на II период на сифилиса или пък от лечението със салварзан често се явява жълтеница с тежестите на обикновената, а понякога и на черната жълтеница (чувство на натиск в горната част на корема с наклонност към повръщане). При обикновена жълтеница анализът на урината показва жлъчка в голямо количество, свързана с липса на уробилин (сложно органично съединение с жълт цвят), а при сифилитичната жълтеница показва в еднакво количество жлъчка и уробилин. Освен това при обикновената жълтеница няма опасност от белокръвие, докато при сифилитичната има.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за основната болест (сифилиса), която го предизвиква. Ако е от салверзана (инжекции), тогава да се приложи лекуването, дадено за черна (злокачествена) жълтеница.


ЖЛЪЧНИ КОЛИКИ

Жлъчните колики не са самостоятелно заболяване, а проява на различни функционални и органични заболявания на жлъчния мехур и жлъчните пътища: при нервна преумора, повишена нервна възбудимост, при пясък или камъни в жлъчния мехур, при възпаление на жлъчния мехур, а и при апендицит, менструация и други.

Признаци.
Пристъпни свиващи болки в дясното подребрие, които се разпространяват назад към кръста, към дясното рамо и плешката. Те могат да се предизвикат от нервно напрежение или след нахранване, и то с тлъста храна, а понякога и без видима причина.

Лечение.
Необходимо е да се лекува първичното заболяване. За успокояване на болките е добре да се направи на болния топла клизма (39°С) най-добре с чай от лайка (същата клизма да се повтори 2-3 вечери подред). След нея да се направи парен компрес в областта на черния дроб най-добре с търпимо горещ сварен ечемик с продължителност 1-2 часа, като се сменя, щом изстине, или гореща баня (40-45°С за 20-30 минути), или пък обща гореща баня (40-42°С) за около половин час.

След парния компрес и банята се поставят млечни компреси с извара: в 1 л мляко се сипва сокът на 1-2 лимона и се поставя да заври. Млякото се пресича и се отделя суроватката, която се пие вместо гореща вода дневно трябва да се изпива 1-2 л от нея. С изварата, която се получава, се прави горещ компрес, покрит отгоре с натопена в гореща вода и изцедена кърпа, и горещи шишета на краката.

Такива кризи траят от часове до няколко дни, но с казаното лечение болките намаляват и болният заспива. Разбира се, нужно е по-дълго лежане на легло.

Ако се повторят коликите, повтарят се и изброените приложения.

Запекът да се отстранява само с топли клизми.

Вътрешно.
Докато траят болките, всеки четвърт час да се дава чай от джоджен, подсладен с мед, и 10-15 капки лимон (чаят да се изпива наведнъж), или пък да се изпие сокът от 1 лимон.

Ако болният няма камъни, много е полезно да се дава сок от портокали или отварка от репей-чигек.

Приготовление:
Една супена лъжица на дребно нарязани корени в 500 г вода се варят 15 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

При постоянни жлъчни колики много помага и млечната отварка от коприва.

Приготовление.
Пет супени лъжици корени, стебла и листа от обикновена коприва се счукват добре и се задушават с малко (150 г) вода. След това се варят с 1 л мляко 15 минути, прецеждат се през цедка, за да се изстискат самите корени. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша.

При образувани камъни добри резултати дава лечението със зехтин и ряпа (вж. „Пясък и камъни в жлъчката“) или болният да изпие наведнъж 30 г чист маслинен зехтин, размесен със сока на 2 лимона, или смес от сока на 1/21 лимон, 1 жълтък от прясно яйце (добре развит) и от 30 г чист маслинен зехтин: изпива се наведнъж.

Диета.
Докато траят болките, не се дава никаква храна. След това първите няколко дни при апетит се дава само овесена вода, овесена каша без мляко или плодови сокове 3-5 пъти дневно. Щом няколко дни няма кризи, болният може вече да яде лека природосъобразна храна картофена, оризена, ябълкова и други супи, също са полезни печените без сол семки от Тиква. По-после плодове, ягода, кайсии, дини, грозде и каши. На закуска се забранява кафе с мляко, шоколад с мляко или други подобни. Препоръчват се захарни и тестени изделия, нетлъсто месо (да се избягва запържването на храните), прясно мляко и сирене. Да не се употребяват сланина, свинска мас, тлъсто месо и риба, консерви, хайвер, а също и туршии, кисело зеле, сини домати, газирани и спиртни напитки.

Сокът от грозде (приготвен без химикали) е много полезен и може да замести портокаловия сок.

Самовнушение.
Да се прилага с формулата: „Минава, минава...“.


ПЯСЪК И КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА

Това заболяване се среща доста често, особено у жените, при което понякога може да протече съвсем незабелязано.

Причини.
За образуването на пясък или камъни в жлъчния мехур те са различни. Значение имат смущенията в обмяната на веществата, инфектирането на жлъчния мехур, а и смущения в изпразването му. Важна роля има и нервната система.

Втората причина са нашите навици при храненето, като преяждане и често ядене, особено на пържени, тлъсти и тестени храни, масло и пр., липса на витамини в храната, недостатъчно движения, слабо дишане, тясно облекло (корсети, колани, превръзки), при бременност, постоянно запичане, затлъстяване.

Признаци.
В значителна част от болните заболяването протича без особени прояви и приживе не се открива. В някои случаи болните се оплакват от оригване и киселини след нахранване, раздуване на корема, тежест и болки вдясно под ребрата, които се излъчват към кръста и плешката, главно дясната. Тези оплаквания най-често са свързани с обилно ядене, и то на мазни, пържени храни, яйца, риба.

Болката при жлъчна криза е много силна, обикновено се явява нощно време, няколко часа след нахранване. Трае най-често 5-6 часа. Болните повръщат, често имат втрисане с температура, може да се яви и жълтеница. Ако жълтеницата е продължителна, урината на болния става тъмна, а изпражненията светли, бели.

Усложнения.
Инфектиране, възпаление, дори нагнояване на жлъчния мехур, уврежда се и черният дроб, а може да настъпи и пробив на жлъчния мехур с перитонит.

Предсказание.
Добро, ако се лекува правилно и системно, иначе трае с години.

Предпазване.
Да се избягва употребата на много мазнини, яйца, алкохол, да се избягва заседналият начин на живот. Хората на средна възраст да се упражняват физически, да се движат и да правят гимнастика; да се хранят природосъобразно. При възпалителни заболявания на жлъчните канали да се вземат навреме мерки.

Лечение.
Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема:

а) по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, разбъркан с 250 г лимонов сок и 250 г чист маслинен зехтин; или:

б) по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 500 г чист маслинен зехтин и 50 г чиста бяла мурова смола (при липсата на такава може да взема и чиста бяла смола) във водна баня се варят 20 минути; или:

в) по 1 ракиена чашка от следната смес: 500 г чист маслинен зехтин и сока на 6 лимона, разбъркани с 500 г отварка от корените на магданоз; тя се приготвя така: 250 г корени от магданоз в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецежда; или пък:

г) по 1 ракиена чашка сироп от 3 средни луковици от бял крем, добре измити в 500 г вода се варят, докато остане 250 г отварка; след това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване и се засилва с 250 г чист пчелен мед, за да стане на сироп. При пиенето може да се пие с лимон по вкус.

II. Двадесет минути след вземане на едно от горните средства да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен кантарион (листа), смил, полски хвощ, мента пиперита, невен, пелин, цикория (корени, листа и стебла) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 4 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка семе от анасон се запарват с 1 л вряща вода, на тих огън се вари 25 минути и веднага се прецежда. При пиенето всяка чашка се подсилва с четвърт чаена лъжичка прах от вътрешната ципа на кокошата воденичка.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, овнешко и консервирани меса и риби. Да се избягват още и пържените храни, сланина, салами, луканка, хайвер, тлъсти птици и риби. Препоръчва се храната да е задушена, варена на пара или печена.
Люто, алкохол и тютюн не!
Да се отбягват сините сливи, сините патладжани и орехите.

Преди обед болният може да изяжда 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб или пък 1 чинийка салата от кромид лук с листа от магданоз по равни части, или други салати с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, пилешко, телешко. Прясно зеле може да употребява, ако организмът му го понася.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, прясна несолена извара, прясно несолено сирене, зеленчукови пюрета, компоти и печена ябълка с хляб. На дъвченето да се обръща особено внимание и всеки залък да се дъвче до пълното му втечняване.

След ядене да взема и по 1-2 супени лъжици от следната смес: 50 г чист пчелен мед разбъркан със сока на лимон и половина и 1 супена лъжица брашно от Шипка .

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ряпа (вж. „Хронично кръвонатрупване в черния дроб“) или отварка от борови връхчета (4 супени лъжици връхчета с прибавка на 25 шипки, разрязани на две, и 5 листа от смокиня се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят, като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон по вкус).

III. Два часа след ядене да взема по 1 бучка захар с 3-5 капки чисто терпентиново масло (от аптеката) или по 1 зърно чист пчелен восък, голямо колкото грахово.

IV. Заедно с капките или восъка да изпива 100 г отварка от корени от обикновена коприва 50 г корени се варят в 1,5 л прясно мляко 30 минути и веднага се прецежда, или по 1 чашка от 100 г отварка от синя тинтява и пр. (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен клизма с 500 г топла вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнена с топла лапа от кромид лук, опечен, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 3 супени лъжици пудра захар, 1 супена лъжица сяра на прах и малко препечено брашно от царевица (за да отнеме влагата на лапата). Лапата в областта на черния дроб е два пъти по-дебела, отколкото на другите места.

Едновременно областта на черния дроб откъм гърба се налага с торбичка от същото хасе, напълнена с пресен хладък селски хлебен квасец, гъсто забъркан отпреди 4 часа и засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова лъжици корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и смачкани на кашица, с прибавка на 9 сини сливи, смачкани без костилките; отгоре се слага вестник и вълнен пояс.

На главата „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскано от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре друга шапка от чорап.

При главоболие се поставя „шапка“ от същото хасе, напълнена със същия квасец, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно, или пък с 9 супени лъжици корени от полски бъзунек, счукани на ситно. Държат се цяла нощ или докато досадят.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре“, а при болки с формулата: „Минава...“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, изтриване, обличане и 1020 дълбоки вдишвания през носа с толкова издишвания през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря. Освен това през целия ден върху жлъчката и черния дроб да се носи торбичка от тънко хасе (25 на 15 см), ушита на хоризонтални тегели, по 1 см широки, пълна със смес от 6 супени лъжици готварска сол и 2 супени лъжици сяра на прах. Сместа се сменя всеки 15 дни.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. При криза лечението продължава.

Важни добавки:
1. При криза, съпроводена с повръщане на жълта горчилка, вместо дадените в плана отварки болният да пие отварка от джоджен и мащерка (по 1 супена лъжица от двете се запарват с 500 г вряща вода, вари се 5 минути; като изстине, се прецежда). При пиенето всяка чашка се засилва с по 1 чаена лъжичка лимонов сок.

2. При криза със силни нетърпими болки болният веднага да легне на легло и да сложи в областта на жлъчката и черния дроб топла тухла, напръскана с горещ оцет и увита във вълнена кърпа, за да не го изгори, а след това да изпие 1 кафена чашка чист маслинен зехтин с (без) няколко капки лимонов сок. През време на кризата да се храни само с течна храна: слаб чай с малко захар, разреден компот от ябълка, круша, праскова или разредено кисело мляко с препечен хляб.

3. При силен сърбеж на кожата да направи гореща баня (38°С за 10-20 минути), последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, или пък да си изтрие кожата с кърпа, натопена в хладка отварка от смрадлика (листа): 3 супени лъжици смрадлика се запарват с 600 г вряща вода и се вари 10 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица готварска сол и оцет.

4. След оздравяването добре е болният да спазва следния режим: сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене и 2 часа след ядене да пие по 1 чашка от 75 г отварка от корените на синя тинтява (4 супени лъжици в 1 л вода се варят на тих огън 30 минути и веднага се прецежда) и през вечер да стои с коремен компрес (отпред), натопен в пепелива вода (1 двойна шепа дървена пепел в 5 л вода се вари 20 минути и като се утаи, чистата вода внимателно се излива в чист съд и се използува за целта). Освен това да избягва обилното ядене и пиене и да води редовен живот.

5. Освен тези средства препоръчват се по възможност повече телесни движения гимнастика, особено гимнастика на снагата, широки и удобни дрехи.

6. Оперативно лечение. При заседнал камък с дълготрайна жълтеница, при усложнение с гнойно възпаление, пробив на жлъчния мехур, продължително запушване по преценка на лекаря са прибягва до оперативно лечение.


ЧЕРНА (ЗЛОКАЧЕСТВЕНА) ЖЪЛТЕНИЦА

Причини.
Злокачествени заболявания на черния дроб, жлъчните пътища и съседните органи.

Признаци.
Прогресиращо пожълтяване на тялото, което съпровожда другите признаци на заболяването.

В началото болният изгубва охота за ядене, страда от безсъние, повдига му се и повръща жълто, болят го главата и гръбнакът, отпаднал е, има лека треска. После се явява жълтеницата. Този период може да бъде къс или да продължи по-дълго.

По-късно заедно с жълтеницата се явява кръвотечение от различни органи и обща отпадналост. Колкото повече време минава, жълтеницата става по-тъмна, по-зелена, лицето се покрива с петна, очите закървяват. В областта на черния дроб болният усеща болка. Най-после идват различни усложнения.

Предсказание.
Много сериозно.

Предпазване.
Трябва да се употребява предимно природосъобразна, млечно-растителна храна, да се избягват всякакви спиртни питиета, под каквато и форма да са те, а също и пушенето на тютюн.

Лечение.
Необходимо е да се лекува основното заболяване, и то от лекар-специалист.

Народната медицина използва лечението, дадено за обикновена жълтеница, със следната добавка:

Вътрешно болният да взема:


а) лимонов сок 5060 г лимонов сок се размесва с 1/2 л дестилирана вода, прибавя се малко мед и се дава на болния за едно денонощие; или:

б) чай от върбинка, зайча стъпка и росопас по 1 супена лъжица листа от трите се запарват с 600 г вряща вода, киснат цяла нощ, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чаша; или пък:

в) отварка от смил с волска жлъчка 1 супена лъжица корени в 500 г вода се варят, докато остане наполовина, прецежда се и се добавя 1 супена лъжица сок от жлъчката на прясно заклан вол; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаена лъжичка;

г) добре действа на заболелия черен дроб, ако се пие всекидневно сутрин и вечер (след една от казаните отвари) и по 1 чаша мляко, размесено с лъжица прах от липови въглища и подсладено с мед.

Диета.
Всеки ден сутрин, обед и вечер непосредствено преди ядене да се взема и по една супена лъжица от предварително приготвен чист винен оцет или лимонов сок (300 г), разбъркан с една глава добре счукан чесън.

На закуска липов чай и черен ръжен хляб (кафе с мляко, шоколад с мляко и други подобни се забраняват), а на обяд и вечеря най-напред аперитив: салата от черна ряпа, кромид лук и зехтин (не олио) с лимон, а след това само сух боб, сварен в първата вода с малко сол и корени (моркови, целина и др.) без всякаква тлъстина, при това бобът да не е съвсем доварен и да бъде подправен с малко чист винен оцет. В случая е полезен сокът от портокали, а при липса на портокали сок от грозде , приготвен без химикали.

Самовнушение.
Както при обикновена жълтеница.


СИФИЛИС НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Среща се като вродено или придобито заболяване през втория или главно през третия стадий на сифилиса, и то по-често у мъжете. В черния дроб настъпват трайни изменения, при което болните се оплакват най-често от тежест и болка в дясното подребрие, оригване, газове, запек или диария, понякога жълтеница. В някои случаи може да се образува и течност в коремната кухина.

Предпазване.
Предпазване от сифилистична зараза, а и своевременно лечение на сифилиса през първия период.

Лечение.
Както при сифилис. Освен това се препоръчва употреба на повече въглехидратни храни и белтъчини: мляко, извара, сирене.


ЖЛЪЧНИЯТ МЕХУР И НЕГОВОТО ЗНАЧЕНИЕ

Жлъчният мехур, който народът погрешно нарича „жлъчка“, е една торбичка, прилична на круша с дръжката надолу. За да определите мястото му, поставете пръстите на ръката си на дясната страна на тялото под най-долното ребро. Движете ги след това към средата на тялото и когато стигнете на 8 см от средната пъпна линия, ще бъдат точно над жлъчния мехур. Той е захванат направо за черния дроб, който работи непрекъснато, денем и нощем, изработва сокове, които се събират в сгъстен вид в жлъчния мехур и стоят там, докато дванадесетопръстникът телеграфира да му се изпратят. Жлъчният мехур веднага се свива и избутва събралата се в него течност, която отива в червата, за да вземе участие при смилането на храната, главно на тлъстините в нея.

Тя превръща мазнините във форма, разтворима във вода. За да се измият добре мазни съдове, домакинята употребява гореща вода и сода, която разтваря мазнините. Подобно нещо извършва и жлъчната течност в червата тя разтваря мазнините и улеснява тяхното всмукване от чревните стени. Зеленият цвят на жлъчката боядисва хранителната кашица и придава тъмнокафявия цвят на изпражненията, а самата жлъчка предпазва хранителните остатъци в дебелите черва и от гниене. След като тя даде онова, което е нужно за използване на тлъстините, всичко друго от нея минава нататък, за да бъде изхвърлено с изпражненията. Ето защо, когато жлъчният канал е запушен и в червата не влиза жлъчка, изпражненията са бели, като хума.


ОБИКНОВЕНА ЖЪЛТЕНИЦА

Жълтеница наричаме пожълтяването на кожата и видимите слизести ципи на тялото. Тя най-често е признак на някои стомашно-чревни, чернодробни болести и други.

Причини.
Най-честата причина са различни възпалителни процеси в черния дроб и жлъчните пътища, предизвикани от микробна или вирусна инфекция, или пък от запушване от камък, тумор и други.

Признаци.
Очевидният признак на тази болест е своеобразното пожълтяване, което в началото се явява в бялото (склерата) на очите, а после се разпростира по цялата кожа. Болният е отпаднал и се оплаква от разстройство в стомаха или червата. Губи желание за ядене, езикът се покрива с дебел кафяв пласт, устата му горчи и има отвращение към храната. Усеща болки под лъжичката и в дясното рамо, урината му става червено-кафява и при разтърсване дава жълта пяна. Изпражненията му имат цвят на глина (хума) и миришат лошо. Има главоболие и отслабва. Болният се оплаква още от стомашно разстройство и сърбеж по кожата, понякога толкова силен, че не може да спи.

Предсказание.
Жълтеницата трае от 4 до 8 седмици. При по-леки случаи изчезва и за една-две седмици.

Предпазване.
Да се избягват първопричините.

Лечение.
Задължително болнично. Народната медицина препоръчва преди всичко болният да лежи в леглото. Един път дневно да се правят клизми (27°С).

I. Сутрин преди разсъмване (в 4 часа) още в леглото болният да изпие следната смес: 1/4 чаена лъжичка (на деца с върха на ножа) прах от реза (тя се намира, макар и рядко, в жлъчните канали на вол или теле изсушава се и се стрива на прах, който има тъмночервен цвят), размит с 1 супена лъжица (за деца 1 чаена лъжичка) сок от лимон или пък с чист винен оцет. След вземането му болният продължава да спи. Резата се взема само 3 сутрини подред без други лекарства.

II. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по 2 парчета от смокини с 1 парче лимон бялото и жълтото (за деца по 1 смокиня и 1/2 парченце лимон), приготвени така: 6 лимона, разрязани по дължина на две половини и всяка от тях на 4 парчета, всичко 48 парчета и 24 смокини, разрязани на по 2 части, се поръсват с 1/2 чаена лъжичка печена стипца (от аптеката) и 1 супена лъжица ревент и се заливат с чист винен оцет, така че да се покрие цялата маса; стои два дни, за да попият смокините и лимонът оцета. Тази смес се повтаря два пъти подред с прекъсване между първото и второто вземане за две седмици.

III. Десет минути след това да изпива по 1 винена чашка от 75 г отварка от жълт кантарион (листа и цвят), жълт смил (цвят), дебела мара (листа), кръвен здравец (листа и цвят), бял пелин (листа и цвят), невен, росопас (листа и цвят), страшниче, червена хвойна (зърна) и цикория (листа и клонки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 10 шипки, разрязани на две, се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Докато се възстанови апетитът, много е полезно болният да гладува 2-3 дни, като през това време (на 3-4 пъти) изпива сока на 1-2 лимона, разреден с преварена вода и подсладен с малко мед. Лимоновият сок успешно може да се замести и с отварка от бяла ряпа (една ряпа се нарязва на тънки парченца и в 1 л вода се вари 30 минути; като изстине, се прецежда чрез изстискване). След това на болния може да се дава течна вегетарианска храна: компот от плодове, Тиква (варена или печена), разбито кисело мляко и зърнени храни (овесени ядки, ориз, грис, пшеница), а по-късно и пюрета от зеленчуци (моркови, картофи и др.), задушени плодове, салата. Храната не трябва да съдържа тлъстини. Всички подправки са вредни. Алкохолът и тютюнът да се изключат напълно.
Суровите плодови сокове са полезни.

Да се отбягват храните, които образуват много газове, като бакла, грах, фасул и други. При това храната да е подкиселена с лимон или чист винен оцет.

Много е полезно на първа закуска болният да изяжда един лимон, нарязан на тънки филийки и поръсен със сол, или 1 чашка кисело мляко, забъркано с 1 супена лъжица прах от липови въглища, подсладено с мед или захар (същото може да се вземе и на вечеря), или пък 1 чаена лъжичка (за деца 1/4 чаена лъжичка) нишадър на прах.

Преди обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка разтвор, приготвен от 1 супена лъжица лимонов сок и 1 чаена лъжичка чиста лимонена киселина (от аптеката, но не и лимонтозу), разтворена с 2 чаени лъжички ситна захар и 300 г преварена вода. Люто, алкохол и тютюн не!

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие дестилирана вода (от аптеката), подкиселена с лимон по вкус, или отварка от листата и младите клонки на киселия трън, или пък отварка от листата на морковите (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда).

IV. Два часа след ядене да взема 1 чаена лъжичка (за деца наполовина) смес от сока на 2 лимона, разбъркан със сока на 2 глави чесън, счукан на ситно и добре изстискан през кърпа.

V. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка отварка от босилек, керевиз (листа и цвят), коприва (корени), кисел трън (корени), листа от орехи, маточина (листа) и чубрица (листа и цвят) по 100 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват със 700 г вряща вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

VI. Вечер преди лягане при нужда клизма с 500 г топла вода (за деца 250 г), последвана от налагане в областта на черния дроб с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 10-15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките, поръсени с 1 супена лъжица захар и малко леко препечено брашно от царевица за отнемане влагата на лапата, или пък топла лапа от кромид лук и листа от магданоз по равни части, на ситно нарязани, със 100 г прясно мляко и 1 супена лъжица ленено семе. Вари се да стане гъста лапа и преди поставянето є се поръсва с 1 супена лъжица ситна захар. Отгоре се слагат вестник, вълнен пояс и грейка с гореща вода. Държат се до сутринта.

Добавка.
За по-бързото пречистване канала на жлъчката преди заспиване болният да изпие една чаша от 150 г разтвор от 1 изравнена чаена лъжичка карлсбадска сол и 150 г топла вода.

VII. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. През деня се държи върху черния дроб една от казаните лапи или пък търпимо гореща тухличка, попарена с вряща вода и оцет наполовина и увита във вълнено парче, за да не пари. Държат се, докато са приятни на болния.

Важни добавки:
1. За по-бързо излекуване болният да е на легло, като лежи спокойно на гръб. След преминаване на жълтеницата може да става и бавно да премине към обикновена храна.

2. При болки в целия корем лапата се слага върху него в троен размер.

3. При силен сърбеж по кожата да разтрива тялото си с отварка от смрадлика (5 супени лъжици листа в 1 л вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда и се засилва с по 2 пълни супени лъжици готварска сол и оцет) или пък със смес от 100 г оцет и 30 г чист маслинен зехтин и да се къпе в топла вода (37 оС за 10-20 минути), последвано от сухо увиване за по-добро изпотяване.

4. След оздравяването в продължение на шест месеца да се спазва строго дадената диета, като същевременно се пази от физическа преумора.

5. Болният да не прави през лятото слънчеви бани.

6. През деня устата често да се изплаква с хладка вода и зъбите редовно да се мият.


МЕТИЛ В ЧЕРНИЯ ДРОБ (ФАСЦИОЛОЗА)

Фасциолозата е заболяване, което се причинява от чернодробния метил паразит, който живее главно в животните, особено овцете. Той има сплескана форма и прилича на лист с дължина 35 см и ширина 1 см.

Причини.
Човек се заразява при пиене на речна или изворна вода или при ядене на сурови плодове и зеленчуци, поливани със замърсена вода. Заразяването се поддържа от домашните и дивите животни най-често овцете и козите. Попаднал в човешкия организъм, паразитът прониква в черния дроб и живее в по-големите жлъчни пътища. Обикновено от метил се заразяват овчарите, когато пият застояли води, от които пият и заразените овце.

Признаци.
Болният има гадене, повръщане, липса на апетит, понякога диария. Оплаква се от тежест и болки вдясно под ребрата, температурата се повишава, появява се жълтеница.

Предсказанието за болестта е сериозно, тя често завършва със смърт.

Лечение.
Провежда се в болница. Народното лечение е, както при ехинокок, с добавка: сутрин, обед и вечер преди ядене болният да изпива по 1 чаша зелева чорба (армея) или чай от пелин (1 супена лъжица от пелина се запарва с 200 г вряща вода, кисне захлупено 1 час, прецежда се и се пие по 1/2 чаша топла или затоплена).
Или пък отварка от мъжка папрат: 2-3 супени лъжици листа и корени се нарязват на дребно, варят се в 1 л вода около 20-25 минути, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 малка винена чашка. Пиенето на отварката продължава три дни подред.

КУЧЕШКА ТЕНИЯ (ЕХИНОКОК) НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Този паразит живее в червата на кучето, което и разнася заразата. Човек се заразява от замърсена храна или замърсени ръце. Зародишите проникват в човешкия организъм и се разнасят в различни органи.

Черният дроб е честа локализация. Тук зародишите се развиват в ехинококов мехур с различни размери в продължение на няколко години.

Признаци.
Дълго време болният може да няма оплаквания. Рядко има тежест или болка в дясното подребрие. По-късно може да се развие жълтеница. Състоянието се влошава, ако мехурът пробие или нагнои.

Предсказание.
Сериозно, особено при усложнения. Понякога болните могат да имат това заболяване с години (20 и повече) с малки оплаквания, а в други случаи още през първите месеци могат да имат големи смущения. Тъй или инак те винаги са в опасност било поради загнояване (инфекция на ехинокока), било поради спукване. Самостоятелното излекуване е извънредно рядко и на него човек не трябва да разчита.

Предпазване.
Да се намали броят на кучетата, като се избягва всякакъв контакт с тях. Да се мият редовно ръцете преди хранене, а също и плодовете и зеленчуците.

Лечение.
Лечението на чернодробния ехинокок е болнично, предимно оперативно, и то преди да настъпят усложнения. Народната медицина прилага лечение винаги с оглед на общото състояние на болния:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от 5 глави суров настърган кромид лук, добре изстискан в подходящ буркан и засилен с 500 г ситна захар. Оставя се да стои на светло място 7 дни, след което се прецежда през тънка кърпа.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, листа от бреза , бял равнец (листа и цвят), върбинка (листа и цвят), жълт кантарион (листа и цвят), жълт смил (листа и цвят), пелин (листа), синя тинтява (листа и цвят), червена хвойна (зърна) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. При пиенето всяка чашка да се засилва с по 1/2 чаена лъжичка лимонов сок.

Диета.
Същата, дадена за ехинокок (кучешка тения) в корема и по други места.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от магданоз (листа и корени): по 2 супени лъжици от двете в 1 л вода се варят 20 минути, като изстине, се прецежда, или пък плодови сокове.

III. Два часа след ядене да се повтори даденото по-горе в точка I и II.

IV. Вечер преди лягане при нужда клизма с 500 г топъл чай от лайка (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода и кисне захлупено 20 минути), последвана от налагане на черния дроб (дясната половина на корема и същата област отзад) с две торбички от тънко хасе с размери 30 на 20 см, напълнени с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с по 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките и поръсени с малко леко препечено брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата). Отгоре се слага вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре вълнена шапка и така да се спи.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След това, ако болният е на легло, 2 часа след закуска да си сложи отново лапите от печения кромид лук със сливите и да ги държи 6 часа. Ако болният ходи на работа, върху черния дроб да носи торбичка от тънко хасе (24 на 12 см), ушита на тегели от по 1 см широки, напълнени със смес от 6 пълни супени лъжици готварска сол и 2 супени лъжици рафинирана сяра на прах (от аптеката).

Важна добавка.
При липса на кромид лук той може да се замени с праз лук (бялата му част), на ситно нарязан и задушен, докато се изпари излишната влага, и засилен, както е казано за кромида.


АБСЦЕС (ГНОЙНИК) НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Гнойното възпаление на чернодробната тъкан може да протече с образуване на единична гнойна торба или с множество малки абсцеси.

Причини.
Най-често се дължи на проникването на болестотворни микроорганизми. Понякога може да е усложнение на възпалителното заболяване на жлъчния мехур и жлъчните канали.

Признаци.
При образувал се абсцес в черния дроб състоянието на болния е тежко. Температурата се повишава, има втрисане, безапетитие с оригване, повръщане, газове в корема и чести диарии. Появява се силно главоболие, безсъние. Болният има силна болка в дясното подребрие, понякога може да настъпи изразена жълтеница. При пробив на абсцеса могат да настъпят различни усложнения.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Своевременно лечение на причинните заболявания.

Лечение.
Най-добре в специализирано болнично отделение. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от алое арборесценс.

Приготовление:
10-20 листа с общо тегло 200 г се нарязват на дребни парчета, обелва се външната им ципа, слага се в съд и се прибавя чист пчелен мед и чисто натурално червено вино по 200 г. Във водна баня се вари 1 час, а като изстине, се прецежда и се държи на студено място в чисто стъкло, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа болният да изпива или:

а) по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, бял равнец, жълт кантарион, лайка, слез, синя тинтява и хмел (шишарки) по 50 г от всяка; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се вари 10 минути; като изстине, се прецежда; или пък:

б) по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, синя тинтява, червен и жълт кантарион, жълт и бял равнец, мента пиперита, невен, ранилист (листа и цвят), цикория (корени, листа и цвят) по 50 г от всяка; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряла вода и се варят още 45 минути; като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с прибавка и на листа от магданоз и черна ряпа (настъргана половин час преди ядене, за да не дава оригвания) по равни части от всяка с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби.

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата, може да изяжда и по 100-200 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба.

На вечеря винаги безмесна храна. След ядене и в двата случая да изпива и по 1 чашка „домашна боза“, приготвена от 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, засилен с 1 чаена лъжичка брашно от Шипка , малко чист пчелен мед или захар и плодов сок или вода, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, добре е болният да пие отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа, листа от горска ягода,листа от Малина, миризлива лазаркиня, орехови листа, френско грозде (листа и плод) и червена хвойна (зърна) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 5 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония,листа от бреза , бял равнец (листа и цвят), върбинка (листа), градински чай, жълта тинтява, жълт кантарион (листа и цвят) и цикория (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се около 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане едва-две вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода, като изстине, се прецежда; за деца клизмите се правят от 200-300 г според възрастта), последвана от парни компреси в областта на черния дроб, и то отпред и отзад, с торбички, напълнени с търпимо гореща печена готварска сол, покрити отгоре с мушама и закрепени върху болните места с вълнен пояс. Държат се, докато изстинат.

След това същите места се налагат с торбички, напълнени с хладък пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен за всяко място с 5-8 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка на 1020 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките. Или с торбичка, напълнена с топла лапа от листа от полски бъзак, сварени с 1 чаша мляко на лапа и поръсени за всяко място с 1 лъжица захар, или пък с топла лапа от кромид лук, опечен, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с 10 сини сливи.

Едновременно се прави коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец листа и цвят (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и се варят още 5 минути, като изстине, се прецежда); отгоре вестник и вълнен пояс.

На тила се слага торбичка с пресен селски хлебен квасец, засилен с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. При тежко главоболие се поставя цяла „шапка“ с квасец, засилен със 7-9 лъжици кестени, отгоре се слага вълнена шапка и се държат цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните от 16 години да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след това и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Един-два часа след сутрешната закуска, ако болният е на легло, добре е да повтори парните компреси на болните места, последвани от налагане на същите места с една от казаните лапи и от поставяне и на коремен компрес, натопен в топла отварка от бял равнец торбичките да се държат 5-6 часа, а коремният компрес 3-4 часа. Ако болният е на работа, през целия ден на болното място от двете страни да носи мушама от хаваджива, рецептата на която е дадена в том I, „Домашна аптека“.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко (пият се само билките и се пази диетата); ако има криза, лечението продължава по плана.

При менструация парни компреси не се правят, а само се поставят топли (36°С) лапи на болното място.

Важни добавки:
1. Ако на болното място се образува гнойник, да се налага 3 вечери подред с топла лапа от печена земна ябълка (грудки), смачкани на пюре и поръсени със захар, или пък с топла лапа от ленено семе, сварено с малко захар мляко, преди поставянето поръсена с малко захар. След пробиването на гнойника сутрин и вечер раната да се измива с отварка от жълт кантарион (3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 10 минути, като изстине, се прецежда), а след това да се налага с марличка, намазана със „сладък мехлем“.

Още по-добре действува следният домашен мехлем: сокът от зелена коприва (50 г), която се счуква и изцежда, се смесва с белтъка на 2 яйца и се разбива хубаво, за да стане гъсто като мехлем. При желание може да се добави и 1/2 чаена лъжичка чист пчелен мед и бяло брашно, колкото поеме, докато се сгъсти и стане на мехлем.

2. Ако се образува фистула, тя се лекува по начина, даден за фистули.


ОСТРА ЖЪЛТА АТРОФИЯ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ

Острата жълта атрофия на черния дроб е тежко заболяване, което се среща по-често у жените.

Причини.
Доста разнообразни. Важно значение имат инфекциозният хепатит и други инфекциозни заболявания (туберкулоза, коремен тиф, дизентерия), сифилисът, някои отравяния, бременност и други.

Признаци.
Болестта протича много бързо. Нейните предвестници са обща слабост и разбитост, липса на апетит, гадене, повръщане, диария. Характерна е появата на жълтеница. Болният е апатичен, много сънлив през деня, но неспокоен и възбуден през нощта. Съзнанието се замъглява и той има вид на душевноболен. Постепенно изпада в тежка кома дълбоко безсъзнание.

Предсказание.
Много сериозно. Повечето пъти болестта свършва със смърт. При навременно лечение в специализирано болнично отделение може да настъпи подобрение или излекуване.

Предпазване.
Всяко чернодробно заболяване, особено с жълтеница, трябва да се лекува навреме и системно.

Лечение.
Болният веднага да се изпрати в болницата. От народната медицина се препоръчва да пие една от следните отварки:

1. Отварка от агримония, розмарин, бяло подъбиче и овчарска торбичка по 50 г от всяка.

Приготовление:
От общата смес се вземат 2 супени лъжици и в 500 г вода се варят 10 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша от 75 г.

2. Отварка от агримония, бял равнец, жълт кантарион, слез, лайка, синя тинтява и хмел вж. „Абсцес (гнойник) на черния дроб“.

3. Отварка от агримония, радика, лазаркиня и риган.

Приготовление. От общата смес, приготвена от всички билки поравно, се взема 1 супена лъжица и в 300 г вода се вари 5 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чашка.

4. Отварка от жълт кантарион и върбина.

Приготовление.
От общата смес, приготвена от по равни части от двете билки, се взема 1 супена лъжица и в 300 г вода се вари 10 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.


Диета.
Предимно сурова храна.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от жълт кантарион или пък овесено мляко.


ВОДНЯНКА НА КОРЕМНАТА КУХИНА (АСЦИТ)

Набирането на течност в коремната кухина не е самостоятелно заболяване, а проява на заболявания на различни органи.

Причини.
Най-често е последица на сърдечна слабост, цироза на черния дроб и бъбречна болест, по-рядко хроничен хепатит, рак в коремната кухина и други.

Признаци.
В коремната кухина се събира различно количество течност, която й придава особена форма, като на жабешки корем. Болният има тежест в корема, разпъване. При по-големи количества течност може да се затрудни и дишането. При чернодробна цироза асцитът не се придружава от други отоци. При сърдечна недостатъчност обаче се съчетава с отоци по краката.

Коремът е подут, особено в долните части. При разклащане от една на друга страна се усеща предаването на вълната.

Предсказание.
Зависи от основната болест.

Лечение.
Провежда се в болнично заведение и е насочено срещу първичното заболяване, а и симптоматично.

Народната медицина използва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема:

а) по 1 супена лъжица сироп от Тиква: взема се една тиква, отрязва се капакът, изчиства се от салото и семето и догоре се напълва със ситна захар, захлупва се със същия капак и така стои 48 часа, след това се изцежда сиропът й, а самата Тиква се сварява и изяжда като храна; или пък:

б) по 1 супена лъжица разтвор от 500 г чиста гроздова ракия и 50 г нишадър на прах (от аптеката), на деца не се дава.

II. Десет минути след едно от тези средства болният да изпива:

а) 1 чашка от 50 г (за деца наполовина) отварка от по 3 супени лъжици корени от магданоз, бяла бреза (кори и реси) и ечемик (зърна) в 2 л вода на тих огън се варят 20 минути. След това се прибавя и по 1 супена лъжица цвят от лайка, лешникови листа, парички (морски глог плод) и коси от царевца , варят се още 10 минути и веднага се прецежда. При пиенето е добре всяка чашка да се засилва с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах от аптеката (за деца с върха на ножа); или:

б) да изпива 1 кафена чашка от 50 г отварка от 2-5 ореха, счукани заедно с черупките, и по 3 супени лъжици счукано семе от дини, магданоз, пъпеш и Тиква в 1 л вода на тих огън се вари да остане 500 г отварка и веднага се прецежда през тънка кърпа.

Диета.
За по-бързо изхвърляне на водата болният в продължение на 4 дни на закуска, обяд и вечеря да яде само печени картофи без хляб и след ядене да взема по 1-2 чаени лъжички сладко от кайсия или ягода. След това добре е болният в продължение на 2-4 седмици да приложи суровоядство (вж. том I) или вегетарианска храна (млечно-растителна) с повече плодове и зеленчуци, особено ако болният изяжда дневно по 1-5 глави суров кромид лук, или пък по 2-3 глави печен лук без захар. Може и обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн не!

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50-100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, печена и варена Тиква и компот с леко препечен хляб.

След закуска, обяд и вечеря да взема по 1-2 супени лъжици кромидово вино.

Приготовление:
Към 300 г суров кромид лук, на ситно нарязан, се прибавя 600 г чисто натурално бяло вино и 200 г чист пчелен мед. Захлупено кисне 5 дни и се прецежда.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният може да пие дневно по 250 г отварка от ечемик (2 пълни супени лъжици ечемик в 1 л вода се варят 30 минути и отварката веднага се прецежда).

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед или гликоза, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 50 г (за децата наполовина) отварка от кървав здравец (корени), жълт смил (листа), червен и жълт кантарион, мента пиперита, невен (листа и цвят), пелин (листа), синя тинтява, цикория (корени) и хмел (шишарки) по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на по 1 супена лъжица ленено и конопено семе, счукани на ситно, в 700 г вода се вари 20 минути и веднага се прецежда.

V. Вечер преди лягане през вечер болният да взема по 30 г английска сол (от аптеката), разтворена в 30 г хладка вода, или пък всяка вечер да му се правят клизмички с 250 г топла вода. Следва „опушване с ориз“ на цялото тяло, което трябва да се прави през ден или два пъти седмично. За целта болният сяда на малко столче, между краката му се слага съд с пепел, а отгоре й добре разгорени живи въглени; върху тях се изсипва 1 чаена лъжичка ориз. Болният се увива от врата надолу с дебело одеяло и така завит стои, докато му е приятно (без да чака да му досади). След това облича хавлия, обвива се с две одеяла до шията като бебе и лежи в кревата, докато хубаво се препоти, което се познава по изсъхналото му чело. Изтрива се до сухо и се правят фрикции на цялото тяло с влажна и суха кърпа. След това се оставя спокойно да спи.

През останалите дни се прави поливане на коленете със стайна вода (20°С). За целта болният сяда на обикновен стол с боси крака върху леген. Краката на 4 пръста нагоре от коленете са покрити с чаршаф. Поливането става с градинска лейка, като се започва от пръстите на десния крак, бавно нагоре до коляното и оттам се продължава по коляното на левия крак надолу до пръстите на левия крак и т. н., докато водата свърши. След това краката се изтриват и се обуват вълнени чорапи.

Едновременно коремът се налага с две торбички от тънко хасе, напълнени с възтопъл селски хлебен квасец (36°С) с дебелина 1 см, замесен вместо с вода с чисто бяло вино и преди поставянето му поръсен с 1 кг ситна захар (за деца според възрастта до 500 г) и 1 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), или пък с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи, смачкани без костилките, поръсени с 1 изравнена чаена лъжичка черен пипер и малко леко препечено брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се слага вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан с малко оцет, отгоре вестник и друга шапка.

При главоболие се поставя „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова лъжици млади и пресни корени от полски бъзуняк, на ситно счукани), отгоре вълнена шапка. Държи се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на корема, половите органи и областта на бъбреците с хладка вода и сухо изтриване. През деня се носи върху областта на бъбреците мушама от хаваджива (24 на 12 см) с тропосано отгоре є парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, след което се заменя с друга.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата; ако има криза, лечението продължава по плана.

При менструация също почивка от всичко с изключение на билките.

Важни добавки:
1. Болният да следи краката му винаги да са топли и сухи. Ако има нужда, добре е да спи с грейка (топло шише) на стъпалата.

2. При намаляване на урината да се направи вечер преди лягане едно от следните две приложения:

а) седем глави кромид лук се нарязват на ситно и се изпържват с малко петрол, докато лукът омекне добре, смачква се и във вид на топла лапа се поставя на кръста в областта на бъбреците; ако не даде резултат от първия път, повтаря се;

б) бяло зеле, ситно нарязано, се пържи в чист зехтин и след това като лапа се поставя на корема на болния.


ВТВЪРДЯВАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ (ЧЕРНОДРОБНА ЦИРОЗА)

При първично или вторично увреждане на черния дроб се развива заболяване, наречено цироза. Съществуват няколко форми на чернодробна цироза с различни причини и прояви. Най-често срещаната у нас е т. нар. алкохолна цироза.

Причини.
Значение за възникването й има злоупотребата със спиртни напитки (вино и особено ракия) при недостатъчно хранене. Най-голяма роля обаче има прекараната инфекциозна жълтеница. Причина може да бъдат и различни стомашно-чревни смущения, чревни инфекции и други.

Признаци.
Засяга по-често мъжете на възраст между 40 и 60 години. Началото на заболяването е незабелязано. Обикновено началните признаци са липса на апетит, горчив вкус в устата, запек, който се сменя с диария, понякога болки в дясната страна под ребрата. Болният се оплаква от главоболие, обща слабост, лесна умора, сърбеж по кожата. Често може да има и жълтеница, тежест и подуване на корема.

В по-късния стадий в корема се събира течност до няколко литра. От различни органи (носа, стомаха, хемороиди) има кръвотечения.

Заболяването може да протече няколко месеца, а понякога с години.

Предсказание.
Сериозно. При своевременно лечение и спазване на строг диетичен режим настъпва значително подобрение. При изразено, бързо развитие за различно време свършва фатално.

Лечение.
Провежда се от лекар.

Народната медицина използва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс. От него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат им се бодлите и се смилат на каша. Към нея се прибавят по 50 г корени от полски бъзак, ранилист и цикория (нарязани на ситно) и по 1 л чисто домашно червено вино и чист пчелен мед. На тих огън се вари на водна баня 1 час и веднага се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисва.

II. Десет минути след сиропа болният да изпива 1 чашка от 100 г отварка от 7 ореха, счукани на каша и вързани в марличка, с прибавка на по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и от магарешки трън и овес (зърна) в два и половина литра вода се варят 20 минути. След това се добавят 5 супени лъжици от следната смес: бял пелин (листа), бял равнец, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), исландски лишей, кървав здравец (корени), мента пиперита, невен, пача трева, синя тинтява, червен кантарион, цариче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка с 3 лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките. Вари се още 15 минути и веднага се прецежда през кърпа чрез изстискване. Пие се подсладено с глюкоза. Държи се на студено да не вкисне.

Диета.
Храната трябва да бъде богата на витамини и белтъчини с достатъчно въглехидрати, като се ограничат мазнините. Препоръчват се прясно нетлъсто месо, черен дроб, повече кашкавал, сирене, извара, а и много плодове (грозде, ягода, череши, кайсии, пъпеши). Дават се картофи и моркови, компоти, мляко.
Люто, алкохол и тютюн не!

На първа закуска болният да изпива по 200 г сок от кайсии, в който от вечерта се слага 30 г прясна мая за козунаци. Кисне захлупено цяла нощ, на сутринта се разбърква и засилва с по 1 чаена лъжичка суха бирена мая, брашно от коприва и  брашно от Шипка. Един час след това може да има втора закуска с мляко, сирене или кашкавал.

Преди обяд и вечеря да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от кромид лук с магданоз и черна ряпа по равни части и с лимон и чист зехтин по вкус, може да изяжда и по 100-200 г младо месо от агне, теле или пиле, варено или печено, но не и пържено, а също без горчица и чер пипер. През време на яденето да глътне и 1 детско хининче, обвито с чист восък.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с леко препечен хляб, винаги добре сдъвкани. Сини сливи и сини патладжани да не яде.

За десерт след закуска, обяд и вечеря да взема по половин смокиня с 1 парче лимон, приготвени така: 24 смокини се разрязват на по 2 части всяка и 6 месести лимона на по 8 парчета всеки, прибавя им се половин чаена лъжичка стипца и 1 супена лъжица ревент (от аптеката) и всичко се залива с чист винен оцет да ги покрие с 1/2 см; кисне два дни.

Вместо вода болният да пие отварка от босилек, маточина, мащерка и чубрица по 1 супена лъжица с прибавка на половин кора от портокал в 600 г вода ври 10 минути. Пие се подсладено с гликоза и с лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед и по 250 г лимонов сок и чист маслинен зехтин.

IV. Десет минути след тази смес да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при нужда топла (37°С) клизма с 500 г вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба и напълнена през вечер с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 3 китки магданоз (попарени, изстискани и на ситно нарязани), 9 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак (счукани на каша) и малко леко препечено брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата) и през вечер с гореща лапа от 300 г ориз, с прибавка на 45 сини сливи, смачкани без костилките, 3 супени лъжици ленено брашно, предварително леко запечено в 900 г вода се вари да стане гъсто като тесто. Отгоре се слага вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“ от същото хасе, напълнена с квасец от типов хляб, засилен с 1 чаена лъжичка настърган хрян, и отгоре друга шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Хладка фрикция на подмишниците и корема със сухо изтриване. Един-два часа след закуската се налага целият корем с топла лапа от праз лук (бялата му част, на ситно нарязана) с прибавка на 3 китки магданоз, също нарязани на ситно, 30 сини сливи, смачкани без костилките, и 150 г мляко вари се да стане гъста лапа като тесто; отгоре се слага вестник и вълнен пояс и се държи 8 часа.

Важни добавки:
1. Добре е втората закуска да се засилва и с 1 супена лъжица прах от липов въглен креда.

2. При сърбеж разтривка с отварка от 5 супени лъжици листа от смрадлика: в 1 л вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда и се засилва с по 2 супени лъжици оцет и сол.

3. През всичкото време да не се губи веселото настроение за постигане на по-скорошно оздравяване.

4. През лятото да се направят 20-30 топли бани (37°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъзак цялата билка с корените, стеблата и листата, орехови листа, здравец и бял равнец.

5. Ако се появи вода в корема, това лечение да се спре временно и болният да се лекува по плана за асцит (вода в корема), а след като я ликвидира, да се върне на първия план.

Самовнушение.
С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре.“

Усложнение. Възпаление на коремната ципа, туберкулоза и тежка жълтеница.


АМИЛОИДЕН ЧЕРЕН ДРОБ

Причини.
Под влияние на различни заболявания (хронични нагноявания в организма, гнойни възпаления на костите и т. н.) често се развива амилоидно израждане на черния дроб (в него се натрупва особено вещество).

Признаци.
Болезнените явления при тази болест обикновено се покриват от признаците на основната болест. Чувство на натиск и тежест в областта на черния дроб, мъчно дишане, липса на апетит, оригване, повръщане, подуване на корема и пр. заключват в себе си много малко, тъй като същите признаци се срещат и при други заболявания на черния дроб.

Лечение.
То трябва да бъде общо и насочено против основната болест.


КОРСЕТЕН ЧЕРЕН ДРОБ

Причини.
У жените, вследствие на силното пристягане с корсети, с колани или с други средства, на предната повърхност на дясната страна на черния дроб често се образува хоризонтална, повече или по-малко дълбока вдлъбнатина. Такъв черен дроб се нарича корсетен.

Признаци.
Болезнените симптоми се заключават в усещане за тежест и болки в областта на черния дроб.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за хронично кръвонатрупване в черния дроб. С добавка: едновременно със започването на лечението да се изостави носенето на корсета и на другите средства за стягане.


ХРОНИЧНО КРЪВОНАТРУПВАНЕ В ЧЕРНИЯ ДРОБ. ХРОНИЧЕН ХЕПАТИТ

Хроничното увреждане на черния дроб най-често е следствие на възпалителни заболявания, на някои инфекциозни заболявания (сифилис, малария и други).

Признаци.
Те са различни според самото заболяване. Болните чувстват отпадналост, пълнота в корема, тежест под дясното подребрие, храносмилането е смутено.

Лечение.
Необходимо е да се лекува основната болест.

Освен това народната медицина използва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема:

а) по 1-2 супени лъжици смес от 150 г чист маслинен зехтин, 500 г листа от магданоз, нарязани на ситно, и 500 г лимон захлупват се в подходящ буркан и на водна баня се вари на тих огън, докато омекне; като изстине, се прецежда; или:

б) по 1-2 супени лъжици смес от 150 г чист маслинен зехтин, 150 г сок от черна ряпа и сока на 1 лимон; или:

в) по 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин и борови връхчета (500 г чист маслинен зехтин заедно с 50 г борови връхчета или зелени борови игли се вари на водна баня 1 час и се оставя да почине 2-3 дни; след това се прецежда и се добавя сокът на 5 лимона); или пък:

г) от следната смес: 8 сушени смокини се разрязват на по 2 парчета (всичко 16 парчета), един месест лимон се разрязва на 2 парчета на дължина и всяко парче се разделя на по 8 парчета (всичко 16 парчета), след това всички се поръсват с 1/2 чаена лъжичка стипца (от аптеката) и 1 супена лъжица ревент (също от аптеката) и се заливат с чист винен оцет така, че да се покрие цялата смес; държи се два дни; тази смес се повтаря два пъти с едно прекъсване от 2 седмици.

Двадесет минути след едно от тези средства болният да изпива 1 чашка от 75 г:

а) отварка от върба ракита (листа): 80 листа от нея се попарват с 1 л вряща вода, вари се още 10 минути, като изстине, се прецежда; пие се 10 дни подред, 20 дни почивка, пак 10 дни се пие и пак почивка; или:

б) отварка от корените на черни боровинки (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 30 минути, като изстине, се прецежда); или пък:

в) отварка от агримония,листа от бреза, бял равнец (листа и цвят), волски език, върбина (листа), глухарче, градински чай, горивче, жълт кантарион, овчарска торбичка, росопас и цикория (корени) по 50 г; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се 10 минути, като изстине, се прецежда.

При непрекъснато повръщане 20 минути преди ядене да изпива 1 чашка варова вода.

Приготовление:
Една буца негасена вар около 1 кг се изгасява в 5 л вода, разбърква се и се оставя да се избистри в продължение на три дни, след това се обира коричката отгоре, бистрата вода се налива в подходящи бутилки и се запушва добре.

Десет минути след варовата вода болният да изпива 1 чашка отварка от див джоджен (цялата билка с корена) 50 г и планински очиболец 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб), или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с прибавка на магданоз и настъргана черна ряпа (настъргва се преди половин час, за да не дава оригвания) по равни части с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. Освен това много е полезно да се яде прясно несолено сирене, а също и прясна несолена извара, като се избягват кисело зеле и стар фасул.

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата, може да изяжда и по 50-100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска).

На вечеря винаги безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с леко препечен хляб.

След ядене да взема по 1 чаена лъжичка смес от 250 г чист пчелен мед, разбъркан със сока на лимон и половина, след това да изпие 1 супена лъжица отварка от червена хвойна (зърна), синя тинтява (корени) по 30 г от всяка, бял градински хмел, 1 глава от белия крем и сока на царевица 200 г. Изброените билки се варят в 2 л вода захлупени, докато остане отварката наполовина, и се прецежда. Държи се на студено да не вкисне.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният може да пие:

а) чай от настърган хрян (1 кг се запарва с 5 л вряща вода и кисне захлупено, докато изстине, прецежда се и се разделя на 5 бутилки от по 1 л пие се в продължение на 5 дни; или:

б) отварка от ряпа (една средноголяма черна ряпа, а при липса на черна ряпа може и бяла, се нарязва на малки парчета, след това се вари в съд с 2 л вода на тих огън 30 минути и като изстине, се прецежда чрез изстискване); или пък:

в) отварка от Шипка плод (50 г шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 1 л вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня; като изстине, се прецежда).

II. Два часа след ядене болният да взема:

а) по 1 зърно (голямо колкото житено) чиста борова смола; или:

б) по 1 зърно (колкото грахово) чист боров катран от аптеката (катранът се измива в 9 води, докато получи жълтеникав оттенък; след това от него се вземат 2 капки и се капват в бяло брашно образуваното от това топче се слага в устата и се изпива); или:

в) по 1 чашка отварка от 50-75 г отварка от хрян (корени) 2 супени лъжици и салата (маруля) 4 супени лъжици (запарват се с 1 л вода и се варят на тих огън 20 минути, след това в същата отварка се добавя 1 супена лъжица семе от маруля и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда); или:

г) по 1 чашка от 50-75 г отварка от корените на цикория (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, варят се 20 минути, като изстине, се прецежда); или:

д) по 1 чашка от 75 г отварка от жълт равнец (листа и цвят), мента пиперита, имел и хмел (шишарки) по 50 г от всяка; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда.

При непрекъснато повръщане да се изпълни казаното в точка I, буква „б“.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути, като изстине, се прецежда. След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от едната вечер с парен компрес в областта на черния дроб с торбичка, напълнена с търпимо горещ и полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използува 2-3 вечери подред), с продължителност 20-30 минути, а след него се поставя коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 5 минути, като изстине, се прецежда).

В областта на черния дроб отпред и отзад (откъм гърба) под компреса се поставят торбички, напълнени с топла лапа от извара или с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 10 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Едновременно на тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и се прави фрикция на сърцето с хладка вода и оцет наполовина. Торбичките се държат цяла нощ.

Втората вечер в областта на черния дроб (отпред и отзад) се слагат две торбички с приятно топла лапа от печен кромид лук, обелен, полуизстискан и засилен за двете места с по 10 сини сливи (от тези за компот, смачкани без кокичките) и поръсен с 1-2 супени лъжици брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам по-добре и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 1020 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

През деня добре е болният да носи на черния дроб или мушама от хаваджива (20 на 12 см), тропосани на тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша свободно кожата (мушамата се носи 10 дни от едната страна и 10 дни от другата страна рецептата вж. в том I, „Домашна аптека аптека“), или пък торбичка, ушита на тегели по 1 см, напълнена с 6 супени лъжици готварска сол и 3 супени лъжици сяра на прах (от аптеката).

Неделя и при менструация почивка от всичко, пият се само билките и се пази диетата.

V. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се прави слънчева баня на корема и гърба със зелени листа от репей, слънчоглед или Тиква с продължителност около 1 час или докато е приятна, последвана от фрикция на същите места с хладка слънчева вода или пък от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода.


ПОДУВАНЕ, ПРИЛИВ НА КРЪВ В ЧЕРНИЯ ДРОБ

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”, „Здраве и дълголетие ...”)

При тази болест да се пие отвара от цикория. Взема се цялото растение: корен, стебло и листа. Черният дроб заболява, когато човек става в чувствата си ту топъл, ту студен и с това се изменят електромагнитните течения в тялото и това се отразява върху черния дроб. Болестите на черния дроб и жлъчката идат от пресилена дейност на нисши чувства, от свръхпроизводството на нисши, дисхармонични чувства.

При болести в жлъчката са полезни киселите храни, особено лимоните. Да се избягват тлъстите, мазните храни. И по възможност да се дава почивка на черния дроб. Болният да се храни с по-лека храна.

Ако черният дроб не функционира правилно, ще ви дам едно лекарство, което да ви е приятно. Щом си неразположен, вземи един лимон, отрежи с ножчето едно парче, тури го в устата си. Виж какво ще произведе. Това ще направите, ако искате да се учите. Ще вземете второ парче, трето, четвърто. Лимонът, неговият цвят ще подействува на черния дроб да функционира правилно. Тогава във вас ще се поправи неразположението. Не че вие ще станете идеалист, но ще се сменят нисшите чувства на вашето недоволство. Щом са разстроени нисшите чувства, вие сте недоволен, обичате да се сърдите, светът ви се вижда тъмен, мислите, че всички хора не ви обичат. Като че ли лещите, с които гледате света, са се объркали и вие ще объркате и разбъркате работата.

Като е разстроен черният дроб, вие разглеждате предмета така, както не трябва. Питате: „Какво е черният дроб?“ Черният дроб помага на храносмилането. Той отделя такива сокове, които са потребни за смилането на някои храни. Всички отрови отиват в черния дроб. Той е много жлъчен. Ако отровите не влязат в стомаха за храносмилането, те ще влязат в кръвта и тогава произвеждат разстройство в астралното тяло. Няма да има съответствие. Силите на астралното тяло няма да минават правилно. Едно разстройство на черния дроб на физическото тяло и паметта не може да работи правилно, тя отслабва. Раздвои се умът, дойдат на ред болки, страдания. Тогава се явява неврастенията. Косвено този орган ще повлияе на симпатичната нервна система. Симпатичната нервна система е в тясна връзка със стомаха, с храносмилането.

Храносмилането е във връзка с дишането. Дишането е свързано с човешката мисъл, с мозъка. Щом някой орган от системата не функционира правилно, влияе и на другите. Да кажем пожълтели сте. Това се дължи на вашия черен дроб. Причината не е той, и той е следствие. От какво зависи разстройството на черния дроб? От вашата мисъл и чувства.

Вашите нисши чувства и силните влечения са свързани с черния дроб. Ако мислено не контролирате вашите чувства, те ще разстроят черния ви дроб, а черният дроб ще разстрои целия организъм. Тогава ще викате един лекар, ще викате втори и ще ви объркат. Лекарите лекуват, както знаят. И те са прави. Те търсят и искат да поправят функциите на черния дроб и някой път ще ви сплашат. Казват: „Съвсем се е разстроила вашата нервна система. Ако не вземете мерки, лошо ще бъде.“ Ще ви сплашат лекарите, но тази работа със страх не става. Защо ще те плашат? Страхът е камшик за упорството на човека. Щом сте неразположени малко, черният дроб не функционира правилно. Яж лимони. Щом си неразположен, дето и да живееш, яж лимони и търси причината. Отвън може да има някакъв повод, то е друг въпрос. Тия поводи съществуват, ние не можем да ги отместим. В цялата природа съществува някакъв повод. Вие може да си помогнете с лимони. То е безобидно лекарство за черния дроб.

(вж. повече Димков, БНМ т. ІІІ/2)

Подуване или прилив на кръв в черния дроб се случва често, защото този орган е богат с кръвоносни съдове.

Причини.
Това състояние настъпва най-често при сърдечни заболявания, вследствие на усилен прилив на кръв към черния дроб или на задържане на отлива на кръвта от неговите кръвоносни съдове. Прилив на кръв се наблюдава при акта на храносмилането. Когато това нормално препълване с кръв на черния дроб е често и продължително вследствие на много често или извънредно обилно хранене, постепенно настъпва болезнено състояние. Болестна задръжка на кръв в черния дроб може също да стане и вследствие на злоупотреба със спиртни напитки, спиране на месечните кръвотечения у жените, отравяне с олово и фосфор, или заразни болести и други.

Признаци.
Болният усеща тежест и тъпа болка от дясната страна под ребрата, и то повече след ядене или при ходене. Тази болка се увеличава при натиск и на болния му се струва, като че дрехите го стягат и не му дават да диша. Черният дроб се увеличава. Понякога се явяват жълтеница, разстройство в храносмилането и треска.

Предсказание.
Приливът на кръв в черния дроб сам по себе си скоро оздравява, но когато е следствие на сърдечно заболяване (например порок на сърцето), състоянието е по-тежко.

Предпазване.
За предпазване се изискват упражнения, дълбоко дишане и природосъобразна (млечно-растителна) храна с повече плодове, зеленчуци и салати. Който страда от болести на сърцето или на белия дроб, да се пази от настинка и заморяване.

Лечение.
Трябва да се търси и лекува причината, която е предизвикала болестта. Ако приливът е станал от спиране на някакво редовно кръвотечение (хемороиди, менструация), трябва то да се възстанови отново, като се турят на онова място, отдето е дохождало кръвотечението, 3-4 пиявици, но много внимателно, за да не влязат в отвърстието. В останалите случаи лечението е общо за засилване на организма.

За целта на болния да се направят 1-2 вечери подред топли клизми (37°С) най-добре с чай от лайка. След това винаги при запек обикновена клизма с 500 г топла вода. В по-леки случаи, когато приливът на черния дроб само досажда на болния, достатъчно е да му се постави сутрин, обед и вечер за 1 час топло шише (тухли) на корема, съчетано със студени компреси на сърцето. В по-тежки случаи, когато приливът в черния дроб много досажда на болния, да му се прави всекидневно сутрин или парен компрес на черния дроб за 20-30 минути най-добре с попарена трина или с горещ сварен ечемик, последван от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или вода и съчетан едновременно със студен компрес на сърцето (държат се 23 часа), или пък гореща коремна баня (39-42°С за 15-30 минути) най-добре с отварка от трина.

На обяд преди ядене при желание може да се повтори същото както сутринта, а вечер преди лягане през вечер парен компрес на корема, последван от коремен компрес, както на обяд (държи се цяла нощ), и през вечер, ако болният страда от болно сърце, да му се направи казаното за първия ден, а ако не страда от болно сърце, да му се направи парна баня на краката, последвана от „сухо увиване“ за по-силно изпотяване, а след препотяването от същия коремен компрес, засилен с топло шише (тухла) в областта на черния дроб. Помежду компресите и баните добре е болният да си държи топло шише (тухла) на черния дроб. От голяма полза са и дълбоките дишания с бавни издишвания. Да се правят сутрин, обед и вечер по 10-15 преди ядене и преди лягане. Полезно е и ходенето в топло време с боси крака.

Вътрешно.
Всяка сутрин на гладен стомах болният да изпива 1 чаша мляко, сварено с мед: 1/2 л мляко се разбърква с 1/2 кг мед, сместа се изсипва в гърненце, след това се замазва капакът му с тесто и се оставя на слаб огън да ври цяла нощ. След изпиването на млякото с меда да се изпива пак на гладен стомах и по 1 чаша отварка от ечемик с кромид лук: 1 кг ечемик и 1 кг кромид лук се варят в 4 л вода, докато остане 2 л. Прецежда се и се пие. Десет-петнадесет минути след изпиване на отварката от ечемика и лука се изпива, пак на гладен стомах, една кафена чашка сок от ряпа (по-добре черна): ряпата се настъргва на ренде и се изстисква 1/2 час преди да се изпие, за да не дава газове и оригвания.

На обяд и вечеря преди ядене се препоръчва да се взема и по една винена чашка от следните отварки:

а) отварка от хмел 12 г шишарки от хмел в 1 л вода се варят, докато остане половин литър; има болкоуталожващо свойство и добре действува на нервната система; или:

б) отвара от бяла метла, див морков и хмел по 10 г от всяка се варят в половин литър вода, докато остане наполовина, прецежда се и се пие студено сутрин, обед и вечер преди ядене по една малка винена чашка.

Водолечението с дестилирана вода също е полезно. От голяма полза също е болният в продължение на първите 15 дни от лечението да взема обед и вечер и по 12 супени лъжици чист зехтин с 5-10 капки лимон, и то 10 минути след избраната отвара.

Диета.
Лека природосъобразна, млечно-растителна храна с повече плодове, праскова, кайсии, ягода, лимони, портокали, ябълка, орехи, лешници, пуканки от царевица, зеленчуци, салати и черен тричен хляб. Да се пие повече айран и плодови сокове.

Забранява се употребата на алкохол, кафе, какао, пържен хляб с яйца, много топли и студени напитки.

Много важно е през деня да се яде по-често, и то в определени часове. Хлябът да е добре препечен и от всякакъв вид. Жаждата да се уталожва с отварка от жълта тинтява: 1 чаена лъжичка корени в 400 г вода се вари, докато остане половината. Пие се сутрин, обед и вечер след ядене по 1 кафена чашка; или пък отвара от зайча стъпка.

Гроздолечението в случая е много полезно (вж. том I, „Гроздолечение“).

Самовнушение.
Да се практикува с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре.“


ОБЩИ УПЪТВАНИЯ

Черният дроб е най-голямата и най-важната жлеза в тялото с всевъзможни функции и затова без нея е немислим животът. Тя е същевременно и жлеза с вътрешна и външна секреция. Тежи около 1400-1700 грама, т. е достига до 23 % от цялото тегло на човека. Черният дроб се намира под дясното подребрие. Главната задача е да бъде филтърът, през който внесената храна в тялото се избира и превръща, за да бъде усвоена направо от клетките. Освен това е предназначен да разрушава отровните вещества, които циркулират в кръвта, и да регулира захарните запаси в тялото и да отделя важната за храносмилането жлъчка, с която го улеснява. Когато по някаква причина няма жлъчка (за подробности виж при жълтеницата) в червата, тлъстините остават неизползвани и биват изхвърляни с изпражненията. Освен това тя дразни лигавата ципа на червата и ги кара по-усилено да се свиват и т. н.

За да бъде по-ясна картината на това, което излагаме, необходимо е да се знае, че всичката кръв от коремните мускули (черва, стомах и т. н.), преди да влезе в сърцето, минава през черния дроб. С други думи, той извършва огромна работа, като за денонощие пречиства около 600 литра кръв и отделя около 1 литър жлъчка. Затова всяко смущение във функциите на черния дроб се отразява върху цялото тяло и го поставя в опасност, особено всяко опиване с алкохол (най-големият враг на черния дроб), етер, хлороформ, тютюн и други. Затова при сърдечните и много други болести трябва да се вземат мерки да се усили дейността на черния дроб. За тази цел са нужни съответно пригодени гимнастически упражнения навеждане, кръгообразно движение на кръста, изправяне (вж. том I, „Домашна гимнастика“), масажи на черния дроб, дълбоко дишане с издишване през носа, отводни бани, парни бани, слънчеви бани и т. н. Редовното движение и въздушните бани усилват кръвообращението и предотвратяват кръвонатрупването във вътрешността на тялото.

Това локално лечение трябва да се допълни с природосъобразен живот и природосъобразна, чиста от пикочна киселина храна: с повече плодове, особено ябълка, череши и ягода, зеленчуци и салати. При това всички студени напитки, включително и водата, са много вредни предизвикват тежки кризи. Да се предпочитат топлите, но не и алкохолните напитки.

При лечението на черния дроб трябва да се помни, че между него и червата има права анатомична връзка. Черният дроб е изложен на много тежки заболявания. Неговото правилно функциониране е в тясна връзка в зависимост от стомаха, червата и обратно. Няма здрав черен дроб без здрав стомах, а последният има два големи врага много топло ядене, пиене на алкохол и развалени зъби. А всичко онова, което е причина за лошото храносмилане, се явява и затрудняващо работата на черния дроб. От неговото заболяване възникват жълтеницата, катарът в червата, разстройството на храносмилателните органи и други. Освен това той е много упорит орган, който с право го наричат „магарето“ на нашия организъм и затова се иска търпеливо и упорито лекуване „клин с клин се избива“.


ОБЩО ЗА ЧЕРНИЯ ДРОБ. ЛЕЧЕНИЕ

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”, „Здраве и дълголетие ...”)

За да разберете какво е състоянието на черния ви дроб, гледайте какъв е цветът на лицето ви, светлината на очите и тяхната жизненост. Тези неща придават красота на лицето.

Когато черният дроб функционира правилно, лицето има приятен розов цвят.

Ако черният дроб е разстроен, човек е фалирал. При сегашното устройство на организма черният дроб решава всичко. Когато той се разболее, ще му говориш, така както на едно разумно същество говориш; всяка вечер ще се разговаряш с него, ще го молиш да се поправи.

Белият и черният дроб са два трансформатора на енергии, белият на умствената енергия, той отправя енергиите на мисълта към мозъка, черният на чувствените енергии, като ги отправя към симпатичната нервна система. Чувствата не могат да се проявяват без черен дроб.

Енергиите от сърцето минават през черния дроб, има отворен път, обаче от черния дроб към сърцето няма. Ето защо не трябва да допускате в сърцето си никакви отрицателни чувства и енергии, които биха се отразили вредно върху черния дроб.

Обидата, която преживявате, се отразява на черния дроб като горчиво чувство, което не можете лесно да превъзмогнете. Доброто или лошото състояние на черния дроб се отразява върху чувствата, също чувствата се отразяват върху здравословното състояние на черния дроб. Ако той не работи добре, човек е нервен, лесно се сърди и гневи. Каже ли някой, че не му се яде, че никого не може да търпи, че с никого не може да се разбира, че никому не вярва и в Бога на вярва, за всичко е виновен черният дроб. Черният дроб е малък орган, но играе много важна роля. Има грамадно влияние върху психиката на човека.

Ще ви дам един метод, чрез който да си въздействувате при разстройство на черния дроб. Турете дясната си ръка отпред на корема, с длан към корема, а лявата на кръста пак с длан към тялото и мислено прекарайте енергиите на Слънцето към центъра на Земята. Ако този метод не помогне, обърнете се мислено към Онзи, Който носи хармонията в себе си. За да разберете какво е състоянието на черния дроб, гледайте какъв е цветът на лицето ви, светлината на очите и тяхната жизненост. Погледът трябва да бъде установен, да не блуждае в разни посоки.

Ако се разстрои черният дроб, постоянно ще сте неразположени. При този случай отрежете си едно парче лимон и го турете в устата си. Подръжте го така малко, после още едно парче, трето, четвърто. Цветът на лимона и самата киселина ще подействат благоприятно на черния дроб, ще се смени неразположението, ще се проясни малко лицето, светът няма да ви се вижда такъв черен. Разстрои ли се черният дроб, вие разглеждате вече нещата не както трябва.

Ще държите черния дроб в изправно положение, тогава няма да бъдете нервни, невъздържани. Има много специалитети за лекуване на черния дроб, но аз ви казвам да мислите и да си слагате по малко лимон в устата, давам ви най-безобидните лекарства.

За болен черен дроб: болният да яде кисели лимони. Ще започне от един лимон на ден и всеки следващ ден ще увеличава с по един, втория ден два, третия три и т.н. до десет дни десет лимона и после връща назад. Деветият ден девет лимона, осмият осем и т.н.

Най-добрите хора в света са хора със здрав черен дроб. Всеки орган е отражение на онези сили, които действуват в известна област, в която и самият орган действува. Учените изучават каква служба извършват нервите, кръвоносните съдове, вените и артериите, какво участие взима сърцето и кръвообращението, но те не знаят каква служба извършват всички органи в духовния свят. Те не знаят, че ако човек например не обича някой от органите си, този орган ще се разболее. Разстроен е черният дроб. Защо? Защото не го обичаш. Той се сърди и руши. Обикнете черния дроб и той ще се поправи. Най-хубавата панацея за черния дроб е да го обикнете и като съзнавате важността му, той ще се поправи. Обикнете ли и противоречията, вие ще държите черния си дроб в пълна изправност. Щом намирате, че светът не функционира както трябва, вие разстройвате черния си дроб. По този начин си пакостите. В черният дроб всичко е добро, но онова, което е направило пакости на човека е, че той не мисли добре за черния дроб. Мислите ли добре за черния си дроб, вие ще бъдете полезни и за себе си, и за другите.

Церът на заболелия черен дроб е: не мрази никого! Има една спотаена омраза, която разстройва черния дроб.

Разтрои ли се черният дроб, ще пиеш топла вода само, ще пиеш лимони. Човек, който иска всичко да нагласи, да уреди живота си, че да живее, пък докато си уреди живота, разстройва черния си дроб.

 

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker